Психиатрия на ужасите

Те гният нейде, така че да не ни напомнят как всички ние, и държавата в частност, предпочитаме да се правим, че ги няма, вместо да се опитаме да им осигурим базово достойнство.

© Дневник

Те гният нейде, така че да не ни напомнят как всички ние, и държавата в частност, предпочитаме да се правим, че ги няма, вместо да се опитаме да им осигурим базово достойнство.Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и социалната политика.


Краят на годината и началото на следващата са време за равносметка, гласи клишето. Тази равносметка обаче се натресе сама – нетърсена и неискана, защото констатира единствено крайно нелицеприятен регрес спрямо предните не нови години, а нови десетилетия. Пожар в навечерието на Нова година напомни за скотското всекидневие на огромна група граждани – най-уязвимите, които не са в състояние да се грижат за себе си. И няма и кой друг да се грижи за тях. Те гният нейде, по възможност скрити, така че да не ни напомнят с присъствието си как всички ние, и държавата в частност, предпочитаме да се правим, че ги няма, вместо поне да се опитаме да им осигурим базово достойнство.


На 31 декември горя пожар в областния психодиспансер в София и белодробната болница, които се помещават в близост. Понеже за разлика от други случаи – напоследък у нас пожарите в лечебните заведения се превръщат в традиция – жертви нямаше, премиерът Бойко Борисов обобщи ситутацията: "Прекрасно се справиха пожарникарите, няма жертви. Имаме много добри професионалисти, затова всяка година им вдигаме заплатите с по 10%". Точно така – държавата отдавна е спряла да се интересува от причините за пожарите, които бушуват във всяка една сфера, камо ли да опитва да я реформира така, че условия за пожари да няма. Борисов се интересува единствено от бързото и ефективно гасене и
налива пари, ресурси и енергия само в потушаването на вече пламнали пожари,


а не в предотвратяването им. Вероятно на всички нас това ни изнася, иначе не бихме го преглъщали толкова години.


Областният психодиспансер в София е същият, който точно преди година най-накрая беше забелязан от всички ни, след като психиатър пусна във "Фейсбук" шокиращи снимки от условията вътре, които навеждаха на мисълта, че в крайна сметка е най-добре това място да изгори до основи. Борисов също се трогна, поиска анализ от министерството на здравеопазването, а министър Кирил Ананиев обобщи, че над половината от психиатричните болници, диспансери и отделения по други болници са в критично състояние и ще са нужни скромните 10 млн. лв. за ремонти. Психодиспансерът, конкретно, е в такова състояние, че е по-добре да му се търси нова сграда.


Година по-късно се оказа, че 10-те милиона са намалели до 3 "за подобряване на сградния фонд", т.нар. център за психично здраве в София си е на същото място, макар и поизгорял. Междувременно – през март 2019 г., горя друг психодиспансер – в Пловдив, и уби трима от пациентите, а случаят беше класически – скитници с параноидна шизофрения, държани под ключ и пушили в стаята.


Клошарството е естествената съдба на хора с тежки психиатрични заболявания.


Защото след като родителите им си отидат или просто не издържат, единственото място за подобни болни е улицата – държавата и обществото не осигуряват почти никаква грижа. Освен отвреме навреме въдворяване в лудницата.


Благодарение на новогодишните фойерверки на Сточна гара в София окаяното положение на психиатричните грижи и пациенти получи своя миг внимание, колкото да стане ясно, че разрухата е пълна и отчайваща. Това е паралелен свят, толкова ужасяващ и труден за възприемане, че е естествено да предпочитаме да се правим, че го няма. Държавната психиатрична болница в Раднево, която приема 300-400 от най-тежките случаи в страната, част от които въдворени, защото са опасни за околните и себе си, няма пари нито за охрана, нито дори за ограда и така е от цели 20 години. Резултатът: "От лекари и сестри се очаква да изпълняват и охранителни функции. Част от критиките към нас са заради невъзможността да задържаме опасни пациенти. Много често идват полицаи, които водят здрав физически пациент и идва една санитарка, която трябва да го поеме от полицаите и да го доведе до съответното отделение. И в тази ситуация идва група от 7-8 пациенти, които го придружават заедно със санитарката. Те осигуряват конвоирането на пациенти от портал до отделение", обясни пред Би Ти Ви д-р Иван Добринов, шеф на отделение в болницата. "Случвало се е да влизат хора с въздушни пушки, които стрелят по двора. Глутници кучета няколко пъти нападаха пациенти в двора, така че тези инциденти са всекидневие", допълни Добринов. Почти като филм, нали - от тия, които получават награди? Само че е реалност.


У нас има 12 психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве – бившите диспансери, и 22 отделения в многопрофилни болници. Психиатричните болници са сред малкото у нас, които не са търговски дружества и получават издръжка от държавата, толкова мизерна, че всекидневно ражда сюжети за киното, а също и огромен интерес от страна на международните


правозащитни организации за предотвратяване на наказанията и изтезанията.


Диспансерите и отделенията в болниците пък са подвластни на Търговския закон, получават пари за преминал болен, което води до отказ за прием на тежко болните, които се озовават или на улицата, или в ужасяващите държавни психиатрии, дори и да не са за там.


Това, което най-остро липсва обаче, е свързващата грижа и рехабилитацията – дневни центрове и защитени жилища. Идеята, включително и според нормативната уредба, е пациентите да бъдат изолирани в психиатрии за кратко и само докато трае острият период на болестта. Всичко отвъд това се смята за лишаване от свобода. След изписването си те трябва да посещават дневни центрове за психосоциална рехабилитация, в които като цяло да прекарват деня си, така че да са в максимална степен част от общността. Там с пациентите се занимават социални работници и психолози, провежда се арт терапия, болните общуват помежду си, социалните им помагат във всеки аспект на бита, включително да ги подсещат да се къпят, да си пият лекарствата и да посещават психиатъра си. Част от болните дори могат да работят – по малко и неспециализиран труд, но достатъчно за целите за рехабилитацията. Защитените жилища пък осигуряват дом на болните без близки.


Само че у нас има 5-6 подобни центъра – нито държавата ги финансира, камо ли насърчава появата им, нито общинските съвети дават съгласие за изграждането им, нито пък съседите – за поява на защитено жилище. Да не говорим за заплатите на социалните работници, които едва надскачат минималната, срещу което от тях се очаква да полагат тежък и изпепеляващ труд, или за мотивацията и възнагражденията на психиатрите – специалност, която в близките няколко години просто ще изчезне. Затова и повечето хора с тежки диагнози


редуват улицата с психиатрията, докато накрая не изгорят в някоя стая с решетки на прозорците.


Така стоят нещата от десетилетия, защото и на обществото, и на държавата им е най-удобно просто да запушат нос, когато прескачат на улицата някой вмирисан нещастник. И ще са нужни десетилетия, за да се осигури поне малко достойнство и на болните, и на тези, които се грижат за тях.


Министерството на здравеопазването е заръчало на специалисти в психиатрията да изработят Стратегия са психично здраве до 2030 г., т.е. концепция за цялостна реформа в сектора. Тя е факт, предадена е в МЗ и се очаква отговорът на държавата. Той е лесно предвидим, за съжаление.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  С всичко съм съгласен освен с предлочението защитените домове да са в жилищни сгради със съседи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Нема как да си съгласен много ясно, това е част от лъжливата българска „толерантност“, много добре си спомням при случая „Могилино“ как в репортаж едни мили женици обясняваха колко им е жал за горките дечица, но са против техните деца да виждат или общуват с децата с проблеми.

  Българите не искат да виждат и не понасят гледката на различните, което води до неадекватно поведение от страна на уж нормалните, елементарен пример: неведнъж съм виждал в метрото как при качване на слеп човек без никой да го пита го грабват за ръката и го повеждат да седне?!?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  Ти за колко психично болни си се грижил философче и с колко психично болни си съжителствал и колко време. Ако стане инцидент ти ли ще носиш отговорността ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  Никога не бих допуснала децата ми да си общуват с шизофреници.
  Това не е толерантност, а глупост.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 542 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  Що не отидеш до психото да се прегледаш?

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Неслучайно в цял свят са в клиники под ключ и под 24 часов медицински надзор. Вероятно е някое младо момче и още не е видяло нещата от живота.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Никой не може да бъде затварян насила в психиатрично заведение без съдебно разпореждане, има харта за Правата на Човека и Конституция. Проблемът е отново в съдебната ни система, която масово оставя психично болните да тормозят останалите. Имах съсед шизофреник, който няколко пъти ми налита на бой, беше пребил две момичета от входа. Десетки жалби до полицията и нищо. Накрая някой ще му види сметката и ще го лежи в затвора.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 8. 8 Профил на IxMxI
  IxMxI
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#2:".....Българите не искат да виждат и не понасят гледката на различните, което води до неадекватно поведение от страна на уж нормалните......[/quote]

  Нацели нерв, приятелю.
  Приеми останалите коментари, като потвърждение на наблюдението ти :)

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#8] от "IxMxI":

  Още един непознал реалния живот.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Всеки наркоман и пияница е по-опасен от психичноболен.Има поговорка-От пияния и лудия бяга.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  " Клошарството е естествената съдба на хора с тежки психиатрични заболявания.
  Защото след като родителите им си отидат или просто не издържат, единственото място за подобни болни е улицата – държавата и обществото не осигуряват почти никаква грижа. Освен отвреме навреме въдворяване в лудницата."

  Държавата ни има достатъчно ресурси, за да създаде заведения споносими условия на живот за психично болните и да се грижи за тях съобразно на точната им диагноза и състояние ! Няма как обаче да задължиш един душевно болен човек да живее на подобно място, освен чрез съда, а понякога и нормални хора биват изкарвани луди - имам пряко впечатление с една позната, чиито син звъни на 112 и я вкараха в подобно място след един бърз процес, в който лекар дава експертиза за случая, а прокуратурата и съда я приемат почти винаги. Жената не беще луда, просто преживяваше тежко някои неща в живота...Вкараха я в " острото" - така наричат спешните случаи, завързаха я, напълниха я с лекарства, след известно време я преместха в " тъпото", а се очаква скоро и да я изпишат,но условията почти навсякъде са потресаващи ! Просто съм отвратен от лекотата, с която някой може да се опита да ти спретне подобно дело и да те вкара в психиатрията.....

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Има и такива случай като често е метод за отнемане на жилищата ако ги поставят под запрещение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  12 психиатрии в окаяно състояние и 12 нови ролсройса за миналата година, всеки един от които струва милион-два лева. Значи държавата за едни е мащеха, а за други не просто майка, а направо фея, щом им предоставя такива условия, че да богатеят и нехаят (а не се знае дали няма и бюджетни ролсройсаджии). Не че съм за равенството, но съм и против Стоян-Мавродийските заплати, да не говорим за неофициалните кражби на обществени средства. И психиатриите, и детската болница, и водопроводите, и пътищата — всичко може да се построи, да се поддържа, ако има подходяща политика. Оправданието, което непрекъснато слушам, че ГЕРБ правят нещо, а другите и толкова не правели, не е достатъчно.

 14. 14 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 446 Неутрално


  До коментар [#4] от "hope":

  Не всички шизофреници са еднакви. Със сигурност има глупави и зли. Аз познавах много интелигентен и талантлив човек. С удоволствие си общувах с него. Имаше пристъпи в определени периоди, но през останалото време ми беше по-приятно да си говоря с него, отколкото с т.нар. нормални хора.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4610 Неутрално

  До коментар [#14] от "selinda":

  Ако в момент на пристъп подпали един жилищен блок кой ще обезщети хората ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5429 Неутрално

  Болницата в Одрин на повече от 500 години е блян за българите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Споко.
  Новият световен ред идва.
  Ще се "погрижи" за всички.
  https://www.youtube.com/watch?v=gI-Rioi1Vd4&fbclid=IwAR3WNg5bH_JxjoJ2R6GdtJuanma06OQb39xLiN9Bdg8JTIoMh4TULqjEJdI

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  Мммм не си особено прав. В блока на майка ми има една жена с психическо заболяване. Не можеш да си представиш какви проблеми създава на всички като изпадне в някое от своите "състояния", а и не само когато е в "състояние". Наводненията, които редовно устройва на съседите си от долния етаж, са от най-невинните й "закачки".

  Не си живял с такъв и не си наясно какво представлява. Не е просто "друг". Няма никакво сравнение със слепите хора.

 19. 19 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 870 Неутрално

  За състоянието на една държава може да се съди по отношението й към хората в неравностойно положение вкл. и тези , на които звездите им го говорят. Като се види тази картинка и се съпостави с кортежите на шайката ни става ясно че сме някъде по н-ия свят, където влсатват бандити, на които не им пука за плебса.

 20. 20 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изключително правдива статия! Mога да говоря от второ име, като човек, който се грижи за такива хора. Вие казвате, че психично болните имат права – да, те имат права, но не ги разбират, по начина, по който ги разбираме ние „нормалните“. На тях им се вменяват права, но никой не се наема да ги обучи на задълженията им. Знаете ли какво правят ЧСИ и мобилните оператори с такива хора – изкарват пари, много пари. Винаги има вратички в закона. Ако пренасочат печалбите от формално събрани такси, продадени тъпи услуги и абонаменти на социално слаби и психически неуравновесени хора към подпомагане на социалните домове, ще бъде чудесно.
  Скитничество – да, това е естествения завършек. На част от тези хора даже им харесва. Кара ги да се чувстват свободни и без задължения, които на разбират. Знаете ли колко хора напускат страната за да „работят“ в чужбина и няма начин да ги спрете, защото те имат Права.
  Поставяне под запрещение – повярвайте, това не е толкова лесно, както го описвате. Трае дълго, струва скъпо и не винаги може да докажете това, което знаят вече всички от квартала или града. А и все пак, когато поставяте някого под запрещение, Вие се задължавате да го попечавате и грижите за него. А не винаги, общо взето никога, има места в домовете. Знаете ли, по-гадно е да сте съсобственик с психично болен! Не всеки се бори да получи още едно жилище за стопанисване.
  Алкохолици и наркомани – тези хора също са болни. За съжаление, нашата нормативна уредба все още вменява вина за употреба на алкохол и наркотици, но не наказва първопричината – търговията с наркотици и алкохол. Срещу продажбата на наркотици все пак се провеждат акции. Но познавате ли случай, когато търговец е наказан за продажба на алкохол на алкохолно зависим? Има един единствен член в Закона за здравето, който забранява продажба на алкохол, на някой, който вече видимо е прекалил с употребата. Въпреки всичко и този закон винаги се прескача, защото: „Не им се разправя..“, „Ще ги уволни управителят, че са отказали продажба на клиент“ и т.н. Българинът винаги е имал прекалено либерално отношение към употребата на алкохол. А зависимостта почти винаги се разглежда като липса на възпитание, а не на психическа зависимост и болест.
  Нормативна база – тотално ирелевантна. Всички институции се позовават на правата на тези хора и бързат да се отърват от случая, като делегират задълженията на първия „родственик“, който намерят. А ако няма роднини – просто вдигат ръце. Дали искат или не могат...?
  Дали трябва да живеят в същия блок – ами те все някъде трябва да живеят..! И те, и хората, които се грижат за тях. Вие какво предлагате?
  И да, необходима им е 24 часова грижа. Те няма как да се контролират сами, въпреки всичките празни приказки на различни правозащитни организации. Да ги оставяте да се справят сами, означава да ги оставите на да умрат в мизерия.

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#8] от "IxMxI":

  абсолютно. на нас различните са ни проблема. циганите са ни виновни, те ни крадат, турците щото сме им били роби, или психично болните, те как ни вредят не е ясно ама ни вредят.
  въобще това общество няма нищо общо с това, дето спаси евреите.
  жалка работа.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Борисов "налива пари, ресурси и енергия само в потушаването на вече пламнали пожари"
  Това е учил човекът, това знае, това прави. Политиката не е място за пожарникари, а за политици. Но българите предпочитат гасене на пожари, вместо правене на политика.

 23. 23 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Статията много добре дрънка на струни душевни, които в България не са акордирани 30 години. Психиатрията първа сдаде багажа, от всичките медицински профили. И резултата е видим. Само една държава е имала идеи да ги отстранява физически и го е правила, хубаво е, че светът я е смачкал и осъдил, и забранил-като идеология. Нашата държава хуманно ги е оставила по контейнерите, до където карат. Няколко идеи по-хуманно е отношението и към пенсионерите.

 24. 24 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Е, интифа сме взели навремето от бившия голям брат. Дано не ви се налага да го правите но т.н. лечебни заведения на акад, Владимир Бехтерев, психиатър, невролог и т.н. от края на 19 в., ще помогнат на всеки желаещ да разбере, че знаменитият руски учен е имал добри ученици в България.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Лошото е, когато починат родителите на деца в неравностойно положение, колкото и големи да са без грижи остават на произвола на съдбата, което е много жалко.

 26. 26 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 724 Разстроено

  Изключително противни слпвоблудства, твърде много обобщения, банални констатации и нищоказване. Подобна "загриженост" има смисъл само ако е съпътствана от анализ, посочване на конкретни причини и отговорници за ситуацията и адекватни предложения за подобряване на нещата.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 27. 27 Профил на waldmeister
  waldmeister
  Рейтинг: 273 Неутрално

  В отношението към тези хора, отразено в здравните заведения за тях, се проявява една от най-мрачните страни на нашата държава, ерго - на обществото ни: инертност, краен индивудуализъм, почти пълна неспособност за самоорганизиране. Те се съчетават с назадничавост, арогантност и корумпираност, които изкристализират в поведението на административните "фактори". При такова средно равнище, каква съпричастност и солидарност можем да проявим: тяхното средно равнище е близо до нулево. Горе-долу такова е равнището на съпричастност, което излъчва и държавната администрация. Бюджетът за сектора е тъжна илюстрация.

  waldmeister
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK