Кварталният крадец и негова жертва ни уверяват колко важно е да не се краде

И този път адресати на високи очаквания са министри от кабинета Борисов – ангажираните с правосъдието и съдебната реформа Данаил Кирилов и Екатерина Захариева.

© Георги Кожухаров

И този път адресати на високи очаквания са министри от кабинета Борисов – ангажираните с правосъдието и съдебната реформа Данаил Кирилов и Екатерина Захариева.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика. Заглавието е на "Дневник".


Ето че коледните и новогодишните празници отминаха, но поздравителните адреси със сладки и откъснати от реалността неизпълними благопожелания продължават. И този път адресати на високи очаквания са министри от кабинета Борисов – ангажираните с правосъдието и съдебната реформа Данаил Кирилов и Екатерина Захариева. В съвместно комюнике посолството на САЩ и Министерството на правосъдието ни уведомиха:


"САЩ и България продължават да смятат, че корупцията подкопава демократичните институции, препятства икономическото развитие и просперитет и отваря вратата за вредни влияния. Работейки съвместно, двете правителства ще продължат текущия си диалог, включително по законодателни и процедурни предложения за укрепване на българските държавни институции, така че те да бъдат по-независими, прозрачни и ефективни.".
Това изказване, подписано от двете страни, наподобява изявление, в което кварталният крадец и една от постоянните му заможни жертви уверяват своите съграждани колко важно е човек да пази собствеността си и да не се краде.


Преди българското членство в ЕС,


до 2007 г., посолството на САЩ също поддържаше екип, който да напътства българските власти


в решаването на проблемните области в правосъдието. Имаше и целево финансиране по пътя на Американската агенция за международно развитие USAID, с чиято помощ бяха прекроени основните процесуални кодекси. С приемането ни в ЕС и с установяването на Механизма за сътрудничество и проверка международните партньори ни гласуваха доверие, че макар и бавен, темпът на промени ще даде резултат.


Но, уви, 13 години по-късно механизмът на ЕС е на път да си отиде, отбелязал характерния постоянен напредък, без това да е довело до осезаем резултат. За това пък за повече от десетилетие се нароиха институционални имитации като специализираните съдилища и специализирана прокуратура и КПКОНПИ, с всичките ѝ предишни метастазиращи образувания. Всичко това щедро подпомогнато с пари на европейския и българския данъкоплатец и международните ни партньори. И днес отново сме в изходна позиция.


Приоритетите отново са:


- "независимите органи да запазят самостоятелността и партийната си необвързаност",


- "по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност".


Сега можем да очакваме да се напишат я нов Наказателен кодекс, я кодекс за административните нарушения и наказания. Да се появят поредните нови нетипични за българската правна традиция комисии, процедури, органи, комитети. Да набъбва тяхната безконтролна администрация и власт и всичко това да бъде отчитано като постоянен успех и исторически напредък.


Нямаме на кого да се сърдим освен на самите себе си, помощта отвън не може да удържи властта отвътре. За реална промяна трябват хора, които умело да провеждат последователни политики. А за да го има този тип управници, трябва критична маса от още хора, която да се вълнува какво става отвъд входната врата на семейното жилище, и то не само когато има избори. Иначе ще продължим да гледаме изродените форми на българския тип "спазаряваща" се демокрация, при която местният вожд жертва население и интереси, за да пребъде управлението му.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Корупцията, Бетономорието и нихилизма ни омръзна. Дайте нещо ново бе хора!!!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3392 Неутрално

  " А за да го има този тип управници, трябва критична маса от още хора, която да се вълнува какво става отвъд входната врата на семейното жилище, и то не само когато има избори. Иначе ще продължим да гледаме изродените форми на българския тип "спазаряваща" се демокрация, при която местният вожд жертва население и интереси, за да пребъде управлението му."

  Доказвало се е винаги досега ! Няма как без ценности да се постигне каквото и да е ! Имаме ги в нашата ценностна система, нали уж твърдиме, че сме Християни ! За управление на всички най - важни въпроси и ресурси на една страна да не говорим ! Масата обаче не иска това - тя иска хляб и зрелища и получава хляб и зрелища ! Само, че тия, които и гарантират този престъпен спектакъл, също очакват и си получават своята " лепта " ! По един или по друг начин ! Често по другия ! Почти винаги всъщност ! Хората се сърдят, дразнят, псуват, надигат, но не достигат до нещо по - различно от това, което казахме по - горе със хляба.....А " не само с хляб ще живее човек", нали ?
  Та така, започваме първо винаги от себе си, обществото е функция на избора ни ние накъде поемаме...Просто се състои в повече от такива решения ! Няма нужда да се напъвам да видим какво са решили ред имена ха хора, управлявали ни досега, на главни прокурори, на народни представители.....

 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  Ами това казвам и аз. На първо време обществото помислете водата си. Софиянци да помислят за Топлофикация.
  На мене ми е интересно как на най-големият пазар софийският Топлофикация има 740 милиона задължения:)
  А в Пловдив където е частна е на печалба.
  Нали ДБ е София има общински съветници бол.
  Значи явно където има ДБ се краде най-много.
  Сега всеки гражданин на България ще даде по едни 100 лева от бюджета.
  Мене ако съм софиянец и съм от ДБ ще ме е срам да поучавам нацията докато не докажа, че мога да си плащам парното.

 5. 5 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 592 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Разходете се за няколко дни на Запад от Будапеща и после сравнете видяното с някои неща от Габрово. Като, например, съдрания информационен билборд, висящ вече половин година срещу автогарата и градинката, насред която стои, ръждясалите стълбове на бившата тролейбусна контактна мрежа /носещи и уличното осветление/, ръждясалите перила на моста след новото кръгово при влизане от Търново /красноречив котраст с, наистина, хубавата градинка в средата на кръговото - не са включени в европроекта, вероятно/, автобусите на градския транспорт /знам, че има само три нови/, състоянието на канавките и отводнителните съоръжения на новоремонтирания път Габрово -Севлиево, импровизираните сметища около околовръстния път /от ляво, посока Севлиево/ и около пътя Габрово -Севлиево /например - отбивката вдясно преди Драгановци/, рушащата се настилка пред спортната зала, състоянието на ул. "Петър Михов", състоянието на местата около кошовете за боклук, подсеместно лошо изпълнените настилки с нискокачествени бетонни павета, повсеместно засипаните с асфалт капаци на канализационните шахти. Списъкът може да бъде продължен с десетки още примери. Всичкото това - повтарящо се в много по-тежка форма навсякъде в България. Та, ако тогава не се запитате защо при нас е така, а при тях - доста по-различно...

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivangabrovo":

  Чакай бе човек:) То не става с магическа пръчка:)
  Контактната мрежа за тролеите точно ДБ и БСП да против да се махне:) Сметища в Габровската община почти няма. Сиреч изхвърлени боклуци:)
  А, че има още два три квартала и десетина зони за оправяне има естествено.
  Какво ще ми прави кметицата 4 години.
  Поръчали са още 11 автобуса тази година ще дойдат.
  На за какво са ни при положение, че само 4,76% ги ползват ама да има.
  По-интересно то е как в Габрово при толкова малко пътници и с кондуктори при цена 1 лев общинският транспорт е на печалба, а в София на загуба.
  А иначе общината в момента трябва да задължи собствениците да си оправят външният вид на сградите:)

 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 291 Неутрално

  "Нямаме на кого да се сърдим освен на самите себе си, помощта отвън не може да удържи властта отвътре."

  Че и "помощта" не е това, което е (и бе) нужно.
  Трябваше след байтошовщината да се направи тук западняшки протекторат (наложен, а не изборен, но да мине през референдум да/не), който да смени всички структури и червени кратуни. Но немà "политическа воля"...

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#5] от "ivangabrovo":

  Обаче забелязвал ли, че в Габрово обществото е активно. Бори се. Иска да му се опраеи улицата, следи водата. Като види хвърлен боклук реве. Ето ти виждаш и ревеш. И отиват и чистят.
  Или за водата да няма единение независимо кой от коя партия е?! Колко години правиха водата от всички партии. Или изгоряла крушка някъде веднага Фейсбук снимки ревове след 2 дни пускат, че крушката сменена.
  Ето това ми е мисълта за обществото.
  А в Перник виждат язовира щото се вижда и мълчат. Сега реват. В София Топлофикация прави 740 милиона дълг и се ослушват. Щото знаят, че държавата ще им го плати сиреч аз и ти и последното пеленаче:)
  Че тука дори отявлени ГЕРБ-ери реваха за Венера дето се накъдри щото нещо не бяха направили по тръбите. Даже аз като не ГЕРБ-ер бях по-спокоен от тях.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  Всички страни се борят за пазари, от които да печелят пари.
  А... и да разполагат собствена военна сила.
  Пари и власт.
  Никой няма да ни помогне- нито хората да живеят по-добре, нито да сме по-образовани, нито да сме по-корумпирани.
  Нито ЕС, нито САЩ, нито Русия.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  По-некорумпирани

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Да не забравяме и институционалните имитации във финансовата сфера: имаме два надзора (банков и финансов), а през година-две нещо фалира. 2005 - банка, 2014 - банка, 2018 - застраховател. 11-ти януари сме, та затова е рано да предвиждаме за 2020.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Весело

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Ти ли не си от ГЕРБ !!! Разсмя Форума !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#11] от "john_3volta":

  Сега по едно от двете като за отличници и високосна година. Има достаъчно индикации.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Кошмара на консервата
  Кошмара на консервата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нали ДБ е София има общински съветници бол.Значи явно където има ДБ се краде най-много. .
  —цитат от коментар 4 на Да вярваме на истината


  Тва звучи почти толкова абсурдно, колкото "логиката" от оня виц за тримата братя: "щом кутията е квадратна, значи вътре има нещо кръгло".

 15. 15 Профил на Кошмара на консервата
  Кошмара на консервата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Нямаме на кого да се сърдим освен на самите себе си, помощта отвън не може да удържи властта отвътре. За реална промяна трябват хора, които умело да провеждат последователни политики. А за да го има този тип управници, трябва критична маса от още хора, която да се вълнува какво става отвъд входната врата на семейното жилище, и то не само когато има избори. "

  Проблемът е наличието на много страхливи и същевременно долни хора в нашето общество. Не само, че ги е страх да се отстояват по-светли принципи, ами и са готови да се нахвърлят срещу хората, които го правят, само и само да прикрият собствената си страхливост. Да омажат всички, както те са омазани.

  Нямайте съмнение, че усиленото завладяване на този форум от страна на всякакви про-правителствени тролове, е израз именно на тази тенденция.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#14] от "Кошмара на консервата":

  При тоя и подобните му логика недей да търсиш. Безнадеждно е !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на Кошмара на консервата
  Кошмара на консервата
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обаче забелязвал ли, че в Габрово обществото е активно. Бори се.
  —цитат от коментар 8 на Да вярваме на истината


  Ми не, не сме забелязвали, понеже на никой не му пука за Габрово, а още по-малко за изкривената картинка за града, която ни представяш ти, неясно воден от какви подбуди.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Мимикрия по български: Аз се правя, че се променям, ти се правиш, че ми вярваш.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":Разходете се за няколко дни на Запад от Будапеща и после сравнете видяното с някои неща от Габрово. Като, например, съдрания информационен билборд, висящ вече половин година срещу автогарата и градинката, насред която стои, ръждясалите стълбове на бившата тролейбусна контактна мрежа /носещи и уличното осветление/, ръждясалите перила на моста след новото кръгово при влизане от Търново /красноречив котраст с, наистина, хубавата градинка в средата на кръговото - не са включени в европроекта, вероятно/, автобусите на градския транспорт /знам, че има само три нови/, състоянието на канавките и отводнителните съоръжения на новоремонтирания път Габрово -Севлиево, импровизираните сметища около околовръстния път /от ляво, посока Севлиево/ и около пътя Габрово -Севлиево /например - отбивката вдясно преди Драгановци/, рушащата се настилка пред спортната зала, състоянието на ул. "Петър Михов", състоянието на местата около кошовете за боклук, подсеместно лошо изпълнените настилки с нискокачествени бетонни павета, повсеместно засипаните с асфалт капаци на канализационните шахти. Списъкът може да бъде продължен с десетки още примери. Всичкото това - повтарящо се в много по-тежка форма навсякъде в България. Та, ако тогава не се запитате защо при нас е така, а при тях - доста по-различно...
  —цитат от коментар 5 на ivangabrovo


  Това, в по-голяма или по-малка степен може да се проектира за всяко едно място в България (град, община, да не говорим за по-малките населени места). Благодарение на корупционните практики, България тъне в разруха. Хората започват вече да усещат пряко негативите върху себе си (сега нямат вода, пътищата са лоши, дори някъде липсват, след време ще загубят и други неща). И бавно и по трудния начин ще разберат, че сме изгубили България. Тези бандити от снимката и всички от тяхната шайка я отнеха от нас и от бъдещите поколения.

 20. 20 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":Ти ли не си от ГЕРБ !!! Разсмя Форума !!!
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Че защо пък непременно трябва да е от ГЕРБ?
  Аз като работя за шефа, да не би да е задължително да съм му фен?

 21. 21 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4835 Неутрално

  Тези не са чели божиите заповеди , а очакванията са напразни....

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  Институционалните имитации са проблемите които ни водят към некомпетентност и корупция. Това е продукт на отрицателна селекция в 30 -те години демокрация. Манкирането на дейност вече е задължителен атрибут на политиците. На пръстите на ръцете се броят истинските професионалисти в политическият елит. Но най-вреден е амбициозният лаик (глупав и работлив).

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#8] от "Да вярваме на истината":

  Коментарите ти звучат като отчаян напън на секретар на окръжен комитет от края на 80-те, който се опитва да убеди съгражданите си, че вината за празните рафтове в магазините е на пустите западни империалисти. Изключително бездарна, безвкусна и престъпна пропаганда, г-н общински трол. Това, да се опитваш да убедиш хората, че черното, което виждат навсякъде, всъщност е бяло, е типично за мижитурките на партийна хранилка - я въпросните дерибеи са паднали от власт, я ибрици като теб са започнали да живеят по казаните и под мостовете.

 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Чошек само като погледне какво са направили страни без ресурс, смляни от войни само за две поколения (Р. Корея, Сингапур и Финландия) , но имащи отговорни политици и къде е България му иде да се гръмне.

 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 745 Любопитно

  Иванчо, Бреговчето де, след като успя да поизтрезнее от напукването с домашна шльокавица на Ивановден и в състояние на махмурлушко вцепенение, започва поредния смешен плач за всеобща употреба! Ама я как хубаво го е казал: „институционални имитации като специализираните съдилища и специализирана прокуратура и КПКОНПИ“! Браво бре, Иванчо, ашколсун бре, Брегов! Много ли ще ти бъде трудно да споменеш – ей така, между другото – за прекаралите Коледа и Нова Година в ареста Арабаджиеви, Баневи, Миню Стайков и сега въдвореният там вече бивш министър Нено? Ще можеш ли да артикулираш кога по-точно и по времето на управлението на коя друга партия или коалиция в кауша е имало такава колекция олигарси и министър? Много ли ти е мъчно за тях, че не ги споменаваш или те е страх, че тази участ ще сполети и още някой? М? Кажи си, Иванчо, признай си, Бреговче, аФторче мило, байново! „Поради что се срамиш“ да кажеш на бялото бяло? Ами все викаш, че е черно? М? И угодия няма нито за теб, нито за тези, за които пишеш за пари? За много ли? Думай, златен! И защо хептен пък забрави за смелата, 45-килограмова боркиня „на ползу джобу“ – така смело защитаваната Иванчева с букаите на краката? Що я разлюбихте бре, юнако? Да не би защото изпя, като сладкопойна чучулига мераклиите за бутането на Баце? А стига си се срамувал, де! Ама ако искаш, питай нещо! Ще ти се отговори – ние не сме срамежливи чак толкоз пък!

 26. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Обръщам внимание на старите читателина Дневник. Забележително е, че в първите 8 поста лайковете са противоположни на това, което е типично за вненията във форума. Значи има нова контракампания на четирисвиниума: преобръщаш диаметрално мненията в първите няколко коментара и после оставяш добросъвестните читатели да гласуват по инерция срещу позицията си, ако не се зачетат вниматерно втекстовете.

 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти си оправи дълговете на Топлофикация София нищо, че съм от ГЕРБ, а пък София управлява 15 години София нищо, че ти не си от ГЕРБ.

 28. 28 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2164 Неутрално

  Това изказване, подписано от двете страни, наподобява изявление, в което кварталният крадец и една от постоянните му заможни жертви уверяват своите съграждани колко важно е човек да пази собствеността си и да не се краде.
  ---------------------------------------------------------------------------------------

  "Двете страни", да напомня, са САЩ и България. Кой ли е "кварталния крадец", при това положение? Струва ми се малко вероятно да са САЩ, призът остава за нас.
  Но това не решава проблема с дефинициите в този текст, защото ако България е КК, то излиза че САЩ са....... "постоянната заможна жертва"?!? На българското беззаконие?
  Уауууууууууу ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 29. 29 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  До коментар [#23] от "Chung Kuo":

  Е щом описвам това, което виждам на живо и не съм от ГЕРБ, а вие смятате, че е пропаганда значи говоу много добре за ГЕРБ и много безпомощно за вас

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Те са банда от крадци.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  АЗ ДЪГОВЕ НЯМАМ - ОБЪРНИ СЕ КЪМ КРАДЦИТЕ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4510 Неутрално

  До коментар [#29] от "Да вярваме на истината":

  Велик "логик" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Подкрепям написаното от автора на статията. Само не ми е ясно как ще стане тая критична маса от хора,с какво ние можем да допринесем за това.

 34. 34 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 769 Неутрално

  ''... нямаме кого да съдим, освен самите себе си...''
  М И Н Я М А !

 35. 35 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#33] от "leslin":

  По белия свят населението, когато се самоопределило, почуствало, изградило и израснало като гражданство не си задава въпрос ''КАКВО ДА ПРАВИМ'' и '' КАК ДА ДОПРИНЕСЕМ'' за да се ''оправим''. Справка: Новините, дори и по НТВ.
  Така е там. Тук чакаме месията. И те идват един след друг. Първо бе някакво ''височество''. Последва го пазвантинът, негов. Утре ще е шут, някакъв техен.
  Всеки народ според ръста си!
  Безумие българско!

 36. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#27] от "Да вярваме на истината":

  Защо, като вие ще ги платите бе, байно? Я си сядайте на провинциалните задници и почвате да бачкате, че имате 750 млн. да изкарате. Бате Бойко така каза. 😉

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  "по-голяма независимост на съдебните органи и прокурорска отчетност".

  Начи като се отчиташ няма начин да си независим.

  А и съдебните органи също трябва да се отчитат.

 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  За мен лично най-правдивите и важни думички в статията се съдържат в последния абзац.

  Нямаме на кого да се сърдим освен на самите себе си, помощта отвън не може да удържи властта отвътре. За реална промяна трябват хора, които умело да провеждат последователни политики. А за да го има този тип управници, трябва критична маса от още хора, която да се вълнува какво става отвъд входната врата на семейното жилище, и то не само когато има избори. Иначе ще продължим да гледаме изродените форми на българския тип "спазаряваща" се демокрация, при която местният вожд жертва население и интереси, за да пребъде управлението му.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5506 Неутрално

  Бомбастично заглавие и банално съдържание.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#28] от "Манчо":

  "Кой ли е "кварталния крадец", при това положение? Струва ми се малко вероятно да са САЩ"

  Още по-малко вероятно е САЩ, "господарят-хегемон на света" да е една "заможна жертва" и направо е изключено "жертвата" да има съграждани в България. Всъщност има (на полигона в Ново село), но са поставени извън юрисдикцията на "кварталния крадец" и/или "заможната жертва".

  По-вероятно е "местният вожд жертва население и интереси, за да пребъде управлението му." да е "заможната жертва", даваща всичко на "кварталния крадец" за да му пребъде управлението.

 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1886 Неутрално

  От една страна съм съгласен, че всичко това си е наш вътрешен проблем и докато не се намерят сили и не се събере необходмиата политическа подкрепа и воля, няма да бъде разрешен. За съжаление, доколкото това не се очертва на хоризонта в приемливи срокове, ме кара да си мисля, че ако си "внесем' един комлект водещи фигури ( съдии, прокурори, следователи, висши началници в МВР), осигурим им високи заплати, платим и за група преводачи, ще ни излезе като по-малък разход и с по-висока ефективност, отколкото да чакаме това да се случи по наш, роден балкански начин.
  Силите, които са против оправянето на проблемите със право, законност, корупция и прочее са огромни, имат много по-силни финансови ресурси от това, което може да си позволи държавата, освен това имат ресурса и на полу и напълно криминални структури, чрез които да отправят заплахи към непокорните и техните семейства и ще се борят до последно.
  Знаем от живота, че по този път и съвсем неотдавна са минали почти всички от развитите страни, дори в страни като Италия, този процес не е завършил, но докато не тръгнем и ние по този път, ще продължаваме да се питаме кога ще свърши прехода.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK