"Българщината" срещу "елита"

Напоследък почти всичко у нас започна да се "отбелязва" с хоро

© Велко Ангелов

Напоследък почти всичко у нас започна да се "отбелязва" с хороАнализът е препечатан от Портала "Култура". Проф. дфн Калин Янакиев е преподавател във Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", член на Международното общество за изследвания на средновековната философия (S.I.E.P.M.), автор на 10 книги.


Споменатият в текста социолог Първан Симеонов е един от първите, споделили във "Фейсбук" статията на Калин Янакиев със следния коментар: "Повече от година по-късно, един мой материал в "Дойче веле" продължава да поражда реакции. Тук се е намесил и уважаваният (от мен) проф. Калин Янакиев - в Портал "Култура". Само не разбирам защо нещо се шегува с мен в началото на материала (може и да греша, де). Иначе споделям немалка част от написаното (трудно е да не се сподели нещо толкова известно). Доколкото разбирам, публикацията е и продължение на размислите на проф. Янакиев в предаването "Вяра и общество". Преди да съм прекалил със скобите, пожелавам ви приятно четене."


Преди известно време един наш политолог (струва ми се на име Първан Симеонов) бе написал "разтревожена статия", в която, основавайки се на неизвестно какви емпирични данни – ни "сигнализираше", че обществото ни дълбоко се е разделило на един тънък (столичен) "елит" (други го наричат "жълтопаветен") и на един "народ", разбира се, многократно числено превишаващ го, но съвсем, съвсем непознат за първия. И ето: разделението между тях било станало толкова дълбоко, че
"елитът" не просто не разбирал проблемите, които собствено вълнуват "народа", ами вече и – истински – го презирал.


Пак казвам – не знам как емпирически бе "верифицирал" своите катастрофични диагнози въпросният политолог, но аз имам и някои противоположни наблюдения. Така, струва ми се, че от поне три-четири години, тоест откакто на политическата сцена се появиха т. нар. патриоти, а в определени (всъщност интелектуално-) политически кръгове започнаха папагалски да присаждат на наша почва топосите на европейския и американския национал-популизъм от типа на Орбан, Салвини, Тръмп и прочее, в България се появи един странен идеологически стилизиран и почти "професионален" народ, чиято основна кауза е агресивно да заявява, че не е "елит", не е "ония интелектуалци", не е "градските европейци" и т. н.


Съвсем определено твърдя, че представителните групи на този "народ" заявяват именно тези негативи. Те не заявяват нещо позитивно, не заявяват какво са, а именно – и само – какво не са (какво "ние не сме"). Вярно е, че тези хора наричат своя, по същество агресивен нихилизъм, с флуидно неопределеното понятие "българщина", но под "българщина" те, повтарям, разбират не нещо друго, а каскада от отрицания. Ето защо и не могат да проявят "българщината" си иначе освен по еднообразно символичен начин. Проявяват я в местата и по темите, които – с тази "българщина" – отричат.


Ще трябва да си дадем сметка например, че такъв агресивен, символично-нихилиращ феномен стана напоследък хорото. Не бива да бъда разбиран криво (и веднага определян като "елитник") – нямам нищо против хорото: нито "го обичам", нито "го презирам". Чисто и просто не се отнасям към него емоционално, защото съм градски човек, което не смятам за заслуга. Само че хорото, за което тук говоря, съвсем безспорно е не просто "народен" танц, а социален жест – нещо като


"бележене на пространство", при това агресивно, изтласкващо нещо (и някои) от това пространство.


Защото никой не може да ме убеди, че самият център на София (пред Народния театър) е най-естественото място за играене на хоро, както и че привечерните часове в неделя – когато хората изпълват това централно пространство, е "естественото време" за подобно играене. Не, еженеделното, упорито, демонстративно настаняване в този "елитен" топос, бележенето му с български байряци и доста децибели не е с цел "да се повеселим". То е с цел да предизвикваме. Кого? Интуитивно казано и интуитивно изразявано от играещите – онази "либерална младеж", насядала по пейките в Градската градина, за която отлично знаем, че не слуша и не играе хоро; онези "жълтопаветници", за които отлично знаем, че не гласуват за "ВМРО-то" или за "Атака"; онези "ентелектуалци", дето ходят на театър и на които отлично знаем, че ще попречим с многодецибелната си "българщина". Някъде в семантичната периферия с това еженеделно хоро предизвикваме също и "Брюксел", незримо настанил се от повече от десетилетие в централните държавни институции на "жълтите павета". И тъй нататък, и тъй нататък.


Освен това дайте си сметка, че напоследък почти всичко у нас започна да се "отбелязва" с хоро. Така Светото Богоявление на "разните там църковници" се отбелязва от няколко години с особена упоритост с "Калоферското (при това – мъжко) хоро". Сигурно за да се стъпче под мъжкия му постъп проклетата Истанбулска конвенция. Хоро играха дори и в едно от Рилските езера, сигурно искайки да кажат с него: това е българско място, това тука е България, а не – както ни разправяте – "Европа". Играят го (отскоро без музика, но напук на протестиралите "космополити") и в центъра на Пловдив.


По-нататък: друг станал типичен напоследък символичен жест е


агресивното "фолклоризиране" и "национализиране" на някои избрани – и задължително православни църковни празници.


Лично за мен това е дори по-болезнено – старателно поощряваното от почти професионалните "народници" стълпотворение от (български) "юнаци", сякаш с наслада неглижиращи плахите митрополитски гласове, че обичаят за хвърляне на Кръста на Богоявление идва от традицията на извършващия се на този празник Велик водосвет, освещаване на водите, спрямо което прословутото "изваждане на Кръста" е само фолклорен придатък, ясно го показва. Вашите, сиреч, византийски архаизми, за нас са само повод – това си е всъщност наш, български празник, празникът на "юнаците", който затова изискваме от вас да ни "отслужите". На този ден вашето "богомолно стадо" трябва "да си налегне парцалите", защото не неговите молитви, а нашето юначество и е българското в Богоявлението.


Да, казват ни тази жестове: въобще православното в Православието това и е българското в Православието. Православието е "българското" християнство, затова и го (да, само в определени дни от годината) почитаме. Колко симптоматично е, че тази година събралите се на "изваждането на Кръста", не помня къде точно – били "участвали" в този "църковен ритуал" като скандирали "българи юнаци". Не мога да се освободя от чувството, че с това нелепо участие в "богослужбата" въпросите "юнаци" са искали да заявят всъщност – нашето Православие собствено е ето това – религията на "българите-юнаци".


А всичките там католици, протестанти и невярващи, щом не са такива – не са и българи.


Но ако това, което описах дотук, е присвояващо-изтласкващото ("елита") отношение към Православието, което извършват извън (или около-) политическите "народници", то не по-малко типично стана и онова, което вършат собствено политическите. Умело акцептирали след края на комунизма определени ритуали отпреди 1944 г., тези кръгове не по-малко агресивно "национализират" това традиционно наше изповедание. Пак на Богоявление в основен празничен "чин" се превърна т. нар. "освещаване на бойните знамена на българската армия". И понеже на него днес по правило присъстват президентът (Румен Радев), министърът на отбраната (Красимир Каракачанов), "именичката-кметица" и т.н., този църковен празник направо е отнет от църковния народ в катедралния храм в София, а и въобще от всяка "богоявленскост". Той е военизирано-национализираното ни Православие, празник на съединението на държавата и "българщината" с Църквата. При това и тук казвам – България е държава както на православните, така и на католиците, и на протестантите, и на нехристияните, а такава значи е и би трябвало да е и нейната армия.


И обратно – Българската православна църква е и би трябвало да е църквата и на българите, и на всички други по етнос православни, живеещи на нейната канонична територия. Няма ли следователно нещо изтласкващо – както от държавата, така и от Църквата в това демонстративно "бракосъчетание" на двете на Богоявление? То може да е било исторически релевантно преди 1944 г., в епохата на (все още) "национализираните Православия", в която сме били обградени от "съюзници-разбойници", били сме "жертва на Великите сили", а "фанариотите" от Константинопол са били поставили Църквата ни под схизма, като тези два фактора са тласкали държава и Православна църква към почти "милитаристична симбиоза". Днес обаче нещата са решително различни, поради което


смесицата от "Край Босфора шум се вдига" и "Во Иордане крещающуся" на площада


пред "Св. Александър Невски" има една единствена цел – демонстрация на "българщина" и една единствена последица – предизвикване на "космополитната" и (действително ляво-) либералната антицърковна реторика. На която обаче трябва да отговаряме ние – собствено църковните хора.


Ще завърша с онова, с което започнах. Не знам дали у нас днес един "елит" е започнал "да презира" своя народ (както и не знам защо да е "елит" този сегмент от народа, който по стечение на обстоятелствата живее в София и в големите градове на страната, започва – както никога по-рано в близката ни история – да се чувства като европейски, няма комплексирано-ентусиазмично отношение към националния флаг, предпочита да отива на театър, да разговаря по пейките в централните градини, а не да се организира в самодейни "тлаки", да ходи, в някаква своя част дори съзнателно на Църква). Виждам обаче, че един инспириран отвън "народ" се опитва да го предизвиква с някаква агресивна "българщина", която не се състои в нищо друго, освен в отчетливото отхвърляне на всичко гореизброено, клеймейки го като "елитизъм". А ще кажа направо, че когато в едно общество "елит" започне да става негативно натоварено понятие, това е признак за болест. То е признак за болест, а не това да предпочиташ Вивалди пред хорото, да се чувстваш европеец, бидейки българин, да държиш площада в града да е площад, а не мегдан, да си, ако щете, богослов, а не православен татуиран "юнак", отнасящ се към Кръста Христов така както Кубрат Пулев към Джени Суши.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (263)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 35 Весело

  Аз хоро не играя, ама то па един елит ....

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  "Защото никой не може да ме убеди, че самият център на София (пред Народния театър) е най-естественото място за играене на хоро"
  ===========
  То и мене никой не може да ме убеди, че метрото на Ню Йорк е най- естественото място да ходиш по долни гащи, ама на - опитват се.

  Съмнителните български хрумвания са балканска простотия, а американските - изтънченост и свобода.

  Еретик
 3. 3 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Соросоидите па са един елит..

 4. 4 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 35 Весело

  В софия не знам, но в пловдив на площада не пречат на никой.
  И в голямата си част, танцуващите са ЖЕНИ !

  Нали се сещате, че по принцип в народопсихологията ни танците не са толкова мъжка работа.
  Ако е по тежко, обилно полято с ядене и пиене, в студа, вече става по-мъжко занимание.

  Иначе, тропането на хора си е женска работа. Има чат пат пъргави и стройни мъже, които по автоматизъм извикват съмнения, относно сексуалната им ориентация ...

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3673 Весело

  Всъщност, има нещо, което ми харесва в заглавието.
  И двете понятия са в кавички.

  Еретик
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  " Интуитивно казано и интуитивно изразявано от играещите – онази "либерална младеж", насядала по пейките в Градската градина, за която отлично знаем, че не слуша и не играе хоро"
  Авторът може би не знае, но много хора и доста младежи може да не слушат хоро ежедневно (то би било и малко ненормално поне според мен), но умеят да играят хоро, харесват българските хора и дори ходят на уроци, където ги учат как се играят хора. От доста време не малко люде ходят по такива хоротеки (или както там се наричат) първоначално с идеята да влязат във форма (вместо фитнес), но после се "зарибяват" и продължават с хората, защото е започнало да им харесва.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Весело

  ""елитът" не просто не разбирал проблемите, които собствено вълнуват "народа", ами вече и – истински – го презирал."

  - "Елитът" всъщност е доста дебел. Даже по-дебел от Шкембе войвода. Достатъчно дебел за да изхвърли от публичното говорене Боян Расате и да го замени с агент Иван. Пропускайки "патриота" Паскал и Бобев, както и неговите "патриотични организации". Ъхъм, за "Патриотично общество " "3 март" и БНО Шипка става въпрос. :)

  Стая с криви огледала...

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Комунистите са тези,които насъскваха и продължават да насъскват едни срещу други интелектуалците и народа. Справка,наглата и просташка провокация с хорото пред Народният театър.
  Поправете ме ако греша,но не знам през Царска България на Йордан Йовков или Елин Пелин да са им слагани етикети от сорта на "жълтопаветници".

 10. 10 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 817 Разстроено

  Всичките тези "българщини", "родолюбия" и прочее патриотарщини, съвсем умишлено и денонощно натрапвани, са всъщност зле прикрита кампания за отдалечаване от Европа и цивилизования свят. Тези и подобните им идиотщини се наричат ясно и просто "войнстваща простащина". Другото е празни приказки и десетилетия насаждана комплексарщина. 🙄

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Заглавието трябва да е "Народа " срещу "Комунистическите ченгета"

 13. 13 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  "Само че хорото, за което тук говоря, съвсем безспорно е не просто "народен" танц, а социален жест – нещо като"бележене на пространство", при това агресивно, изтласкващо нещо (и някои) от това пространство.
  Защото никой не може да ме убеди, че самият център на София (пред Народния театър) е най-естественото място за играене на хоро, както и че привечерните часове в неделя – когато хората изпълват това централно пространство, е "естественото време" за подобно играене. Не, еженеделното, упорито, демонстративно настаняване в този "елитен" топос, бележенето му с български байряци и доста децибели не е с цел "да се повеселим". То е с цел да предизвикваме."

  Много ми се ще да прочета в този дух на мисли и анализа на Калин Янакиев за гей прайда, инициативите "Мъже тичат с токчета по Витошка или пред НДК", и др. подобни...

 14. 14 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Има много вярно в статията. Когато искаш да крадеш отвътре на национално ниво, най-добре е да си формираш мними врагове навън. За целта е добре народонаселението, да е колкото се може по-националистично настроено, че да не се замисля и да не вдява.

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Весело

  Новите отлюспени - Мърквичка....

  https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/703/Image_1721703_1126.jpg

  "Журналистът Джеймс Баучер играе ръченица в прочутата картина на Иван Мърквичка"
  https://www.24chasa.bg/Article/1721701

 16. 16 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Правдив текст на Калин Янакиев за изопачената българщина и православие.
  Явлението фасадно демонстративна патриотщина дойде от североизток заедно с Путин.


 17. 17 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Тропането на хора по улиците/площадите е като кучешкото пикане - маркиране на територия посредством слухово, съответно обонятелно, замърсяване. С думите на Янакиев - бележене на пространство.

 18. 18 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Защо ли прописа авторе? С написаното само доказваш какво разделение има между "елита" - (умно-красив, а отскоро и всичко знаеш) и хората, които елита определя като обикновени (глупави, патрЕоте, нищо не разбиращи не само от политика, но и от футбол, изобщо хора втора ръка, които трябва да се управляват от "елита") Лошото е, че хората не искат да гласуват за "елита" и той "елита" все повече се озлобява и обижда и квалифицира хората като "прости". Лошото е човек да лъже, например да твърди, че "така наречените патриоти" са се появили в политиката от три-четири години, защото представителя на "елита" написал статията ако реши да попита чичко Гугал от кога има ВМРО и Атака и в колко парламента е имало техни представители ще установи, че докато се е оглеждал в огледалото и цъкал с език какъв хубав представител на "елита" вижда е пропуснал много от политическия живот в страната. И пак повтарям лошо е не да си част от "елита" или от "патриотите", лошото е да се лъже.

 19. 19 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#17] от "john_3volta":

  Мне, танцува им се на хората.
  И повечето са жени ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Соросоидите па са един елит..
  —цитат от коментар 3 на simChо


  Никакъв елит не са!!! Какъв елит само имахме, като Добри Терпешев и Гошо Тарабата! Истински елит!!!

 21. 21 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#15] от "plebs":

  И да заливаш с линкове епохата на Мърквичка няма общо с татуираното парадиране на българщина.

 22. 22 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Комунистите са тези,които насъскваха и продължават да насъскват едни срещу други интелектуалците и народа. Справка,наглата и просташка провокация с хорото пред Народният театър. Поправете ме ако греша,но не знам през Царска България на Йордан Йовков или Елин Пелин да са им слагани етикети от сорта на "жълтопаветници".
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Само не разбрах от сегашния "елит" кой сравняваш с Йовков и Елин Пелин? Може би Радан, Христо Иванов, социалистическото прокурорче Атанасов или отрочето на човека от УБО Прокопи/ев/?

 23. 23 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Добре написано .Думи които може и да не харесат на някой , но поне ще го накарат да се замисли.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  Някой разбра ли какво иска да каже автора и дали предлага някакво решение?
  Защото аз останах с впечатлението за поредният материал в стил ”простаци, така със сигурност не се прави, но нямам никаква идея как да се направи. Майстор съм да намирам маана”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4557 Неутрално

  До коментар [#20] от "4ort":

  Днешният "елит" са Доган, Пеевски, Цацаров, Гешев, Борисов!

 26. 26 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  +++

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2373 Весело

  "Така Светото Богоявление на "разните там църковници" се отбелязва от няколко години с особена упоритост с "Калоферското (при това – мъжко) хоро". Сигурно за да се стъпче под мъжкия му постъп проклетата Истанбулска конвенция. "

  Ау какви примати и варвари вместо безполово хоро те държат да бъде мъжко!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Комунистите са тези,които насъскваха и продължават да насъскват едни срещу други интелектуалците и народа. Справка,наглата и просташка провокация с хорото пред Народният театър. Поправете ме ако греша,но не знам през Царска България на Йордан Йовков или Елин Пелин да са им слагани етикети от сорта на "жълтопаветници".
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Епитетит са започнали след савецката окупация. По оградите на къщите са започнали да изписват " Враг на народа" "Кулак" по късно въведоха "Невъзвращенец" "Попаднал под западно влияние".......

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на sturmgewehr
  sturmgewehr
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Поредната антибългарска помия.Янакиев,недей да играеш хоро щом не ти харесва.Празнувай Хелоуин,ходи на гей-парада...България е свободна страна все пак.А за Истанбулската конвенция рецептата е ясна-начело с вашето жоже печелите следващите избори и променяте Конституцията.

 31. 31 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#17] от "john_3volta":Мне, танцува им се на хората.И повечето са жени ;)
  —цитат от коментар 19 на hli32616303


  Ами тогава да се радваме че не им се Е?Е на хората. Особено като имаме предвид че повечето от тях са жени и го могат повече. Тогава мястото около Народния театър щеше да заприлича на храма на Ищар във Вавилон.

 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4808 Весело

  Бихме могли да ги изпратим в Ню Йорк ( в метрото....) и там …..едно хоро да се спретне , за чудо и приказ , като в приказките ! Иначе , взаимното влияние на културите ни , ще придобие нови , съществени измерения......в полза на общите цели на елитите ни !

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  [quote#22:"tda10501756"][/quote]

  Сегашния елит е потомствения комунист ББ и безбройните калинки кръжащи около ореола Му.Подгласничка е пък водачката на друга партия от политическия картел.
  Нормалните хора отдавна са обърнали гръб на театрото .

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#10] от "Йоаникий":

  А носиите на Октоберфест какво са? Защо ги носят? И дънят от онези песни в стил —да замма вида?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1975 Разстроено

  Статията показва до какво състояние на безпаметност е докаран българина...И до колко е манипулиран!Напълно забравил изконите си празници,обичай и добродетели.Заменени от евтини подигравки,насадени "обичай" и честване на празници.....Един народ който не е чел когато е трябвало се превръща с послушна и манипулирана маса....Каквато е и целта на тъй наречените "управляващи".....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Весело

  До коментар [#17] от "john_3volta":

  А свиренето на класическа музика в Борисовата какво е?
  Хората отишли въздух да подишат, птички да послушат а някакви там агресивно им натрапват музика от преди 200 години!!! Има си концертни зали за тази работа 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  Ще си позволя да поствам един коментар от https://faktor.bg/bg/articles/balgarshtinata-sreshtu-elita на Slava Petkova (анонимен Фейсбук-профил) – доста правдив, според мен:

  „Няма как едно общество да не се е поболяло, ако след свалянето на 45-годишен диктаторски режим, отново за "елит" му се пробутва сбирщина от художествено-творческа интелигенция, ДС доносници с лента "отличник", провинциални арттарикати, обичайните нагаждачи на повикване, обикновено оплакващи "загиващата" култура, понеже държавата не давала достатъчно пари и ситуацията била "хронично недофинансиране" и пенсионирани културно-просветни кадри, благоевградска селекция!

  Така, както комунисти със съветска закалка "въведоха" у нас пазарна икономика, с подлата идея последният "прогресивно ляв" капиталист да умре в България, така от днешното българско общество, с медийна репресия и ежедневен новинарско-публицистичен тормоз, се изисква нещо от рода на "да прости първия милион" на т.нар. незвисими инакомислещи т.е. да приеме за чиста истина препраните им мръсни, лекьосани и често престъпни биографии на партийни шмекери, безбожници, лицемери и носталгици по Тато!

  Да, ама не!

  Много лекомислено комунистическата номенклатура извъртя нещата така, г-н Янакиев, че привилегиите си ги трансферираха и заковаха в права, човешки права! Нищо друго не е разделяло така обществото, както тая наглост - да видиш във вчерашните партийни първенци днешни забогатели парвенюта, сите "експерти", башка олигарсите!

  А що се отнася до православието, то е понасяло и далеч по-подли удари, като например болшевики, на които ръцете им са в кръв до шията, да държат на Великден свещи с размерите на бухалки, както и френско зелени либерали да се черкуват!

  По-добре болни, отколкото идиоти /по Швейк/!“

  Всички плюсове или минуси, които ще бъдат дадени тук, не са за мен, а за анонимният автор/ка.

  А на всички като г-н Янакиев, на които „именичката – кметица“ и хорàта толкова много им пречат, особено това в Калофер – един път годишно – ще им кажа, че с подобни писания не само ще продължат да подлайват по кервана, от района на Подопашието, и да събират презрението на всички нормални българи, но и ще правят неоценима услуга на Керванджията, и то напълно безплатна! Защото не всички играят хорà, но всички презират самопровъзгласили се за върха на сладоледа и за черешката на тортата гуреливи жълтопаветни несретници, които непрестанно и кресливо се опитват да им казват кое е хубаво и кое - не! Някой нещо да пита?

 40. 40 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 596 Неутрално

  А защо "елитът", който постоянно се срамува, отвръщава, протестира и прочие, не пише кавичките така, както са ни учили още в 7 клас и нарушава правописните норми?!

 41. 41 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Някой разбра ли какво иска да каже автора и дали предлага някакво решение?Защото аз останах с впечатлението за поредният материал в стил ”простаци, така със сигурност не се прави, но нямам никаква идея как да се направи. Майстор съм да намирам маана”
  —цитат от коментар 24 на DDR  До коментар [#24] от "DDR":

  - Dicheff style... :)
  :) Самуил само със слепите войни, а Левски само с бесило. Тъй заръча сударя. :)

 42. 42 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#22] от "tda10501756":

  Писателят Деян Енев може спокойно да бъде сложен редом с Йордан Йовков и Елин Пелин.

 43. 43 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#39] от "Santos":

  +++++++++++++++++++++++

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  До коментар [#35] от "DDR":

  Октоберфест е веднъж в годината и на едно място. Има разлика, нали?

 45. 45 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#35] от "DDR":Октоберфест е веднъж в годината и на едно място. Има разлика, нали?
  —цитат от коментар 44 на Fiji


  Що се занимаваш?

  SHADOWS of SOFIA
 46. 46 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#31] от "john_3volta":

  Иска ти се, но статистиката и фактологията говорят друго.

  Статията плещи някакви пълни глупости, но дефакто е насочена срещу жени, които искат да потанцуват.

  Това е част от социалният им живот.

  Имам съученичка и колежка, които ходят.
  Като 7м омръзне на 3дно място (щото едни 7 същи ходели), и отиват и на други мероприятия.

  Женин- търсят си социалния елемент.

  А сред мъжете танцьори, честно казано се намират гей хора.

  Та помислите тая пишман програмирана глобалистко-корпоративно-атлантическа пропаганда какво цели и кой дефакто удря ;).

  И пак да подчертая, аз хора не играя ;).
  Мъжете рядко танцуват ;)

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 47. 47 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Поздравявам проф. Калин Янакиев за този текст!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 48. 48 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Поздравявам проф. Калин Янакиев за този текст!
  —цитат от коментар 47 на Рим


  +

  SHADOWS of SOFIA
 49. 49 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Неутрално

  До коментар [#44] от "Fiji":

  Не, няма. Богоявление е също един път в годината. И на Богояеление и на Октоберфест се яде и пие като за последно. Богоявление е един ден, Феста месец. И на двете събития никой никого не кара на сила да учадтва, да ноди носия, да да блъска с халба по масата в такст с —да замма вида😉, и да подскача хванати на влакче с шапка с перо, кожени гащи и цици на показ. В Бг пък никой никого не кара насила да пие вино и ракия, да вее байрака и да танцува във водоем.
  Както се казва —и двете места със своите културни особености. Важното в случая е да не се превъзнасяме от едното и запушваме носа от другото. И двете събития си имат и отвратителните и приятните страни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 50. 50 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Патриотите са си чисти фашисти. И то доста лоши, щото пият и карат автомобили и не се нуждаят от умни покрай тях. Толкоз.

 51. 51 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1975 Разстроено

  До коментар [#23] от "К2":


  Добре написано .Думи които може и да не харесат на някой , но поне ще го накарат да се замисли.
  —цитат от коментар 23 на К2


  уважавам мнението Ви но болшинството от днешните българи НЕ желаят да мислят....отучени са!Разчитат на лозунги-"гейропа,джендери" и т.н...За повечето операта и класическата музика са безмислени....Кефи ги просташката чалга и низките страсти.Всеки който не споделя "изконната" насдена "народняшка" простотия е соросоид,парвеню .....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 52. 52 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  ... напоследък почти всичко у нас започна да се "отбелязва" с хоро ...
  Ти да видиш!
  И що тъй?
  Калин Янакиев ни вика - щото тъй била заверата на гадни политици, ченгета и тайните куманяки, та да ни откъснели, опаковали за своя употреба и тем подобни.
  Само дето не е обяснил поради что мат'рялът тъй масово участва. При това без да го изкарват за гушата и с ритници на мегданя да рипа хоро.
  Та поради что, все пак?
  Ами ... като реакция.
  Аз от години призовавам "водещите ни умове" да препрочитат Трите закона на Нютон. Ама те не четЪт! Щото са си самодостатъчни самооблащенци.

  Това, Калине, вече е било.
  Кога?
  Ами ... преди 150 години. Още преди Освобождението.
  И защо?
  Ами ... поради същото. Неслучайно точно при учредяването на Екзархията Добри Войников написва ...

  От къщните врата са задават: булка с телюве, придружена от моми, между които и Марийка; след тях момци, между които Митю, Герги, Пенчю, а след тях цигулари, които засвирват на хоро. Сички са залавят на игра. Отстърни гледат мъже и жени, между които и Баба Стойна. Доде са продължава хорото, от пътните врата са задават: Злата, Анка, Димитраки, Маргариди, след тях Райчю с фенер, когото загасява, щом влезе. Тия последните застояват наляво. Злата погледва хорото, побутва Анка и са подсмива. Маргариди погледва ту на хорото, ту на Анка и са подсмива. Димитраки с лорнети гледа с презрение на хорото. Райчю зяпа и подсмърча. Баба Стойна, която стои настрана, погледва на Анкини и ухилено ги поздравлява с глава си. След малко хорото престава и играющите са теглят настърна.

  ЯВЛЕНИЕ II
  Същите, Маргариди, който застоява сред сцената.

  Маргариди - Мосьо, медам е медмуазел, тряба да знаете, че днес сички свят крачи с гигантски крачки към прогреса, и цивилизацията у сичките нации е достигнала върха си, сал вий сте останали в темотата; сичките вървят из пътя на цивилизацията и от ден на ден стават по-цивилизовани, сал вий стоите и не щете да са цивилизовате.

  Всички млади - Ба, искаме.

  Маргариди - Кога е тъй, както сте хвърлили потурите, фермените и дългите джобета, па сте облекли панталони, сетири и пардесю; както момите ви са махнали антериите, гащите и скуртейките, па са облекли във фустани, полки, гарибалди; тъй също тряба да махнете тези просташки хора̀ и да ги заместите с европейските дансове. Тогаз, който европеец ви види, ще рече: браво, и тез хора стъпали в пътя на цивилизацията.

  Димитраки - То са знае. На панталоните и на роклите нито мязат тези мечешки хора, а особно на малаковите, които ви правят смешни фигури.

  Маргариди - Липон, вий тряба да са изучите на полка, валц, кадрил, империала, лансие, полка-мазурка, сотиш и др. От тези европейски дансове, разумявате… вий ще имате голяма полза — тялото ви ще са поочука, парекзампл, краката ви, ръцете ви, снагата ви ще додат, па ще са скършат, тъй също както на нас, европейците (поскърша си тяло), парекзампл… видите.

  Накрая ... поуката я знаем всички ...

  Такива ми ти работи, Янакиев ...

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#17] от "john_3volta":А свиренето на класическа музика в Борисовата какво е?Хората отишли въздух да подишат, птички да послушат а някакви там агресивно им натрапват музика от преди 200 години!!! Има си концертни зали за тази работа 😂😂😂
  —цитат от коментар 38 на DDR


  Съгласен съм с теб! А още по-пошли са оперите около "Александър Невски", покрай Военната академия и пред Народния театър! Затова "елити" и "патриоти" са в кавички. Защото елит се става с писалката, четката и длетото, а патриот - с мотиката и пушката. Не с тропане на хора и ходене на опера по площадите. Капиш?

 55. 55 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#23] от "К2":
  —цитат от коментар 51 на Willy Messerschmitt


  Болшинството никога и не е обичало да се задълбочава в проблемите.Единственото качество на болшинството е в неговото количество.

  SHADOWS of SOFIA
 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3073 Весело

  Фърчали са грантове тази сутрин..
  —цитат от коментар 53 на venci4


  Тц!
  Истерията е още от Йордановден.

 57. 57 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Може да се говори с организаторите музиката да не е толкова шумна- но никой не може да забранява на хората да се събират- танцуват и забавляват, стига да не нарушават обществения ред. По цяла Европа, Сащ, Австралия - има на главните улици всякакви музикални евенти всеки ден. Това е колорит. За туристите от чужбина това е интересна атракция, с която ще ни запомнят. Не само с разбитите плочки по центъра, просяците, ровещите в кофите роми и каруците със скрап и картони.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1322 Весело

  Моля засегнатите от текста да напишат една обширна статия по въпроса и *Дневник* да я публикува.

 59. 59 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Йордановден е йордановден, но редовните хорА...
  Не сте ходили да видите кой играе и пишете глупости, за войнстваща селяния и т.н.

  Идете най добре и вижте присъстващите, защото явно нямате идея за какво става въпрос - предимно жени и момичета.
  Както във всеки клуб по танци.

  И спрете да пишете глупости

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 60. 60 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1268 Любопитно

  болшинството от днешните българи НЕ желаят да мислят....отучени са!Разчитат на лозунги-"гейропа,джендери" и т.н...За повечето операта и класическата музика са безмислени....Кефи ги просташката чалга и низките страсти.Всеки който не споделя "изконната" насдена "народняшка" простотия е соросоид,парвеню .....
  —цитат от коментар 51 на Willy Messerschmitt


  Аха - всеки, който не вярвал в 72-те пола, не подкрепял Истанбулската обезателно и не бил въодушевен от нелегални имигранти е прост чалгар, промит от алт-райт пропаганда...Дето беше казал Хазарта - Борисов милиони трябва да ви плаща за да му играете опозиция по тоз начин...

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#52] от "xm...":

  Мисля, че много по-важно е защо посоката на движение на хорото е обратно на часовниковата стрелка...

 62. 62 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 172 Неутрално

  Дообре.
  Разбрах ,че уважаемият автор е градски човек и поради тази причина няма отношение към хорото. Напълно разбираема позиция, все пак всеизвестно е, че хоро се играе само на село.
  Разбрах още , че хоро се играе само от селяни - либералната младеж насядала по пейките на градската градина , "жълтопаветниците" и прочие "ентелектуалци" .неглижирали народния танц
  Разбрах още ,че (част) от играещите хоро го не играели хоро щото им се играе , ами видите ли видите ли напук на посочените по-горе.
  Дотук добре, ама не разбрах как в Ентелектуалната професорска глава се зароди мислъта, че като правиш нещо , което друг не прави непременно го правиш, за да го уязвиш.
  А освен това , тъй като явно професорската глава освен Ентелектуална е и либерална , не разбрах какво точно й пречи, че някакви хора някъде били играели хоро?
  Само с едно съм съгласен :
  "А ще кажа направо, че когато в едно общество "елит" започне да става негативно натоварено понятие, това е признак за болест."
  Само че г-на не е разбрал генезиса на болестта - самоназначненият , самоопределящият се "елит" и инстинктивно бива отхвърлен от обществото.
  И да не лее сълзи по " папагалското присаждане на топосите на Орбан, Салвини" .
  Поне не докато в същото време чурулика във вече поизтъркали се вносни псевдолиберални ритми.

 63. 63 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Всичките тези "българщини", "родолюбия" и прочее патриотарщини, съвсем умишлено и денонощно натрапвани, са всъщност зле прикрита кампания за отдалечаване от Европа и цивилизования свят. Тези и подобните им идиотщини се наричат ясно и просто "войнстваща простащина". Другото е празни приказки и десетилетия насаждана комплексарщина. 🙄
  —цитат от коментар 10 на Йоаникий


  Точно така е!
  Въпросът е, кой насажда простащината?
  Отговорът е еднозначен - простаците разбира се!
  Ако простаците бяха далеч от централната власт, нямаше да има проблеми. За съжаление те нахлуха там с потурите си още преди 10 години!
  А когато един простак достигне до върха на държавната власт, той подава ръка и издърпва и други простаци!
  Така днес сме свидетели на най просташката власт до сега, съставена от еднокнижници и ксенофоби!
  А където има простаци, там е налице духовна нищета, неграмотност и наглост!
  И ето! Резултатът днес е на лице - пълен провал на властта във всички сфери на държавното управление, задаваща се водна катастрофа, и руснаци с енергийни проекти пред портата...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 64. 64 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#63] от "Рим":

  +++++++++++++++++++++++++

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 65. 65 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Моля засегнатите от текста да напишат една обширна статия по въпроса и *Дневник* да я публикува.
  —цитат от коментар 58 на tedif


  Комунисти и простаци тук не пишат статии!
  Може да сторят това в свинските медии!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 66. 66 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Добре написано .Думи които може и да не харесат на някой , но поне ще го накарат да се замисли.
  —цитат от коментар 23 на К2


  На простаци и комунисти, данък обществено мнение не плащаме!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 67. 67 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Минавала съм от там по съответното време през лятото. След озвучаването на "Наше село" в Борисовата по същото време, това е втората серия по маршрута ми където просто ти идва да дадеш бегом, за да съкратиш гнусотията. Репертоарът е пошло-сватбарски, дотам е народен, Уредбата на площада е по-мощна от тази на увеселително-питателните професионали, които освен това поне са на живо. Всеки път ме стряска както идвам откъм Раковска - звукът все едно се произвежда от Съюза на композиторите - тих ужас, щото и вътрешният живо на човек бива заглушен от наионалното събитие.
  Иначе хорцето, както съм го виждала, е постно като елитарни протести на половин година - 20-тина души има-няма включая по един дежурен замотан чужденец-ентусиаст, който усърдно плете крака.
  А танцуват жени, за да се покажат, за сгляда, белким им се отвори парашутът - тук вече имаме жива традиция, ама то и танго да пуснат, пак таз традициона роля ще играе.
  Щом няма разрешние от общината мисля че гражданите могат редовно да сезират полицията на място и тел 112 (като със скулпурата на маволея направиха) до откат за нарушаване на обществения ред и незаконно събиране. Спокойто без афект - по каналния ред. Ако общината го разреши - оплаквания на до общината докато трябва, че пречат - децибелите които развиват са истинското хулиганство. Общината ако го разреши, тогава ще трябва да си го поеме като политически последствия, но може да има изисквания към репертоара - да не а сватбарско-запойнически, а публично-приемлив, а и към угледността на тануващите - иглеждат, меко казано, рамъкнати - като искат пред народния - да се накитят поне, да сложат тва пендари, или поне сватбарските кондури. А защо не общината да реши да ги прекара през художествен съвет - все пак става дума и за публична репрезентативност когато тропкаш пред народния - да им утвърдят репертоара и да следят за спазването. Да се уточнят целите, мотивите (ще трябва професионални танцьори да подпомагат чужденците, ако ще е популяризиране на българските хора ) и задачите на събитието. Ако е политическо - да се каже ясно - кой го тропка. Общо взето жалка е картинката, с нахално силен звук.

 68. 68 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#63] от "Рим":

  Възрожденците са били далече от централната османска власт и въпреки това, успяват върху сериозна част от българското землище да отключат процеса на осъзнаване като народ. Изхождайки от Вашата логика, може само искренно да се съжалява, че не са били в централната османска власт —тогава сигурно и в Кипър щяха да се освестат като българи 😉
  Та като се позамисля, май проблема в момента е липсата на истинска осъзнавсща ролята си интелигенция, щото да си с диплома и говорещ красиво не те прави интелегент ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 69. 69 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#63] от "Рим":

  Така е. 20 години шоуто на слави мърсеше българската култура с чалга и простотии, ама бизнес, кво да го правиш.

  Та и хората. От по автентични, до бяла роза и селско-кръчмарски простотии.

  Но хората си играят за кеф и никой нищо не им насажда

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2131 Весело

  Проф. Янакиев бърка едно основно нещо. Жълтопаветниците и комунистите във форума на "Дневник" не са никакъв "елит". Те се наричат така, щото си мислят, че са такъв, понеже са ходили командировка на запад от Калотина. Нормалните хора им се смеят, но нито им завиждат, нито ги мразят. Един приятел преди време ми се оплаква "Дъщерята се хванала с некъв джендър от тия дето им викаш "умнокрасиви". Дойде у нас да се запознаем, аз сипах по едно, тоя го изпи и ми наду главата. Кой ги учи на тия простотии бе?!?".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Невероятен елит си имаме хорото и хвърлянето за кръста било агресивно налагане на българщина.Точно това са най-големите проблемите в момента на България.

 72. 72 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#21] от "gmbh":

  "епохата на Мърквичка няма общо с татуираното парадиране на българщина."
  =========
  Признавам, че татуировките са ми противни. Ама не от България тръгна тази мода.

  Еретик
 73. 73 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  малко странна тая статия.
  попресоленка.
  много хора можем да използваме
  сложни думи. ама и той като
  нойзи-като почне с едни суетни
  словесни тюрлюгювечи, просто
  ме отказва. инак доктрината е ясна
  от 90те още. мутри за да не се стабилизира
  средната класа, след това опростачване с чалга
  лансиране и това е следствието. причината е
  в десетата от библиотекарския и монтерей-любне гоцев и сие.
  никъде не го казва автора. аре да почнем поне да си ги казваме нещата,
  не да се страхуваме, че пеевски ще ни съди за клевета. казваш
  пеевски е мафиот, така смятам, обосноваваш е и това е.
  като оня как беше богомил манчев като го арестуваха
  по нареждане на пеевски. мълча като партизанин на разпит.
  само казваше, един 1,9 висок и всички си мислят овчаров.
  ама не беше овчаров а пеевски.
  та така.

 74. 74 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Кой елит?
  Синовете и внуците на ДрОгарите от БКП ли?
  В техните думи "елит" звучи омерзително.

  Panta rhei....
 75. 75 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#70] от "Тюфлекчия":

  малий. такива приятели ли имаш.
  джендър бил. ма то е верна
  приказката-кажи ми какви са приятелите ти
  за да ти кажа какъв си.

 76. 76 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  Харесвам Калин Янакиев много. За съжаление в случая не е прав. Разделянето на неразбран "елит" и "простолюдие" е естествен, исторически емпирично доказан факт. Политиците са медиатори между тях. Силните политици, които повече принадлежат към елита и са визионери са локомотивите на прогреса. Те обещават и изскват "кръв пот и сълзи" и са недолюбвани от "простолюдието". Те обикновено са спринтьори. Политиците популисти са повече до "простолюдието". От тях не може да очакваме прогрес, те са пътниците във влака, който се движи от инерцията на предишните "локомотиви" и слизат някъде по пътя, доволни, охранени и "успешни".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 77. 77 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Дядо ми си е избрал баба ми на хорото. Хоро са играели всяка седмица, на центъра на селото. Стигнах до хорото и спрях, идва ми доста в повече нихилизма на автора и неистивото му желание да отрича нечии други виждания за живота.

 78. 78 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#38] :
  Ами не е същото - дали професионални музиканти ще озвучават пбличното пространство или куп лели, които таз неделя няма сватба на която да се друснат ще рипкат пошло дорде ги огрее.

 79. 79 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Супер тъпо е това играене на хоро всяка неделя!!!! Коледни концерти, заря за 3-ти март и всякакви такива - един път в годината, защото касаят множество хора, които живеят в тази държава. Обаче, техно партита, хоро, концерт на Криско, свирене на гайда под прозорците на работещи хора и такива неща - да си ги организират на някоя поляна, стадион, или където щат. Няма да им се меся. Имат право хората да си правят каквото там чувстват, че искат да изразят. Обаче, ако обичат да се разкарат от центъра на София, той е за всички, не е само за патреотите или за други кресливи и досадни 50-100 души!!!

 80. 80 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Весело

  До коментар [#79] от "selinda":

  Зарята травмира животните, стряска малките деца и възрастните хора, замърсява въздуха. Дори и един път в годината и е много. Вместо нея трябва минута мълчание.
  Въобще трябва да се прекрати с практиката държавата да определя неработни дни, които да плащат работодателите. Който иска да празнува Коледа, взима си три дена отпуск, за Трети март —тоже, за Гергьовден —исто така. Тогава ще се види ясно кой патриот, кой християнин, кой американин 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 81. 81 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Интересно че не срщам коментар, който ясно да показва, че разбира какво казва статията. А Калин Янакиев обяснява както винаги като за всеки да разбере - или изобщо не се чете или изобщо не става дума за това да се разберем - второто е горе долу вече по темата на статията.

 82. 82 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#77] от "Веселин Петров":

  Еми преди век - тъй е било. Нямали са смарт фон да си менкат фотки.

 83. 83 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.


  За да видите коментара кликнете тук.


  Пълен текст на коментара:
  А Калин Янакиев е хубаво никой нищо да не го убеждава!
  Да си остане ей така !

  Ни за хорото, ни че във водата има два атома водород ще го убеждаваме.
  Да си стои облещен.

  Така яко кефи, не ли?

 84. 84 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#81] от "znaya":

  Моля те, обясни ясно и разбрано какво казва статията. Още веднага попитах, дали някой е разбрал и наистина отговор няма. Или текста е много елитарен (което не говори добре за автора, защото пейзаните, към които е надочен не го разбират) или само на мене ми е много неразбран или е пълна боза.
  Та ако може да го ”преведеш” на разбираем език и да обясниш някои от по агресивните му изречения, ще си направила за днеска едно голямо просветителско дело.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 85. 85 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1028 Любопитно

  Супер тъпо е това играене на хоро всяка неделя!!!! Коледни концерти, заря за 3-ти март и всякакви такива - един път в годината, защото касаят множество хора, които живеят в тази държава. Обаче, техно партита, хоро, концерт на Криско, свирене на гайда под прозорците на работещи хора и такива неща - да си ги организират на някоя поляна, стадион, или където щат. Няма да им се меся. Имат право хората да си правят каквото там чувстват, че искат да изразят. Обаче, ако обичат да се разкарат от центъра на София, той е за всички, не е само за патреотите или за други кресливи и досадни 50-100 души!!!
  —цитат от коментар 79 на selinda


  А какво ще кажеш, @selinda (о, колко „елитен“ ник), ако обичат някои други да се разкарат от Орлов мост в София, "щото той е за всички, не е само" за жълтопаветните огрухани челобитници или "за други кресливи и досадни 50-100 души"!!! Нещо против, а? Или за едните може, а за другите – не, така ли? Ще питаш ли нещо?

 86. 86 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Супер тъпо е това играене на хоро всяка неделя!!!!
  —цитат от коментар 79 на selinda


  Така са смятали и жителите на османлийските махали в нашите селища , преди Освобождението..
  И са ходили, на тумби, да им вземат тъпана!

  Дали Радан и умно-красивците да не подновят тази практика?

  Калин Янакиев ще предвожда, ще е разгърден, курназ, с напъпили мустаки - ще стъпва ситно-ситно и наперен!
  Взима им тъпана, дупчи го с нож (Калин ще има и слияхлък с ножове) и гледа наоколо с поглед на победител!

 87. 87 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Весело

  Стига вече с тея хора и ръченици! Аман от псевдогерои и патреоти!

  klimentm
 88. 88 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4022 Весело

  До коментар [#86] от "simChо":

  Аланкоолу, османска империя няма от 200 години, събуди се!
  Ето това сте!

  klimentm
 89. 89 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Много думи, па и едно изречение е достатъчно. Хвани "елита", па удари "българщината"!

 90. 90 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#88] от "klimentm":

  Че кога станаха 200 години?
  Явно съм заблуден, че приключва след ПСВ, демек има няма 102 г., пък те били 200 ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 91. 91 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Не мога да се съглася с автора в доста моменти. Хорото е на всички, на всеки, на когото краката не могат да стоят мирно, когато засвирят Дунавското или граовско например. А от нас зависи дали ще позволим тн парЕоти да ни го откраднат, като го направят мерило за това кой е и кой не е истински българин, патриот, елит и пр.
  Хорото е приобщаващо, а не изключващо!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 92. 92 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#84] от "DDR":

  По- ясно от Янакиев едва ли някой може да говори - той е неизтощим в това отношение. Може би тук става дума за образователни дефицити - четене с разбиране, ако не го можете няма кой да ви го обясни.
  Племенникът ми току що се е научил да чете - праска като експресен влак без да спира никъде по-бързо и от мене, но през трафопоста нищо не минава - трябва после да му се чете, че не само говорния апарат, ами и ушите и онова, което е между тях да влезе в действие. Обаче той пак не ще да слуша - щото все едно не го признаваш за четец.
  Та тъй, ако можете го прочетете, ако не - аз много ви уважавам, ама няма смисъл да се хабя да ви говоря.

 93. 93 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Ето една наистина обмислена критика на съвременната мода на танцуване на хора: https://peatnekoga.com/issue-008/ne-folklore-new/
  Доста различна от горната статия, нали?

 94. 94 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#84] от "DDR":

  Казва, геополитическата ориентация - само къмто атлантика.

  Има си неща, дето трябва да се борят.

  Иначе, има опасност ЕС да е в симбиоза с територията на източната си граница, а това е зле за интересите на атлантиците.

  Елементарно

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 95. 95 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#92] от "znaya":

  Янакиев има навик да си служи с ненужни чуждици и терминологии за да придаде уж тежест на текстовете му, които все повече олекват и си личи, че са плод на собствените му мрачни чувства, не на някакви реални размишления и действително разглеждане на другата гледна точка.

 96. 96 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#94] от "hli32616303":

  Ами не можеше ли така като тебе, да го драсне разбираемо с три елементарни изречения?! 😱

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 97. 97 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 955 Весело

  До коментар [#93] от "pupil24":

  У-у-у тва много дъло бе...
  И първото което виждаме е, че обяснява дори какво казал Цицерон за културата.
  Страшна работа - тук ще да е истината.

 98. 98 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2923 Любопитно

  До коментар [#92] от "znaya":

  Много благодаря, че така обстойно и многословно ми обяснихте, че не може да обясните написаното —не сте го разбрала. Свака чест че имате силата да си признаете.
  Лек и успешен ден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 99. 99 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 985 Гневно

  Неколцина неграмотни същества се надпреварват да лющят простотиите си.
  Някои не се спират и след петата.

  Как такива твари ще сФанат есето на Калин?!
  Което, съвсем правилно, не е писано за сайта "Дневник" - предвид настоящата му аудитория.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 100. 100 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#93] от "pupil24":У-у-у тва много дъло бе... И първото което виждаме е, че обяснява дори какво казал Цицерон за културата. Страшна работа - тук ще да е истината.
  —цитат от коментар 97 на znaya


  Много интелектуален отговор, като от цвета на нацията!
  Вие сте сме много интелигентни и много разбиращи и само вас трябва да слушаме какво да се прави и какво не, само не трябва да ви даваме да четете дълги текстове, че се затруднявате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK