Кое е по-добре: без малцинства или с много малки малцинства

Колкото повече общности, в които човекът да се чувства индивидуализиран и признат, толкова по-далеч сме от войни, освобождения, автономии.

© Николай Дойчинов

Колкото повече общности, в които човекът да се чувства индивидуализиран и признат, толкова по-далеч сме от войни, освобождения, автономии.Ивайло Дичев е професор по културна антропология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Текстът му е препечатан от "Дойче веле".


Една реплика на сръбския вицепремиер Ивица Дачич тези дни разпали страстите в българските медии. Всъщност той искаше да обвини ЕС заради безразличието му към правата на сърбите в Черна гора, ударени (според него) от закона за вероизповеданията там – православната църква трябвало да доказва собственост върху имотите си преди 1918 и държавата можела да им ги отнема. За да произведе контраст, Дачич даде за пример България, която ревностно защитавала правата на своето малцинство в страната му, макар и то да е само 0,26% от населението, а за много по-голям процент сърби в Черна гора грижа нямало.


В България обаче някои прочетоха това, както ВМРО чете Истанбулската конвенция (ако перифразирам приказката за Дявола и Евангелието) и наместо да се застъпят за своите православни братовчеди, се нахвърлиха върху Дачич с обвинението, че с нещо застрашава западните покрайнини. А Красимир Каракачанов пак стигна до Ньойския договор, което вкара темата в любимата ни абсурдистка тоналност.
Основателна ли е "малцинствената паника"?


Разбира се, по-добре е, когато националистическата пáра отива в медийната свирка, отколкото да предизвиква кръвопролития по освобождаването на едни или други братя, както е било преди век. Но бързото припламване на скандала показа, че страстите тлеят. Страховете на националните мнозинства се подхранват от кризата на националните държави, едновременно хомогенизирани от глобализацията и разяждани от центробежните сили на автономисти като каталунци или шотландци, косовари и босненски сърби.


Раздразнения и конфликти поражда самата липса на общ принцип за конструиране на идентичности в развития свят. На единия полюс е политическата нация от френски тип, която волунтаристично строи държавата отгоре, на другия – културната нация по германски образец, която обединява вече съществуващи долу културни дадености; от едната страна е канадската нация - мозайка от общности, от другата – почти хомогенните днес Полша или Япония.


Наистина страните от Балканите приеха (или бяха попритиснати да подпишат) Рамковата конвенция на Съвета на Европа, призвана да закрепи принципите на либералната демокрация, която не просто осигурява властта на мнозинствата, но и защитава правата на малцинствата. Само че тази конвенция е именно "рамкова" – в нея отсъства дори дефиниция за национално малцинство. Поради много различните традиции на отделните държави оставено беше на самите тях да дефинират какво точно ще да е това.


Когато се подписа тази конвенция, българските политици дълго повтаряха, че биха опазвали правата на националните малцинства, ако такива би имало в страната, но работата е там, че било нямало – имали сме само етнически. В официален порядък България декларира, че тази конвенция не касае промени на териториалната цялост на държавата, което тогава прозвуча леко параноично. Кой пък говори за промени на границите в документа? След време разбрахме как може да се употребява тази уговорка: тя позволи да бъде отказана регистрация на различни неправителствени организации на македонците от Пиринския край под предлог, че застрашават териториалната цялост.


Страхът за териториалната цялост не е за подценяване


Този страх не е за подценяване, ако познаваме историята. Хитлер използва немските малцинства в Судетите или Данциг, за да оправдае нападенията срещу Чехословакия и Полша; малцинствата си като предмостие днес използват руснаците в Балтика и Украйна. А нека не забравяме, че в България са регистрирани около 300 000 руски имота, тоест теоретически съществуват условия за нещо подобно на виладжийския пуч в Черна гора. С турското малцинство ни плашат от времето на кипърската криза 1974, когато Турция окупира една трета от острова след гръцкия преврат и опита за присъединяването му. Но да се боим, че ще ни завладее миниатюрната Северна Македония, е смешно – просто в случая става дума за нещо съвсем друго. 0% македонско малцинство в България, 0% българско там: за голяма част от тукашните сънародници това е доказателство, че не само част, а всички македонци са българи; и обратно, за Скопие безусловно доказва, че нямат съвсем нищо общо с българите. Договори подписвахме, комисии правихме, а политическият сюрреализъм продължава.


Около ратифицирането на конвенцията много се обсъждаше предполагаемата разлика между етническо и национално малцинство - второто било свързано със съществуващи съседни държави и следователно по-опасно. Все по-шареният съвременен свят обаче сякаш постепенно обезсмисля такъв възглед. Започва да изглежда странно, че за 20-те хиляди българи, останали в западните покрайнини след войните, националпопулистите се грижат повече, отколкото за двата милиона разселени по света, които мнозина дори са готови с лека ръка да лишат от право на глас.


Древният архетип, че който напусне родината, губи и правата си, започва да става все по-неадекватен, но въпреки това ние трудно се пренастройваме: мигранти като турците в Германия или румънците в Англия може да са сериозен демографски ресурс, но сякаш винаги ще си останат по-долу от баварци или уелсци, които освен индивидуални права имат и наследствен суверенитет над територията. Тази нагласа най-тежко се отразява на ромите, които традиционно смятаме за номади, за приходящи, макар че от векове живеят край нас.


Не малцинства, а бизнес мрежи


Предубежденията към малцинствени групи идват и от това, че ги смятаме за привилегировани. Особено когато успеят да се организират, както направиха българските турци около Движението за права и свободи, което вече 30 години хем пази правата им, хем създава регионални клиентели, изгражда кадри и дори праща деца от Родопите да се изучат в Турция. Не говоря за грантовете и помощите, които някои групи получават, това са дребни пари. Става дума за солидарността, доверието и взаимопомощта, благодарение на които подобни общности монополизират сектори от икономиката не само в България, но и навсякъде по света: наследниците на коренното население в Америка владеят например казината, мексиканките гледат деца, гърците държат ресторанти... Най-силна завист по традиция будят евреите, чиито мрежи са най-развити, а приятелите по света – най-влиятелни. Но вземете каракачаните – крайно бедни пастири номади до четирийсетте, те неочаквано изскочиха с едни гърди напред, когато в началото на прехода получиха право да ходят първи да работят в Гърция без визи благодарение на гръкоезичието си. С една дума, става така, че и старите политико-военни разпри около малцинствата неусетно се трансформират в конкуренция между бизнес мрежи.


Груповите права на малцинствата поставят либералната мисъл пред сложен проблем. От една страна – индивидът свободно избира да бъде част от общността, с която се идентифицира. От друга - тази общност често ограничава правата му, налага му политически дневен ред (малцинствата са най-единни в гласуването си).


Нека малцинствата се роят и пишат стихове!


Аз бих тръгнал към проблема с малцинствата не по пътя на асимилирането, а обратно, по пътя на фрагментирането. Нека цъфтят сто цветя, както казал "Великият кормчия" Мао. Бих признал културните особености на гагаузите, на власите и куцувласите. Бих разграничил грижливо турците в Източните Родопи от тези в Делиормана, кардерашите от ярлиите... Нека всеки превърне диалекта си в език, да пише стихове на него, нека измисля празници и традиции, каквито поиска! Представяте ли си колко шарени биха станали Балканите така? В Унгария през 90-те едни хора поискаха да бъдат признати за хунско малцинство и даже някакво финансиране им дадоха. Този месец в Обединеното кралство съдът обяви етическия веганизъм за религия.


Нали разбирате накъде бия? Колкото повече такива топли общности, в които човекът да се чувства индивидуализиран и признат, толкова по-далеч сме от войни, освобождения, автономии. Защото колкото по-малки са идентичностите, толкова по-трудно ще могат да вредят на голямата гражданска идентичност, в която участваме всички ние.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  "Колкото повече такива топли общности, в които човекът да се чувства индивидуализиран и признат, толкова по-далеч сме от войни, освобождения, автономии. Защото колкото по-малки са идентичностите, толкова по-трудно ще могат да вредят на голямата гражданска идентичност, в която участваме всички ние."

  За първи път се съгласявам с другаря Дичев!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  с премахване на границите и свободното пътуване , няма значение кой какъв е и от коя раса ,въпреки въжделенията на комунисти ,нацисти и расисти .

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2979 Весело

  Този път хубаво пожелание на Дичев. Етическото малцинство на подопашните да пише топли стихове. Никакъв майтап!

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3099 Неутрално

  Лошото е, че в повечето случаи се фаворизира едно малцинство, или група, по етнически, религиозен, или друг признак. А това води до противопоставяне и разделяне на обществото. От тук до конфликта, има само една крачка.

 5. 5 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1812 Весело

  "...нека не забравяме, че в България са регистрирани около 300 000 руски имота, тоест – теоретически съществуват условия за нещо подобно на виладжийския пуч в Черна гора..."

  Що бе, те ще си се "интегрират", ще станат българи кат нас със вас, и ако Хуйло нахлуе с десант през Черното, ще воюват с нас срещу него за суверенитета на България.
  Нали ?

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Лошото е, че в повечето случаи се фаворизира едно малцинство, или група, по етнически, религиозен, или друг признак. А това води до противопоставяне и разделяне на обществото. От тук до конфликта, има само една крачка.
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  Тази е скритата цел на разни псевдо-правозащитни организации като Хелзинкският комитет - да настроят малцинствата срещу мнозинството българи. И управляващите комунисти им помагат с пълни сили.

 7. 7 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Дичев пробутва нещо а ла Маркузе.
  Снимката илюстрира точно контратезата - помаците в някои места общини в България започнаха да се обявяват като малцинство покрай някои запазени архаични обичаи и заедно с това започнаха съвсем съзнателно ислямистко радикализиране. В други общини, където бяха принудително заселени са напълно асимилирани и даже се сърдят, ако им припомниш произхода; за ислям пък съвсем не може да става дума.

 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2348 Неутрално

  Дичев е разяснил в какво се състои измисленият скандал с изказването на Ивица Дачич но след това по Дичевски манипулира историческите факти! Смешно е да се приравняват имотите на руснаците в България с турското малцинство в България и използването му от Турция! Точният пример наистина е Данциг който Хитлер е искал да свърже с Германия с екстериториален коридор! Същото ще поиска и Турция от нас - да се свърже Русе и Истанбул с такъв коридор все едно кой ще го строе Турция или Катар!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 440 Весело

  С две думи : Разделяй и Владей !

  Turk
 10. 10 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2348 Любопитно

  "...нека не забравяме, че в България са регистрирани около 300 000 руски имота, тоест – теоретически съществуват условия за нещо подобно на виладжийския пуч в Черна гора..."Що бе, те ще си се "интегрират", ще станат българи кат нас със вас, и ако Хуйло нахлуе с десант през Черното, ще воюват с нас срещу него за суверенитета на България.Нали ?
  —цитат от коментар 5 на balgariez


  Турците ще вояват с нас против Турция нали така???

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 11. 11 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1992 Весело

  Другарят Дичев е прочел някакво свободно ляво съчинение и си го е перефразирал както либерална медия истината (ако перифразирам приказката за Дявола и Евангелието) .

  Жалко и патетично е да гледаш напъните на застаряващи псевдохипари да се правят на космополитни и млади.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#10] от "Julian Mall":

  Това беше моята реплика ;-)))

 13. 13 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Триумф на пожелателния мулти-култи наивизъм.
  Абсолут Дичев, Абсолут Веле.

  Докато изчаква победата на зрелия мозаечен фрагментизъм, франкофонът Дичев може да отиде в предградията на големите френски градове и да чете топла малцинствено-общностна поезия до премала.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Този път хубаво пожелание на Дичев. Етическото малцинство на подопашните да пише топли стихове. Никакъв майтап!
  —цитат от коментар 3 на Lemmy


  Етническото малцинство на подопашните е завзело 100% от съзнанието на комунистите от двете фракции на БКП.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Проблемът на Отечеството е ЕДНО определено малцинство!!!

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Все по ясно става какви огромни щети е нанесъл комунизма върху запада лишавайки го години наред от анализатори, историци и въобще светли умове. И гастарбайтери

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Г-н Дечев,въртя ,сука,пак до Истамбул опря!Как ли шлайфа мозъците на децата в СУ..

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "След време разбрахме как може да се употребява тази уговорка: тя позволи да бъде отказана регистрация на различни неправителствени организации на македонците от Пиринския край под предлог, че застрашават териториалната цялост."

  Съвсем правилна уговорка.
  ОМО Илинден си е чисто сепаратистка партия.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Ако Ви е направило впечатление дейността на БХК и другите и подобни деривации е именно да разделя обществото, насъсквайки едни групи срещу други.
  Т.е. основна цел е сегрегацията на база религия, произход... и напоследък дори и до сексуална ориентация.
  Това неминуемо води до отслабване на държавата.
  И това не е случайно.
  Много се изненадах, когато разбрах че има опити за определянето на българо-мохамеданите като отделен етнос.
  Една напориста другарка от НПО с блясък в очите обясняваше как едва ли не помаците са били някакви хора, които нямат нищо общо с българския етнос, обяснявайки дори че те са били потомци на незнам-си-кои племена живяли тука на Балканите.
  Зададох и само един въпрос:
  А какво правим с езика?
  Те говорят български, с рупски диалект, който е по-близък до основната норма отколкото трънсия и торлашкия например.
  Отговори ми че съм бил националист, фашист и ксенофоб.
  Това е положението.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Този не знам как е станал професор, но еднственото, на което може да научи студентите си е как да се правят пари от писане на д..ни.

  Франция може да е цитирам "волунтаристично общество", но не съвсем, Френците и сега си патят с техните тарамбуки, има квартали, в които полиция не влиза или ако влезе става такава патаклама, че не е за разправяне. Тепърва ще става и по-лошо.

  Германия с турците също има проблеми, нищо че го прави по германски социализирането им,, явно неуспешно. Отделно се напълниха сега с паплач.

  Единсвено съм съгласем, че шарен свят и общество са по интересни, но само ако изповядват близки културни сособености и нямат противоречия на религиозен признак (нешо което е дивотия в нашия век, където научни метод вкл. на управления на обществото трябва да е водещ и мястото на шаманизма е в миманса като екзотика).

  Имам съм удоволствието да работя с всякъкви хора, само с пембени не съм , защото такива няма. Има удивителни хора от всички раси и религии, но много път трябва да извървим като общества докато стигнем да идеята за единно човечество.

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Практически националните граници са административни граници.
  Това веднага подсказва кое е важното - администрацията т.е. политиците.
  Следователно националните граници са "оградата" на имота на политиците. А когато политическата класа се свежда до един диктатор настъпва трагедията.

  подпис
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2804 Неутрално

  Хората и сега си избират по какво да се делят и по какво да се солидаризират. Футболните агитки са типичен пример. Винаги съм гледал на футболното хулиганство като на някакъв отдушник от други по-разрушителни емоции като реигия или етнос.

  подпис
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2935 Любопитно

  Докато има национални държави, ще има и национални проблеми. Когато се върнем към миналото —държави на поданици, тоест водеща е юрисдикцията а не народността, тогава проблемите с националните малцинствата изчезват, но се появяват други —конфесни например такива.
  Как ще бъде в бъдещето не знам. Може би да има образования на база идеи. И по този повод един въпрос —ако беше на времето избухнал въоръжен конфликт между НРБ и СФРЮ, интересно дали българите в западните покрайнини щяха да посрещат БНА с хляб и сол или с дъжд от олово? Дали за тях щеше да е водещо националното чувство или страха от колективизацията и невъзможността за свободно пътуване и живот по света?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 24. 24 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 250 Весело

  А какво ще кажете за израза "европейци от български произход"?

  Някои от това най-много ги боли. Или било се разбирало от само себе, че са европейци (защото били бели хора), или искат да се евразийци, защото били по-яки! Така де, хан Крум пил вино с "Никифоровата кратуна"! Не че Карл Велики по същото време не е "говорел на немски само с конете си". Все бели хора, нали така? Ама славни!

  Дичев, Дичев! Изобщо интересуваш ли се колко примитивни хора има между твоите читатели? Само тук таме се среща по някой друг истински хомо-сапиенс, приемащ с разбиране това което си написал. Останалите са с висок процент хомо неандерталис, който ясно личи от коментарите им.

  Все пак, поздравления за Дичев, че се опитва да издигне патриотичната простотия до своето високо равнище, а не като някой политик да принизява себе си до примитивното ниво на изостаналта част от публиката.

 25. 25 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Когато ръчичките са ти до лакти в кацата с политико-икономически мед, най-често от устата ти стърчат кости, пардон Костов, Сорос, грантове, либерали и комунисти :-)))

 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3615 Весело

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  Смешно е да се приравняват имотите на руснаците в България с турското малцинство в България и използването му от Турция!
  =======
  Трябва да го докажете на света .....че е смешно......😊

  Направете един възпалителдн процес срещу руснаците живеещи в Бг......
  Кажете им " въй болгаръй, въй не русские".....
  Изгонете ония които се съпротивляват.....

  Хайде да видим.....направете го....да се посмеем, щом е смешно......

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Хората по-скоро се делят на бедни и богати.В нашия квартал живеят и цигани и общото е,че имотите са евтини.

 28. 28 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 994 Неутрално

  "от едната страна е канадската нация-мозайка от общности, от другата – почти хомогенните днес Полша или Япония."

  Мозайките са ок, но парчетата с някои цветове носят със себе си проблемите си и се увеличават непропорционално бързо. Постепенно в мозайката започват да преобладават техните особености, което в крайна сметка води до скапването й.


  "Нали разбирате накъде бия? Колкото повече такива топли общности, в които човекът да се чувства индивидуализиран и признат, толкова по-далеч сме от войни, освобождения, автономии. "

  Разбираме накъде биеш, има си хас да не разбираме. На либерастия.
  В ненавижданата от либерастите Полша войните и автономиите са мнооооого по-далече отколкото в която и да е мозаечна държава. БЕЗ ДА ИМА МОЗАЙКА. Но либерастите и там си мушат муцунките.

 29. 29 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Поредната тъпотия на Дичев.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8838 Неутрално

  Добре е да се различават малцинствата и паралелните общества.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#20] от "olimpipanov":

  добър коментар ,уви въпреки наличието на науки като антропология ,(дори Диччев се определя като културен антрополог),само дето всяка неговия статия е в пълен противовес с основни изводи на науката антропология,като например ,че универсалният човек не съществува,което само доказва ,че т.нар професор е един пребоядисан ,рециклиран марксист ,в момента грантоусвоител на шорошоугодни мегафони като т.нар дойче веле.ОСНОВНА ЦЕЛ Е КОЛАПСЪТ,РАЗРУшАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБщЕСТВА И НАЦИИ ,(ЗА ДА МОГАТ ДА НИ НАПРАВЯТ ВСИчКИ ЕДНАКВИ БЕЗФОРМЕНИ ,БЕЗ ПОЛОВИ БЕЗ ЛИчНИ ТРЯБВА ДА СЕ УНИщУЖИ МАКСИМАЛНАТА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА РАЗЛИчНОСТ , чУВСТВО ЗА ИСТОРИчНОСТ ,САМОУСЪЗНАТОСТ НАЛИчНИ ВСЕ ОщЕ В ЕВРОПА.

 32. 32 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Позоваването на Мао е типичен пример за носталгия по комунизЪма и тъгата по едно загубено "малцинство" на привелигировани другари, към което се е числил и Дичуф...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8287 Неутрално

  Нашия проблем е, че имаме големи малцинства.

 34. 34 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 377 Весело

  Атомизиране, с цел установяване годсподство на наднационалната корпоратокрация

  нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Как ще бъде в бъдещето не знам. Може би да има образования на база идеи.
  =======
  Много държави вече работят по въпроса ......
  Бавно но сигурно. .....срока на националния държавен формат , изчезва. .....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Тук чета, че Дичев бил "рециклиран марксист", каквото и да значи това?! Да разбирам ли, че точенето на еврофондове и правенето на крупни енергийни сделки с Кремъл и руската олигархия и мафия, те прави несоросоид, немарксист и солиден консерватор, хаха :-)))

 37. 37 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  "Колкото повече общности, в които човекът да се чувства индивидуализиран и признат, толкова по-далеч сме от войни, освобождения, автономии."
  Това е принципът "разделяй и владей". Честито!

 38. 38 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Най-накрая един анализ, с който съм съгласен. И още нещо - законът трябва да е един и напълно безпристрастен към тези "мини" малцинства.

 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  тя позволи да бъде отказана регистрация на различни неправителствени организации на македонците от Пиринския край под предлог, че застрашават териториалната цялост.

  Дичов, когато и да те пратя на едно място, все е късно, българомразец такъв.
  Важното е, че само тук те пускат да либералничиш, в нормалните, неистанбулски медии не вирееш.

 40. 40 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Без сами да се усещат някои "либерали" ( показано доста добре в този странен пасквил) от желание да се докарат "елинарни" мултикултуристи изпадат в позицията на плоскоземците. Просто губят представа за обекнивната реалност - мислят, пишат, спят и будуват в изкуствената си маргинална вселенка. Уж мъдри и разумни човеци, които повтарят грешката на комунизма - приемат себе си за края на историята и еволюцията.
  Погледнато критично тази екологична, свръхлиберална и мултикулти и пе*дераска вълна е последния остатък от няколкото поколения на които социализмът опита да отнеме религиодзната вяра... Сега тези "нови" мислители търсят панически нещо в което да се вкопчат - я екологията, я джендаризма, я либерастията...„
  Но това е до време - едно-две поколения и НОРМАЛНОСТТА пак ще се върне в нормални граници.

  И още нещо: толерантността, която либерастите изповядват, искам да я прострят и върху моето ПРАВО да не мисля като тях. Дори МОЕТО право да съм прост, допотопен, назадничав и т.н. човек различен от тяхната ефирна представа за изтънченост. Сори, баба, но когато пледираш за правата на малцинствата, трябва да уважаваш правата не само на удобните ти малцинства... или мнозинства.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 41. 41 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Много добър текст - “проблемът” с българското малцинство в Сърбия се оказа поредният кюрфишек на Каракачанов...: )

  Freedom of speech
 42. 42 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4051 Любопитно

  До коментар [#31] от "bnc59488372":

  Можеш ли да внесеш яснота относно твърдението
  “Универсалният човек не съществува”

  klimentm
 43. 43 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ruse_Island":

  не ме интересува нито кремъл ,нито руската олигархия,нито ерофондове ,нито кой ги точи,искам да рабера защо е този напън да бъдат премахнати народите на европа(и културно и чисто физически)кой стои зад налагането с комсомолски фанатизъм на безумни универсалистки теории и псевдоценностти.защо толкова някои иска европейците да изчезнат през настоящият век.а дичевци и тези които точат фондове са от същата порода(само ,че той точи грандове)хора без морал,безкруполни типове ,интересуващи се само от материални и личностти облаги тук и сега.не мога да ти рабера логиката и как ги свърза нещата.

 44. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2348 Любопитно

  "Направете един възпалителдн процес срещу руснаците живеещи в Бг......
  Кажете им " въй болгаръй, въй не русские".....
  Изгонете ония които се съпротивляват....."

  Ти съпротивлявал ли си се че те изгониха?! А тези дето се върнаха по-малко ли са се съпротивлявали?
  До коментар [#26] от "eti mehter":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3615 Неутрално

  До коментар [#44] от "Julian Mall":

  Ти съпротивлявал ли си се че те изгониха?
  ========
  А защо питаш?
  Направете отново същото.....и отговорите ще ти дойдат безплатно......
  Ама то вече няма нужда.....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Как триста хиляди имота на руснаци бе?Срещал съм числа от 500000 . Дичев поне е скромен. Инак повтаря Сергей Герасимов-руски чиновник ,който обяви тея триста хиляди имота. По Булстат само 81000 руснака да купили имоти,като до лятото на тая година над 70% от тях са обявени за продан ,цените са паднали наполовинаи собствениците им даже не стъпват в България. Опорките за тия руски имоти са едно голямо ,миризливо ,пропагандно вайно.

 47. 47 Профил на Комита
  Комита
  Рейтинг: 37 Неутрално

  "Но да се боим, че ще ни завладее миниатюрната Северна Македония, е смешно – просто в случая става дума за нещо съвсем друго..."- Ивайло Дичев.

  Точно така - става дума за едни достатъчно силни чужди интереси,от които България има исторически основания да се бои.Професор да не знае основни факти и изводи от българската история е много съмнително,но същевременно е и доста обяснително-напоително.Тази статия беше публикувана и на "македонски" език,а това подсказва какви са част от целите ѝ.
  Българското общество винаги е било етнически толерантно и по християнски хуманно - България е страна с хилядолетна култура и традиции.
  Внушенията,че тъкмо толерантност липсва днес у него са меко казано преднамерени. Псевдодемократичността,позволяваща до крайност вътрешната етнонационална фрагментация на обществото е отрицание на неговото единство и просперитет и съответно зелена светлина за лесно манипулиране от външни интереси.А да кажем,че няма апетити
  за вмешателство - направо ще сгрешим.
  Националната държава днес не само,че не е в криза,а даже се преутвърждава. Брекзит,американска,руска, китайска политика и ред още други световни процеси доказват именно тази категорична тенденция на национална центричност.Ако България иска да съществува и пребъде - тя трябва да следва единствено правилната днес политика - национално ангажираната.

  Хайдушки копнения
 48. 48 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9105 Неутрално

  По добре да се интегрират и да живеем с тях без разпри и в добри отношения. Не можем да си затваряме очите и да се правим, че ги няма.

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9105 Неутрално

  По добре да се интегрират и да живеем с тях без разпри и в добри отношения. Не можем да си затваряме очите и да се правим, че ги няма.

 50. 50 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1531 Весело

  Няма такъв филм като "състои се от множество малки малцинства". Всяка малка група се стреми да стане голяма група и останалите да се подчиняват на нейните мераци... Та дори в един момент да имате множество малки групи в една държава, то след 5-10 години ще имате 2-3 големи групи, които ще се боричкат за властта, за да може който я докопа, да разтури другите големи групи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK