Минималната заплата пак расте, а механизъм на хоризонта няма

Залагането на висока секторна минимална заплата ограничава достъпа на нископроизводителни работници до сектори с иначе висока добавена стойност на зает.

© Красимир Юскеселиев

Залагането на висока секторна минимална заплата ограничава достъпа на нископроизводителни работници до сектори с иначе висока добавена стойност на зает.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


По традиция, новата година идва с нова, по-висока минимална работна заплата (МРЗ) – този път 610 лева. Това от своя страна отново възбуди дебата за нейното определяне, а темата влезе и в обсъжданията на синдикатите и работодателите. За пореден път обаче отсъства най-простото и най-добро решение – утвърждаването на автоматичен и обективен механизъм за определянето на минималното заплащане и елиминирането на ролята както на "социалния диалог", така и на правителството в този процес.


Предложеният в контекста на все още необявени (но пък цитирани в медиите) мерки, съгласувани от синдикатите и работодателите, нов подход предполага диференциация на минималната работна заплата на две равнища – в рамките на отделните сектори на икономиката и според най-високата степен на завършено образование на работника. По този начин, вероятно,
минималната заплата на висшистите в ИТ отрасла би била чувствително по-висока


от тази на среднистите в промишлеността.


Предложението за промяна на минималното заплащане – от едно равнище за икономиката към множество секторни такива, съчетано с елиминирането на минималните осигурителни доходи е стъпка напред. Има обаче няколко важни обстоятелства, които няма да бъдат повлияни от него:


– Отрицателните ефекти на минималната заплата в България са най-видими на регионално равнище. Докато във водещите икономически центрове МРЗ покрива 30-35% от средната заплата, и по тази причина не представлява особена пречка пред достъпа до пазара на труда, то в някои области надхвърля 50%, което поставя почти


непостижими очаквания пред младите работници или тези с ниска квалификация.


Докато някои отрасли (високотехнологичните най-вече) са съсредоточени в областите, където повишаването на МРЗ не създава значителни проблеми, то други са разпръснати из цялата страна и работят в условията на много различни местни трудови пазари. По тази причина е доста вероятно секторното определяне на минималното заплащане да не успее да преодолее регионалните различия, особено в индустрията.


– Секторното определяне на МРЗ работи в държави с много високо синдикално покритие и традиции в добре работещ и ползотворен социален диалог. В България обаче прекалено често сме свидетели на ситуации, в които диалогът между работодатели и синдикати се разпада, и се налага намесата на държавата по ключови въпроси, в това число определянето на минималното заплащане. Раздробяването на дебата за МРЗ в отделните сектори създава риск от включването на правителството на още по-микро ниво в определянето на базовите заплати по сектори там, където социалният диалог не постигне съгласие.


– Въвеждането на образователен елемент в определянето на МРЗ засяга проблема с достъпа на младежите до пазара на труда само до известна степен. Допускайкиq че повечето младежи намират първата си работа още в момент, в който имат само средно образование,


по-ниските минимални заплати за среднистите биха улеснили достъпа им до работни места.


За изчакалите завършването на висшето си образование обаче липсата на опит, съчетана с по-висока МРЗ за висшистиq ще се окаже още по-тежко препятствие. Не е без значение и възможността (днес реалност за мнозина) хора с висше образование да вършат работа, която изисква средно, когато диференциацията в минималното заплащане също би могла да създаде проблем както с достъпа, така и със замразяване на пазара.


– Нито отрасловата, нито образователната диференциация на МРЗ решават проблема с производителността на труда и връзката ѝ със заплатите. И докато това не е проблем за високопроизводителните работници, тъй като заплатите им неизменно ще са много над минималните, то залагането на висока секторна минимална заплата ограничава достъпа на (понастоящем) нископроизводителни работници до сектори с иначе висока добавена стойност на зает.


– Не се адресират проблемите на т.нар. клас прослужено време. Няма да ги разглеждаме подробно, но тъй като изкривяванията, които той създава са пряко свързани с минималното заплащане, напомняме за тях.


Имайки това предвид, накъде трябва да се насочи дебатът за минималната работна заплата? Далеч по-смелата (и подходяща) мярка би била


въвеждането на макроикономически механизъм за определянето ѝ,


който да замести всички преговори и административни намеси. Позитивите от такъв подход са повече от очевидни:


– Отчитат се обективните промени в макроикономическите условия, които влияят пряко на пазара на труда. В добри години с растеж и висока заетост минималната заплата плавно се покачва, в условия на криза или по-ниска икономическа активност ръстът ѝ се задържа с цел максимално запазване на заетостта;


– Взема се предвид реалната динамика на производителността на труда и ръста на средните заплати;


– Разпадът на социалния диалог не води до автоматични, и често популистки, административни решения;


– Елиминират се инструментите за политическа и административна намеса


в условията на трудовия пазар и фаворизирането на отрасли и региони;


Разбира се, остават отворени много въпроси. Кои индикатори ще бъдат включени в механизма за МРЗ? Ще има ли "отстъпка" за младежите, които тепърва търсят първата си заетост? Ще има ли регионален аспект на диференциация и колко ще е силен? Тези и много други питания трябва да намерят своя отговор преди да изградим работещ механизъм, но предимствата на прилагането на такъв са прекалено много, за да се насочим вместо това към половинчати решения, обречени след година-две да ни върнат отново към разговори за това как да определяме МРЗ .


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Всички работници очакват над 1000 лв заплати ,но друг да им ги изработи ,докато те си почиват или са в болничен .

 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  За пореден път обаче отсъства най-простото и най-добро решение – утвърждаването на автоматичен и обективен механизъм
  —цитат от коментар 0 на ИПИ и пя

  Един механизъм не може да бъде и автоматичен, и обективен. Това е пълен нонсенс. Едната тапия за образование (като знаем какво е у нас) съвсем не прави автоматично и обективно работника по-квалифициран.

  Отрицателните ефекти на минималната заплата в България са най-видими на регионално равнище. (...) МРЗ в някои области надхвърля 50%
  —цитат от коментар 0 на ИПИ и пя

  Ако се регионализира МРЗ бедните области ще станат още по-безлюдни и бедни, искат ли работодалите да останат и без малкото останали работници и Б-я да се превърне в сборище от 4-5 град-държави със сносен икономически живот и останалото пустош?

  по-ниските минимални заплати за среднистите биха улеснили достъпа им до работни места.
  —цитат от коментар 0 на ИПИ и пя


  Пишете още как е нужно минималното заплащане да е още по-минимално, а после ще пиште да се отвори пазарът на труда за виетнамци и китайци, щото тука никой не е останал да работи. Най-оплакващите се сектори са туризмът и промишлеността, където точно среднисти са нужни, а такива не останаха, заради подигравателно ниските заплати и заради отворения ЕВРОПЕЙСКИ пазар на труда.

  Даа, пазарът е хубаво нещо, нали драги работодатели?!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Нито отрасловата, нито образователната диференциация на МРЗ решават проблема с производителността на труда и връзката ѝ със заплатите. И докато това не е проблем за високопроизводителните работници, тъй като заплатите им неизменно ще са много над минималните
  —цитат от коментар 0 на ИПИ и пя

  „Производителността на труда“ е любима мантра на застъпниците на ниско заплащане у нас, но може ли да знам как се мери това „автоматично и обективно“? Повечето ИТ специалисти, които авторът цитира, у нас са работници в аутсорсинга -- вършат същата работа, която доскоро са вършили други в Западна Европа или САЩ, но за по-ниско заплащане. Българите „автоматично и обективно“ по-малко продуктивни ли са от френските, холандските или немските си колеги?

  Или по друг начин зададен въпросът би бил: ако работник от българското подразделение на IBM или HP/DXC, който взема примерно 3500лв. бруто, се релокейтне в Германия „автоматично и обективно“ ли ще стане по-продуктивен, защото ясно е, че там ще взема многократно повече?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "За пореден път обаче отсъства най-простото и най-добро решение – утвърждаването на автоматичен и обективен механизъм за определянето на минималното заплащане и елиминирането на ролята както на "социалния диалог", така и на правителството в този процес."

  - Хм, елиминиране на "социалния диалог" и на правителството...
  От страните в "социалния диалог" само правителството е продукт на избори. Нито работодатели, нито синдикати се явяват на избори. Затова определяне на МРЗ от правителството е верен подход. Подходът на западните страни, МРЗ да бъде процент от средното възнаграждение, може да работи там, но не и тук. Щото при нас почти всички "работодатели" носят родилните петна на приватизатори-перестройчици. В същото време правителството трябва да се съобразява с цял куп фактори и в крайна сметка нивото на МРЗ е критерий за неговия "живот".

  п.с. Адмирации за колегата "zo".

 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  “ нов подход предполага диференциация на минималната работна заплата на две равнища – в рамките на отделните сектори на икономиката и според най-високата степен на завършено образование на работника. ”
  ——
  Туй хубу, разбира се, като първа стъпка — две равнища. После трябва да се направи диференциация по тегло, ръст, цвят на косата и, естествено, по политически убеждения. Туй щото, дебелите руси висшисти от ИТ сектора имат нужда да ядат повече от хърбавите ниски текстилни работници...

  А ако се напрай диференциация по гениалност, аз много лесно бих му определила заплатата на тоя гениален автор.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  “ От страните в "социалния диалог" само правителството е продукт на избори. ”
  ——
  Или казано малко по-различно:
  “ правителството е продукт на социалния диалог. ”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  От страните в "социалния диалог" само правителството е продукт на избори. Нито работодатели, нито синдикати се явяват на избори.
  —цитат от коментар 4 на plebs

  Преди време в немалката ИТ фирма, в която работех имаше синдикална сбирка/представяне, идеята беше да запознят хората с дейността си и да привлекат още членове, което евентуално би довело и до колективен трудов договор - нещо непознато в ИТ сектора у нас.

  Останах с отлични впечатления от колегите, които са синдикалните дейци във фирмата, но в пълен потрес от представителите от „Подкрепа“... едни такива соц-динозаври или как да ги опиша, не можах да го преглътна, че *за такива* на месец ще давам по 8лв. членски внос.

  За съжаление наистина не можем да си избираме синдикатите, явно така са устроени нещата, че е задължително да си част от или КНСБ или „Подкрепа“, които за мене са компроментирани организации.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  С две думи и синдикатите и работодатели и държавата не вършат никаква работа за да задържат нито квалифицираните нито по-малко квалифицираните работници в държавата.
  Тук положението със заплатите е ,,мижи да те лажем"!

 9. 9 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МРЗ е административна мярка, нейният ръст е неизбежен. От друга страна пазарът на труда натиска заплатите нагоре, поради недостиг на кадри/хора, които да работят на заплатата която работодателят е решил да дава. Затова последният качва бюджета за заплати, иначе губи пари. Ето така работи пазара. А как работи лобирането - работодателските организации натискат правителство да разреши внос на работници от Виетнам и Украйна, които ще работят у за по-малко пари и повече ще блъскат. Затова ламята е триглава, третата глава е динозавър, но без нея не може.

  Колкото повече - толкова повече
 10. 10 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  МРЗ е административна мярка, нейният ръст е неизбежен. От друга страна пазарът на труда натиска заплатите нагоре, поради недостиг на кадри/хора, които да работят на заплатата която работодателят е решил да дава. Затова последният качва бюджета за заплати, иначе губи пари. Ето така работи пазара. А как работи лобирането - работодателските организации натискат правителство да разреши внос на работници от Виетнам и Украйна, които ще работят у за по-малко пари и повече ще блъскат. Затова ламята е триглава, третата глава е динозавър, но без нея не може.

  Колкото повече - толкова повече
 11. 11 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всякакво разделение на работещите по какъвто и да е признак за определяне на МРЗ е абсурдно. Пазарът на труда е един, особено за малка държава като нашата. И обърнете внимание, че сегашният Европарламент обсъждат и най-вероятно ще приемат единна минимална работна заплата за целият ЕС. Тогава какво става?

  Колкото повече - толкова повече
 12. 12 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Всякакво разделение на работещите по какъвто и да е признак за определяне на МРЗ е абсурдно. Пазарът на труда е един, особено за малка държава като нашата. И обърнете внимание, че сегашният Европарламент обсъждат и най-вероятно ще приемат единна минимална работна заплата за целият ЕС. Тогава какво става?

  Колкото повече - толкова повече
 13. 13 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Звучиш като типичен български Ганя работодател. Както се отнасяш с работниците и служителите си така и те ще се отнасят с теб. Щом търсиш евтино, още по евтино ще получиш.

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1560 Любопитно

  което евентуално би довело и до колективен трудов договор - нещо непознато в ИТ сектора у нас
  —цитат от коментар 7 на zo


  И защо ви е колективен трудов договор? Лоши условия на труда ли имате или лошо заплащане? Синдикати в ИТ сектора не е нещо непознато само у нас, но и в САЩ, в Индия (а и на повечето други места по света).

  Бих ви посъветвал да влагате повече време и усилия в повишаване на квалификацията си. По този начин, като не ви хареса заплащането и условията ще ви привлече друга фирма и ще ви плати това, което заслужавате.

 15. 15 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#3] от "zo":

  Това отдавна го казвам и аз. България е евтин кол център (за сега). Не се произвежда нищо значимо. Върши се скучна и евтина работа. Дори програмистите в България които си мислят че са добре платени, получават средната заплата на германец или англичанин. Господар на село, никой у градо.

 16. 16 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamen_b":

  В ИТ сектора в Холандия, Белгия, Германия има колективни трудови договори, на кой за какво му е сам си преценява.

  >Бих ви посъветвал да влагате повече време и усилия в повишаване на квалификацията си.
  Много по мениджърски звучи тоя (непотърсен) съвет, благодаря все пак.

  До коментар [#15] от "GreenBush":
  Така е и един ден като станем скъпи „Бангалор“ България просто ще се премести другаде, примерно в Украйна. Като цяло е смешно като се говори за ИТ сектора у нас, който е в основата си е „инженери“ тип отдалечен достъп, чиято работа може всеки един среднист с добри езикови познания да върши, ама какво разбирам аз, не аз пиша анализи за ИПИ.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 17. 17 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  С риск да се потретя, крайно време е за минимална почасова ставка и за повече гъвкавост в трудовите договори.

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Весело

  Ами това е механизмът "Дайте, да дадете" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#7] от "zo":

  Точно. Представителите на Подкрепа и КНСБ са "соц-динозаври". Интересуват ги само и единствено твоите 8 лева членски внос. После ще те продадат за 2 лева, стига да имат възможност. Нашенските синдикати са червена партийна аристокрация и нищо повече. Да си чул да са организирали истинска ефективна стачка? Ами, няма и да чуеш...

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво го интересува служител производителността даден служител?

  Служителят НЕ създава организацията и това не е негова отговорност.

  Отделни, по-високи заплати имат служители във фирми, които печелят.
  И това ИЗОБЩО не е задължително свързано с производител остра на работник, а с икономическата ефективност на предприятие - с пепалбата.

  От скромния ми опит като служител/ работник (има няма сменил 25-20 работни места), ви уверявам, че най-ниски платен съм бил там, където най-много са ме късали от работа.
  На по-хубавите работни места съм бил по-добре платен, в по-комфортна среда, с минимум или НУЛА извънредни часове.

  100% факт !!!

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 21. 21 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Статията е механично пренасяне на неща у нас и би била вярна, ако границите на Родината се охраняваха от храбри воини, които надупчваха с калашник всеки осмелил се да ги прекрачи. Но тъй като такива отдавна няма, една значителна част на населението се източи на Запад.

  Изкуственото задържане на заплатите изигра лоша шега не сами на наемните работници но и на собствениците на фирми, тъй като при тези нива на заплащане работната ръка се деквалифицира.

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Специфика, отрасли, механизми... пълни глупости!
  Тоя умник е забравил основното - МРЗ не трябва да е по - ниска от средствата, необходими за издръжката на един човек. Това трябва да е определящия критерий. МРЗ трябва да е 120-130% от средствата необходими на работещия, за да възстанови енергията, вложена в трудовия процес.
  Всичко останало са пълни глупости, включително мантрата за производителността. Производителнистта у нас е средно над 50% от европейската, а заплатите са 25% от европейските, тоест заплатите би трябвало да са двойни на сегашните, ако критерий е производителността, но другарите икономисти не искат да я правят тая сметка.

 23. 23 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Създайте механизъм, който да ограничи инфлацията, и ще ограничите и нуждата от покачване на доходите.

  В момента, паразитите от банковата система генерират дълг, за да раздават заеми.
  После събират лихва, върху дадените средства които НЕ притежават и не съществуват.

  Впоследствие, тяхната лихва/ печалба, се изплаща чрез обезценяването на парите на ДРУГИТЕ хора.
  Т.е. те ги крадат от нас!!

  Спрете кражбите на тези хора иде ориентирайте към устойчива икономика, ориентирана към обезпечаване на нужди (реални, не изкуствени, създадени от маркетинг), ограничена инфлацията, върнете стойността на парите

  Така хем ще спрете инфлацията, и нуждата доходите автоматично да се индексират, хем ще дадете възможност на хората да се самоосигуряват за пенсия.
  Защото в момента всеки, който трупа личен фонд от спестявания, бива краден от банките чрез инфлацията, която ТЕ създават

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#9] от "mitakadm":

  Какъв пазар на труда? Няма такова нещо... Какъв натиск за увеличаване на заплати? Къде е тоя натиск? Недостиг на хора в България няма, защото не се произвежда почти нищо. Ако имаше действителен недостиг, заплатите щяха да бъдат съвсем други. Остави глупостите, които дрънкат по телевизиите. Ако имаше недостиг на хора и нормални заплати, щяхме да сме пълни с хора от Украйна или Виетнам. Но естествено, няма такова нещо. Как ще привлечеш работници от Украйна със 700 лева заплата? Точно никак.

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Всички семейни хора.
  Аз взимам малко повече, като имам специални умения и висше образование, свързано с това което правя.

  Чувствам се комфортно, защото съм сам, НЕ плащам наем и нямам заеми (задължително условие за да се наречеш свободен гражданин), и не издържам дете - нямам.

  Та така. Който има заеми/ наеми, дете (да не говорим деца), няма как да се чувства комфортно с моите доходи ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 26. 26 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Трудно, много е трудно начело с еднокнижник заобиколен от огромно количество задунайски однокнижники!

 27. 27 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Всички работници очакват над 1000 лв заплати ,но друг да им ги изработи ,докато те си почиват или са в болничен .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Ганю е казал: по добре гладен, отколкото уморен!

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Минималната заплата влияе най-много върху самоосигуряващите се лица:)
  Кой работник работи за под 1200 лева чисти освен в някой по-западнали региони.
  Среден осигурителен доход на готвач -690 лева аз не познавам под 1209 лева да взема готвач.
  Строител 980 лева осигурителен доход няма вече общ работник там да взема под 60 лева надник.
  Имаме още 35% черна икономика дами и господа.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3653 Неутрално

  Ох, ИПИ! Тези, ако излязат да работят на свободно, ще фалират за един, максимум два месеца. Защото не са се сблъскали с конкуренция при слаб пазар. И бедни хора. А на българският бизнес му трябват роби. Затова, много от знаещите и можещите, работят извън България. Пример - бизнесмените искат МРЗ да е 510лв. Имаше писано по въпроса.

 30. 30 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  "Един механизъм не може да бъде и автоматичен, и обективен"

  Колега, защо смятате че е нонсенс? Най простия пример за който се сещам са пътните камери за скорост. Автоматично ти лепват напълно обективна глоба. Напротив, при правилно заложени показатели автоматичния механизъм е винаги по обективен. Неавтоматичния означава липса на обективни критерии и субективизъм в решенията. Айде със здраве!

 31. 31 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#2] от "zo":

  "Ако се регионализира МРЗ бедните области ще станат още по-безлюдни и бедни, искат ли работодалите да останат и без малкото останали работници и Б-я"

  Спорно. Ако се регионализира МРЗ доста работодатели ще се насочат към областите с по ниска заплата. Това ще доведе до увеличаване на търсенето на труд и съответно повишаване на заплатите. Коя тенденция ще надделее зависи от много фактори. Например нивото на престъпност в съответния район и т. н.

 32. 32 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#3] от "zo":

  "Или по друг начин зададен въпросът би бил: ако работник от българското подразделение на IBM или HP/DXC, който взема примерно 3500лв. бруто, се релокейтне в Германия „автоматично и обективно“ ли ще стане по-продуктивен, защото ясно е, че там ще взема многократно повече?"

  В пазара на труда в Германия участват много по конкурентни играчи (работодатели), много висока производителност. Съответно, те повишават цената на труда и един кадър който успее да продаде труда си там автоматично и обективно получава повече. Обратно, ако фолксваген си бяха построили завода тук, производителността на труда в региона щеше да нарасне (средната), търсенето на кадри също и оттам цената на труда автоматично и обективно щеше да се вдигне. Който от работодателите издържи, остава.Който няма такава производителност и не издържа на по високите заплати или фалира или се мести в регион с по ниска производителност и по ниска цена на труда.
  На какво отгоре сте получили толкова плюсове, като разсъжденията ви не струват?

 33. 33 Профил на fpa15501869
  fpa15501869
  Рейтинг: 16 Гневно

  До коментар [#31] от "George Svinarov":

  Ще доведе до увеличаване на търсенето на труд, но не и до повишаване на заплатите. Няма такава тенденция у нас.
  Имам чувството, че част от вас живеят на друга планета...

 34. 34 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "amg32":

  Има и нещастници от провинцията, дошли в града, потънали в заеми.
  Предлагат дежурства и уикенда, без дори да се пазарят за заплащане

  И се надяват на 1500 лв.
  Чисто
  Колко по договор и колко под масата, няма значение.
  Но няма да ги огрее толкова да им дадат ;)

  П.п. за Пловдив става въпрос

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 35. 35 Профил на fpa15501869
  fpa15501869
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Ако смятате за някоИ по-западнали региони всички, различни от София и Пловдив - да, прав сте.

 36. 36 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  "...Кой работник работи за под 1200 лева чисти..."

  95 процента от познатите ми в Габрово /над 100 човека, мъже и жени; от 25 до 60 годишни/.

 37. 37 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Минималната заплата в момента трябва да е поне 1200лв, за професии които се изисква специалност поне 2000лв. Това е реалността, другарите назначени бизнесмени, ако ще да оквичат света, вече никой няма да им работи за по-малко.

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#4] от "plebs":

  Синдикатите не, но ръководствата им се явяват на избори. И ги избират точно тези, чиито права ще защитават. Разликата от изборите за НС, президент, евродепутати и т. н, и особено от изборите на кметове и общински съветници обаче, е огромна. Обикновено страхът от работодателите води до там, че или дълго трябва да бъде уговарян някой да се съгласи, или на преден план излизат конформисти, готови на съглашателство с работодателя. Различно е при централните ръководства на синдикатите - те обикновено имат голяма степен на независимост, но и са доста откъснати от електората си; по-лесно се превръщат в чиновници, по-манипулируем е изборът им... Тях именно най-често обявяват за безполезни. Ползата от тях за работещите обикновено е свързана с трудовото законодателство - познават го, има и синдикални юристи, т.е., те защитават по-често индивидуалните права на работещите - срещу злоупотреби, и по-рядко - колективните им. За отделния работещ ползата от членството в синдиката е най-вече тази: намесват се при опити за неправомерно уволнение, при натиск за промяна на трудовия договор и т. н.


 39. 39 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Минималната заплата в момента трябва да е поне 1200лв, за професии които се изисква специалност поне 2000лв. Това е реалността, другарите назначени бизнесмени, ако ще да оквичат света, вече никой няма да им работи за по-малко.
  —цитат от коментар 37 на grigoo


  Дай да смятаме, а не да си чешем езиците! Средна производителност на годишна база под $9000 ! При заплата 1200 лева на месец имаме 14 400 лева на годишна база. Това е повече от произведеното! Значи работодателя в общ вид трябва да работи на загуба!
  Пътят за повишаване на доходите се нарича- образование, ред, законност! И изисква съответното време! Избирайте за 4ти, 5ти, 6ти и т.н. път еднокнижникда ви строи стадиони, ходете викайте там и пцувайте Европа, че не ви плащала! И да, да не забравите да построите съветската атомна бомба в Белене, че джуджето е закъсал и има нужда от зоб!

 40. 40 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Диференцираната МРЗ на теория е нещо добро, на практика - не.

  Цялата идея е явно как МРЗ да е по-ниска.

  И е ясно кой натиска за това.

  Но българския работодятел отдавна се е доказал като изключително късогледо същество и затова би било колосална грешка да се тръгвя по този път. Говоря за 90% от работодателите - останалите са нетипични изключения.

  МРЗ не само не трябва да се понижава - тя трябва постепенно да се качва с поне 5% годишно докато не стигне поне 500 евро месечно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 41. 41 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  [quote#3:"zo"][/quote]

  Перфектни анализи, @zo! Бях готов да напиша подобни, ако не и по-напопържащи коментари за бедното аФторче, завалийката Адриан Николов от т. нар. „Институт за пазарна икономика“, а всъщност най-обикновено, сгрухано НПО с либерално-лява, да не кажа левашка насоченост! Ти обаче не само си ме изпреварил, но си го сторил съдържателно и аргументирано, във вид, който да стане ясен и на мушморока от ИПИ, макар че за последното действие се съмнявам много дълбоко!

  Всъщност нещата на трудовия пазар се свеждат до едно единствено нещо – или плащаш заплати, заради които работниците и служителите ще работят във фирмата ти, или хлопваш кепенците и нямаш бизнес! Това е! Българските работодатели в огромното си болшинство или са бивши партийни гаулайтери, станали назначени или облагодетелствани от приватизациите „пишман-капиталисти“, или облещени и озъбени селски ергени, минали през спортните школи навремето и получили възможност да оберат трохите на партийните босове и струпали по някое хотелче или друг, не особено интелигентен бизнес. Такива в IT-сектора не ги търси – там най-много да ти кажат „IT крадна портмонето!“. А който не вярва, нека отвори сайта https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi и да потърси „Хотел“ на „Продажби“ – продават се 1000+ хотела! Сигурно от добър мениджмънт! Така че вече не върви напъването „Ако искаш – навън чакат 100 души за твоето място“! Вече никой, повтарям НИКОЙ НЕ ЧАКА ПИШМАН-КАПИТАЛИСТА ДА БЛАГОВОЛИ ДА МУ ДАДЕ РАБОТА! А който продължава да се пеняви, че нямало кадри, да си запише някъде, че КАДРИ ИМА, НЯМА БУДАЛИ!

  Това обаче едва ли ще стане ясно на чутовните специалисти от ИПИ, сред които е и несретното аФторче! те ще продължат да си умуват и философстват, докато тези, които им вярват не фалират един по един! Така че – ИЛИ ПЛАЩАШ ДОБРИ ЗАПЛАТИ, ИЛИ НЯМАШ БИЗНЕС! На печелившите – честито! Някакви въпроси?

 42. 42 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Минималната заплата влияе най-много върху самоосигуряващите се лица:)Кой работник работи за под 1200 лева чисти освен в някой по-западнали региони.Среден осигурителен доход на готвач -690 лева аз не познавам под 1209 лева да взема готвач.Строител 980 лева осигурителен доход няма вече общ работник там да взема под 60 лева надник.Имаме още 35% черна икономика дами и господа.
  —цитат от коментар 28 на Да вярваме на истината


  Така е. От майстори на дребни домашни ремонти - всякакви, до това да ти построят цялата къща, през автосервизи, които "работят само с коли на приятели" и от които не фактура, ами и касова бележка никой никога не е виждал, до хлапета, които работят онлайн като писачи на програми + една камара други, странно изобретателни бизнеси - всичко в България работи, освен в наистина изпадналите райони. Включително и тези, които редовно си получават помощите за безработни. 35-те процента, за които пишете, са съвсем реални. И не знам колко ще станат, ако се вземат под внимание тези туристически региони, в които нощувки и ресторантьорски услуги на практика не се отчитат.
  Някой знае ли какъв всъщност е процентът на самоосигуряващите се в България? И каква е процентната разлика между само осигуряващи се и самонаети?

 43. 43 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "amg32":

  Отгаде са ти данните за тези 9000 долара годишно средна производителност ?

 44. 44 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1436 Любопитно

  Интересно ми е, кое е населеното място според автора където МРЗ от 300 евро е голяма, че е пречка за Работодателя да я плаща... Там може би тока, водата, бензина или храната се продава на някакви други цени. Този спор е не само смешен, а и жалък за медия като Дневник. Единствената причина Работодателите да са против е защото дават останалата част от парите над МРЗ плащат под масата. За това по морето или на строежите има безчет работници на МРЗ, но реално като пуснеш обява за 1000 лв и няма тълпи от желаещи. Все пак сме от доста години в ЕС и крайно време е малко статистиката да отразява реалните заплати, а не измислени. Съвсем друга тема е колко неефективно Държавата харчи събраните пари. Ръст от 3 милиарда на данъчните приходи, а скок на пенсиите с 6% и то от средата на годината, което реално е 3%......

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  "Кой работник работи за под 1200 лева чисти освен в някой по-западнали региони"

  За 2018 г. - 2.5 млн. души - всички от трета (2 232 958 души) и втора (116 648 души) категория труд, чийто среден месечен осигурителен доход ("чистият доход" е с 10% по-нисък от осигурителния) е 904.96 лв. и 1 090.32 лв. съответно. Плюс самоосигуряващите се лица 251 947 души, от които 44 хил. са земеделски производители, виж. стр. 47
  https://noi.bg/images/bg/about/statisticsandanalysis/statistics/pokazateli/Demografia_2018.pdf
  Кога ще се научите да задавате въпроси поне с някаква мисъл в тях!?

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#42] от "gr52":
  "35-те процента, за които пишете, са съвсем реални."

  Ами, реални!? "Сивата икономика" е минимум 67% при осем часов работен ден, ако се вярва на либертастите, включително и тия "черноработници" от фондация ИПИ.
  Кой нормален човек плаща 20 лв. и повече за нощувка всяка вечер? Спи си на черно в дома си, в собственото легло.
  Кой плаща по 50 лв. на ден в ресторант? Яде на черно у дома. Дори част от консумираните продукти ги е отгледал на черно в градината на село.
  Кой плаща по 10 лв. за такси дневно или надница на шофьор? 3.5 млн. автомобили се управляват от собствениците им без да плащат таксиметрови такси или заплата на шофьор.
  Да не говоря, че при 6 млн. души население, от които 2.79 млн. са осигуряващи се, масово се обличат "на черно", без личен асистент; чистят дома си "на черно", правят секс "на черно", лекуват се "на черно" без да наемат "професионалисти". А някои тарикати и само си правят ремонтите (у дома, у съседи, приятели, роднини), сглобяват мебели, пишат доклади без надзора на данъчните. Даже и във форума пишат без да са платили една стинка данък … за "творчеството".
  Само неспособните да изчукат и една стинка се оплакват от "сивата икономика". Направо, животът на способните им пречи да захлебят някоя и друга помощ, грант или милостиня.

 47. 47 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всички работници очакват над 1000 лв заплати ,но друг да им ги изработи ,докато те си почиват или са в болничен .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Бе най-добре работодателите да не дават заплата.
  Работника трябва да им работи ангария.
  Даже трябва да си плаща, че работи за своя господар.
  Нали така?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 48. 48 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#46] от "wanderer":

  Оценявам иронията ти - чудесна е, даже и аз започнах да се смея. И допускам, че имаш основания за нея. Аз... чисто емпирично, тъй да се каже... както много пъти съм подчертавал, не съм икономист. Но в повечето провинциални градчета е точно както ти го описвам. Те не приличат на София, нито на Варна и Пловдив, на Стара Загора пък - хептен... Не става дума за това, че хората сами си правят много неща, а че с това си изкарват доходите... И че всичко това се прави на ръка. Самата идея за някакъв вид документация е изключена. Нещо подобно е и в градове като Сливен и Велико Търново, а фактура по Черноморието никой не ми е давал... А, и бъди по-снизходителен към абсолютните профани... На Эти и на Тайгата можете да им го обясните "с думи прости", на мене - не? И що такава дискриминация?

 49. 49 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#46] от "wanderer":

  Донос:
  Плюсът е от мен. Не знам от кого е минусът, но подозирам, че е от Тиквата.

 50. 50 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#39] от "amg32":

  Тези $ 9000 вероятно представляват БВП на глава от населението за 2018.
  1. Ако ги смятаме на РАБОТЕЩ, ще получим цифра 3 и повече пъти по-голяма.
  2. Тази цифра отразява произведената продукция по текущи цени (не продажни) ВЪТРЕ в страната. Обаче Лукойл примерно търгува произведената продукция през свои филиали регистрирани другаде. Така ВСЯКА година отчита загуба, а печалбата се насочва в някоя офшорна зона. Т.е. пари има но не ги взимат, защо ли?
  3. Не отчетена сивата икономика.
  4. Не е отчетен труда на хилядите хора изнасящи услуги или произведени от тях продукти в чужбина ( около 200 Хил. Души).
  Та не сме ли изкарали достатъчно пари за ДОСТОЙНИ заплати - определено сме, но не искат да ни ги дадат.

 51. 51 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#31] от "George Svinarov":

  В обезлюдените региони, като им дадем стимули и ще се развиват. На български почва - много невярно твърдение. 1. Защото към момента българите не желаят да се местят според работните места освен ако заплатата не е няколко пъти минималната ( доста над средната). 2. Защото още от времето на Д. Рикардо се знае, че предприятията имат свойството да формират клъстери специализирани в определена област, Една от причините за това е струпването на работна ръка с определена квалификация. Т. е. на гола поляна нещата стават трудно и искат много пари.

 52. 52 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Няма да ревете "бизнесмените".
  Американците имат поговорка - "Който плаща с фъстъци получава маймуни".

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#48] от "gr52":

  "Не става дума за това, че хората сами си правят много неща, а че с това си изкарват доходите... "

  Проблемът, обаче, не е в МРЗ и нейният размер (както внушават "черноработниците" от фондация ИПИ като я обвързват "от въздуха" с производителността на труда), а в данъчно-осигурителната система.
  Вместо да питате какво е отношението на самоосигуряващи се (252 хил. души) към общия брой осигурени/работещи (легално), 2.8 млн. души, вижте отношението при ново-пенсионираните 35 хил. души (40-45%) са "съгласни" да получават минимална пенсия (250-350 лв.), само и само да не са задължени с 30% осигуровки. Сиреч, при дилемата дали ще се "отчиташ" с 560 лв. (от които 170 лв. са осигуровки и данъци) като самоосигуряващ се или ще си пенсионер (с 350 лв.) и допълнителен доход от 560 лв. (от които 56 лв. са данъци), въпросът еднозначно клони из "излизане" от данъчно-осигурителната система.
  Помислете и върху фактите, че НОИ води 3.6 млн. лица осигурени (800 хил. души разминаване от отчетите на НАП), които се осигуряват на "друго основание" (от държавата). Имаше едно изказване на Ивайло Калфин като външен министър в Тройната коалиция, че "дипломатите от кариерата" излизат в пенсия с минимални пенсии, защото доходите им (и на семействата им) се били формирали от командировъчни.

 54. 54 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Много странни коментари под тази статия, във форум , където хората обичат да се фукат че били десни и да обиждат на марксист и левундер.

  Ако заплатата не ви стига - отидете при шефа и си поискайте повече. Ако откаже - си намерете друга работа. Ако чакате на държавата административно да принуди работодателя да ви повиши заплатата ще има да чакате.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#30] от "George Svinarov":

  "Най простия пример за който се сещам са пътните камери за скорост. Автоматично ти лепват напълно обективна глоба. "

  Това просто не е вярно! Дори и да не е прекъсвано ел. захранването и да не е човъркано с "отвертка" в софтуера (заради неплатена лицензия), камерата няма как да Ви напише фиш. Дори и написаните фишове/наказателни постановления не означават "обективна глоба". Сиреч, глобеният/"санкциониран" или поощрен "работник" не знае, че "трудът" му е забелязан/отчетен.

  До коментар [#32] от "George Svinarov":

  "В пазара на труда в Германия участват много по конкурентни играчи (работодатели), много висока производителност. "

  Коя производителност е по-висока - трудовата, факторната или управленската?
  Ако имате десет инженера по химична технология, които осигуряват 720 часа (720 тона сапун) непрекъсната работа на поточната линия за сапун (5.7 млн. сапуна Дав, например, по 1.47 лв. единия), каква ще е тяхната производителност, ако единия тир (30 тона) е блокиран/катастрофирал на пътя и стоката е увредена/обезценена (плюс разходи по отстраняване щетите на трети лица - пътната инфраструктура) и стоката в другите два тира е закупена от търговец, който не може да ги продаде с месеци (и извива ръцете на фирмата за 50% обезценяване)?
  При все че факторната производителност (блокирания тир, най-общо заради простотия) при бързо развалящите стоки представлява 30% от ефективността на фирмата. Други 30% се формират от управлението на складовите наличности.

 56. 56 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Любопитно

  До коментар [#54] от "Whoops":

  "Ако заплатата не ви стига - отидете при шефа и си поискайте повече. Ако откаже - си намерете друга работа. Ако чакате на държавата административно да принуди работодателя да ви повиши заплатата ще има да чакате. "

  Ако Държавата нарушава правото ни равнопоставеност пред закона (признава разходите на едни, а на други ги облага не само с данък, ами и с осигуровки и то едно въз друго);
  ако нарушава "свободната конкуренция" (в съглашетелство с прост-съюзи и още по-прости работодатели на държавна хранилка, опс обществени поръчки), к'во праим?
  Намираме друга работа - свободно да движим стоки от Вашия дом на друго място; свободно да движим капитали от Вашия портфейл в друга каса или направо като "Наглите" Вас Ви задвижваме в някой селска вила за да видим на колко Ви оценяват близките Ви?

 57. 57 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Либертариански безистини.

  niki
 58. 58 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":"Кой работник работи за под 1200 лева чисти освен в някой по-западнали региони"...., чийто среден месечен осигурителен доход ....
  —цитат от коментар 45 на wanderer

  абе що се правиш че не знаеш за какво става дума! ти цитираш "среден месечен осигурителен доход " а той пише колко РЕАЛНО получават.
  нима не знаеш че извън държавните предприятия масово хората се осигуряват на много по ниска сума от колкото получават, а ако могат и на МРЗ.
  Та извън държавните предприятия от осигуряващите се на МРЗ най-много 1/4 (ниско квалифицирани мързели) да я взимат!
  още към 1/4 взимат под 1000лв. но останалите 50% - над 1000.
  май си пенсионер или държавен служител без контакти с бизнеса

 59. 59 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 632 Неутрално

  основното - МРЗ не трябва да е по - ниска от средствата, необходими за издръжката на един човек. Това трябва да е определящия критерий. .
  —цитат от коментар 22 на Котаракът на Шрьодингер

  имал си и разумни постове, ама явно си с промит от Соца мозък.
  МРЗ е икономически а не социален въпрос.
  странното е че вероятно си с/или си имал/ заплата доста над МРЗ
  защо толкова си се загрижил за доходите на крайно безотговорни, ниско квалифицирани мързели? нали народа е казал "който не работи....." което аз бил редактирал -" не трябва да яде луканка." за мързелите -има и евтини колбаси!!!
  Мой познат стоя без работа 4-5 незимни месеца и го издържаха родителите със невисоките си пенсии! ами трима души си живееха сито с под 800 лева. ДА = На промоциите на веригите и на топлите им витрини - кебапче/кюфте на промоция - 35-45 ст.; сирене на промоция 5-6 лева килото! яйца -под 25 ст.! е те не пушат, а пият бира пак на промоция! и не си дават пари за лотария! излиза, че "средствата, необходими за издръжката на един човек", са под 300лв.

 60. 60 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#59] от "bgpatriot":

  Не е лошо и Вие и автора на статията да се ограмистите малко. Механизма на минималната работна заплата е основана на наблюдението на Кейнс, че при заплатите е налице "лепкавост" (stickness), в резултат на която те задържат нивото си и е налице времеви с лаг при нарастването им, доста след ръста на икономиката и доходите на фирмите. Тогава държавата създава механизъм за корекция на този феномен.

 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#3] от "zo":
  "„Производителността на труда“ е любима мантра на застъпниците на ниско заплащане у нас, но може ли да знам как се мери това „автоматично и обективно“? Повечето ИТ специалисти, които авторът цитира, у нас са работници в аутсорсинга -- вършат същата работа, която доскоро са вършили други в Западна Европа или САЩ, но за по-ниско заплащане. Българите „автоматично и обективно“ по-малко продуктивни ли са от френските, холандските или немските си колеги?

  Или по друг начин зададен въпросът би бил: ако работник от българското подразделение на IBM или HP/DXC, който взема примерно 3500лв. бруто, се релокейтне в Германия „автоматично и обективно“ ли ще стане по-продуктивен, защото ясно е, че там ще взема многократно повече?"

  В материала под който пишем се разглежда въобще проблема с МРЗ, във всичките сектори на икономиката, за хора с различни ( да не говорим за напълно липсващи) образования и за ефекта от начините за опредляне на МРЗ върху различните сектори и региони. В текста изрично се казва, че МРЗ-то най-малко влияе върху сферите с добра производителност (като ИТ) и е проблем там, където тя липсва.
  Каква ще бъде "формулата' или механизмите за определяне на МРЗ "автоматично" е съвсем друг въпрос и той не е обект на анализа. С това не казвам, че това не е важно, нещо повече, напълно възможно е да не се постигне съгласие и да не се въведе такъв механизъм, дори при наличие на политическа воля.
  Но не трябва да пренебрегваме и за мен е неприемливо, някаква комисия, т.н. тристранка, да казва, че от утре МРЗ е ХХХ лева. Ефекта от подобна дейност, освен повод за популистко дърдорене от страна на напълно разложилите се и паразитиращи на наш гръб профсъюзи, води до следните сценарии.
  В секторите където и до момента тези нива не са проблем (ИТ - например), нещата остават същите. В държавните фирми и сфери ( здравеопазване например) се натоварва бюджета, т.е. всеки един от жителите на страната, без значение пенсионери, бебета и т.н., защото голям дял в бюджета се пада на ДДС, следователно всеки който консумира нещо, ще плаща. При това тези, които това ги засяга, също остават недоволни - вижте мед.сестри, за тях 610 лв не са достатъчно ( не казвам че не са прави.).
  За друга част, например работа в сладкарница, гараж, малка работилничка в село/малък град, за работодателя може да се окаже непосилен този разход и той да намали персонала и/или да затвори и с това нешата стават още по-зле.
  За много други, например в строителството и земеделието ще има преминаваме към сива и дори нелегална дейност, от което ще страдат и работещите и фиска.
  Или с други думи, има над какво да се помисли, но да се определя адмибистративно и без да се отчита връзката на МРЗ и конретните производителност, стандарт на живот, посоката на развитие на икономиката и вероятно много други фактори, с нищо няма да се помогне на работещите хора.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ще е добре ИПИ да направи анализ какво е съотношението между работещите в държавната и общинска администрация, и в реалния (производителен) частен, съответно и държавен (общински) сектор. А това е много важно, защото впечатленията са, че напоследък делът на държавните служители и чиновници видимо се увеличава, което не може да се каже за реалния сектор.

 63. 63 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Слушал съм за ОРБАН,СИГУРНО Е ПРАВ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK