Право на отговор: ВЕЦ "Цанков камък" незаслужено е нарочена за "черна овца"

Юли 2009 г. – завършване на строежа на язовир и ВЕЦ на реките Въча и Гашня в близост до село Михалково

© Асен Тонев

Юли 2009 г. – завършване на строежа на язовир и ВЕЦ на реките Въча и Гашня в близост до село МихалковоНа 13 януари "Дневник" препечата от сайта "Тоест" коментара на Венелина Попова "Водна криза, боклуци и мръсен въздух за политическа употреба". Получихме опровержение от г-н Николай Гайтанджиев от централата "Цанков камък", който не е съгласен със следния пасаж от статията: "Репортажът на журналиста Александър Файст "Как България унищожава своите реки", спечелил злато в категорията "Природа и околна среда" на филмовия фестивал WorldFest в Хюстън, показва как с пари от ЕС у нас са изградени 270 водни централи, като някои от тях са в територии по "Натура 2000", нарушавайки закона. Най-голямата сред тях е "Цанков камък", но добивът на енергия от нея е относително малък. Тези вецове имат незначителен дял от произвежданата в страната електроенергия, но нанасят непоправими щети на пълноводните ни реки, за да осигурят печалба на своите собственици. А правителството е одобрило изграждането на още 300 такива централи..."


Във филма на Файст централата "Цанков камък" е спомената като най-голямата ВЕЦ у нас в контекст, че водните електроцентрали съсипват реките, а в същото време имат незначителен дял в производството на електроенергия в страната.


ВЕЦ "Цанков камък" е вкарана в общ кюп със стотици други малки ВЕЦ, с които няма нищо общо, нито като финансиране, нито като собственост, нито като място в енергийната система на страната, нито като процес на проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация. Имах възможността да участвам в строителството ѝ и смятам, че съвсем незаслужено е нарочена за "черна овца". Понеже не съм имал възможността да гледам цитирания филм, не знам дали цитираният от мен текст е буквално от филма, или е преразказ, или е изцяло авторски.
1. Централата "Цанков камък" (заедно с останалите 270 изградени ВЕЦ) нанася непоправими щети


На страницата на "Натура 2000" може да бъде издирено, че в границите на Смолянска област, община Девин, населени места гр. Девин и с. Михалково попадат общо 4 защитени зони (ЗЗ) по "Натура 2000": BG0002063 "Западни Родопи" – ЗЗ по директивата за птиците; BG0001030 "Родопи-Западни" – ЗЗ по директивата за местообитанията; BG0002113 "Триград-Мурсалица" – ЗЗ по директивата за птиците; BG0002105 "Персенк" – ЗЗ по директивата за птиците.


От тях само две – BG0001030 "Родопи-Западни" и BG0002113 "Триград-Мурсалица",


са засегнати от опашката на язовир "Цанков камък".


За съжаление не мога да предоставя карта, на която да се видят заедно границите на ЗЗ и язовирното езеро. Първата зона едва-едва се докосва до езерото. Общата площ на зоната е 272 851.406 ха. По моя преценка язовирът засяга около 1-2 ха, нека да са 10. Това прави 0.004 % от общата площ на защитената зона. При втората зона с обща площ 55 340.9527 ха язовирът засяга повече – според мен около 200 ха, или 0.4 % от общата площ на ЗЗ. Вероятно сами можете да прецените колко "непоправими" могат да са щетите. Още повече че над язовир "Цанков камък" има изградени още две големи


ВЕЦ – "Тешел" и "Девин", които така или иначе отдавна са променили естествения отток на река Въча.


2. Централата "Цанков камък" е изградена в територии по "Натура 2000".


Тук прилагам два линка към информацията за цитираните ЗЗ. Можете да се запознаете с цялата история на тези зони. Цитираните от мен площи са взети от стандартния формуляр. Но по-важното е друго – кога са одобрени тези защитени зони. ЗЗ BG0001030 "Родопи-Западни" е одобрена с Решение на МС от 16.10.2007 г., като след това с Решение на МС от 16.11.2010 г. първоначалната площ е увеличена. ЗЗ BG0002113 "Триград-Мурсалица" е одобрена с Решение на МС от 04.12.2007 г., а е обявена за ЗЗ от МОСВ със заповед от 26.05.2010 г. Е, разрешението за строеж на язовирната стена и ВЕЦ "Цанков камък" е издадено на 04.02.2005 г., а язовирната стена е изградена в завършен вид през 2010 г. Оказва се, че


не "Цанков камък" е изграден в защитена територия, а защитените територии са създадени в зоната на язовира


Не е нещо необичайно, имайки предвид и всички останали язовири, които са изградени преди въвеждането на защитените зони.


3. ВЕЦ "Цанков камък" е изградена, нарушавайки закона.


От цитираните по-горе документи е ясно, че точно законът за "Натура 2000" не е нарушен по никакъв начин. Нещо повече - нито един закон не е нарушен при изграждането на целия хидровъзел. Основание за това мое твърдение е фактът, че въпреки негативното обществено отношение към проекта, създадено след 2009 г. по политически причини, и въпреки дългогодишните проверки на прокуратурата (няколко години поред в сградата на НЕК имаше специално отделена работна стая за разследващите прокурори) няма повдигнати никакви обвинения към никого.


Все пак инвеститор на проекта е най-голямата държавна енергийна компания, а там, колкото и да не ви се вярва, не работят престъпници.


Тук ще отбележа и още нещо – вкарването на някаква територия в защитена зона по "Натура 2000" не забранява автоматично всякакво строителство там. Просто го прави много по-трудно осъществимо, защото трябва да се докаже, че ползите от такова строителство за обществото ще са повече от загубите за природата. Могат да бъдат взети и смекчаващи мерки, които да намалят вредното въздействие на такъв проект. Затова априори да се обявяват за незаконни всички обекти, изградени в зони по "Натура 2000", е най-малкото некоректно. Но както стана вече ясно, в случая с "Цанков камък" дори не е имало защитена зона.


4. ВЕЦ "Цанков камък" е изградена с европейски пари


Хидровъзел "Цанков камък" е изграден с кредит от банков консорциум от австрийски банки. Този кредит и досега се изплаща от НЕК. Отпуснат е на база на Меморандум за разбирателство относно двустранно сътрудничество между Република България и Република Австрия за изпълнение на съвместни проекти във връзка с решенията на Протокола от Киото от 1997 г. Тук европейските фондове нямат нищо общо.


5. Добивът на енергия от ВЕЦ "Цанков камък" е относително малък. Тези вецове имат незначителен дял от произвежданата в страната електроенергия


Да, така е. Но за мястото и ролята в енергийната система на страната на тази и други подобни централи, можете да попитате ЕСО и неговото поделение ЦДУ. Само ще отбележа, че


значимостта на една централа не се мери само по годишното ѝ производство.


Има такива термини като "качество" на електрическата енергия, "балансиране" на енергийни мощности, "върхова енергия", "енергиен резерв" и др., които много по-добре определят дали и доколко една централа е нужна или не. И по тези показатели ВЕЦ "Цанков камък" и всички останали малки ВЕЦ, към които изкуствено е пришита, не могат да бъдат по-различни. Всичко, което ВЕЦ "Цанков камък" е, малките ВЕЦ не са.


Вкарването на ВЕЦ "Цанков камък" в общия кюп с всички малки ВЕЦ вероятно е станало по инерция от времето, когато тя стана нарицателен пример за корупционен обект.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  Каква черна овца, Цанков камък е сив слон.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1918 Весело

  Подпис : "хидро инженер Меди Доаганов"!!!

 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 449 Неутрално

  само прочетох заглавието.
  няма такава наглост. още
  тогава се знаеше, че всичко е завишено,
  че няма целесъобразност. отделно
  един приятел бачкаше там и ми каза, че
  няма такива напдисвания и кражби.
  тоя просто прави реклама на онея доган
  и пеевски, щото май им вдигнаха мерника.

 4. 4 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Фактите могат да бъдат поднесени и по начин различен от този на журналиста всеки може да прецени кой крив, кой прав. Според мен едно извинение би свършило работа.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4262 Неутрално

  Този ВЕЦ освен да послужи като сметище, за друго не става...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  ВЕЦ-а си е доста читав, само дето при строежа му са откраднати доста пари...

 7. 7 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Весело

  По-добре едно блгодарствено писмо да беше написал на Меди ефенди, отколкото да опитваш да оправиш оцапаното лице на обекта.

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Този ВЕЦ освен да послужи като сметище, за друго не става...
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf

  Не става, но пък Хидроинженера става. Търсят се нови доходи за Негово Султанско Величество. Пристанище, ТЕЦ и студен резерв, примерно. С любезното съдействие на подчинените му от ГЕРБ-милиционери.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  Вкарването на ВЕЦ "Цанков камък" в общия кюп с всички малки ВЕЦ вероятно е станало по инерция от времето, когато тя стана нарицателен пример за корупционен обект.

  В омаскаряването на България нищо не е по инерция. Там всичко е планирано, подготвено, осигурено с хора и средства.
  Кампанията върви перманетно и поддържа постоянна скорост. Със същата скорост регистрираме и провалите й.

 10. 10 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  Извинявам се, перманентно.

 11. 11 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Малките ВЕЦ ако са проектирани и експлоатирани правилно изобщо не са вредни за природата даже обратно, създават зони около които се съхранява природата.
  В страна като България с много ограничени водни ресурси тези ВЕЦ-ове са даже задължителни най-малкото да регулират водните потоци и предпазват от наводнения.
  За например винаги съм се чудел защо в Искърското дефиле не се ползва достатъчно за малки ВЕЦ-ове.

 12. 12 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Този ВЕЦ освен да послужи като сметище, за друго не става...
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf


  И за сметище не става, защото преди 2 години се оказа, че чашата на язовира има конструктивни проблеми - накратко, съставът на скалите е крайно неподходящ за язовир и за съхранение на голям обем вода... това се е знаело още от едно време, ама пуста лакомия за усвояване на средства.
  В тази връзка и боклуци не може да се съхраняват там, защото може да има процеждане в земните пластове отдолу.

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  И като са нарушили толкова правила и похарчили маса пари, колко енергия произвежда този ВЕЦ.

 14. 14 Профил на osl19549478
  osl19549478
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от ".":

  На флората и фауната викаш им е все едно дали са в течаща вода или в неподвижен водоем ?!?!

  НЕ НА ЦЕНЗУРАТА ВЪВ ФОРУМА !!! Освен това новият дизайн на Дневник е скапан !!!
 15. 15 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 95 Неутрално

  Малките ВЕЦ ако са проектирани и експлоатирани правилно изобщо не са вредни за природата даже обратно...
  —цитат от коментар 11 на .


  На една река сложиш ли й праг местната фауна за година две се свежда основно до жаби и пиявици.
  Такива малки електроцентрали трябва да бъдат забранени. Всичко под 100 мегавата е безсмислено. Особено в контекста на излишните в момента мощности от порядъка на 1.5 ГВ

 16. 16 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Незаслужено, ама скалното корито на тоя язовир има пукнатини, вода изтича и създава сеизмичен риск.

  Те не бяха забелязани от "хидроинжинера" Ахмед Доган, дето прибра милиони хонорар. Чудно, толкова скъпоплатен експерт, а да не види такъв сериозен проблем...

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Не е съвсем точо, защото Натура зоните са описани доста преди да бъдат утвърдени. Някои още нямат фиксирани граници. Цанков камък не е като малките ВЕЦ, така е. Той обаче е една голяма финансова дупка. За какво качество на енергията може да говорим след кост бенефит анализ, та тя си е направо златна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  И като са нарушили толкова правила и похарчили маса пари, колко енергия произвежда този ВЕЦ.
  —цитат от коментар 13 на Роси


  "Цанков камък" си е направо скъпоценен камък и ще влезе в учебниците, след като изгинат зелените еуглени. Язовирът носи качество, а количеството в България е предостатъчно - цели 80 %.

 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#16] от "Barbarossa":

  "Те не бяха забелязани от "хидроинжинера" Ахмед Доган, дето прибра милиони хонорар. Чудно, толкова скъпоплатен експерт, а да не види такъв сериозен проблем.."

  Че консултантите в КТБ да не би да видяха нейните сериозни проблеми?
  За Доган поне сме сигурни, че не той ги е предизвикал. За КТБ обаче не е сигурно.
  По-скоро обратното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK