Защо България казва едно на Русия, а друго на САЩ

На изток говорим едно, на запад - друго. А всъщност правим нещо трето.

© правителствена пресслужба

На изток говорим едно, на запад - друго. А всъщност правим нещо трето.Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле".


Ние, българите, във външната политика винаги сме се учили от византийците. Формулата, която сме усвоили от тях, е следната: на изток говорим едно, на запад - друго. А всъщност правим нещо трето. Така се случва и сега.


Във външната политика ние, българите, винаги сме се учили от византийците. Формулата, която сме усвоили от тях, е следната: на изток говорим едно, на запад - друго, а всъщност правим нещо трето. Византия успешно е прилагала тази политика над хиляда години и ние често сме страдали от нея. Но, изглежда, не сме схванали най-важния ѝ елемент: че това е политика в защита на държавния, публичен интерес на империята. Докато при нас често не е ясно в чий интерес правим словесните и дипломатически еквилибристики.
Тръбата с много имена


Да вземем например случая с преименуването на "Турски поток" в "Балкански". Премиерът Борисов присъства на изток (в Истанбул) на откриването на "Турски поток", който е газов проект от две тръби - едната за Турция, другата за Европа. На изток (за пред Турция и Русия) този проект си е "Турски поток", но на запад - за пред Сърбия и най-вече за пред ЕС и САЩ - ще го наричаме "Балкански". "Хитрата" ни цел е да избегнем евентуални санкции, които администрацията на Тръмп може в даден момент да наложи на участниците в добросъседското мероприятие. Но ако това е целта, не беше ли по-сигурно да наречем нашата част от тръбата "Европейски" или дори направо "Американски поток"?


Факт е обаче, че и "Марсиански поток" да го наречем, по тръбата ще тече руски газ, идващ през Турция. Капацитетът на тази тръба е почти напълно резервиран от "Газпром". Същото важи и за капацитета на старите ни тръби по "Трансбалканския газопровод". Както подсказва съвпадението в имената ("балкански" и "трансбалкански"), сега имаме две почти паралелни тръби за едно и също нещо: около 15 милиарда куб.м руски газ, основно транзитиращ за Европа. Руският интерес от упражнението е ясен: именно Русия решава откъде да насочи количествата. Когато иска да упражни натиск върху Украйна, пуска газа през Турция. А когато Ердоган свали някой руски самолет, газът може да мине през Украйна. За да реализира тази благородна цел на руската външна политика, България дарява сумата за изграждането на вторите тръби и се отказва от около милиард евро (или левове - няма значение при такива приятелски жестове) неустойки по съществуващ договор за доставка на руски газ от Украйна. Как всичко това е в български интерес - само премиерът Борисов знае.


Държавна тайна


Газовият експерт проф. Атанас Тасев твърди, че отказът ни да търсим неустойки от Москва се "компенсира" от решението на Путин да не си иска 900 милиона евро неустойки за споразумения, които явно сме подписвали по нереализирания "Южен поток". Какво сме подписвали на изток - не знаем. Защото е държавна тайна. Но без да искаме и уж без нищо да подписваме, съвсем непорочно се оказахме притежатели на два руски реактора на цена (пак) около милиард евро. Така че нищо чудно руската страна да е приложила модела с непорочното зачатие и към "Южен поток". Тоест сега си плащаме борч за ангажимент, който някой е поел от името на държавата, докато пред домашната публика (и на запад) е говорел съвсем друго. Кой, как и кога го е направил - няма да разберем. Държавна тайна.


В разглеждания случай - дали потокът ще е "турски" или "балкански" - ползата за България от него не изглежда голяма и дори направо си прилича на един милиард загуба (евро или левове). Но може би разноговоренето и разноподписването по други въпроси дава добри резултати? Нека да разгледаме няколко случая.


АЕЦ "Белене"


За пред руската страна съобщението, което изпращаме, гласи, че проектът е жив и че централата ще се строи основно с руска технология. Само търсим парите. За пред САЩ и домашната публика (тоест на запад) съобщението гласи, че ще строим централата само ако се намери друг инвеститор, а не българската държава, който да носи риска от проекта. А всъщност правим нещо трето: отлагаме отписването на около 3 милиарда лева (или евро?) "активи" на енергийните ни предприятия, състоящи се в два реактора, които сме придобили уж без да искаме, плюс подготвителни съоръжения в Белене, описани от премиера като "гьол". Голяма част от тези "активи" са също така комисиони, дадени за експертизи, лицензи и разрешения на площадката. Ако тези "активи" бъдат отписани, ще се наложи да вземем държавен дълг, за да капитализираме енергийните дружества. Политиката на това правителство, изглежда, е да отлага максимално решението за поемането на дълг - било то за строеж на централата (голям) или за отписване на активите (по-малък).


Втечнен газ


Вече се появява реална възможност да диверсифицираме доставките на газ през терминала за втечнен газ в Гърция. България пое и дялово участие в съоръжението, което е добра новина и похвална политика на правителството. Пред САЩ и посланик Херо Мустафа тази политика се обявява за стратегическа. За пред руската страна обаче се подчертава, че количествата втечнен газ са по-скоро символични, а реалните обеми по тръбопроводите ни са запазени за руски газ и руски транзит за Европа. Тази двусмисленост е много видима и в така наречения газов хъб, който продаваме пред ЕС. "Хъбът" като конструкция може и да съществува на теория, но практиката е далеч от нея: огромните количества газ са на "Газпром" и тези количества не се търгуват при нас, а просто преминават транзит през страната.


Корупция и държавни тайни


Пред САЩ и ЕС твърдим, че се борим срещу корупцията, но това не ни пречи да влизаме в споразумения на изток за милиарди долари, уж без да имаме политическо съгласие за осъществяването на проектите. В крайна сметка никой не е отговорил на въпроса как се сдобихме с два руски реактора, без да има политическо решение за реализация на централата. И на какво основание Москва би имала претенции за неустойки по "Южен поток", ако не сме поемали ангажименти.


Скрипал, Гебрев, шпионите


На изток подкрепяме Русия по казуси като "Скрипал", в САЩ Борисов демонстрира лоялност към НАТО, а прокурорите ни отчитат какво вършат по "шпионските" казуси. На едните казваме, че гоним руски дипломати и водим дела срещу шпиони, на другите обясняваме, че става дума за маргинални фигури, а що се отнася до истински тежки случаи като опита за отравяне на български граждани по модела "Скрипал", не правим нищо без натиск от страна на западни посолства. А и след натиск не сме направили кой знае какво.


Да обобщим


Като теглим чертата, не сме спечелили много от тази външна политика на византийско разноговорене и разноправене. Даже истинските византийци сигурно биха се обидили от сравнението. Като оставим настрана българската сметка за милиардите, това, което със сигурност сме загубили, е възможността да ни уважават и да не ни третират като селски хитреци. Защото не само че хитруваме, но и го правим на дребно и нерядко в наш национален ущърб. Изглежда, и Русия, и САЩ вече са развили сходни рефлекси към българското хитруване: не ни слушат какво приказваме, а направо искат да подписваме и да се обвържем с плащане. САЩ го правят открито, както при закупуването на F-16. С Русия научаваме за обвързването по-късно, понякога след арбитраж.


Това хитруване е силно унизително за България, макар че сегашната ситуация е много по-добра от тази в комунистическото минало. В него един от най-унизителните моменти е предложението на Тодор Живков и Политбюро да станем 16-а съветска република, за да си осигурим спасителен заем от Москва. Някои и до ден днешен тълкуват това като висш дипломатически пилотаж: хем не сме станали съветска република, хем са ни дали парите. Думите обаче имат значение. И тези, които не държат на тях, не могат да изискват уважение от останалите.

Ключови думи към статията:

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3424 Неутрално
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Защото като малка, бедна и периферна страна няма нито ресурсите, нито възможностите да бъде Играч и единствената и реална възможност е да лавира между интересите и шамарите на големите/впрочем Стамболов го е разбирал и практикувал изкусно в интерес на Майка България/....
  Не звучи и не изглежда добре, но не променя обстоятелството, че е истина!!!!

 3. 3 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  България не казва различни неща, просто плащаме на 2-ма господари.

  Нали Борисов първо се срещна с американска делегация и обеща да платим 20% за американско-гръцкото пристанище за втечнен газ, за да му разрешат после да кихне и на турско-руския поток!!

  Хем плащаме на гърците за пристанището им за втечнен газ, хем ще им плащаме такси за пренос после към нас, а от другата страна плащаме и Балкански поток и плащаме на турците за транзит, прецакани сме от всякаде с този продажен премиер.

 4. 4 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 803 Неутрално

  Защото всички така правят. Особено германците.

  Изабела Ярванди: Притокът на чужденци към Швеция е причината за все по-нарастващата престъпност. Много от мигрантите така и не се интегрират и не успяват да възприемат културата на държавата, която ги е приютила,
 5. 5 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Че те всички европейски държави правят същото бе, гений на мисълта. Това е фундаментът на дипломацията и отстояването на интересите. Лошото е, че гербаджиите правят всичко некадърно и половинчато, без никакви придобивки било от САЩ, било от Русия, а най-нелепото е, че и от ЕС нема кяр.

 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  България не казва едно ма САЩ,друго на Русия!Борисов лавирс между адмиминистрацията на Тръмп и Путин успешно.Е,лявата Газета не е доволна,защото се спонсорира от демократите на САЩ,но няма зкачение.Нито Сорос,нито АзаБ изрсзяват позиция на САЩ.Още по-малко техните храменици от ДеБъ са пък представители на интересите на САЩ в България!

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Това все едно, че е писано в ПИК или в Свободна Европа!

 8. 8 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1525 Весело

  "Изглежда, и Русия, и САЩ вече са развили сходни рефлекси към българското хитруване: не ни слушат какво приказваме, а направо искат да подписваме и да се обвържем с плащане. САЩ го правят открито, както при закупуването на F-16."

  Е, трябваше ли така ачик-ачик да се казва, как ни ни брули сливите евро-атлантическият "партньор"? Явно и до Смислов е стигнала тезата, че кой каквото и да говори, става дума за пари :)

  over the under
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4165 Любопитно

  Това хитруване е силно унизително за България, макар че сегашната ситуация е много по-добра от тази в комунистическото минало.
  ======
  Ето къде е бил проблема......че е много по малък отколкото при времето на соца....
  Авторското право на тая статия......е под съмнение......

  Bukalemun
 11. 11 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Защото ББ е добър ученик на Т.Ж.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Хитрата сврака накрая с двата крака

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  Хитрата сврака накрая с двата крака

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 660 Весело

  Защото всички са маскари.

  Но, и с едните тр. да си добре, и с другите

  Елементарно, и за съжаление, дори логично...

  нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
 16. 16 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1275 Гневно

  В десетката! ББ говори, държи и нищоправи точно като селски хитрец и тарикат, с голямо самочувствие. Но обикновено селския хитрец навсякъде го гледат с подозрение, тупат го по рамото, но му се смеят зад гърба и го оставят да подсмърча край трапезата.

 17. 17 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Дипломация по правешки, нъл тъй баце? Задмина и ментора си...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 18. 18 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4233 Неутрално

  " Да обобщим

  Като теглим чертата, не сме спечелили много от тази външна политика на византийско разноговорене и разноправене. Даже истинските византийци сигурно биха се обидили от сравнението."

  Не разбрахте ли вече, че цялата тази политика се казва " данък Кремъл " ? Той не е в наша полза, в полза на Москва е ! Нямаме за цел да печелим, а сме управлявани от хора без национална чест с цел да губим в полза на тамошната олигархия !

 19. 19 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  И колкото пъти Бойко говори с Путин, толкова пъти го успокоява, че Ф-16 още не са построени, което звучи повече като извинение, че сме ги закупили.

 20. 20 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1785 Весело

  "Защо България казва едно на Русия, а друго на САЩ"
  Защото баш говорителят има нарушена връзка между говорния апарат и главния мозък. Демек - плямпало.

 21. 21 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  " Да обобщимКато теглим чертата, не сме спечелили много от тази външна политика на византийско разноговорене и разноправене. Даже истинските византийци сигурно биха се обидили от сравнението." Не разбрахте ли вече, че цялата тази политика се казва " данък Кремъл " ? Той не е в наша полза, в полза на Москва е ! Нямаме за цел да печелим, а сме управлявани от хора без национална чест с цел да губим в полза на тамошната олигархия !
  —цитат от коментар 18 на samoedin


  Само да добавя: пък ако може и да се прилапа некоя тлъста комисионна...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Щом Смилов се жалва, значи Борисов добре е направил.

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Щом Смилов се жалва, значи Борисов добре е направил.
  —цитат от коментар 23 на von_seeckt


  кое е добре. И за кой е добре?

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  "...На изток говорим едно, на запад - друго. А всъщност правим нещо трето..."


  Покланяйки се на запад дирника Му се подлага на изток и обратно... Това не е политика. Това е във вреда на нацията!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1898 Весело

  "Защо България казва едно на Русия, а друго на САЩ"

  - Стандартно, лъжа е самото заглавие на ДВ и "анализа" на Смилов.

  Украйна: "В същото време Сергий Макогон добави, че вече е възможно да се използва Трансбалканския газопровод за обратна доставка."

  На това Путин особено се "радва".

  :)

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10989 Неутрално

  "..не сме спечелили много от тази външна политика на византийско разноговорене и разноправене..."
  Много по-лошо. Загубили сме много, а унижението става все по-видимо. Дори визуално, като държането на Борисов около Путин при откриването на Турски поток

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  "Защо България казва едно на Русия, а друго на САЩ"- Стандартно, лъжа е самото заглавие на ДВ и "анализа" на Смилов.Украйна: "В същото време Сергий Макогон добави, че вече е възможно да се използва Трансбалканския газопровод за обратна доставка."На това Путин особено се "радва".:)
  —цитат от коментар 26 на plebs


  Украина има възможност да получава руски газ и сега.Но дали ще се радва жуже когато потече газ през Гърция към Украина и от други доставчици. Пак не си разбрал намека но това не е нещо което се случва рядко.

  SHADOWS of SOFIA
 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  От Освобождението,та до 09.09.44г. Царска България води ясна и принципна политика на съюзник на Германия. Къде Смилов е видял византийски номера в тази политика - не знам!

 30. 30 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  България или ББ?
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Герберите избират ББ. България е на втори план.

 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2699 Разстроено

  "Когато иска да упражни натиск върху Украйна, пуска газа през Турция. А когато Ердоган свали някой руски самолет, газът може да мине през Украйна. За да реализира тази благородна цел на руската външна политика, България дарява сумата за изграждането на вторите тръби и се отказва от около милиард евро (или левове - няма значение при такива приятелски жестове) неустойки по съществуващ договор за доставка на руски газ от Украйна. Как всичко това е в български интерес - само премиерът Борисов знае."

  Това че Путя ще си пуска газа от където иска са недомислици на автора! От Турският поток печели най-вече Ердоган защото навърза за тръбата всичките си противници които ще разиграва както си иска, а те вместо да се обединят против него ще се дърлят помежду си за тази цел си имаме достатъчто полезни идиоти!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Тази византийска дипломация въобще не е успешна особено , когато започват кръстоносните походи. Накрая и кръстоносците и мюсюлманите разплечкосват империята..Или както се казва от двата стола на земята..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1898 Весело

  До коментар [#28] от "К2":

  - Номерът е, че скоро Гърция ще МОЖЕ да получава втечнен газ от САЩ през Полша. :) А ние ще можем да получаваме газ от "Северен поток" през Баумгартен. :)

 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  До коментар [#5] от "xfh59608894":

  Кое не е придобивка?! И какво значи придобивка от САЩ, Русия и Турция.
  Първо ние сме нетен външен кредитор и си плащаме всичко. Благодарение на икономиката ни икономика от ЕС.
  Второ изнасяме специална продукция за 110 държави.
  Благодарение и на САЩ.
  Локхийд заедно с израелците ще инвестира в нашия дрон.
  Започваме да произвеждаме бойната машина Рафаел.
  Експортът за Русия ни се увеличава.
  А Турция ни е третият пазар след Германия и Италия.
  Откъде нямаме полза във външната си политика.
  Нула мигранти. 3 милиарда от Китай си стоят. И още и още и още.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2108 Весело

  България не казва едно ма САЩ,друго на Русия!Борисов лавирс между адмиминистрацията на Тръмп и Путин успешно.Е,лявата Газета не е доволна,защото се спонсорира от демократите на САЩ,но няма зкачение.Нито Сорос,нито АзаБ изрсзяват позиция на САЩ.Още по-малко техните храменици от ДеБъ са пък представители на интересите на САЩ в България!
  —цитат от коментар 6 на yanne

  Или са добавили или отнели лекарства,няма друга причина за тази Патогинеза при теб.

 37. 37 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#29] от "deaf":

  от 1879 до 1885 каквото каже Русия
  от 1887 до 1894-1895 Великобритания и Австро-Унгария
  след 1895 отново се опитваме да спечелим Русия,

  но реално до 1915 нямаме подкрепата на нито една Велика сила

  1915-1919 Германия
  1919-1941 покровителството на Италия и се търси сближение с Франция
  1941-1944 Германия
  1944 за няколко месеца България е в състояние на война с целия свят - САЩ, Великобритания, СССР, Германия.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 38. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Защото смята, че е приятел и на Тръмп, и на Путин, и на Ердоган, друг е въпросът, дали това е възможно.

 39. 39 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1898 Весело

  … Бойко заслужи да му се сложи въжето на врата.
  —цитат от коментар 35 на tacheaux  - Това любовно обяснение е за Модито. :)

 40. 40 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1352 Весело

  Сега червените глисти почнаха да хвалят винету!?!Алелуя,братя русосифилистици,хубавото е,че и вие сте на *пангара*,а нуждата от вазелин тепърва ще се усеща.

 41. 41 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  Нула мигранти...

  Че има ли човек с акъла си да иска да се пресели у нас? Те хората от това бягат...
  В Бокова България и Българи скоро няма да останат!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 42. 42 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Стратегията на дребния и страхлив тарикат. Ако ББ беше жена, все бременна щеше да ходи.

  master
 43. 43 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Добър анализ. Бойо Селския просто няма афинитет към истинска политика, нито има способностите, така че си кара по стария учебник

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Едно пред жената - друго пред любовницата... какво неясно има...

 45. 45 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 962 Весело

  За съжаление позицията на Смислов е правилна, но не може да се осъзнае от г.л.у.п.ц.и. :):):) На Запад никой не ни взема насериозно /неслучаен е факта, че голяма част от европейските разследвания, които ако се случат да има участие и на територията на страна, казват на нашите мицифайки САМО ЧАСТ от информацията, защото смятат, че тук предупреждават бандитите за подобни разследвания и са напълно прави, че прокуратурата като получи такъв сигнал, първо проверява дали не касае "наши хора", предупреждава ги и после започва да действа - кристален пример е случая на Христо Бисеров - информацията от МОСАД за прането на парите на ИДИЛ идва в петък, Бисеров в неделя вечер си подава оставката като зам-шеф на парламента и на ДПС и в понеделник прокуратурата изнася информацията - случайност ли? :)::):) Тук въобще не говоря за УМИШЛЕНО некадърното обвинение, което прокуратурата внесе в съда, като след това и НЕ ПРЕДСТАВИ в съда част от получените от швейцарските банки доказателства!!!!/. Та на Запад не гледат на нас като на реални партньори, на изток гледат с недоверие към нас, защото клекнахме пред Европа и САЩ и прецакахме Южен поток и доскоро Белене, от които проекти руската държава щеше реално да ни загроби .... Въобще външната "политика" на Бащицата /умишлено не казвам дипломация, защото последното означава отстояване на държавни интереси, а правителството подобни неща не прави!!/ е толкова жалка, че може да бъде преподавана след време като антагонизъм на политиката и дипломацията на Стефан Стамболов - правете като Стамболов и никога като Борисов с 2 думи, по-кратичко :):):) И най-големия проблем на нашата външна политика е точно това - не се работи в интерес на държавата, а в частен интерес на определени лица, най-често свързани с руската мафия /Путин и Ко./, т.е. външната политика е по-скоро частна външна политика .... :):):) И най-смешното е, че феновете на ГЕРБ като яне по-горе, обясняват, че това било дипломация ... :):) Не, пич, не е дипломация, а жалки опити за сядане едновременно на два стола, но знаем накрая какво ще се случи - и двете ц.и.ц.ц. ще пресъхнат, а нашето д.у.п.е. никой няма да го иска повече, за да си играе с него ... :):)

 46. 46 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Терзанията на Смилов и компания не обслужват българския интерес.
  Разбираемо защо.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 47. 47 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 3068 Весело

  "...който е газов проект от две тръби - едната за Турция, другата за Европа...."

  Откъде, бе чоджум? Откъде идва нещо в България, което ние пускаме по две тръби- едната за Турция, другата - за Европа?
  Къде е началото на тези две тръби? Къде се разделят и какво има до разделянето?
  От седмица задавам този въпрос във форума, но досега освен минуси друго не съм получил...

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  От Освобождението,та до 09.09.44г. Царска България води ясна и принципна политика на съюзник на Германия. Къде Смилов е видял византийски номера в тази политика - не знам!
  —цитат от коментар 29 на deaf


  От Възстановяването на българската държавност ръководството на държавата след Стамболов е следвала руската политика до ПСВ. В резултат на това България претърпява две национални катастрофи.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#37] от "angevins":
  "след 1895 отново се опитваме да спечелим Русия,

  но реално до 1915 нямаме подкрепата на нито една Велика сила"

  Следвали сме руската политика , която е била убийствена за България.

 50. 50 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 994 Неутрално

  [quote#48:"tacheaux"][/quote]

  Хе,хе...каква била работата, Русия причинила националните катастрофи. Велик си:)))

 51. 51 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Хитруването си има причина. И причината е една - финансова изгода за една шепа хора. Шепа хора понякога наричана приятелски кръг, понякога 40те Разбойника. Шепа хора които решават кой и кога ще е премиер, кои ще са министри, колко и от къде, и кой ще краде. И краденето не е на кокошки. Краденето е да се почне ГОЛЯМ проект, народецът (и правнуците включително) да се натоварят с милиарди, приятелските фирми да усвоят милиардите на завишени цени, и да турнат в джоба няколко стотици милиона. Тръбата е типичен пример. Ще заровят ени тръби по които никога няма да тече нищо, ще похарчат 3-4 милиарда, ще спечелят от завишени оферти 1 милиард. ЗАРАДИ ТОВА Е ХИТРУВАНЕТО.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално


  … Бойко заслужи да му се сложи въжето на врата.
  —цитат от коментар 35 на tacheaux


  - Това любовно обяснение е за Модито. :)
  —цитат от коментар 39 на plebs


  Защо? Това не е призив за разправа към определено лице , а изказано мнение , че греховете на Бойко към България и българите се натрупаха толкова много , че заслужават сурово наказание.
  Има един израз за състоянието на българската правосъдна система , че за кокошка няма прошка, а за милиони , няма закони. Тук става дума не за милиони , а за МИЛИАРДИ профукани пари на България , за което пряка вина има Бойко Методиев Борисов. Той трябва да понесе своята отговорност и да поеме вината си с ефективна присъда. 53. 53 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Доколкото знам, 20% от капацитета на тръбата е запазен за други . Започвам да се обърквам от форумни "експерти".

 54. 54 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  "Това все едно, че е писано в ПИК или в Свободна Европа!"

  Написаното, вярно ли е?

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9216 Неутрално

  "това, което със сигурност сме загубили, е възможността да ни уважават и да не ни третират като селски хитреци. Защото не само че хитруваме, но и го правим на дребно и нерядко в наш национален ущърб."
  Като сме избрали селски хитрец , начело на държавата, как няма да ни третират, като такива. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Жалко за България.

 56. 56 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Смилов пропуска да обясни като иска 1 млрд. неустойка от Газпром, сега България от къде щеше да внася газ.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Нещата са прекалено елементарни, за да се търси някакъв скрит подтекст. България се нуждае от енергийни суровини, с каквито не разполага. Същите трябва да бъдат осигурени за сравнително дълъг период на приемлива цена. За да се гарантират доставките не може да се работи на парче, от днес за утре - ресурсното обезпечаване не е шега работа.

  Не е за пренебрегване момента, че чрез потока България се обвързва със своите съседи, което е добре за стабилността на Балканите.

  България няма вина, че Украйна и Русия не се разбраха доставките по стария газопровод да продължат, следователно няма нужда да се самоукоряваме, че сме прецакали украинците. България е на Балканите и е добре да се разбира със съседите си. Също така е добре да поддържаме нормални отношения с Русия, с която някои правят и невъзможното да ни скарат.

 59. 59 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  Позицията за византийското наследство е грешна - всички народи живели под доминацията на други или в тоталитарно-дикаторски условия го правят. Китайците стигат дори до там да имат различни имена на ниво семейство (вътрешно-семейна тайна), за приятели и познати (второ ниво) и официално за държавата (трето ниво). Съответно и по съдържание, и по степен на откритост на мненията на всяко от тези нива се дава различна информация. Не напразно беше вицът когато на въпроса за цената на месото и неговата наличност в България при соца отговорът беше: "Кой пита?"

 60. 60 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Византийска политика?
  Ние наисстина сме били част от 1000-летната Византийска империя https://de.m.wikipedia.org/wiki/Byzantinisches_Reich #/media/Datei:Byzantine_Empire_animated.gif

  Обаче нашата дьржава прекратява сьществуването си за 500 години и благодарение на Русия, руския император, нейните генерали Гурко и Скобелев и дипломат граф Игнатиев 1878 се появяваме отново на картата като дьржава.
  За 500 години не сме имали право да имаме на общинско ниво администрация, та камо ли на по-високо. Били сме рая-безправни данькоплатци.

  За приемственост от Византия и дума не може да става‼️

  Дойче велле и Смилов правят фейк нюз👿  Когато 1878 започваме да изграждаме административен апарат в Европа и Русия икономиката не е окрупнена като днес. Имаме дьлбока дьржава, тоест ресурсите дори в Британската Имперя, като се внасят от Африка принадлежат на империята и тя чрез тьржища ги продава на индустриалците.

  След 1945 лека полека ресурсите принадлежат на индустриалците, а дьржавата отдава на приватизация дори социалните услуги.
  Путин в Русия успя да вьрне стратегическите ресурси обратно под дьржавен контрол, за което всички му викат, че е диктатор.

  Дойче велле и Смилов ( който е промотиран единствено заради врьзката с тьмно червения комунистически и сега умнокрасив олигарх Прокопиев)наглеят до неузнаваемост с фейкване

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 61. 61 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дон Кихот":

  То не е само за това. Тук си има минусоцъкачи.

  Gunter glieben glauchen globen
 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#36] от "chicago514":

  Ами избери си и си се радвай!Млже и да чакаш импийчмънъ на Тръмп,или да приемат Бойкик бякога в Белия Дом...

 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#41] от "Kamenarski":

  Така е!А,в Костояа България юилиони се тъппяха зс заплата от 50 лева....Ooo,wait!

 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3750 Неутрално

  До коментар [#45] от "dedo_goshko":

  Глупости!Всеки си гледа интереса!Германия си строи СП2..

 65. 65 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#34] от "Да вярваме на истината":

  Виж си смешните средни заплати в Габрово, стандартът на живот и износ като на страна от 3-тия свят, после пиши какви придобивки си получил от отношенията с ЕС, САЩ, Турция и пр., досаден бот.

 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  До коментар [#31] от "Julian Mall":
  ".. Когато иска да упражни натиск върху Украйна, пуска газа през Турция..."
  >>> И на мен ми се струва, че Смилов не е наясно с фактите. Договорът с Украйна е на обвързващ принцип и дори да не се натоварват напълно транзитните мощности, руснаците ще плащат договореното(поне за следващите 5 години).
  От всичките тези маневри, Турция е най-печеливша. Германия и тя няма да е на особена загуба от забавянето с около година на СП2, защото ще използват СП1 напълно с пускането на EUGAL:
  https://bit.ly/2FvFVNc

 67. 67 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#60] от "#voteTRUMP2020":
  "Обаче нашата дьржава прекратява сьществуването си за 500 години и благодарение на Русия, руския император, нейните генерали Гурко и Скобелев и дипломат граф Игнатиев 1878 се появяваме отново на картата като дьржава. "

  На Берлинския конгрес през 1878 година западните велики сили предотвратяват преминаването на българските земи от османско към руско управление и така спасяват българите от руско владичество, като с решение на този конгрес от 13 юли 1878 година създават Княжество България и гарантират нейното съществуване като самостоятелна държава.
  България възстановява своята държавност не благодарение на , а ВЪПРЕКИ опита на Руската империя да превърне българските земи в руска провинция.

 68. 68 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#60] от "#voteTRUMP2020":"Обаче нашата дьржава прекратява сьществуването си за 500 години и благодарение на Русия, руския император, нейните генерали Гурко и Скобелев и дипломат граф Игнатиев 1878 се появяваме отново на картата като дьржава. "На Берлинския конгрес през 1878 година западните велики сили предотвратяват преминаването на българските земи от османско към руско управление и така спасяват българите от руско владичество, като с решение на този конгрес от 13 юли 1878 година създават Княжество България и гарантират нейното съществуване като самостоятелна държава.България възстановява своята държавност не благодарение на , а ВЪПРЕКИ опита на Руската империя да превърне българските земи в руска провинция.
  —цитат от коментар 67 на tacheaux


  Глупости!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 69. 69 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  Византийска политика?Ние наисстина сме били част от 1000-летната Византийска империя https://de.m.wikipedia.org/wiki/Byzantinisches_Reich #/media/Datei:Byzantine_Empire_animated.gifОбаче нашата дьржава прекратява сьществуването си за 500 години и благодарение на Русия, руския император, нейните генерали Гурко и Скобелев и дипломат граф Игнатиев 1878 се появяваме отново на картата като дьржава. За 500 години не сме имали право да имаме на общинско ниво администрация, та камо ли на по-високо. Били сме рая-безправни данькоплатци. За приемственост от Византия и дума не може да става‼️
  —цитат от коментар 60 на #voteTRUMP2020


  Това в кой сталински учебник по история на България си го чел?

 70. 70 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  Модераторът , преди да ми изчете пост 52, вероятно по сигнал от plebs е побързал да ми изтрие пост 35 с мотива , че съдържа "призиви към насилие по адрес на конкретни лица. " Всъщност в пост 35 изразих с жаргонен израз становище, че Бойко Борисов е натрупал достатъчно грехове да бъде съден за разхищение на държавни средства в особено големи размери. Надявам се във форума да не е установена цензура и да се трият политически неудобни мнения.

 71. 71 Профил на roonex
  roonex
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Авторът на статията е забравил да спомене, че в момента получаваме руски газ, който е с 80млн по евтин от спестени транзитни такси :)

  Също не е достатъчно информиран относно договора за трансбалканския поток - договора не е прекратен и ще се изпълнява до 2030г. - ако има транзит на газ по него ще получаваме такси, иначе не.

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#60] от "#voteTRUMP2020":
  "За 500 години не сме имали право да имаме на общинско ниво администрация, та камо ли на по-високо."

  Напротив. В Османската империя управлението е било децентрализирано. Местните общини в българските селища са решавали да се строят български училища , църкви и читалища, те са организирали тяхната издръжка със създаването на местни читалищни , църковни и училищни настоятелства. Строителството на местни инфраструктурни обекти също са решавани на местно общинско ниво.

 73. 73 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Защото Баце е многопластов, с дълбока многоракурсна славянска душа изразена чрез широка палитра офшорни банкови сметки.

 74. 74 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Даниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле"...........................Демек ,сороститутка някаква,какво общо има с България?

 75. 75 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2441 Неутрално

  До коментар [#60] от "#voteTRUMP2020":
  Нещо не си наясно с критериите за "освободителна война". Голямата, единствената и истинската цел на Русия на Балканите е завладяването на Босфора, Дарданелите и Цариград. За да се добере там обаче, Руската империя трябва да мине най-напред през Румъния и България, което ще рече, че стратегията на руските владетели е несъвместима със самото съществуване на България като държава. Има достатъчно документи за истинските намерения на Русия към българските земи през последните няколко века. Например в своето завещание Петър І пише, че трябвало да се използва религията за въздействие върху православните поданици на Турция и Унгария, за “да си ги превържем по какъвто и да е начин и да се обявим за техни покровители. По такъв начин и с тяхното съдействие Турция ще бъде завоювана.” Екатерина ІІ (1762-1796) започва конкретното осъществяване на тези идеи на Петър Първи... Тя създава и тактическия сценарий, според който определена страна се откъсва от Османската империя и след време на някаква “независимост” се окупира от Русия. Така например през 1774 г., след войната на Русия с Турция Кримският хаганат, по онова време с васален статут на Османската империя, става независимо държавно образувание, но през 1779 г. е глътнат от Русия и се превръща в провинция на Руската империя. По такъв сценарий се действа и с грузинците. През 1762 г. под натиска на Русия грузинските княжества обявяват независимост от Иран, но през 1783 г. са принудени да станат васали на Екатерина ІІ. 18 години по-късно Грузия директно е присъединена към Руската империя и губи своята независимост. Точно така се е планирало да се действа и по отношение на България. Единствено намесата на западните страни е провалило плановете на Русия. Смразяващ пример в това отношение са намеренията и действията на един от най-големите българомразци в руската история - граф Николай Игнатиев. На практика той е авторът на Санстефанския договор и като един заклет панславист (казано по друг начин великоруски шовинист) не счита българите дори за народ, а ги смята за някакво племе, което трябва да бъде присъединено към руската империя, за да не се създават пречки по пътя й към Босфора и Дарданелите. Санстефанският предварителен договор е в действителност договор за анексията на България, нещо като Крим в днешно време, но под друга дескрипция, за да се оправдаят целите на Русия пред западните страни.

  И по този повод. Никак не е случайно, че оригиналът на Санстефанския предварителен договор се крие от България вече 140 години... Този унизителен за България факт има разбира се, своето обяснение. Първо защото, по същество този предварителен договор е договор за анексиране на България ( думите "България" и "българи" въобще не се споменават там), докато руската окупация е твърдо и ясно регламентирана. Второ, защото този договор показва истинските цели на Русия - не освобождаване на някакъв си братски народ, а завладяване на българските земи като плацдарм към Проливите и Цариград. Самият граф Николай Игнатиев, който е авторът на договора, не ни смята дори за народ, а за някакво племе, което трябва да бъде присъединено към Русия. Тези негови възгледи са широки известни както на неговите съвременници, така и на днешните сериозни историци. Просто трябва да се запишат в българските учебници по история. Там трябва да бъде казана и цялата истина за Русия, за Руско-турската война и за всички последвали беди за България.
  Как Русия третира България се вижда от сборника със секретни руски документи от 1892 година. Там България е обозначена като "Балканска област" или по точно "Руско-дунавска област". Това упорито се прикрива, защото не отговаря на мита за "освободителната мисия" на Русия. В предговора на сборника, писан от опълченеца Д. Петков се казва: "Ако преди Освобождението се явеше някой да доказва с каквито и да било средства, че приготовляваната от Русия война с Турция е война не за освобождението на "бедных славян", а за разширението на Руската империя и за завладяването на Балканите от Русия - нямаше да се намери нито един българин, който да го повярва и когото да не наречаха враг на българския народ. Никой българин не можеше да допусне тогава, че "православна Русия", която с векове ни е изпращала икони и камбани като подарък, която е водила няколко войни с Турция, не се стреми към нашето освобождение, а всъщност иска разширение на своето царство за обладанието на Балканите. Истина е, че на мнозина от нас беше известно завещанието на Петър Великий, както и желанието на всички подир него руски царе, да завземат Цариград, но нашите понятия за тия руски стремления не са отивали никога по-нататък от завземането на Цариград. Рядко и твърде рядко може да е имало някой умен и далновиден човек, който да е разбирал, да е съглеждал, че в стремлението си да завземе Цариград, Русия ще иска да завладее окончателно и България. Санстефанска България не е реализация на този български идеал. Първо тя не е свободна, а окупирана земя. В текстовете на договора (френски, руски, български) се използва терминът "окупация", "окупационен", "окупационна".
  Санстефанска България е окупирана от цял руски окупационен корпус. Чл. 8 определя, че той ще включва шест пехотни дивизии и две кавалерийски дивизии с численост 50 000 души.Граф Н. Игнатиев например, няма никакви намерения да допусне образуването на българско правителство, но за сметка на това е намислил да отстрани всякакви ограничения за окупацията на България. Това личи в чл. 25 на договора, според който "пълното опразване от руската армия на Европейска Турция с изключение на България ще стане в срок от 3 месеца след сключването на окончателния мир между н. в. руския император и н. в. султана".
  В българската историография този период е наричан "Временно руско управление", докато в официалните архивни руски документи и в българските дипломатически преписки до 9.09.1944 г. той е означаван като "руска окупация на България", което е по-точно.


 76. 76 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  "Това хитруване е силно унизително за България, макар че сегашната ситуация е много по-добра от тази в комунистическото минало. В него един от най-унизителните моменти е предложението на Тодор Живков и Политбюро да станем 16-а съветска република, за да си осигурим спасителен заем от Москва."

  Смилов се гъне изцяло в унисон с миналото си!
  Унизителното положение на страната ни изобщо не се е променило в сравнение с царска България. Гьотференщината като национална черта води до един и същ резултат, независимо от предпоставките.
  Фактът че авторът затъва в сравнения показва тъжната страна на един продажен чукундур с претенции да се докара "волна пипируда"...

  I Want To Believe
 77. 77 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3794 Неутрално

  До коментар [#76] от "2.5":
  "Унизителното положение на страната ни изобщо не се е променило в сравнение с царска България"

  Не сравнявай царска България с така наречената НРБ. Царска България е била независима държава , а НРБ дефакто е била колония на СССР без самостоятелна вътрешна и външна политика.

 78. 78 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1858 Любопитно

  " Формулата, която сме усвоили от тях, е следната: на изток говорим едно, на запад - друго. "
  ===========================================================================
  Традиции...:)))


  " - Хайде сега да видим - казва бай Ганьо. - Сега е зорът! Не знаем, дявол да го вземе, сегашните как ще я подкарат с Московията. Да знай човек, че искат да се мирят - лесна работа, може сума неща да напишем: "Цар освободител; цар покровител; едноутробни братя; немските келяви чифути" и прочее; ама не знаем какъв вятър ще повее... Добре: "братя славяни", ами ако и днешните са против славяните, па току виж... хоп! - бай Ганьо предател! Не, знаете ли какво? По-добре онуй там за "миризливия ботуш" да го изхвърлим...
  - Е, ами какво да турим!...
  - Сто-ой! Недей бърза! Ще помислим... Знаете ли какво? Сега ний, като не знаем още какъв вятър вее, да турим и тъй, и тъй, па те нека го тълкуват, както им уйдиса. Да турим така... "И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците... Тю! Да ги порази господ!...
  - Не, хич не уйдисва така! Какво е това "хем-хем"? Пред княз така ли се говори! - заявява адвокатствуващият Гуньо.
  - Ами как се говори бе, келеш! Ти мене ли ще ме учиш! - пламна бай Ганьо. - Ти знаеш ли кой съм аз? Ти знаеш ли, че аз цяла Европа съм изходил? Не съм като тебе дърво! Ти знаеш ли, че туй Иречек-Миречек ей тъй - зяпнали са ме слушали, като им заприказвам. Мен англичани, мен американци ихтибар са ми правили в Дрезден... че ти ли на ум ще ме учиш?... Ти знаеш ли, че аз...
  - Зная бе, бай Ганьо, как да не зная - оправдава се стреснатият Гуньо.
  - Е, ами като знаеш, какво там таквозинаке... Нейсе, пиши там, както знаеш...
  - Да напишем така: "... и да ни турят, ако не по-горе, то поне наред с великите европейски сили"...
  - Нейсе, съгласен съм - одобрява бай Ганьо...."

 79. 79 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Всичко произтича от огромния страх на Борисов. Само се чудя, от кого го е повече страх - от Путин или от Ердоган. Тръмп е поне на 3-то място...

 80. 80 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  Завалията Даниелчо явно го гази тежък махмурлук след празниците и не може да се съпикяса, сиромаха! Виж сега, дете мое кухоглаво – първо, „Турски поток е международен проект на газопровод, който се предвижда да минава по дъното на Черно море от Русия (Краснодарски край, гр. Анапа) до Турция. Планира се на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни.“ - https://bg.wikipedia.org/wiki/Турски_поток ! В линка има и карта на трасето, та си нагодѝ очилцата и виж докъде, аджеба, стига въпросната тръба! Така че „Турски поток“ е до въпросния хъб на границата между Турция и Гърция, а след това Борисов и Вучич се договориха на територията на България и Сърбия газопроводът да се нарича “Балкански поток” – ето ти линк от „Свободна Европа“, на мен ако не вярваш - https://www.svobodnaevropa.bg/a/30367731.html : „Как Турция и Русия откриха "Турски поток", а България и Сърбия "Балкански поток". Пред погледа и на Путин, и на Ердоган, както се вижда и от снимката! Какви са тези глупости „не беше ли по-сигурно да наречем нашата част от тръбата "Европейски" или дори направо "Американски поток"?“ М?

  Второ, за „Южен поток“: Сергей Станишев е министър-председател на България между 17 август 2005 г. и 27 юли 2009 г. „На 18 януари 2008 г. (т. е. по времето, когато той е премиер) България и Русия подписват междуправителствено споразумение за сътрудничество при изграждането на газопровода „Южен поток“ през територията на България. Споразумението е ратифицирано от българския парламент на 25 юли 2008 г. Компанията, която ще изгражда и управлява газопровода на българска територия, ще се регистрира в България и ще е с 50% участие на България“ - https://bg.wikipedia.org/wiki/Южен_поток. „Официално началото на строителството при село Расово е дадено на 31 октомври 2013 г. „Стройтрансгаз консорциум“ е избран за изпълнител на проекта през пролетта на 2014 г. През юни строителството е спряно от премиера Пламен Орешарски (не от Баце) до приключване на проверката на Европейската комисия“ – пак от същия линк. Всъщност, „Орешарски разпореди спиране на „Южен поток" до разбирателство с Брюксел - Това обяви премиерът Пламен Орешарски на брифинг в Министерски съвет след среща с американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън“ - https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-iuzhen-potok/spirame-iuzhen-potok-do-razbiratelstvo-s-briuksel-6014211. Така че ако ще триеш сол на главата на някого за „Южен поток“, потърси Станишевата глава, а не тази на Баце? Ясно?

  Трето: АЕЦ „Белене“ – „На 3 септември 2008, в присъствието на правителствени лица, депутати, дипломати и представители на организациите, ангажирани в изпълнението на проекта, премиерът Сергей Станишев дава официален старт на строителните дейности на площадка Белене“ - https://bg.wikipedia.org/wiki/АЕЦ_ „Белене“. И продължаваме със същия линк: „На 19 декември 2008 г. (т. е. по времето, когато Станишев все още е премиер) в Министерския съвет е подписан договор за създаване на съвместно дружество за изграждане на АЕЦ „Белене“ между „НЕК“ ЕАД и германската компания RWE Power… Главен изпълнител на проекта е руската компания Атомстройекспорт, с която на 18 януари 2008 г. е подписан договор за проектиране, доставка и изграждане на централата“. Но-о-о-о, има едно решение „на Арбитражния съд в Женева, което е оповестено през лятото на 2016 г., постановява Република България да изплати изработеното дотогава оборудване на изпълнителя „Атомстройекспорт“: около €620 000 000“ – пак от същия линк. Та пита се, невнятни ми Даниелчо, чий е подписът, срещу който Арбитражния съд в Женева осъжда България да изплати реакторите на „Атомстройекспорт“: на Станишев или на Баце? Продумай, недей да сумтиш там като хремав! Или предпочиташ, вместо да погледнеш истината в очите, да словослагателстваш както ти хрумне, пълнейки огромни статии с произведеното от празничния махмурлук? Така че, не пиши дивотии от рода на „В крайна сметка никой не е отговорил на въпроса как се сдобихме с два руски реактора, без да има политическо решение за реализация на централата“. Съмнявам се обаче дали ще можеш!

  Та такива ми ти работи, Даниелчо! Не те знаем какъв точно си от кофата с титли, която са ти пльоснали тук, за да те представят, но за нас си най-обикновен, кръчмарски пишман политикан и дребен, невзрачен, евтин манипулатор! Пишеш, колкото да не заспиш или колкото да изкараш едни пари – най-вероятно: „това, което със сигурност сме загубили, е възможността да ни уважават и да не ни третират като селски хитреци“. Явно изобщо не си в час със събитията, защото виж какво пише тук: „Рамка за стратегическо партньорство“ - https://bg.usembassy.gov/bg/strategic-partnership-framework-bg/. А, ама линка бил на посолството на САЩ в България? Тц-тц-тц, ти да видиш! Изглежда Баце е голям хитрец, щом е успял да заблуди американците , че те да му се доверят, че и да напишат такава „Рамка за стратегическо партньорство“! А истината е, Даниелчо, че точно тази „Рамка“ те изприщва от яд, мъка и завист и затова в такъв трескав порядък – без изобщо да помислиш върху това, което пишеш, изтропваш като разстроена крава на пролетна ливада горния материал! Нещо неясно?

 81. 81 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Статията има много верни наблюдения.
  Хайде да добавим още едно.
  Забелязвам същата политика и с т.нар. "саниране" на жилищни сгради в последно време. Обявено за "напълно безплатно" за гражданите, макар и чрез държавния бюджет на България, но и с бюджета на Европейския съюз.
  Разходите са за милиарди лева или евро.
  Идеята, на теория, е добра - всички са доволни!
  - И гражданите, че им остават пари за насъщни нужди, вместо да пестят за отопляване;
  - В строителството - повече работни места;
  - Глобалното затопляне и бла-бла-бла;
  - Косвено ще намалим прекомерната си зависимост на държава-купувач на енергийни ресурси с хроничен търговски дефицит спрямо (само) една държава-продавач;
  - Някой от ЕС ще ни потупа по рамото ...., и т.н. и т.н.
  Хубаво, нали?! Толкова хубаво, че на квалифицираните специалисти им идат крилати фрази в главата:
  "Да, ама не!" или "Хубава работа, но циг... пардон, Андрешко-герберска!"
  Пояснявам!
  - Т.нар. "топлоизолиране", добило гражданственост като "саниране" е НЕДОСТАТЪЧНО за обявените цели;
  5-6, някъде 8, че и дори 10см стиропор върши мижава работа.
  В прав текст - НЕ СТИГА! Пак ще си плащаш за парно!
  За да си спреш напълно отоплението, са нужни поне 20-25см добавена топлоизолация, и то от най-ефективните видове.
  Дограмата - тройноостъклен стъклопакет с покрития.
  Каква е равносметката на практика?
  И вълкът цял, и агнето изядено!
  И руското не се губи, и европейските средства усвоени, и гражданите позалъгани.
  Същевременно сме далече от ЕС-директивата 2020.
  За НУЛЕВОЕНЕРГИЙНИ СГРАДИ.
  Далече сме от световните тенденции.
  Далече сме от здравия разум.


  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 82. 82 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4553 Неутрално

  Време е да се помисли за след Герб.....Сериозно , не е на хубаво нищо в последно време ! Толкова безсилни не сме били никога в историята ни....

 83. 83 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1168 Любопитно

  Време е да се помисли за след Герб.....Сериозно , не е на хубаво нищо в последно време ! Толкова безсилни не сме били никога в историята ни....
  —цитат от коментар 82 на Николай Бучков


  Ами мисли бре, Бучков! Щом си такъв печен мислител, да те видим какво ще измислиш! Те вашите „шамани“ Даниелчо Смолив (грешката е вярна, ей!), Еужен дьо Миндя, Сланински, Гошко Папийонката, Бой Кики, mon très petit général Танас Градинското, Рамаданчо – барон von Halken mi Zee и други такива епохални мислители, барабар together с дръгалефската бащица не можаха да измислят, та ти ще се напъваш „Време е да се помисли за след Герб...“! Мисли бре, Бучков, някой спира ли те? М? Друго да питаш?

 84. 84 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 596 Весело

  Да живее РусСАЩ!

  Да кажем не на педерастията!
 85. 85 Профил на оКоМаНапрай
  оКоМаНапрай
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  " В крайна сметка никой не е отговорил на въпроса как се сдобихме с два руски реактора"

  Кой, бе, смилов, Кой.??.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 86. 86 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#76] Царска България е била независима държава , а НРБ дефакто е била колония на СССР без самостоятелна вътрешна и външна политика.
  —цитат от коментар 77 на tacheaux


  Царят е бил също бтолкова независим, колкото и Тато!
  Иначе щяхме лиу да се докараме до толкова национални катастрофи?

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK