2020 г. - Докато искаш от властта хляб и зрелища, ще получаваш хляб и зрелища

"ВМРО е като хорото пред Народния театър – неуместно е, нелепо е, дразни, но никой не смее да каже нищо, защото е облечено в калпаци и шевици". /На снимката Каракачанов - първият вдясно/

© Пресцентър ВМРО

"ВМРО е като хорото пред Народния театър – неуместно е, нелепо е, дразни, но никой не смее да каже нищо, защото е облечено в калпаци и шевици". /На снимката Каракачанов - първият вдясно/Днес "Дневник" представя прогнозата за новата година на Георги Гочев - класически филолог, преводач от старогръцки, преподавател в НБУ. Превел е "Държавата" на Платон, "Поетика" на Аристотел, "Медея" на Еврипид. Редактор на новото литературно списание "Текстил".


Каква политическа година очаквате?


- Трябва да правим разлика между това, което очакваме, и това, което би могло да се случи. Проблемът е, че не знаем какво очакваме. План според мен няма, няма и желание, което да излиза извън сферата на личните ни желания и да се споделя от повече хора. Каквото и да напиша, то ще прозвучи дребнаво или изкуствено и формално като новогодишните пожелания на президента.
За съжаление, се намираме в едно безкрайно протичащо настояще, в сегашни моменти, които просто следват един след друг. Търси се политическият субект, който ще свърже тези моменти в едно цяло, който ще произведе нов разказ за българския живот. Без такъв разказ не може да има истински хоризонт на очакванията. Ние се подиграваме на Грета Тунберг, но това, което тя направи, е, че произведе нов разказ за европейския живот. Вярно – плоско апокалиптичен, вярно – наивен, но разказ. Никое общество не може да живее без обществен разказ.


Какво очаквате от ГЕРБ?


- В краткосрочен план нищо по-различно – ГЕРБ ще продължи да олицетворява още десетина години консуматорския идеал на масовия българин. По-важно е какво ще се случи след това. В свят, който все повече се преживява като изправен пред катастрофа и апокалипсис от климатичен или социален тип (затопляне, миграции и пр.), най-важната политическа стока вече не са парите, а времето. Време за спокойно консумиране, време за радости, празно време, време за живот.


Ще управлява дългосрочно тази партия, която превърне времето в свой политически продукт. Партии като ГЕРБ и ДПС обаче, организирани около застаряващи фигури, след които не идва нищо, в един момент ще се окажат просто стари и неадекватни. Ако иска да просъществува, ГЕРБ трябва да измисли как да превърне времето в продукт за своя електорат и още повече – как да си осигури време на съществуване след естествения, физически залез на Борисов.


На какво се дължи влиянието на ВМРО? Ще има ли промени при т.нар. Патриоти? Възможно ли е формации като "Възраждане" да играят роля в национален мащаб?


- ВМРО е като хорото пред Народния театър – неуместно е, нелепо е, дразни, но никой не смее да каже нищо, защото е облечено в калпаци и шевици. Тази партия ще има влияние, докато в България владее днешната патриотична мода. А днешната патриотична мода е плод на същото сериозно усещане за криза на времето, за която споменавам по-горе. При липса на представа за бъдеще, бъдещето се замества бързо с традиционно минало. Важно е да има време, да се усеща време. Калпакът и шевицата са овладяно време.


Ще излезе ли извън София "Демократична България"?


- Тя първо трябва да влезе в София. Да влезе истински в сложното устройство на този град, в неговите различни среди и да започне да ги разбира и общува с тях. Ако направи това, ще влезе постепенно и в България. Защото ние малко глупаво противопоставяме София на България. София е един модел на България – с всичките й различия и конфликти.


Предстои конгрес на БСП. Какво ще стане с тази партия?


- Няма да стане нищо по-различно, докато не се случат две неща, свързани органично едно с друго. Първото: да се конфронтира със собственото си минало на наследница на БКП. Второто: да се конфронтира с носталгичния си възрастен електорат, да зареже темата за пенсиите и сигурността, и да се обърне към младите, увлечени по социална справедливост и зелени каузи. Фигуративно казано: ако БСП иска да се промени – което тя не иска, – Корнелия Нинова трябва да прилича повече на Грета Тунберг и по-малко на Нора Ананиева.


Нещо ново около ДПС?


- За ДПС, мисля, важи същото, което и за ГЕРБ. В краткосрочен план – без промяна. В по-дългосрочен обаче виси въпросът за празните сараи. Ахмед Доган иска да е Лили Иванова на българската политика, но тялото и старостта си казват думата.


Как ще продължи Слави Трифонов след началото на партията и телевизията?


- Както и да продължи, той изпусна момента и с времето единствено ще губи популярност. Популистките алтернативи се хранят най-вече от бързината, с която емоцията се превръща в действие.


Мая Манолова ще...


- ...ще си купи още едно розово костюмче. Или две.


Шегата настрана, тя си обърка ролята. Беше идеалната жена за Борисов, един вид Деси Радева на премиера. Ако беше изиграла по-умело тази роля, можеше да стане вторият човек в ГЕРБ. Вместо това обаче си повярва, че може да оглави БСП или да създаде самостоятелна партия. Тъжната истина е, че и тя като Борисов се храни от същия модел на патриархално-консуматорската политика, който владее в България.


Какво очаквате от президента Радев?


- Не съм изобщо почитател на президента, но в момента той е единственият овластен, който е способен на някаква съпротива срещу статуквото, пък била тя и формална. Ако предизвика и проведе дебат за промяна в Конституцията – в частта, засягаща прокуратурата, ще е голям успех. Боя се обаче, че ще го проведе уставно, тоест със същите юристи, създали тази конституция, или с техните наследници.


Какво може да предизвика обществени протести?


- По логиката на горното, ако има обществени протести в България, те ще бъдат за неща, които засягат основите на самия бит: данъците на апартаментите, на колите, цената на храната, редът в семейството.


Най-сетне, протести може да има само там, където властта отказва да говори на езика на гражданите, отказва да ги чува. При всичките им трески за дялане, ГЕРБ са
сговорчиви. Борисов отива, слуша и отпуска това, което му се иска. Въпросът е какво се иска. Докато искаш от властта хляб и зрелища, ще получаваш от властта хляб и зрелища.


Вижте, в България няма проблем, който да не може да се реши с хапване, пийване или заем от приятели. Българските проблеми са малки и се решават битово. Големи и масови протести може да има само за проблеми, които не могат да се решат у дома и в приятелската ни среда. Ако за теб проблем е климатът или корупцията, няма как да решиш тези проблеми у дома и затова излизаш да протестираш на улицата, където търсиш подкрепата на непознати.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3887 Любопитно

  Толкова "мъдри" мисли накуп! И две споменавания за Грета и времето. Особено, като стока. Поредното заработване на едни пари. До някъде, изказа за ДСБ е верен.

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Подкрепям
  Това искахме това получихме на нас друго ни не трябва,
  А воплите?
  През соца воплите бяха даже по силни наш национален идеал еда живеем жалейки се .

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Ми като си по- мъдър, дай ти интервю! Ама иначе опорките на всички тролове за времето и Грета много ги разбирате, направо климатолози! Айде сега и другите дежурни интернет бабити да се включват да трупат рейтинг, жалки, в жалкия си уеб живот.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Напълно подкрепям.

  подпис
 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Весело

  "Корнелия Нинова трябва да прилича повече на Грета Тунберг..."

  Може би вече има Аспергер ?!
  Ако не, стискам й палци... (ツ)

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  Умни думи на мъдър и начетен човек - "...класически филолог, преводач от старогръцки, преподавател в НБУ. Превел е "Държавата" на Платон, "Поетика" на Аристотел, "Медея" на Еврипид" (от статията).

  Нормално е да останат неразбрани и да си навлекат подигравки и попръжни от простите хора.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  "Каквото и да напиша, то ще прозвучи дребнаво или изкуствено и формално като новогодишните пожелания на президента."
  ........
  Точно!

 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Преди 150 години, Ботев е описал как си "решават" проблемите българите - в кръчмата, на масата. И като изтрезнеят, започват да се молят някой да не ги е чул, та да им се развали рахатлъка.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Кой каквото търси, си го намира.
  След това друг ни е виновен.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  "В България няма проблем, който да не може да се реши с хапване, пийване или заем от приятели. Българските проблеми са малки и се решават битово. Големи и масови протести може да има само за проблеми, които не могат да се решат у дома и в приятелската ни среда."

  За последен път истински масови протести имаше по времето на Жан Виденов, когато народът буквално беше озварял от глад и бе в състояние да разкъса червената буржоазия с кожените й палта и парвенюшките й банкети (като оня на Вежди в р.т България).

  Днешната власт, пък и всяка следваща, ще се бори с всички сили това да не се случи.

  А докато тумбаците са пълни, ракията се лее и чалгата дъни, докато в магазините за парцали и плазми има примоции и черен петък, докато данъкът на 30-годишната бракма е 15 лева и т.н. "социални придобивки", е изключено повече от 2-3% да излязат от летаргията на битовото доволство

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Като влезеш в магазина и искаш хляб , получаваш хляб. Всъщност заглавието казва всичко.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 868 Любопитно

  днешните български политици са карикатури ,които обаче въобще не са смешни ,за доказателство, виж снимката отгоре

 13. 13 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Последните изречения бяха за мен сентенцията на интервюто - докато корупцията не е проблем за повечето хора и имат горе-долу пълен хладилник всичко ще си е по старому. Когато голяма маса реши, че само я баламосват, залъгват с трохите и сегашната власт си разпределя под масата държавния бюджет, може да има промяна при изборите или със стачки.

  забавление и приключение
 14. 14 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  Човекът разсъждава умно философски. Естествено, че винаги времето е най-важното. Не открива топлата вода.
  Това за разказа също е важно.
  Но да искаш от едно общество при най-малко 127 милиарда БВП тази година, а според мене 132 милиарда бял БВП революции е наивно и невъзможно. Нямат време работещите за революции.
  От друга страна. Българинът и всички, които идват да живеят тука от Запад особено в по-малките населени места е солидарен. Помагат си хората и общуват непрестанно.
  И вчера Нова имаше два репортажа за англичани установили се тука, които това им прави впечатление. Казват в Англия 20 години не да се виждали с комшиите, а тука влизат в обществото.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3471 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie":

  "...днешните български политици са карикатури ,които обаче въобще не са смешни..."

  Конкретно за "войводата" Каракачанов мога да се обзаложа, че ако бе живял във времената на Гоце Делчев и Даме Груев, той щеше да е мушморокът, дето тича да тропа на турците.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2264 Неутрално

  До коментар [#13] от "troi":

  Няма как да внушиш Корупция, когато навсякъде се строи и се облагородяват градовете и селата.
  Сентенцията на хората е проста "Тия може и да крадат ама и правят. Другите само крадат". И понеже "другите" са същите и са били на власт сиреч няма нова сериозна партийна алтернатива с ясна Програма няма алтернатива в момента.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5100 Весело

  Много свежо, точно, със символи и надявам се разбираемо :)
  Бъдещето на водещите партии са геронтологични с липси на наследници.
  Приказката за хладилника и идеите.
  Изобщо проблемите на България са като проблеми на малкия слон, приятел на големия руски слон.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2248 Неутрално

  Свеж, но не и повърхностен кратък анализ на партии и общество.

 19. 19 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Така е при ниско интелектуалните. От римската империя до днес.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Проблемът е, че мнозина се отказаха от свободата в полза на хляба и сме на път да изгубим и двете....

 21. 21 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 923 Весело

  "Ще излезе ли извън София "Демократична България"?
  - Тя първо трябва да влезе в София. Да влезе истински в сложното устройство на този град, в неговите различни среди и да започне да ги разбира и общува с тях."

  Много точно, но лилявата дружинка си въобразява, че напротив, знае и разбира всичко, а всички останали не са в час...

  Знанието е сила, информацията - власт
 22. 22 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Доста правдив анализ, без излишно политизиране, хареса ми.

 23. 23 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3887 Разстроено

  До коментар [#3] от "Калиманата":

  Нещо да съм излъгал? Предлагат ти времето, като стока и Грета. Зрелищата преливат по ТВ. Най - вече тиквата. Доган си управлява, ГЕРБ слуша и изпълнява. ГЕРБ щели да управляват (слушат) още дълго време. Иво Христов - професор - каза за 80те %. Патриотарите - има ги от 10г в парламента. Нямало протести, които да бутнат управлението. Всички, които плюеха по Боко и протестираха, после се наредиха на яслата - мини десните (РБ), Антон Тодоров, патриотарите, Яне. Майките - излъгани. Медицинските сестри - излъгани. Учените също. С по някой милион, отпуснат, като милостиня. Автора изрежда очевидни истини. Трябва ли да му ръкопляскам?

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Можещите и млади българи, ги изгониха по чужбините, на какво да се надяваме?

  мурзилка
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  а какво идва след "хляб и зрелища" за народа ? Кървави сълзи!!! И отново виновен Иван Костов!

 28. 28 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#25] от "tda10501756":

  Че какво му е лошото на Прокопиев??? Гербераст мира не знае само се поти!!!

 29. 29 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 288 Разстроено

  Толкова фалш и лицемерие има в българските политици...

  O sancta simplicita!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#25] от "tda10501756":Че какво му е лошото на Прокопиев??? Гербераст мира не знае само се поти!!!
  —цитат от коментар 28 на Вели


  Нищо не му е на Прокопиев проблема е да си кажете какво искате и преди това да разберете какво искате.

 32. 32 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#13] от "troi":

  о, те масите знаят, че ги пързалят, но за това са виновни Костов и Сорос :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 33. 33 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  ОК, гледам Костов лека-полека се е двалвирал, сега вече на масите са им виновни Радан и Умнокрасивите.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 34. 34 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Тоя нещо бая бърка! Как я "видя" Мая Манолова да станела втори човек в ГЕРБ?!
  Нещо аналитичният му подход е своенравен.

 35. 35 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 479 Неутрално

  С такива професори после се чудим защо студентите били такива...Средностатистическата пияница в някоя кръчма има повече дар слово от този.

 36. 36 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1809 Неутрално

  "..млади българи, ги изгониха по чужбините, на какво да се надяваме?
  До [#24] от "Маршалов":

  🙌❤❤🙌❤❤🙌❤❤🙌❤❤Само на ГЕРБ❤❤🙌❤❤🙌❤❤🙌❤❤🙌

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Корнелия Нинова трябва да прилича повече на Грета Тунберг и по-малко на Нора Ананиева"

  Лелей! Направо си я представих Курнелия Нинова като Грета... Тунберг ли беше...
  Ми тя Мая Манолова - докато беше сравнително млада, само на 50 години, се обличаше като ученичка, за да отговори на някои склонности привикналия с танцовите ансамбли и ученическите хорове, но вече яко поодъртял бивш партийно-секретарски електорат, сънуваха я, значи, пенсионерите, за секс-символ на БСП я бяха обявили по едно време, ама Курнелия като Гретето - е това вече ще бъде някакво порно на ужасите...

  А иначе съветът на уважавания от всички ни интервюиран класически филолог е ясен: по-малко АНАНИЗЪМ и повече ГРЕТЕНИЗЪМ. Ша цъфни и ша вържи туй бейсейпе, да знайш!
  е

 38. 38 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 754 Неутрално

  БРАВО !!!

  Най-после едно качествено интервю с един умен човек, който може да лети нависоко, да гледа надалеко и вижда надълбоко. Всичко е изключително вярно и мъдро. Добре е да се спрем и да се огледаме на къде ни водят тези овчари. И да се замислим в какви овце сме се превърнали, а уж бяхме граждани.

  А вие колеги не коментирайте заглавието, а прочетете интервюто!

 39. 39 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":

  'лилявата дружинка" много ви пречи, а няма нито подкрепа, нито власт...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 40. 40 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":

  май си търсите оправдание за кафявото по потурите

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":Ми като си по- мъдър, дай ти интервю! Ама иначе опорките на всички тролове за времето и Грета много ги разбирате, направо климатолози! Айде сега и другите дежурни интернет бабити да се включват да трупат рейтинг, жалки, в жалкия си уеб живот.
  —цитат от коментар 3 на Калиманата


  Пише се "климаКтолози"!

 42. 42 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да, щеше да е опасно ако искаш хляб и зрелища, но получиш само зрелища, забравяйки хляба. Все пак българинът е достатъчно мъдър, за да не се влияе от медиен попоулизъм.

 43. 43 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 386 Неутрално

  "Ние се подиграваме на Грета Тунберг, но това, което тя направи, е, че произведе нов разказ за европейския живот. Вярно – плоско апокалиптичен, вярно – наивен, но разказ. Никое общество не може да живее без обществен разказ."

  Хайде няма нужда от апокалиптични картини, такива ни ги предвиждаха и преди десет-двадесет години. Плашат обществото за по-лесна манипулация. Мерки за защита на природата трябва да има, но те да бъдат достатъчно разумни и да бъдат одобрени на планетарно ниво. Това, че европейците ще се лишават от придобивките си една по една и ще плащат всякакви климатични данъци няма да реши нищо, защото делът на Европа в замърсяването е някъде 7-8%. Единственият резултат ще бъде забавянето на икономиката, оскъпяване на продукцията и падане на стандарта на живот. Като се появят повече бедни и хората изгубят работата си ще се вдигнат като във Франция.
  А българинът не се бунтува защото изглежда не вижда алтернатива в другите политически субекти. То не е само да се свали властта? Какво следва после? Кой ще управлява държавата? Ако ще са БСП + ДПС - не, благодаря!


 44. 44 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Ние от ДеБъ искаме да дадем на народа ценностите. Те са много по-важни от зрелищата, та дори и от хляба. Без храна може да се живее, но без ценности, не!

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  А иначе човекът наистина си е много класически - големите проблеми на политиката ги решава, както са били успешно решавани по време на Средновековието - с династически бракове: да си са земнат, значи, Бойко и Майчето, чи да са мирним и кротним….

 46. 46 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да, щеше да е опасно ако искаш хляб и зрелища, но получиш само зрелища, забравяйки хляба. Все пак българинът е достатъчно мъдър, за да не се влияе от медиен попоулизъм.
  —цитат от коментар 42 на xefgo


  В интерес на истината, през последната година получихме повече хляб, отколкото зрелища. Е, и зрелища имаше, ама тях ги устройваше главно опозицията: Мая Манолова и руският резидент начело на автентично десните; молитва преди закуска в краката на руския резидент; ужасът на клиентелата на олигарсите от новия Велик Инквизитор Гешев.... И само това да беше...

 47. 47 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ние от ДеБъ искаме да дадем на народа ценностите. Те са много по-важни от зрелищата, та дори и от хляба. Без храна може да се живее, но без ценности, не!
  —цитат от коментар 44 на moreee


  Този път какво са ти пробутали рускините да го продаваш - златни синджирчета и пръстенчета, камъчета от техните, нещо друго? Я кажи, че ми стана любопитно що за ценности са тия, дето от една седмица ги предлагаш из форума!

 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Свеж, но не и повърхностен кратък анализ на партии и общество.
  —цитат от коментар 18 на Fiji


  Човекът просто ни развлича със смешки. Не е сериозен, струва ми се. И определено има талант - не само умее да "прави" хумор, но и го провокира в другите.

 49. 49 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 374 Любопитно

  2002 г. – първо място в международен конкурс за есе към проект „Достъпът до литературата“, фондация „Сорос“
  2004 г. – преводаческа субсидия за превода на Псевдо-Аристотел от фонд „Култура“, Pro Helvetia и фондация „Сорос“
  _
  Ндаа, Гочев...очаквам в следващото интервю и едно кратко, стегнато мнение относно субсидиарността на субсидиите. (Щото според някои коментиращи си бил философ.)

 50. 50 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ние от ДеБъ искаме да дадем на народа ценностите. Те са много по-важни от зрелищата, та дори и от хляба. Без храна може да се живее, но без ценности, не!
  —цитат от коментар 44 на moreee


  Ние па от ГЕРБ, ще ви оставим да си пооткраднете каквото можете от държавата, стига ТОВА ДА Е ВЗАИМНО. Като емоционален бонус, може да псувате Сорос, Костов, грантове, гейове, цигани, турци /даже и Ердоган/, либерали и евреи. Всички печелят, но на някои ще им трябват офшорни сметки :-)))

 51. 51 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Хляба и зрелищата са явление, дошло от Римската империя. А Римската империя, както е известно, е загивала в продължение на 200 г. До V в. Най-вече заради корупция и произтичащите от нея последствия. Не се знае дали така са наричали явлението тогава и преди, но така или иначе то е дошло до наши времена. Бойко беше направил много добра коалиция с министри и партньори като Калфин, Христо, Радан, Кунева. Напуснаха го най-демонстативно и нишата естестевено заеха аутсайдерите с потурите. Затова защо пискате, по-добре вместо тия анализи дайте предложение. Както събранията в блока, покривът тече, а никой не казва "дай да се бръкнем с по 100 лв. на семейство..." и готово. Само бър бър.

 52. 52 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#47] от "gr52":

  "Я кажи, че ми стана любопитно що за ценности са тия, дето от една седмица ги предлагаш из форума!"

  Това са святите за всички нас евроатлантически ценности. Те са като въздуха и водата за всяко живо същество. Без тях живота е невъзможен! Ако не вярваш, питай Касем Сюлеймани. Всеки, който не изповядва ценностите ще свърши като него.

 53. 53 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#51] от "man_un":

  всъщност:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bread_and_circuses

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#21] от "pag":'лилявата дружинка" много ви пречи, а няма нито подкрепа, нито власт...
  —цитат от коментар 39 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Не, котенце, не ни пречите изобщо, просто ни забавлявате.
  Напоследък сте скучни като в американска ситуационна комедия, в която "героят" настъпва мотиката за 68-ми път и пак гледа недоумяващо.
  Е, трябва да призная, че плонжа в краката на пРезидента беше свежа хрумка, чакаме повторение.
  Хайде, давайте следващия номер, Радев, Манолова и Корнелия чакат с нетърпение да ги подкрепите........

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#21] от "pag":май си търсите оправдание за кафявото по потурите
  —цитат от коментар 40 на GMO VACCINES CHEMICALS


  По-скоро вие си търсите оправдание за бялото около устенцата........

  Знанието е сила, информацията - власт
 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  Хляб и зрелища, ма и вода трябва.

 57. 57 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  "Абе и в България се живее добре, не ми ли личи?" - това ми каза със широка усмивка таксиджията, който ме возеше за летището. Тежеше около 140 кг и шкембето му се търкаше във волана.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  .... И понеже "другите" са същите и са били на власт сиреч няма нова сериозна партийна алтернатива с ясна Програма няма алтернатива в момента.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Като казвате "ясна програма", знаете ли какво точно имате предвид?
  Питам, защото по света най-ясната програма е тази на Борис Джонсън, но и тя свършва след Брекзит.....
  А после?
  Питам не само за Британия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#21] от "pag":'лилявата дружинка" много ви пречи, а няма нито подкрепа, нито власт...
  —цитат от коментар 39 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Защото е единствената реална алтернатива на статуквото и много добре го разбират това (поне тези, спускащи опорките). Затова я и задушават в зародиш, зариняйки я с лъжи, клевети и всякаква друга помия... Само в този сайт са поне 20 гербераста и 10 русороба... Гнусни хора!

  I shave with Occam's razor
 60. 60 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#14] от "Да вярваме на истината":

  но това ев основата на цивилизованото общуване - поддържнето на дистанция. да, в българия си общуваш с комшиите, докато не забаелжиш, че са влезли в леглото и кухнята и знаят повече за теб от теб самия и няма отърване. благодаря аз за такова общуване.

 61. 61 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1158 Любопитно

  А-а-а-а-а, Георги, ей, Гочев, да си имаме уважението! Какви са тези приказки „ще прозвучи дребнаво или изкуствено и формално като новогодишните пожелания на президента“? За какво тогава се хвърляхте на колене и се търкаляхте по плочника пред президентството? М? Тогава му биехте чела в паважа, а сега „дребнаво или изкуствено и формално“ бил говорил в новогодишните си пожелания monsieur le président, така ли? Ми я уточнете се, че утре да не се наложи пак да слагате наколенките!

  Пък и какво е това пораженство: „ГЕРБ ще продължи да олицетворява още десетина години консуматорския идеал на масовия българин“? М? Ами че това на нищо не прилича! Те изкараха вече 10 години на власт, а ти и другите умнокресливци не виждате друго, освен още 10 годинки ГЕРБ на власт, така ли? И само това ли ти идва наум, о, преводачо на Платон, Аристотел и Еврипид: „ГЕРБ трябва да измисли как да превърне времето в продукт за своя електорат и още повече – как да си осигури време на съществуване след естествения, физически залез на Борисов“? Не ти ли идва в малкото ум, който ти е артисал, че тогава:

  1. Баце ще е бил най-дълго управляващият премиер в ЕС и ще се радва на всеобщото европейско уважение и сочен като пример за политическо дълголетие, което, без нищо друго да се прибавя към това, ще му е осигурило място в историята;

  2. Тогава, след всичките тези години, след като „ГЕРБ ще продължи да олицетворява още десетина години консуматорския идеал на масовия българин“, Баце ще може да си посочи наследник, срещу който няма да можете да направите нищо, повтарям АБСОЛЮТНО НИЩО, защото отдавна ще бъдете отвеяни от вятъра на историята на политическото гюбре;

  3. Тези 10 + 10 години представляват израстването на ново, ама съвсем ново поколение, родено, живяло и получило образование при същия този Баце и това поколение няма да познава друг премиер на България, освен него! Как мислите, родителите на това ново поколение, отгледали децата си при това управление на ГЕРБ и гласували за него през цялото това време, дали ще ги насърчат да гласуват за едни, дето са се свирали под опашката на коня и са заминали в политическото небитие? М? Кажи, Гоше!

  Мога и още въпроси да ти задам, на които бая ще се озориш да отговориш! „Но млъкни, сърце…“! Така че продължавай да пишеш, Гоше, в новото литературно списание "Текстил" – няма да го чета, защото нямам време за губене! Но искрено съжалявам студентите ти в НБУ, какво са принудени да те изтърпяват, сякаш изтърпяват присъда! Някакви въпросчета?

 62. 62 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 595 Неутрално

  много хубаво интервю. странно, много повече ми хареса и този материал, и писанието на даниел смилов, отколкото това на кръстев, коет звучеше много проповеднически и с едни странни изявления, които са ми малко подозрителни, а винаги толкова съм го уважавала

 63. 63 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#59] от "Сахаров":

  "Защото е единствената реална алтернатива на статуквото и много добре го разбират това (поне тези, спускащи опорките)"

  Либераст-демократи не могат да са алтернатива на никой. И ако не завият в дясно им предстои изчезване. За антибългарското държание на ДемБг няма какво да се добави.

 64. 64 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#10] от "Norman Granz":

  битово доволство? че битовото, материалното е в трагично състояние. страната изглежда грозно просто - сградите, и частни и обществени, вкл и болници и училища, пътищата, мръсотията те залива отвсякъде. откъде за Бога идва това битово доволство?

 65. 65 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Либераст-демократи не могат да са алтернатива на никой. И ако не завият в дясно им предстои изчезване. За антибългарското държание на ДемБг няма какво да се добави.
  —цитат от коментар 63 на z_axis


  Нещо не ми се връзва, като гледам що народ е тръгнал по медии /и социални/ да защитава властта и ГЕРБ от тази полузчезваща неалтернатива :-))) Някой път чак се чудя, да не би ДБ да ни управляват, а ГЕРБ и ДПС да са в люта опозиция

 66. 66 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#62] от "owen":

  "много хубаво интервю. странно, много повече ми хареса и този материал, и писанието на даниел смилов, отколкото това на кръстев, коет звучеше много проповеднически и с едни странни изявления, които са ми малко подозрителни, а винаги толкова съм го уважавала"

  😂😂
  Пиши, пиши, супер забавно ми е да те чета!

 67. 67 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Властта почти навсякъде по света може да предложи хляб и зрелища, което почти винаги е достатъчно, за да си крепи позициите. Да искаш от държавата реална ефективност и липса на корупция е утопия, за жалост. За да се получи при сегашната система, трябва мнозинството от населението да е надраснало мисълта за физическо оцеляване, да има вяра в собствените сили, да не чака подаяния от властта, да има възвишени идеали и цели, и т.н. Това е утопия към този момент. Другият вариант е да се появи истинска дясна реформистка партия, която да спечели избори, а след това да си спечели много врагове, променяйки системата тотално, така че ролята на държавата да е най-вече контролираща. Така властта сама ще се ограничи откъм преразпределение на ресурси, което ще доведе до по-малко корупция и повече ефективност. Това също е утопия.

 68. 68 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Весело

  Що бе, аз винаги съм искал:
  - безплатно образование
  - безплатно здравеопазване
  - пенсия, с която да не мизерствам
  - съдебна справедливост, където отговорността и наказанието да са пропорционални на позицията и финансовото изражение на престъплението

  Последното в най-голяма степен отразява провала на прехода - липсата на справедливост и възмездие.

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 69. 69 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  "Най-сетне, протести може да има само там, където властта отказва да говори на езика на гражданите, отказва да ги чува. При всичките им трески за дялане, ГЕРБ са
  сговорчиви. Борисов отива, слуша и отпуска това, което му се иска. Въпросът е какво се иска. Докато искаш от властта хляб и зрелища, ще получаваш от властта хляб и зрелища."

  Рано или късно и хлябът, и зрелищата омръзват, а когато няма какво да предложиш на публиката, самият ти ставаш поредната и жертва ! Колкото и да се правиш на народен шут междувременно......

 70. 70 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ruse_Island":

  "Нещо не ми се връзва, като гледам що народ е тръгнал по медии /и социални/ да защитава властта и ГЕРБ от тази полузчезваща неалтернатива :-))) Някой път чак се чудя, да не би ДБ да ни управляват, а ГЕРБ и ДПС да са в люта опозиция"


  Виж сега, казват ви го И хора нямащи общо с ГЕРБ. Там е проблема. Ето ти цитат от Нойзи - емблематичен демократ:

  "...Ако говоря за себе си, аз много съм помагал там, но вече нямам нищо общо с тях. В стил "Хазарта" го казвам - нямам човек вдясно"

  Нали не мислиш, че Нойзи е станал фен на Баце. И не е само той. Сериозният ви проблем са "ценностите" и непрестанния хейт от лидери и тролове. А ББ си играе неговата игра и въобще не ви плюе камо ли да ви отогваря със същото (каквото заслужавате). И аз не гласувам за него, но ако трябва да избирам м/у Баце и ДемБг, то вероятността да избера второто е 0 (нула).

 71. 71 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  "- Не съм изобщо почитател на президента, но в момента той е единственият овластен, който е способен на някаква съпротива срещу статуквото, пък била тя и формална."

  Опряли ли сме до подобен " борец срещу статуквото", значи винаги ще си останем роби на червената олигархична клика т. е на един " дебел и грозен"....как беше - онзи, с инициалите ДП, дето никой в тази държава не можа да ги разчете като тракийският надпис до село Ситово.......

 72. 72 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ruse_Island":

  Ние, автентичната градска десницата сме единствената алтернатива на ГЕРБ и поради това с всички усилия ни се пречи да поемем власта. ГЕРБ и лично Бойко Борисов са виновни за всички наши неуспехи в последните 20 години.

 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Тоя нещо бая бърка! Как я "видя" Мая Манолова да станела втори човек в ГЕРБ?!Нещо аналитичният му подход е своенравен.
  —цитат от коментар 34 на pafka  Ей така - както става между братя и сестри .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Да-а-а-а...! Напълно си прав. Всеки един глупак е доволен от факта, че му се пуска дребна аванта. Радват се хората, че имат нисък данък за трошката и може да излъжат, че са минали годишен преглед... Доволни са от това, че могат да скатаят нещо дребно. Я в сметката за вода да излъжат, я асансьора няма да си платят. Дребните душици се радват на дребните неща. Доволни са, че властта им пуска аванта и не ги забелязва, че паркират по тротоарите или си хвърлят боклука от терасите. Голяма работа, че откраднали едни големи милиарди, нали? Просто и ти си същата дребна душица...! :)))

  Бивш tww09306483.
 75. 75 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#64] от "owen":

  Отговорът е прост. Прасето си харесва кочинката...!

  Бивш tww09306483.
 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  " Вижте, в България няма проблем, който да не може да се реши с хапване, пийване или заем от приятели. Българските проблеми са малки и се решават битово. Големи и масови протести може да има само за проблеми, които не могат да се решат у дома и в приятелската ни среда. Ако за теб проблем е климатът или корупцията, няма как да решиш тези проблеми у дома и затова излизаш да протестираш на улицата, където търсиш подкрепата на непознати."

  Спор няма, че е така ! Дори и да станеш за резил, например когато източиш един цял язовир пред лицето на обществото в полза на кръговете на почетния, пак ще започнеш с пачалячовщините пред публиката с цел оттърваване на кожата ! Проблемът е, че не знаеш кога на оскотялата тълпа няма да и писне и някой друг манипулатор и престъпник като тебе коварно да започне да ти мъти водата и да " спасява" обществото от демагогията и корупцията ти точно както и ти го " спаси" от червените олигарси......

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#61] от "Santos":

  Европейско уважение към Борисов? Има доста клипчета по тоя въпрос... Борисов е приеман снизходително и потупван по рамото и никой в нормална европейска държава не го приема на сериозно. То няма и как... Това, че ГЕРБ-ерите се надъхвате и си вярвате е друга работа.
  С края на Борисов, приключва и ГЕРБ. Това е... Единственият капитал на партия ГЕРБ е Бойко Борисов. Колкото и да ви е мъчно, наследник няма да има. Както и при ДПС. Просто ще бъде изфабрикуван нов "спасител", а такива като тебе трбява да се преориентират бързо. Иначе изпадат от хранилката. ;)

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 923 Весело

  Що бе, аз винаги съм искал:- безплатно образование- безплатно здравеопазване- пенсия, с която да не мизерствам- съдебна справедливост, където отговорността и наказанието да са пропорционални на позицията и финансовото изражение на престъплениетоПоследното в най-голяма степен отразява провала на прехода - липсата на справедливост и възмездие.
  —цитат от коментар 68 на hli32616303


  Безплатно, разправят, било само сиренцето в капана, и то чак за втората мишка.....

  Знанието е сила, информацията - власт
 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3629 Весело

  До коментар [#77] от "Petleshev":

  "Европейско уважение към Борисов? Има доста клипчета по тоя въпрос... Борисов е приеман снизходително и потупван по рамото и никой в нормална европейска държава не го приема на сериозно. То няма и как... Това, че ГЕРБ-ерите се надъхвате и си вярвате е друга работа.
  С края на Борисов, приключва и ГЕРБ. Това е... Единственият капитал на партия ГЕРБ е Бойко Борисов. Колкото и да ви е мъчно, наследник няма да има. Както и при ДПС. Просто ще бъде изфабрикуван нов "спасител", а такива като тебе трбява да се преориентират бързо. Иначе изпадат от хранилката. ;)"

  Ти съмняваш ли се, че те вече не са се "преориентирали"към следващия "спаител"от корупцията, който " ще ни оправи" с " генерална промяна" ? Този тип хора са най - жизнените, те винаги съумяват да трансформирът настоящите циркаджийски зрелища в многомилионни капитали.....

 80. 80 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Да те питам и друго... Като спомена програми и алтернативи. Аз и досега не съм разбрал, каква всъщност е програмата на ГЕРБ. Всичко за което претендираха и уж щяха да се борят се оказа бутафория и правят точно обратното... АЕЦ Белене е само един от примерите.
  Вчера ходих до Турция. Магистралата преди Капитан Андреево е строена по времето на ГЕРБ и е в ужасяващо състояние. Всичко наоколо в боклуци. От турска страна има винаги един двама души, които обикалят с метла и кофа и е много по-чисто. Като влизаш в България, ти събират 5 лева такса "за дезинфекция". Това е откровена кражба и хайдутлук и няма сила, която да спре тази далавера! Това е силата на ГЕРБ. Кражби и схеми пред очите на глупаците които се радват, че им построили разпадаща се магистрала с техните пари...!

  Бивш tww09306483.
 81. 81 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Що бе, аз винаги съм искал:- безплатно образование- безплатно здравеопазване- пенсия, с която да не мизерствам- съдебна справедливост, където отговорността и наказанието да са пропорционални на позицията и финансовото изражение на престъплениетоПоследното в най-голяма степен отразява провала на прехода - липсата на справедливост и възмездие.
  —цитат от коментар 68 на hli32616303


  Забравил си да запишеш безплатното ядене и пиене. Но не си сам. Тука цялата маалъ това иска. Само на Асан му трябвало и по една средна работна заплата за отглеждане на всяко чааве до пенсионирането на същото да дават.

 82. 82 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#52] от "moreee":

  Хихихи, русоробите мрат да приписват тяхното мазнене, слагачество и ибрикчиство към СССР на всеки друг :) Какво тежоко психологическо наследство :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":Да те питам и друго... Като спомена програми и алтернативи. Аз и досега не съм разбрал, каква всъщност е програмата на ГЕРБ. Всичко за което претендираха и уж щяха да се борят се оказа бутафория и правят точно обратното... АЕЦ Белене е само един от примерите.Вчера ходих до Турция. Магистралата преди Капитан Андреево е строена по времето на ГЕРБ и е в ужасяващо състояние. Всичко наоколо в боклуци. От турска страна има винаги един двама души, които обикалят с метла и кофа и е много по-чисто. Като влизаш в България, ти събират 5 лева такса "за дезинфекция". Това е откровена кражба и хайдутлук и няма сила, която да спре тази далавера! Това е силата на ГЕРБ. Кражби и схеми пред очите на глупаците които се радват, че им построили разпадаща се магистрала с техните пари...!
  —цитат от коментар 80 на Petleshev


  Забрави да кажеш, защо точно тебе дезинфекцираха и с какво.

 84. 84 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  Можещите и млади българи, ги изгониха по чужбините, на какво да се надяваме?
  —цитат от коментар 24 на Маршалов


  Една от най - лъжливите мантри. Любима дъвка на комунистите.

 85. 85 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#80] от "Petleshev":

  Програмата на ГЕРБ е да се върши нещо, колкото да се отбие номера, без значение лява политика ли е, дясна ли е, ефективна ли е, неефективна ли е, стига да има нещо за "усвояване" и бай Гошо от Казанлък да си казва "брей, тия си бачкат". А лошото е, че другите наистина не предлагат повече, а дори да го правят някои от тях, то е по такъв начин и с такава риторика, че хората да не им повярват или да не ги разберат.

 86. 86 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "ВМРО е като хорото пред Народния театър – неуместно е, нелепо е, дразни, но никой не смее да каже нищо, защото е облечено в калпаци и шевици".
  ============================================================================
  "Народно опълчение "Òро или смърт" записва доброволци за решителен щурм на Народния."

 87. 87 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Социална справедливост искахме, и още я искаме.

  Това със единия хляб и зрелища е вследствие либерализацията и пазара
  Нароиха се селендури и шоумени.

  Един хляб плюс чалгичка и шоуто на Слави замазват положението.

  И най-важното - много ПО ЕВТИНО е като разходи, отколкото да се изгради развито, социално справедливо общество, като в северозападна Европа.

  Беше по-евтиния вариант, да стане така.
  Като за бедни.
  Като за 'европейци', но трета категория ;).

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 88. 88 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  "Абе и в България се живее добре, не ми ли личи?" - това ми каза със широка усмивка таксиджията, който ме возеше за летището. Тежеше около 140 кг и шкембето му се търкаше във волана.
  —цитат от коментар 57 на cinik


  Човекът се е шегувал със собствените си недостатъци, което говори за интелект и липса на комплекси. Ти му се подиграваш за телесните недостатъци.
  Кой от двама ви е по-интелигентен?

 89. 89 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#59] от "Сахаров":

  Какво й е реалното като алтернатива? Как ще спечели избори?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#74] от "Petleshev":

  Пак послъгваш и не ти е за пръв път. Точно общинските съветници от ДСБ бяха против увеличаването на данъка за старите трошки.

 92. 92 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#82] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  "русоробите мрат да приписват тяхното мазнене, слагачество и ибрикчиство към СССР на всеки друг'

  Така е. Мнозина обвиняват и нас десните в ибрикчийство към Америка, но място за сравнение няма. При нас любовта към Америка е добре заплатена професия, ние с това изхранваме семействата си докато русоробите са просто едни заблудени хора, поддали се на пропагандата на Путин

 93. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  По-малко АНАНИЗЪМ и повече ГРЕТЕНИЗЪМ, Курнелийо!
  Казаха ли ти го хората? Казаха ти го!

 94. 94 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 771 Неутрално

  В общи линии реалистичен поглед.
  Само не разбрах това:
  "ВМРО е като хорото пред Народния театър – неуместно е, нелепо е, дразни, но никой не смее да каже нищо, защото е облечено в калпаци и шевици. "
  -----
  За лице с толкова много титли(дето са му ги изписали) трябва да е въпрос минимум на професионална чест да НЕ изразява в трето лице персоналните си оценки и преживявания.
  Какво ГО дразни това хоро, какво му е 'нелепото', какво му е 'неуместното'?
  Това, че политически шантонерки се отъркват в етно-история, носии, хорА и т.н. означава ли че трябва да горим и суровото покрай сухото.
  Това, че ГЕРБ/БСП2 врещят, дето били 'десни' или ''европейска партия"
  означава ли, че трябва да хвърлим в кофата 'дясната' философия или европейската идентичност?!
  Мен пък ме дразни некви самозвани шамани да се обаждат от чуждо име.
  Има за и против.
  Има хора, които ги дразни или не. Ама, да се обаждаш от последна истанция на истината е ултра отблъскващо.

 95. 95 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#92] от "moreee":

  Я по-добре кажи, нямаш ли между ценностите, дето си тръгнал да ги продаваш, някой опънат от клиентите айфон?

 96. 96 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#90] от "Santos":

  написаното от камерън би могло да бъде написано от всеки автор за всеки читател. юнкер е един особен случай сам по себе си, и позицията му е различна от тази на премиерите. ЕК, все пак е част от европейските инсутиции и отношенията с премиерите на държавите са нещо важно по начин различен от отношенията между двама премиери. правете разлика между нормална куртоазия и десйтвителен израз на уважение.

 97. 97 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#59] от "Сахаров":Какво й е реалното като алтернатива? Как ще спечели избори?
  —цитат от коментар 89 на Alarmstufe: Rot


  Е, на този въпрос и аз мога да ти отговоря: като се обедини с БСП.

 98. 98 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#96] от "owen":

  Очевидно ти е много кофти, ако някой чужд политик прояви уважение към България. Не се връзва с опорките ти, според които сме мръсна, бедна и неуредена държава.

 99. 99 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Понятието "социална справедливост" е доста, доста разтегливо и всеки го гледа през собствена камбанария. И накрая обикновено се стига до крайности. За мен е справедливо всеки човек да има успехите, които заслужава в зависимост от качествата си и добавената стойност, която предлага на обществото. Да има сравнително равна възможност на старта с останалите и неограничени опции за постигане на оптимален краен резултат в зависимост от характеристиките си. А хората сме доста различни и много малка част могат да си направят реална самооценка. Затова и винаги ще има недоволни, които ще смятат, че няма "социална справедливост". Изключваме населението, което има някакъв недъг, който го прави неработоспособно. За тях трябва да работим всички, така че да им осигурим оцеляване, защото това е човечността.

 100. 100 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#95] от "gr52":

  "Я по-добре кажи, нямаш ли между ценностите, дето си тръгнал да ги продаваш"

  Нашите евроатлантически ценности не се продават, те се налагат! Или ги приемаш, или .... питай Касем Сюлеймани.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK