Мадрид и Хелзинки чертаят спасителния изход за лявото в Европа

Въпреки големите понякога различия в политическата култура и икономическата база в отделните страни с ляво управление, фокусът е към намаляване на социалното неравенство.

© Красимир Юскеселиев

Въпреки големите понякога различия в политическата култура и икономическата база в отделните страни с ляво управление, фокусът е към намаляване на социалното неравенство.Иво Инджов е доцент по журналистика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", експерт е по политически комуникации.


Наскоро начело на Финландия застана 34-годишната социалдемократка Санна Марин – най-младата жена премиер в света. Тя е отгледана от двойка лесбийки, а като гимназистка е работела в пекарна и е разнасяла списания, за да си изкарва джобни пари. Новият стар премиер на Португалия е 58-годишният социалист (всъщност центрист и прагматик) Антониу Коща. Той е с индийски произход. Занапред вицепремиер в новото прогресивно правителство на Испания ще бъде 41-годишният Пабло Иглесиас. Лидерът на лявоалтернативната партия "Подемос" има прическа тип конска опашка, не носи костюми и преди време си взе отпуск по бащинство, за да поеме своя дял от отглеждане на първите две деца от брака му с неговата колежка Ирене Монтеро.


Тези социокултурни специфики подчертават прогресивния профил на знакови фигури на европейската левица. Те обаче се очертават като лидери най-вече с политиките си в икономическата и социалната сфера, като маркират пътя, по който
лявото в Европа може да възстанови силите си, след като се срина през последното десетилетие.


През декември лейбъристите на Корбин претърпяха съкрушително поражение от консерваторите на Джонсън във Великобритания. Преди това залязоха социалистите във Франция, а в Германия актуалните социологически проучвания "пращат" социалдемократите чак на четвърто място. В Източна Европа наследничките на бившите компартии бяха издухани от "вятъра на промените". Там, където запазиха някакви позиции, като в България например, лявото се изпразни от съдържание – БСП пое открит консервативен и националпопулистки курс.


В континенталната част на Европа електоратът на традиционната левица се сви в условията на постиндустриално общество, а една част беше откраднат от дяснопопулистки и националистически формации. Това стана най-вече защото и социалдемократите приеха на въоръжение доктрината на неолиберализма, като само се опитваха да я омекотят. В същото време по ред причини радикалната левица не може да пусне по-дълбоки корени.


Не така стоят нещата обаче на Иберийския полуостров и в Скандинавието. По тези два фланга на Европа лявото поне засега устоява на ударите на глобализацията и крайнодесните. Общото между тези страни (без Норвегия) е, че


без да правят революции, провеждат социалдемократически политики.


Те са насочени към по-голяма роля на държавата за озаптяване на разрушителните сили на неконтролируемите финансови пазари, политики на идентичността, борба с климатичните промени и др.


В Испания занапред ще управляват две левици – ИСРП (социалистите) и младшият им партньор – лявоалтернативната формация "Унидас Подемос". В нея освен "Подемос" влиза и малка коалиция от крайнолеви партии, сред които е и Испанската комунистическа партия. Страната е с първото си коалиционно правителство, при това на малцинството, след краха на франкизма преди 40 години. В Португалия има социалистическо правителство на малцинството, подкрепяно в парламента от две радикални формации – Левия блок и коалицията на комунистите и Зелените. Същевременно и трите скандинавски страни - членки на ЕС (Швеция, Дания, Финландия), са с премиери социалдемократи. Те управляват в различни конфигурации, включително в коалиция или с подкрепата на по-леви партии и на зелените, но също така и на центристки партии, какъвто е шведският случай. И в трите страни се наблюдава тенденция на отслабване на умерените консерватори за сметка на крайната десница. За да неутрализира тази опасност, датската социалдемокрация заложи на силна антиимигрантска линия. В Испания на последните избори крайнодясната антикаталунска и антиимигрантска партия "Вокс" стана трета политическа сила. Само в Португалия поне на този етап люшването на електората към радикалното дясно изглежда немислимо.


Основната разлика между левия модел в Скандинавието и на Иберийския полуостров


е изходната база, върху която се развива. Макар и подложени на изпитанията на глобализацията и неолиберализма, северноевропейските страни успяха да съхранят основите на силната си социална държава, базирана на високи данъци, като я комбинираха с по-гъвкави модели на пазара на труда. В двете иберийски държави, за които допреди няколко години се прогнозираше "гръцки сценарий", социалната държава все още е много по-крехка.


Най-големи са предизвикателствата пред лявото в Испания. Във вторник кандидатурата на новия стар премиер – 47-годишния социалист Педро Санчес, мина на косъм. Тя стана възможна благодарение на различните форми на подкрепа, която коалицията ИСРП – "Унидас Подемос" получи от регионални и сепаратистки формации. Санчес беше избран с обещания да разблокира политически заплатения юридически възел около размирната провинция Каталуния. Това прави правителството му заложник както на каталунските сепаратисти, така и на все по-видимия съюз между десните и ултрадесните. Санчес вече беше обвинен от опонентите си в предателство към целостта на Испания и погазване на конституцията. Лидерът на консерваторите Пабло Касадо предупреди, че се задава "правителство на Франкенщайн, съставено от комунисти и сепаратисти".


Съюзът между двете левици – старата и новата, вдъхновява мнозина в Европа, но плаши


десницата, работодателите в Испания и бюрократите в Брюксел. Трън в техните очи е лявоалтернативната (според други определения - лявопопулистка) партия "Подемос". Тя възникна преди пет години на базата на уличните протести срещу мерките за строги бюджетни икономии и нарастващото погазване на социалните права. Тогава се роди Движението "15-М" - испанският вариант на "Възмутените".


Въпреки притесненията от по-агресивната реторика на "Подемос", която бичува "кастата" от политици и едри капиталисти, програмата на формацията е по-скоро с ляв социалдемократически, отколкото популистки характер, каквито залитания имаше при основаването й. "Подемос" е "за" запазване на еврото, вече няма искания за базов доход и одит на дълговете на държавата. Очаква се партията на Иглесиас да играе активна посредническа роля за Каталуния и да защитава либерални политики в сферата на миграцията. "Подемос" въобще не изглежда радикална във външната политика в сравнение с германската Левица например. Левите в Германия искат разпускане на НАТО и замяната на пакта с общоевропейска система за сигурност с участието и на Русия. Португалските комунисти пък са


за излизане от НАТО, еврото и ЕС, макар че сега тези искания са "замразени".


Програмата на новата управляваща коалиция в Испания е "много умерена, защото е направена с мисъл за Европа", каза Иглесиас. Т.е. испанските леви не искат разлом с политиките на Брюксел за финансова дисциплина.


Намеренията на Санчес и Иглесиас са далеч от радикалните идеи за овластяване на трудещите се и мащабно преразпределяне на ресурсите в обществото, изповядвани от демократичните социалисти Бърни Сандърс и Александрия Окасио-Кортес в САЩ, лейбъристите Джеръми Корбин и Джон Макдонъл, зам.-председателя на германските социалдемократи Кевин Кюнерт и др. Правителството в Мадрид обаче е амбицирано да прокарва нови социални и феминистки политики. Много от мерките носят почерка на Иглесиас. Той се разчита и в планирания нов специфичен закон срещу сексуалното насилие: "само да, е да". Предвиждат се и други решения, насочени към равнопоставеност на половете, например равно заплащане на жени и мъже за една и съща заемана позиция.


Планирано е увеличаване на публичните разходи, финансирани с по-високи данъци за най-богатите и едрия бизнес. Заложени са мерки за чувствително нарастване на дела за здравеопазване и образование в БВП, успокояване на жилищния пазар. Те трябва да излекуват испанското общество от


болезнените рани, получени в годините на строги икономии


при управлението на Народната партия. Още през юни стана ясно, че Санчес прави големи отстъпки на "Унидас Подемос", която го подкрепяше в парламента. Тогава той обяви възможността за ново увеличение на минималната работна заплата, която от началото на 2019 г. беше вдигната с рекордните 22% до 1050 евро. За сравнение: минималната работна заплата в България от т.г. става 312 евро (610 лева).


През лятото испанският премиер каза, че въпреки социалния завой бюджетният дефицит трябва да бъде ограничен на 2 процента от БВП. Страната и занапред ще бъде наблюдавана под лупа от Брюксел дали нарастването на разходите за социални цели и публични инвестиции няма да застраши финансовата й стабилност. Успехът на правителството ще зависи до голяма степен как ще направи шпагата между предизборните си обещания и бюджетната дисциплина.


На този терен на компромисите успешно от 2015 г. се представя премиерът Антониу Коща в съседна Португалия. Преди десетина години световната финансова криза връхлетя и върху тази страна, но не я отнесе. Европейската централна банка, МВФ и ЕС я инжектираха със 78 млрд. евро през 2011 г., а публичните финанси бяха консолидирани. Спорно е дали вследствие на тази мярка или въпреки нея страната е в икономически растеж – резултат и от туристическия бум. Коща продължи да санира публичните финанси, но увеличи социалните разходи и обществените инвестиции. Минималната работна заплата стана 635 евро (1242 лв.) от 1 януари 2020 г. Бяха въведени и мерки, стимулиращи младежите в търсенето на работа. Тези успехи провокираха председателя на германския Бундестаг Волфганг Шойбле да нарече преди време


финансовия министър Марио Сентено, вече шеф на Еврогрупата, "Роналдо" на финансите.


"Португалското чудо" щеше да бъде невъзможно без успешното сътрудничество между правителството на Коща и подкрепящите го в парламента леви сили. Натискът им върху премиера направи политиката му много по-социална. Най-вероятно тази формула ще бъде използвана и след изборите от миналия октомври.


За разлика от Португалия и Испания, които започват да се учат на правителства на малцинствата и коалиционна култура, в скандинавските страни тези "иновации" отдавна са част от политическия процес. В наши дни те осигуряват недостигащата подкрепа за лявото.


Миналата година след 16-годишно прекъсване финландските социалдемократи отново оглавиха правителството със символична преднина пред крайнодясната евроскептична партия "Финландците". Неотдавна премиер стана Санна Марин. В четирите други партии, част от управляващата коалиция, лидерите също са жени. В правителството освен социалдемократите влизат либералите, Шведската народна партия, Левицата и зелените.


Социалдемократите работят за осъществяване на прогресивна правителствена програма. Тя включва повишаване на публичните разходи с 1,2 млрд. евро. Парите трябва да дойдат от по-високи данъци и продажба на публична собственост. Планирано е създаването на 60 000 нови работни места и по-сериозни инвестиции в инфраструктурата и образованието. Заложени са и мерки за борба с климатичните промени и социалните неравенства.


Въпреки големите понякога различия в политическата култура и икономическата база в отделните страни с ляво управление в Европа фокусът на политиките е към намаляване на социалното неравенство, което е най-големият бич за либералната демокрация. Когато тези усилия се олицетворяват от неизхабени политици, шансът да бъдат комуникирани нараства чувствително.


В състояние ли е обаче българската столетница да научи този не толкова сложен урок?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Пред Санна Марин предстои сериозно политическо бъдеще, ако не се намесят троловете и т.н. дразнители. Тя е ново поколение политик, твърде либерална за да надскочи проеснафски стереотипи. Успех! Европа се нуждае от такива лидери. Новогодишното й съобщение бе много човешко.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Дневник официално започна рекламна кампания на левичарите! Хвала на такива "десни"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":


  Пред Санна Марин предстои сериозно политическо бъдеще, ако не се намесят троловете и т.н. дразнители. Тя е ново поколение политик, твърде либерална за да надскочи проеснафски стереотипи. Успех! Европа се нуждае от такива лидери. Новогодишното й съобщение бе много човешко.
  —цитат от коментар 1 на save_knforest


  Да , да планът ѝ Финландия да мине на 24 часова работна седмица направо втрещи страната . Тя смело може да бъде наречена гениален политик .
  Само , където и настоява да бъдат приети повече " бежанци " , та някои хора започнаха да задават въпроси като кой и как ще издържа цялата тази емигрантска армия от паразитиращи индивиди ако Финладците започнат да работят 4 дни по 6 часа седмично . 4. 4 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 726 Неутрално

  колкото и да искат ДБ да имат водеща роля в коалицията си с бсп, не от бсп клякаха пред президента; така че ще продължават да слушкат и да папкат, и да се снимат с букетчета със Сергей, а произлязлата от тях Корнела ще продължава да ги третира като сервитьори в кафене

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 5. 5 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 648 Весело

  Опа, виждам, че Джамбазовите хора веднага се намешаха в разговора. В тоя ред на мисли, кога Вашият Нено Димов ще бъде подсъдим, та се загрижихте за работното време в Суоми? Хората имат стандарт, не са като Вас.

 6. 6 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#4] от "hhhuuunnnn":

  Изобщо не знам дали ролята им не е и на подставено лице! След постове тук, във форума, проверих в моята община какво е положението и: кмет от ДБ, заместник от БСП и гл.секретар (ключова фигура в районната администрация!) от ГЕРБ! Няма такива конформисти и лицемери!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#6] от "voodoo_child":

  Забрави и комунистическата подлога Александър Йорданов.

 8. 8 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Нищо общо няма с лявото той.

 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Да обобщим бая изсмукания и (по задание) модерно-ляво-бодрячески анализ - правата спасителна линия пред лявата крива е съюзяването с още по-леви легени като цялата марсксистко-троцкистка пасмина, с която по неволя се съюзи влюбеният във властта убавец Педро Испански. Или чудесната ляволиберална дружина политически амазонки на пресвета Санна Млада.

  Няма лошо - нека се посочи примерът, но нека авторът си каже честно, че това според него е пътят и тук и затова ни е сготвил целия (с)аннализ.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  "Не така стоят нещата обаче на Иберийския полуостров и в Скандинавието. По тези два фланга на Европа лявото, поне засега, устоява на ударите на глобализацията и крайнодесните. Общото между тези страни (без Норвегия) е, че без да правят революции, провеждат социалдемократически политики.

  Те са насочени към по-голяма роля на държавата за озаптяване на разрушителните сили на неконтролируемите финансови пазари, политики на идентичността, борба с климатичните промени и др."

  Точно така. Впрочем скандинавските леви социалдемократични партии винаги са били еталон за всички останали леви партии в Европа, пък и за останалия свят. С тяхната успешна политика печелят подкрепата на хората. Затова там управляват с малки прекъсвания с десетилетия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 333 Любопитно

  "... в отделните страни с ляво управление, фокусът е към намаляване на социалното неравенство."

  - Тъй ли? И вече не е върху афери тип Хохегер?
  Ми добре, ама разни хохегеровци още "стърчат" в тези среди.
  :)

 12. 12 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2258 Весело

  "прогресивни", "лявоалтернативни" (вместо "крайно леви") и т.н.

  Поздрави - "Дневник" окончателно показа, че възприема твърд курс на крайнолява пропаганда, тип "HuffPost" и "Salon". Ние отдавна си знаем де, ама вече поне не се крият.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6227 Любопитно

  Като чета какви свободолюбиви и широко скроени и широко отворени са лидерите на западната левица, започвам да се питам, кога нашите водачи на "автентичната градска десница", ще осъзнаят, че всъщност не са никакви десни и кога Корни ще си признае, че столетницата се състои предимно от десни консервативни капиталисти?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Че то останаха ли десни? Европа в моменра е сборище от комунисти, социалисти, неолиберали, популисти и националисти. Реално почти никъде няма разумна дясна формация, която изповядва принципите на класически /британски тип/ либерализъм или умерен консерватизъм.

 15. 15 Профил на Дисидент в ЕССР
  Дисидент в ЕССР
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Не мога да разбера съфорумците защо се учидват, че Дневник бил олевял. Това е от години.

  "Свободата е да казваш на хората това, което не желаят да чуят." - Дж. Оруел
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#2] от "lz2":

  Дневник винаги са били либерална медия, а не дясна. Крайно време е да го разберете това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  Да , да планът ѝ Финландия да мине на 24 часова работна седмица направо втрещи страната .
  —цитат от коментар 3 на bxr35608444


  Ти явно не си разбрал, че това се оказа фалшива новина.

  За съжаление бих добавил аз.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  До коментар [#13] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Как може управляващите комунисти да са капиталисти,когато в България НЯМА частна собственост?! Последният капиталист беше Илия Павлов,(лека му пръст),и точно затова комунистите го убиха!
  Колега,или си полезен идиот заблуждаващ народа,или си комунист! Едно от двете.

 19. 19 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 836 Неутрално

  След шест до десет месеца на Иберийския полуостров ще има нови предсрочни избори. Такъв ще е "спасителния изход".

  И спрете да я хвалите тази Санна като "най-младия и най-кадърния", Себастиян Курц е по-млад, а и доста по способен да лавира и заддържа властта.

  П.П. Ако исках да чета възхвали за левичарите, щях да чета "Дума" и да гледам БКП ТВ.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  "Планирано е увеличаване на публичните разходи, финансирани с по-високи данъци за най-богатите и едрия бизнес."
  Социалисти Сър!
  От всичко най-много обичат чуждите парички.

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Не разбирам, честно.
  Уж десният Дневник непрекъснато пропагандира левичарски политици.
  А едно време какъв вестник беше...

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  Лявото в Европа е НЕСПАСЯЕМО!!!!
  Една част от него е окупирано от пиещите препарати за почистване на вани...
  Друга част е купена от китайците...
  Третата част са троцкистите, мечтаещи за перманентна революция...
  100 години назад и 50 години в ляво от хода на историята са !!!!

 23. 23 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#21] от "Molossian":

  “ Уж десният Дневник непрекъснато пропагандира левичарски политици.”

  Добре си го сложил това “уж”. Но си мисля, че по-добър ефект от публикуване на подобни левичарски статии би имало ако собствениците на Дневник и другите леви медии раздадат парите си на бедните и отидат да работят в някое ТКЗС. Иначе излиза, че някакви “богати” със заплати от 2000-3000 лв трябва да плащат примерно 75% данък, а истинските богати ако може да не плащат никакви данъци.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6143 Весело

  Разбирам. Не Лондонското училище по икономика (и университетите от неговия ранг) е ковачницата на кадри за управлението в бъдеще, а хилядите двойки лесбийки с деца, за предпочиране от женски пол :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  ,,.....Тези социокултурни специфики подчертават прогресивния профил на знакови фигури на европейската левица. Те обаче се очертават като лидери най-вече с политиките си в икономическата и социалната сфера като маркират пътя, по който

  лявото в Европа може да възстанови силите си, след като се срина през последното десетилетие......,,

  Така значи, Европа иска да опита какво е това социализъм, комунизъм, не им го препоръчвам, но като искат, да опитат

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2258 Весело

  До коментар [#2] от "lz2":Дневник винаги са били либерална медия, а не дясна. Крайно време е да го разберете това.
  —цитат от коментар 16 на Иво


  Не е вярно. Преди 10-15 години се рекламираха като десни.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2258 Весело

  Ти явно не си разбрал, че това се оказа фалшива новина.

  За съжаление бих добавил аз.
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Знаем че не ти се работи Ивчо. Все пак всички комунисти имате една и съща мотивация.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8390 Неутрално

  Сега някой да не си помисли, че това е българското ляво. Нямат нищо общо.

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  Нямам такива спомени. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4876 Любопитно

  До коментар [#27] от "Тюфлекчия":

  Знаеш дръжки. :-) Първо не съм комунист, социалдемократ. Второ разбира се, че ми се работи, всички хора, които са здрави би трябвало да работят нещо. Въпросът е да има баланс между работното време и свободното време за семейство и приятели, а и за почивка също.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  “В състояние ли е обаче българската столетница да научи този не толкова сложен урок?”

  Това което липсва на България са именно автентични леви партии, с политики изпълнени със съдържание като партиите на Иберийския полуостров и Скандинавието. По обясними причини БСП поне засега не може да играе тази роля..

  Freedom of speech
 32. 32 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 428 Весело

  “Санна Марин – най-младият премиер в света. Тя е отгледана от двойка лесбийки”

  И все пак на Санна Марин и липсват поне още няколко качества, за да е перфектната икона на ляво-либералите - самата тя да е лесбийка, трансджендър, чернокожа и мюсюлманка или поне от някое друго малцинство ...: ))

  Freedom of speech
 33. 33 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 808 Неутрално

  “Санна Марин – най-младият премиер в света. Тя е отгледана от двойка лесбийки”И все пак на Санна Марин и липсват поне още няколко качества, за да е перфектната икона на ляво-либералите - самата тя да е лесбийка, трансджендър, чернокожа и мюсюлманка или поне от някое друго малцинство ...: ))
  —цитат от коментар 32 на Petar Ivanov


  Не че съм фен на либералите, ама като гледам алтернативата им - разни консерватори и националисти, които уж да ни пазят отвън, а дефакто ни крадат най-професионално отвътре, чак ми стават симпатични, че поне не лъжат така нагло.

 34. 34 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ruse_Island":

  Не взимай коментара ми толкова насеризоно.
  И въобще не съм консерватор - просто не съм привърженик на крайностите. Всяко нещо което е прекалено извън нормата, ми идва в повече, независимо дали е ляво или дясно..: )

  Freedom of speech
 35. 35 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Че то останаха ли десни? Европа в моменра е сборище от комунисти, социалисти, неолиберали, популисти и националисти. Реално почти никъде няма разумна дясна формация, която изповядва принципите на класически /британски тип/ либерализъм или умерен консерватизъм.
  —цитат от коментар 14 на 4okuto


  +++

  Може би ДСБ (за които традиционно гласувам) при нас, но след пакта с ДБ не знам вече...

 36. 36 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2597 Весело

  Превод за неразбралите. Събираме всякаква левичарска измет, кръщаваме я "демократична амалгама" и я курдисваме под крилото на Христо Агрегатора. Е-еех, Инджов, тези дни преброяват птиците, на лапнишараните не им е сезон още.

 37. 37 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Абе макар и СССР да не съществува Коминтернаджиите са си живи и здрави в Европа.Не знам дали няма да повторят и '17-та година,този път в Европа,макар,че тя според календара отмина.Но пък третия им интернационал е бил в '20 година на миналия век,обаче в Москва.Що пък този век да не се състои четвърти интернационал в Брюксел.

 38. 38 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7718 Неутрално

  Само у нас да не са, където искат да ги избират, стига са ни фалирали държавата.

 39. 39 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 79 Весело

  Окончателно закопават лявото ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 40. 40 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 79 Гневно

  Лявото е класовата борба за преразпределение на благата.
  Конфронтацията между наемен труд и капитал.

  Всичките други неща са пълни ГЛУПОСТИ !!!!!

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK