Адът в Австралия – заради слаби политици и лоша комуникация

Цели видове изчезват. Просто така. Ад!

© Reuters

Цели видове изчезват. Просто така. Ад!Любомир Аламанов е комуникационен експерт, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът е от профила му във "Фейсбук".


Кошмар в Австралия! Някои хора казват, че пожарите там са най-големите, които човечеството е виждало. Да не говорим за унищожаването на уникални хабитати с флора и фауна, които не могат да се видят никъде другаде по Земята. Цели видове изчезват. Просто така. Ад!


Искам да обърна внимание на две точки, които са важни според мен.
Първата започва с поведението на министър-председателя на Австралия.


С месеци не взима мерки, прави се, че се случва нещо нормално,


чака всичко да се размине от само себе си. Спокойно си отива в отпуска на Хавайските острови. Имаше репортажи как тези дни отива на посещение при някои от пострадалите. Даже се опитва да се здрависа с някакви хора, ама насила им хващаше ръцете. Респект за австралийците, изгониха го с ругатни и крясъци. Само с фалшиви посещения не става, трябват истински решения.


Но не е само той. В Сидни направили огромна подписка за отмяна на новогодишните фоейрверки. Кметът на града обаче заявил, че шоуто е планирано 15 месеца предварително и бюджетът за него вече е похарчен. Затова си направил зарята. А градът се дави от смог. И хората събират дарения.


За пореден път е видно, че


част от съвременните политици не издържат на предизвикателствата на времето.


Не разбират или не искат да разберат какви са им функциите и задълженията. И горчиво се провалят в ролята си на водачи. А страдаме всички.


Втората важна точка е, че двете крайни групи про- и антиеколози, трябва да се успокоят и да намерят начин да комуникират нормално. Очевидно е, че цивилизацията се развива експоненциално (чрез степенуване – бел. ред.). И че нуждата от природни ресурси се увеличава експоненциално. В момента нямаме възможност да заселим космоса, други планети или даже Луната. Трябва по някакъв начин да продължим да живеем нормално на нашата планета. И да я съхраним максимално. За да живеят и нашите деца, и техните и т.н.


И двете крайни групи не са прави в тяхната екстремност.


Не можем да спрем развитието на цивилизацията, да избием голяма част от човечеството и всички да се върнем към пещерите и доенето на диви кози. Нито можем да "подчиним природата", да изгорим всичко и да направим Земята една мръсна индустриална зона, защото природата просто ще ни заличи. Трябват разумни, нормални, съвместни решения и действия.


Признавам си, не разбирам. Затова и не давам рецепти. Разбирам само от комуникации и тенденции. А сега тенденцията показва, че все по-малко комуникираме помежду си. Все повече крайностите се разделят. Все повече нараства напрежението. А това никога не е водило до добър резултат.


Тук трябват добри политици.


Тук трябват истински лидери. Които да обединят крайностите, да ги помирят


и да се намери общ път напред. Преди всички да сме изчезнали.


И нека да опитаме да спасим коалите. Светът ще е по-тъжно място без коали.


И нека да опитаме да спасим усурийския тигър. Светът ще е по-грозно място без него.


И нека да се опитаме да спасим амазонската анаконда. Светът ще е по-скучно място без нея.


И нека да опитаме да спасим всички. Защо иначе живеем, по дяволите


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK