Без наше участие. Как не се преборихме за контрол върху ДС преди 30 години

На кръглата маса въпросът за достъпа до досиетата на ДС е поставен само веднъж, но не присъства като условие за демократичния преход.

© Велко Ангелов

На кръглата маса въпросът за достъпа до досиетата на ДС е поставен само веднъж, но не присъства като условие за демократичния преход.Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Диана Иванова е журналист, изследовател, куратор. Съавтор и инициатор на редица проекти в областта на индивидуалната памет за близкото минало като "Аз живях социализма", международния фестивал на спомените GOATMILK в Бела Речка. Изследва психическите последици от живота в тоталитарна среда и филмовите архиви на тайните служби. През последните години работи като групов терапевт в Германия.


Януари 1990 година остава в историята на демократична България с няколко събития, важни и до днес, когато се навършват 30 години от онези дни.


На 5 януари 1990 г. с решение на Министерския съвет престава да съществува Шесто управление на Държавна сигурност, получило печална известност като "политическа полиция", насочена срещу българската интелигенция. Цялата останала Държавна сигурност е трансформирана в нови специални служби.
Как се случва всичко това?


Кръглата маса и първите обвинения


На 3 януари в София започва така наречената Кръгла маса – име, което е дадено на преговорите за бъдещето на страната, водени от представители на новосъздадената опозиция СДС и все още непреименуваната БКП.


Там въпросът за достъпа до досиетата на Държавна сигурност ще бъде поставен само веднъж, но няма да присъства като условие за демократичния преход. Кръглата маса ще постигне други успехи – ще премахне например софийското жителство, както и "първичните партийни организации по месторабота", тоест – ще сложи начало на разделянето на комунистическата партия от държавата.


Но Кръглата маса няма да направи нищо, за да започне разделянето на истински отровната връзка между тайни служби, партия и държава.


Години по-късно това ще бъде анализирано като исторически пропуск, фатален компромис, победа на статуквото.


Но да се върнем в онези дни. Кой тогава в България иска това разделяне да стане факт? Колко българи го намират за ключово важно за бъдещето на демокрацията? Колко протеста предизвиква например липсата на настояване да се отворят досиетата? Има ли движение, което призовава за окупация на сградите на ДС? Може ли историческото въображение да допусне изобщо подобна гражданска смелост?


Струва ми се важно, когато днес се обръщаме с гняв назад към недобрите решения на политиците и на кръглата маса, да видим реалното състояние на обществото.


Германия по същото време


В Комисията по досиетата в Германия има един забележителен документ – служители на ЩАЗИ са проследили, записали и педантично класифицирали в таблици 1200 лозунга от първите митинги и протести в Лайпциг и Ерфурт през октомври и ноември 1989 година.


На първо място са исканията за разделяне на партията и държавата – служителите на ЩАЗИ са преброили 141 лозунга с подобно съдържание. На второ място по многобройност са исканията за закриване на ЩАЗИ – 126 лозунга. Исканията за нови избори са написани на 67 лозунга, за падането на Стената и за обединение на Германия – на 45.


На пръв поглед няма нищо забележително. И в България искането за отмяна на член 1 на Конституцията, който постановява ръководната роля на комунистическата партия в живота на страната, се появява веднага. Както и лозунгът "Долу Шесто!", насочен срещу политическата полиция.


Но българският гняв спира дотук, до лозунгите – през 1990 г. той все още не може да стане активен или още не знае как. Гневът срещу "Шесто" ще сложи началото на прехвърляне на вината за провалите и жестокостта на комунизма от самата комунистическата партия върху една малка част от тайните служби. Този гняв срещу "лошите ченгета" ще роди мита за "добрите ченгета", които, предполага се, са работили пак в Държавна сигурност, но не в точно това управление. Въпросът за гражданския контрол върху гигантската база данни на тайните служби ще бъде изтласкан и забравен.


Българското общество тогава все още не разбира смисъла на този въпрос. Отпадането на софийското жителство е по-важно решение в очите на много хора. Затова няма кой да притисне опозицията да наложи този дневен ред на Кръглата маса.


Архивите и контролът върху тях


Да се върнем към източногерманските примери. Още с първите демонстрации на 4 и 5 декември 1989 г. сградите на ЩАЗИ в Ерфурт, Лайпциг са окупирани и множеството настоява за граждански контрол върху архива на ЩАЗИ. Създадени са граждански комитети, които да наблюдават процеса на разграждане на ЩАЗИ и същевременно да гарантират, че архивите ще бъдат запазени, а не унищожени.


На 15 януари 1990 г. хиляди демонстранти превземат централата на ЩАЗИ в Берлин.


Днес, 30 години по-късно, в Германия продължава да се води ожесточен спор – доколко наивно е било формирането на тези граждански комитети и каква е била реалната им роля. Историкът Клаус Бестлайн например твърди, че превземането на централата на ЩАЗИ в Берлин е успех не на гражданите, а на все още силната тайна полиция и комунистическата партия ГЕСП, защото се допуска унищожането на много дигитални документи поради незнанието на гражданските движения как функционира системата на ЩАЗИ.


Давид Гил, студент по теология, роден през 1966, от обикновен протестиращ се оказва въвлечен във вихъра на събитията и става координатор на гражданския комитет в Берлин. Интересно е да се прочетат неговите спомени от тези бурни дни. Той признава много допуснати грешки, включително, че е трябвало да въвлекат и да разчитат на редица служители на ЩАЗИ в своята работа.


Но Гил припомня и друг важен факт – затварянето на досиетата е щяло да бъде договорено от политиците, ако гражданските движения тогава не са окупирали повторно сградата на ЩАЗИ в Берлин.


След първите избори през 1990 година двете германски правителства дори постигат единодушие, че "досиетата трябва да се затворят" и да има "генерална амнистия". Но ето че втората окупация, предприета през есента на 1990, се оказва историческа – гражданският контрол и достъп до наследството на ЩАЗИ получават ключова роля в договора за обединение на Германия. Натиск, който в България така и не се състоя, и който беше заместен с пасивно възмущение към политиците.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Повърхностна статия. ДС не е закривано никога, а е трансформирано, както е трансформирана БКП в БСП или казано накратко - преместиха го от единия крачол в другия.
  На кръглата маса беше тъпкано с ченгета и служители на ДС. В новосформираното тогава СДС беше същото.
  Трансформацията беше успешна и за 30 години успя да превърне партията-държава в олигархия държава. Приемането в ЕС и НАТО не беше посрещнато с възторг от електората, но пък беше добре дошло за ДС. Което значеше безметежно харчене и умножаване на парите, натрупани по хепи соца от Партията и успешно участие в колосалната смяна на собствеността.
  Даже е немислимо да се изброяват всички емблематични фигури на ДС в прехода, но едно име е достатъчно - Ахмед Доган. Всъщност това е само върха на айсберга, колко кадри от посолствата в чужбина, задграничните и неназовани дружества на Запад, кохорта от знайни и незнайни кадри на висше и средно ниво, са се облажили, не е ясно.
  Ясно е едно - тази власт е и политическа, за да може ненаказано и безконтролно да се самовъзпоизвежда и да гепи до откат. Отрежат ли се крилете - край.
  Нито някой някога е рязал нещо, нито пък се е опитвал.

 2. 2 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2794 Неутрално

  Че те повечето десни на "кръглата маса", която беше всъщност правоъгълна бяха от ДС- агенти,явочници от всякъв калибър.

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#2] от "k_":

  Дс организирано превзе всички политически партии в страната и са в основата на цялата икономика , никой не може да развива бизнес без тях ,пак примера на др Доган ,ще управляват или до пълното унищожение на държавата или до революция ,която да ги измете .

 4. 4 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 927 Неутрално

  И още нещо към авторката - ДС не беше структура " насочена срещу българската интелигенция", а беше структура по съветски образец за ликвидиране на всичко, дето мърдаше и роптаеше срещу комунистите. Сред тези хора, освен интелектуалци, имаше всякакви, вкл. и стари кримки от Никола Петков и разни други преддеветосептемврийски образувания. ДС беше инструмент за подчинение и репресия на цялата нация, ДС участваше в преименуването на турците. Но имаше и една много "фина" функция - вербуване и насъскване на хората помежду им. Апаратът им беше чудовищен, а методите им бяха повече от репресивни.
  Самият факт, че никой не разбра, какво стана с досиетата е достатъчен за силата и "смисъла" на тази организация.
  От такива статии няма нужда, има нужда от задълбочено изследване и изучаване на комунистическите престъпни практики. Започва се от училище и се учи "без маска и без грим" за чудовището , наречено Комунизъм.

 5. 5 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  "Въпросът за гражданския контрол върху гигантската база данни на тайните служби ще бъде изтласкан и забравен."

  Стига смешки в никоя държава няма граждански контрал над службите!?? Първите протести били през октомври и ноември, а на 15 януари 1990 вече превзели ЩАЗИ и установили граждански контрол а през това време най-добрата тайна полиция в Източна Европа е спяла?! Май тяхното подпалване на Партийният дом е станало на 15 януари??

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3012 Любопитно

  "...Той признава много допуснати грешки, включително, че е трябвало да въвлекат и да разчитат на редица служители на ЩАЗИ в своята работа."

  Ясно е за какъв граждански контрол става въпрос! Добрите ченгета щели да контролират лошите?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  На младите не им пука ни за ДС ни за СЕ, а още по малко за/от подобни анализи. И точно това плаши същата тази ДС та се налага комичен опит отново да бъде разпалена омраза и разделение. Успех. На младите все така няма да им пука. За щастие .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Тези, които преди 89-та са правили всичко за пари, обличайки мръсните си дела в идеология, са основно представителите на Държавна сигурност и висшата номенклатура на БКП. Редовите служители на ДС примерно, попадащи в категорията "обслужваш персонал"  са хора без убеждения и идеали, които са способни на приятелство, любов, дори понякога и на риск заради някого друг. Хора, които просто живеят живота си, приели обстоятелствата, не се интересуват от неясни неща като "свобода" или "истина". А който прояви по-голямо любопитство изчезва от света, като за изчезването му помагат руските служби. След 89-та модела се запази, защото ДС не изпусна контрола върху процесите в държавата, улеснени от онези, които продължиха да не се интересуват от неясните неща и формира скритата паралелна власт. Превантивно си създаде и партия не случайно на етническа основа, защото това и гарантираше постоянно присъствие във властта и в пазарни условия превърна корупцията в държавна политика. Когато на всички стана ясно, кой е източникът на злото (да не забравяме, че в БГ по-голямата част от реотаните много бавно загряват) с малки изключения, говорителят на паралелната власт, ДПС, хладнокръвно, нагло, арогантно, по гнусен гьонсуратски начин обяви, че инструмента на паралелната власт, ДПС, начело с разпределителя на порции били единствената сила преди 89-та, която организирано се е борела против комунизма. Като преди това си гарантира недосегаемост като въведе режим на прокурорска феодална демократура начело със свои кадри правозащитници.

 9. 9 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  По-забавно е как доносници сега надянали 'прозападна' умнокрасива маска открито строяваха умнокрасивците под знамената на Маяма Воевода, или пък доносническата 'телевизия' откъдето нонстоп бичи гьобелсова умнокрасива пропаганда, също и 'българската' секция на дойче веле и 'свободна' европа превърнати от умнокрасивците в рупори на бясна българофобия.

  Но умнокрасивците 'борят' ДС, сладури

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 10. 10 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#2] от "k_":

  Че те повечето десни на "кръглата маса", която беше всъщност правоъгълна бяха от ДС- агенти,явочници от всякъв калибър.
  —цитат от коментар 2 на k_


  Правилно наблюдение.
  Обаче не това е въпросът.
  Въпросът е , "Ние къде бяхме по това време? Гледахме сеира отстрани?"
  Който въпрос стои и днес. Защото, ако продължаваме по този начин, след 20 години ще се чудим, "А бе, как стана така, че още сме най-бедни, а бяха профукани десетки милиарди наша пара за рушвети и чужди интереси покрай газа, патоците и Белене.?"

  Аз не зареждам в Лукойл.
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Там въпросът за достъпа до досиетата на Държавна сигурност ще бъде поставен само веднъж, но няма да присъства като условие за демократичния преход. "

  Методи Андреев:
  "Имаше ли наистина политическа воля в онова мнозинство за лустрацията? -Не, категорично. Това, което каза президентът Стоянов, послужи за оправдание на хората, които решаваха каква да бъде законодателната програма. Много добре си спомням как Георги Панев прокара Закона за осъждане на комунизма – все едно, че бяхме в опозиция. Той ходеше от депутат на депутат, за да събере подписи за него. След това много пъти предлагаше на парламентарна група, проектът да влезе в пленарна зала. -Кой беше председател на групата? -Екатерина Михайлова. А председател на Народното събрание беше Йордан Соколов. Те решаваха законодателната програма и казваха, че проектът е много политизиран и има по-важни неща. Най-накрая законът мина, но беше един символ на... безсилието на българите да се отърсят от призрака на комунизма. ..." - http://glasove.com/categories/intervyuta/news/metodi-andreev-nie-v-sds-si-nyamame-hora-

  Първи лустрационни закони на Георги Панев:
  http://www.segabg.com/article.php?id=213406
  http://www.segabg.com/article.php?issueid=1781§ionid=1&id=00001 http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/avtorat-na-parviya-lustratsionen-zakon-ruskata-imperska-politika-e-istoricheskoto-proklyatie-na-balgariya

  "ГРАНИЦАТА"...

 12. 12 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  Ще се случи, споко!

 13. 13 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#1] от "SSS":

  Ахмед Доган е ясен, но никога не трябва да се подценява решаващото тогава участие на Желю Желев!

 14. 14 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Първата част на заглавието е точна - без наше участие се подготви и реализира излизането на България от Студената война и последващата капитулация.
  Втората част на заглавието е напълно фалшива - не сме се и опитвали да се борим за контрол над ДС - от незнание, от наивност, от пасивност, та да се питаме как не успяхме. Бяхме привлечени в масовката като доброволци и ентусиазирано участвахме в дубъл след дубъл, вярвайки, че това е начинът.
  Сега болшинството от нас сме наясно със случилото се и със собствените си възможности. Само дето минаха тридесет години. Децата ни пораснаха; не се интересуват и не искат да се интересуват от събитията по онова време. Някои дори казват, че сикажията и компания са част от нашето наследтво; не го приемат, но и не ги интересува.
  Написаното по-горе обобщава неща, които сме си говорили и си говорим, когато се видим група от двадесетина човека, пръснати из България и Европа, но свързани с обща младост. Не претендирам за представителност на извадката,

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  „Льотчикът Румен Радев е тръгнал по стъпките на танкиста Петър Младенов

  Дори от администрацията му няма защо да си губят времето – могат направо да преписват декларациите за национално съгласие на БКП и техния президент от 1990 година. Публикувани са във вестник „Работническо дело“. За улеснение на президентските съветници накрая прилагам и някои от тях, а като бонус предлагам на вниманието им и Декларацията за национално съгласие приета от 38 Народно събрание и обнародвана в Д.В. на 13 Май 1997г. И в нея въпросът за вината за икономическата катастрофа е подминат, но има консенсус по въпроса за мерките за излизане от нея. Изобщо мантрата който крал, крал, дайте да не се обръщаме назада, а да гледаме напред е най-консолидиращия фактор за партийните елити на прехода, тя е омертата на перестроечната мафия. …“
  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/-natsionalno-edinenie-ili-omertata-na-perestroechnata-mafiya

 16. 16 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSS":
  До коментар [#4] от "SSS":
  +++++++++++

 17. 17 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSS":Ахмед Доган е ясен, но никога не трябва да се подценява решаващото тогава участие на Желю Желев!
  —цитат от коментар 13 на nonsens2


  Виновни са Жельо, СДС, Костов, но не и Партията.

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  С изключение на един кратък период по време на Костов - генерал Атанас Атанасов, генерало-сарайският кръжец не е спирал да управлява България на франчайз от КГБ. В последните 5 години виждаме разцвет на тази зависимост.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 19. 19 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А на балотажа гласувахте за посления проект на ДС - Мая Пеевска.
  Лицемери...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSS":

  Точно. Освен това прехваленият немски и чехски модел на бързо и мащабно отваряне на досиетата също се оказа ялов - днес Чехия се управлява от премиер доносник на тяхната ДС - станал милионер чрез еврофондовете, а в бившето ГДР си разиграват коня бивши комунисти и ченгета префасонирани на крайнолеви и крайно десни партии. Основният е проблем е че собствеността и финансовия ресурс останаха в ръцете на номенклатурата и службите и тя винаги може да диктува политиката чрез финансови потоци и купени медии.Вторият проблем е че вместо да подкрепи демократичните процеси и носителите на промяната Западът отвори широко врати за мръсните окрадени пари на червените велможи и слугинажа им и като капак им наля милиарди от еврофонодвете, с което циментира властта им и олигархичния модел.Толкова от прехвалената "нежна революция" (нещо като" дървено желязо") .

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#1] от "SSS":

  " Повърхностна статия. ДС не е закривано никога, а е трансформирано, както е трансформирана БКП в БСП или казано накратко - преместиха го от единия крачол в другия.
  На кръглата маса беше тъпкано с ченгета и служители на ДС. В новосформираното тогава СДС беше същото.
  Трансформацията беше успешна и за 30 години успя да превърне партията-държава в олигархия държава. Приемането в ЕС и НАТО не беше посрещнато с възторг от електората, но пък беше добре дошло за ДС. Което значеше безметежно харчене и умножаване на парите, натрупани по хепи соца от Партията и успешно участие в колосалната смяна на собствеността.
  Даже е немислимо да се изброяват всички емблематични фигури на ДС в прехода, но едно име е достатъчно - Ахмед Доган. Всъщност това е само върха на айсберга, колко кадри от посолствата в чужбина, задграничните и неназовани дружества на Запад, кохорта от знайни и незнайни кадри на висше и средно ниво, са се облажили, не е ясно.
  Ясно е едно - тази власт е и политическа, за да може ненаказано и безконтролно да се самовъзпоизвежда и да гепи до откат. Отрежат ли се крилете - край.
  Нито някой някога е рязал нещо, нито пък се е опитвал."

  Какво да коментираме, след като днес, 30 години по - късно комунисти + ГЕРБ ( пак същите) + ДПС = около 70 % в парламента след преразпределянето на гласовете ! Над 70 %, след всичко, което са преживяли,отновот избират престъпници да ги управляват ! Факт !
  Това, което сам си направиш.....

 22. 22 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 793 Неутрално

  По-забавно е как доносници сега надянали 'прозападна' умнокрасива маска открито строяваха умнокрасивците под знамената на Маяма Воевода, или пък доносническата 'телевизия' откъдето нонстоп бичи гьобелсова умнокрасива пропаганда, също и 'българската' секция на дойче веле и 'свободна' европа превърнати от умнокрасивците в рупори на бясна българофобия.Но умнокрасивците 'борят' ДС, сладури
  —цитат от коментар 9 на Saint of Me


  Поне го правят на въпрос, светата четворица в парламента и толкова не прави. Или смяташ, че само борбата срещу Сорос, Костов, грантове и либерали е патриотична, вероятно защото патриотите са в ДС и техните проксита :-))

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Факт е, че нашата граница на нетърпимост е мног разтеглена и освен това ни липсва днес, както ни липсваше и преди енергия и търпение.
  Иска ни се с едно ууууууу, всичко да приключи, като при това остане някаква отворена вратичка за всеки един в личен план, понеже сме свикнали и много обичаме да се оправяме единично и с връзки.
  От друга страна, да сравняваме България с Германия просто не е сериозно. До ГДР-то стоеше голямата и много силна ФРГ, на много от източните германци роднините и близките бяха в другата половина, на много от активните и младите мерака им е бил да живеят като западните, а не да ходят по партийни и профсъюзни събрания. За трабантите и варбургите няма зашо да се споменава.
  Ако до нас беше още една България, няколко пъти по-голяма като население и десетки пъти по-мощна икономически, сигурно нещата биха били по-други.
  А за персоните представляващи нашата опозиция от това време е достатъчно да видим какви метаморфзи се случиха с почти всички от участниците на кръглата маса.
  Затова за развитието на ситуацията у нас, по-главните причини са поне три.
  Едната е, че ДС беше оставена да се трансформира сама, като дори си запази и финансовите ресурси към онзи момент, другата, е че към влиянието на ДС е редно да прибавим неопитността и липсата на реална консолидация на опозицията и третата сме ние, които не излязохме като чехите на милионна, няколко дневна окупация на главните площади, а се опитахме да минем с някоя и друга демонстрация и огнени речи.
  Така нешата се разтегнаха във времето, те се окопитиха и сега продължават да ни играят копаница на главата.

 24. 24 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Дебат без смисъл . Можем със същата сила да говорим ,дали Тервел, Аспарух и други правилно са участвали в това или онова. Проблемът не е в Държавната сигурност (сигурно е правила и лоши неща), а в липсата на държавна сигурност в момента. Държавната сигурност сега е нещо което отговаря на пазарното общество ,то действа като търговска структура. Вече 35 годи говорим за ДС, колко време ще продължим ?? Ако слушам /чета някой - до пълното разглеждане на държавата, пеейки песните за ОРКИТЕ от ДС. Ако държавата се съсредоточи върху структура и кадри за Държвна сигурност , ще е по добре. Стига ПИАРКИ, архивари ....и политици!!

 25. 25 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Наивността е присъщо за човека качество , само където на масата й е безразлично....ами , свикнали са ще каже някой , ама не.....просто е маса ! И податлива на чуждо влияние при това , ще извика друг...ама , не.....в насипно състояние ни оставиха простенват недоволно....е , ами защо не си избирате кой да ви управлява ще попитат отвън....ами , отвън...така ли , че те не са ли ортаци.....не питай толкова ще каже друг , не сте питали 30 години кой ви управлява …..ами, тогава …..след тях потоп ли …..ами , след нас ще е ! Вярно бе , след нас ще е.....няма да е ще ви уверяват ….и ще вярваме , вярваме, вярваме и.....оплакваме ! Тъпо е , ама ние си го правим…...защо , ние ще питат някои , ами защото ходите да ги подбирате по качествата им , затова....Това са глупости......всичко казано е случайно , продукт на болно въображение....и аз вече не си вярвам ни на ушите , ни на очите, ни на никой.....

 26. 26 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#22] от "Ruse_Island":

  "Или смяташ"

  'Четящите' мисли сте много забавни, можеш ли хороскопи да правиш?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Любопитно

  Дирижираният преврат доведо до дирижирана "опозиция" и до дирижирана кръгла маса......На която комунистите се првърнаха в социалисти и бизнесмени....А за ДС ....днес вече ги няма (на показ) и 50% от документите на ДС....Действие издирижирано от съшите хора и същата кръгла маса..............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Липсата на лустрационни закони беше най-голямата грешка на прехода. Сега вече е късно.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 29. 29 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Нащият проблем с ДС е прост :

  1. Аз съм човек от ДС
  2. Дете съм на човек от ДС
  3. Имам роднина, приятел, близък човек от ДС
  4. Живея с, лягам си с човек от ДС
  5. Храня се, мои роднини се хранят от ръката на човек от ДС (ако отговора е НЕ, да проверя по-добре „кариерата“ на моя работодател)
  6. Спомагам и подхранвам „бизнеса“ на човек от ДС.
  7. Гласувам за човек от ДС.
  8. Смятам че може да има бивш човек от ДС и вече се е променил.
  9. И други

  И аз като теб, твърдя, че не съм част от този списък!
  Не можем или не искаме да си представим, колко много и надолу в основата на човешката пирамидата ДС сме всички.
  За по-незапознатите, по онова време дипломатическите служби са част от ДС, както и повечето държавен апарат.

 30. 30 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  До коментар [#4] от "SSS":

  Добре казано!

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Знаете ли, че в Наказателния кодекс има един много любопитен член?
  Чл. 273, ето го:

  Чл. 273. (Нов - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Който разгласи информация, установяваща принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на Българската народна армия, в нарушение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, се наказва с лишаване от свобода от три до шест години и с глоба от петнадесет хиляди до тридесет хиляди лева.

  И какво излиза?
  Да, точно така - ако един човек съобщи на всеослушание не за някого другиго, а че лично той е бил служител или сътрудник на Държавна сигурност, разкаже кое и как се е случило, с кого се е срещал, какво е правил и т.н. той влиза в затвора поне за три години и плаща глоба от най-малко 15 хил. лв.

  Да, зная - Петко Бочаров наруши този член на закона и сам обяви, че е бил сътрудник на ДС. Не го подведоха под отговорност - беше твърде известен и вече възрастен.
  "А какво да правим ние с гайдите?"

  Можете да продължите с коментарите по темата за досиетата.

 32. 32 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Статията е наистина повърхностна и не казва нищо ново. От човек като автора й, който има достъп до много повече информация от нас, се очаква да я сподели и да направи изводи от нея. Най-малкото не да ми казва, че съм си губила времето да викам и да скачам, едва ли не забавлявайки се, а ЗАЩО е станало така. ЗАЩО е истинският въпрос и ако се отговори поне малко на него, би било полезно. Не че не се досещам за отделни елементи от отговора.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#10] от "simval":

  На "10-ти" ние нормалните българи бяхме полудели от радост от свободата и не ни беше до досиетата!

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#9] от "Saint of Me":

  По-полечка бе Евлампи...! Забрави ли "Свободна Европа" какъв шамар ви изплющя по вратовете?! Замалко да ви срине милиционерската партия. И сега, просто ви гледат сеира отстрани и чакат, кога пак ще нагазите в лука. А изкушенията са много и трудно устоявате. Колкото и да подскачаш и да се пениш, шамарите откъм Американския конгрес са големи. И много добре го знаеш. Ползвай умнокрасивите, за отвличане на вниманието. Щом те успокоява...! :)))

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Бяхме наивни и заблудени от същата ДС. Ние сме си виновните. "Бъдете реалисти. Искайте невъзможното"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#34] от "Petleshev":

  Не разбирам защо говориш на мен като част от некво 'вие' което 'съществува' само в твоята забележително объркана глава.

  Иначе 'свободна' европа поне в 'българската' част е пропаганден рупор на умнокрасивите комунисти, едва ли някой в Щатите изобщо забелязва че шарят некви кинти ужким да се държи проамериканска линия докато умнокрасивците там осъществиха false flag атака точно за да прецакат сделката с ефките.

  Ма не мина :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 37. 37 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ruse_Island":

  Остави човека, на работа е и има опорни точки да прокарва.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 38. 38 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2500 Неутрално

  Е, нали това беше условието философът от Вислинуу ("Разотивайте се!") да стане приздьент. И после генерал Семерджиев си знаеше работата, нали. А пък агент Бончо така и не схванал предназначението на Кръглата маса и продължил да изписва по две химикалки доноси за всяко съвещание.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  От ДС започна така наречената българска "мирна революция" . Всичко беше планирано и подготвено. Всичко беше "на ужким". Погледнете, кои бяха първи на кръглата маса. Все комунисти или техните деца и внуци. А и досега, тези същите, обвиняват Костов, че не направил лустрация.

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#36] от "Saint of Me":

  Тъй, тъй...! Те от Американския конгрес си нямат друга работа, та затова спонсорират нашенски комунисти, дето са врагове на ГЕРБ. И на САЩ службите им въобще не работят и чакат Борисов да им пусне информация нали? И такива глупости слушахме по едно време. ;)

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#37] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Само мненията на умнокрасивците са свободни мнения на граждани изразяващи позиция, всички други сме агенти на Путин, само така, към все по-добри изборни резИлтати :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 42. 42 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#41] от "Saint of Me":

  то е ясно, че умнокрасивата ти глава
  получава грантове от пригожин. в това
  няма какво да ни убеждаваш. проблемът е,
  че сериозно се изтърка и май само ти си се слушаш.

 43. 43 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  До коментар [#42] от "mihail_p":

  "то е ясно, че умнокрасивата ти глава
  получава грантове от пригожин"

  Къде ги дават тия грантове да мина да зема? Умнокрасивците ги чаткате грантовете :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Аха.
  Да възродиме Члена първи, членските БКП книжки
  и комунистическа трудова повинност.

  Винетки... да не отказват членовете и членки
  повинността?

  До коментар [#17] от "4ort":
  До коментар [#1] от "SSS":
  Ахмед Доган е ясен, но никога не трябва да се подценява решаващото тогава участие на Желю Желев!
  —цитат от коментар 13 на nonsens2

  Виновни са Жельо, СДС, Костов,
  но не и Партията.

 45. 45 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1550 Любопитно

  До коментар [#39] от "Роси":
  казано честно лелките възхищаващи се от Костов по нищо не се различават от лелите прекланящи се пред главната мутра на републиката.
  И след двата индивида пораженията са колосални, разликата е само че единия е следствие от другия

  ум море, глава шамандура
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Автентичен щирлиц не дрънка за множество умнокрасивци
  с множество свободни мнения (основата на анархически общества).

  Един е Той, а ти чужой.

  До коментар [#41] от "Saint of Me":
  До коментар [#37] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Само мненията на умнокрасивците са свободни мнения
  на граждани изразяващи позиция,

  всички други сме агенти на Путин

 47. 47 Профил на Quest
  Quest
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Уморих се да повтарям - няма как да лустрираш или да поставиш под контрол някой, който е на власт, а комунистите и ДС не са падали от власт под една или друга форма от 9.9. 1944 насам.

 48. 48 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Нагли са доносниците, нагли жестоки и цинични. За тях няма роднини, няма приятели само и само да се харесат на по висшия от тях. Казвам го със съжаление и огорчение за един роднина, който не се спираше пред нищо.

 49. 49 Профил на Valentin Angelov
  Valentin Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ДС , е Туморът на Нашето общество , от 1983г насам.Това са Изроди които Продадоха Суверенитета и Националната сигурност на България.Всичко това за да Откраднат Националния капитал , което и направиха.Голямата грешка е че , не се разстреляха още в началото на промените.Тези Сатрапи и сега продължават да безчинстват , във всяка сфера на обществения живот.Тези Човекоподобни си имат имена и адреси и се чудя , защо този Народ още ги търпи??!! Даже и ги обгрижват , в Монтерей , Библиотекарския и др. , Организирани Престъпни Групи.Тези ракови образования , докато дишат , ще творят само престъпления срещу Народа и Човечеството .

 50. 50 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Уморих се да повтарям - няма как да лустрираш или да поставиш под контрол някой, който е на власт, а комунистите и ДС не са падали от власт под една или друга форма от 9.9. 1944 насам.
  —цитат от коментар 47 на Quest


  Ето това е голата, трагична истина.
  ++++++++++

 51. 51 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1271 Разстроено

  До коментар [#21] от "samoedin":

  Ако нещо завиеше от изборите в БГ щяха да ги отменят. Помисли върху следните факти:

  - Винаги избирателните протоколи се вкаравт обработват от "Цифрофи Системи"
  - Избирателните комисии са само от представители на парламентарните партии
  - При реално не повече от 4 млн. избиратели на територията на България, избирателните списъци имат близо 8 милиона и НИКПЙ не иска да ги актуализира!

 52. 52 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Ако само можеше да се предвиди всичко и всеки препъни-камък! Големият проблем на България беше че прекалено голяма част от обремененият ни български народец беше част от системата. Дали от сбъркан соцентусиазъм, дали от участие в широката система за привилегии и шуробаджанащина, дали от мързел или отученост от труд и инициативност тази част от народеца си ни дръпна обратно в калта където си им беше най-добре. Какво преборване с ДС като не можахме дори да преборим и БКП та станахме единствената бивша соц държава в която бившите комунисти спечелиха изборите. Накъде с такъв народец.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK