Мандатът на Нено Димов - един министър срещу природата

Нено Димов преди заседание на Министерския съвет

© Велко Ангелов

Нено Димов преди заседание на Министерския съветС арест като на кино прокуратурата гръмна важен бушон от правителството на Бойко Борисов и ограничи щетите по-нависоко. Така управляващите се спасиха от заплахата да ги помете лавината на общественото негодувание, което набъбваше като снежна топка още от 2017 г. Тогава за първи път беше поискана оставката на Нено Димов заради бойкотиране на защитата на "Натура 2000" край Калиакра.


Министерският мандат на Димов беше серия от скандали, всеки от тях достоен за оставка и прокурорско разследване. Нищо такова обаче не се случваше – всичко се замиташе под килима. Сега обаче репресивната машина се насочи към него, защото вече нямаше друг ход. А беше излишно и непремерено – министърът нито беше заловен на местопрестъплението, нито се опитваше да се укрие или да извърши ново престъпление. Зрелищният му арест добави точки в актива на новия главен прокурор, а може би и на правителството в очите на масовия зрител.


И въпреки че коалиционният партньор (в лицето на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов) нарече случващото се "показно убийство", Димов подаде оставка от ареста.
Доверието от него беше снето едва в началото на 2020 г., независимо че още миналата година пернишките прокурори го посочиха заедно с регионалния министър Петя Аврамова като отговорен за водното бедствие в града. Доверието обаче беше снето само от екоминистъра, и то с публичен линч, а въпросът, който увисна, е кой и защо го крепеше досега?


А всичко изглеждаше толкова "стабилно" - в понеделник Димов твърдеше самоуверено по БНТ, че


не вижда защо трябва да подава оставка заради водната криза в Перник


Със същата самоувереност се развиваше цялата му кариера впрочем.


Магистър по математика и доктор по физика, Нено Димов направи кариера в екологията заради късмета си на млади години да попадне в някогашния национален център по околна среда. Оттам е издигнат в главен секретар, а след това и зам.-министър в правителството на Иван Костов. Попада и в преговорния екип с ЕК по глава "Екология".


Димов е сред учредителите на ДСБ, но през 2007 г. обявява проекта за изчерпан – превърнал се бил в "тухла на фасадната демокрация", и след като безуспешно се опитва да отстрани Иван Костов от лидерския му пост, напуска партията шумно. За кратко се завърта в ДБГ. Вестникарските публикации пазят спомен за изказването му, че ГЕРБ не е алтернатива на десницата. Той определя формацията на Бойко Борисов като "антисистемен играч", който печели от тази си позиция. Говори за борба с мафията и за "колосалното пране на пари, което се случва в България"


През 2013 г. казва: "Коренът на злото е в мутренското управление на страната, в използването на репресивния апарат за кражба на бизнес, за фалиране на конкуренти. Управлението започна с рекет към фирмите, работещи по държавни поръчки, завършва със скандал за незаконно подслушване...


В страната на Борисов не можеш да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов."


Щом влиза отново във властта, спира да говори така. Обяснява, че така бил мислил към оня момент и че като всички бил преживял катарзис.


Когато през 2017 г. е поканен за министър на околната среда лично от лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, е председател на неправителствения Институт за дясна политика и има собствен бизнес с печки и камини.


Каракачанов окачестви действията срещу избраника му за министър като "показно убийство"

© Велко Ангелов

Каракачанов окачестви действията срещу избраника му за министър като "показно убийство"


Избран е за екоминистър въпреки спорните си тези: "Глобалното затопляне е манипулация, огромен бизнес със страха. Топенето на ледовете на Северния полюс няма да повиши морското равнище дори с милиметър. Не е сигурно, че промените в климата са свързани с човешката дейност. Устойчивото развитие е новият социализъм." В монография пък убеждава, че държавата не трябва да се намесва в опазването на околната среда.


На този фон обявява за свои безспорни приоритети чистотата на въздуха и питейната вода, както и превантивните мерки срещу бедствия. Резултатът е пълна катастрофа във всички области.


И въпреки че сигурно мандатът му ще се запомни основно с неговия финал и с това, че е първият министър, който подава оставка от ареста, е важно да припомним


някои от най-нашумелите неизпълнения на министерските му задължения,


за които прокуратурата трябваше да се сезира отдавна:


- Пирин: Димов внесе скандалното решение на Министерския съвет да измени Плана за управление на националния парк Пирин извън редовната процедура по актуализация, която беше оспорвана в съда заради липса на екологична оценка. Впоследствие съдът се разпореди, че това постановление, предложено от Димов, също е незаконно. Димов беше и инициатор на преговори за изменение на концесията за ски зона Банско, с които правителството да узакони нарушения на концесионера.


Нено Димов беше сред министрите - гости на годишния бал на КРИБ. На снимката: С председателя на бизнес организацията Кирил Домусчиев

© Цветелина Белутова

Нено Димов беше сред министрите - гости на годишния бал на КРИБ. На снимката: С председателя на бизнес организацията Кирил Домусчиев


Витоша: Нено Димов се опита да прокара и историческия прецедент за изключване на площи от защитена територия. И избра за целта апетитния за строеж най-стар парк на Балканите – природен парк Витоша.


– Кресна: с приемане на доклад по оценка на въздействието върху околната среда за магистрала "Струма", според който строежът може да мине през Кресненското дефиле, екоминистерството застрашава ключова защитена зона от "Натура 2000" и рискува загуба на европейското финансиране за магистралата. Включително забавя с още десетилетие проекта, за който преди 10 години Европа беше одобрила природосъобразен вариант, който обаче налагаше по-качествено строителство - чрез дълъг тунел или изцяло изнасяне на трафика извън пролома.


– За некачествени оценки за въздействието върху околната среда (ОВОС) – неотчитане на кумулативния ефект от отделни проекти – има и действаща наказателна процедура срещу България.


– Европейски присъди за Калиакра и Рила: Екоминистерството имитираше дейност с години, като прие палиативни мерки по две влезли в сила присъди на Европейския съд по наказателни процедури на еврокомисията. Все още няма мерки, които да възстановят увредените степи и местообитания на птици край Калиакра, обсъждат се незначителни по площ и несъответстващи на разораните и опожарени терени "възстановителни" проекти. За Рила най-сетне бяха приети забавените защитени зони "Рила буфер" за опазване на птици и местообитания, но с изключени важни коридори за миграция на мечки, както и части от обитанията на рядката риба главоч.


– "Натура 2000": проблемите са много и е трудно да бъдат ясно изброени в кратък обзор. Най-големият от тях - не са издадени заповеди за обявяване на 211 защитените зони от общо 341 одобрени от Европейската комисия, за което има наказателна процедура и доклад на Сметната палата. Това значи, че те са защитени само на хартия - няма правила, които да казват какво може и какво не може да се прави в тях. Неслучайно сме свидетели на застрояване на последни места от Черноморието, повечето от които са в "Натура 2000" - просто няма ясни регламенти за тези зони, защото екоминистерството не ги е обявило. А е трябвало да ги обяви през 2012 г. (6 години след влизането на България в ЕС).


Димов беше във вихъра на протеста за спасяване на лъвчетата от зоокъта в Разград

© Николай Дойчинов

Димов беше във вихъра на протеста за спасяване на лъвчетата от зоокъта в Разград


Отново за "Натура 2000" - Нено Димов се опита да промени Закона за биологичното разнообразие, който дава националните правила за управления на природозащитната мрежа. Научни институции и граждански организации реагираха с множество становища против от различни гледни точки. Промените предвиждаха министърът еднолично да може да преценява дали някои зони да не бъдат намалени, спорна система за дублиране на органи на управление за зоните, национализиране на научни данни, разработване на планове за управление на зоните, които не включват ясни режими и мерки за опазването им.


И пак за "Натура 2000" - екоминистерството възлага за милиони в няколко поръчки на едни и същи фирми събиране на данни и интерпретирането им, включително разработване на дългосрочни програми за управлението на защитените зони и харченето на парите за тях. Вече има сигнали до Европейската комисия за порочното изпълнение на обществените поръчки, при които се изпращат доклади без събиране на данни.


От години екокоалицията "За да остане природа в България" сигнализира и за други порочни практики при харченето на европейските пари за "Натура 2000" - пренасочване към инфраструктура, пренебрегване на ключови мерки като нуждата за изкупуване на уязвими ценни местообитания и други.


Януари 2019 г. – протест с искане на оставката на Нено Димов заради Пирин

© Георги Кожухаров

Януари 2019 г. – протест с искане на оставката на Нено Димов заради Пирин


– тепърва ще избухват и още "бомби", свързани с управлението на водите – и липсата му – в България. Не е само водният режим в Перник, но той показва какви щети могат да бъдат причинени. Има още тревожни симптоми – разорани и замърсени реки - Вит, Въча, Струма при Перник и Пчелина. И маловодие заради ВЕЦ-ове – тема, за която от години сигнализират природозащитници.


- Въздух: влязла е в сила осъдителна присъда за нивата на фини прахови частици (ФПЧ). Действията на правителството са в дългогодишни кореспонденции с Европейската комисия, приемане на стратегически планове, промяна в закона за въздуха, която не осигурява контрол върху дървата за огрев, които са един от основните източници на замърсяване. И приемане на наредба, която вменява на гражданите отговорност за това какво горят, без да има механизми за проверка и контрол. Освен влязлата в сила присъда за ФПЧ срещу България има наказателни процедури за въздуха по още 2 теми - нивата на серен диоксид и транспонирането на директивата за индустриалните емисии.


– Боклук: горене на боклук, внос на боклук, оползотворяване на боклук. През 2019 г. гръмнаха няколко скандала за внос и горене на боклук в различни ТЕЦ. Текат спорове за количества състав, разрешени и неразрешени технологии. Докато министерството отрича и отказва информация, граждани и медии разпространяват свои свидетелства. Извън спора доколко и при какви процеси горенето на отпадъци е безопасно (според Димов - препоръчително) сме свидетели на оспорвани от природозащитници разрешения за тестване на горене в ТЕЦ като "експеримент", при липса на ОВОС, липса на лаборатории за тестване и контрол на съдържанието на "експерименталното гориво", неяснота как се оползотворява българският боклук и каква част от депонираните и горени количества са внос от чужбина.


Като доказателства - извън проблемите в екоминистерството, за които официални действия досега няма, Европейският съюз към момента разследва 37 активни наказателни процедури за неизпълнено природозащитно законодателство в България. От тях 14 са започнати в периода от май 2017 г досега - като последствия от (без)действия на Димов като министър.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Срещу природата - да, ама едва ли е било безплатно. Кой знае колко подкупи е прибрал, за да съучаства на престъпленията на разни бизнесинтереси против населението и природата.

  мурзилка
 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  Колкото и години да го тикнат в затвора, ще му е малко.

  Лошото е, че той е просто the fall guy, зад него стоят много по-дебели мафиотски интереси, стигащи чяк до върха на изпълнителната власт, и то не от вчера.

  На Нено Димов е поверена ролята на онзи копринкаджия Малинов, колкото прокуратурата да отчете, че се бори с "нетипичните" прояви.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1304 Весело

  "Димов е сред учредителите на ДСБ, но през 2007 г. обявява проекта за изчерпан – превърнал се бил в "тухла на фасадната демокрация", и след като безуспешно се опитва да отстрани Иван Костов от лидерския му пост, напуска партията шумно."

  :-)
  Да изгониш Костов от ДСБ ?
  Кой би понесъл такава гавра?!
  :-)

  I Want To Believe
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  Просто още един отлюспен ...:)

  "В периода 1997 - 2001 г. бе зам.-министър на Евдокия Манева по време на управлението на Иван Костов. ...
  Командира: “Най-сетне един хубав човек да седне до мен”...."
  https://www.24chasa.bg/novini/article/8055856

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5483 Неутрално

  Тези които стоят зад Нено Димов и чиито интереси е обслужвал ще го защитят. До затвор няма да се стигне, най-много нещо условно

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Нищо такова обаче не се случваше – всичко се замиташе под килима."

  За неговите умишлени безобразия рано или късно ще отговаря и премиерът

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "- Пирин: Димов внесе скандалното решение на Министерския съвет да измени Плана за управление на националния парк Пирин"

  Коментар на Красен Станчев:
  „Иначе казано, струва ми се прекалено неподходящо на съответните министри и на концесионера днес със задна дата да се приписва „престъпен“, зъл замисъл. Казвам това с цялата сериозност на моето критично отношение към правителствата на България. Но точно това по отношение на страните по договора и всички правителства внушават българския клон да WWF, “За да остане природа в България” и другите противници на договора, включително ДСБ. …
  За разбирането на предлаганата процедура по разтуряне на договора е важно да се знаят някои подробности от него. …
  Две илюзорни възможности за разтуряне на договора…
  Обществената цена на национализацията…
  Другото, което не разбират е, че като експроприират веднъж „лошите“, след това ще почнат да изземват възможности за развитие и от „добрите“. Естествено „добри“ и „лоши“ тук са относителни определения – кой какъв е решава експроприиращия.
  И едните, и другите се надяват, че волунтаризмът на експроприиращият този път ще се прояви в правилния начин, в името на „общото благо“. Не ми е ясно откъде идва този оптимизъм, след като всяко политическо действие до момента се оценява като извършено във вреда на това благо.
  Не виждам друг изход от положението освен спазване на собствеността, договорите и правилата, и отказ от изземване на собственост и възможности за развитие…“
  https://ekipbg.com/ski-zona-bansko-sluhove/

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Само тези материали стигат, да се изгради обвинителен акт на Прокуратурата за осъдителна присъда над 10 години, за нанесени щети на Държавата за стотици милиони!
  Нено Димов е престъпен ум и, за съжаление, не е само той!

 9. 9 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Нено е прецедент в световен мащаб - министър който мрази ресора си и се бори видимо за унищожаването му.

 10. 10 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Говори за борба с мафията и за "колосалното пране на пари, което се случва в България"
  Щом влиза отново във властта, спира да говори така.

  Защо ли спира да говори? Аууу да не би този ,,кристално мръсен" министър да е допуснат до голямото корито?

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  А защо е задържан!? Ако е подал оставка как според извънредната прокуратура ще извърши нова безстопанственост!?

 12. 12 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  "Боклука" и "водата" най- накрая му подпалиха чергата на тоя тип ... нямам идея що ми е толкова неприятен :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 13. 13 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 921 Неутрално

  А беше излишно и непремерено – министърът нито беше заловен на местопрестъплението, нито се опитваше да се укрие или да извърши ново престъпление. Зрелищният му арест добави точки в актива на новия главен прокурор, а може би и на правителството в очите на масовия зрител.
  -------------------------

  Щеше да е излишно и непремерено, ако го бяха оковали в пранги и развеждали 3-4 часа из центъра на София, както действаха срещу бившата кметица на Младост.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Нено е прецедент в световен мащаб - министър който мрази ресора си и се бори видимо за унищожаването му.
  —цитат от коментар 9 на kapitan_laino

  Ааа, не е прецедент! Навремето покойният Илия Божинов от БСП беше назначен от БСП да обработва масовата приватизация (като разработи и обслужва софтуера, чрез който се подават заявления, правят се регистрации, прехвърляния на бонове и прочие). А той самият декларираше тогава, че е комунист-идеалист и че е против частната собственост. Та такъв човек беше сложен да прави приватизация! Един мой колега тогава прецизира изказванията му, като уточни, че г-н Божинов всъщност е против частната собственост ... на другите :)

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4744 Любопитно

  До коментар [#4] от "plebs":

  Тогава бил зам министър на Костов, а сега на КОЙ бе министър?

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Само Нено не е достатъчно. Най-малко и Петя трябва да си замине за Враца заради този конкретен казус.
  По принцип, знаем си, всички са маскари.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#15] от "vassilun":

  "Тогава бил зам министър на Костов, а сега на КОЙ бе министър?"

  Герберските тролове скочиха като под команда: Нямаме нищо общо с него, той е агент на Костов, изпратен да върши диверсии и да клати стабилността.

  Истината е, че изправен срещу Цеко Минев, Ковачки, Златев, Домусчиев, копачите на дюни и секачите на гора, той е имал избор: или да си подаде оставката, или да го гръмнат.

  Във всеки случай на негово място е щял да дойде друг, по-сговорчив.

  НЕ ГО ЗАЩИТАВАМ - МЯСТОТО МУ Е В ЗАТВОРА.

  Но съм готов да се обзаложа, че нито тецомете на Ковачки ще спрат да димят, нито Цеко Миневци ще спрат да "усвояват" девствена природа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Да добавя още едно провинение-ИАОС, която е под ръководството на МОСВ, още не е уредила дерогациите на електроцентралите в "Марица-изток". В резултат на това след година и половина комплексът ще трябва да затвори, т. е. над 40% от българската енергетика ще бъде съсипана заради МОСВ.

 19. 19 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 923 Любопитно

  калинката нено трябваше да бъде изхвърлен, още когато нагло,арогантно и напълно безпочвено отхвърли глобалното затопляне

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2563 Неутрално

  Излиза, че в МОСВ е имало много забатачени с години проблеми и вместо Нено да ги реши, той ги е задвижил в посока, която обслужва корпоративните интереси, а не опазването на природата.

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  РазделЕн боклук, неподлежащ на рециклиране.

 22. 22 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Нено-удобното се е въртял около СДС с едничката цел да стане министър,и след като това не стана започна да плюе по Иван Костов,както плюят по форумите разни малоумни платени тралчета.
  Е мечтата му се сбъдна при БКП-ГЕРБ воглаве с пожарникаря Винету от Банкя.
  Просто сега изгоря като слаб бушон,каквато роля му определиха от комуноидната кремълска мафия,за да се прекъсне веригата нагоре,а следващия бушон може да се окаже и лично тиквата,след като завърши газопровода до Сърбия.
  Това е положението,парите 32милиона ги няма които потънаха за "ремонт" на язовира,водата я няма и изглежда няма и да я има,още едни пари на мафиотските фирми за подмяна на тръбите,а мат*ряла ще плаща,ще плаща и ще плаща затото така си гласува.
  Материала,материала.

 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Тоя бушон гръмна, а Бай Онуй, дето пълни от 10 години министерства и институции с такива престъпници и некадърници, кога?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7613 Неутрално

  Той свърши за каквото беше назначен. Сега само той ще опере пешкира.

 25. 25 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Падналият всички го ритат.Но истината е една: кариерист, политически хамелеон,псевдоеколог.Костов с право го изрита от ДСБ.

 26. 26 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Падналият всички го ритат.Но истината е една: кариерист, политически хамелеон,псевдоеколог.Костов с право го изрита от ДСБ.

 27. 27 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Фалшиви обвинения на фалшива прокуратута

 28. 28 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Опс ,прокуратура ,разбира ,се

 29. 29 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  Както вече съм казвал много пъти Нено Природата отдавна трябваше да е в затвора плюс компенсационно осъждане за стотици милиона евро, плащани като глоби от българските данъкоплатци. Този углавен престъпник, мразещ българската природа и България по съвместителство, успя за последните години да направи толкова корупционни сделки, колкото не можаха всички герберови калинки взети заедно да направят през последните 10 години. Единствено го бият министрите на ДПС в правителството на Олигарски.
  Само дори заради подкрепата си за това корумпе, комунистът Борисов отдавна трябваше да си подаде оставка!

  Пазете се от доносника vesolr
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2600 Неутрално

  Половин мандат скандал след скандал, разследване след разследване - Пирин, горенето на отпадъци, нелегалния внос на боклуци, софийския инсинератор и за една нощ Димов станал толкова опасен, че трябва непременно да спи в панделата, а днес му искат постоянно задържане. Нито капка благодарност за това, че цялото време попръжваше по еколозите, напипали не една и две далавери не само в неговото министерство.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 31. 31 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#25] от "dlagnikov":

  Този го ритахме и преди да падне. Очарователна последователност.

 32. 32 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Антоанета Христова: Радостта, че един министър е арестуван е типична за първобитните общества

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3769 Весело

  Димов , признай си докато е време....може да се окаже , че си знаел още много работи , които не са ти били работа....

 35. 35 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  "Нищо такова обаче не се случваше – всичко се замиташе под килима."За неговите умишлени безобразия рано или късно ще отговаря и премиерът
  —цитат от коментар 6 на neut  Не само за безкруполното погазване на КРБ на Нено, но и за всеки гаф на който и да било от министрите, защото премиерът е този, който е отговорен за цялостната политика на правителството .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Като завали дъжд около и над яз.Студена, ще имаме още един чисто нов консул.
  Защото ако имахме прокуратура и съд, тоя отдавна трябваше да е на "ти" с Бай Ставри.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 38. 38 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Нено не е глупав и докато костов го е контролирал е работил добре. Познавах го от СДС и правеше добро впечатление. Но си личеше че се стреми към постове. Сега си мисля, че и "честните седесари" имаме вина. След провала на виденов решихме че "демокрацията е победила"! И се оттеглихме от политиката и се заехме със специалността си - едни се хабилитираха, други си направиха фирмичка, доста започнаха, частна лекарска, адвокатска, инженерна или архитектурна дейност. И така оставихме политиката на новонавлезлите в СДС тарикати - борци за постове - (най известните са Цонев, Бисеров, Тагарински....) които се завъртяха около Костов. А той с това разполагаше, пък и харесваше лоялните, а те се правиха на такива! Докато седесарите го критикуваха, че не гони хората от ДС, ами ги скрива в посолства. А Костов - "след кризата не искам да клатя лодката" . А като Костов падна от власт тарикатите отидоха другаде - НДСВ, народен съюз ССД, Кунева, ГЕРБ...

 39. 39 Профил на Stoyan Dimitrov
  Stoyan Dimitrov
  Рейтинг: 274 Неутрално
 40. 40 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  “Колкото и години да го тикнат в затвора, ще му е малко.”
  ——
  Ако се абстрахираме от бабешката формулировка, то сантиментът, по изключение, е правилен. И що ли така? Заради опита за преврат срещу Иванчо Великуто?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 41. 41 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Мястото на Нено Димов е в затвора до клошаря, запалил тютюневите складове в Пловдив и Царските конюшни.

  Истинско правосъдие ще бъде да се види кой има интерес от неговите престъпления и какво може да бъде поправено. Иначе ще си останем с морално удовлетворение, че е пратен да играе белот с клошаря, а уважаемите собственици на хотели, лифтове, писти и просто къщички за гости ще сложат за министър на негово място някой Димо Ненов.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 42. 42 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Иключително неприятен плазмодийй, конформист, натегач и явно лобист.

  Каквото и да му направят ще е малко (като френски възпитаник ми идва колелото, ама това са отминали времена).

  За съжалени май ще му се размине

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  "Мандатът на Нено Димов - един министър срещу природата"

  Само един ли? Другите да не би да са еколози?

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  А Боко Балканския (поток) кога?

 45. 45 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Един министър срещу крадливата симбиоза между властта и набедените за еколози

 46. 46 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#25] от "dlagnikov":

  Па костов го изритаха от всякъде.Аут

 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3669 Гневно

  Само тези материали стигат, да се изгради обвинителен акт на Прокуратурата за осъдителна присъда над 10 години, за нанесени щети на Държавата за стотици милиони!Нено Димов е престъпен ум и, за съжаление, не е само той!
  —цитат от коментар 8 на batzdravo


  По-интересното е защо при такъв богат материал за подвеждане под отговорност обвинението срещу Нено Димов е толкова постно?
  Ало Гешев!
  Защо си милсите че народът трева пасе и че само ПР ареста на това нееднократно доказано корумпе ще свърши работа за замазване на положението!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3669 Гневно

  Нено е прецедент в световен мащаб - министър който мрази ресора си и се бори видимо за унищожаването му.
  —цитат от коментар 9 на kapitan_laino


  Самото назначаване на Н.Д. за министър в МОСВ съвсем не е случайно или погрешно.
  Той е назначен там целенасочено и през цялото време изпълняваше най-точно инструкциите, които са му били дадени.
  В тази връзка вината за цялостната негова дейност (не само за липсата на вода в Перник) трябва да бъде понесена и от неговия най-пряк и основен началник Бойко Борисов, както и от неговите съветници и покровители!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 229 Неутрално


  Докато Нено Природата е в ареста, електоратът на неговите (на Димо) началници, ще се поуспокои, за да бъде отново зомбиран до определено ниво, с оглед недопускане на ескалация на протестите и запазване на статуквото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK