Реквизит, мизансцен, телевизия. Няколко въпроса за ареста на Нено Димов

Пресконференция на прокуратурата по повод ареста на Нено Димов – ако цялата акция не беше демонстрация, щеше да се развива по НПК

© Георги Кожухаров

Пресконференция на прокуратурата по повод ареста на Нено Димов – ако цялата акция не беше демонстрация, щеше да се развива по НПКТекстът е препечатан от "Свободна Европа". Полина Паунова е политически журналист, автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".


"Невиждани действия на прокуратурата."


"За първи път е арестуван действащ министър."
"Държавното обвинение търси виновника за кризата в Перник и стигна до Нено Димов."


"Прецедент в българската политика - управленец е задържан."


Такива са само част от коментарите след акцията на прокуратурата в Перник и София, която завърши с арест на министъра на околната среда Нено Димов.


Без да съобщава подробности, малко преди централните новини на телевизиите, говорителката на държавното обвинение потвърди, че Димов е именно задържан, въпреки че около обед уж беше само отведен за разпит. Самото му извеждане от сградата на министерството е съществен елемент от сюжета, тъй като то беше зрелищно - заобиколен от представители на правоприлагащите органи, министърът се качи в черен бус с бял бранд "Прокуратура на Република България". Отвеждането му протече бавно, което улесни медиите да направят добри кадри.


За неуспелите да снимат акцията пресцентърът на държавното обвинение качи и снимки на сайта си. Веднага след това издания, известни с проправителствените си нагласи, аплодираха случващото се. Довчерашни защитници на министъра взеха да припомнят миналото му в ДСБ – партията, посочвана от тях като носител на политическото зло у нас. Още от тези заглавия стана ясно - брандираният бус ще откара Димов към края на кариерата му.


Очакваният арест и логичните въпроси


Измежду всички въпроси, които следват оттук нататък, на първо място е очевидният - след като Нено Димов неколкократно е декларирал, че ще съдейства на разследването по водната криза в Перник, защо беше отведен за разпит така показно?


И не беше ли доста по-просто, ефективно и не на последно място запазващо достойнството му изпращането на призовка, какъвто всъщност е редът?


Веднага след това идва следващ въпрос - след като прокуратурата е водещата по разследването, какво наложи Димов да бъде задържан по Закона за МВР, а не според разпоредбите на Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК)?


Когато държавното обвинение разследва престъпление и в рамките на наказателен процес, някой трябва да се разпита, към него се вземат мерки именно по НПК - такова е правилото. Ако прокурорите не могат да открият приложима мярка от процесуалния закон, то просто няма мярка. И именно защото обвинението не работи по Закона за МВР, задържането на Димов по разпоредбите на този нормативен акт изглежда като прибягване до хитрост.


Защо (и как) е задържан?


Текстовете, регламентиращи 24-часовото полицейско задържане, определят 6 основания за това човек да бъде задържан: ако има данни, че той е извършил престъпление; след предупреждение, че той съзнателно пречи на полицейските органи да изпълняват задълженията си; ако той показва тежки психически отклонения; когато не може да се установи самоличността му; когато се е отклонил от изтърпяване на наказание или е обявен за издирване.


Най-вероятно министърът е задържан по първата хипотеза, защото останалите са неприложими. Тогава обаче от МВР трябва да посочат изрично за какво престъпление става дума. А това не се случи. В същото време в четвъртък от прокуратурата, под чийто контрол действа МВР в момента, твърдяха, че тепърва ще се изяснява дали има извършено престъпление.


Ето защо всички изяви по темата и полицейският арест говорят, че прокурорите не са готови с обвинението. Целите им пък изобщо не приличат на процесуални, а на медийна демонстрация, в която, от една страна, е въвлечен реквизит (бусът) и мизансцен (отвеждането на министър), а от друга, е добавено пояснение - с изказване на главния прокурор Иван Гешев пред медиите за това колко тежко се живее в Перник без вода, "а все пак това е град, в който има малки деца и възрастни хора".


И отново най-същественото - ако цялата акция не беше демонстрация, тя, на първо място, щеше да се развива по описаното в НПК. Тогава нормативният ред щеше да е следният: обвинение срещу Димов; и евентуално прокурорско постановление за задържане до 72 часа, а после и евентуално искане до съда за постоянна мярка на министъра.


Цонев, Иванчева... и Димов


В ситуацията има и друг нюанс. Вярно е, че напоследък е модерно да се бяга в калъфи на музикални инструменти, както направи бившият шеф на "Рено-Нисан", но Нено Димов е точно обратният случай – той дни наред обясняваше, че съдейства на разследването. Което ще рече, че няма данни той да избяга. Ако ли пък е подготвял бягство, обвинението би следвало да съобщи, че е разкрило намеренията му. Но щом не го прави, то кое освен медийна демонстрация може да наложи задържането му? Разбира се, ако има опасност той да извърши престъпление в качеството му на министър, то законът предвижда друго средство – след като го привлекат като обвиняем, може да бъде поискано съдът да го отстрани от длъжност.


Разбира се, някои биха казали, че Нено Димов трябва да е благодарен, че не го поставиха на колене с думите, че е "абсолютен престъпник", както се случи с бившия министър на отбраната Николай Цонев, или пък да се радва, че не стоя 7 часа с белезници на улицата, както стана при ареста на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева. Но всъщност между тези случаи има нещо много общо - те приличат на съзнателно търсени бомбастични новини, от които после нищо не излиза. Или и да излиза, това са осъдителни решения на съда в Страсбург.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Аресуваха Нено, водата текна. Ураааааа! Лош Нено, да живее непогрешимият ни Вожд! Чакайте бе другари, този филм не сме ли го гледали вече? Няколко пъти?

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3062 Любопитно

  ... Самото му извеждане от сградата на министерството е съществен елемент от сюжета, тъй като то беше зрелищно: заобиколен от представители на правоприлагащите органи, министърът се качи в черен бус с бял бранд "Прокуратура на Република България". Отвеждането му протече бавно, което улесни медиите да направят добри кадри ...

  Не, че нещо, ама бусът е син.
  И въобще всичките бусове на Съдебната власт са сини.

  Май Полина не е виждала това, за истината за което напоително е тръгнала да обработва драгата публика ...

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3062 Весело

  ... И не беше ли доста по-просто, ефективно и не на последно място запазващо достойнството му изпращането на призовка, какъвто всъщност е редът? ...

  Ти да видиш!
  А под новината за отвеждането на Нено прогресивните Дневникарски маси се косяха и гневяха, че не бил унижен като Иванчева ...

  Неведома прогресивната душа и помисъл ест!
  Нено наш? Или ненаш?
  Мъка, мъкааа!

 4. 4 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Главният прокурор, бивш следовател, така действа. А може би в тези мътни за България времена, така и трябва. Има много за риене в тази плевня.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Представете си какво щееше да пише др.Паунова ако показно беше арестуван някой "ГЕРБЕРАСТ " като мен например. А иначе и аз съм против показните и не достатъчно изпипани , аргументирани и обосновани "АКЦИИ" - прокурорски , милиционерски /така задържаха баща ми през 1951 г / , полицейски и каквито там други подобни има !
  Съвсем правилно е - НЕВИНЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО !

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3464 Неутрално

  Арестът на Нено Димов е голям резил за държавата , която има претенциите да бъде правова.
  Атанас Атанасов направи изявление , че арестът на Димов е понареждане на Борисов и целта му е да има изкупителна жертва за водната криза в Перник и за намаляване на общественото напрежение в страната от многото скандални случаи със злоупотреба с власт и корупция по високите етажи на властта.
  Медиите не обръщат внимание на това изявление на Атанасов , неглижират го , защото то показва пълната зависимост на новия главен прокурор Гешев от изпълнителната власт в лицето на Борисов. Показва също така , че ареста на Нено Димов няма никаква правна логика и противоречи на НПК. Затова арестът е по закона за МВР, но МВР се командва от правителството. Кой шеф на районно МВР ще се реши да арестува министър от правителството на Борисов , ако няма разпореждане от самия Борисов? Това пита Атанасов , а медиите коментират как кариеризма на Димов му изиграла лоша шега.
  Гешев не се бори с престъпността по високите етажи. Гешев обслужва Борисов. Това се видя с ареста на Димов.

 7. 7 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Аресуваха Нено, водата текна. Ураааааа! Лош Нено, да живее непогрешимият ни Вожд! Чакайте бе другари, този филм не сме ли го гледали вече? Няколко пъти?
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Нено не са го арестували за да текне водата в Перник, а за това, че прокуратурата е събрала достатъчно данни за извършено престъпление. Защита в този сайт на всеки арестуван действително е филм който сме гледали, например с Иванчева. Въпросите на Дневник защо е арестуван по закона за МВР е глупав имат право арестуват го по този закон, липсва обаче въпрос към Лозан Панов - защо съда в България остави в ареста Нено Димов. Считате ли, че щом съда е преценил, че Димов трябва да е в ареста, то и прокуратурата и МВР имат право да приложат тази мярка доколкото е в правомощията им.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4269 Весело

  Нено Сушата изгоря.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  ... Самото му извеждане от сградата на министерството е съществен елемент от сюжета, тъй като то беше зрелищно: заобиколен от представители на правоприлагащите органи, министърът се качи в черен бус с бял бранд "Прокуратура на Република България". Отвеждането му протече бавно, което улесни медиите да направят добри кадри ...Не, че нещо, ама бусът е син.И въобще всичките бусове на Съдебната власт са сини.Май Полина не е виждала това, за истината за което напоително е тръгнала да обработва драгата публика ...
  —цитат от коментар 2 на xm...


  Умен, знаеш и можеш си, но все пак Димов е арестуван от органите на МВР и прокуратурата по техния закон, защо смяташ, че трябва да го вози бус на Съдебната власт, която е в друго министерство? И все пак това ли ни е най-голямата грижа дали прокуратурата е разиграла някакъв сценарии или това, че Димов е извършил престъпление? Били нащърбили достойнството му, а достойнството на десетките хиляди хора в Перник по-малко важно ли е или Димов може да им смачка достойнството, а прокуратурата трябва да се грижи за неговото достойнство?

 10. 10 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Арестът на Нено Димов е голям резил за държавата , която има претенциите да бъде правова.Атанас Атанасов направи изявление , че арестът на Димов е понареждане на Борисов и целта му е да има изкупителна жертва за водната криза в Перник и за намаляване на общественото напрежение в страната от многото скандални случаи със злоупотреба с власт и корупция по високите етажи на властта.Медиите не обръщат внимание на това изявление на Атанасов , неглижират го , защото то показва пълната зависимост на новия главен прокурор Гешев от изпълнителната власт в лицето на Борисов. Показва също така , че ареста на Нено Димов няма никаква правна логика и противоречи на НПК. Затова арестът е по закона за МВР, но МВР се командва от правителството. Кой шеф на районно МВР ще се реши да арестува министър от правителството на Борисов , ако няма разпореждане от самия Борисов? Това пита Атанасов , а медиите коментират как кариеризма на Димов му изиграла лоша шега.Гешев не се бори с престъпността по високите етажи. Гешев обслужва Борисов. Това се видя с ареста на Димов.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Социалистическият съдя и прокурор Атанас Атанасов от Борисов ли е разбрал, че Димо е арестуван по нареждане на Борисов или както правеше преди десетки години пак се осланя на поставени от негови хора бръмбари? Случайно да си разбрал, че наблюдаващия прокурор беше с органите на МВР? Или смяташ, че прокуратурата няма право да разпореди задържане на обвиняем? И един прост въпрос дали при ареста на Димов се видя, че са арестували човек за който съда намери достатъчно основания, че е извършил престъпление или не се видя, какво мисли за действията на съда най-висшия съдя Лозан Панов?

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#9] от "tda10501756":

  Димов и този случай е просто пример за съзнателно унижаване на човека. Утре може да е всеки от нас и тогава и ние ще сме ядосани и може би и малко уплашени.
  А това което прави Гешев е ПР на себе си и дано не доведе до пордната глоба от ЕС, за която ще плащаме ние с вас, а не той.

 12. 12 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Да честитим на бившия министър обезщетението, което ще получи от съда в Страсбург. А може и да успее да осъди прокуратурата тук, както невинния като сълза Христо Бисеров.

 13. 13 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Трябва ли Младен Маринов да понесе отговорност за полицейското насилие над български гражданин, независимо как се казва той?

 14. 14 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Видно комуноид-герберастите разбирай форумните трол-идиоти са вдигнати да защитят ГЕШЕФТев и да викат урааааааааааа на действията гешефтурата,която удобно също като Нено-удобното спеше преди изборите и чак сега когато вече е късно се задейства за водата в Перник.
  А за далаверите на същия този удобното във връзка със ски пистите и заграбването на територия от национелин парк си мълчеше,а форумните идиоти защитаваха като Матросов същия този Нено,който сега плюят до свършване на слюнката.
  А за далаверите с боклука същия този ГЕШЕФТев и пръста си не помръдна,но отровите при изгарянето му ги дишаме всички.
  За пресъхналите реки вследствие на разни ВЕЦ със съмнителен ефект пак мълчание,и от форумните идиоти.
  Материала,материала.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4058 Весело

  Някъде пишеше , че всяко зло е за добро , ама не пишеше как да се разбира....ето, защо у нас невярващите с преобладаваща част от населението ….и не вярват нито на Нено ,нито на Гешев , нито на Иванчева....ама , вярват на добрите с торбата обещания....онази голямата торба !

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Свободна Европа: "Реквизит, мизансцен, телевизия. Няколко въпроса за ареста на Нено Димов"
  БТВ: "Татяна Дончева: Няма логика в ареста на Нено Димов, той е за всяване на страх"
  "Ивайло Калфин: Може ли жертвоприношението да замени справедливостта?"

  После що говорят за ОФ. Ми ще говорим. Ето ми и стария коментар:

  "- Ясно каква е защитната теза на БТВ, Т.Дончева и всичко, което те олицетворяват."

  Калфин го четох във Вевести.
  Със здраве.

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Сичкото гербераст на барикадата. Не ви ли е срам?

 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1070 Неутрално
 19. 19 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Главният джедай на Републиката Геш Ефт задържа Дарт Нено - кадър от монографията “Когато в Републиката цареше радост и я готвеха за Империя”. Обвиненията - неглижирано управление на Звездата на смъртта - съсипали 3 планети, докато се опитвали да напишат на една луна с лазера “Цензор Цацар Ов е богатство, а Пеев Хътянина е неговото вдъхновение!”
  Извън шегата, въпрос към герботролетариата - вкусно ли е с език, забит едновременно в задните части и на трите прасенца?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK