Жертвоприношения по български

Политическата отговорност за този провал не може да се ограничи до Нено Димов. Тя засяга и премиера, и правителството, и управляващото мнозинство

© Георги Кожухаров

Политическата отговорност за този провал не може да се ограничи до Нено Димов. Тя засяга и премиера, и правителството, и управляващото мнозинствоДаниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле".


Държането под арест на ексминистъра Нено Димов е всъщност форма на жертвоприношение, което цели да успокои духовете и да уталожи желанието за възмездие. Прокуратурата е в правото си да търси наказателна вина по казуса "Перник", но не е ясно защо един човек трябва да прекарва дните си в затвора, докато тя върши тази работа. Има други мерки - подписка, гаранция и т.н., които биха били достатъчно обезпечение за извършването на необходимите следствени действия. Специализираният съд обаче е преценил друго, макар че основанията за неговото решение остават неразбираеми. Нито е вероятно Димов да извърши ново престъпление, нито пък може да повлияе на следствието, тъй като вече беше отстранен от поста си. В крайна сметка става дума за член на обществото, в чиято биография няма нищо, което да предполага такава строга мярка за неотклонение.


Сложен казус
Още повече че казусът "Нено Димов" е доста сложен. Той е обвинен в умишлена безстопанственост за това, че е давал разрешение за промишлено ползване на води от язовир "Студена", макар да е имал информация за критичното намаляване на нивото му. Да, това със сигурност е сериозна политическа и управленска грешка. Както виждаме, да оставиш голям град без питейна вода е и предпоставка за политическа криза. Но политическата отговорност е по принцип колективна – тя се споделя не само от министъра, но и от целия кабинет и парламентарното мнозинство, което го подкрепя.


В кабинета "Борисов 3" Нено Димов стана символ на една особена политика по отношение на околната среда – политика, която даваше приоритет на бизнес интересите. В почти всички случаи министърът заставаше именно на страната на бизнеса (справка - "Банско"). Точно тази политика катастрофира в Перник и в други градове, защото се оказва, че правителството е трябвало да бъде загрижено повече за опазването на водните и питейни ресурси, отколкото за интересите на индустрията и на множеството частни ВЕЦ-ове. Но политическата отговорност за този провал не може да се ограничи до Нено Димов. Тя засяга и премиера, и правителството, и управляващото мнозинство.


Наказателната отговорност е нещо различно. Тя е индивидуална и не се носи за провеждане на определена политика, а за конкретни нарушения на закона. И докато политическата отговорност се поема чрез оставки, демократични процедури и избори, наказателната се търси от органите на съдебната власт. По закон (чл. 62 (1) от Закона за водите) Нено Димов е бил длъжен да вземе предвид следните обстоятелства и фактори, когато е давал разрешение за водоползване:


"1. Предвижданията на влезлите в сила планове за управление на речните басейни;


2. Съвместимостта с обществените интереси и придобити права, в това число нуждите на населението от района на водовземането;


3. Съответствието с изискванията за опазване на околната среда, регламентирани от международни договори и вътрешното законодателство;


4. Възможността за съвместно използване на съществуващите и предвижданите за изграждане съоръжения за исканото водовземане и/или ползване;


5. Наличните водни ресурси по количество и качество;


6. Съответствието на заявеното водно количество с целите на водовземането;


7. Наличието на други възможности за задоволяване на искането за водовземане и/или ползване."


Този списък показва, че разрешението се дава на базата на комплексна оценка на обществения интерес, като един от елементите на този интерес са "нуждите на населението от района на водовземането". Очевидно преценката на министър Ненов е била погрешна, очевидно е подценил нуждите на населението, но значи ли това, че неговата преценка представлява нарушение на цитирания чл. 62? В крайна сметка в една демокрация определянето на точния баланс на обществените интереси е политически проблем, който трябва да се решава от демократично избрани, а не магистратски органи. Това е базов конституционен принцип на разделението на властите.


Нещо повече - нека си представим за момент, че Нено Димов беше спрял водата за "Стомана" и беше оставил хора без работа. Щеше ли и тогава да носи отговорност за умишлена безстопанственост, но този път за щети, причинени на осигурителната система и събирането на данъци например? Ако всяка управленска грешка я трансформираме в наказателна вина, то тогава при трудни решения, при които се прави сложен баланс на интереси, каквото и да направи даден управник, все ще нанесе някаква щета. А тя може да стане основание за обвинение в "умишлена безстопанственост". Което вече е очевиден абсурд.


Ситуацията се усложнява и от едно принципно изискване на Закона за водите. Според член 2а "определяне на правото на всеки гражданин на достъп до вода за питейно-битови цели като основна жизнена потребност е приоритет на държавната политика и на политиката, осъществявана от органите на местно самоуправление". Този член трябва да е обица на ухото на всеки министър на околната среда, който би следвало да приоритизира "основните жизнени потребности" на населението при оценката на обществените интереси.


Рецидив на примитивизма


В крайна сметка съдът ще прецени дали в казуса "Перник" е имало конкретно нарушение на закона, което да стане основание за понасяне на наказателна отговорност. Но този казус повдига важни проблеми, стигащи до конституционни принципи като разделението на властите и съотношението между политическа и наказателна отговорност. И докато тези важни проблеми преминават през различните инстанции на съдебната система, не е редно един човек да стои затворен - като един вид жертвоприношение, целящо да успокои общественото напрежение.


За съжаление случаят "Нено Димов" не е единственият, при който обществото ни се свлича до примитивизма на наказателните жертвоприношения. Компютърният специалист Иван Тодоров, обвинен за другото голямо "изтичане" - този път не на вода, а на данни от НАП, отново беше оставен в ареста – със странните обяснения, че поради интелектуалните му способности и компютърните му умения опасността не била отпаднала. С право тази аргументация възбуди множество критики.


Тези два случая (и не само те) демонстрират, че специализираният съд рискува да се превърне в гумен печат на исканията на прокуратурата. Или пък просто е твърде подвластен на обществени искания за "възмездие" на всяка цена. Само че една правова държава трябва да се води от закона и да уважава индивидуалните права. Жертвоприношенията и търсенето на "възмездие" въпреки закона са просто рецидив на примитивизма.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очаквам всеки момент опозицията да провъзгласи Нено Димов за светец- мъченик!!!

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1779 Неутрално

  Според мен, относно Перник, всички са си мислели, че режимът пак ще се размине и ще вали повече, обаче... сухите години вече станаха 5-6 поредни и системата изгърмя.
  А спирането на Стомана значи огромни загуби за фирмата при спирането на пещите.
  Значи и доста хора без заплати в Перник, вероятно 4-5 хиляди заедно със семействата си.
  И ако нещо може да свали това правителство, най-вероятно точно водната криза ще е.
  Първо е Перник, после и други места.
  Ще има големи протести, няма начин.
  Няма и изгледи за дъжд или сняг към момента.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  Очаквам всеки момент опозицията да провъзгласи Нено Димов за светец- мъченик!!!
  —цитат от коментар 1 на NIKE


  Свери Нено Пустинник?
  Мооже!

 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#1] от "NIKE":

  Прав е Евгений Дайнов, че ние реагираме като общност, а вие като глутница, която е готова да разкъса всеки от вас, когато падне.
  Докато Нено беше министър, го критикувахме, а вие го защитавате. Сега не се отказваме от критиките, защото са основателни, сега защитаваме правото на всеки на обективно правосъдие.

 5. 5 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 284 Весело

  Според мен, относно Перник, всички са си мислели, че режимът пак ще се размине и ще вали повече, обаче... сухите години вече станаха 5-6 поредни и системата изгърмя.А спирането на Стомана значи огромни загуби за фирмата при спирането на пещите.Значи и доста хора без заплати в Перник, вероятно 4-5 хиляди заедно със семействата си.И ако нещо може да свали това правителство, най-вероятно точно водната криза ще е.Първо е Перник, после и други места.Ще има големи протести, няма начин.Няма и изгледи за дъжд или сняг към момента.
  —цитат от коментар 2 на НеКой


  +
  За сефте 2020г.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 6. 6 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#1] от "NIKE":Прав е Евгений Дайнов, че ние реагираме като общност, а вие като глутница, която е готова да разкъса всеки от вас, когато падне.Докато Нено беше министър, го критикувахме, а вие го защитавате. Сега не се отказваме от критиките, защото са основателни, сега защитаваме правото на всеки на обективно правосъдие.
  —цитат от коментар 4 на Fiji


  Отлично казано!
  +++

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 7. 7 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 262 Неутрално
 8. 8 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 197 Неутрално

  Принципно Нено Димов е "жертван", първо - защото трудно ще бъде осъден за каквото и да било. Второ - примитивното общество си иска "виновника" посочен с пръст и ако има нещо в което Бочко Тиквочев да е майсто р - това е бързо да задоволи първичната нужда на примата и да отърве кожата, за пореден път. Нено Димов не е единичен случай - Политически номад със сериозен гръб, оплетен в гъста мрежа от бизнес и политически интереси, сложен на определен пост за да лобира и изпълни дадени поръчки и в ущърб на обществото. Това определение важи за абсолютно всички членове на кабинета, както и за всички депутати. Пресен пример - за заместник на Нено Димов е назначен човек със абсолютно идентичния профил. За кризата в Перник не е виновен единствено и само Нено Димов, той просто е еманацията на тотално корумпирания и провален парламентаризъм в държавата, а кризата е пряко следствие от този провал и корупция. Тоталния крах на парламентаризма е пряко отражение на обществото, в което живеем. Тези хора там са тотално отражение на обществото.

 9. 9 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Утре, като арестуват Боко, и него ще защитаваме. Само комунистите, респективно гербаджиите, вадят нож на мъртви кучета.

 10. 10 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Не съм съгласен с тезата на статията.
  Министърът е върховният отговорник за своя ресор.
  Казва се - Министерски съвет, решенията се вземат с гласуване.
  Министрите не се назначават от МП.
  Министърът на МОСВ ЕДНОЛИЧНО отговаря за ЦЯЛОТО управление на неговия ресор. Всички служители на МОСВ са под пряката му власт и са длъжни да изпълняват политиката, която министърът им наложи.
  Имаме подробна, отлична нормативна база за управление на водите и опазване на средата.
  Нено е пренебрегнал приоритетите в нормативите.
  Защото е неолиберал и лично не признава, че някой трябва да пази обществен интерес. За него бизнеса е с приоритет. Нищо, чче в закона пише друго.
  Новият министър, с мутренския прякор Ревизоро, е абсолютно същия гьон сурат. И също толкова Гладен, като Нено и съответно толкова безскрупулен.

  дреалист
 11. 11 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 689 Неутрално

  то хубу, ама "вода нема никъде" - ако ще и публично да го линчуват... Пак пресолиха манджата, Нено ще ще осъди прокуратурата в Страсбург и пак ние ще плащаме, ама "вода нема никъде" и няма и да има.

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Скоро по Хистори гледах "Жертвоприношение по римски". Самата история е позната на почти всеки, който се интересува, как Юлий Цезар е бил убит от заговорници начело с брат му Брут. Новото за мен беше, че събитието е наречено "мартенски дни" и е ознаменувано с монета, която в момента е много, много ценна. Самият Брут е мислил, че постъпва правилно и ще доведе до обединение на римляните. Но, както става почти винаги, не успял, защото самонадеяно е мислел, че той е правият. Нещо подобно научих и за Мусолини,как е дошъл на власт, но за него друг път.

 13. 13 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 12 Неутрално

  "Нено ще ще осъди "
  ... Друг път.
  Нено е престъпник, защото системно е нарушавал законите на държавата в неговия ресор.
  Доказано многократно.
  Нито зашитени зони го интересуваха, нито национални паркове, нито ОВОС...
  Перде е Нено. Формен простак. Това е Нено.
  Икскюз май френч...

  дреалист
 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1703 Любопитно

  Ох, камък ми падна от гърба! Така се бях затъжил и притеснил за Даниелчо, Смоливчето бре (ей, грешката е вярна!), покрай тези празници – да не е злоупотребил, подлъган от лоши приятели, с домашна пукница, джумерки и Дойче зеле! Ама не, ето го жив и здрав – дай, Боже! – яростно ги громи тези ми ти „Жертвоприношения по български“! Ами няма как да са други – ние вече излязохме от племенния си период, че даже и от комуняшкия и сега даже не тричаме и кучетата! И даже сме му благодарни, че не е написал „Жертвоприношения по герберски“!

  Да видим сега за какво, аджеба, иде реч – според Даниелчо! Значи досега се чуваше вой като от карнобатски линейки „Що няма министър в ареста?“. Сега, след като въдвориха Нено там, почват писъците „Ама защо?“. Е, няма угодия и това е! А не му ли идва на акъла на Даниелчо, че и други години е имало суши, та дори и по-големи (защото никой не се оплакваше от суша миналата година), но язовирите си бяха ако не пълни, то с достатъчно количество вода за питейни нужди? И не се ли досеща Даниелчо, че в градовете, в които има криза с водата – а именно Перник и Шумен – в първия има вече позитански кмет, а във втрия разликата между кандидата на Бье-Си-Пье-то и спечелилия кметското място, на балотажа бе само няколко десетки гласа? А не му ли преминава на Даниелчо през мозъка, доколкото го има, че – да не дава Господ – сме свидетели на добре подготвен позитански саботаж, който да изкара хората на улицата, както ги изкараха сметките за ток преди години и които сметки повече не се повториха?

  Как ще обясни маминия текстописец тук, как така крушовишката мадона, известна със своето нетърпение, прибързаност и първосигналност, изведнъж изрева като бясна биволица и се сурна да иска вот на недоверие на правителството? Как ще артикулира Дойче зелевият словослагател как пък всички ВЕЦ-ове, които бяха споменати сега, по една или друга причина, бяха все на позитански гаулайтери или на близки до тях? Сигурно иска да ни каже, че не трябва да се закачат партийни юнаци като Киро Контрабандиро или недолюбваният досега Вальо Златев, който играел карти с Баце? Или назначени „капиталисти“ като известния гус‘ин Стайков, собственик на „Стомана“ – Перник, пръв приятел и душеприказчик на Авджи Гоцко? А защо не каже как така е пълен с вода язовира на същият този Авджи Гоцко в с. Алино? Щото е много популярен сред риболовците в региона, че и в София? М?

  Така че, Даниелчо, агънце мило, байново, Нено трябва да поседи в ареста, за да разберат тези, дето могат да се подлъжат по чужди обещания, че тази работа така не става и няма да става! Още по-малко ще бъде пуснат на свобода големият тарикат и „играч“ – който се наигра доволно - Иван Тодоров, защото трябва да е ясно, че когато обереш каса, не е виновен собственика на касата, а касоразбивача! И той си беше въобгъзил, че в България няма специални служби, че ние нямаме съюзнически специални служби, че никой нищо няма да разбере, че никой няма дума да продума, че е много хитро да оставиш камерите в офиса ти да записват със звук и т. н., и т. н., но… сега търка наровете! Що не пишеш сега, Даниелчо, за Иванчева? Да не би да я разлюбихте, щото изпя като Плацидо Доминго цялата Белградска завера с имената по домовата книга на участниците в нея? М? Сега по нейния път ще минат и другите хитреци и селски ергени, помислили се за върха на сладоледа и черешката на тортата! Ама ти пиши, Даниелчо, словослагай, че без такива като теб е скучно, пък и няма кого да сочим за пример! Нали?

 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Очаквам всеки момент опозицията да провъзгласи Нено Димов за светец- мъченик!!!
  —цитат от коментар 1 на NIKE


  Не знам за какъв ще обявят Нено Димов и общо взето - ако заслужава - да си понесе последствията от грандоманията ! ПИТАМ ДО КОГА ДРУГАРИТЕ ОТ "ДОЙЧЕ ВЕЛЕ - БЪЛГАРИЯ " ще продължават да се занимава с кгото и да било , освенс ПОЗИТИВНАТА РОЛАЯ В НАШЕТО ОБЩЕСТВО "зелените "КХМЕРИ !

 16. 16 Профил на дреалист
  дреалист
  Рейтинг: 12 Неутрално

  На вниманието на Д.С.:
  Прокуратурата: Зам.-министър на МОСВ разрешил превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия

  дреалист
 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Тълпата е между "осанна" и "разпни го" още от времето на Христос, а фарисеите си искат кръвта от жертвоприношението, криейки е зад широкия гръб на пратеника на римския император Йоан Радостни.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой": " А спирането на Стомана значи огромни загуби за фирмата при спирането на пещите.
  Значи и доста хора без заплати в Перник, вероятно 4-5 хиляди заедно със семействата си."

  "Стомана" трябва да има собствен водоизточник, съгласно закона, а не да ползва от язовир предназначен за питейна вода.
  Като останат без заплати да се сърдят на работодателя си, че ги е оставил без заплати и им е източил и водата. Далавераджиите са разчитали, че валежите през есента, зимата и пролетта ще напълнят язовира, но такива няма и всичко лъсна.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#10] от "дреалист":

  това не е съвсем вярно. да министърът упрвлява и носи отгорност за провежданата политика, но тази полтика е част от цялата политика и програма на правитлеството, и министърът носи отговорност пред премиера.

 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  До коментар [#10] от "дреалист":

  това не е съвсем вярно. да министърът упрвлява и носи отгорност за провежданата политика, но тази полтика е част от цялата политика и програма на правитлеството, и министърът носи отговорност пред премиера.

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  "Той е обвинен в умишлена безстопанственост за това, че е давал разрешение за промишлено ползване на води от язовир "Студена", макар да е имал информация за критичното намаляване на нивото му. Да, това със сигурност е сериозна политическа и управленска грешка. "

  Ако беше оставил предприятието без вода, щеше да има рев що оставил предприятието без вода, що не работят и що 1500 човека от Перник са в принудителен неплатен отпуск. :)

  Както и да го гледате няма оправия. :)

  Затова Перник, Стомана и другите заинтерисовани трябва да си решат какво да правят.

 22. 22 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  Добър текст на Смилов. Съгласен съм с тезите му.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Те ненапразно избраха Гешев. Той няма да вдигне ръка на благодетелите си. Засега Нено ще опере пешкира.

 24. 24 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Статията е добре написана. За съжаление частта от поддръжниците на ОПГ (Организирана Престъпна Група) ГЕРБ, които са откровени тъпанари, няма да могат да разберат смисъла на това, което е написано. Останалата част от тези, който поддържат действията на тази ОПГ - на тях не им отърва да критикуват, защото получават трохите от трапезата, които им биват подхвърляни.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2969 Неутрално

  С нищо не съм съгласен . Коментар по детайлите , а не по онова което ги поражда. СМИЛОВ не може да каже сричка срещу тип ПАЗАРНОТО ОБЩЕСТВО наложено в България от САЩ и други сили , Неновци навсякъде , а в медиите пълно с хора да дават конкретни идеи за ..... ВСИЧКО . Това не пречи да се създава "картина за лошите и некомпетентни
  боляри" . Няма да говорим за командира /наместника за територията България на тези боляри. Големият въпрос е - КЪДЕ ОТИВАМЕ, и Без ПУНТА МАРА за "цивилизован избор" ,за повече демокрация и други бля./бля. Ако гледаме реално ....., вървим в програмиран цикъл да опразним тази ТЕРИТОРИЯ населяване от 50 поколения българи !!
  За какво се прави това ? На кого е необходимо това ...?

 27. 27 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1212 Весело

  Ех, защо ли не сзм изненадан от "анализа" на програмният директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавателят в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски".

  Плахо и предпазливо Смилов се опитва да оневини Нено, но без открито да застава на негова страна. Дали това има нещо общо с факта, че Нено - въпреки, че беше предложен от ВМРО - си е от ДСБ, които сега са с Да БГ в Демократична България? Т.е., от нашите хора?

  Много ми е интересно, ако на поста беше някой от т.нар. патриоти или гербаджия, каква щеше да е позицията на Дани?
  Хинт - вой до небесата, сълзи ик сополи и плюене по примитивното общество, избиращо такива управници. :)

  Ама все пак какво да се очаква от гост-преподавател в ЦЕУ и виден либерал!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 28. 28 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Ами доста неща от мнението на автора на статията съвпадат с моето мнение на обикновен гражданин. Аз не държа непременно на това, Нено Димов да изчаква присъдата си зад решетки, но държа на това цялото правителство да напуснат постовете си (Да, Борисов, и за теб се отнася!).

  Подсказка за някои съседи и съселяни: това не означава че БСП и ДПС са някакви алтернативи. В БСП и ДПС са още по-големи некадърници или по-прикрити арогантни тарикати.

 29. 29 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само на промит мозък може да му хрумне че Нено Димов като министър носи наказателна отговорност за нивото на даден язовир.

  Отговорността е на Басейнова дирекция, който следва да бъде самостоятелна Агенция с валидна застраховка Професионална/ Гражданска отговорност.
  При груба виновна небржност се търси наказателна отговорност от конкретния чиновник.
  При случайна, безвиновна отговорност, както е в случая поради несбъднати метеопрогнози застрахователя компенсира засегнатите с до лимита на сумата си, над който може да се търси държавна помощ чрез солидарността на цялото общество.

 30. 30 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Поредния "кадър" от корумпираното правителство на СДС и Костов - "От 1997 до 2001 г. е главен секретар на Министерството на околните среди и водите и заместник-министър на околната среда и водите." Какви калинки е раждала и ражда Майка България.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 31. 31 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Ами доста неща от мнението на автора на статията съвпадат с моето мнение на обикновен гражданин. Аз не държа непременно на това, Нено Димов да изчаква присъдата си зад решетки, но държа на това цялото правителство да напуснат постовете си (Да, Борисов, и за теб се отнася!).Подсказка за някои съседи и съселяни: това не означава че БСП и ДПС са някакви алтернативи. В БСП и ДПС са още по-големи некадърници или по-прикрити арогантни тарикати.
  —цитат от коментар 28 на Dimo Dimov


  А кой според теб ще дойде да управлява след едни предсрочни избори? Само питам от любопитсво?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK