Отклоняване на вода от бедстващия Перник – мародерство, саботаж или какво

Атанас Русев

© Фейсбук/"Вода за Перник"

Атанас Русев



Атанас Русев е инженер, пещерняк, който се зае със задачата да помогне на Перник да излезе от водната криза. Планът му е да се оптимизират наличните източници във водосбора на "Студена" във Витоша, като се запушат незаконните отклонения, и да се добави нов извор. Разказът му е публикуван във "Фейсбук" групата "Вода за Перник", където Русев документира действията на екипа си. Тръбата, захранваща село Ярлово с вода, за която става дума, беше открита от него през декември и се оказа, че е незаконна – без договор и без водомер.


Преди няколко дни, при огледа на Палакарийския воден канал, установихме, че на изхода на канала водата е с много малък дебит въпреки затоплянето на времето и очакваните по-големи количества вода. Незабавно извършихме проверка на мястото, където преди седмици полицията и прокуратурата бяха затворили и запечатали нераглементираното съоръжение, отклоняващо Палакарийския воден канал (част от съоръжението язовир "Студена") към село Ярлово.


За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран – отворен.




Вероятно каналът е бил отклонен около Нова година,


точно преди развалянето на времето, като извършителите са се надявали най-вероятно, че никой няма да може да достигне до съоръжението при лошите метереологични условия и дълбокия сняг, и така ще си остане цяла зима. Пропуснали са обаче факта, че ние можем да ходим и пеша в дълбокия сняг, защото сме планинари и алпинисти повече от 30 години, а най-вече съвестни граждани.


За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран – отворен.

© Атанас Русев, Фейсбук

За наше изумление установихме, че отново водният канал е отклонен към с. Ярлово, полицейските лепенки просто липсваха, а затвореният кран – отворен.


Днес, 14 януари 2020 г., съвместно с ОД на МВР София и ОД на МВР Перник извършихме ПОВТОРНО установяване, ПОВТОРНО спиране на нерегламентираното отклонение на Палакарийския воден канал към с. Ярлово и ПОВТОРНО запечатване на каптажа от 3 шахти.


Само час след спирането на водата, както точно предсказахме пред полицаите, че някой ще дойде горе високо в планината, отнякъде изникна кметът на с. Ярлово с отвертка в джоба, който твърдеше, че е дошъл пеша да види защо няма вода. Няма да предавам абсурдния разговор, защото това вече е част от следствените действия...


Как се нарича това, когато има обявено бедствено положение и над 100 000 души са на прага да останат без капка вода, някой да отиде, да махне полицейските лепенки и да отклони един от единствените водоизточници на тези хора в беда за собствените си неясни и очевидно незаконни цели? Мародерство, саботаж, изродщина или какво?


Очевидно всичко това е част от кочината и корупцията,


в която тъне цялата ни държава и което е главната причина за кризата с водата в Перник, и тя, вместо да бъде прекъсната, продължава с пълна сила и в условията на бедствие.


Е, как ще имате вода, хора от Перник? Разбирате ли абсурда, че сме единствената група, която всеки ден, вече повече от месец, сме на терен в източната част на водосборната зона на язовир "Студена" и извършваме всеки ден по няколко успоредни действия с единствената цел – повече вода към язовир "Студена". А се сблъскваме всекидневно с подобни невероятни абсурди, показващи единствено, че българинът се е превърнал в долна орка.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK