Как НРБ уби разнообразието в кухнята

В НРБ поне осем вида сирена и редица други продукти изчезват от трапезата

© Юлия Лазарова

В НРБ поне осем вида сирена и редица други продукти изчезват от трапезата



Текстът е препечатан от "Дойче веле".


С навлизането на европейските търговски вериги в България и покрай конкуренцията в хранителната и аграрната индустрия хранителните навици на българина се промениха. На масата му днес има италиански сирена, европейски колбаси и много други чуждестранни специалитети. Само преди 30 години нещата изглеждаха другояче - до края на 1989 г. в българските магазини можеха да се открият само по два-три вида сирене и кашкавал. Подобно беше и разнообразието от трайни и малотрайни колбаси – разбира се, не наведнъж.


Преди идването на съветските войски и налагането на "народната власт" обаче изобилието от местни и вносни продукти по пазарите в България е било много по-голямо. Стандартизацията на храната по съветски модел, затварянето на пазара в рамките на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ на Източния блок – бел. ред.), индустриализацията и налагането на любимия на Ленин модел на обществено хранене са довели до изчезването на десетки традиционни за България продукти. Продукти, които в наши дни вече не съществуват, поне не и масово.




Поне осем български сирена са практически изчезнали и днес са непознати, пише в книгата си "Производство на традиционни млечни продукти при домашни условия" професор Петър Груев, публикувана през 1994 година. В рецепти от ловешката кухня от 1893 г., издадени от Регионалния исторически музей в Ловеч, откриваме продукти като октопод, миди, охлюви и китова мас. А това означава, че те са били нещо обичайно за пазара в първите години на Третата българска държава. От реклами на търговци в стари вестници се вижда, че в магазините и кръчмите е имало отбрани алкохолни напитки, вина и бири от цял свят.


Тънката книжка "Производство на традиционни млечни продукти при домашни условия" на проф. Груев е написана с цел да се възстановят технологиите за производство на изчезналите млечни продукти. Шанс за това Петър Груев вероятно вижда в завръщането на частното животновъдство и малките мандри в началото на 90-те.


Кои са изчезналите български сирена?


Да започнем с куртмач (куркмач) и неговата разновидност – куртмачово сирене. Интересното е, че технологията на производството на този продукт е открита в италианската специализирана литература. Приготвя се след изваряване на овче мляко и вкусът му се описва като близък до сладка, но гъста сметана. Ако продуктът се остави да узрее и ферментира, се получва куртмачово сирене. Ахчакът е друг изчезнал вид меко сирене, което узрявало при съхраняване в стомна. Поставянето му в този съд позволявало да се транспортира на далечни разстояния и да има необходимата за това трайност. Преди употреба стомната се чупела. Производството е възможно и в други съдове.


Негов братовчед е катъкът – при него се добавяло бяло саламурено сирене. Сегашният катък по магазините няма много общо с оригинала. Разновидност на катъка е тулумското сирене, тоест катъкът узрява в тулум (торба от животинска кожа, наричана още мях). Смята се, че рецептата е останала от каракачаните. В Централните Родопи това сирене е известно и като "мяхово сирене" или като "ядково сирене" - заради това, че се образуват своеобразни ядки, в които са съчетани няколко консистенции и вкусове – от този на извара, през бяло сирене и кашкавал. Малки количества от него могат да се опитат и в наши дни – като атракция за туристи. Разбира се, тулумското сирене сега не се съхранява в мях, а в буркани.


Преди Първата световна война най-популярното сирене в Родопите е битата брънза. По пазарите в Пловдив е било известно и като Рупско сирене, тъй като предлаганото там се е правело в района, наричан Рупчос – около селата Хвойна, Павелско и Орехово.


Освен тулумското сирене каракачаните приготвяли и сирене стромботири, известно още като "кремик сирене" или "жилавец", което траело цяла година.


Освен изброените в книгата на проф. Груев сирена преди 1944 в България са били популярни и рецепти за млечни продукти от съседните страни, чийто вкус отдавна е забравен. Каймакът например, който все още е специалитет в Сърбия, е бил част от българската трапеза до 9 септември.


Столовете като "кълнове на комунизма"


"В утвърдения от третата редовна сесия на Народното събрание доклад "За ускоряване на развитието на народното стопанство" ние си поставихме задачата да подобрим и разширим мрежата на общественото хранене с оглед в перспектива постепенно всички наши съграждани да получават готова, евтина и питателна храна", пише в доклад, изнесен пред Политбюро на 18 май 1959 година. В документа се прогнозира, че през близките няколко години ще се премине от "индивидуално-семейния към обществения начин на хранене". "Този начин не само осигурява икономия на материални и трудови ресурси, но изменя коренно бита на семейството, освобождавайки жената от тежестта на домакинския труд", се посочва още там. Както в почти всеки документ от соца, така и в този доклад се цитира Ленин, който наричал столовете "кълнове на комунизма" и ги смятал за важен фактор за "социалистическото преустройство на бита на народа".


Голяма част от работещите в столовете в НРБ нямат готварско образование, храната в повечето заведения за обществено хранене е с голяма надценка, а освен това съществуват и проблеми с необходимата техника.


От документа, намиращ се в дигиталната колекция на Държавна агенция "Архиви", не става ясно кой е неговият автор. За негово съжаление, но пък за наше щастие "индивидуално-семейният начин на хранене" е оцелял, а с него и част от кухнята и кулинарията. Общественото хранене в годините на социализма обаче е довело до почти пълно унифициране на рецептите и изчезване на много традиционни продукти.

Ключови думи към статията:

Коментари (171)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 6885 Весело

    Добре, че палмовото сирене е навсякъде вече :)

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на Николай Бучков
    Николай Бучков
    Рейтинг: 4520 Весело

    Е, в НРБ имаше специални магазини.....така , че не е било убито разнообразието....просто някои са се подготвяли за РБ......и преди , и сега е ООД !

  3. 3 Профил на tacheaux
    tacheaux
    Рейтинг: 3254 Неутрално

    Какво хранително разнообразие можеше да има по време на комунистическото робство , когато България беше превърната в един голям затвор. През своето многовековно съществуване като нация , българинът е бил роб единствено през периода 1944-1989 година.

  4. 4 Профил на ralita68
    ralita68
    Рейтинг: 626 Неутрално

    Като чуя за стол настръхвам. Мръсни подземия, дебели и прости лелки, полулегнали върху "шубера" пробутват канчета от алпака.....а в тях най често постни яхния и компот. В края на тезгяха са строени, разбира, сефертаси с които соцтруженичките пренасяха буламачите и вкъщи. Може и да е имало и лъскави столове в партиййните домове, незнам.

  5. 5 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    "Голяма част от работещите в столовете в НРБ нямат готварско образование, храната в повечето заведения за обществено хранене е с голяма надценка, а освен това съществуват и проблеми с необходимата техника."
    Затова днес всички имат готварско образование, дипломи, сертификати и се наричат "шеф"-ове, храната е достъпна и с минимална надценка и няма никакви проблеми с техниката, защото трудът е достатъчно евтин, за да не е нужна техника...

  6. 6 Профил на Фат Ким
    Фат Ким
    Рейтинг: 764 Гневно

    Дойче Веле да направи едно сравнение на продуктите с еднакъв етикет в супермаркет в Германия и такъв в България. Защото този в България е по-скъп и 10 пъти по некачествен, като се направи запитване защо, отговарят с заученото " регионални вкусови предпочитания"

  7. 7 Профил на ivanpopov
    ivanpopov
    Рейтинг: 2169 Неутрално

    Искам да питам автора, защо тези сирена не се появиха отново, след като комунизма си отиде? Защо ми се налага да търся кашкавал за запичане, през два-три месеца. И дори да намеря, няма никаква гаранция, че следващата партида няма да се топи като пластмаса (а и ще мирише на такава). И не, не купувам най-евтиното за някое заведение, а търся качествени продукти, за домашната трапеза.
    Относно работниците в обществените заведения, авторът също бърка. Може да назначаваха хора, без специфична диплома, но ги проверяваха дали могат да готвят. И минимум един от управител/главен готвач/технолог-калкулант-диетолог бяха завършили или техникума в София или Института в Пловдив. А готвенето беше по един-два сборника с рецепти за обществено хранене, които бяха доста подробни и качествени издания. Именно за това успявахме да постигнем поне някакво ниво, за да не се закрият ресторанти и столове. Лошото качество на храната се дължеше на боклука, който постъпваше на входа на заведенията и най-вече на масовите кражби от персонала.

  8. 8 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 777 Неутрално

    Явно дневник дава широка трибуна на пишещите глупости. Как да има сирена като няма мляко? от 30 милиона овце преди войната в мамента дали има 300 хиляди?

  9. 9 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 1977 Неутрално

    До коментар [#1] от "karabastun":

    "Добре, че палмовото сирене е навсякъде вече :)"

    Има отлив от палмовото сирене.
    Палмата е скъпа сравнена с калциевия двухлорид. Нищо, че второто в никакъв случай не е храна.
    Трудно се изкореняват социалистическите палми, много трудно.

  10. 10 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3464 Неутрално

    До коментар [#4] от "ralita68":

    Да,такива бяха столовете. Вижте какви са днес в линка. Натиснете на "Видео обиколка":

    https://18sou.net

  11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
    Willy Messerschmitt
    Рейтинг: 5241 Любопитно

    Учрежденският стол и днес е минал блян за доста от съформците....Виделите за пръв път бели чаршафи през 1963 година селяци ,дошли в големият град с трепет чакат пред шубера за фрикасето от отпадък,сутлияжа и рядката чорбичка с КУПОНЧЕ!
    Същите с умиление си спомнят за "кучешката радост" и сухият шпек един път седмично в магазина.....И за изтръпналите замразени пилци в найлонови пликове на руски......

    До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  13. 13 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1357 Неутрално

    Добре, че палмовото сирене е навсякъде вече :)
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    Като има търсене, има предлагане. Това е капитализма.

    The best way to predict the future is to invent it.
  14. 14 Профил на rdb41527334
    rdb41527334
    Рейтинг: 1349 Неутрално

    До коментар [#1] от "karabastun":

    аз палмово сирене отдавна не ям. Ама ти с тея копейки на пост дето изкарваш.......

  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  16. 16 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5595 Неутрално

    До коментар [#6] от "Фат Ким":

    пак лъжеш. От любимата ти ьТВ направиха изследване и се оказа, че за един и същи шоколад в Лидл-София и Лидл-Виена в софийския съдържанието на какао е по-голямо.

    Gunter glieben glauchen globen
  17. 17 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1221 Неутрално

    Преди деня на разбойника сме били нормална държава - отоврена към другите и е нормално да е имало по-голямо разнообразие на храни.

    Дядо ми е търгувал с храни напитки с целия свят вкл. Панама. Товас, кото се предлагаше по "столовете" и на почивните станции без тези на комсола и партиййните другари, няма нищо общо с нормална вкусна храна.

    Сега разнообразие има, но качеството в името на печалбата на мутрата е под силно съмнение.

  18. 18 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1457 Неутрално

    ..."Ахчакът е друг изчезнал вид меко сирене, което узрявало при съхраняване в стомна..."

    Имаше го и при бае Тодар, но само за износ. Баща ми беше домъкнал от някъде няколко стомни..

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  19. 19 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1357 Неутрално

    Като ученик не съм ходил на стол, защото майка ми готвеше манджи и ядях вкъщи. Но си спомням магазините. Плод-зеленчука миришеше на мухъл. Морковите и картофите бяха немити, с кал. В магазина за месо миришеше на мърша. Имаше два вида хляб, подредени в мръсни метални стелажи, с които се транспортираха в мръсни камиони. Като си купиш хляб, продавача ти го подаваше с мръсната си ръка. Като стана кризата за олио, продваха наливно олио от гранясали бидони.
    С две думи - смрад и мръстория. Това беше соца.

    The best way to predict the future is to invent it.
  20. 20 Профил на our12595545
    our12595545
    Рейтинг: 770 Неутрално

    Какво хранително разнообразие можеше да има по време на комунистическото робство , когато България беше превърната в един голям затвор. През своето многовековно съществуване като нация , българинът е бил роб единствено през периода 1944-1989 година.
    —цитат от коментар 3 на tacheaux


    за което можеш да си благодарен на германците, че нападнаха СССР през ВСВ и на Цар Борис, че ги избра за съюзници. Господата Чърчил и Рузвелт не е известно да са възразили за вкарването на българите в големия затвор, при все че прелестите на комунистическата власт като колективизацията, ГУЛАГ и други "придобивки" на трудещите се в СССР са били добре известни на широката публика.
    А колкото до деликатесите, които се предлагат днес по веригите, качеството им е толкова покъртително различно от стандарта в Западна Европа, че въобще няма смисъл да го коментираме.

  21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5595 Неутрално

    Ето защо на бай Таню му липсва заводския стол с евтин сутляж.

    Gunter glieben glauchen globen
  22. 22 Профил на Willy Messerschmitt
    Willy Messerschmitt
    Рейтинг: 5241 Любопитно

    Добре, че палмовото сирене е навсякъде вече :)
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    Сиренето "Дунавия" другарю, бе първият продукт с палмово масло....от времената на социалИзъма!За който толкова плачете!

    До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
  23. 23 Профил на Georgi
    Georgi
    Рейтинг: 312 Неутрално

    Явно дневник дава широка трибуна на пишещите глупости. Как да има сирена като няма мляко? от 30 милиона овце преди войната в мамента дали има 300 хиляди?
    —цитат от коментар 8 на naskom44


    Има има,към 7 милиона са останали!!!

  24. 24 Профил на Georgi
    Georgi
    Рейтинг: 312 Неутрално

    Явно дневник дава широка трибуна на пишещите глупости. Как да има сирена като няма мляко? от 30 милиона овце преди войната в мамента дали има 300 хиляди?
    —цитат от коментар 8 на naskom44


    Има има,към 7 милиона са останали!!!

  25. 25 Профил на Georgi
    Georgi
    Рейтинг: 312 Неутрално

    Явно дневник дава широка трибуна на пишещите глупости. Как да има сирена като няма мляко? от 30 милиона овце преди войната в мамента дали има 300 хиляди?
    —цитат от коментар 8 на naskom44


    Има има,към 7 милиона са останали!!!

  26. 26 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1357 Неутрално

    Ето защо на бай Таню му липсва заводския стол с евтин сутляж.
    —цитат от коментар 21 на Alarmstufe: Rot


    Савецката армия ще дойде да му сготви с походната кухня.

    The best way to predict the future is to invent it.
  27. 27 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3464 Весело

    Колегата Мойше ми припомни наскоро една мисъл на де Гол за родната му Франция,че трудно се управлява страна в която има триста вида сиренета.

  28. 28 Профил на dejmos
    dejmos
    Рейтинг: 1220 Неутрално

    Има "убито сирене и кашкавал " , .......и от времето на Аспарух . Например сиренето от коне :) Да ви имам журналистите ... В онази България имаше 4 милиона овце, 1 милион кози , около 2 милиона прасета, и около и милион говеда. Сега няма животни , няма села. Какво сирене като навсякъде са казва ФЕТА ( гърците никога не са правили сирене) .Какви зеленчуци - навсякъде са гръцки (никога не са гледали зеленчуци)
    Имаше и биволско мляко /сирене ...., пак едно време ! Всичко сега е ПУНТА МАРА.

  29. 29 Профил на sarunka
    sarunka
    Рейтинг: 1162 Неутрално

    "Да започнем с куртмач (куркмач) и неговата разновидност – куртмачово сирене. Интересното е, че технологията на производството на този продукт е открита в италианската специализирана литература" - на това по етрополско му викат крокмач и си го приготвяха домашно.невероятно вкусно е и подобно май никъде вече няма.

    Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
  30. 30 Профил на Yarak4You
    Yarak4You
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Когато е дошал комунизма са били унищожени механджийските и ресторантьорските традиции в страната. С конфискуването на частната собственост и стандартизирането на менютата просто тази индустрия е била изтръгната с корена и заменена от места за хранене с еднотипни менюта ръководена от лелки завършили ТОХ-а и просто гледащи да им свърши смяната.

    Докато в Гърция и Турция, че даже и бивша Югославия ще видиш заведения с традиции от поколения, които са семейни бизнеси и предлагат изпитани домашни и оригинални рецепти, където качеството и вкуса са въпрос на чест, то тук в 80% от механите ти пробутват бланширани картофи и бачкат като по соц-а.

    Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
  31. 31 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1357 Неутрално

    За сиренето по соца си спомням, че често беше като тебешир. В хладилника ни постоянно имаше пластмасова кутия със саламура и сиренето се държеше вътре, за да заприлича на нещо.

    The best way to predict the future is to invent it.
  32. 32 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9377 Неутрално

    Сиренето в стомна го помня смътно като малък, не знам дали е било ахчак. Помня, че ми беше любимо, но изчезна...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  33. 33 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5595 Неутрално

    До коментар [#28] от "dejmos":

    Стига лъга. Биволско мляко/сирене имаше само за членовете на семействата на членовете на ЦК.

    Gunter glieben glauchen globen
  34. 34 Профил на juk35625824
    juk35625824
    Рейтинг: 961 Неутрално

    [quote#25:"Georgi"][/quote]

    Колега, разбрахме те от първия път.

  35. 35 Профил на ivanko77
    ivanko77
    Рейтинг: 656 Неутрално

    Никога не съм харесвал едностранчивото представяне на теми, а в случая е точно така. Първо на въпроса със стандартите, които реално в цял свят се появяват през миналия век, без значение на изток или запад, това не приумица на соца, а необходимост от развитието на индустрията и разширяването на знанията. По същия начин сега се води полемиката за стандартите в интернет. Относно столовете, хайде автора да покаже 59-та каква част от населението е образовано изобщо, а какво остава за професионално образование и пак не само в България. Предполагам по същия начин може да "обвиним" запада, че по време на ВСВ е използвал необразовани жени да работят по фабриките. След като автора цитира сборник от 94та явно не е унищожено знанието, а желанието за производството на тези продукти, така както и на множество други и пак не само в соца.
    П.п. Колко гръцки сирена са ви известни, кухнята на балканите е доста еднаква и ми е интересно колко от "традиционните" сирена са се запазили там.

  36. 36 Профил на ivanko77
    ivanko77
    Рейтинг: 656 Неутрално

    Никога не съм харесвал едностранчивото представяне на теми, а в случая е точно така. Първо на въпроса със стандартите, които реално в цял свят се появяват през миналия век, без значение на изток или запад, това не приумица на соца, а необходимост от развитието на индустрията и разширяването на знанията. По същия начин сега се води полемиката за стандартите в интернет. Относно столовете, хайде автора да покаже 59-та каква част от населението е образовано изобщо, а какво остава за професионално образование и пак не само в България. Предполагам по същия начин може да "обвиним" запада, че по време на ВСВ е използвал необразовани жени да работят по фабриките. След като автора цитира сборник от 94та явно не е унищожено знанието, а желанието за производството на тези продукти, така както и на множество други и пак не само в соца.
    П.п. Колко гръцки сирена са ви известни, кухнята на балканите е доста еднаква и ми е интересно колко от "традиционните" сирена са се запазили там.

  37. 37 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3946 Неутрално

    Малко обективност. Купонната система в България е въведена от Богдан Филов през 1940 г. поради недостига на храни и стоки предизвикан от войната. Тази система продължава след 1944 и се използва от комунистите и като политически инструмент.

  38. 39 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1357 Неутрално

    Преди няколко години имаше една книга "Соц гурме". И там имаше статия, че БКП е планирала изцяло да промени навиците на хранене, като хората ядат само в обществени столове, да не готвят вкъщи. Добре, че не са го направили.

    The best way to predict the future is to invent it.
  39. 40 Профил на stedim
    stedim
    Рейтинг: 2188 Неутрално

    Не съм забравил наденицата "кучешка радост". Сега от една млекарница купувам биволско сирене. Така наречените "столови" бяха единствения начин да обядваш, без да носиш храна от дома. Общо взето храната беше поносима. С това не мечтая да се върне времето на соца.

  40. 41 Профил на Alarmstufe: Rot
    Alarmstufe: Rot
    Рейтинг: 5595 Неутрално

    До коментар [#39] от "EU defender":

    Част от соц-гурмето беше прословутия балкантурист - стайл. Примерно, салата домати и краставици, която не беше омешана, а доматите и краставиците бяха нарязани на тънки резени поотделно. Отделно беше и лука.
    Бира имаше "само за членовете на профсъюзите" (по Илф и Петров).

    Gunter glieben glauchen globen
  41. 42 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1439 Неутрално

    Боже! Ако се доверим на автора хората са гладували и мрели в соц-епохата! Действително, ако се направи сравнение между асортимента и истинността на продуктите преди 1944, последвалите 45 години социализъм и сега то без съмнение е в полза III-то българско царство. Но колко е било населението на страната тогава, имало ли е някакви международни регулации на пазара, интеграция и т. н. това никой не пита. След това следват СИВ, европейския Общ пазар /сега ЕС/ и ЕФТА. При тази конкуренция и значение на селскостопанския износ производството на хранителни продукти се индустриализира и на челно място излизат тези, които са най-търсени и продавани. Сега, след приватизацията и връщането на земата на собствениците, всички знаем какво последва и какво е земеделието в България. Останалото го виждате в магазините и големите вериги.

  42. 43 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 921 Любопитно

    Само да попитам автора, къде да си купя най-вкусните домати - сорт "Идеал" и истинско зеле кьосе!

  43. 44 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 921 Весело

    Стига лъга. Биволско мляко/сирене имаше само за членовете на семействата на членовете на ЦК.
    —цитат от коментар 33 на Alarmstufe: Rot


    Ти пък ако си мислиш, че сега ядеш биволско мляко.
    А най-хубавото биволско мляко по време на соца имаше в с. Шипка.

  44. 45 Профил на dejmos
    dejmos
    Рейтинг: 1220 Неутрално

    До коментар [#44] от "Panda":

    Така беше... Минаването на ШИПКА, включваше ядене на биволско мляко. Онази УТ....А за ЦК ми говори. Тези са по лоши от ОТДЕЛ ПРОПАГАНДА на БКП. Нещо ми липсва ПУТИН и Русия в цялата работа. Няма начин да не са решили да УБИЯТ българското сирене.

  45. 46 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 776 Неутрално

    Тъй е, и днешните баби не моеш ги убеди че столското не е традицонната българска кухня и че това, което те имат за традиционна българска кухня е всъщност хранене в условия на дефицит и масовизиране на селското стопанство. Макар да имат спомен как като деца са брали по ливадите всякакви зелении за храна или колко вкусна е била изварата на баба днес не можеш ги накара да причислят това към традиционното хранене.

  46. 47 Профил на hli32616303
    hli32616303
    Рейтинг: 402 Весело

    оСвен в комунизма, и в капитализма, устремен към бърза печалба от продажба на боклуци, тези сирена ги НЯМА на пазара

    нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
  47. 48 Профил на Корки
    Корки
    Рейтинг: 3045 Неутрално

    Проблемът беше в командната икономика, където цените се определяха командно, не пазарно. Когато даден продукт не фигурира в листата на търговия на едро (монополист), спира производството. Прясното мляко се изкупуваше по 1 лв./литър, а се продаваше по 30 ст./литър. Какво се случваше с млякото в "Сердика" не е ясно.

    Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
  48. 49 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2498 Неутрално

    Германците са виновни. Лузъри. Като не знаеш как се печелят войни къде се буташ.

  49. 50 Профил на PETZL
    PETZL
    Рейтинг: 885 Неутрално

    Червената чума изпразни главата на българина и я напълни с руски бръмбари. Златната орда няма нищо общо с Европа.

    99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
  50. 51 Профил на Fiji
    Fiji
    Рейтинг: 4561 Весело

    До коментар [#22] от "Willy Messerschmitt":

    Какво палмово масло, Дунавията беше с чиста мас.

  51. 52 Профил на Лео
    Лео
    Рейтинг: 1538 Неутрално

    С две думи - смрад и мръстория. Това беше соца.
    —цитат от коментар 19 на EU defender


    Тогава хората умираха болни, сега умират здрави, нали?

  52. 53 Профил на Тиква загубена
    Тиква загубена
    Рейтинг: 1707 Неутрално

    Бря да му се невиди.
    Аз не помня по време на НРБ-ту да е имало храни с ГМО, сирене от палмово масло, салами със соя, оцветена накълцанасланина представяна за кайма и други гадости.
    Имаше БДС.

    Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
  53. 54 Профил на PavelCZ
    PavelCZ
    Рейтинг: 1911 Неутрално

    Навсякъде в Източна Европа след 1945 кухнята рязко обеднява. Политиката в Чехословакия например е била "да има месо за народните маси", без значение за качеството. В резултат - престават да се преиздават горварските книги от периода 1850 - 1939, за да не се дразнят хората - повечето екзотични подправки и плодове просто ги е нямало. И, докато за париода до 1951 година е разбираемо - излизат от военната криза, то след това си е просто опоскването на държавата от червените скакалци.

    В момента старите готварски книги се преиздават с успех, в новите има суровини, които повечето хора не знаят какво да правят - но ги има. И кухнята през последните 30 години рязко се обогати и подобри.

    E PLVRIBVS VNVM
  54. 55
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  55. 56 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9137 Неутрално

    " Стандартизацията на храната по съветски модел, затварянето на пазара в рамките на СИВ (Съвет за икономическа взаимопомощ на Източния блок – бел. ред.), индустриализацията и налагането на любимия на Ленин модел на обществено хранене са довели до изчезването на десетки традиционни за България продукти."
    Те убиха толкова много неща, че продуктите ще пожалят.

  56. 57 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4604 Весело

    "По българските магазини можеха да се открият само по два-три вида сирене и кашкавал. Подобно беше и разнообразието от трайни и малотрайни колбаси – РАЗБИРА СЕ, НЕ НАВЕДНЪЖ!?"


    Голата истина за позорната соц. икономика..

    Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
  57. 58 Профил на odyssey6195
    odyssey6195
    Рейтинг: 527 Неутрално

    До коментар [#28] от "dejmos":

    това че Гърците не знаят от сирене самичък си го измислил?
    Гърците правят сирене от поне 3000 години ... значи 1500 години преди вас

    Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
  58. 59
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  59. 60 Профил на Фат Ким
    Фат Ким
    Рейтинг: 764 Весело

    До коментар [#6] от "Фат Ким":пак лъжеш. От любимата ти ьТВ направиха изследване и се оказа, че за един и същи шоколад в Лидл-София и Лидл-Виена в софийския съдържанието на какао е по-голямо.
    —цитат от коментар 16 на Alarmstufe: Rot


    Аз Босфор тв негледам, виждам че ти им вярваш, дето се вика като си .... е за цял живот. Чехи, Словаци, Унгарци и Поляци имат независими лаборатории и независими медии:

    https://news.expats.cz/weekly-czech-news/czech-republic-will-continue-to-fight-inferior-food-quality/

    Пък ти си хрупай и вярвай, важното е да дават Али реза.

  60. 61 Профил на farhi
    farhi
    Рейтинг: 659 Неутрално

    До коментар [#28] от "dejmos":това че Гърците не знаят от сирене самичък си го измислил? Гърците правят сирене от поне 3000 години ... значи 1500 години преди вас
    —цитат от коментар 58 на odyssey6195


    Абсолютно вярно! Но на тия как да им го обясниш?! Българската приказка: ти му говориш, то ти разправя!

  61. 62 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1330 Неутрално

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Точно: "На масата му днес има италиански сирена, европейски колбаси и много други чуждестранни специалитети. " Всичко бъкано с доволно количество палмово масло, консерванти, хидрогенирани мазнини, карагенан и тн. Много яко разнообразие :)

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  62. 63 Профил на bludniq_sin
    bludniq_sin
    Рейтинг: 1330 Неутрално

    До коментар [#14] от "rdb41527334":

    Линд шоколади ядеш ли? Палмовото не е само в сирената.

    Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
  63. 64 Профил на Фат Ким
    Фат Ким
    Рейтинг: 764 Неутрално

    [quote#25:"Georgi"][/quote]

    Не са останали 7 милиона, а малко над 1 милион:

    https://agronovinite.com/za-25-godini-ovtsevadstvoto-v-balgariya-se-e-svilo-10-pati/

  64. 65 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3205 Любопитно

    До коментар [#58] от "odyssey6195":


    До коментар [#61] от "farhi":

    Вие сериозно ли вярвате в хилядолетните традиции и рецептури?
    И че ония хора са същите като тия хора?
    Защото ако трябва да се спазват традициите, например в производството на кисело мляко .... надявам се знаете от къде се е взимала ”суровината” за закваската. Не, не е от животно, от ж....😉😂

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  65. 66 Профил на our12595545
    our12595545
    Рейтинг: 770 Неутрално

    Тъй е, и днешните баби не моеш ги убеди че столското не е традицонната българска кухня и че това, което те имат за традиционна българска кухня е всъщност хранене в условия на дефицит и масовизиране на селското стопанство. Макар да имат спомен как като деца са брали по ливадите всякакви зелении за храна или колко вкусна е била изварата на баба днес не можеш ги накара да причислят това към традиционното хранене.
    —цитат от коментар 46 на znaya


    извинявай, но не мога да се съглася за изобилието от храни и напитки по селата по Царско време след двете национални катастрофи. Като толкова не ти харесва храната по столовете, пробвай тая вечер да си сложиш сух хляб в зелева чорба и тогава ми пиши за хранене в условията на дефицит и масовизация.

  66. 67 Профил на tigervi
    tigervi
    Рейтинг: 1790 Неутрално

    Соца последователно и целенасочено унищожаваше българският селянин, а покрай него и селското стопанство. За последно след 1989-та, с бандитско-мафиотската престъпност соц-утрепките не позволиха възраждането на селото. Развиха се само тези отрасли, които не изискваха много ръчен труд.

    Eddie lives... somewhere in time!
  67. 68 Профил на Toni Ivanov
    Toni Ivanov
    Рейтинг: 1894 Неутрално

    Дами и господа плюещи комунизма искам да ви кажа,че не е виновен той а самите вие сте си виновни. Имате ли възрастни хора и готвите ли им всеки ден храна или им вземате готова храна от обществената кухня? Вие готвите ли си сами храната или нямате време и си купувате готова храна или ходите на ресторант? И в държави,които не са били при комунизма хората си купуват готова храна или ако имат възможност да си позволят ходят на ресторант. Така,че не оставяйте да ви заблуждават,че обществения строй ви е виновен...

  68. 69 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3946 Весело

    До коментар [#39] от "EU defender":

    Това е от периода на Хрушчов с идеята на малки апартаменти с малки стаи, защото хората ще се прибират само да спят предвид заетост с обществена дейност, спорт и изкуство в домовете на културата. Няма да готвят, оттам само кухненски бокс за чай и закуски. И т.н. - колегата от Москва може да сподели повече.
    Да не се бъркат тези "квартири" с "комуналките", които бяха секвестирани големи 5-6 стайни жилища на "бившите" (един проблем - една тоалетна за всички, оттам променлив месечен график на смени кой кога да я ползва) :-)

  69. 70 Профил на Nikolai Tsekov
    Nikolai Tsekov
    Рейтинг: 523 Неутрално

    Пропуснат е важен момент - насилствената колективизация направи от българските земеделски производители на чисти и вкусни храни мизерно заплатена работна сила на комунистическата номенклатура. За нея беше отделяна най-качествената храна, а и пращаха на другарите от соцлагера. Хранехме цялата съветска империя, а ядяхме тебеширено сирене и домати, върнати от износ.

  70. 71 Профил на hli32616303
    hli32616303
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Сега защо ги няма тези сирена и защо е легално да продаваш пълни лайна на хората ???

    нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
  71. 72 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3946 Весело

    До коментар [#70] от "Nikolai Tsekov":

    Хайде сега, не сме хранили "цялата съветска империя" от 200 и кусур милиона, но имаше запомнящи се за тях български продукти. А и доста сериозно им отмъщавахме с цигарите "Опал" например, или с високо-спиртните подсладени вина :-)

  72. 73 Профил на marker
    marker
    Рейтинг: 750 Неутрално

    Бря да му се невиди.Аз не помня по време на НРБ-ту да е имало храни с ГМО, сирене от палмово масло, салами със соя, оцветена накълцанасланина представяна за кайма и други гадости.Имаше БДС.
    —цитат от коментар 53 на Тиква загубена


    Да ти имам ник-а, ама за това - после.
    Ти може и да не помниш, та затова да те светна:
    1. Храни с ГМО наистина нямаше, ама не за друго, а защото нямаше как да ги произведат. Все едно да кажеш, тогава е нямало компютърни вируси.
    2. Сирене от палмово масло може и да е нямало, ама имаше Дунавия със свинска мас. А кравето беше като тебешир - тотален боклук. Купуваха го само за баница, вместо извара.
    3. Салами със соя имаше и още как. Всички кренвирши бяха със соя и със смляни вимета . Работници от месокомбинатите дори твърдяха, че за пълнеж слагали и тоалетна хартия, неупотребявана де.

  73. 74 Профил на naskom44
    naskom44
    Рейтинг: 777 Неутрално

    До коментар [#32] от "penetrating":

    ами като няма кой да прави стомни как ще го има???

  74. 75 Профил на our12595545
    our12595545
    Рейтинг: 770 Любопитно

    Соца последователно и целенасочено унищожаваше българският селянин, а покрай него и селското стопанство. За последно след 1989-та, с бандитско-мафиотската престъпност соц-утрепките не позволиха възраждането на селото. Развиха се само тези отрасли, които не изискваха много ръчен труд.
    —цитат от коментар 67 на tigervi


    сега последно за упадъка на селото кой е виновен - соц утайките или изнежените граждани дето не искат много ръчен труд?

  75. 76 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3606 Любопитно

    До коментар [#72] от "daskal1":

    Познер се беше “впечатлил” от българската гъмза, още я помнеше със страхопочитание.
    Та какво друго от НРБ асортимента се намираше из московските гастрономи?

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  76. 77 Профил на hli32616303
    hli32616303
    Рейтинг: 402 Неутрално

    До коментар [#75] от "our12595545":

    Или по-високите субсидии на западните земеделски производители, които често вадят по-качествена продукция, на по ниска цена?
    Стига разбира се, маркетинговите помияри на търговските вериги да не са поръчали второ качество лайна, като за източноевропейци - както често правят.

    нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
  77. 78 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3606 Весело

    До коментар [#53] от "Тиква загубена":

    Имаше месо с кости или по-скоро кости с молекули от месо по тях.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  78. 79 Профил на Nikolai Tsekov
    Nikolai Tsekov
    Рейтинг: 523 Неутрално

    До коментар [#72] от "daskal1":Какво си отмъщавал??? Българският тютюн беше изкупуван по цени на СИВ три пъти по-ниски от международните за качествените ориенталски тютюни. Освен, че осраха земеделието с ТКЗС и АПК, комунистите съсипваха огромни количества суровина в скапаните консервни и млеко и месозаводи. Има документация за невероятни количества брак на сирена, месо, консерви и прочие, които даже съветските роби не желаеха да помиришат и ги връщаха обратно за българския "пазар" като второ качество. Като ученик ходих на бригада в една примитивна птицеферма във Видинско. Всех с една вила да набождам умрелите пибета и да ги хвърлям на купищата тор. Веднага бях наказан - умрелите животни не били брак, а се продавали като ВТОРО КАЧЕСТВО на редовия бг-нищастник! Оттогава не хапвам пилешко. Толкоз за "запомнящите се неща", дето ги възхваляваш при соца....

  79. 80 Профил на Nikolai Tsekov
    Nikolai Tsekov
    Рейтинг: 523 Неутрално

    До коментар [#72] от "daskal1":Какво си отмъщавал??? Българският тютюн беше изкупуван по цени на СИВ три пъти по-ниски от международните за качествените ориенталски тютюни. Освен, че осраха земеделието с ТКЗС и АПК, комунистите съсипваха огромни количества суровина в скапаните консервни и млеко и месозаводи. Има документация за невероятни количества брак на сирена, месо, консерви и прочие, които даже съветските роби не желаеха да помиришат и ги връщаха обратно за българския "пазар" като второ качество. Като ученик ходих на бригада в една примитивна птицеферма във Видинско. Всех с една вила да набождам умрелите пибета и да ги хвърлям на купищата тор. Веднага бях наказан - умрелите животни не били брак, а се продавали като ВТОРО КАЧЕСТВО на редовия бг-нищастник! Оттогава не хапвам пилешко. Толкоз за "запомнящите се неща", дето ги възхваляваш при соца....

  80. 81 Профил на hli32616303
    hli32616303
    Рейтинг: 402 Неутрално

    Не ми е напълно ясно, как ще преборим недостатъците на настоящето, като ги смитаме под килима.

    И говорим за недостатъците на нещо отпреди 30 години, дето изобщо не ни интересува.
    Доста хора дори не го помнят.

    Не може да повишиш качеството на дневния ден, когато си толкова тъп, да те занимават с нещо безвъзвратно отминало преди 30 години, и да ти хвърлят прах в очите.

    нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
  81. 82 Профил на Тиква загубена
    Тиква загубена
    Рейтинг: 1707 Неутрално

    До коментар [#53] от "Тиква загубена":Имаше месо с кости или по-скоро кости с молекули от месо по тях.
    —цитат от коментар 78 на vesolr


    Бре сериозно ли?
    Ти да видиш.

    Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
  82. 83 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3262 Весело


    Георги А. Ангелов
    Дойче веле

    ______________
    Я се разкарайте бе! 50 вида сирене ама с 250 вида консерванти и вредни добавки, да не говорим ,че немските вериги и франчайзери (по чадъра на фондация Конрад Аденауер) у нас биха всички рекорди по-продажби на фалшиви сирена,млека и кашкавал!
    Сиреното по БДС беше няколко вида вадеха го саламура и го увиваха в хартия! Днес ако си купиш 1кг. сиренца със следи от мляко от супер маркета за около 50-100лв трябва да изхвърлиш един чувал с пластмаси,найлончета ,мухал.плесен и боя!

    То е ясно ,че европейските ни приятели като не могат да направят сирене и кашкавал правят всякакви пресъхнали кашкавали,мухали плесени на сиренето с много соя и всякакви миризливки напомнящо за хавлиените чорапи от соца, за да забрави човек ,че и немското вино е с лоши вкусови качества!


    Libertarianism is just anarchy for rich people
  83. 84 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3946 Неутрално

    До коментар [#80] от "Nikolai Tsekov":

    Ако може по-спокойно, за да имаме смислена дискусия. Засега е ясно, че никога не сте пушил "соусирани цигари Опал" - така се наричаха.
    И, след насилственото коопериране и извращенията по него , впоследствие ТКЗС се оформи като далеч по-продуктивна форма на земеделие, с някаква лична отговорност в сравнение с АПК, поне такова беше мнението на специалистите.
    После, за сведение в България беше изобретена ваксината за Марековата болест по пилетата. Основните проблеми бяха с изхранването им в бройлерните "фабрики", затова и някои западни страни ги изкупуваха и продаваха като "слънчеви кокошки" - мършави и жилести.

  84. 85
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  85. 86 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 3262 Весело

    До коментар [#75] от "our12595545":Или по-високите субсидии на западните земеделски производители, които често вадят по-качествена продукция, на по ниска цена?Стига разбира се, маркетинговите помияри на търговските вериги да не са поръчали второ качество лайна, като за източноевропейци - както често правят.
    —цитат от коментар 77 на hli32616303


    Всъщност доброжелателните умни и богати европейци от олигополната търговска окупация на скромната ни колония, много държат да си ядем второкачествена храна на същите и по-високи цени от колкото е при тях а касиерките във веригите им да получават 10-15 пъти по-малки заплати от колкото каките в техните магазини на запад!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  86. 87 Профил на hli32616303
    hli32616303
    Рейтинг: 402 Неутрално

    До коментар [#85] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

    И за фармацията е добре, особено като може на най бедните в ЕС да продава най-скъпо.
    Заради чисто пазарни похвати ;)

    нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
  87. 88 Профил на dejmos
    dejmos
    Рейтинг: 1220 Неутрално

    До коментар [#58] от "odyssey6195":

    За кои гърци говориш . Антични , ромеи ,днешни. Те са три различни неща. Понеже ,защото обаче гръцката цивилизация е морска, а в конкретния случай и каменяк...... животновъдството е рядкост. В повечето случаи то елемент на търговия с тракате

  88. 89 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3946 Весело

    До коментар [#76] от "vesolr":

    Мога да ти отговоря за петроградските, за московските има други колеги с директен опит. Имаше консерви "имам баялдъ", цигари - "Родопи" (бяха хубави, аз пушех от тях), "Опал", понякога БТ, вино "Тамянка", понякога "Меча Кръв", консерви от печени червени чушки. Но, все пак е добре да се знае, че в Питер яйцата бяха от Финландия, свинското от Унгария, пилета и вафли от Полша, чай от Индия или Грузия (индийския чай се продаваше с нещо "в нагрузка", с други думи нещо което иначе не би купил).
    В стола на института/университета между 3 и 4 следобед имаше "стол заказов" - по-специално снабдяване с месо и риба. Бях в добри отношения с готвачката която продаваше и ми заделяше "по-специални" неща. Ленинград беше на "специално снабдяване", заедно с други "туристически градове", като Москва и Киев например. Помня колегите, които купуваха масло, колбаси, месни консерви, сирена и ги изпращаха на родата си в други градове, например Новосибирск, по кондукторите на спалните вагони (срещу заплащане, разбира се).
    За Познер - отделно, той беше израснал в Америка :-)

  89. 90 Профил на Ген. Колев
    Ген. Колев
    Рейтинг: 530 Неутрално

    Комунизмът опустошава душите на хората, после всичко останало. ===============================
    Та едни сирене или кашкавал ще им се опрат на другарите, макар, че обичаха да им доставят специални партиди от тях, естествено безплатно по линия на спец. снабдяване. Още 2-3 поколения ще минат, докато се пооправят нещата. =============================================
    Наскоро разговарях с производител на истински млечни продукти. Казва, че кравето сирене се „избелва” защото иначе жълтее от маслото, когато е истинско, а хората си го търсят бяло, защото в комунизма е било такова, поради липса на масло в него.... Та на народа, ако му жълтее и не ще да го купува... забравил е как изглежда истинското краве сирене.

  90. 91 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 1477 Неутрално

    Съвременна БГ рецепта за Шопска салата:
    Необходими продукти:
    2-3 глави кромид лук от Македония
    4-5 червени домата от Турция
    5-6 чушки от Сърбия
    2 краставици от Гърция
    около 200 г сирене от Румъния
    магданоз от България
    олио,оцет и сол-според предпочитанията.

  91. 92 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 1477 Неутрално

    "Шопска салата е ястие от категорията на предястията, разпространено в кухнята в България, Сърбия и Република Македония. Широко е разпространена във Влашко под името salată bulgărească (българска салата)."
    "В ранните български готварски книги липсва информация за подобна салата, а салати, базирани на домати, са доста редки. Шопската салата е създадена от професионални майстори-готвачи от ДСП „Балкантурист“ в средата на 50-те години на ХХ век, а днешният си вид придобива през 60-те години на века. По това време се приема, че поръсеното отгоре сирене е задължителен елемент от салатата. Първоначално шопската салата се сервира в заведенията на „Балкантурист“. Утвърждава се като кулинарен символ през 70-те и 80-те години.

    Поради успеха на Шопската салата, в някои съседни на България страни се твърди, че това е традиционна за тях рецепта.
    Продукти за шопска салата.

    Шопската салата освен на Балканите е популярна в Чехия и Словакия (šopský salát), където присъства в менюто на заведенията, леко видоизменена (без печени чушки, а понякога и без лук), а в Словакия я сервират със захар."

  92. 93 Профил на Nikolai Tsekov
    Nikolai Tsekov
    Рейтинг: 523 Неутрално

    До коментар [#84] от "daskal1":да пишеш, че ТКЗС /насилствено създадените колхози по сталински образец" били смислени означава, че или си червеночугунест, или просто абсолютен невежа. Я попрочети с колко бой и насилия хората са били натиквани в тях със земята, добитъка, инвентара и как са работили за 50 стотинки на ден преди да пишеш глупости. Знаеш ли колко беше месечната пенсия на нашите колхозници - 30 лева другарче.... И хората избягаха в панелните гета. Ама пипе се иска преди да пишеш ти се поиска...


  93. 94 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3946 Неутрално

    До коментар [#93] от "Nikolai Tsekov":

    Явно диалог с четвърт-интелигенти е невъзможен. Поне прочети нещо за кооперативното движение в България, или недей, твой проблем.
    Нашите селяни никога не са били колхозници, и да, знам колко беше пенсията на баба ми с "отчуждените и земи".
    Приятен ден!

  94. 95 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 1477 Неутрално

    -Въпрос към кулинарите, които оплюват сиренето от времето на Соца: ,Защо като тогавашното краве сирене не ви е харесвало, не сте опивали да ядете Синъо сирене на цена около 3 лева?''
    И още нещо- вярно е, че тогава нямаше продукти с многобройни етикети, за разлика от сега, когато често зад многообразните етикети се предлага едно и също еднакво съдържание.

  95. 96 Профил на andreas_hofer
    andreas_hofer
    Рейтинг: 1282 Неутрално

    То да беше само сиренето, да ги почерпиш комунягите, но те убиха българската култура и интелигенция, което е много по-лошо.

    Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
  96. 97 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 3606 Любопитно

    До коментар [#89] от "daskal1":

    Е, не е важно къде е израснал, а къде е пропил.
    Мда, подобно на София тези градове са били “витрини” на соц-а и е имало по-добро снабдяване, но просто ми беше интересно с какво са ни запомнили освен цигари, “коняк” и вино.

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  97. 98 Профил на Бенк-Бенк
    Бенк-Бенк
    Рейтинг: 1477 Неутрално

    До коментар [#84] от "daskal1":да пишеш, че ТКЗС /насилствено създадените колхози по сталински образец" били смислени означава, че или си червеночугунест, или просто абсолютен невежа. Я попрочети с колко бой и насилия хората са били натиквани в тях със земята, добитъка, инвентара и как са работили за 50 стотинки на ден преди да пишеш глупости. Знаеш ли колко беше месечната пенсия на нашите колхозници - 30 лева другарче.... И хората избягаха в панелните гета. Ама пипе се иска преди да пишеш ти се поиска...
    —цитат от коментар 93 на Nikolai Tsekov


    -А знаеш ли, че преди 9 Септтември 1944 год. на земеделските производители е било ЗАБРАНЕНО да имат пенсии?

  98. 99 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2493 Неутрално

    Помните ли канчетата? Записваш ли храна в стола, оставяш канчетата, и като си тръгваш от работа си ги вземаш.

  99. 100 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 3946 Весело

    До коментар [#97] от "vesolr":

    С виното помня интересна история. Трима руснаци на гости в София започнали пиенето в хотелската стая, свършили си запасите, и отишли в магазина да докупят. Видели литрови бутилки с червено "вино", много евтино и купили две. Оплакаха ми се сутринта че "българското вино било кисело", изпили само едната бутилка и преполовили втората, не не могли да я довършат". Носят ми въпросната бутилка с остатъка - гледам - "винен оцет". "Ама пише Винпром" - беше обяснението. Как са изпили литър и половина оцет, все пак това е по половин литър на калпак - не зная. :-)





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK