Кой язовир е голяма локва и кой реално важен – държавата не знае

Централната власт, вместо да даде средства на общините да поддържат ефективно язовирите и да търсят отговорност от тях за това, реши да ги вземе на ръчно управление.

© Георги Кожухаров

Централната власт, вместо да даде средства на общините да поддържат ефективно язовирите и да търсят отговорност от тях за това, реши да ги вземе на ръчно управление.Йордан Иванов е адвокат, общински съветник в Пловдив, председател на ДСБ - Пловдив, и член на националното ръководство на партията. Текстът е от блога му. Заглавието е на "Дневник".


Кризата в Перник е предизвикана от политическа корупция, която трябва да бъде разследвана. Но е и добър повод да говорим за съвършеното размиване на отговорност по отношение на цялостната картина с язовирите в страната и грешните стъпки на държавата.


Какво е статуквото с язовирите
Областни управители, редица министерства, множество агенции, дъргавни предприятия и общини са едновременно отговорни/безотговорни към язовирите в страната.


В България има близо 5300 язовира. Почти 90% от тях са собственост на общините. Това е поредното задължение, което е вменено от законодателя на общините, за което няма осигурени финансови ресурси. Проблемът с вменяването на отговорности на общините без осигуряване на финансови ресурси за изпълнението им, е точно толкова стар, колкото и демокрацията в България. На годишна база, дейностите, за които общините имат задължения, но нямат осигурени финансови ресурси, са на стойност 200 млн. лв.


Управленски е съвсем коректно водоемите да се стопанисват от общините поради редица причини, сред които най-основателната е, че по-близката до язовира власт познава най-добре неговата специфика и нужди. А и най-лесно може да осъществи контрол. Но общините нямат средства за това. Не се и предвиждат такива. Най-показателният пример е за нещо много дребно – от началото на 2016 г. собствениците на язовирите в страната са задължени да възложат поддръжката на съоръженията към водоема на хидроспециалист. Това днес никой не го спазва, защото няма ресурс за това.


Въпросът е откъде могат да дойдат средства за тези дейности, които в годините неведнъж доказаха, че засягат пряко общественото здраве. Тези средства могат да бъдат осигурени през реформа на данъка върху дохода на физическите лица, който е най-равномерно разпределения данък в страната. Процент от въпросния данък трябва да остава в общините, а не по волята на един човек да бъде раздаван чрез трансфери от републиканския бюджет на приближени кметове за проекти, отново по волята на централната власт. Има огромна доза перверзия в това да вмениш отговорност за нещо на някого и да не му осигуриш възможност да изпълни задължението си.


Как "държавата решава проблема"


В средата на 2019 г., Народното събрание призна проблема, като даде напълно погрешно решение чрез законодателни промени. Даде се възможност правото на собственост върху язовирите, които са публична общинска собственост, да бъде прехвърляно на държавата след решение на общинския съвет и последващо сключване на договор между общината и областния управител. Централната власт, вместо да даде средства на общините да поддържат ефективно язовирите и да търсят отговорност от тях за това, реши да ги вземе на ръчно управление.


Към момента няма изнесени публични данни колко такива язовири са прехвърлени за 5 месеца. Но колкото и да са – това не може да реши проблема. Причината е проста. Централната власт не може да осъществи грижа и контрол върху няколко хиляди съоръжения, при условие на липса на капацитет по места и сериозна фактическа отдалеченост от водоемите.


Нещо повече – големите язовири се поддържат от постоянен екип и разполагат със сериозни технически ресурси за идентифициране на рискове и тяхното разрешаване. Така ѝ е лесно на държавата отдалече да си мисли, че може да управлява и множеството други общински язовири в страната. Но при общинските язовири ситуацията е друга. Кой язовир е голяма локва и кой реално важен за общественото здраве, държавата и до днес не знае. Имаме налице огромен брой кадастрални карти, в които има най-разнообразна информация за язовирите в страната. Експерти от сектора твърдят, че в до 80% от тях има грешки.


В заключение, може да твърдим обосновано, че в желанието си централната власт да не осигури ресурси на общините, реши, че трябва тя да вземе управлението на язовирите, като даде възможност на общинските съвети да ги прехвърлят на държавата. Съвършено погрешна мярка.


Решението е просто


Проблемът се решава чрез еднозначно вменяване на отговорност у кметовете за поддръжка на язовирите и осигуряване на финансови ресурси за това. Всякакви други решения, свързани с поредната централизация на някакъв процес, за да може еднолично да бъдат разпределяни пари, е напълно погрешен и няма да спре поредицата от кризи, на които ставаме свидетели, свързани с лошото управление на водоемите у нас.


И да, драмата отново се крие в управлението на парите и отказа на централната власт да децентрализира публичните финанси в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 429 Весело

  Държавата няма как да децентрализира публичните ресурси, защото няма капацитет да ги контролира. Освен това, реално ще трябва по-богатите области да субсидират по-бедните. София да плаща на Видин не изглежда лесно за преглъщане както от политиците така и от софиянци. С други думи - хубава държава, ама не случила на народ.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Малките язовири е нормално да се стопанисват от общините защото те имат постоянен поглед върху състоянието им и ревизиите не изискват много време и големи екипи от специалисти. Не така обаче е с големите язовири. За тях трябва да се създаде централизирано предприятие със специалисти, които да извършват периодични ревизии на състоянието им. И за двата вида трябва държавата да осигури финансирате, иначе са безсмислени всякакви организации по поддръжката им!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Хубав текст, точно в десятката.
  При видима липса на управленски капацитет да искаш да управляваш и язовири, и ВиК дружества е най-малкото глупаво.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  Във век на климатични промени когато всяка капка вода е ценна и да си политик с представа за водоем като голяма локва .... безценно

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Язовир „Студена“ е пресъхнал, но никой не може да установи къде е отишла вудата, кой я е отклонил, кога е започнало това чудо и, най-важното – защо се е случило всичко това и кой е виновен за него.

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5866 Любопитно

  Когато държавата се е изпарила, е възможно и язовирите да се изпарят!
  До коментар [#4] от "дерибеев":

  [email protected]
 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Ама как кой - Нинова и другите врагове, преди повече от 10 г. са направили тази долна провокация, клатеща стабилността.
  Но сега, като ги сложат всичките няколко хиляди язовири под една шапка и всичко ще бъде наред.
  Потресаваща управленска мощ.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#1] от "puknatastotinka":

  Засега бедните спонсорират София не се притеснявай:) София получава по 1000 лева на човек трансфер от бюджета, Видин - 350 лева на човек. И Видин вече не е най-бедната област. И Монтана бе е. Благоевград, Силистра, Ямбол....

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#1] от "puknatastotinka":

  Скоро ще ви платят и парното щото Топлофикация София има 742 милиона дългове:) И никакъв нишан, че ще ги намалите. Напротив.
  Даже тука във форума разсъждавате нагло.

 10. 10 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Общо взето, (пред-)писаното е почти напълно правилно.
  Но, разбира се, не ще бъде реализирано.

 11. 11 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  "Процент от въпросния данък трябва да остава в общините, а не по волята на един човек да бъде раздаван чрез трансфери от републиканския бюджет на приближени кметове за проекти, отново по волята на централната власт. Има огромна доза перверзия в това да вмениш отговорност за нещо на някого и да не му осигуриш възможност да изпълни задължението си."

  Добре е да се знае! Ако бъде И разбрано...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 12. 12 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  ...,,И да, драмата отново се крие в управлението на парите и отказа на централната власт да децентрализира публичните финанси в страната."....

  Е, то и на кметовете и областните управители да им преведете парите за язовирите, ако не са съвестни-корупцията отново ще е налице. Само дето разликата ще бъде,че тя(корупцията) ще е на общинско ниво.
  А това че не може да се търси отговорност от власт,на която не са и подсигурени финансите за подръжка,ремонт на дадено съоръжение-спор няма.

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  И защото става въпрос за КОНТРОЛ от страна на държавата , нека се разгледа Закона за водите и се ВИДИ ,как този контрол е прехвърлен до под министерско ниво - тоест няма отговорност по контрола ,а върху собствениците ( оператори , ползватели , собственици…) се осъществява отговорността ! Ето защо , може да се говори за политическа корупция , но да е виновен министър е трудно....Има дирекции , които осъществяват мониторинг , да , те може да носят отговорност , но къде и при кого , и как стига информацията до най-горно ниво е вътрешно-организационен въпрос......Изобщо Е МИСЛЕНО при правенето на закона...…( при такъв закон , Велчев може да твърди , че водата е изчезнала в земята.....подобна глупост , говори за друго , но нека не се забравя , че в ГЕРБ са само компетентно подбрани...).

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Няма какво да се усложнява. Двама некадърни министри не си вършат работата и са безхаберни. Да ги съдят и толкова, няма какво да се остроумничи за бюджет и т.н.

 15. 15 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#1] от "puknatastotinka":

  Но пък има капацитета да харчи публични средства на порази! Деева и троловете майни!

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Затова централната власт бяга от проблема и прехвърля топката, понеже ще лъсне безхаберието им. Това е не само важен ресурс за приятели на "шефа". Това е стратегически ресурс за хората. Перник го показа болезнено.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 274 Гневно

  Не е истина какво се излива в иначе вододайните зони на язовирите... познайте къде са изведени канализациите на "вилите" в района...

  O sancta simplicita!
 18. 18 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Хубава статия, но защо се предлага например осигуряването на финансов ресурс за поддържане на язовирите да става чрез данъка върху дохода на физическите лица? При положение, че почти всички язовири - от най-малките до най-големите не си стоят там просто за красота, а се използват за нещо и от някой. То ВЕЦ-ове, то вода за битови, промишлени нужди или за напояване, то рибовъдни стопанства. Всички изброени използват язовирите и е съвсем естествено да се събират част от техните приходи, за да се генерира нужния финансов ресурс. Разбира се много по готино е нашите хора да взимат всички проходи, а разходите за поддържане към държавата, т.е. разпределени на всички плащащи данъци.

 19. 19 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А знаеше))
  Нищо нека частните собственици поуправляват. След още 10 15г ще почнат и язовирни стени да се късат и те не са вечни)

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  Частните ВЕЦове породиха новите вицове :-) калинките леят бисери по радиото да се оправдават по милиционерски

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2277 Неутрално

  ИДИЛ само може да завижда на ГЕРБ за мащаба на пораженита по водопреносната мрежа на европейска страна :-) от вътре им идва на нашите милицунери - не го правят нарочно

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  """големите язовири се поддържат от постоянен екип и разполагат със сериозни технически ресурси за идентифициране на рискове и тяхното разрешаване"''........... Въобще, ама въобще, не съм съгласен........... "Гола вода" сме и то, май от най "голата" в света.......и направо съм ужасен колко изостанахме за 30 год......... по белият свят, Информационните цифрови изображения на горната водна структура се събират с помощта на мобилни LIDAR и UAV технологии..... Тези данни се комбинират с подземни акустични изображения за изграждане на цялостен 3D модел на геореферирана система. и т.н и т.н и т.н ......... в България е кръгла нула.... ГЕРБ за 10-12 г. ни превърнаха в аборигените на света..... язовирите нямат даже по 1 нивомер....онлайн....всичко е на самотек, като ни управляват, каскети с пагони и крадливи калпаци......тъй.. поне да се заинтерисуват "главанаците" как се прави по света и да пратят млади момчета на обучение....... Ама "надали"....... Важното е да се краде...... https://uaisolutions.com/applications/ м дааа...... ........... .......... ........ https://uaisolutions.com/wp-content/uploads/2019/08/Underwater-Acoustics-International-Digital-Brochure_2019.pdf

 23. 23 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#18] от "Blaster _":

  Защото точно тука е келепира!

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#22] от "MPetr":

  И като почнат да обясняват как всичко им е кристално ясно и всичко е супер

 25. 25 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И.... не са много фирмите в света, не повече от 5-6, от който можем да ползваме експертиза опит и техника.........да се закупи техниката и да се обучат наши български специалисти.......не е толкова скъпо...!!! Особенно когато се каним да изхарчим 12 милярда в близко бъдеще..... С "главанаци"- министри... дето гледат в една дупка, умно... няма стане "пичувииииии"...... Две са основните фирми.... UAI на пример е в състояние да направи 10-километрови (6,3 мили) прониквания във водозборни тунели и тръби, водопроводи.... , в редки случай и до 16-километра (9,9 мили) и не е нужно да се кърти и подменя на ред, а трябва мозък ..... или пък австралийската Abyss Solutions .....Звукови вълни.......акустика за търсене на влошени повърхности, течове и т.н.......мобилни LIDAR и UAV технологии..... и т.н.....къде сме ние "пичувиии".... къде са хората ????? .. https://abysssolutions.co/our-projects/san-diego-water/

 26. 26 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Манипулативна статия от провален партиен член.
  Пълни лъжи и глупости, предизборни простотии, които няма да доведат до нищо добро за ДСБ.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Ми тя димократичната държавица колко язовира е построила? Пък не е политкоректно да се занимава с комунистически язовири. Световната прогресивна общественост бди.

 28. 28 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Нинова, Костя Копейкин, Манолова, сега и този - забелязвате ли как все Провалени и губещи политици се изказвап по водоснабдителните проблеми през последните седмици ...?!
  Провалените дават акъл на този дето ги бие на всички избори :)))
  И вие, тролчета, им вярвате и ги аплодирате :)))

 29. 29 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Да има един единствен язовир, изграден след десети? Не се сещам

  Мърфи е оптимист!
 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Със 7-8 мангала с лопати, и 2-3 министри "главанаци" с ГЕРБ на чело,и едно багерче, и 32-36 милиона лева за "мушама" на яз. Студена и още 30 милиона, за дет .. не се знае за кво........и 2.4 милиона евра (над 3 милиона лева, както казва баш "главанака") за пречиствателна станция, аз мисля .... че ГЕРБ ши ни "опрай" яку....ама яку.....с бензинова помпа ши точим вода от пещерата и ши пълним язовира....... Иноватори са ей...... Велики......!!!!!

 31. 31 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Водният сектор е харизан на ДПС, а ти са по далаверите. Изводите си ги вадете сами.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Да има един единствен язовир, изграден след десети? Не се сещам
  —цитат от коментар 29 на султана глаушева


  Те само го довършиха. с голям рев и три реда сополи. Но пък една дузина почти готови ги зарязаха.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  Манипулативна статия от провален партиен член.Пълни лъжи и глупости, предизборни простотии, които няма да доведат до нищо добро за ДСБ.
  —цитат от коментар 26 на mop36557620  До коментар [#26] от "mop36557620":

  Именно. Още в заглавието на статията автора лъже,че държавата не знаела,разбираш ли! Държавата знае къде отива буквално всяка капка вода и знае до стотинка кой колко печели от водата.

 34. 34 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  .... Гледах вчера, това уникално видео с дрон на яз. Студена и като гледам в края му, решетката под кулата..
  ..се чудя, от къде им идва точно водата на перничани........ загатка !!!! https://www.facebook.com/groups/137693325978/permalink/10158022034410979/ и взех, че влязох в сайта на "Световната банка" да видя дейностите заложени в ремонта..... Преценете сами дали са изпълнени според Вас всички......ето ги: https://projects.worldbank.org/en/projects-operations/procurement-detail/OP00030248 ......а и за 'пречиствателната" излезе също...... Дето вожда благосклонно дава пари..той.....представете си ...Борисов....!!! ..м....даааа....
  https://projects.worldbank.org/en/projects-operations/procurement-detail/OP00053698

 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Весело

  Честно казано не и и трябва да знае - до момента, докато спектакълът "хляб и зрелища"радва тълпатаж с пълна сила, защо и да се занимава с такива "подробности"?

 36. 36 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  С гербави калинки толкоз...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 37. 37 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Стана като в армията: нисшият, новобранецът е виновен за всички неудачи.
  За похвалите си има "дежурни" , набедени . Тези, които са на "ти" с който трябва.
  Опорочена, сбъркана работа! Но това се толерира. От най-най-високо ниво. Подлизурковците, нагаждачите, двуличниците са били винаги с властта. Липсата на достойнство и чест не ги спира. Те си гонят личния интерес.

 38. 38 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Не зная дали някои се сещат , но има и една друга класация да не кажа категоризация на всеки язовир .
  Язовири със сравнително голям водосборен район и оттам голям басейн като кубатура и такива с по-малки водосборни области , които са и по-зависими от атмосферните валежи.
  Друг критерий за един язовир е степента на използване на водата му- дали към него са вързани обекти като ВЕЦ-ове , питейна вода на селища или напоителни системи . . . .
  Така че много е важно как и какви язовири предопределя държавата !
  Въпроса е сложен и многостранен кой , как и какъв воден източник ще получи за ползване и стопанисване от държавата ! !

 39. 39 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 856 Неутрално

  да,ама гербаджийската номенклатура не са държава..няма как да бъдат липсват има каквито и да е управленски качества...могат само да 'усвояват' ама решения няма...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 40. 40 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  Докато не се осигури контрол, няма никакво значение, колко средства и от къде ще се осигурят. Перник го доказа.
  Иначе най-правилно е средствата да дойдат от джоба на тези, които ползват водата. Независимо, дали става дума за водоснабдяване, ВЕЦ или нещо друго. На матр’яла няма да му хареса, но това е положението.

 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1555 Разстроено

  До: "22 и 25 " - Не е от незнание ( до към 2005-6 г. в администрациите имаше кадри....) , от не заангажираност е....Хората един по един ги пенсионираха , а новите се назначават по " РАЗБИРАНЕ на действащото законодателство !? " Тези , които показват " непознаване " нямат място там....Сериозно , достатъчно е да се погледнат тестовете при кандидатстване , а после при възможност и оценяването им. При повече замисляне , чувството , че нищо не е случайно , а е някакъв техен план , който се изпълнява е взимащо предимство пред липсата на професионално отношение.....И това е повсеместно !

 42. 42 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Те са си го казали бе - 85% от потребената от язовирите вода отива за ток. Има и едно ключово изречение. Разрешенията са на 3 месеца в зависимост от потребностите. Чии потребности - на собствениците на ВЕЦове естествено, не на пиещите вода. Ето го текста: - https://www.24chasa.bg/novini/article/8034955

 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Бучков": ха,стана ми интересно като написа
  "достатъчно е да се погледнат тестовете при кандидатстване" в МРРБ... Ми смехотворно е.. наистина.... https://www.mrrb.bg/bg/career/239/konkurs-za-dlujnostta-glaven-ekspert-v-otdel-strategichesko-upravlenie-direkciya-vodosnabdyavane-i-kanalizaciya/
  ... Конкурс за длъжността Главен експерт в Отдел "Стратегическо управление", Дирекция "Водоснабдяване и канализация"....... Минимален професионален опит: 4 години.....Минимален размер на основната заплата: 510 лв..........Ами нямам думи просто.....
  https://www.google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https ://cpcp.mrrb.government.bg/cms/assets/TEST/otgovori.pdf&ved=2ahUKEwjt6eP8-ezmAhXIxaYKHceoATIQFjAAegQIARAB&usg=AOvVaw1ZFP9e7gSYNAlw3TBLxkKP&cshid=1578244345108

 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  В тази държава само Бойко знае всичко.

 45. 45 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#41] от "Николай Бучков": видях ги ... ето един тест за кандидатстване в МРРБ....дето се бъгна линка долу......смях...... за длъжността Главен експерт в Отдел "Стратегическо управление", Дирекция "Водоснабдяване и канализация"
  https://is.gd/VnibXV

 46. 46 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#14] от "karatista":

  Занекадърност и мързел в България не съдят

 47. 47 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  До коментар [#46] от "himler":

  Ами крайно време е да почнат.

 48. 48 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Язовир „Студена“ е пресъхнал, но никой не може да установи къде е отишла вудата, кой я е отклонил, кога е започнало това чудо и, най-важното – защо се е случило всичко това и кой е виновен за него.
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Това се знае на неофициално ниво. Ако истината се каже, част от народа ще прозре разбойническия ред в държавата и може да има непридвидими последици. Затова всички спазват омертата - да лъжат и да лицемрничат. Аз така и не разбрах например на "Студена" има ли ВЕЦ или не.

 49. 49 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  Следата която управниците се мъчат да заметът води към ... ВЕЦ-овете. Не бяха ли гърбили Гриша Ганчев за някаква каскада... бяха повдигнати от прокуратурат едни сериозни обвинения срещу него или май сина му... после паднаха, ама и той олекна с няколко ВЕЦ-а... май нещо такова беше :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK