Защо проиранските групировки няма да отмъстят за Солеймани

Защо проиранските групировки няма да отмъстят за Солеймани

© ReutersКакто се очакваше, иранският отговор за убийството на лидера на елитната бригада "Кудс" на иранските гвардейци Пасдаран Касем Солеймани бе изчислен така, че да не предизвика ответен военен удар, което да хвърли двете страни в нежелана война.


Очевидно е, че аятоласите ще загубят във военен конфликт със САЩ по същия начин, по който загуби и Саддам Хюсеин. И той някога заплаши, че ако Америка нахлуе в страната му, земята ще се покрие с трупове на американски войници. Всъщност американската военна операция срещу Хюсеин продължи само три седмици, преди армията му да се разпадна и да падне режимът, повличайки със себе си и страната.


Американският президент Доналд Тръмп предупреди иранците да не забравят, че не са спечелили нито една война, но не са загубили и нито едни преговори. Но аятолах Али Хаменей нямаше друг избор след убийството на близкия му приятел Солеймани, отговарящ за реализацията на проекта му за установяване на тотален контрол върху Близкия изток, освен да се опита да успокои гнева на близката до режима част от обществото и да не позволи моралното поражение на режима.
Внушението от страна на Техеран е, че за убийството на Солеймани ще отмъстят различните шиитски и други въоръжени милиции, осъществяващи иранския проект в региона – от цялата плеяда палестински организации (сунитски, лявоекстремистки и т.н.), иракските, ливанските и йеменските до талибаните. Именно на тях сега се възлага задачата да атакуват американските интереси навсякъде по света. В злобата си "Ислямска република" дори заплаши Европа, която иначе я подкрепи в конфронтацията ѝ с Вашингтон, придържайки се към "ядреното споразумение" и която не се присъедини към американските санкции срещу страната.


Използването на прокси регионални милиции от страна на Техеран не започва и няма да свърши със Солеймани. Въпреки това трябва да се отбележи ролята му за развитието на отношенията с тях както на ниво ръководство, така и с редовия им състав. Затова се очаква кончината му да остави голяма празнина в тези отношения.


Солеймани няма естествен наследник, който да има неговия опит, контакти и харизма, както и близостта му с върховния вожд. По такъв начин личните отношения и обвързаности на Солеймани бяха източник на сила за Иран във военно отношение. На свой ред смъртта му ще отслаби и проиранските сили в контекста на регионалните политики. Както неотдавна сподели американският генерал Дейвид Петреус (бивш главнокомандващ на американските сили в Ирак), навремето чрез кюрдския лидер Джелал ал-Талабани получил следния есемес от Солеймани: "Трябва да знаеш, че аз, Касим Солеймани, ръководя политиката на Иран по отношение на Ирак, Газа, Афганистан, Ливан, Сирия и Йемен".


"Хамас" и палестинските групировки


След убийството на Солеймани организации като "Хамас", "Ислямски джихад" и други екстремистки организации реагираха с призиви, в които се съдържат заплахи за отмъщение. Но интересното е, че ръководството на "Хамас" публикува декларация, в която заявява, че няма да се намеси в този конфликт.


В случая става дума за организацията, която от дълги години управлява Ивицата Газа, след като извърши преврат срещу дотогавашната палестинска управа и установи "ислямско емирство" с пряката подкрепа на Техеран. При това "Хамас" имаше преки контакти със Солеймани, макар и в по-малка степен от организации като "Ислямски джихад" и "Народният фронт – Общо командване" на Ахмед Джибрил, който се намира в Дамаск – организациите, които са финансирани от режима на аятоласите.


Обяснението за тази позиция на "Хамас" е очевидно: който и да реши да отмъщава на Израел от територията на Газа, отзвукът ще е ограничен, защото противоракетната отбрана на Тел Авив е толкова усъвършенствана, че ще ликвидира във въздуха всяка ракета. Още повече че палестинците разполагат единствено с ирански ракети, произведени с китайско ноу-хау. На свой ред подобно действие ще предизвика многократно по-силно контрадействие от Израел, а е възможно да стане повод и за пета война срещу Газа с опустошителни последствия.


По такъв начин в крайна сметка обикновените палестинци, а не Иран, ще платят цената.


"Хамас" вече понесе големи политически, икономически и финансови щети от налагането на американските санкции срещу Иран, респективно намаляване финансирането от страна на аятоласите. Това съвпада с наложената от Израел блокада на ивицата, както и с големите трудности, които му създава египетското ръководство, след като Кайро разкри, че някои фракции в тази палестинска организация са подпомагали по един или друг начин дейностите на "Ислямска държава" на Синайския полуостров.


Преди няколко седмици с посредничеството на египетските служби "Хамас" и Израел стигнаха до споразумение за прекратяване на враждебните действия и на самоубийствените атентати срещу израелските селища на палестинска територия срещу облекчаване на блокадния режим чрез допускане до сектора на стоки от първа необходимост, както и на някои артикули, които преди попадаха под възбрана от страна на Тел Авив. Освен това израелските власти се съгласиха да позволят на около 100 хиляди палестинци от Газа да влизат в Израел, за да работят.


"Хамас" не е готова да се откаже от подобно споразумение, нито да се заеме с нови авантюри. Освен това няма да разреши и на други екстремистки организации да го сторят. Лидерите на тази организация добре знаят, че това би дало повод на преживяващият политическа криза Бенямин Нетаняху да разруши Газа и по такъв начин да увеличи популярността си сред израелци в навечерието на поредните извънредни избори. Трябва да се има предвид, че Израел не прави разлика между различните организации в Ивицата Газа и държи отговорна "Хамас" за всякакви провокации, считайки я за политическата власт там.


Ирак: територията на конфликта


За Иран съседен Ирак представлява най-важната територия за осъществяването на имперския проект на аятоласите за доминиране на региона – "Шиитска дъга", ръководен досега от Солеймани.


Поради това те се стремят към използване убийството на генерала, за да изтласкат на заден план последиците от неотдавнашните народни бунтове в шиитските райони срещу контрола на Техеран върху съдбините на Ирак, осъществяван чрез корумпираните политически партии. Всички тези партии са представители на политическия ислям и са лицето на въоръжените проирански милиции, които са подменили конституционните институции полиция, армия и правителство.


През последните три месеца протестите в шиитските градове, които досега симпатизираха на Иран, сега преминаха под мотото "Иран вън от Ирак!". Протестиращи срещу тоталното иранско влияние дори горяха портретите на Хаменей и иранското знаме. Опожарени бяха и иранското консулство в Кербала и Неджеф, които са религиозните шиитски центрове в региона.


Иран създаде милициите "Ал-Хашд ал-шааби", които понастоящем наброяват около 150 хиляди души, въоръжавайки ги с най-съвременно оръжие, като паралелна армия. Тя представлява съчетание между революционните гвардейци и ливанската "Хизбула". Но "Ал-Хашд" понесе сериозни удари от страна на американците, които последваха атаките на бойци на "Хизбула" срещу иракски бази с американско военно присъствие. В резултат на тях беше убит един американски гражданин и бяха ранени трима американски военни.


При контраудара загинаха десетки техни бойци, включително и техният лидер, непосредствено свързан със Солеймани. Пак тази формация на иракската "Хизбула" организира и атаката срещу американското посолство в Багдад. Тя бе координирана от четирима от лидерите на "Ал-Хашд ал-шааби" и от шефа на Националния съвет за сигурност Фалих Файад. На свой ред това принуди държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео да разпространи снимките им в собствения си профил във Туитър, обявявайки ги за терористи.


Пак тази групировка продължи със заканите да атакува американските национални интереси след убийството на Солеймани и на Ал-Мухендис въпреки предупрежденията на Вашингтон.


Дали подобни закани са реалистични?


След палиативната иранска атака срещу базите в Ирак стана ясно, че проиранските милиции са получили разпореждания да не предприемат провокации, които биха дали повод на администрация на Тръмп за ответни действия. Още повече че Тръмп изпрати 800 военни от специалните си сили за справяне с кризисни ситуации за охрана на американското посолство в иракската столица. По този начин той отговори на исканията на някои от шиитските партии в Ирак за изгонване на американските войници от страната. Освен това Пентагонът съобщи за изпращането на 14 000 войници в региона и за създаване на пратформа за бомбардировачи Б-52 в базата Айн ал-Асад в провинция Анбар, която бе подложена на иранската атака.


Ливан: "Хизбула" срещу народа и кризата на властта


Лидерът на "Хизбула" в тази страна Хасан Насрала реагира много остро на убийството на иранския генерал, като заплаши, че тази загуба ще се превърне в стимул за победи. Въпросът е дали ще атакува американските войски в региона. Възможна и реалистична ли е подобна заплаха? Само на метри от централата на "Хизбула" в южните квартали на столицата Бейрут има американски инструктори в казармите на ливанската армия.


Анализаторите са на мнение, че включената в американския списък на терористичните организации "Хизбула" не се ползва с масова подкрепа на ливанското население, което от три месеца протестира срещу корумпираната политическа върхушка на власт. Същата власт, която от три десетилетия граби богатствата на страната и прикрива корупционните мрежи, ощетяващи гражданите на Ливан.


Насрала е човекът, който има пълен контрол на държавните институции и властовите лостове в страната. Това е постижение, което няма аналог в историята на Ливан. Именно поради това той няма да прояви авантюризъм, като се конфронтира с Вашингтон и Тел Авив, още повече че сегашната финансово-икономическа криза заплашва страната с фалит и че недоволните маси искат съставяне на неполитическо управление чрез изолирането на корумпираните партии, превърнали Ливан в "провалена държава".


Досега "Хизбула" не успя да наложи някаква приемлива за ливанците политическа фигура, която да състави правителство след оставката на Саад ал-Харири. Както е известно, последният се присъедини към протестиращите се и се обяви за съставянето на технократско правителство, което да изведе страната от тежката криза. Първа крачка в тази насока би било отварянето на банките, които отказват да изплащат на гражданите влоговете в твърда валута. Освен това всяка атака срещу Израел би наляла вода в мелницата на Нетаняху, който често обещава, че този път ще опустоши не само районите, контролирани от "Хизбула", и нейните бази, но и цялата инфраструктура на страната поради симбиозата между тази организация и държавата.


Хутите в Йемен – инструмент на Техеран срещу Саудитска Арабия


Вестта за убийството на Солеймани доведе до разцепление между юга и севера на Йемен. Докато на юг празнуваха, на север замълчаха.


Ръководството на движението на хутите, което е поддържано и въоръжавано от Техеран, очаквано се обяви за мъст за гибелта на своя покровител. Най-подходяща цел за подобни призиви са американските бази в Саудитска Арабия и Залива. Дали хутите ще осъществят заплахите си? Според достоверни източници хутите са получили предупреждение от Вашингтон чрез катарски посредници, че всяко нападение на американски интереси и войници ще доведе до разрушаването на позициите им.


В последно време американците затегнаха примката около врата на хутите, затваряйки всичките канали за военно снабдяване на техните въоръжени сили по море, въздух и суша. Тези мерки са насочени към принуждаване на тези бунтовници да седнат на масата на преговорите, за да бъде прекратена тази война и продължаващото разрушаване на страната. Споразумение може да бъде постигнато чрез поделяне на властта, разоръжаване и превръщане на движението на хутите в политическа партия, което да спазва правилата и държавните закони.


Поради всичко това убийството на Солеймани може би по-скоро ще даде тласък в правилна посока за преодоляване на йеменската криза, а може би и за преначертаване картата на този субрегион.


От гореказаното става ясно, че прокси организациите, на които Техеран разчита за реализирането на своя проект в Сирия, Ливан, Ирак, Ливан и Йемен, няма да могат да застрашат интересите на Вашингтон и Тел Авив. Това се дължи на новия силов курс на администрацията на Тръмп, както и на факта, че страни като Ливан, Ирак и Йемен вече могат да бъдат отнесени към категорията "провалени държави".


Що се отнася до Сирия, тя се намира изцяло под руско влияние. С други думи, всичките милиции, които се сражават на страната на режима в Дамаск и са номинално проирански, сега се подчиняват на руските разпореждания и условия. А това означава, че са част от руската политическа игра в региона, както и в отношението на Москва към САЩ и Запада. В този контекст бе и визитата на Путин на 8 януари т.г. в Дамаск и извикването на Асад да се срещне с него в базата Хмеймим, вместо разоговорът да стане в президентския дворец в Дамаск.


Това отправя три послания – първото е към Вашингтон и гласи, че Путин е господарят в Сирия и следователно никой няма да посегне на американските интереси и военно присъствие в тази страна. Същото послание е и към Израел. Третото послание е към Техеран и то е, че двете страни трябва да се придържат към съгласуваните договорки спрямо дейностите на милициите, контролирани от революционните гвардейци и "Хизбула".


Путин иска стабилност за Сирия. Всъщност, ако не бе руската военна намеса, отдавна режимът на Асад щеше да бъде свален. Съответно Москва използва Сирия като база за възстановяване позициите си в Близкия изток. Самият Техеран разбра, че след нападението срещу посолството на САЩ в Багдад и истериите в парламента на Ирак във връзка с прогонването на американските войски от страната Тръмп промени правилата на играта. Така че сега просто трябва да ги следва и да премине към фазата на преговори, които ще се провеждат при американски условия. Освен това Тръмп даде ясно да се разбере, че Иран вече не може да се крие зад милициите и че връзката между режима на айатоласите и тях вече няма разделителна линия.


Така че Иран е изправен пред две възможности.


Първата е да създаде пореден Солеймани, но това е сложен процес, който изисква дълго време за осъществяването му. Иран вече е затруднен да постигне целта си за доминация в региона. Втората възможност е Техеран да осъзнае, че е настъпил нов етап на военнополитическото взаимодействие на режима с външния свят – етапът "пост-Солеймани", който ще се характеризира с нарастващи трудности по реализиране на регионалната експанзия. С други думи, че се налага изборът на преговори със САЩ и Иран да се превърне в отговорна държава. Предстои да видим какъв ще е изборът на Техеран.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Иран да сяда на масата за преговирите с ясното съзнание, че го чака безусловна капитулация, ако иска да избегне кръвопролития. В другият ваиант, молите, цялото войнство от Ал Кудс и Стражите на ислямската революция, ще увиснат по крановете из страната.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Защото е противоречива и разделяща личност, която всява основно страх и ярост сред много хора, включително и сред съседните на Иран държави...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Защото Иран ги е страх от суперсилата САЩ.....Военно и икономически САЩ са гиганти пред джуджето Иран.....Наиграха се на фойерверки иранците и сега се кротват от безсилие....

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Сигурно Солеймани е дошъл до гуша и на аятоласите.

 5. 5 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Защото постигна вече достатъчно много повече със смъртта му.
  1) Ирак вече иска да прогони американската окупационна армия.
  2) Иран е с развързани ръце да развива атомно бомба.
  3) Иран показа на света, че може да сринеш със земята американска база, а след това америкаснкия президент да подвие опашка и да каже, че всичко е наред
  4) Иран показа, че има достатъчно военнен потенциал да гръмне безпредпятествено, когото си иска наоколо.
  5) Мисията на Сулеймани в Сирия също е изпълнена.
  6) Убийството на Сулеймани консолидира иранската нация срещу външния агресор, в момент когато под тежеста на санкциите обществото започна да се пропуква.

  over the under
 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3953 Неутрално

  Осведомителен и сериозен анализ на един от най-добрите коментатори и познавачи на Близкия изток Мохамед Халаф. За съжаление няма такива анализи в крайно пристрастните и необективни западни левичарски медии. Мохамед Халаф трябва по-често да присъства в Дневник със свои публикации и обективни становища по теми от Близкия изток.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Весело

  Защото Иран ги е страх от суперсилата САЩ.....Военно и икономически САЩ са гиганти пред джуджето Иран.....Наиграха се на фойерверки иранците и сега се кротват от безсилие....
  —цитат от коментар 3 на prf30633239


  Е това не е Виетнам или Ирак! САЩ с техните почти $128 трлн. на червено по общата сметка не са гигант а по-голям финансов дирижабъл който трябва да внимава къде ще се бодне ,че да не гръмне !  Аятоласите са си супер намерилиса даже още петрол с Китай плаща редовно и даже в аванс!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ами защото Трумпака им свърши работата отървавайки ги от главорезите за да им надене вратовъзки и да минат у другио бисснес.

  Тръмпашкия.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 9. 9 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Защото постигна вече достатъчно много повече със смъртта му. 1) Ирак вече иска да прогони американската окупационна армия.2) Иран е с развързани ръце да развива атомно бомба.3) Иран показа на света, че може да сринеш със земята американска база, а след това америкаснкия президент да подвие опашка и да каже, че всичко е наред4) Иран показа, че има достатъчно военнен потенциал да гръмне безпредпятествено, когото си иска наоколо.5) Мисията на Сулеймани в Сирия също е изпълнена.6) Убийството на Сулеймани консолидира иранската нация срещу външния агресор, в момент когато под тежеста на санкциите обществото започна да се пропуква.
  —цитат от коментар 5 на Отец Сисой


  Чудя се да се смея ли, да плача ли...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 10. 10 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Китай спря вноса от Иран на петрол преди няколко месеца. Не знам кого си мислите, че ще заблудите с руската си пропаганда.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "В злобата си Ислямската република дори заплаши Европа, която иначе я подкрепи"

  Храни куче- да те лае!
  Всички окаяници от неразвиващите се страни ни мразят отчаяно поради това, че уж всички бехме равни, пък те живеят кат скотове, колкото и пари да им даваме за нефт и прочее.
  Толерастията пък смятат за слабост и упадък на духа и достойнството ни, в което, по изключение, са прави.

 12. 12 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  От война никой няма интерес, още повече страните, които внасят петрол. Това би могло да даде тласък на световна икономическа криза, като започне с поскъпването на петрола и другите въглероди.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3469 Весело

  Хубаво е че са разбрали че бай Дончо може да пуска не само Туйтове....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отец Сисой":

  Доста сте обременен....Съчувствам Ви!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#9] от "Viva la Evolution":
  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":

  По тезите има ли коментари или за чувства да си поговорим ?

  over the under
 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Осведомителен и сериозен анализ на един от най-добрите коментатори и познавачи на Близкия изток Мохамед Халаф. За съжаление няма такива анализи в крайно пристрастните и необективни западни левичарски медии. Мохамед Халаф трябва по-често да присъства в Дневник със свои публикации и обективни становища по теми от Близкия изток.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Горе-долу - да, но Халаф си има осезаеми пристрастия...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4126 Любопитно

  До коментар [#16] от "PisnaMi":

  Абсолютно, и тези пристрастия са проамерикански.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отец Сисой":

  То беше по-добре да прочетеш статията преди да пуснеш копи/пейста от флашката, ама не го направи.

  Не ми се пише много, но Ирак преди искаше да ги няма американците. Сега видимо ще стана повече, но....читать надо больше. И менше писать.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#18] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":


  Ирак преди искаше да ги няма американците
  —цитат от коментар 18 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  По улиците на Ирак може и да до искали, но не и мнозинството в парламента. Сега има взето легитимно решеие за това.

  "читать надо больше. И менше писать." - Вземай урок от твойта флашка :)

  Иначе все пишеш по много, а сега нещо, не ти се пиша. Да не си болен?

  over the under
 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  До коментар [#5] от "Отец Сисой":

  1. Как САЩ се съобразиха з решението на иракския парлавент американските войски да напуснат? Колко американски войника напуснаха Ирак?
  2. Колко са жертвите в "сринатата със земята" американска база в Ирак?
  3. Кого "гръмна" Иран освен един пътнически самолет?

  Благодаря!

 21. 21 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 477 Неутрално

  В общи линии, очертаната от автора картина е вярна. Казано с още по-малко думи - Иран е в много тежко икономическо положение и в резултат всички издържани от тях наемници като Хизбула, Хамас, иракските шиитски милиции и хусите в Йемен, са принудени да кротуват. Те в момента се борят по-скоро да запазят контрола на местно ниво, отколкото да кроят мащабни планове за отмъщение за Солеймани. Дори на самите аятоласи се налага вече да се борят за контрола на местно ниво, като гледаме бунтовете през ноември и новите опити сега. Когато положението е толкова отчайващо във вътрешен план, геополитиката остава назад в списъка с приоритетите.

 22. 22 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "От гореказаното става ясно, че прокси организациите, на които Техеран разчита за реализирането на своя проект в Сирия, Ливан, Ирак, Ливан и Йемен, няма да могат да застрашат интересите на Вашингтон и Тел Авив. Това се дължи на новия силов курс на администрацията на Тръмп,..."
  " Самият Техеран разбра, че след нападението срещу посолството на САЩ в Багдад и истериите в парламента на Ирак във връзка с прогонването на американските войски от страната Тръмп промени правилата на играта. Така че сега просто трябва да ги следва и да премине към фазата на преговори, които ще се провеждат при американски условия. Освен това Тръмп даде ясно да се разбере, че Иран вече не може да се крие зад милициите и че връзката между режима на айатоласите и тях вече няма разделителна линия."
  "Иран вече е затруднен да постигне целта си за доминация в региона. Втората възможност е Техеран да осъзнае, че е настъпил нов етап на военнополитическото взаимодействие на режима с външния свят – етапът "пост-Солеймани", който ще се характеризира с нарастващи трудности по реализиране на регионалната експанзия. С други думи, че се налага изборът на преговори със САЩ и Иран да се превърне в отговорна държава."

  Браво, отличен коментар!

 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Точно за това говорим от началото на убийството на Солеймани, че се откриват нови, големи възможности за промени в Близкия изток и то промени към добро. И в същото време демократите в Америка искат да разследват Тръмп и му търсят сметка защо е ликвидирал Солеймани! И отново демократите ще останат в небрано лозе, защото положителните последствия вече се проявяват.

 24. 24 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Мюслитата са така, много големи на думи, но като видят голямата тояга и започват да дават отбой.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 25. 25 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Май не си разбрал темата пак. А тя е: Защо проиранските групировки няма да отмъстят за Солеймани

  А, че САЩ никога не се съобразяват с мнението на местното население е известно още от времето на индианците.

  over the under
 26. 26 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#5] от "Отец Сисой":Доста сте обременен....Съчувствам Ви!
  —цитат от коментар 14 на Willy Messerschmitt


  По-точно доста е опропаганден, или окремълен:)

 27. 27 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  А иначе по-конкретно за американската базата - днес из датскаат преса мярнах какъв ужас изживяли датските войници в бункерите докато падали бомбите. Въпреки че били 6 часа по-рано предупредени за предстоящата атака. В момента са прехвърлени извън Ирак, психолози нарочно са изпратени да се грижат за здравето им.

  over the under
 28. 28 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 439 Весело

  "Защо проиранските групировки няма да отмъстят за Солеймани?"

  Поради същата причино, поради която и форумните, и руските путинофили само лаят срещу САЩ. Просто безсилие и некомпетенност...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 29. 29 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Отец Сисой":

  А, сега се сети за парламента на Ирак. Хубаво.

  И не, не съм болен, но и безработен не съм колкото и да мрънкам по въпроса с доходите си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#27] от "Отец Сисой":

  Това червените гниди сте царе на глупавото поднасяне на фалшиви новини.

  Памперси нещо не са ли им трябвали на войниците? И как 6 часа преди атаката са знаели като правителството на Ирак е научило за ударите с ракети 15 минути преди ракетите да паднат имаш ли идея.

  Верно, че комунист е равно на нечовек...не и желязо де, просто боклук.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отец Сисой": Абе русофилистик какви сринати американски бази, какви пет лева! И иранците както всички други козируват пед Бай Тръмпе! Това ли им беше отговора на убийството на вторият човек в страната? Стрелба с ракети като предварително предупреждават за нея и внимават косъм да не падне от главата даже на един американски войник?

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  До коментар [#25] от "Отец Сисой":

  "Май не си разбрал темата пак."

  Напротив! Ти написа няколко точки, а аз зададох няколко въпроса. Би ли отговорил например на тези:
  "3) Иран показа на света, че може да сринеш със земята американска база, а след това америкаснкия президент да подвие опашка и да каже, че всичко е наред"

  Коя е сринатата със земята американска база?

  4) Иран показа, че има достатъчно военнен потенциал да гръмне безпредпятествено, когото си иска наоколо.

  Кого е гръмнал Иран? Освен един пътнически самолет, де!

 33. 33 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  3) Аз лично не си спомням САЩ да не отговорят след като са им разбомбили военна база. Ако ти си спомняш такъв случай, заповядай - локация, година

  4) Иран гръмна цел, която се намира на 300 километра от границата му. Тези ракети не са били прихванати от ПВО. Това означава, всяка една щастска база е в обсега му и той ако се наложи може да е гръмне. И второ, може би и България е в обсега на ракетите им, и цяло щастие е, че Турция, която е между нас, има С 400, щото ние след като си нарязахме ПВО-то, за да влезем в НАТО, нямаме никаква защита.

  over the under
 34. 34 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#30] от "Росен съм аз а Путлер ще капитулира":

  Абе, невъзпитаното поведение и обиди настрана, ето ти пак същия съвет - чети, бе човек. Не се излагай. Чети, за да не задаваш глупави въпроси.

  over the under
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3952 Неутрално

  " През последните три месеца протестите в шиитските градове, които досега симпатизираха на Иран, сега преминаха под мотото "Иран вън от Ирак!". Протестиращи срещу тоталното иранско влияние дори горяха портретите на Хаменей и иранското знаме. Опожарени бяха и иранското консулство в Кербала и Неджеф, които са религиозните шиитски центрове в региона."

  Иран и неговата агресивна политика все по - малко намират място в Близкия Изток. Далеч по - добре е за аятоласите да потърсят сделка със Запада и да започнат да спазват правилата, зашото обществото им отдавна е на ръба на нов революционен взрив, която никоя гвардия няма да може да удържи.....

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "Отец Сисой":

  Чета.
  Чета, но и много мисля. Никога, обаче няма да мога да възприема редовия путлеристки трол. Не го мога просто.

  А ти чете ли поста, в който обяснявам КАКЪВ е единственият вариант за "катастрофата" на украинският самолет?
  Провери ли дали казвам истината?
  Фактите са важни.

  То нямало как да провериш.
  Ето и тук ще го пусна. Откъде ли на 8-ми съм знаел как е станала "катастрофата" на украинският самолет?


  ком. №18
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/01/08/4013887_sled_katastrofa_i_raketnit_udari_-_koi_spria_da_leti/

  Останки на площ от 10 кв. км.
  Това значи взрив във въздуха. Дали бомба или ракета никога няма да научим. Обявили са чалмите, че на "Боинг" и "американците" няма да дадат черните кутии.
  Сякаш някоя чалма може да разбере нещо от черните кутии.

  Катастрофата е странна меко казано. От височина 2 400 метра винаги има време пилотът да се обади в кулата. Освен в един случай. Пряко попадение в кабината.
  От друга страна вътре е пълно с иранци. Няма явна причина да си избият хората. От трета страна това е най-новият самолет на Украйна. Произведен и получен от тях в средата на 2016-та. За Путлер би било добре да нямат такива самолети. Психически, защото те военна стойност нямат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Анализът има вид на сериозен, но има и малко пожелателна форма. Повечето от доводите в статията биха могли да са валидни и преди 10 години (например: кога Израел не е бил в пълна готовност да порути Газа или пък Ливан?).
  Операцията срещу Садам наистина продължи кратко, но се подготвяше повече от година и внушенията че Тръмп може с един туит да разпердушини Иран са леко манипулативни.

  Факт е обаче, че влиянието на Иран над региона отслабва. Вижда се че отслабва и хватката над иранците. Това е сложен процес и е по-скоро сигнал за вътрешните проблеми на Иран.

 38. 38 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Тръмп се усети, че не трябва да влиза в капана на войната преди изборите.
  Никой не иска война, освен враговете му.

 39. 39 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отец Сисой":

  Доста заблуждаващи тези.
  Това са иракски бази, част от територията на които са предоставени да се ползват от американците. Самото иракско правителство ги покани обратно след като се бяха изтеглили, за да помогнат в борбата срещу Ислямска държава. Базите нямат необходимото ПВО, което да се справи с подобни ракети - защо така е решило американското командване до момента не е ясно. Но това не значи, че Иран може срине американска база безпретяствено. Нека се пробват да стрелят срещу американски бази в региона, които под чадъра на американското ПВО.
  За едно нещо си прав - позорно е, че американският президент подви опашка и не отговори на иранското нападение срещу американски военни. Но че той е страхливец е всеизвестно още преди около половин век когато пак така страхливо се е скатал от военна служба по време на Виетнамската война.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 40. 40 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Приемай с едно наум анализите на Халаф, чета ги и винаги ми прави впечатление про-сунитския му уклон. Виж тука в статията изказа и формулировките му за хутите в Йемен и ще ти стане ясно. Саудитска Арабия там създаде буквален холеров и продоволствен геноцид над йеменското население, който е без прецедент в света. Катар отказа да участва в тая безумна война срещу населението на Йемен и саудитците му спретнаха блокада и изолация, лека полека и Емирствата се поотдръпнаха от там.

  Нещата не са еднозначи: Иран = лош; всички останали = добри.

  Също не е верно твърдението на автора, че режима на Асад да е свален отдавна, ако не беше Русия, да, Русия има своята роля, но Асад го спасиха множеството доброволци от „Хизбула“ и помощ от Иран. Да не забравяме, че след като руснаците уж изгониха ИДИЛ от Палмира и даже правиха там пропагаднен концерт, след това много бързо се върнаха ислямистите.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 41. 41 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#34] от "Отец Сисой":Чета.Чета, но и много мисля. Никога, обаче няма да мога да възприема редовия путлеристки трол. Не го мога просто.А ти чете ли поста, в който обяснявам КАКЪВ е единственият вариант за "катастрофата" на украинският самолет?Провери ли дали казвам истината?Фактите са важни.То нямало как да провериш.Ето и тук ще го пусна. Откъде ли на 8-ми съм знаел как е станала "катастрофата" на украинският самолет?ком. №18https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/01/08/4013887_sled_katastrofa_i_raketnit_udari_-_koi_spria_da_leti/ Останки на площ от 10 кв. км.Това значи взрив във въздуха. Дали бомба или ракета никога няма да научим. Обявили са чалмите, че на "Боинг" и "американците" няма да дадат черните кутии.Сякаш някоя чалма може да разбере нещо от черните кутии.Катастрофата е странна меко казано. От височина 2 400 метра винаги има време пилотът да се обади в кулата. Освен в един случай. Пряко попадение в кабината.От друга страна вътре е пълно с иранци. Няма явна причина да си избият хората. От трета страна това е най-новият самолет на Украйна. Произведен и получен от тях в средата на 2016-та. За Путлер би било добре да нямат такива самолети. Психически, защото те военна стойност нямат.
  —цитат от коментар 36 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Е ясно пак Путин е виновен! 😎
  На мен ми хареса, че Иран призна и има протести. Това според мен е най кроткият път към демокрацията. Че са чалми чалми са няма спор, но явно не са араби

 42. 42 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#37] от "orchis":

  Така е, сравнението между Иран и Ирак е доста повърхностно. Ирак е измислена след-колониална държава, която нищо не я държи заедно, не случайно добре въоръжените и обучени иракски войници изоставиха базите си при настъплението на ИДИЛ, докато Иран е истински народ и нация с история и има какво да отстояват.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 43. 43 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отец Сисой":

  Защото постигна вече достатъчно много повече със смъртта му.
  1) Ирак вече иска да прогони американската окупационна армия.
  2) Иран е с развързани ръце да развива атомно бомба.
  3) Иран показа на света, че може да сринеш със земята американска база, а след това америкаснкия президент да подвие опашка и да каже, че всичко е наред
  4) Иран показа, че има достатъчно военнен потенциал да гръмне безпредпятествено, когото си иска наоколо.
  5) Мисията на Сулеймани в Сирия също е изпълнена.
  6) Убийството на Сулеймани консолидира иранската нация срещу външния агресор, в момент когато под тежеста на санкциите обществото започна да се пропуква.

  Всъщност изобщо не е така.
  1. Само една част от иракският парламент демонстрира такова желание. Със същия успех може да твърдите, че след като БСП иска "съюз със СССР", то такова е желанието и на целият български народ. В допълнение, резолюцията на парламента е просто една изказана позиция, която няма необходимата правна стойност за да бъде реализирана от иракското правителство.

  2. Иран винаги е бил с развързани ръце "да развива атомна бомба". Само че това си има цена. Въпросът е готов ли е върховният жрец на Аллах да я плати? Защото, ако перифразирам един индиански вожд от недалечното минало - атомните бомби не стават за ядене.

  3. Както вече стана ясно и на слепите, не са сринали базата и няма жертви. И това е бил прецизно премерен ефект, защото в приятен случай, последствията биха били доста разрушителни за Иран. Но все пак за пред заслепените от фанатизъм очи на правоверните, се реши работа. Злият Чичо Сам бе наказан :-)

  4. Единственият военен потенциал, който Иран реално показа, е че може "да гръмне" всеки пътнически самолет наоколо. Ашколсун, дето се вика. Сега бая петрол ще има да помпят докато се изплатят за жертвите.

  5. В Сирия към момента до голяма степен се случва това, което Путин казва, че ще се случи, така, че не виждам каква мисия на Сьолеймани е била изпълнена, но вие вероятно сте по-запознат с неговите мисии, така, че по този пункт не мога да споря.

  6. Относно "пропукването" на "консолидацията" на иранското общество... признавам, че съм потресен от разсъжденията ви. Затова няма да ги коментирам. Те се отнасят за една друга епоха от нашата история или за една друга география. Само искам да отбележа, че днес в новините имаше кадри на хора, които късат плакати с лика на "мъченика на революцията"... та и тази ви теза отича в отходната канализация.
  Да, общият враг има функцията да сплотява и обединява дори непримирими преди това позиции, но безмислена та жестокост, безпрецедентната глупост и некадърност, агресивната демагогия и наглото и цинично лицемерие, се оказва, че са доста отблъскващи и провокират хората които ползват главата си по предназначение, да им се противопоставят.

 44. 44 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Изглежда 40 години санкции са малко на ненормалните аятоласи.

 45. 45 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "Отец Сисой":Доста заблуждаващи тези.Това са иракски бази, част от територията на които са предоставени да се ползват от американците. Самото иракско правителство ги покани обратно след като се бяха изтеглили, за да помогнат в борбата срещу Ислямска държава. Базите нямат необходимото ПВО, което да се справи с подобни ракети - защо така е решило американското командване до момента не е ясно. Но това не значи, че Иран може срине американска база безпретяствено. Нека се пробват да стрелят срещу американски бази в региона, които под чадъра на американското ПВО.За едно нещо си прав - позорно е, че американският президент подви опашка и не отговори на иранското нападение срещу американски военни. Но че той е страхливец е всеизвестно още преди около половин век когато пак така страхливо се е скатал от военна служба по време на Виетнамската война.
  —цитат от коментар 39 на vesolr


  Мунчо, ти не чете ли статията? В статията да виждаш упреци към Тръмп, че е страхливец? Напротив, в статията се говори, че води много твърда политика срещу Иран, за разлика от Обама. Заповедта за убийството на Солеймани не знак за страхливост. След като е страхлив, защо Конгреса гласува резолюции, за да не му се позволява да поведе война с Иран?Това е доказателство, че от Конгреса изобщо не вярват, че няма смелост да избомби Иран. Според твоите детски представи за 15 ракети, хвърлени в празни пространства като предварително иранците са уведомили американците какво ще направят, за да успокоят страстите, без никакви жертви, Тръмп трябва да поведе война за засегната чест! Той пак може да направи война с Иран, но не и както ти си я представяш.

 46. 46 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#39] от "vesolr":

  Мунчо, прочети отново статията! И се съсредоточи на изрази като този- "Това се дължи на новия силов курс на администрацията на Тръмп..."

  Администрацията на Тръмп, не Тръмп. В твоите детски представи за политика Тръмп води войни, Тръмп подвива опашка, Тръмп така, Тръмп онака. Личи си, че не си бил много години в училище.

 47. 47 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2390 Весело

  До коментар [#45] от "gozambo":

  Гунчо, ти си шампион по детските оди в прослава на поредния си месия. Така беше когато бе пръв обамист, същото е и като се изметна и стана пръв тръмпист. Виждам отново ти тежи и проектираш собствената си липса на образование, но с тия лозунги можеш да стигнеш само до сегашното си ниво - площаден оратор прехласващ се по лъжепророк като Тръмп.
  Американските войници принудени да се крият в бункери докато около тях падат ракети и това остава ненаказано? Такъв пъзльо никога не е бил президент, а ти го брани.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4890 Любопитно

  До коментар [#33] от "Отец Сисой":

  Та коя казваш е "сринатата със земята" американска база? Кой е гръмнатият от Иран, освен 176 пътници в украинския самолет?

  Ти не четеш, а не аз!

 49. 49 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Малко детинска ми изглежда цялата суетня около отмъщението. Там играят големи пари, политически и военни съображения. Емоционалният фактор е важен за вътрешна употреба, но като мотив за поведение е малко вероятен.

 50. 50 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#43] от "the_librarian":
  1. Само една част от иракският парламент демонстрира такова желание. -- Решението е прието с мнозинство. За едно си прав - не е с пълно мнозинство

  2. Иран винаги е бил с развързани ръце "да развива атомна бомба". --- Това също е лъжа. Много бързо забравихте ядрената сделка, която Тръмп торпилира

  3. Както вече стана ясно и на слепите, не са сринали базата и няма жертви. --- Няма, зашото Иран пожелаха да няма. Но и база няма вече.

  4. Единственият военен потенциал, който Иран реално показа, е че може "да гръмне" всеки пътнически самолет наоколо. --- Май още не си разбрал, че САШ са минус една военна база в Ирак. :)

  5. В Сирия към момента до голяма степен се случва това, което Путин казва, че ще се случи, така, че не виждам каква мисия на Сьолеймани е била изпълнена, но вие вероятно сте по-запознат с неговите мисии, така, че по този пункт не мога да споря. --- Сулеймани беще човекът, който координираше действията за разгрома на Ислямска държава по оста Москва-Дамаск-Техеран.Да, като не си запознат, по-добре кротувай и не спори.

  6. Относно "пропукването" на "консолидацията" на иранското общество... признавам, че съм потресен от разсъжденията ви. Затова няма да ги коментирам. --- Като няма да коментираш, не коментирай, не ме заливай с водопад от клишета. Не съм поддръжник на режима на аятоласите, нито на който и да е репресивен режим. Напротив и смятам, че ядрената сделка беше начин Иран да почне да се отваря към света и полека да се демократизира, съобразно своите специфики. Това обаче остана в миналото и днес режимът се бори за своето съществуване. Смъртта на Сулеймани му даде още една глътка живот.

  over the under
 51. 51 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 448 Весело

  До коментар [#48] от "vassilun":

  Абе, няма такава база, бе. Щом се чувастваш по-спокоен, по-добре да не споменаваме за това. Ще направим като Тръмп, ще си затворим очите и ушите :)

  over the under
 52. 52 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Всяка агресивна диктатура, която се задържи твърде много години загубва своето обаяние пред последователите си. Аятоласите управляват вече 40 години и няма как да не увехне всенародната обич.

  подпис
 53. 53 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Шиитите си отмъщават винаги ... не го забравяйте , защото те не забравят!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK