2020 г. ще бъде скучна - българската политика е в безмълвен баланс

"Протести могат да бъдат запалени от битови трагедии." На снимката - протест срещу безводието в Перник през декември.

© Диана Зафирова, Спаси Перник/Фейсбук

"Протести могат да бъдат запалени от битови трагедии." На снимката - протест срещу безводието в Перник през декември."Дневник" се обърна към философи, политолози и социолози с въпроси за очакванията им за политическата 2020 г. Отговорите днес са Юлиан Попов:


Каква политическа година очаквате?


- Скучна. Българската политика е в безмълвен баланс. Навън: Отношенията с Русия ще продължат да се влачат по същия начин. Хората посвикнаха с Тръмп. Новата Европейска комисия ще направи опит да играе по-голяма роля на международната сцена, но напредъкът няма да е голям. Китай и САЩ търсят точка на успокояване на отношенията си. У нас ще е интересно дали "Демократична България" ще стигне точка на зрелост, засега е трудно да се каже.
Какво очаквате от ГЕРБ?


- Нищо.


На какво се дължи влиянието на ВМРО? Ще има промени при т.нар. Патриоти? Възможно ли е формации като "Възраждане" да играят роля в национален мащаб?


- Нормално е в страната да има националистични настроения. Странното е, че те са ограничени. Това до голяма степен се дължи на Бойко Борисов, който увлича значителна част от умерения националистичен вот. Докато той се справя с тази задача и икономиката на страната расте относително добре, не вярвам да се надигне силна националистична вълна. Разбира се, има и силен хибриден натиск за разрастването на национализма. Трябва да внимаваме много с това вековно подклаждане.


Ще излезе ли извън София "Демократична България"?


- Трудно. Макар че има шансове. Проблемът на "Демократична България" е, че се държи като улична опозиция, не като партия, която е готова или дори иска да вземе властта. Ако искат да успеят, трябва да се държат доста по-сериозно и по-политически. Ако успеят, може и да излязат от София.


Предстои конгрес на БСП. Какво очаквате да стане с тази партия?


- БСП ще си стои където е, докато не се откаже от заядливата сантиментална носталгия. Носталгия по някакво неясно минало, по митове за капитализма, Запада, Русия, славянството. Тази носталгия й пречи да направи и една малка крачка към социалните проблеми на страната. Казано просто, БСП трябва да се модернизира и да се раздели с миналото си. Не очаквам това да се случи скоро.


Нещо ново около ДПС?


- Нищо. Управляват повече, отколкото мандатът им позволява, никой не им пречи.


Как ще продължи Слави Трифонов след началото на партията и телевизията?


- Надявам се да си остане с шоуто. Иначе ще последва съдбата на Бареков и други клоуни от този тип, което ще е отново загуба на време за политическия процес в България.


Мая Манолова ще...


- Изветрее. Тя има единствено капацитет за борба и позиция вътре в БСП, но надали ще я допуснат да се завърне там.


Какво може да предизвика обществени протести?


- Внезапна и дълбока икономическа криза, но не очаквам това да се случи. Отделни ограничени протести могат да бъдат запалени от битови трагедии и локални етнически конфронтации, но те надали ще се превърнат в значим протест.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 6109 Неутрално

  Учените го казаха "няма критична маса"разпиляха се по Европа.
  А да се генерира нова не е толкова лесно, иска се време.
  Даже Нинова минава на ниво "Писане на научни дисертации".

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  За съжаление съм съгласен с огромната част от текста.
  Хората, които се занимават с т.н. "политика" в Отечеството са или обикновени клиентелисти или политически брокери, което е доста далеко от автентичният смисъл на политиката- реализиране на общественият договор и работа по отстояване на общественият интерес....
  За съжаление тук е така...!!!

 3. 3 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Почти всеки в рабоъоспособна възраст в тази страна има работа и докато горе-долу го устройва заплатата, само мрънка и не прави революции. Положението не е нетърпимо. Една яка криза обаче и палачинката може да се обърне. Тоест, нищо не зависи от нас, засега. Чакаме нещо да се случи.

  забавление и приключение
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5080 Неутрално

  Баланс ?! По-скоро изчерпване на ресурса.

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Скучно скучно, ама онази американската другарка, дето Бойко я викнА, ще ни направи дните доста по-интересни. Само гледай.

 6. 6 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 758 Весело

  Но пък 2021 ще е интересна
  Пак дъбъ ще спечелят 3 % и 00 депутати
  Слави ще има 20 и ако му се помолят може да вземе ицо рИформата за депутатин от няма такава държава

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  За една държава няма нищо по-хубаво от скучни години.

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1984 Разстроено

  Под "политика" разбирам визия за развитието на определен процес, знание какво искаш да постигнеш и как. Затова смятам, че в България няма "политики". И политици.

 9. 9 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5080 Любопитно

  Някои виждат ресурс ?! Вгледаш ли се в детайлите на " постиженията " по всички фронтове не може да не усетиш изчерпващото доверие....

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#3] от "troi":


  Почти всеки в рабоъоспособна възраст в тази страна има работа и докато горе-долу го устройва заплатата, само мрънка и не прави революции. Положението не е нетърпимо. Една яка криза обаче и палачинката може да се обърне. Тоест, нищо не зависи от нас, засега. Чакаме нещо да се случи.
  —цитат от коментар 3 на troi


  Ще кажа, че мога да се подпиша под всяка дума от оценките на Юлиян Попов, както и че съм съгласен с вашия коментарм с едно малко изключение.
  Не знам чак толкова ли ни е нужна "промяна", така както безименно я наричат всички извън управляващите, но освен че след като я дефинираме ( да речем правосъдие, образование, култура или кратко казано ориентиране към по-висок клас цивилизация, а не балканизация, панславянство и прочее дивотии) желаем наистина да се случи, не трябва да "чакаме" ( все едно какво, например тежка криза), а самите ние да мислим и да печелим привърженици за въпросната кауза, да не четем дивотиите в т.н. социални мрежи и правим всеки каквото може за разбуждането на хората около нас.
  Тук не говоря за постигане на болшинство в електоралния смисъл на думата, а за постигане на критична маса от хора и тогава ще се намерят нормален брой последователи. Няма претенции че откривам панацея, напроти, това е (слава Богу) естественото развитие на обществото доказано от хилядите години на човешкото съществуване - никой ( или поне много малко, при това много глупави хора биха се опитали) няма да се опита да твърди, че преди 200, 100, а защо не и 50 години, живота е бил по-добър. За по-стари времена пък съвсем, макар че тогава финните прахови частици, затоплянията, застудяванията, здравеоопазването и маса други подобни, не са били на дневен ред.

 11. 11 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  И за съжаление има и трета категория хора които се занимават с политика - обикновени неудачници, които не са работили никога нищо друго освен автори на концепции, финансирани с грантове от либерални НПО'та, лидери на бутикови движения и партийки на издръжка на конкретен олигарх.

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не че всичко е наред, то по принцип такова животно няма нийде по света, но с тия ежедневни анализи на политолози сякаш ни е скука и искаме да стане нещо. Като оня, дето много му вървяла колата, само налива бензин и я поумива чат пат. Та гледа комшиите все нагъзени пред вдигнати капаци на колите си и решил и той да го направи. Отворил капака на мотора и взел да бърника без да има хал абер кво прави и прецакал хубавата работа. И престанал да се чуди що тъй хубаво му возела колата, а сега не ще.

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1878 Весело

  Мая Манолова ще изветрее:)))

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Прав е авторът - нищо не може да се очаква от мекотели. Поне дотогава, докато, по думите на един пореден балкански лъжец, българинът не си смени чипа. Но разговорът не е за научна фантастика.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#11] от "m17":

  ++++++++++++++

 16. 16 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Естествено че България не е фактор. Фактори не са също дори и по богати и известни страни от нашата големина. Не това е бедата. Проблемът ни е че куцаме
  последни, а и нищо не правим срещу сакатлъка си ...

 17. 17 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 718 Любопитно

  Бой Кики, четеш ли, златен? М? „У нас ще е интересно дали "Демократична България" ще стигне точка на зрелост, засега е трудно да се каже“. Нещо да смотолевиш? Продумай, нали даваш интервюта като султански фермани? Ами защо така този човек, на въпроса „Ще излезе ли извън София "Демократична България"?, отговаря „Трудно. Макар че има шансове. Проблемът на "Демократична България" е, че се държи като улична опозиция, не като партия, която е готова или дори иска да вземе властта. Ако искат да успеят, трябва да се държат доста по-сериозно и по-политически. Ако успеят, може и да излязат от София“.

  Ами че това е човек от твоите съмишленици, а не тромав герберунгел! Или ще го наредиш в редицата на вътрешните врагове като Теодора Димова, Ицо Хазарта и Нойзи? М? Що не го отлюспиш и него? Как така ще пише за ДеБъ „че се държи като улична опозиция, не като партия, която е готова или дори иска да вземе властта“? Па и акъл ще ти дава: „Ако искат да успеят, трябва да се държат доста по-сериозно и по-политически“! Ама това на нищо не прилича! Какво е това безобразие? Ти лидер ли си на ДеБъ или на петела гребена? Къде се намира тоя ми ти Юлиан? Как така ще пише, че не искаш да вземеш властта? Не е вярно! Ти искаш и то много, да я вземеш пустата му власт, ама никой не ти е виновен, че си толкова семпъл, невзрачен и невнятен! Така че виж как ще стане това за тази „точка на зрелост“, че очевадно сте още доста зелени, незрели и объркани - буквално! Питай нещо, що не питаш?

 18. 18 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Отговорите днес са Юлиан Попов"? Тъпи ???
  Предполагам, както и преди, (31. 12. 2019), този НЕ философ, политолог и социолог, се е раздал до край?
  Виж, да го чета, би било прекалено...

  roo
 19. 19 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "Дневник" се обърна към философи, политолози и социолози ... Отговорите днес са Юлиан Попов"

  Горното съобщение е достатъчно, за да не си губя времето до чета т. н. отговори.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7962 Неутрално

  "Какво очаквате от ГЕРБ?
  Нищо."
  То и ние така.

 21. 21 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#19] от "amerikanbastard":

  Ехолалията е симптом на редица психопатологични синдроми, напр. Турет, които са често срещани личностни разстройства... Поработи над :"...времето до чета т. н. отговори.". Успех!

  roo
 22. 22 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  "Българската политика е в безмълвен баланс"

  Бг политиката я няма никаква

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 23. 23 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  2020 г. ще бъде скучна - българската политика е в безмълвен баланс

  Българските "политици" са заети - плюскат и нямат време дори да се избършат, та затова така вони около тях. А България успяха да я закотвят на дъното на ЕС, щото комунистите... и т.н. тъпи тиквени лакардии. Никак не е мъжко непрекъснато да се извиняваш с други, които правят твоите грешки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK