Задава ли се германско-френски преврат в ЕС

Започва реална политическа битка с нарастващи залози.

© Юлия Лазарова

Започва реална политическа битка с нарастващи залози.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа". Владимир Шопов е завършил Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейски въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998 г.), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001 г.), съветник на министъра на външните работи (2014-2016).


Дори въображението не би измислило по-триумфален финал на една политическа кариера. Става дума за френския президент Валери Жискар д'Естен и за една история, която сякаш се повтаря днес.


Денят е 29 октомври 2004 година, в Рим са се събрали представители на 25-те страни - членки на ЕС, които в тържествена атмосфера полагат подпис под новата конституция на ЕС. Месеци наред сложните преговори ръководи един от доайените на европейската интеграция, бившият френски президент, Валери Жискар Д`Естен.
Историята


Жискар успешно навигира сблъсъците на политическото его на дузини президенти, премиери, бивши и настоящи комисари, интелектуалци. Прави го с непоклатимо убеждение в правотата на усилието, с често снизходително търпение към тези, които се лутат из лабиринтите на политическото късогледство и интриги, преди да стигнат вярната дестинация.


Подписаният документ е кулминация на амбицията за федеративна Европа, усмивката на френския политик е само един от по-дискретните знаци. Малцина на церемонията обаче си дават сметка, че са свидетели на края на една цяла епоха в европейската политика.


Оглавяваният от Д`Естен Конвент за бъдещето на Европа (февруари 2002 – юли 2003 г.) е всъщност континентално конституционно събрание.


Неговата изрична цел беше изработване на европейска конституция с помощта на представители на различни политически институции – от националните парламенти до Европейската комисия. Тя трябваше да направи окончателен федералистки скок, искаше да произведе нова политическа идентичност и символика, да разграфи ясно и еднозначно бъдещето.


Исторически погледнато, това е връхната точка на един цял модел на правене на евроинтеграция – самозатворено елитно общество, сблъсък на визии, но отдалечен от самите граждани, с презумция, че е налице тяхното одобрение. "Гражданските консултации" не можеха да маскират неговата грандомания, а привидната му отвореност не успя да разклати договорената политическа конструкция.


Спирачката сложиха гражданите на Холандия и Франция, които през пролетта на 2005 година отхвърлиха документа на референдуми. И на практика поставиха точка на този модел на европейска политика.


Ситуацията днес


Днес ЕС е на прага на подобно упражнение, но този път му е дала по-скромно име: конференция за бъдещето на Европа. По замисъл тя ще се опита да заобиколи основните проблеми с неуспешния конвент.


Форумът, наричан конференция, на практика ще продължи почти две години – до 2022 г. Той ще бъде платформа за сблъсък на идеи и концепции, ще има отворен финал, без да се предпоставя окончателният резултат, ще наподобява европейска публична сфера с активното участие на граждани, всякакви професионални и граждански структури, бизнес, академичната общност и т.н.


Конференцията наглед си оставя вратичка за евентуален провал, в случая – някакъв компромисен препоръчителен политически документ. С други думи, тя ще се опита да моделира себе си изцяло по мерките на съвременната подозрителна и често скептична европейска публика.


Продължителната конференция ще ни бъде представена като интелектуален разговор за идеи, ценности, бъдеще и политики. Още отсега обаче е видно, че ще станем свидетели на нещо съвсем различно. Започва реална политическа битка с нарастващи залози.


Участници в битката


Най-сигурният знак за започваща битка е ранната интервенция на Франция и Германия. Те излязоха първи със своите общи идеи, за да се опитат отрано да рамкират процеса. Очаквано тяхното предложение е конференцията да стартира с началото на немското председателство и да приключи по време на френското.


На пръв поглед списъкът с темите за обсъждане е изчерпателен, но отсъства ключовата тема за единния пазар. Първият общ документ в списъка е по-скоро процедурен, но намеренията на двете страни да бъдат основен двигател на конференцията са очевидни. И двете имат специфични мотивации за него.


Макрон търси нов формат, през който да прокара някои от по-спорните си идеи, и очаква движение към центъра в Германия (или през нов кабинет с участие на "зелените" или след смяната на Ангела Меркел), което ще приближи Германия до неговите предложения. Ако пък Доналд Тръмп бъде преизбран идната есен, френският президент ще се опита окончателно да институционализира неоголисткия си антиамериканизъм и да аргументира по-радикалните си интеграционни идеи. Берлин пък иска малко да укроти Макрон и да го вкара в разтеглен във времето процес с неопределен финал и възможности за размиване чрез вкарване на множество алтернативни гледни точки. Очевидно германците се надяват по този начин да неутрализират по-амбициозните му идеи, например тези за еврозоната.


Общите идеи на Франция и Германия


В същото време двете страни вече оформят съгласие по някои важни теми и постепенно тръгват в една посока по други. И двете вече споделят картината на бъдещето, при която Европа се опитва да е напълно самостоятелен център и на практика се деконструира западната общност, искат създаването на "европейски индустриални шампиони" чрез сливания, отглеждане на нови индустрии чрез публични инвестиции, фиксиран режим на преразпределение на бежанци и имигранти, де факто отдалечаване от НАТО и други.


И двете се движат към идеята за премахване на изискването за пълно съгласие по още въпроси, за преходи към квалифицирани мнозинства и втвърдяване на механизмите за "Европа на две скорости". Рискът е, че двете държави ще използват конференцията, за да придадат по-широка легитимност на полу-формирани и все още доста спорни политически идеи. И многото консултации, дискусии и думи просто ще отидат за прикриване на тази политическа реалност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Германия и Франция нямат интерес от ЕС на две скорости ,защото това ще доведе до още по голяма миграция от по бедните към тях , и сега по улиците на двете страни е много по голям ужас от мигранти ,отколкото където и да е в Източна Европа.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3111 Весело

  Париж, Берлин и ...Токио !

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Да започнем с първата полуистина, записана от автора като "Спирачката сложиха гражданите на Холандия и Франция, които през пролетта на 2005 година отхвърлиха документа на референдуми. И на практика поставиха точка на този модел на европейска политика".

  Никаква точка не беше поставена, а на мястото на "конституцията" се роди Лисабонският договор, който чрез поправки, шашми и заобикалки игнорира народната воля на двата референдума и се превърна в триумф на неизбирани от никого евроелити, които по недемократичен начин наложиха своите идеи. И когато пишем за бъдещето, е добре да анализираме детайлно грешките от онези години за да не ставаме свидетели на нови екзити.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  И това кого плаши?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 827 Неутрално  До коментар [#3] от "Lemmy":

  И Дания отхвърли Евроколхозната Конституция на референдум .

  Но не можем да отречем , че Брюксел има иновативен подход , защото когато и жителите на Ирландия взеха , че я отхвърлиха на референдум , Брюксел им нареди да направят втори референдум . Като дори някакъв особено циничен Еврочиновник се изцепи пред аборигените в Ирландия , че ще правят референдуми , докато се получи резултатът желан от Брюксел .
  Само не разбрах на това ли му се вика демокрация , Европейски правила и Евроатлантически Скъпоценности .

  А да , като резултат от всички тези събития свръх демократичният Евросъюза официално реши повече референдуми да не се провеждат . А бе , демократично отвсякъде . 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 827 Неутрално  Авторът е на Европейска хранилка . 7. 7 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Това е единствен начин за солен EU 🇪🇺!

 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  Две години ще се "съвещават" за бъдещето на ЕС.
  Колко ли ще ни струва това "съдбоносно решение", сигурно десетки милиони евра.

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Което за рамките на съюза е нищожно, направихме Барека милионер от заплати все пак.

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Който плаща "масрафът", той поръча музиката!

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 979 Неутрално

  От столетия Европа е жертва на френско, англо, германските песове. Дребните европейски помияри никога не са влизали в сметките, освен за пушечно месо. Няма причини сега да е по-различно. Ще става все по-зле, в разбиването на Европа активно са се включили американци и руснаци, а китайците без да говорят много-много, заемат позиции.

 12. 12 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Германия+Франция+ Русия+ цялата останала Обединена Християнска Европа; общоевропейска могъща армия; далеч от Англия, далеч от Америка, и никакво НАТО. Там е пътят и истината. Идеологичната система за развитие: пазарна икономика + социализъм= на единно индустриално общество; общество с пълна забрана на всякакъв вид хазарт; инкриминиране отпускането на необезпечени кредити на абсолютно неплатежоспособни лица; доживотна присъда за всички производители и трафиканти на наркотици... Християнска Европа без Християнска Русия е като наядена изгнила ябълка, с мизерно настояще и никакво бъдеще. Европа с господство на мафията е като Америка, в която господство мафията. Англичаните, вечните мастери, да си търсят слуги и роби другаде по света, далеч от Европа!

 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Предлагат ни франко- германски европейски доминион?!

  Не сме искали такова нещо!

  Франко- германите, освен че са воювали по време на всички европейски войни помежду си- 30 - годишната, наполеоновите, двете световни, са ги загубили всичките!

  Сега ни убеждават , че били европейския " мотор " и прочие.
  Утре ще се изпоскарат!

  В нито един основополагащ документ на ЕС не се посочва , че франко- германите трябва да са основна сила!

  Те си присвоиха тази роля!

  Та доста хора не искат " по- малко Европа ".
  Искат по- малко Франко- Германия!

 14. 14 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Ше намажат филията хахахаха. Кво точно символизира разлатото знаме на Унията върху филията ?

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  Интересна интерпретация, особено на фона на това, че ЕС започва именно със съюза между Франция и ФРГ.

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Любопитно

  Назрява въпросът да го бъде или не ЕС , но нека се изброят проблемите поради които Германия и Франция искат да го ръководят ….коментариите -после !

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално
 18. 18 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#12] от "bobhunter":

  Да, и България, Сърбия и Исландия да другата тройна ос.
  Веселието е полезно за нервите, ама такива пиянски трясъци по-добре да не са ни пътеводната светлина.
  Пий си хапчетата, кандидате за нов сталин!

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  това не е вярно. лисабонският договор е много далеч от амбицията на констиуцията, но донякъде да успешен опит да се пренбрегнат референдумите отчасти. ще ви разочоравам, но тези текстове се договарят от съвсме демократично избрани правителства.

 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#6] от "bxr35608444":

  да ви светна, всички български граждани са на европейска хранилка, щото толкоз им е пипето и не могат да си оправят държавата.
  като нямат какво да кажат и нищо не разбират, дърнкат врели некипели

 21. 21 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#13] от "Phaeton.":

  германия и франция винаги са били мотора на ес.
  боже каква неграмотщина в тоя форум

 22. 22 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 849 Любопитно

  нещо не се разбира какво предлага аФторът на тоя клет текст ? може би бойко да определя бъдещото развитие на ЕС, който е разкрачен като да не казвам кво между Путин и Ердо?

  Много ясно, че 2-те държави с най-големи икономики и население ще определят кое и как - по-малките държави ще се борят за някакви свои каузи и не е невъзможно да ги наложат, стига да имат добра дипломация

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Любопитно

  До коментар [#6] от "bxr35608444":да ви светна, всички български граждани са на европейска хранилка
  —цитат от коментар 20 на owen


  Чудя се докога в този форум ще трябва да повтаряме на разни неуспели емигранти, държавни чиновници и жълтопаветници работещи "по проекти" или във "фондации", че това че те и техният приятелско-роднински кръг са на нечия хранилка (европейска), не им дава право да обобщават за цялата българска нация? Колкото и да е невъзможно за хора несвършили нищо в живота си освен да скачат и викат по площади и форуми в интернет да си го представят, но в България има и друго население - такова, което се издържа само, с работа, с износ на продукция и услуги. Невъзможно ти е, нали? Е как, като не си виждал друго освен тунеядци. Та искам да ти кажа, че на това население всичките тия еврофондове и други глупости, които тия като тебе мислят за манна небесна, са му дошли до гуша, защото покрай малкото добро, което направиха, благодарение на безхаберието на европейските институции, които искат "стабилност" и най-вече послушание и нищо друго, успяха да бетонират сивата икономика и т.нар. "олигарси", които след края на Югоембаргото се бяха нагълтали с водица. Благодарение на свежия паричен ресурс обаче, сега разни Пеевски, Черепи, Златевци и т.н. са безсмъртни. Айде бегом марш към копанята и не обяснявай кой е на хранилка и кой не.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Мир между Франция и Германия е ЕС. Резултатът е деградация.
  Единственият път е отделянето на твърдото западно ядро и бой с камшици на социалните паразити по американски модел. Иначе Европа трябва да бъде отписана, освен ако не бъде записана като придатък към Китай.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 25. 25 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 835 Весело

  Четейки статията ми остава лек привкус на романтична сапунка, в която злата тъща (Великобритания) напуснала най-сетне тесния апартамент, за да могат двамата влюбени (Г. и Ф.) да правят бебета на спокойствие ;)

 26. 26 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  ...Та доста хора не искат " по- малко Европа ".Искат по- малко Франко- Германия!
  —цитат от коментар 13 на Phaeton.

  И най-вече хората искат нови американски военни бази.
  Нали така, смукачо на черни пишки?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 27. 27 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Чудя се докога в този форум ще трябва да повтаряме на разни неуспели емигранти, държавни чиновници и жълтопаветници работещи "по проекти" или във "фондации", че това че те и техният приятелско-роднински кръг са на нечия хранилка (европейска), не им дава право да обобщават за цялата българска нация? Колкото и да е невъзможно за хора несвършили нищо в живота си освен да скачат и викат по площади и форуми в интернет да си го представят, но в България има и друго население - такова, което се издържа само, с работа, с износ на продукция и услуги. Невъзможно ти е, нали? Е как, като не си виждал друго освен тунеядци. Та искам да ти кажа, че на това население всичките тия еврофондове и други глупости, които тия като тебе мислят за манна небесна, са му дошли до гуша, защото покрай малкото добро, което направиха, благодарение на безхаберието на европейските институции, които искат "стабилност" и най-вече послушание и нищо друго, успяха да бетонират сивата икономика и т.нар. "олигарси", които след края на Югоембаргото се бяха нагълтали с водица. Благодарение на свежия паричен ресурс обаче, сега разни Пеевски, Черепи, Златевци и т.н. са безсмъртни. Айде бегом марш към копанята и не обяснявай кой е на хранилка и кой не.
  —цитат от коментар 23 на Тюфлекчия


  +++

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 28. 28 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1702 Любопитно

  Християнска Европа без Християнска Русия е като наядена изгнила ябълка, с мизерно настояще и никакво бъдеще.
  —цитат от коментар 12 на bobhunter


  Много елементарно тов. Старшина....

  Россия никога в историята си не е била част от Европа, такава каквато е смислена… Нито Просвещение, нито разделение на държава с църква, нито ценностна система…

  Другите безумия като "Идеологичната система за развитие: пазарна икономика + социализъм = на единно индустриално общество" само могат да развеселяват...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK