Този разговор е задължителен. Деменцията, която уж не ни засяга

Болните от Алцхаймер у нас са повече от 70 000 души, а като се прибавят другите причини за деменция, засегнатите стават между 100 000 и 160 000.

© Георги Кожухаров

Болните от Алцхаймер у нас са повече от 70 000 души, а като се прибавят другите причини за деменция, засегнатите стават между 100 000 и 160 000.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.


"Никога няма да вкарам близък в дом, особено пък майка и баща!" зарича се млада жена в бурна дискусия в социалните мрежи. И допълва, че сме длъжни на свой ред да се грижим за родителите си, които са се грижили за нас.


Поводът за виртуалната шумотевица е сигналът на омбудсмана Диана Ковачева, че в дом за възрастни хора с деменция за една година са починали 24 души от общо 60 настанени обитатели. Според омбудсмана процентът на починалите е притеснително висок – тревога, която проверката на социалното министерство отхвърли с констатацията, че в проверявания дом няма нарушения.
Темата е деликатна и болезнена, пресича няколко фундаментални въпроса за човешкото съществуване, за които у нас няма култура да се говори, а камо ли да се действа. Оттук по естествен начин следват ефектните институционални акции, пораждащи емоционална вълна, но без прагматично дефиниране на проблемите и набелязване на нужните решения.


Възрастните сред нас


Съвременното семейство се "стеснява". Това създава предизвикателства пред грижите за уязвимите му членове, сред които са възрастните хора с деменции. В отговор на променящото се общество държавите развиват политики тези необходими грижи да се оказват от професионалисти.


Добрите световни практики са утвърдени и България има възможност да ги заеме и приложи. Въведени са индивидуализирани грижи – в дома на болния или извън него. У нас обаче "този проблем все още остава в пределите на семейството", обяснява социологът Венелин Стойчев, автор на пилотно проучване за нуждите на хората с деменция у нас.


"Истината е че "даваме" родителите си само ако са наистина много болни и ако признаем поражението си в жонглирането на грижата за тях, за семейството си и работата", разказва Елица Баракова – активист за подобряване на грижите за дементно болните и дъщеря на човек с Алцхаймер.


Болният, който няма да оздравее


В същото време общественият ни договор мълчаливо не допуска хора с дефицити. Населените места са недостъпни за хора със затруднения, здравната система поставя сериозна финансова бариера пред уж гарантирания достъп (50% от разходите за здраве българинът вади директно от джоба си), а палиативните грижи са на практика извън обхвата на здравноосигурителната система.


Конкретно възрастните с деменция могат да разчитат единствено на освидетелстване от ТЕЛК, което осигурява минимална финансова добавка към пенсията им. По данни на НЗОК през 2019 г. институцията е реимбурсирала частично лекарствата на 766 пациенти с диагноза Алцхаймер за малко под 140 хил. лв.


В същото време болните от Алцхаймер у нас са повече от 70 000 души, а като се прибавят другите причини за деменция, засегнатите стават между 100 000 и 160 000. Пътят на много от тези хора – диагностицирани или не - завършва в домове.


"В повечето домове, без значение как се наричат и дали са "профилирани" се увеличава броят на хората с деменции. Мирише лошо, защото хората се сменят по график, а не по нужда. Хранят се по график, а не при желание. В скъпите домове една санитарка се грижи за десетина човека, а в по-достъпните домове една санитарка се грижи за 30 души. Персоналът рядко работи само там. Лекари няма. Няма дори на кого да платим за по-качествена грижа", разказва Елица Баракова.


Деменцията. Как гледаме на нея?


По данни на Световната здравна организация (СЗО) хората с деменция са между 5 и 8% от населението над 60 години.


През септември 2019 г. Фондация "Състрадание Алцхаймер" оповести данните от международно проучване. Двама от трима души смятат, че деменцията е нормална част от стареенето, разкриват резултатите. В същото са убедени и 62% от практикуващите в здравеопазването. В действителност деменцията се дължи на различни неврологични заболявания, като в 2/3 от случаите причина е болестта на Алцхаймер.


Навременната диагностика и адекватното лечение може значително да повиши качеството на живот и да го удължи. В момента различни източници сочат, че между появата на първите симптоми и диагностицирането могат да минат между 2 и 5 години, а голям брой случаи изобщо не се диагностицират.


Друго проучване, проведено в началото на миналата година в България сред 142 души показва, че 95% от респондентите не намират достатъчно информация за тези състояния, нито за услугите, които човек може да потърси за засегнатите си от болестта близки.


Българският дипломат Илиян Василев губи съпругата си след 8-годишна битка с деменцията: "Проблемът у нас е най-вече в игнорирането на това заболяване. Това изобщо не е тема. В България общественото възприятие за деменциите е под всякаква критика."


Според Елица Баракова има остра нужда от лидерство, което да обобщи нуждите, да привлече професионалисти, да ги окрили за действие, и да обърне внимание на обществото. "Всъщност науката сочи, че перспективата е все повече хора да бъдат засегнати от това заболяване и ние трябва да започнем да изискваме създаване на услуги. Нужен е също контрол върху качеството на съществуващите услуги, обучение на хората, ангажирани в грижата за хора с деменция", допълва тя.


Да говорим спокойно за смъртта. Възможно ли е?


Преди години любимият на хора по целия свят писател Тери Пратчет обяви, че е болен от Алцхаймер. Голяма част от борбата му с болестта беше публична, а целта беше да се подобри разбирането към преживяващите деменция. Тери Пратчет пожела след като болестта му се развие до определен етап, да получи медицински асистирана смърт.


У нас евтаназията е забранена, а обществото ни е много далеч от готовността изобщо да говори спокойно за смъртта. В случая с Алцхаймер обаче този разговор е задължителен, ако търсим обективност и разбиране на проблема.


"По световни данни средната преживяемост след поставяне на диагноза Алцхаймер е 7 години, като хората са в относително приемливо състояние, да кажем, в 5 от тях. Близките ги изпращат в дом, когато вече не могат изобщо да се справят с грижите", споделя Христина Янева, която коментира проблема като медик и дъщеря на засегнат от заболяването. "Често тези хора имат и съпътстващи заболявания. Затова има медицинска логика да има страшно висока смъртност", смята тя.


Всъщност смъртта на близо половината обитатели на дом за стари хора само за година е ужасяваща, но това е естествен завършек на липсващите грижи за страдащите от деменция у нас. И въпросът не е дали тези хора можеше да са живи, а готови ли сме като общество да инвестираме за повече достойнство в оставащите им дни на тези, ако броят на тези дни няма да бъде умножен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  "В повечето домове, без значение как се наричат и дали са "профилирани" се увеличава броят на хората с деменции. Мирише лошо, защото хората се сменят по график, а не по нужда. Хранят се по график, а не при желание. В скъпите домове една санитарка се грижи за десетина човека, а в по-достъпните домове една санитарка се грижи за 30 души. Персоналът рядко работи само там. Лекари няма. Няма дори на кого да платим за по-качествена грижа", разказва Елица Баракова."

  Мисля, че няма никакъв спор, че именно по грижата на едно общество за своите болни и социално слаби личности става ясно доколко това общество отстоява най - важната ценност за всяко такова - човешкия живот и здраве ! Някой би възразил, че това са отвлечени приказки, важното е да се правят пари и успешна кариера, докато сме млади, после така или иначе всеки един ще си отиде по някакъв начин, но искам само да му припомня, че много лесно самия той може да се окаже част от " хората, които се сменят по график, а не по нужда" !!! Така че при над 100 000 доказани подобни случаи у нас. а вероятно ще стават само още повече, трябва да се предприемат изключителни мерки в национален мащаб, като цялостно ангажиране на ресурсите на обществото ни, а не като подаяние и милост на някого ! Много повече смисъл има това, отколкото да плащшаме например руските самовари за милиарди, които така или иначе ще си изгният по площадките, без някой да го е еня за тях или пък да мислим да опрощаваме милионните дългове на редник Киро !

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  " Всъщност смъртта на близо половината обитатели на дом за стари хора само за година е ужасяваща, но това е естествен завършек на липсващите грижи за страдащите от деменция у нас."

  Не пожелавам никому от четящите тази статия подобен завършен на живота си ! Обществото ни още по стара възрожденска традиция, винаги е имало особено отношение към възрастните хора ! В ценностите на християнството това е просто задължително и свързано с твоето собствено бъдеще - " Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре на земята" ! Така че всички ние трябва да се подготвим да се погрижим за своите родители, когато те имат нужда от нас, а не да ги отпратим просто в един от домовете, за да станат част от трагичната статистика ! Това би ило диагноза за самите нас какво представляваме като хора !

 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Да си говорим истината.
  Тази работа е неприятна. Тези които я вършат го правят за високо заплащане и я вършат без желание (да не кажа "с отвращение").
  Пациентите са изцяло зависими от обгрижващите ги и търпят всякакво отношение, от страх, че могат да станат обект на агресия.
  Единственият начин да бъдат накарани служителите да си свършат качествено работата, е тоталният контрол, посредством видеонаблюдение.
  Надявам се, в близко време де бъдат създадени роботи, които да могат да заменят хората за тази работа.

 4. 4 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Не точно по темата, но важно за превенцията - още едно (съвсем ново) проучване, което доказва връзката между недостатъчния сън и деменцията. Колко от нас смятат, че 5-6 часа са достатъчни за човек над 40, а при по-младите "сън спомен не прави"?

  https://www.technologynetworks.com/neuroscience/news/sleep-deprivation-leads-to-increase-in-tau-protein-in-bloodstream-329132?utm_campaign=NEWSLETTER_TN_Breaking Science News&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=81685070&_hsenc=p2ANqtz-9KYg0lZ2EUpsAdzOq8H_tXzQZGnTApKM8MwGl5yOYGwn2nUyYu00YpVaHEDthVhXa0EwmuEPzAONewb2MUcNKrMwfd7FAavx-vJMbQifnltxtN2n0&_hsmi=81685070

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#4] от "velvoofell":

  Личните ми наблюдения сочат друго.
  И двамата ми родители не са се лишавали от сън, но и двамата прихванаха тежка деменция.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#3] от "atmanpg":

  " Да си говорим истината.
  Тази работа е неприятна. Тези които я вършат го правят за високо заплащане и я вършат без желание (да не кажа "с отвращение").
  Пациентите са изцяло зависими от обгрижващите ги и търпят всякакво отношение, от страх, че могат да станат обект на агресия.
  Единственият начин да бъдат накарани служителите да си свършат качествено работата, е тоталният контрол, посредством видеонаблюдение.
  Надявам се, в близко време де бъдат създадени роботи, които да могат да заменят хората за тази работа.'

  Няма да се замени от роботи ! По - добре е тези, които я вършат ( т.е се грижат за хората в безпомощно състояние, да я вършат с желание, а не с отвращение, защото по - хуманна грижа от тази няма ! Работата може и да не е приятна, но истината е, че всички ние ще изглеждаме точно по този начин накрая на живота си......

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":
  Баща ми си отиде доста рано от нелечимо у нас заболяване.
  Майка ми живя дълго, според представите в България.
  В последните и години имаше спокойно спадане на интелекта, но можеше да се обслужва сама и да водим нормални разговори за литература, музика, политика. Вкъщи отминавахме със шеги неминуемите и грешки, но реших да направим изследване какво точно се случва с психиката и и каква е диагнозата, какво да правим от тук нататък. Близък лекар ни посъветва да посетим св. Наум, като специализирана болница. Осем дена я водих с колата и присъствах на сеансите за установяване на диагнозата.
  Две неща ме смутиха – на въпроса ми това Алцхаймер ли е шефа на св. Наум каза дословно следното:
  -В страната няма специалист, който да Ви каже, че това състояние е Алцхаймер!?!?
  Потресох се!
  Вярно, това беше доста отдавна, преди около 15 години, но не сме в централна Африка, а в Европа!
  Нещата се усложниха, стана трудно да поддържаме нормалната и хигиена и тръгнахме към домовете за стари хора. Грозно звучи това определение!!
  Посетихме ту-там и това, което ни хареса ни даде следния отговор:
  –Трябва сама да се обслужва!
  Това само срещу 1000 лева! Преди 15 години!!! Количеството пари не ме стряскаха, това е моята майка, но за какво искаха тези пари, като отказваха всякаква грижа?
  Св. Наум ни беше приготвил още една изненада – "Подпишете моля за осем (8) леглодни!, значи нищо че за всяко изследване е водена от мен, доенето на Здравната каса си е правило!
  Та ето такива грижи ни се полагат, ако доживеем старини!
  Иначе текста е добър, грижовен, обхваща проблема от всякъде.
  Действителността е страшна и грозна!

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  ... По - добре е тези, които я вършат ( т.е се грижат за хората в безпомощно състояние, да я вършат с желание, а не с отвращение, защото по - хуманна грижа от тази няма ! Работата може и да не е приятна, но истината е, че всички ние ще изглеждаме точно по този начин накрая на живота си......
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  То е по-добре да има Дядо Коледа и да стават чудеса и никой да не се разболява, ама аз говорех за реалността.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#7] от "Alexander97":

  " .....Та ето такива грижи ни се полагат, ако доживеем старини!
  Иначе текста е добър, грижовен, обхваща проблема от всякъде.
  Действителността е страшна и грозна!"

  Моя близка роднина почина от шизофрения ! В последните си мигове от живота, до нея беше сестра ми, която се погрижи за нея ! И направи живота и малко по - добър и не толкова грозен, а с това и реалността, която ние винаги можем да променяме в някакви граници, а от там и собствените си нагласи какво точно искаме от живота ! Темата е по - сложна и не се обхваща в един пост.....

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  " ... По - добре е тези, които я вършат ( т.е се грижат за хората в безпомощно състояние, да я вършат с желание, а не с отвращение, защото по - хуманна грижа от тази няма ! Работата може и да не е приятна, но истината е, че всички ние ще изглеждаме точно по този начин накрая на живота си......

  —цитат от коментар 6 на samoedin


  То е по-добре да има Дядо Коледа и да стават чудеса и никой да не се разболява, ама аз говорех за реалността."

  Дядо Коледа всъщност е създаде по действителен образ - този на свети Николай, който точно това е правел, за което говорим ! Бил е напълно реален, а не измислен герой и е помагал на нуждаещи се хора, грижел се е за тях, превърнал е живота на много хора по - добър и приветлив, с повече топлина в него. Е, не може да се мери с подаръците властта към лобитата на сараите у нас например, но пък колкото и да се облагодетелстваш на гърба на останалите, да лъжеш, крадеш и вършиш престъпления, толкова повече се оказваш в положението, за което говорим, а живота за теб се превръща именно в това, което си си и посял - едно грозно и потресаващо измерение, такова, каквото си го превърнал за другите ..... В тази връзка да спомена, че знам от първа ръка как завърши живота си един министър, активно участвал в приватизацият у нас преди доста години, който стана печално известен с процентно прозвище.....Имаше имот на центъра на София, но почина сам, самотен и изоставен дори от своите дъщери - такъв беше приживе, корумпиран, лаком и стиснат, така си и отиде, защото истинската Справедливост не прилича на тази, която хората се опитват да въдворяват тук - винаги е според това, което представляваш.....

 11. 11 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 742 Разстроено

  " Така че всички ние трябва да се подготвим да се погрижим за своите родители, когато те имат нужда от нас, а не да ги отпратим просто в един от домовете, за да станат част от трагичната статистика ! Това би ило диагноза за самите нас какво представляваме като хора !
  —цитат от коментар 2 на samoedin


  На приказки си прав, действителността е друга и не всеки може да се подготви или да издържи подобно изпитания, още повече, когато не среща никаква подкрепа от институциите. Преминал съм в малка или голяма степен през три такива случая - дядо, баба и баща, всеки с различни форми и проявления на деменция, и съм запознат с грозната истина. Нито един от тях не изпратихме в дом, но не прави генерални заключения и препоръки, ако не си минавал през това, защото е кошмар, който е разрушителен не само за болния, но и за хората около него. Картината е жестока, и не мисли, че ще успееш, колкото и да се стараеш, да положиш адекватни грижи. Затова пътят е изграждане на система, подобна на тази в развитите общества, за грижа за хора с деменция. Никой не спори, че сме десетилетия назад в тази област, затова и нагласите в България за подобни домове са изключително отрицателни. Но пак ти казвам - вариантът грижа в къщи е не по-малко унищожителен, натоварващ, и понякога дори роднините не могат да предложат адекватна помощ на близките си.

 12. 12 Профил на Оливия
  Оливия
  Рейтинг: 274 Разстроено

  До коментар [#6] от "samoedin":Тази работа е неприятна. Тези които я вършат го правят за високо заплащане и я вършат без желание (да не кажа "с отвращение").

  Аз мисля, че работа на мед. сестри в повечето случаи е такава! Нали има неподвижно болни, тежко болни във всички отделения! Затова смятам, че прием и обучение на такива кадри трябва да бъде на друго ниво.

 13. 13 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1189 Любопитно

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Родителите ви имаха ли диабет? Според някакво изследване, де го четах не си спомням, диабета би могъл да доведе до Алцхаймер.

 14. 14 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#2] от "samoedin":

  За туй от стари възрожденски традиции българите и най вече българките облужват деменциите на старата г-жа Европа.

 15. 15 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 742 Разстроено

  До коментар [#5] от "atmanpg":Родителите ви имаха ли диабет? Според някакво изследване, де го четах не си спомням, диабета би могъл да доведе до Алцхаймер.
  —цитат от коментар 13 на Petia Nikolova


  Баща ми беше с диабет тип 2 и деменция/Алцхаймер. В рода си няма други боледуващи от което и да е от тези заболявания, т.е. вероятно не беше генетично обременен. Диабетът - стрес и нездравословен живот, за деменцията нямам обяснение. но може и да има връзка с диабета, както казвате.

 16. 16 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Личните нблюдения са едно нещо, докато научната статистика и фактите са съвсем друго.
  По време на съня, мозъка се чисти от натрупани метаболитично остатъци от деня. Също така наскоро се доказа връзка между захарта и сладкото като цяло и болестта на Алцхаймер.

 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":Родителите ви имаха ли диабет? Според някакво изследване, де го четах не си спомням, диабета би могъл да доведе до Алцхаймер.
  —цитат от коментар 13 на Petia Nikolova


  Не, но баща ми беше алкохолик, а това винаги се отразява на мозъка.
  Някъде четох, че тези белтъци, които отговарят за деменцията - ако ги имаш в голямо количество на 50 години - намаляват с настъпването на старостта и вероятността от деменция намалява.

 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1446 Разстроено

  От статията: "И въпросът не е дали тези хора можеше да са живи, а готови ли сме като общество да инвестираме за повече достойнство в оставащите им дни на тези, ако броят на тези дни няма да бъде умножен….."


  Дефицитите на човещина и достойно отношение към слабите в БГ са потресаващи.
  Диващината която цари по домове, болници, Бърза Помош и всякакви заведения и се стигне до Гробищата е меко казано подтискаща.

  И причините далеч не са само в липсана на "финикийски знаци".
  За това "кой ни ста в гащите" - следва да се замислим сами, като колектив.
  И ако се стигне до извода че нещо не е наред - да има коректив!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  До коментар [#14] от "Petia Nikolova":

  " За туй от стари възрожденски традиции българите и най вече българките облужват деменциите на старата г-жа Европа."

  Гурбета не е измеслен у нас и не е чисто българско явление ! Не по - малко гурбетчии е имало във почти всички съседни нам страни, което няма пряко отношение към темата, която касае хуманността и традицията на уважение и почит към старите хора у нас ! То и сега много българи се грижат за нуждаещите от тях се в стара Европа срещу добро заплащане, но не това е същността на проблема !

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Мисля, че няма никакъв спор, че именно по грижата на едно общество за своите
  —цитат от коментар 1 на samoedin


  Аре моля, това че някой хора не се грижат за родители си, ами са ги зарязали на произвола на съдбата не значи че обществото трябва да е виновно.

  "We must reject the idea that every time a law's broken, society is guilty rather than the lawbreaker. It is time to restore the American precept that each individual is accountable for his actions."

  -- Ronald Reagan

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Добре е да се говори и е крайно време да се започне този разговор. Това не трябва да е тайна, замитана под килима. Това са нашите родители, това може да сме ние самиете след 20-30 години

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#19] от "samoedin":

  Прав/а се, уважение към старите хора у нас има не малко. Но, ако жена не се погрижи за болните, няма кой друг. Такъв ни е манталитета. Мъжете у нас като се оженят са подсигурени и доволни,че има кой да се грижи и за родителите му. Много пъти съм го наблюдавала.Чувала съм не веднъж от здрави, прави мъже,че съпругата му не полага кой знае какви грижи за свекърва си. Или че въобще никакви. Защо тя е длъжна да го прави? Ами тъй запомнено от старо време. И то не защото тя е с тежка деменция. Пък, ако и беше, какво щеше да наприказват и сторят?А той какви ги чепка? Казват,че щастливият мъж имал дъщеря. Щото на стари години да има кой да го погледни. Първо майка му, че у нас мъжко да е, планът е преизпълнен, тя като не е в състояние ,да се ожени, пък ако има и сестра, докото си намери булка, та накрая и щерката. Да в този тон ми беше писанието. И докато за доброто заплащане полагайки грижите за чуждите деменции, нашите кучета ги яли.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Никой не е застрахован. Трябва да се полагат най-добрите грижи за болните. А те имат нужда от специални грижи и младите , работещи хора не могат да им осигурят.

 24. 24 Профил на Грахчо
  Грахчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аре моля, това че някой хора не се грижат за родители си, ами са ги зарязали на произвола на съдбата не значи че обществото трябва да е виновно.
  —цитат от коментар 20 на realguru


  Има възрастни хора, които нямат деца. Може никога да не са имали, може самите им деца да са починали. И тогава? По твоята логика, тези хора не би следвало да получават някаква закрила от държавата. От много одесняване, вече съвсем взехте да проповядвате естествен подбор и безсърдечие.

 25. 25 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Баси колко експерти? Абе хора, ДЕМЕНЦИЯ е синдром от множество нервно - психични заболявания с различна патогенеза и протичане. Причини много, ама наистина много, някои още неясни. Алцхаймер е само един от вариантите. Лечение йок, само палиация, това значи да осигурим достойни грижи и по малко страдание. Близките са АДСКИ натоварени и имат нужда от помощ от държавните институции, колкото и да е безнадеждно. Без изблици от неразбиращи всичколози...

  roo
 26. 26 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 656 Разстроено

  Проблемът никак не е малък, нещата ще се задълбочават. Старческото оглупяване е растящ световен проблем. В цивилизования свят държавата помага и финансово, и с грижи. В България старческите домове никнат като гъби, вече има доста и в по-малки градчета и села. За много хора това е и бизнес, и работни места, но така или иначе няма спасение от тази напаст. Щастливците (като баща ми) с по-високи пенсии ще преживеят някак си последните месеци и години под наблюдение, за тях грижи ще бъдат полагани. Масата от хора (с пенсии под сегашните 400 лева) ще се видят в чудо на старини, а с тях и близките им, защото картинката е страшна и грозна. Не очаквам кой знае каква загриженост от държавата, пари в страната се раздават за какво ли не, но не и за най-важното. Таксите по домовете не са никак малки, но ще растат, защото често пъти е просто непосилно такива хора да бъдат обслужвани и наблюдавани денонощно, стресът е огромен, да не говорим за реалната опасност полагащият грижи да "изкукурига" по-бързо от вече "изкукуригалия" пациент. Съвсем сериозно.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 27. 27 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#20] от "realguru":
  До коментар [#24] от "Да подкрепим демократичните сили":
  И двете тези са правомерни. Наистина има богати негодници, дето захвърлят родителите си на институциите. Има и стари и безпомощни, без близки.
  Шибаната държава трябва да шамари първите и да помага на вторите!!!

  roo
 28. 28 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "а обществото ни е много далеч от готовността изобщо да говори спокойно за смъртта." - Оди виж бабите в родопите как се стегат за онее свет, съвсем спокойно си одат на гробето да си нагодат место. Не се говори във градската среда, щото ще вгорчи сърбането на каценце в старбъкс пред мак-а

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK