Мислите, че плащате много за лечение? Може повече

Пациентите доплащат безумни такси, но без да знаят какво финансират – лечение, кражба или печалба

© Юлия Лазарова

Пациентите доплащат безумни такси, но без да знаят какво финансират – лечение, кражба или печалбаЯнина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и социалната политика.


Тихомълком и без никакви дебати държавата легализира доплащането за лечение в болниците. По обичайния порочен начин – на заседание на Министерския съвет между Коледа и Нова година, когато всички са в отпуск, а чиновниците – в болнични, през преходни и заключителни разпоредби в друг закон, на парламента ще бъдат предложени поправки, според които за лечение може да се искат пари за това, за което и сега се искат, но вече без никакви съмнения законно ли е или не. И за още повече.


"В Закона за здравното осигуряване ясно е разписан ангажиментът на изпълнителите на медицинска помощ да осигуряват на здравноосигурените лица, без да изискват и приемат от тях плащане и/или доплащане, медицинската помощ от пакета, гарантиран от бюджета на здравната каса (НЗОК), за която са сключили договор с НЗОК. Изрично са разписани конкретните възможности за приемане на плащане и доплащане от задължително здравноосигурените лица", гласи постното съобщение на кабинета за поредната капитулация на държавата и здравните власти пред реалността в
създадената и насърчавана от самите тях джугла, наречена здравен сектор.


И досега законът предвиждаше същото – за осигурените от здравната каса медицински услуги не може да се искат пари от пациентите. Затова се искат за неосигурените, често ненужни, често дори извън здравия разум услуги, които обикновено не са и поискани от пациентите. Пари може да се искат за избор на екип или лекар, дори има нормативно установен таван – до 900 лв. за екип и до 500 лв. за лекар. Оттук нататък болниците, особено частните, проявяват перфидна изобретателност. Самостоятелни и ВИП стаи, самостоятелни постове на медицински сестри и санитари, самостоятелно хранене, прегледи от консултанти или извънредни прегледи, допълнително поискани услуги, такса административно обслужване, такса за wi fi, за справка за точен час на раждане, такса ползване на място за допълнителен багаж и какво ли още не. Цените пък са определени най-вече според преценката на "мениджмънта" на болницата колко биха могли да платят пациентите, без да се налага да се стига до съдебно събиране на задължението. Цената на стая на нощ може да стигне до 250 лв., битовото обслужване – 150 лв., извънреден преглед – 210 лв., допълнително поискани услуги – 200 лв. За капак едно и също нещо в различните болници има различни цени – само обезболяването при нормално раждане струва от 150 до 350 лв. Това не просто са много пари, а


непрогнозируеми разходи – пациентът рядко знае каква фактура


ще му връчат при изписването, освен това колкото по-болен е, логично – по-голяма ще е тя.


Досега Министерството на здравеопазването приемаше тези цени за сведение и се оправдаваше, че не може да направи нищо – те не са незаконни. Не се смята за незаконно и нещо абсурдно като хоспитализационен преглед – пациентът е приет за лечение по линия на здравната каса, в клиничната й пътека са описани задължителните услуги преди, по време на и след хоспитализацията и изведнъж болницата включва още един преглед, само и само той да не е поет от НЗОК и да може да вземе такса и за него. А тепърва всичко това ще стане още по-законно.


Приетата под сурдинка поправка в закона гласи, че ще се допуска доплащане, ако пациентът поиска лечение с "лекарствен продукт и/или медицинско изделие и/или по метод, различни от предоставяните от лечебното заведение в рамките на осигуряваната от него медицинска помощ от пакета на НЗОК и надхвърляща стойността й, гарантирана от бюджета на НЗОК". По принцип това би трябвало да регламентира доплащането на медицински изделия, които и сега не се поемат изцяло от здравната каса, цените им са извън всякаква регулация и


представляват чудесен източник на комисиони –


една и съща става например има различни цени в различните болници. Текстът обаче отваря врати за още по-безогледно творчество от страна на лечебните заведения. Освен това пациентите ще имат право "по своя инициатива" да получат допълнително поискани услуги срещу заплащане – подобрени битови условия и допълнително обслужване, свързано с престоя на болния, извън осигурените здравни и общи грижи. Тоест освен избора на екип Министерството на здравеопазването официализира и избора на санитарка. Кои ще са дейностите и при какви финансови условия ще се предоставят ще бъде определено в наредба. Вместо да потърси начин да ограничи това безумие, държавата ще изчислява колко максимум да се плаща за персонална смяна на катетър и почистване на под.


Генералният проблем при скубането на пациентите в болниците не е в самото доплащане – българите отдавна са свикнали да дават пари за лечение; те дори го очакват и смятат, че плащането им гарантира по-добро отношение и грижи. Проблемът е, че това изобщо не е така – няма задължителна връзка между плащането и качеството. Даването на стотици левове не гарантира, че лекарят, екипът и болницата ще си свършат работата и обратното. Контролът на качеството на медицинските услуги – осигуряване на гаранция, че всеки пациент ще получи най-ефективно и своевременно лечение в рамките на компетенциите на лечебното заведение, е грижа на държавата, но и той подобно на ценоразписите е оставен предимно на самоуправление на лечебните заведения въпреки заетите с въпроса купища министерства, агенции и съсловни организации. С други думи – ако болница А реши да приеме здрав човек, да му вземе 1000 лв. плюс още толкова от здравната каса и да го изпише също толкова здрав, няма да последва санкция. Няма да последва санкция и ако болница А откаже да приеме болен човек, чието лечение би струвало повече, отколкото може да се вземе от него. Няма и опити този дисбаланс да се поправи.


Защото другият огромен проблем е, че никой освен самата болница не знае за какво всъщност плаща човекът. От поне 15 години всеки екип на Министерството на здравеопазването се зарича да направи остойностяване на медицинските услуги, така че


най-накрая всички да разберем кое колко струва.


Но нищо подобно не се случва – случайно или не. Здравната каса плаща над 2.2 млрд. лв. само за болнична помощ, но не знае за какво, колко е реалната цена на всяка една клинична пътека, пациентите доплащат безумни такси, но без да знаят какво финансират – лечение, кражба или печалба. НЗОК финансира изумителните над 316 болници, с най-много легла за активно лечение и хоспитализации в ЕС, и всички те до една твърдят, че са недофинансирани. Това със сигурност е вярно за част от тях, но ако важеше за всички, броят им щеше да намалява. А на следващата година броят на леглата в болниците расте, бюджетът и доплащанията – също, и всички продължават да не знаят защо и кое точно е недофинансирано.


На фона на всичко това жалките възможности и желание за промяна на държавата и управляващите се изчерпват с даване на още по-широки възможности за изнудване на болните, а не с какъвто и да било опит за въвеждане на елементарен ред. Защото приоритетът на държавата не е поддържане на адекватна здравна система, а точно обратното – хаос и липса на правила, при които шепа избрани благоденстват, а всички останали плащат. Със здравето си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 494 Неутрално

  “...няма задължителна връзка между плащането и качеството...” Работата на институциите е да гарантират и контролират прилагането на стандарти за КАЧЕСТВО! Правят ли го...?!

 2. 2 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Молете се, да не стигате до нашата здравна система. Наблюдение от последния месец - никой не го интересува какво ще се случи с Вас, само парите са важни. После защо хората искали да се лекуват в чужбина?!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  " На фона на всичко това жалките възможности и желание за промяна на държавата и управляващите се изчерпват с даване на още по-широки възможности за изнудване на болните, а не с какъвто и да било опит за въвеждане на елементарен ред. Защото приоритетът на държавата не е поддържане на адекватна здравна система, а точно обратното – хаос и липса на правила, при които шепа избрани благоденстват, а всички останали плащат. Със здравето си."

  От това да платиш със здравето си хаоса в здравеопазването ни по - висока цена просто няма накъде !

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

  " Молете се, да не стигате до нашата здравна система. Наблюдение от последния месец - никой не го интересува какво ще се случи с Вас, само парите са важни. После защо хората искали да се лекуват в чужбина?! "

  За съжаление понякога просто нямаш никакъв избор, особено когато става въпрос за спешни случаи......

 5. 5 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Лошото е, че направиха докторите търговци! Преди години лежах в болница. И сега след преглед, пак и пак настояват да влизам по същата пътека. Но това е системата. Трябва коренна промяна.

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Деснофашистите узаконяват абсолютно всекви кражби.

 7. 7 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Не плащайте, но имате право да платите. Имате право да умрете - необходимо е да подпишете съответната декларация. Имате право на паркомясто в моргата - безплатно. Имате право да умрете в дома си - ще ви излезе по-евтино. Българското здравеопазване куца, но тежко ви, ако попаднете в правилата на някои чужни здравни системи - ще имате право да продадете дома си или да го ипотекирате, и разбира се правото ви да умрете се запазва. Така че, живейте умно и разумно, и не попадайте в болница. А вие, от болниците, не крадете!

 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Положението е меко казано трагично. Всички го знаят, но на гробарите не им пука. И защо да им пука като овцете си гласуват за тях.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Контрол. Такова "животно" в България няма.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Идеята че с "контрол" може да насилите хората да правят неща които не са им изгодни е абсурдна и е някакъв остатък от соц-мисленето. Това е и основната причина за провала на комунизма като идеология - няма как да накарате хората да работят здраво, дори с при заплаха с концлагер.
  Единствения начин е да се структурира системата така че индивидуалната изгода да съвпада с публичния интерес. Но на практика това изисква приемана от обществото на базови принцип. А именно че медицинската грижа е услуга като всяка друга и струва пари и няма нищо "свещено" в нея. Че няма как да има равенство и няма нужда - има различни хора с различни интереси.
  А на практика значи че трябва да се въведе базов пакет покрит от касите и разширен пакет от лична застраховка. И това ще струва поне двойно на сегашните вноски за да има минимално прилично ниво на грижа. Така е навсякъде в Европа и работи приемливо.

 11. 11 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 279 Неутрално

  КАКЪВ КОНТРОЛ ?????????
  ПАЦИЕНТА НЕ МУ ДАВАТ ДОКУМЕНТ ОТ КОЙТО ТОЙ ДА РАЗБЕРЕ КАКВИ ПАРИ ДОКТОРИТЕ СА ВЗЕЛИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ЗАРАДИ НЕГОВИТЕ ПРЕГЛЕДИ ,ЛЕЧЕНИЕ И ИЗОБЩО.

  СМЕХОРИИ

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  До коментар [#5] от "papunqk":


  Лошото е, че направиха докторите търговци! Преди години лежах в болница. И сега след преглед, пак и пак настояват да влизам по същата пътека. Но това е системата. Трябва коренна промяна.
  —цитат от коментар 5 на papunqk


  Интересно кои са тези "ТЕ", дето са "направили" от добрите, но много наивни доктори търговци.
  Никой не ги е "направил", желание да се печелят пари има у всеки един от нас, ако може по по-лесен начин и повече като количество и няма как точно докторите да са имунизирани срещу това.
  Единствения начин подобни мераци да са ограничени в рамките на приличното е добре изготвения ред и строгия контрол, включително от тях самите, чрез лекарския съюз.
  За съжаление, нито реда е ред, както се вижда от статията, нито контрола е налице, а ЛС е най-обикновен казионен синдикат, от рода на КНБ и Подкрепа, за който чуваме само когато става дума за пари ( заплати, пътеки и прочее) и който мълчи като бит з.дник, когато научаваме за поредното безобразие в родното здравеопазване.

 13. 13 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 710 Неутрално


  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  Тези "ТЕ" са политиците, които приеха такива закони. Това са и тези, които лобират за подобни закони!
  А ако имаше по-приемливи правила, нямаше оня доктор да си докарва (с надписване) онези 53000 заплата.

 14. 14 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":
  ...да допълня и "фармацефтичната мафия"....... Сигурно има и други, закачени за веригата, които пропускам.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Весело

  До коментар [#10] от "m17":

  Ха!
  Контролът е нужен за това да се харчат правилно парите Ви, а не за някакво "насилие" над хората :)
  Сега се вижда, че или липсва, или е избирателен е, или се използва за "насилие" над определени хора, счетени за врагове на властта и олигарсите (т.е. контролът е бухалка).
  Ако имате предвид последното, прав сте.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Нека първо държавата да си плаща адекватни вноски за пенсионери, деца, държавни служители, а не символично. След това господа политиците да се намесват и да казват какво да се прави в здравеопазването.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 17. 17 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#15] от "penetrating":

  Ей, децата на комунистическата номенклатура не може да надскочите интелектуалното ниво на родителите си и все ви избива на болшевишки "контрол". И както на всички комунисти, все "олигарсите" са ви виновни.

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Любопитно

  операция на сина ми,от херния в частна болница работеща с здравната каса...даже не ни дадоха епикриза...така и не разбрах от какво е опериран 'документално'....а иначе си беше херния...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на Светослав Марков
  Светослав Марков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Защо в частната болница трябва да се плаща, колкото в държавната? Условията в частните са в пъти по-добри, специалистите са по-мотивирани, а апаратурата в повечето случаи е модерна.
  Докато частните болници са търговски предприятия - издържат се от дейността си и трябва да генерират печалба за акционера, държавните и общинските черпят щедри субсидии от бюджета. Това поставя частните болници в изключително непривилигировано положение. Друг е въпросът как се краде в държавните!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Весело

  До коментар [#17] от "m17":

  От коментара Ви разбирам, не сте живели в капиталистическа страна (все още). Опитайте да четете с разбиране :)
  Колкото до внушенията Ви за комунистическо минало - без коментар :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  "А именно че медицинската грижа е услуга като всяка друга и струва пари и няма нищо "свещено" в нея."

  Мда, до момента не си давах сметка, че това да останеш жив било същото както да ти направят прическа...

  Благодаря, че ми обяснихте липсата на разлика между един лекар и услугата, която той предоставя и един фризьор и услугата, която той предоставя без да исакм да омаловажавам работата на фризьора...
  Същото се отнася и за системата на обществено здравеопазване която я приравнихте на системата на верига фризьорски салони...

  И като завършек след като очевадно НЕ познавате системите на общественно здравеопазване в Европа избягвайте да обяснявате "Така е навсякъде в Европа и работи приемливо.", защото не е така навсякъде в Европа...

  Модератора е неадекватен!
 22. 22 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Това е подобието на държава, в която живеем. Докато не изринем боклука от жълтите павета, Ковачки ше гори каквото може, а ние ше сърбаме и дишаме остатъци прах. Това разбира се ако оцелеем

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#19] от "Светослав Марков":

  "Защо в частната болница трябва да се плаща, колкото в държавната?"

  Предполагам защоточастната болница има сключен договорс НЗОК и получава заплащането съответно този договор. Ако не греша можете да отворите частна болница, която да НЕ сключи договор с НЗОК и тогава ще си ценообразувате свободно, но и няма да получавате средства от НЗОК...

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Държавата ни е с манталитет на пладнешки разбойник.

 25. 25 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Защо в частната болница трябва да се плаща, колкото в държавната? Условията в частните са в пъти по-добри, специалистите са по-мотивирани, а апаратурата в повечето случаи е модерна.Докато частните болници са търговски предприятия - издържат се от дейността си и трябва да генерират печалба за акционера, държавните и общинските черпят щедри субсидии от бюджета. Това поставя частните болници в изключително непривилигировано положение. Друг е въпросът как се краде в държавните!
  —цитат от коментар 19 на Светослав Марков


  Защото "частното" здравеопазване е новият бизнес на политици и свързани с тях бизнесмени. При това лесен бизнес. Стига да имаш съответната протекция, защото иначе НЗОК ще те скъсат от проверки. И за съжаление, въпреки че изглеждат лъскави и там гледат основно парите. Личен случай, човек с онкологично заболяване в кажи речи единствената частна болница, която покрива пълен набор от дейности -Токуда. Реално пациентът е отписан от лекарите, но продължава уж лечение, за което касата плаща. Впоследствие човекът бива излекуван в Турция, където се оказва, че дори диагностични процедури, които уж са извършени в България, всъщност са такива само документално.

 26. 26 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  Съгласен съм с плащането и доплащането на услуги. НО! Парите които отделяме за здравни вноски, да са на отделна лична сметка. И АЗ, ще си преценявам кога, къде и при кой ще ходя да се лекувам. И, дали ще искам допълнителни услуги.

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vlado Nikolov":

  Действай, спираш да плащаш здравни вноски, правиш си частна здравна застраховка, която ще е персонална само за теб и всичко което желаеш е готово изпълнено.

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Едно трябва да знаем, ние не плащаме много за здравеопазване. Здравните вноски са смешни. Потребителските такси, за които някои мрънкат пък са най-малкият дерт, като можеш да идеш при личния в същия ден. Нещо, за което доста живеещи на запад могат да завиждат.
  А качественото здравеопазване няма как да струва много по-различно тук или в Белгия да речем. С тази разлика, че там специалистите получават много повече. Само че проблемът не е в липсата на пари като цяло. Пак бихме могли да имаме прилично здравеопазване и с тези средства, ако са правилно разпределни. А в целия целенасочен хаос и корупция в системата. В това, че се позволява някои да се мислят за богоизбрани. А на други да правят бизнес за сметка на здравето на хората. Много хубаво интервю има на др. Емануил Найденов за това как пациентите в България чакат с благоговение пред кабинета на проферсорите, които се държат като някакви богове, които решават кой да живее и кой да умре. Като това съществува само в държави с лошо здравеопазване. А в Европа няма нищо подобно

 29. 29 Профил на Фуджисава
  Фуджисава
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Държава-Община-Болници-Фармацевти-Морги-Траурни агенции
  Хватката е здрава и целта не е с приоритет здравеопазване.
  Отделните лекари може да са съвестни, но останалите в системата са повече и главно - по-силни
  Такива са ми наблюденията, за съжаление, не си фантазирам конспирации.

 30. 30 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Тука е заровен ключа от бараката "С други думи – ако болница А реши да приеме здрав човек, да му вземе 1000 лв. плюс още толкова от здравната каса и да го изпише също толкова здрав, няма да последва санкция."

  Направиха болниците касички.

  Трябва коренна промяна. Достойно заплащане на труда на лекари и сестри. Спиране на пробойните от здравната каца - частни здравно-осигурителни фондове като в Холандия, частните болници да си лекуват на пазарен принцип и да не взимат пари от кацата и накрая тези, които злопупотребяват като онзи пазарджишки боклук отнемане на лекарски права до живот и конфискация на имуществото (търговия със здравето и живота на хората е недопустима).

 31. 31 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3126 Неутрално

  Като прочетох в текста какви " медицински услуги" се калкулират и на какви цени, се попитах за болнични заведения ли чета или за рекета на фирми за бързи кредити.
  Не намирам за виновни собствениците на болници. "Виден" депутат като доц. д-р Лъчезар Иванов, по-известен като Лъчо Мозъка, е вносител на промени в ЗОП през 2016 г., целящи законното източване на НЗОК /и приети с мнозинство и в учудващо медийно неразгласяване/. Колко още подобни промени облагодетелстват собствениците на здр. заведения, е въпрос с повишена трудност. Просто тези лобисти в парламента не трябва да бъдат наричани повече "народни представители". Поне докато не докажат обратното.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 32. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 917 Неутрално

  От сикаджийски бухалкаджии толкова. Щото можеше и бухалките да влизат в действие. За "доизлекуване". На седморна цена, както се разбра, че продавали някои лекарства с парите на НЗОК. Мутренски грабеж, пратил България на дъното на ЕС, че и Европата, дорде не речеш. И ако им речеш нещо, започват мутренските тъпи мантри за комунисти, другари, товарищи и пр. А парите са наши, български, народни, платени от всеки от нас.
  А Европата гледа и доволно "подхрюкивает"...

 33. 33 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Интересно, че за 20 години безкрайно много неща в тази система се промениха, но през всичките тях твърдо останаха два факта: 1) МОНОПОЛ на ДЪРЖАВНАТА НЗОК по разходването на вноските ни за здраве, и 2) ИЗТОЧВАНЕ на бюджета на НЗОК.

  Докато обичаме да се правим на щрауси и докато се чешем по главите:

  "Абе дали пък - аджеба - няма връзка между двете" и дали пък тази закономерност: държавен монопол - точене, няма да изчезне ако пък вземем, че премахнем статута на НЗОК на монополист върху парите ни,

  резултатите могат да продължат да са си все такива и през следващите 100 години.
  Айнщайн беше казал нещо от рода: "Истинският симптом на лудостта е да правиш едно и също и да очакваш, че резултатът ще е различен."

 34. 35 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Източването на здравната каса е организирано с подкрепа на всички структури на властта имащи отношение към здравеопазването и структури имащи задължение да отговарят за борбата с организираната престъпност. Организацията е построена върху кадровата политика, която се управлява от ДПС - партия, създадена от ДС със строго разпределена йерархична организация на управление и дисциплина, наказваща всеки, който се отклонява от правата линия. Естествено, в организацията ключовите роли са на другарите от ДС, участвали в създаването на ДПС с най-гъвкавата съвест и креативни в усвояването на финансови активи. Каквато и организация на системата за здравеопазване да се направи, всичко зависи от човешкия фактор, назначен да отговаря по цялата верига на отчетност и управление на финансовите потоци. Точно в отчетността и креативното управление на финансовите потоци се крие тайната на ограбването на простодушния здравно осигурен статистически материал. Пример: Отговорник от ДПС за кадруването е все още престарелият Ботьо Томов Велинов - бивше величие от ДС. Всъщност той отговаря за енергийния сектор, но налага синчето си да отговаря в системата на здравеопазването, като му организира път да координира дейността по кадруване и взаимодействие между отговорните структури по линия на здравеопазването. На никой не му прави впечатление, защо в парламента под формата на така нареченият конкурс, винаги се предлага само един кандидат за одобрение. Всъщност, той е предложение на Ботьо Томов Велинов, предварително съгласуван с ДПС (КОЙ) и впоследствие съгласуван с цялата власт за одобрение в парламента. На по ниски нива отговорността по организацията и съгласуването се възлага на синчето Тома Ботев Томов. Синчето го нагласиха и съветник в парламентарната комисия по здравеопазване, нищо, че е само със средно образование (техникум в Бургас по туризъм) и не случайно в графа образование срещу неговото име не0 е отразено какво образование има. За силата на паралелната власт може да се съди и от това, че по времето на Орешарски назначиха техния си човек (Цветлин Йовчев) за министър на вътрешните работи и му дадоха ресор вицепремиер по здравеопазването, за да може Тома Ботев Томов да му стане съветник по въпросите на здравеопазването, което да му послужи за бъдещата му кариера в системата. Началото на кариерното му развитие беше поставено по времето на министъра на здравеопазването - Желев, при който Томето му го трапосаха за съветник. Впоследствие го вкараха в управата на Подкрепа, за да участва в решенията на надзорния съвет на здравната каса, където играеше ключова роля в бизнеса. Най- успешният им шеф на здравната каса беше Румяна Тодорова, сестрата на Илиана Йотова. Не случайно я преизбираха три пъти за шеф на здравната каса. А сега я сложиха да ръководи агенцията по ваксините, скрита зад формално изпълняващ длъжността шеф на агенцията - гаджето и. Когато глу*ака Москов го употребиха като министър на здравето, Томето му го направиха съветник и той се яви скритият играч с далаверата с ваксините и пръстовите отпечатъци. Направиха така, че политическата БЕЗотговорност се стовари върху Реформаторите, а финансовите активи ги пое ДПС. По времето на бума с частните болници - договаряш кредит ( не случайно Ботьо и синчето му са съдружници във фирма за бързо кредитиране " Коджент консулт" с уставе0н капитал 4 милиона), правиш болница и по веригата ти се осигурява съответния обем финансиране от здравната каса да си изплатиш кредита и същевременно се задължаваш завинаги след това да спонсорираш ДПС. Когато си наясно на какви цени и от къде се внасят скъпоструващи лекарства и имаш информация в кои държави се продават същите на неколкократно по-високи цени, изписваш тези лекарства по клиничните пътеки, отчиташ ги с фалшиви протоколи, че са вложени и организирано се изнасят и препродават на пазари, където цената е съвсем друга. Печалбата от незаконния реекспорт се оценява на 200 милиона. Когато преди време се вдигна шум по въпроса, от най-високо ниво беше обявено, че реекспорта се правел от 5 болници и един сириец. И всичко утихна. Наскоро лансираната идея за аптечна карта е поредната имитация за борба с източването на здравната каса но всъщност е опит за придобиване на важна информация за лекарствения пазар, позволяваща конкурентно предимство на облагодетелствените вносители. Идеята е също на синчето Томето - господаря на информационната система на НЗОК! Шведите вече 30 г. ползват лекарствен регистър с автоматично въвеждане чрез баркода на всички данни на предписаното лекарство, обвързано с електронната рецепта, автоматично обвързване по електронен път с техния вариант на клинична пътека, автоматична справка с производител, вносител, аптека, митници и аналога на техния НАП. Всичко това не позволява никакви измами с фалшифициране на протоколи за разходи, незаконен внос, незаконен реекспорт на лекарства и изключва всякакъв контрол на здравната мафия върху пазара на лекарства и медицинско оборудване и всички разходи са публично достъпни онлайн. Всички медицински данни на пациента се регистрират в електронното му досие, което може да се достъпва контролирано от всички болници в ЕС, с изключение на българските - често се оказва животоспасяващо. Отделно има независима служба, която се занимава със статистически анализ за целите на превенция на здравеопазването и планиране на всички потребности на национално ниво, също публично достъпна по всяко време. В България това не трябва да се допуска. Позволено е само превенция в полза на богоизбраните от здравната мафия.

  Първите министерства след 89 - та, върху които разпределителят на порции сложи ръка бяха земеделското и здравното министерство. След това постепенно превзе всички. Приблизително половината от вноските на здравноосигурените, формиращи бюджета на НЗОК (4 милиарда) потича към група мошенници, настанени в системата на здравеопазването от кръговата икономика (обръчи от фирми) зависими от разпределителя на порции, поставил с неприкрита ирония диагнозата на статистическия данъкоплатец зад фразата морфичен резонанс. По закон аптека има право да регистрира медицинско лице и има право само до четири аптеки. Как тогава Марешки има над 400 аптеки регистрирани на подставени лица? В тази държава, където всичко е под специфичен контрол не можеш да направиш такова нещо, ако не си предмет на специфичния контрол, който на всичкото отгоре и партия ти прави.

 35. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Най- гнусното явление в България е, че шепа изроди приватизираха за по- малко от 30 години на дело или привидно цялата държава. Поради това милионерите са олигарси, а пазарната медицина не е никаква пазарна медицина, а бандитска. Държавните и общински болници без да са продавани и купувани работят като търговски дружества, скубят пари от: държавата; от общините; от осигурителната агенция наречена "здравно осигурителна каса"; И ДИРЕКТНО- КЕШОВО, ЗАКОНОВО, С КАСОВ АПАРАТ ИЛИ НЕЗАКОННО В МАЛКОТО ДЖОБЧЕ НА ПРЕСТИЛКАТА. Пазарът, ако е истински, гарантира конкуренция- високо качество и ниски цени. Право да работят частно имат само онези, които за заложили собствени средства, собствена апаратура, собствени труд, пот и сълзи, собствено реноме и квалификация. В България няма нито реална пазарна икономика в медицината, нито медицинска асоциация на лекарите (да се грижи за високия професионализъм на лекарите чрез перманентна следдипломна квалификация; да елиминира шарлатаните; да регламентира продажбата на медикаменти в аптеките; да се грижи за лицензирането на лекарите). Държавата е длъжна да организира, да поддържа добре обзаведени държавни болници, в които де се предлага абсолютно безплатно лечение. Държавата е длъжна да поеме изцяло лечението на онкоболните, инфекциозните заболявания и много други хронични инвалидизиращи заболявания.

 36. 37 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":"А именно че медицинската грижа е услуга като всяка друга и струва пари и няма нищо "свещено" в нея."Мда, до момента не си давах сметка, че това да останеш жив било същото както да ти направят прическа...Благодаря, че ми обяснихте липсата на разлика между един лекар и услугата, която той предоставя и един фризьор и услугата, която той предоставя без да исакм да омаловажавам работата на фризьора...Същото се отнася и за системата на обществено здравеопазване която я приравнихте на системата на верига фризьорски салони...И като завършек след като очевадно НЕ познавате системите на общественно здравеопазване в Европа избягвайте да обяснявате "Така е навсякъде в Европа и работи приемливо.", защото не е така навсякъде в Европа...
  —цитат от коментар 21 на Ivan_


  А какво ако не услуга е здравната помощ? Сравнението с фризьорския салон не го намирам за най-правилното , може би това с автосервиз. Защо повечето от нас не се замислят колко е разходът им за автомобила на година? После да съпоставят този разход с разхода за здраве. Добре е да разберем, че лекарите са хора като всички нас само дето са учили доста повече от повечето от нас и (дай Боже повече от тях) се предполага, че имат по-стабилни морални устои от повечето от нас. Но в крайна сметка си остават хора...като фризьора, автомонтьора, хлебаря и т.н. Има добри лекари има и калпави лекари, такива учили много и знаещи много, както и такива не успели да научат кой знае колко. Най-важното обаче е да има повече лекари ХОРА, ЧОВЕЦИ...това е! И това се отнася до всеки в сферата на услугите - преди всичко да е ЧОВЕК, но при лекарската професия често е по-решаващо важно от всички дипломи и специализации, които притежава. Бъдете здрави!

 37. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  никой не го интересува какво ще се случи с Вас, само парите са важни. После защо хората искали да се лекуват в чужбина?!
  —цитат от коментар 2 на Vassil Stoychev


  В чужбина всички се интересуват какво ще се случи с Вас, а парите са им безразлични? Къде това?

 38. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Спекулации и откровени глупости в статията достойни за някое ляво издание с червено знаме отгоре . Цитат :' В Закона за здравното осигуряване ясно е разписан ангажиментът на изпълнителите на медицинска помощ да осигуряват на здравноосигурените лица, без да изискват и приемат от тях плащане и/или доплащане, медицинската помощ от пакета, гарантиран от бюджета на здравната каса (НЗОК), за която са сключили договор с НЗОК.'

  ДА за дейности ГАРАНТИРАНИ В БЮДЖЕТА НА НЗОК. Там обаче няма калкулация и начисляване и плащане на лекарите за ХИЛЯДИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ по прегледи, диагностицирането, терапията ,медицински процедури както и административни дейности на лекарите. Да не говорим за раздутия здравен пакет който реално не заплаща труда на никой медик. Например няма никаква калкулация и НЗОК не заплаща домашно посещение на лекаря в дома на пациента . И да - ЩЕ СИ ДОПЛАЩАТЕ другарки и другари. Защото никой в бяла държава не е длъжен да ви работи безплатно , а сте осигурени дои някакво ниво ,не за всичко и след като лекарят не е извън пазарната икономика и всичко купува по пазарни цени било то стоки и услуги. Няма как неговия труд да не е оценен пазарно. Хем вноските ви са 20-30- пъти по-ниски от германските хем се имате с гарантирани от НЗОК права' на ниво германско едва ли не здравеопазване , хем да нямало доплащане - е няма как да стане. Ако можеше германските здравни каси щяха да пращат делегации тук да вземат от челния опит на глупавото гето със съветските все още възгледи върху здравното дело. А до 5-8 години с намаляването на лекарите в България просто все повече българи ще разберат как здравопазването им ще стане по-скъпо от турското или австрийското каквито и сиромахомилски тези да си развивате. Една професия която не е оценявана тя просто изчезва от такива гета без значение какво някой си искал да му бъде безплатно.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 39. 40 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":

  Не бих бил толкова остър срещу статията. Поставя реален проблем: на коляно и на парче (през преходни и заключителни разпоредби на друг закон) се правят промени в ЗЗО, които утре правителството ще афишира като "реформа в здравеопазването" (толкова много станаха, че изпразниха от съдържание това понятие). Статията - макар далеч от систематичното - поставя истински проблем в отношенията задължения на гражданите за плащане на ЗОВ - ползване на медицинска услуга: кои са гаранциите на осигурения, че с парите си ще получи услуга от определено качество, разбира се и чрез доплащане.

  Горното по никакъв начин не се конфронтира с идеите ти, че лекарският труд следва да се заплати по достойнство (трудно е да станеш медик, а когато го направиш, имаш правото на относително повечко пари спрямо останалите).
  Това, което ми липсва в статията е, че не се занимава с истинския проблем, а той е съвсем другаде: че статутът на НЗОК (държавна, монополна) - докато продължава да е такъв - НЗОК никога няма да стане в състояние да изпълни прилично най-основната си функция: да бъде гарант за равновесие между правата на пациента и правата на медика, включително и по паричните им отношения... За забелязването на този проблем е нужна политическа грамотност, а за решаването му - политическа воля. И нито едното от двете не могат да бъдат казани за сегашното правителство...

 40. 41 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Конституция на Република България:

  [quote]Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.
  (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от държавния бюджет, от работодателите, от лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.
  (3) Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма.
  (4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.
  (5) Държавата осъществява контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати и медицинска техника и върху търговията с тях.
  [/quote]

  Очевидно тук става дума за грубо нарушение на (1). Което впрочем си е така още от самото начало на т.нар "здравна реформа" преди вече 22 години.

  Но явно има пълен консенсус да се мълчи по този въпрос.

 41. 42 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Защо в частната болница трябва да се плаща, колкото в държавната? Условията в частните са в пъти по-добри, специалистите са по-мотивирани, а апаратурата в повечето случаи е модерна.
  —цитат от коментар 19 на Светослав Марков


  По-важният въпрос е кой безумец позволи въобще да има такова нещо като частни болници.

  Понеже ресурсът на държавата, човешки и финансов, е ограничен. И ако нямаше частни болници, тези доктори и апаратура щяха да са в държавните болници. И то не само в ограничения брой отделения, от които може да се печели, а и в онези области на медицината, които частните болници упорито отказват да поддържат (което обаче съвсем не означава, че съответните заболявания са изчезнали),

  Както си и беше във вече забравените времена от преди 30+ години, когато имахме работеща здравна система. И когато всеки имаше достъп до нея.

 42. 43 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Пазарът, ако е истински, гарантира конкуренция- високо качество и ниски цени.
  —цитат от коментар 36 на bobhunter


  В медицината по фундамнетални причини никога не може да има "истински пазар".

  Първо, когато някой го докарат в безсъзнание в спешното след автомобилна катастрофа, е безумие да се говори за това той да участва в какъвто и да било "пазар"

  Второ, за да има "истински пазар", трябва пълна информация. Само че тук говорим за медицина, не за търговия с картофи. Има причина докторите да трябва да учат по десет години за да станат доктори. Пациентът, с много редки изключения, никога не е на нужното ниво на информираност за да взима каквито и да било "пазарни" решения.

  И това е когато животът му не е директно застрашен и часовникът не тиктака. В каквито ситуации въобще не може да се говори за взимане на рационални решения.

  Поради такива причини "пазарът" няма абсолютно никакво място в медицината, и е изначално невъзможно да има такова нещо като работеща здравна система на пазарни начала. Което се и потвърждава от световния опит. И от конкретно нашия си -- ние минахме от много добре работеща тотално анти-пазарна система към абсолютно неработеща "пазарна" такава.

 43. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "От поне 15 години всеки екип на Министерството на здравеопазването се зарича да направи остойностяване на медицинските услуги, така че най-накрая всички да разберем кое колко струва. Но нищо подобно не се случва – случайно или не. "

  Ами да. И аз го искам. Обаче никой няма топки да го направи, защото от реалната цена свят ще ви се извие.
  Само за сведение, във френска градска болница, един леглоден в кардиопулмонално интензивно отделение струва 3000 евро.

  Страданията че цените за едни и същи манипулации и медицински изделия, в различните частни болници били различни, са направо смешни. Това е все едно да искаш сиренето във всички магазини да е с една и съща цена.
  Проблемите са три:
  1. Дали доплащанията са законни
  2. Дали не са спекула.
  3. Дали на пациента ясно е обяснено при постъпването колко и за какво ще плати.
  Оттам натам всеки си прави сметката.
  Аз лично искам всички разходи да се поемат от касата, както е в повечето бели страни.
  Но при тези цени на консумативи и медикаменти, при този размер на здравните застраховки и при този брой на ползващо но неплащащо население, така ще е.
  Това е цената на развъждането на гласоподаватели.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 45 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мърмор":

  Само че при въпросните здравни системи, за които говорите, първо ще Ви лекуват и после ще си търсят парите. А у нас първо се говори за пари - после ще видим...

 45. 46 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":

  Лекуваха ме преди година в Белгия по спешност и ми се наложи да си платя в болницата в Брюксел, защото ми бе изтекла европейската здравна карта.
  Приеха ме в болницата. Разпитаха ме последователно трима души - на рецепция, в спешно отделение и стажант доктор. Преглед от хирург+месна упойка + 6 шева + ваксина срещу тетанус + превръзка - 144 ЛЕВА ( 72 евро). Всичко това с фактура и два листа епикриза. Аз съм СИГУРЕН, че същата услуга, ако нямам здравни права в София ще бъде 200+лева. А на морето 400-600 лв.
  Какво ще кажете докторе - не сте ли ТЪРГАШИ в България, при това долни. Защото няма по-жалко нещо от това да изнудваш човек, който е в нужда. Най-жалкото е, че въпреки че хората си дават и последните пари, у повечето от Вашето съсловие няма човещина. Важи и за лекарите и за сестрите. Това Хипократовата клетва съвсем сте я забравили за какво е. И да, всеки трябва да получава достойно заплащане за труда си. Но нещо кардинално не е наред щом младите лекари и специализантите получават минимална заплата, а онези отгоре на системата по 20 пъти заплатата на премиера за месец.

 46. 47 Профил на Освалдо Риос
  Освалдо Риос
  Рейтинг: 266 Гневно

  Д-р Дечев удари в десетката /съзнателно или не/ , а от цялата патардия пак се бяга от основното решение , отдавна известно - изписват се /участват в търговете на болниците/ лекарства само по INN , най-ниската цена става валидна за всички тълговски имена в INN-a , прави се национален електронен търг за определяне на тази цена и тя става задължителна за всички болници ползващи обществен ресурс /т.е. плащане от НЗОК/ , без значение дали са частни или държавни. И точка по въпроса!

 47. 48 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#44] от "rapidfire":

  “Страданията че цените за едни и същи манипулации и медицински изделия, в различните частни болници били различни, са направо смешни. Това е все едно да искаш сиренето във всички магазини да е с една и съща цена.”

  Ако сиренето идва от едно и също място, държавния резерв (НАП за здравните осигуровки), спекулантите, продаващи на различна цена от указаната от държавния резерв (държавата) директно влизат в затвора с конфискация на имуществото, с което е осъществена престъпната дейност.
  Ако търговското дружество “Болница” откаже всякакви договори с НЗОК (НОИ) и си сключва директно договор както с “доставчика на сиренето” така и с “потребителят на услугата”, няма никакъв проблем цените да са различни както се различават заплатите на чистачките на Столична община от тези на камериерките в хотелите или от тия на домашните лични асистенти и доценти (за Баце).
  И да, сиренето в кварталния магазин не се продава по силата на Национален рамков договор, нито пък някой плаща авансово (здравни осигуровки) на кой и да е услугвач в квартала.

 48. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  До коментар [#39] от "Dr_Doolittle":


  “след като лекарят не е извън пазарната икономика ”

  Ами той е извън пазарната икономика (както са и съдиите, прокурорите, военните, данъчните, митничарите та дори и банкерите). Когато клиентелата се осигурява по силата на Закона, няма свободно търсене и предлагане на стоки (диаморфин) и услуги (погребване). Дори законът (за лекарствата, за здравното осигуряване) забранява “свободата на пазара” в името на “националната сигурност - отравяне на населението или убийството му за търговия с органи, тъкани и кръв.

 49. 50 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#18] от "не на безразличието":

  Е нали каза херния Обаче за епикризата лъжеш и то здраво Яд те че са ти искали допълнително пари Следващия път не отивай там Препоръчвам ти Белоградчишката болница или Костинбродската може и Костенската Там никакви пари няма да ти искат ,гарантирам ти

  гошо
 50. 51 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Неутрално

  До коментар [#50] от "гошо":

  доста си смотан...ЗАЩО да лъжа???просто споделям ,и то от първо лице...пари не съм платил освен два дни за легло...все пак той беше на 7 тогава,и личната му лекарка изобщо не беше учудена че не са дали епикриза ,явно не е за първи път

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK