Водна криза, боклуци и мръсен въздух за политическа употреба

Сбирка при премиера в навечерието на Новата година за отпускане на 30 млн. лв. за Перник – във всяка нормална държава такова правителство щеше да бъде пометено от бунта на оставените без вода.

© Фейсбек на Бойко Борисов

Сбирка при премиера в навечерието на Новата година за отпускане на 30 млн. лв. за Перник – във всяка нормална държава такова правителство щеше да бъде пометено от бунта на оставените без вода.Текстът е препечатан от "Тоест". Венелина Попова е дългогодишна журналистка в програма "Хоризонт" на БНР, сега работи на свободна практика. Носителка е на наградата "Паница" за гражданска доблест.


Във всяка нормална държава след криза, подобна на тази в Перник, правителството щеше да е свалено. И то не с парламентарен вот на недоверие, какъвто БСП подготвя за четвърти път срещу коалиционния кабинет на ГЕРБ и "Обединените патриоти". Такова правителство щеше да бъде пометено от бунта на оставените без вода стотина хиляди граждани. Българите, свикнали да търпят всякакъв управленски произвол, преглътнаха и това. И не излязоха на масови протести, за щастие на Борисов, който се ужасява от уличния натиск. За да го предотврати, той изпрати полицейски подкрепления в града с обяснението, че униформените щели да помагат за справянето с проблема. Вярно, жители на три пернишки села блокираха пътя към Кулата, но не с искане за отмяна, а за въвеждане на воден режим! Така щели да са сигурни, че поне няколко часа в денонощието ще имат достъп до течаща вода, без значение дали мътна, или бистра.


Днес без вода са перничани, утре наред са жителите на Ботевград.
Проверка на службите и на прокуратурата трябва да установи виновните лица за водната криза в Перник, която е на път да се превърне в заплаха за националната сигурност. Разследването трябва да даде и отговор на въпроса дали вецът на Васил Златев – баща на бизнесмена Валентин Златев – е причината за загубите на големи водни обеми от язовир "Бебреш", както и дали организирана престъпна група от ВиК дружеството в Ботевград е ощетявала държавната хазна за милиони левове със знанието на неговия кмет. Разследването трябва да разкрие още и дали водата в язовира, строен някога за индустриални нужди, има необходимите качества за питейна вода, както и дали смеските, с които се почиства магистрала "Хемус", се оттичат към него, а оттам – и в градските чешми.


След проверка, разпоредена от Сотир Цацаров, пернишката Окръжна прокуратура обяви, че министрите на околната среда и на регионалното развитие "са нанесли щети и вреди за човешкото здраве, като не са направили необходимото, за да бъде избегната кризата с водоснабдяването на града". Не е изненада, че новият главен прокурор Иван Гешев прехвърли разследванията за безпрецедентната водна криза на Спецпрокуратурата и ги взе под свой надзор.


В четвъртък прокуратурата проведе в Министерството на околната среда и водите (МОСВ)


показна спецакция в стил "Гешев",


а министър Нено Димов бе отведен за разпит и по-късно бе задържан с полицейска заповед за 24 часа. Шумните арести в България обаче невинаги водят до понасяне на наказателна отговорност. А в нашата съдебна практика не са единични случаите, в които се повдигат негодни обвинения към лица от списъка на недосегаемите и впоследствие те излизат сухи от съдебната зала. Затова едва ли има много ентусиазирани граждани от кризисната пиар акция на Иван Гешев.


Задържането на Нено Димов, което неговият колега в Министерския съвет Красимир Каракачанов нарече "показно убийство", освен повод за добър старт на новия главен прокурор, е и в услуга за самия Борисов, защото му развързва ръцете да смени министъра, без да създава проблеми с коалиционните му партньори. Акцията безспорно има за цел и да демонстрира активността на службите и прокуратурата пред новия надзорник на правосъдната ни система в Посолството на САЩ у нас.


Кризата с водата в продължаващата суха зима заплашва да обхване и други региони


в страната, които вече са с режим.


Със средства от Оперативната програма "Околна среда" в много градове бяха изпълнени договори за водни цикли. Въпреки това дружествата в страната продължават да отчитат загуби по мрежата от над 50%. Дали водата изтича в земята само от компрометираните водопроводи, или тече в ромски махали, без да се отчита и плаща – това са много сериозни въпроси, но защото са политически некоректни, по тях властта си мълчи. Мълчи се и за масовите кражби на вода в страната, особено по селата, а едва сега бе поставен на дневен ред и въпросът за необходимостта от централизирано управление на ВиК дружествата.


И така, вода няма, въпреки това цената ѝ расте, и то най-много в регионите, които са на режим. Затова всеки абонат на ВиК би могъл да оспори по съдебен път огромните загуби на вода и би спечелил дело срещу операторите. Само че у нас гражданите нямат културата да защитават правата си в съда, а ги спира и недоверието към правораздавателната ни система. Затова пък ще продължат да си плащат безропотно все по-високата цена за питейна вода, която повечето хора даже и не пият заради съмнителните ѝ качества на много места у нас.


Към тенденцията за тревожно намаляване на водните обеми в язовирите


се добавя и строителството на малки вецове по поречията.


Репортажът на журналиста Александър Файст "Как България унищожава своите реки", спечелил злато в категорията "Природа и околна среда" на филмовия фестивал WorldFest в Хюстън, показва как с пари от ЕС у нас са изградени 270 водни централи, като някои от тях са в територии по "Натура 2000", нарушавайки закона. Най-голямата сред тях е "Цанков камък", но добивът на енергия от нея е относително малък. Тези вецове имат незначителен дял от произвежданата в страната електроенергия, но нанасят непоправими щети на пълноводните ни реки, за да осигурят печалба на своите собственици. А правителството е одобрило изграждането на още 300 такива централи. Подобни минивецове заплашват последните свободно течащи реки и потоци в Европа. Около 3000 централи от Словения до Гърция са планирани или вече се строят, а концесии за хора, близки до властта, съсипват природата на Балканите, пише "Дойче Веле".


Сред мотивите за вота на недоверие, който БСП ще внесе на 20 януари в Народното събрание, е и лошото качество на въздуха, предизвикано от огромните количества боклук, внасян у нас от Италия и страни от Третия свят. Въпросният боклук се изгаря не в специални инсинератори, а в котлите на тецове и топлофикации, собственост предимно на бизнесмена Христо Ковачки.


Реакцията на хората и срещу мръсния въздух е толкова вяла, че изобщо не стряска никого –


нито местната, нито централната власт, нито олигарсите, които печелят от този бизнес, който често е свързван с мафията. Причината за липсата на гражданска съпротива срещу редовното замърсяване на въздуха от тези горивни инсталации не е една. На първо място е страхът, че ако бъдат закрити тецовете, както настоява Европейският съюз, в обозримо бъдеще мнозина ще останат без работа, още повече че правителството няма стратегия за развитието на индустрията ни след етапа с въглищата. На второ място отново е страхът, този път от местната власт, която в повечето случаи си партнира явно или задкулисно с олигарсите, които използват боклука като суровина, заместваща поетапно въглищата като гориво. Така на практика се оказва, че хората предпочитат хляба пред алтернативата да живеят в чиста среда. А олигарсите – по модела на италианските мафиоти – осигуряват препитание на местните общности, но изискват послушание от тях.


Дали в България се внасят опасни отпадъци, трябва да се произнесат разследващите органи. Но и тези, които се внасят за изгаряне, са източник на вредни емисии в околната среда. Затова Административният съд в Стара Загора определи като неправилно решението на РИОСВ да издаде разрешително на ТЕЦ "Брикел" за експериментално изгаряне на отпадъци без Оценка за въздействие върху околната среда. Делото беше заведено от организацията "За Земята – достъп до правосъдие". "Грийнпийс" оспорва по съдебен път и разрешителното за горене на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", а съдът задължи МОСВ да предостави информация за вноса на отпадъци в България през 2017 и 2018 г. на вестник "Капитал".


Тук е мястото да припомним, че в началото на 2018 г. доклад на "Грийнпийс България" на тема "Финансовите мини" освети феномена "Христо Ковачки" в българската енергетика и дейността на 19-те му дружества, определени като "въглищната мрежа" на олигарха. Въпреки че към края на 2016 г. те имат натрупани задължения за повече от 1,112 млрд. лв. и не отговарят на нормите на новото европейско екологично законодателство, дружествата продължават да работят. Нещо повече – Ковачки и Доган си поделят парите от държавата за т.нар. студен резерв на енергийната ни система.


Две години след публичното оповестяване на доклада, прокуратурата не се е самосезирала и не е започнала разследване


защо държавата субсидира с данъци групата на Ковачки, вместо да получава корпоративен данък от функционирането на дружествата му. Не разследва и кой лобира за интересите на енергийния бос и позволява старите му и амортизирани централи да продължават да работят, вместо отдавна да са закрити. А сега вече и да изгарят боклуци, за да спестяват огромните средства за въглеродните квоти и да увеличават печалбите си за сметка на околната среда и здравето на хората.


След публикации в няколко медии относно трафика на боклуци и изгарянето им у нас, МОСВ предложи за обществено обсъждане Проект за изменение и допълнение на Наредбата за предоставяне на информация за дейностите по отпадъците, както и на реда за водене на публични регистри. "Грийнпийс" и "За Земята" вече оповестиха становището си по предлаганите промени, които според тях имат за цел да прикрият скандалните разкрития, но не и да решат проблема.


За привидното раздвижване на институциите говори и фактът, че въвеждането на задължителната Национална информационна система "Отпадъци" (НИСО) се очаква чак през 2021 г., коментира Дарита Заричинова от "За Земята". Според тези екологични организации няма и утвърдена методика за вземане на проби и анализи за установяване на съдържанието на отпадъците. Това позволява опасни отпадъци да бъдат етикетирани и декларирани пред митническите служби като неопасни, а изгарянето им след това да предизвиква тежки екологични вреди.


Държавата отново се опитва да имитира активност за спазване на европейското законодателство,


в случая на Регламент 1013/2006, свързан с превоза на отпадъци. В писмено становище до МОСВ от Управителния съвет на Българската стопанска камара изразяват безпокойство, че предлаганите промени на практика ще доведат до завишаване на административните задължения на изрядните оператори, без да се намали нерегламентираният внос на отпадъци от оператори в сивия сектор.


Пореден, обречен на неуспех вот на недоверие е политическият отзвук от кризата с водата и въздуха. Това обаче не е пречка пред парламентарната опозиция да поиска отговорност от управляващите за цялостната им политика или за политиката в отделните сектори. Министър Нено Димов вече подаде оставка. Но това няма да разреши водната криза. А и смяната на министри не е от особено значение, защото, както знаем, те са по-скоро марионетки в коалиционния кабинет "Борисов 3". Големият въпрос е докога държавата ще продължава да бъде оплитана в задкулисни зависимости и интереси, на които обществото е заложник, а управлението – просто параван


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Държавата не е виновна нито за мръсния въздух, нито за липсата на вода! Тя не трябва да се занимава с тия неща! Това е работа единствено на местната власт! Искат местно самоуправление и когато поради некадърност оплескат нещата, си измиват ръцете с държавата! Нено Димов бил виновен, че подписал харченето на водата от "Студена"! А кой бе джанам е поискал това харчене?! Не са ли местните ВиК и кметовете?! Ако не е било искането, то Димов няма да им прати заповед да източват язовира! У нас всички се мъчат по социалистически да търсят и пари и вини в държавата!До кога бе другари ще си изтривате некадърността с държавата? Кога най-сетне ще застанете с пълната си отговорност да си вършите работата?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  Мини ВЕЦ-овете не сомо източват водата от язовирите но и причиняват допълнително размътване и я правят негодна за пиене ако не е пречистена прадварително!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  "Държавата не е виновна нито за мръсния въздух, нито за липсата на вода!"

  Да ама контролът се осъществява основно от държавни институции към министерствата и те също носят вина наравно с министъра!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3156 Разстроено

  Хубав текст, верен при това. Какво да коментираме, трябва да се замислим първо....

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Да се замислим върху липсата на електорат въпреки богатия избор от водачи?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Във всяка нормална държава след криза, подобна на тази в Перник, правителството щеше да е свалено. И то не с парламентарен вот на недоверие, какъвто БСП подготвя за четвърти път..."

  - Водната криза е саботаж, подобен на атентата в Света Неделя.
  Аре.

 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":Да се замислим върху липсата на електорат въпреки богатия избор от водачи?
  —цитат от коментар 5 на дерибеев


  Ти разбра ли какво си написал?Замислял ли си се защо негласуващите са половината от тези с право на глас.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ""Със сателитните снимки може да се направи сравнение за последните 5 години. През цялата 2018, нивата на водите са сравнително високи, никакъв знак за източване. Дали за ремонт или друго. Първото патологично отклонение започва от февруари миналата година. След което нивата на Студена стремглаво хукват надолу. Все едно язовирът е спрял да се пълни въобще. ...
  Но ако за Перник годината е суха, валежите на Витоша, водосборният район на язовир Студена са същите като миналата година - според данните на националния институт по метрология и хидрология. А и според сателитните снимки, нивата на язовирите наоколо не мърдат."
  http://news.bnt.bg/bg/a/sled-novinite-prazniyat-yazovir-studena

 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  До коментар [#7] от "К2":

  Именно, ти защо не гласуваш? Нима нямаш избор от водачи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Е да де, но държавата събира парите отпданъците на хората. Съответно отговорността е нейна. Освен това местното самоуправление у нас е устроено като една партийна касичка. Да имат партийте откъде да цоцкат, та да не врякат много. Всичко е съсредоточено в министерствата, а там са турени верни бушончета. Главния предпазител е на ръчен режим. Га в сараите решат го задействат... Ел. техника е в прокуратурата, в случай че нещо се обърка повечко, та трябва да се режат кабели и да се сменят изгорели бушшони...

 11. 11 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Ilian Vassilev
  15 hrs ·
  Не знам дали разбирате, но 2020 година ще бъде годината на сгромолясването на това правителство и на Борисов лично. Диагнозата е медицинска - шок на огранизма и постепенно отказване на всички органи, т.нар. полиорганна недостатъчност. Всяка система или организъм има нужда от това основните органи да работят. А при това управление те отказват, един след друг.. Сценките със спешни срещи при министър председателя ще зачестяват. И той все повече ще приема исканията в отчаяна борба с времето, да спечели още малко време на власт, без грам идея, какво да се прави. Защото креативните или стратегически функции на управлението са тотална закърнели. Всички хора с идеи и гръб са или в личностна имплозия, уволнени или напуснали.
  Кризата в Перник изобщо не е разрешена, защото към трите сигурни месеца с липса на вода, перничани ще добавят и липсата на работа. Синдикатите искат вода, защото без вода някак може, за пиене винаги ще се намери, но без работа?! А Стомана Перник не са иззедници, а компания, която разчита на това някой да и даде вода, инак не може да работи и да дава пари и хляб на работещите и техните семейства. Като няма вода, затварят кепенци, преместват поръчки в други заводи и уволняват работници или ги пускат временно в неплатен отпуск.
  Тоест положението става от революционно, апокалиптично. Правителството няма полезно действие.
  Махнете Стомана Перник и основен източник на приходи и градът "изчезва". Не, не твърдя че перничани ще се вдигнат на протест. Той духът им е пречупен, те могат и без парно и без приходи.
  Но това няма да попречи проблемът с водата да се превърне действително в национален защото всеки в своя град ще започне с трепет да следи темата и да установява, че не е далеч от криза.
  След това шефът на Здравната Каса хвърли кърпата и подаде оставка. Защото усети, че вече започнаха да търсят "виновника" за кризата в здравеопазването и че той е първи в списъка. Защото има недосегаеми, които са близо до Тялото, но той не е. Чест му прави, че проговори, но нали знаете, че зад тези частни болници и лобистки текстове не сме аз и вие, а олигарсите, политиците и ТЯХНОТО благоденствие. Тоест Системата.
  А здравето и то като водата е национална сигурност и не се купува или заменя. Затова доктор Дечев подаде оставка и направи разкритията - за да не си измият ръцете с него. И да не го държат в ареста, докато си "признае" или мълчи..
  След това вижте какво става в енергетиката - хвърлят панически огромни пари за да направят Турски поток и Белене, но сами разбират че стъпиха на мина /Американски и ЕС санкции/ и сега ги е страх да си махнат крака, защото това е края.
  Да не говорим, че тръгнаха да закриват Мариците, за да отворят място за АЕЦ Белене, а това убива два областни града, два региона с над 350,000 души и ситуацията ще излезе извън контрол. Да виждате някъде стратегическо мислене, терапия на проблема преди да гръмне?! Не, пожарогасене след пожарогасене, но от това проблемите не стават по малки. Напротив приближават точката на врива.
  Ами тол системата? Добре, отложиха по-високите такси, но всички знаят че Тол Системата е така направена, че изисква постоянно огромни оперативни разходи по администрация, пък и над двеста милиона се направиха капиталови разходи. Сега стои над водата, само заради огромните инжекции от бюджета. Но пък те идват за сметка на по-малкото финансиране на пътна инфрастуктура.
  Няма как при тези такси, които превозвачите дадоха, да се възстановяват средствата от изграждането на тол системата, средствата за изграждане на нова пътна инфраструктура, за поддържане на мрежата, пък и да има за функциониране на самата тол система. Май месец ей го къде е. И докато Пеевски, другите олигарси и неговата обслужваща тол системата фирми си вземат "своето", нетни приходите ще потъват и ще трябва да се премине първо към по-високите такси и второ, към разпространението им и за всички - включително за МПС под 3,5 тона. И какво е посланието към 4 милиона души, които ще трябва да плащат?! Ще плащате защото сте ни избрали.
  Нормално, след десет години на реактивно управление, в паническо избягване на реформи, стигнахме до тоталния саморазпад на управлението. Без протести, поне без такива, които да бъдат съизмерими с обществената енергия в други страни. Защото ТЕ успяха да упоят обществото и да убият чувството му на справедливост, на достойнство и чест, да го обездвижат като протестна енергия. Но не успяха да осигурят възпроизводството като икономиката и обществени отношения и започна канибализмът сред имащите власт и богатство.
  И не забравяйте, Борисов няма да стои до края, пръв ще напусне кораба. За да не носи отговорност и да гледа отстрани. Докато ви брани от комунистите.
  И тук опираме до основния дефект на прокурорската република, която измислиха за да им гарантира властта вовеки - както самият Гешев им го каза, ние можем да накажем някого, но не можем да дадем вода.То и диагнозата на прокуратурата - "умишлена безстопанственост" казва всичко. Това е диагноза на цялото управление.
  Така и с техните медии. Те могат да анестезират обществото, да му създадат виртуална реалност на успехи и конграчулейшънс, но вода не могат да налеят в язовирите, още по-малко да подадат до домовете. Трябват критични и умни медии, които да предупреждават, а не описват финалните трагедии. Сами влязоха в собствения си капан, като изключиха сензорите за приближаващия сблъсък.
  Управлението изисква умни, знаещи и образовани хора, които знаят какво да очакват, могат да предовратят кризи и да водят кораба на страната през предизвикателствата, а не милиционери и пожарникари, които могат ги гасят, и да вкарат избрания "виновник" в ареста.
  Забележете този срив има автогенен и необратим характер и не зависи от наличието на отговор на въпроса за алтернативата.
  Този пост ви дава и опциите за личностно поведение - ако стоите пасивни ТЕ ще ви пласират следващия "Борисов". Доган ги е подготвил, няколко варианта. От тези които сега най-много критикуват Борисов. Ако помните как той дойде на власт - с обещанието да вкара Доган и Станишев в затвора?! И "новите" също обещават да се самоазправят с него, с Пеевски, с Доган и прочие пунтамари.
  Ако проявите активност и желание да си защитите интересите, резултатът ще бъде друг.
  И не се страхувайте от манипулацията, че ако падне Борисов, ще дойде Нинова. Това просто няма как да стане. Доган спретва някакъв вариант на "правителство на националното спасение, на реформите и на възхода на България".

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Трудно може човек да прецени, дали картината е толкова апокалиптична или и се придава такъв вкус от тези, които имат полза.
  Но е факт, че нито климата, нито икономиката ни така силно се е променила, че да се стигне д днешното дередже.
  И това, че вина имат широк кръг хора, никак не променя действителността, че държавата със всичките си органи е проспала ситуацията.
  А като спиш по време на работа, редно е да си платиш, макар че първия на опашката след ББ е Нинова - нещо което трябва серизно да ни разтревожи. За шкембе войвода и Ко даже не ми се споменава.

 13. 13 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  Да падне правителството, заради нивото на един среден язовир, е несериозно.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  Ами.....можем ли преди коментариите да си представим последствията например в една Франция , в един съпоставим по мащаб град като Лион , да се " случи " подобно нещо ?!
  Какъв кмет ,какъв общински съвет , каква партия , която ги е изпратила ще остане на власт …..
  Малко ли са 30 години ...явно...." не стигат "...и те !

 15. 15 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Пак лъжи!
  Одобрени за 300 ВЕЦ-а ама от Правителството на Станишев. Вчера по БТВ го даваха. Всички малки ВЕЦ да на върхушката на БСП. Кирил Добрев е собственик на най-много например.
  Голяма любов към БСП на ДБ. Голямо нещо.

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  До коментар [#7] от "К2":

  На теб кой ти е виновен, че не гласуваш?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 17. 17 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 434 Весело

  Ама чакайте малко, как не се сетихме??? Да повикаме Доган да реши водната криза в Перник. Той нали е най-скъпо платения (разбирай най-добрия) хидроинженер в нашата мила родина? Той е човека.

  Хайде Бойко!

  Пък пак да си арестват министри...

  keep calm and carry on
 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4884 Любопитно

  До коментар [#11] от "SaveBG":

  Страхотно решение дава Илиян Василев - след падането на Борисов няма да дойде Нинова, а Доган.
  Вече се чувствам национално спасен. Успокоих се.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  Няма вода, но сме вече "сварени жаби"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "докога държавата ще продължава да бъде оплитана в задкулисни зависимости и интереси, на които обществото е заложник, а управлението – просто параван"
  Докато избираме зависими и с хора с тъмно минало начело на държавата.

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Докога държавата ще продължава да бъде оплитана в задкулисни зависимости и интереси, на които обществото е заложник, а управлението – просто парава?
  —цитат от коментар 0 на статия


  Докато БСП не дойдат на власт.

 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Защо Ковачки е недосегаем? Той твърди, че лично Бойко Борисов е подписал през 2015 година договорите за внос на отпадъци от Италия, Испания и Великобритания и заплашва, че ако прокуратурата го тормози, ще извади интересни документи. Та да видим Гешев, дето се пази от политизиране като дявол от дяволии, дали ще посмее да подхване сериозно Ковачки, или ще предпази Бойко (без да политизира случая)?

 23. 23 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Любопитно

  До: "22" - Това с подписването е любопитно , защото , ако е вярно , би могло да се разкажат интересни подробности ,около идеята да се внасят и горят боклуци отвън у нас.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK