Дън Сяо Путин и забавянето на стагнацията

Дън Сяо Путин и забавянето на стагнацията

© ReutersДали руският президент Владимир Путин ще напусне властта през 2024 г. или ще остане? Това е въпросът, който руските наблюдатели задават от 2012 г., когато Путин се върна в Кремъл.


Мнозина твърдят, че той без съмнение ще остане, докато малцинството твърди, че ще си тръгне. Парадоксално е, че след като Путин най-накрая очертава своята визия за Русия след 2024 г., и двата лагера се чувстват прави – и правилно. Путин даде на света представа за плановете си, но типично, той държи много опции отворени.


Но все пак, ето няколко неща, които научихме:


1. Моделът на преход
Още от президентските избори през 2018 г. големият, макар и тихо обсъждан, политически въпрос в Русия е свързан с плана на Путин за 2024 г. Дали той ще отгледа наследник, който да поеме задълженията му? Ще се опита ли да остане в Кремъл и според това да промени конституцията? Или ще прекрои политическата система, така че тя да му позволи да напусне?


В крайна сметка, това представлява комбинация от трите - както вероятно трябваше да бъде. Ако някой допуска, че Путин не възнамерява да удължи президентството си след 2024 г., да направи отново временна смяна на длъжностите или да започне нова имитация на прехвърляне на власт, тогава този някой трябва да се запита дали Русия може да намери "нов Путин".


Такъв лидер би трябвало да функционира като арбитър сред елитите и, което е важно, да има достатъчно истинска подкрепа сред по-широкото население - нещо, което винаги е било в основата на президентството на Путин, не на последно място в засилването на влияние над елитите. Ако президентът и елитите не успеят да намерят или постигнат съгласие за нов Путин, тогава повторното въвеждане на система на контрол и баланс става очевидната възможност.


Точно това обяви Путин на 15 януари: диверсификация на властта, която прави президентството не толкова силно, колкото в последно време, която прави Държавната дума по-важна, и която очертава нова влиятелна роля на Съвета на федерацията. Путин все пак ще подготвя наследник – този, който ще стъпи в отслабеното президентство, ще се нуждае от одобрението му. Самият Путин няма да се потъне в неизвестност - без съмнение ще чуем още от него след 2024 г. Тогава той ще действа в ново качество в един променен пейзаж.


2. Бъдещата роля на Путин


И така, как ще изглежда новата роля на Путин? Трудно е да си представим той да стане отново министър-председател (беше видимо отегчен от работата последния път) или председател на Думата. Най-вероятно Путин си запазва ролята на ръководител на Държавния Съвет - институция, която той може да моделира в каквото си поиска. Всъщност, ако е необходимо, Държавния съвет може просто да бъде продължение на президентството, такова каквото го познаваме.


По-вероятно е, обаче, властта на Путин да се промени. Той ще стане по-избирателен: ще се занимава с теми, които го интересуват, оставяйки ежедневните въпроси на другите. Ще поеме ролята на неформален лидер, толкова колкото и на формален: сравненията, които понякога правят руските експерти, включват Дън Сяопин след неговото пенсиониране и аятолах Рухолах Хомейни.


Това би било новост за руската политическа система. Ролята на "върховен лидер" или влиятелен бивш лидер никога не е съществувала в Русия. Точно обратното: властимащите са успявали да напуснат длъжността си живи едва с пенсионирането на Никита Хрушчов в средата на 60-те - и те никога не са задържали влиянието си след това. С Путин можем да се представим това. Не толкова защото иска да задържи на власт, а защото системата все още има нужда от него. Политически пейзаж, напомнящ пустиня - лишен от доверие или функционални договорености за споделяне на властта - изисква такава фигура, поне за начало. За Путин този подход би могъл да му осигури възможност да завърши стъпката си във властта толкова постепенно, колкото пожелае.


3. Процесът на стагнацията ще се забави


Може да изглежда, че 2024 г. е все още далеч и че Путин е започнал озадачаващо рано прехода си. В действителност това не е така. Ако не друго, анонсът му от 15 януари беше почти две години забавен. От избирането му през 2018г. руската политическа система чака яснота за бъдещето. Липсата на яснота деморализира бюрокрацията, породи разрушителна борба между елитите, породи недоволство в обществото и създаде всеобхватно усещане на застой. Путин трябваше да сложи край на това и то възможно най-скоро.


Ако Путин наистина иска да проведе референдум, за да одобри предложените от него изменения за конституция, това трябва да се случи поне една година преди следващите избори за Думата, които са насрочени за септември 2021г. Наистина според последните новини гласуването на измененията се планира за малко преди май 2020г. Вероятно Путин иска следващата Дума да бъде избрана според новите правила.


По-важното е, че политическата дискусия просто трябваше да се активизира отново - трябваше да се даде нещо, върху което да се съсредоточи. Стагнация, продължаваща до края на 2021г. би могла опасно да ерозира основите на една уморена политическа система, която не е в състояние да се реформира и която вече не се възползва от въздуха, даден й от анексията на Крим. Руската политическа система е много по-устойчива, отколкото нейните противници биха искали да признаят, но въпреки това, да не се прави нищо до 2021г. би било най-малкото безразсъдно.


4. Все още е твърде рано, за да обсъждаме имена


Повечето наблюдатели изглежда са съгласни, че новият премиер Михаил Мишустин е технократ без надежда да се издигне - или може би дори без желае да се издигне - в Кремъл. Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги, предположи, че Кремъл е запазен за Дмитрий Медведев. Това е трудно да се повярва: издигането на Медведев би направило наследяването да изглежда като комично повтаряне на президентството му от 2008 до 2012г., а не като реална, макар и постепенна промяна. И все пак, Путин е напълно способен да взима изненадващи решения, които предизвикват обратна реакция поради чистата им липса на въображение - помислете само за 2012 година.


Истината изглежда е, че засега просто не знаем имената на бъдещите носители на властта - и Путин също не ги знае. Процесът на кастинг за ролята на Кремъл все още не е започнал както трябва, но ще се случи. В това отношение трябва да се следят, например, бъдещите вицепремиери на Мишустин.


5. Не оставяйте нищо неоценено


Руско-естонският семиотик Юрий Лотман веднъж описа отношенията на Русия с либерализма, използвайки приказка за котка, превърната в принцеса. Тази принцеса беше изключително приятна, добра и добронамерена, но имаше един недостатък: всеки път, когато видеше мишка, тя не можеше да не скочи и да я гони. По същия начин, според Лотман, руските държатели на власт не могат да не преследват либерални идеи.


Нуждата от контрол е характеристика на политиката на Русия и лично на Путин. Тази тенденция все още може да развали планираната му диверсификация на властите, като я сведе до обикновена украса. Някои от експертите по руска политика твърдят, че намесата на НАТО в Либия през март 2011г. (която Медведев като президент отказа да блокира) накара Путин да промени решението си да остане извън Кремъл. Ако това е вярно - или ако някоя чужда криза по принцип би могла да окаже толкова тежко въздействие върху вътрешните договорености на Русия - тогава всяка бъдеща диверсификация на властта също е в опасност да се срине при извънредна ситуация и да вдъхнови Путин да поеме отново контрола над руската политика. Може да знае, че не би било добре - но може ли да се сдържи? Ако не, някой желае ли да му каже, че е време да си тръгне? Ще видим.


Кадри Лийк е анализатор на Европейския съвет за външна политика. Оригиналнот озаглавие на текста е "Ще остане ли или ще си тръгне? Ролята на Путин ще се промени"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Дън Сяо Путин!!!
  Пут -ин!!!

 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Титан!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Титан!
  —цитат от коментар 2 на Taiga


  На ГЛУПОСТТА!!!

 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Започнал е процес на бурно гадаене, не само тука, а и навсякъде.
  Това означава, че нищо не се знае, но се произвеждат новини, някои се представят като истински, абе, лови се риба в мътна вода.

  Брекзитът дори не се е случил още, спомняте си колко глупости се изписаха и изговориха.

  Еретик
 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Какви велики анализи с ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ, тоест и нашите. Къщата на ЕВРОПА гори от няколко ъгъла , но ....нека да поговорим за КРАСТАВИЦАТА, тоест ПУТИН. Лошо когато казва че Полша е избила над 3 милиона евреи , участвала в подялбата на Чехословакия с Хитлер..........но те са били накарани от божа сила. Лошо когато Русия прави вътрешна политика. Някой спомена ли че новият министър председател за две години въвежда най -модерната дигитална данъчна система в ЕВРОПА. Разликата между планирани средства и постъпили средства е 0.5% ...при средно 11% разлика за Европа и 26% разлика за България. Новият премиер на Русия борави с точни числа, и може да въвежда сложни дигитални системи в една сложна страна като РУСИЯ. Добър избор . Не искам да сравнявам какво се дава за децата , какво е "материснки капитал" ,и как той се опрощава. Изоставаме поне с три нива в тази част .

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1930 Весело

  адмирации на всчички дето знаят какво става в Русия
  те вчера звнаеха вксичко за Иран, преди за Сирия не знаех че има толкова компетентни Българи

 7. 7 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Авторът се придържа към правилото: "Когато не знаеш какво се случва, напиши, че всичко е възможно да се случи."

  В това число и глупавото предположение на още по-глупавия Тренин, относно това, че "Кремъл бил запазен за Медведев".

 8. 8 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1930 Весело

  а между другото идеята е да се скърши администрацията като във Финансите където новия премиер е абсолйютно доказал се
  -Какъв е проблема да се вози бизнс в Россия
  - Проблеми никакви само трябва да си плащаш данъците

 9. 9 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 775 Весело

  [quote]Юрий Лотман веднъж описа отношенията на Русия с либерализма, използвайки приказка за котка, превърната в принцеса. Тази принцеса беше изключително приятна, добра и добронамерена, но имаше един недостатък: всеки път, когато видеше мишка, тя не можеше да не скочи и да я гони. .[/quote]
  Забавна и относително точна метафора.
  :)

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 10. 10 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1930 Весело

  между другото в Украйна за данйците не обичат да посочвот Русия
  Като стане дума за данъзи минаги казват е вие искате да стане като България където всеки трябва да си плаща данъка
  Украинските закони не са важни важное колко е необходимо да ги изпълняваме

 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално
 12. 12 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А истината е, че Путин се подготява, в очакване на събитията през ноември в САЩ, когато ще се реши, дали започва тотално зачистване на либералния елит (в света и в частност Русия) или чрез засилване ролята на Парламента, Държавния съвет и Съвета за сигурност (чрез подготвяната конституционна реформа) ще се опита да изгради няколко центъра на въздействие, чрез които да води войната на вътрешния и външния фронт.

 13. 13 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1930 Весело

  между другото и аз не го разбрах ужаст
  между другото в Украйна за данъчните не обичат да посочват Русия
  Като стане дума за данъци винаги казват е вие искате да стане като България където всеки трябва да си плаща данъка
  Украинските закони не са важни важно е колко е необходимо да ги изпълняваме според зависи

 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Весело

  Мисля, че някъде така виждат своя "тарабарски цар" путиноиди))))

  https://pbs.twimg.com/media/EN3B7cnXsAYpb35?format=jpg&name=medium

  "Чуждестранен агент"
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Впечатлен съм от първичността на ватниците, особенно когато говорят за независимостта на Русия. По зависима страна от Русия не съм виждал, при това тежка зависимост на 140млн.човека от само един. Това, приятели, е тежка форма на робство

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2971 Весело

  До коментар [#9] от "RingRoad":

  "Юрий Лотман веднъж описа отношенията на Русия с либерализма, използвайки приказка ............... "
  =================
  Крайно време е да свикнеш, че читателите на "Дневник" или нямат чувство за хумор, или е немско.
  Дори да маркираш "весело", не се усещат. Други се правят на млади и не знаели кой е Лотман.
  Няма нищо... в другите форуми само отношението към Русия е различно. Ама нашите са по-начетени!

  Еретик
 18. 18 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Дън Сяо Путин!!!Пут -ин!!!
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Ама Путин черната котка ли е, или бялата?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  "Дън Сяо" дабра находка (Вечен президент).
  "Ахмед Доган" друга (Почтен джентълмен).
  "Владко Ленин"...

  Неведоми са пътищата

  "Дали руският президент Владимир Путин ще напусне властта през 2024 г. или ще остане? Това е въпросът, който руските наблюдатели задават от 2012 г., когато Путин се върна в Кремъл."

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#15] от "г-н Саранди Говедаров":

  Напоследък не се получава нещо желания ефект .... Лейтенантите от РМС ги няма

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не сте забравени ;)
  Много ли соц человеку нада?
  Немножка... необходимост.

  До коментар [#15] от "г-н Саранди Говедаров":

  Уфффф,
  Най-накрая статия за Путин и Русия!
  Айде беееее, цял ден ви чакаме - Петък вечер е,
  забравихте ли?

 22. 22 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Весело

  В лагера на путиноиди започнаха паника, възклицания и недоволство.))))
  Дори пламенният и яростният путинофил А. Проханов (писател и публицист) даде такова интервю за "Ехо на Москва"! Можете ли да си представите това в миналата година? Путиноидите започнаха да тичат от потъващия кораб!)))

  "Държавната власт в днешна Русия е построена като сграда на гробница, като сграда, направена от глина, слама и свързващо вещество. И какво ще бъде, каква колиба, висок, нисък таван, Путин ще влезе там от задния вход. Путин е непрекъснат PR, това желание да изглежда блестящо на всякакъв фон. Глуховото недоволство нараства в страната. Това недоволство понякога се разлива по улиците. И сега е свързано с общественото мнение. Общественото мнение отрича Путин; то е започнало открито да отрича Путин. Говоря за усещане, плаващо във въздуха, което възниква от разговори със селяни, таксиметрови шофьори, себе си, с вас. Това, което ме интересува най-много, е съдбата на моята родина, която е много плачевна. И когато слушах речта на Путин, исках да чуя този образ, в който всички сме сега, от който искаме по някакъв начин да излезем и образа, който ни очаква. Това не беше нищо от това в съобщението"©️

  "Чуждестранен агент"
 23. 23 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Путин се доказа като истински лидер през годините. Той наистина води напред една страна с нодорасли елити, едно общество с неразвита политическа и гражданска култура, в условията на един варварски капитализъм. Такова е и състоянието у нас, но сме неспособни да излъчим такъв човек, за да я има поне илюзията, че вървим напред.

  over the under
 24. 24 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Путин се доказа като истински лидер през годините. Той наистина води напред една страна с нодорасли елити, едно общество с неразвита политическа и гражданска култура, в условията на един варварски капитализъм. Такова е и състоянието у нас, но сме неспособни да излъчим такъв човек, за да я има поне илюзията, че вървим напред.

  over the under
 25. 25 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 478 Весело

  Путин се подготява, в очакване на събитията през ноември в САЩ, когато
  —цитат от коментар 12 на BULEXIT


  Колега, Путин не чака, не оставя нещата на случайността. В тази връзка, се сетих за оня анекдот, че руснаците обещали да не се месят в изборите на американците. Ако слушат.

  over the under
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  Кадри Лийк е старши сътрудник на ЕСВП, естонска журналистка, работила като кореспондент в Москва през 1990-те
  https://www.ecfr.eu/profile/category/kadri_liik

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  Според мен по-скоро Путин ще следва модела експериментиран от Назарбаев в Казахстан за да поддържа връзки и да има защитата на военните.

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Вай, вай ;)
  Нещастна постсовецка интелектуялщина.

  Не без помощта на световни сили прогресивни и реактивни,
  СССР завинаги преобърна Царска руска империя
  в подопечна (70 лет) "принцеса" в СССР
  с безславен край.

  Путин ли е принцесата?

  пп
  Той тъгува за СССР най.

  Либерализма е лесен.
  Национализмите по света и у нас представляват
  Национален проблем.
  И у вас.

  До коментар [#9] от "RingRoad":

  [quote]Юрий Лотман веднъж описа отношенията на Русия с либерализма, използвайки приказка за котка, превърната в принцеса.

 29. 29 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Дали ще остане или ще го сменят е абсолютно без значение! През години и векове не малко нещастници като малкия путин са се пробвали над територията, а тя все същия миризлив кенеф е! Така, че който и каквото и да пише и коментира все едно ще е като ходене на гледачка! Но единственото нещо което е и ще си остане и за в бъдеще е, че тая територия с тоя генетичен материал за абсолютно нищо не става и няма да става!

  Имало едно време ссср...
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5575 Неутрално

  До коментар [#16] от "stanislavdi":

  Много вярно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#15] от "г-н Саранди Говедаров":Напоследък не се получава нещо желания ефект .... Лейтенантите от РМС ги няма
  —цитат от коментар 20 на дерибеев


  Дерибеев, като зациклила винилова плоча си! Не можеш ли нещо по свежо, ново да измислиш? Не можеш!? Браво на момчето! Ясно с такъв ресурс, толкова! За съжаление си, ама какво да се прави? Всеки трябва да си износи тъпотата до края!

 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#5] от "dejmos": какво е "матерински капитал"
  >>> Имах позната, която се омъжи за сина на (средна ръка) руски олигарх. Казах и, че свекърът и е получил...матерински капитал(от когото трябва). Доста се смяха, особено
  свекъра и.:)

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4592 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не e ясно на кво бил той лидер в годините на СССР,
  но след годините се натъкна на трудности.

  Както изтъквате:
  на нодорасли елити и общества с неразвита политическа
  и гражданска култура.
  Въпреки годините на неуморен советски растеж,
  воспитаване и окултуряване.

  При това, неопитен.

  В СССР варварски капитализъм абсолютно отсъстваше.
  Проникваха (оскъдни) сведения от капиталистическия т.нар. свят
  и средствата за тоталитарна информация предпазваха хората
  с правилни цензура и тълкувания.
  Вражи радиостанции, телевизии и телеграфи не можеха да проникнат.

  Обратната страна на медала:
  население разглезено, самодоволно и игнорантно за варварски дебнеща околна (капиталистическа) среда!

  В такава (вражебна) среда, неопитен той се оказа доказа лидер.

  Щастливец си, Отец Сисой ;)
  Ако Ленин наистина бе вечно жив,
  той преследваше попщината.
  Беше враг №1 на империализмите, монархизмите, национализмите, теизмите и (разбира се) капитализмите.
  Ако Сталин бе вечно жив... той преследваше същото.
  Макар "гъвкаво" и полвинчато.
  Ту с или против тези, ту против онези.

  Все едно, за тебе немаше шанс.
  Но сега, има

  До коментар [#24] от "Отец Сисой":

  Путин се доказа като истински лидер през годините.

  Той наистина води напред една страна
  с нодорасли елити, едно общество с неразвита
  политическа и гражданска култура,

  в условията на един варварски капитализъм.

 35. 35 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Може да сравним Русия с партията ДПС. каквото е Доган сега в ДПС това ще е Путин в Русия. Това, което ще се променя в Русия не се прави за нищо друго и за никой друг, освен за политическото бъдеще на Путин.
  Има и нещо добро - то е за гражданите на Беларус. Може малко да се успокоят. От двата варианта пред Путин той избра казахстанския модел.

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3263 Весело

  До коментар [#31] от "Lich King":

  Мога разбира се, но все пак да се придържаме към фактите. За три часа и Путин в заглавието само 30 коментара .. Ами не се получава, дори и това с манипулирането на "оценките"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5221 Весело

  До коментар [#2] от "Taiga":

  И висок! Богатир! 🤣😂

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5221 Весело

  До коментар [#24] от "Отец Сисой":

  Ясно е, че недоразвитите без "бащица" не могат да живеят! Путин е като племенен вожд на африканско племе!

 39. 39 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Дън Сяо Путин"

  Аятолах Владимир Путин по ми харесва като теза. "Държавния Съвет" ще копира хартата на "Съвета на Стражите на Конституцията" и готово.

 40. 40 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 294 Весело

  "Дън Сяо Путин"Аятолах Владимир Путин по ми харесва като теза. "Държавния Съвет" ще копира хартата на "Съвета на Стражите на Конституцията" и готово.
  —цитат от коментар 39 на Ехото на Гласът


  Аятолах Путиней, ха ха ха.

  Какви реформи какви глупости, путя нищо ново не може да даде на Расссия.
  Той ако можеше нещо за 20 години щеше да го направи. Нов бардак със стари урви не се прави.

 41. 41 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1734 Весело

  По-спокойно , руснаците ще се объркат от толкова много прогнози ! ( И не забравяйте , че са велика сила , внимателно , рационално т.к. ).

 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  До коментар [#32] от "тулса":

  Има Гугъл ...прочети малко. Или по ГЕРБЕРСКИ , там са ОРКИ, те са биологичен материал . Не си твърде близко до НАЦИЗМА !??

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#32] от "тулса":

  Имах позната, която се омъжи за сина на (средна ръка) руски олигарх...

  =========================
  🤦🏻‍♂️Средна ръка, не е втора ръка?))))
  Путиноид, вече не мога да ти чета без смях 😂😂Мухахаха) Така ли се смеят твоите "братя по кръв" - путиноиди?

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#43] от "putinxujlo":
  Употребява се в българския..
  Синът му Стойко вече е "човек от средна ръка", а внукът Тодор - богаташ
  "Средна ръка е по имане. ..."

  Гагага: ;)

 45. 45 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#44] от "тулса":
  😂😂
  Човек, син, но не олигарх!))))

  "Чуждестранен агент"
 46. 46 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Весело

  До коментар [#45] от "putinxujlo":

  Забравих Гагагага!

  "Чуждестранен агент"
 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#45] от "putinxujlo":
  Фишман, не ме учи на български език.:) Ти за неологизми чувал ли си?
  "Средна ръка олигарх"-> неологизъм, въведен от тулса, във форума на дневник. Точната дата и часът са указани.

 48. 48 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#47] от "тулса":

  Нали знаеш мадам, че Фишман вече са ти)))

  "Чуждестранен агент"
 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#48] от "putinxujlo":
  >>> Фишман, не ме занимавай повече с интелектуалните си ..напъни.:) Нито ми звучиш автентично, нито обективно и информирано.

 50. 50 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#49] от "тулса":

  Фишман, същото бих искал да ти кажа)
  Не знам защо, но ти изглеждаш на мен, като нечестен, измамен и много не чисти човек.
  Не) По-скоро знам) Защото ти си путиноид)

  "Чуждестранен агент"
 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#50] от "putinxujlo":
  Не знам защо, но ти изглеждаш на мен, като нечестен, измамен и много не чисти човек.
  >>> Интересно съвпадения на мненията.Такова е и моето за тебе. Дали си измАмен или си измАмник, е допълнителен въпрос. Ти обаче определено си русофоб или от ..самомразещите се руснаци(но по-вероятно украинец )
  Никакви политически убеждения за мен не могат да оправдаят човек, който бил московчанин( евентуално руснак) и да се подвизава в чужд форум където постоянно наричат Родината му кална локва, русийката, северна Нигерия..., а сънародниците му алкохолици, некадърници, окупатори, ватници, колхозници, мужици и с други мили, обикновено не изтривани определения. Сигурно ти е ясно, че служиш като морално самооправдание на подобни съфорумци. Теси казват, е щом и един от малкото свестни руснаци( щото бил путинофоб) ни търпи одобрително, явно сме прави да наричаме всички руснаци така.

 52. 52 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#51] от "тулса":

  Хайде сега, поспестил човекът от парите от държавните обекти, изнесъл се с тези пари с деца и внуци в България. Въпреки финландското си гражданство си купува българско, зер във Финландия системата на правосъдието не е безразлична към определени престъпления, сега се подвизава като строителен магнат и мафиотски дон на украинските момци. Важното е да се прави на антирусист и антипутинист за пред хората, нормална трансформация за определен типаж.

 53. 53 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#51] от "тулса":

  Никакви политически убеждения за мен не могат да оправдаят човек, който бил московчанин( евентуално руснак) и да се подвизава в чужд форум където постоянно наричат Родината му кална локва, русийката, северна Нигерия..., а сънародниците му алкохолици, некадърници, окупатори, ватници, колхозници, мужици и с други мили, обикновено не изтривани определения.
  ======================÷==
  🤦🏻‍♂️😏
  Путиноид Фишман, сегашния Путенланд не е Русия! Но "хора" като ти, няма никога да разберете това. Защото си: - пу-ти-но-ид!)
  -алкохолици, - съгласен;
  - ватници- некадърници - съгласен;

  -колхозници,мужици - дай пример Фишман путиноид
  -кална локва, русийката, северна Нигерия - дай пример Фишман путиноид!

  Лъжец путиноиден)))

  "Чуждестранен агент"
 54. 54 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1":

  Шавка тулсовска, дай пример за своите думи))
  Че сьм:
  "поспестил човекът от парите от държавните обекти"
  "сега се подвизава като строителен магнат и мафиотски дон на украинските момци. "

  "Чуждестранен агент"
 55. 55 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#52] от "daskal1": мафиотски дон на украинските момци.
  >>> Дали му целуват пръстена мОмците?:)

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Любопитно

  До коментар [#54] от "putinxujlo":

  Ами като плямпаш самият ти, ще се опитам по памет от твои постове: "ръководил съм огромни обекти в Русия с ежови ръкавици", "ще те намеря и украинските момци от мафията ще те научат" защото "не съм злопаметен а зъл", "разходка с дъщерята и внучето", "финландски паспорт", омраза към Русия типична за някой който не може да се върне поради криминална история - да продължавам ли?
  Просто понякога се самозабравяш с и пишеш с усещането на високомерие типично за съветски тип , че българите са прости хорица от "малка колониална държава закачена към Русия" с "преклонение към великата страна" дори когато ругаеш Русия и Путин (който си го заслужава).
  Даже нямаш представа колко добре ви познаваме със всичките ви напъни...

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#55] от "тулса":

  какво да прави човекът, израснал е в колективистично общество което явно му липсва, а като си свикнал на аргументация "ти знаеш ли кой съм аз", възникват кризисни моменти :-)

 58. 58 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#56] от "daskal1":

  Пич, ти изобщо нямаш памет))))

  ➖ръководил съм огромни обекти в Русия с ежови ръкавици - И ? Какво е не вярно тук? Каква връзка с поспестил или кражби от на държавните сгради? Тук сьм строителен инвеститор. И?))))
  ➖разходка с дъщерята и внучето" - лъжеш, внуЦИТЕ имам!)
  ➖ "финландски паспорт"- И, кой крие това? Каква е проблема?
  ➖ омраза към Русия типична за някой който не може да се върне поради криминална история - ???? Бях в Москва, Санкт-Петербург, Екатеринбург на тази Нова година. Какво криминално?)) Пич🤦🏻‍♂️ Не искам да живея в тотална омраза! Много ми харесва София, Варна, по принцип цяла България.
  ➖ "не съм злопаметен а зъл - 🤦🏻‍♂️🙄😊 има таква поговорка - шега в Русия "Я не злопамятный, но я злой и у меня память хорошая" Питай у своя колега, той знае руски))

  Чакам за мафия)))

  "Чуждестранен агент"
 59. 59 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#57] от "daskal1":


  какво да прави човекът, израснал е в колективистично общество което явно му липсва, а като си свикнал на аргументация "ти знаеш ли кой съм аз", възникват кризисни моменти :-)
  =====================
  Чевек ти явно проблеми някакви имаш по живота си))
  ➖ти знаеш ли кой съм аз - човек кога нещо подобно беше ?))))
  А, ну да, твоя другарка Тулса)) Двамата си еднакви)))

  "Чуждестранен агент"
 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#58] от "putinxujlo":

  Само един въпрос, на опозиционери на властта ли даваха в Русия да управляват огромни обекти? И, подвъпрос, със спестявания от закуските ли "инвестираш" в България?
  Хайде, че разговорът става неприличен...

 61. 61 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Весело

  До коментар [#60] от "daskal1":

  Даскале, ти с въпросите си, които задаваш изглеждаш глупаво (най-малко) Мислиш ли, че в Путенланд опозицията хвърли под танковете гранати? Или нещо подобно? Как мислиш, защо толкова чиновници имат двойно гражданство? Защото още от 2008-2010 години, на всички нормални хора става ясно, че в путенландия няма бъдещето (с тази власт)! А сега по същество. Печелих авторитета си като ръководител от няколко десятина години. И никого не интересували моите политическите възгледи. Тогава професионалисти в Путенланд са оценявали за професионализъм, а не за взгледи)) Напуснах по своето желание, никой не ме принуди. Защото как ще се обърне живота в Русия, аз разбрал още от тогава. Това ме лесно беше, защото вече имах второ гражданство. Само заплатата ми са започваше от 80 000 евро, (получавах възнаграждение минимум 100 000 € на месец). Защото, на такива хора както аз, такива пари са плащат НЕ за да открадваме нещо, а за да направим всичко красиво, готово навреме и с най-ниска цена за клиента/държава. Това е и за нас изгодно (защото имаме парична награда). Вашата проблема, че имате пролетарски манталитет и сте свикнали да крадете, и мислите че всички останали крадът)) За това и не разбирате такива неща))

  "Чуждестранен агент"
 62. 62 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#61] от "putinxujlo":

  :-) ВЕрвам ти, с милион и нещо евро на година в Русия (12 месеца по 100 хиляди) си бил изключителен специалист по нещо и много си изстрадал...

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#62] от "daskal1":и много си изстрадал
  >>> Не му се подигравай на човека. Той е писал във форума, че напуснал Русия, защото иначе Путин щял да му убие семейството.:) Милион евро са едно,.. Свободата Панчо е по-важна.
  Този Фишман ще излезе по -голям пропагандист на путинизма от нас:) Толкова пари месечно в щатите един ..Хайд Градинаря не може да изкара с фирмичката си за 1 година.

 64. 64 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":

  Той е писал във форума, че напуснал Русия, защото иначе Путин щял да му убие семейството..
  ===========================

  Дамочка, пак лъжем?)
  Затова ли живееш в САЩ путиноид?)))

  "Чуждестранен агент"
 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#64] от "putinxujlo":
  Хайде сега да не се ровим във форумните архиви.:) Писа го ти, а аз никога не съм писал защо живея в щатите. Затова пък съм писал, защо жена ми стана инициаторка за напускане на ..демократизираща се България, в която русофобщината почна да се усилва.
  И ти, Фишман, напечелил се добре още по елциновите времена , демагогстващ тук сред форумните русофоби.

 66. 66 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#62] от "daskal1":

  си бил изключителен специалист по нещо и много си изстрадал..
  ===============/===

  "Технически заказчик„ в строителството. Това не е „нещо“, а много сериозна работа. В България нещо подобно, но далеч, далеч от правомощията и отговорностите, както в Русия. Затова и казах за " ежовые рукавицы" и не е важно работници е това или инженери, или голям изпълнител или подизпълнител.
    Най-малко 1,2 милиона. Това е сложна аритметика) Можете да печелите добри пари и минимален риск за парите ви. Но ако загубите доверието на клиентите, това е пълен срив. Че едно и същото да загубиш своите пари.

  "Чуждестранен агент"
 67. 67 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#65] от "тулса":

  И ти, Фишман, напечелил се добре още по елциновите времена , демагогстващ тук сред форумните русофоби
  ==================///

  Фишман, по времето на Елцин спечелих професионалния си авторитет)) Между другото, най-доброто време беше при Елцин. Всичко беше справедливо и честно, а не както е сега.

  "Чуждестранен агент"
 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#67] от "putinxujlo":

  Това съм го чувал и от други...почти-олигарси. Доколкото помня от 27 през 1993 май 25 бяха евреи, умни хора с финансожи връзки с Израел . В същото време в периода 1991-1997 Русия загуби над 30% от своето ГДП, голям прогрес ще да е било за определени кръгове, няма нужда да ги споменава.
  Но, бях в Русия по работа през девалвацията и кризата на 1998, с която Елцин финансира преизбиране, много подобна на кризата в България при Виденов. За мен беше добре, и в личен план, и за програмата ми защото доларът стана петкратно по-скъп. Мога да кажа обаче,че определено хората пострадаха неимоверно. Това управление и кризата ви и докара Путин, благодарение на Березовски който си мислеше че ще има послушно куче.

 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#68] от "daskal1":Русия загуби над 30%
  >>> E, нищо...в природата не се губи. :)Русия загубила, кадърни хора като нашия форумен ..миниРотенберг спечелили.
  Между другото, човекът все пак се е решил да бъде (полу)откровен и се е (по)разкрил. Знаеш, че ми е интересно да чета мнения на небългари ( такива напълно или частично)- Мошето, Еребуса, Ети и др.
  Ако нашият съфорумец с неприличния ник реши да се държи по-прилично и да не.... путиньосва безразборно, може и с него да се поговори нормално.
  п.п. Той ти бил направил комплимент вчера.Нарекъл те "шавката на тулса".:)

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#69] от "тулса":

  Видях. Даже те препоръча като мой преводач от руски :-)
  Ама кой обръща внимание на подобни екзалтации. И човекът си каза че ходи на инструкции до "мамашата", лошо няма.
  Едно бих му казал за българските форуми, никой няма и да допусне, че нормален специалист от висока класа в Русия ще прави огромни пари като цитираните от него без да е допуснат до "коритото" от властиимущите и съответната мафия, няма значение каква е националността и. С други думи целият му антипутинизъм става реакция на "избутан от други прасета" в борбата кой повече да ... консумира.
  Другият вариант, в полза на който говори ходенето му до путинска Русия сега е театралната постановка за наивници, зер посолството им в България със сигурност не пропуска да отбележи подобна активност на руски гражданин. Е, може да е и съществиващата демокрация и свобода на словото в Русия, казва ли ти някой .. :-)

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#70] от "daskal1":театралната постановка за наивници
  >>> Не думай! Да не излезе някой путински агент под прикритие:(

 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#71] от "тулса":

  Ами ти днес си на вълна Шекспир, та да кажа като кралица Гертруда "The lady doth protest too much, methinks"

 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2654 Весело

  До коментар [#70] от "daskal1":

  Гениално обобщение. Нещо като "никой няма да допусне, че нормален човек без връзки във властта и службите ще бъде пуснат да учи в СССР, а след това да се пресели в САЩ още 80те години без да е вербуван от поне няколко 3-буквени организации"...
  Аз познавах хора с подобни, че и по-високи заплати/бонуси, но те бяха от Уолстрийт и-банкери. Май не деляха нищо с "прасетата", но знае ли човек в онези мътни и кървави времена...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#73] от "vesolr":

  "весо", напомни ми един одески виц. Обявяват пенсионните условия за бивши агенти на КГБ, ГРУ и други "трибуквени организации". Кац звъни в отдел "кадри" на местното КГБ и пита:
  - Другари, вярно ли е чи имате повишение на пенсиите и допълнителни облаги за пенсионери на КГБ?
  - Да, вярно е - отгварят му
  - А това важи ли за агенти на други, външни служби? - пита Кац.

 75. 75 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#68] от "daskal1":

  Да, и всичко започна да потъва през 2005 г. някъде. Точно по това време Путин отстрани Михаил Касьянов от правителството. Последният човек на Елцин. Той беше наречен „Миша 2%“. Както казаха тогава, за (откат) от държавни проекти, в които е участвал частен бизнес. Сега тези 2% изглеждат нелепо) Сега поне 50% взимат чиновници! Между другото, правителството на Касьянов се смяташе за най-ефективно.

  "Чуждестранен агент"
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#73] от "vesolr":"никой няма да допусне, че нормален човек без връзки във властта и службите ще бъде пуснат да учи в СССР, а след това да се пресели в САЩ още 80те години без да е вербуван от поне няколко 3-буквени организации".
  >>> Е, ако човекът не е ....нормален( в смисъл на интелектуални способности), а е наднормален:), можеше. А иначе трябва да се внимава в диверсификацията в избора на службите, че... човекът да не пие един чай, да го напарфюмират или да хапне салатка.

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#75] от "putinxujlo":

  Напълно съм съгласен, сега държавните чиновници в Русия са в ролята на самообогатяващите се "опричници на Путин". Уж събират за партйни нужди на Единна Русия, а колко остава в джоба им е друг въпрос. Имам приятели в Русия които се отказаха от бизнеса именно поради този климат на разбойническа "политикономия".

 78. 78 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#76] от "тулса":

  Хм, "весо" днес е милостив, не ми напомни наппример че благодарение на американските данъкоплатци съм учил още през 1970-те по Запада. Това би било трудно с препоръка на службите за които намеква, но кой ти гледа логиката...:-)

 79. 79 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#70] от "daskal1":

  И човекът си каза че ходи на инструкции до "мамашата", лошо няма.
  Едно бих му казал за българските форуми, никой няма и да допусне, че нормален специалист от висока класа в Русия ще прави огромни пари като цитираните от него без да е допуснат до "коритото" от властиимущите и съответната мафия, няма значение каква е националността и. С други думи целият му антипутинизъм става реакция на "избутан от други прасета" в борбата кой повече да ...
  ===============

  ➖ Нямам нужда да ходя "на инструкции "до мамашата" Всички хора се нуждаят от консултации) Дори путиноиди (в сущност са далеч не такива) В тези градове, горе долу има някакъв бизнес живот))
  ➖ За "коритото")) Няма да спечелите всички пари, най-накрая просто трябва да живеете за себе си) Това е моят случай) Под натиска на някои "силовики" в крайна сметка продадох бизнеса си. И не толкова скъпо както исках, но и не за "жълти стотинки". Но това не означава, че не ми плащат нищо сега)) Вие дори нямате представи какви пари се въртят там) Консултациите и участието са скъпи. Този път (за 2 седмици "консултации") получих, същите пари както преди за 3 месеца) Но това е от друга опера))

  "Чуждестранен агент"
 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#79] от "putinxujlo":

  Имам известна представа, разбира се не като човек който е вътре в "играта". Съгласен съм, че в много случаи като твоя е по-добре да излезеш жив, макар и с по-малко от очакваното. Навремето през 1990-те имаше такъв израз: "Много от моите приятели направиха много пари, дори някои от тях са живи!"

 81. 81 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#75] от "putinxujlo":
  А така...
  "....Постой, царевич. Наконец
  Я слышу речь не мальчика, но мужа"

 82. 82 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#69] от "тулса":

  п.п. Той ти бил направил комплимент вчера.Нарекъл те "шавката на тулса".:)
  ==============///=========

  Фишман, за това определение мога да се извиня (няма да се счупя). За разлика от теб, в Даскале няма толкова много омраза и гняв към другите и е ясно, че той постига всичко сам. И как минимум заслужава уважението. Ти Фишман, истинското олицетворение на губещ и завистлив човек.😏

  "Чуждестранен агент"
 83. 83 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#80] от "daskal1":

  Навремето през 1990-те имаше такъв израз: "Много от моите приятели направиха много пари, дори някои от тях са живи!"
  ================

  В такива случаи обикновено страдат близки хора (семейството) Няма смисл да правят нещо с мен (злата кокошка) Има доста варианти, от наркотици за деца, до увреди на внуците. И няма да убиват. В затвора това добре ще направи тяхният "червен актив"((

  "Чуждестранен агент"
 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2654 Весело

  До коментар [#78] от "daskal1":

  Още 70те? Значи си направо от Политбюро...
  Това обяснява защо вървиш по стъпките на Лу Добс и се превръщаш бавно, но сигурно в същия "обективен" сърдитко като него.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#82] от "putinxujlo": Ти.... истинското олицетворение на губещ и завистлив човек
  >>> Може, може.:) Това, че не съм преуспяващ ( не съм милионер..и то от Путинланд , сега в Боковленд:) ) като тебе, е определено вярно. Дали съм завистлив...завистлив съм, ама за някои работи, които няма как да ти станат известни.Ти точно не будиш никаква завист в мен. Известно любопитство- да. Леко раздразнение- да. Ама то не е затова, че си преуспял(материално), а защото ми пречиш в опитите ми да убедя съфорумците русофоби, в това, че руснаците не са ограничени, арогантни хора, които си въобразяват, че са нещо повече от тях.
  В този форум за пръв път чувам, че съм губещ. Обикновено ме подозират, че просперирам в Америка и се фукам тук на моите не дотам успешни в България сънародници. Разбира се доста хора ме обвиняват, че съм толкова добре в Америка, а хваля Путин и Путинланд, там където ти се оказа много си страдал..

 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  До коментар [#76] от "тулса":

  Може, може, ако е забелязан от господата, пардон другарите по онова време Будуров, Кендеров или Сендов като голем талант в математиката...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#85] от "тулса":

  че руснаците не са ограничени, арогантни хора, които си въобразяват, че са нещо повече от тях
  ==========================

  Над 85% (сега много по-малко) сигурен съм, че са ограничени, неграмотни, задръстени, наивни и това прави хората много глупави.
  Само пълна глупачка ще облече малкото си дете във военна униформа и ще излезе под мотото „Можем да повторим“. ( при факта че само 12% от децата на чиновници бяха в казарми) Само пълни идиоти ще толерират един и същ държавен глава във властта! И в същото време искат да очакват известно подобрение в живота си. Те дори не могат да разберат, че той (Путин) отдавна е единственен източник на всичките проблеми за тях!
  ☝️И затова аз съм в този форум, за да предотвратя, подобно на вас, да виси юфка на ушите на българите. Въпреки факта, че вие ​​сами не искате да живеете в Путенланд, а във вражеска Америка или Канада (не помня къде точно) Това е, когато живеете там на самото дъно на корупция и пренебрежение към хората, тогава убедете колегите по форума!

  "Чуждестранен агент"
 88. 88 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Весело

  До коментар [#86] от "vesolr":ако е забелязан от господата, пардон другарите по онова време Будуров, Кендеров или Сендов като голем талант в математиката
  >> Е, мен например други.. другари ме забелязаха:). Обаче Сендов да го наричаш другар и да го изкарваш някакъв преуспял в науката, за сметка на политическо нагаждачество е доста "смело".


 89. 89 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2654 Весело

  До коментар [#88] от "тулса":

  Тулса, айде поне ти не ми приписвай несъществуващи помисли като склонния към клевети твой приятел.
  Аз ги наричам другари, защото до 1989 (а ние дискутираме именно този период) това беше официалното обръщение в НРБ без да влагам никакъв политически смисъл в това понятие. От моите впечатления от тези хора, макар че аз съм от по-младото поколение, така че говорим за другарите Гроздев, Сидеров, Тонов, те имаха една политика/религия - доброто пиене.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#87] от "putinxujlo":

  Хареса ми "да виси юфка", макар че на български този превод на "вешать лапшу" няма смисъл :-)

 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#84] от "vesolr":

  Какво Политбюро бе, "весо", защо ме подценяваш? Лично Сорос ми е правил добрини и ходатайствал за мен, затова имам лошо отношение към него, типично по български.

 92. 92 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#90] от "daskal1":

  Да , сигурно така трябва да е:🤔
  Тук съм, за да ви преча и да не закачате юфка на ушите на българите)😊

  "Чуждестранен агент"
 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#87] от "putinxujlo":
  Над 85% (сега много по-малко) сигурен съм, че са ограничени, неграмотни, задръстени, наивни и това прави хората много глупави.
  >>> Е, в България някои казват, че процента на подобни хора бил 80%. Така, че не нам, не нам:)
  Аз за живота в Русия нямам непосредствени впечатления от последните 25 години. Пиша на основа на почти десетгодишно обучение и работа в Москва и околности( от началото на 80-те до началото на 90-те). Обаче съм посещавал СССР преди половин век, а и не само съм учил в руска гимназия, а и съм изчел ( и продължавам) много книги на руски. Относно Путин, мнението ми е е такова, но Даскала например е почти на твоето. Все пак не ми се струва вярно твърдението, че Путин е.. злия демон и корена на злото.
  Понеже Даскала спомена за Березовски като довел и фатално сбъркал с Путин..чета друго мнение - на Юмашев. Според него хората, препоръчали Путин на Елцин са били Кудрин и Чубайс. Всеки от тях заслужава внимание, по различни причини.

 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Весело

  До коментар [#92] от "putinxujlo":

  Ако юфката е домашна, както я правеше баба ми, с голямо удоволствие бих хапнал от нея :-).
  ПП
  Руската лапша е доста далеч от майсторски приготвена българска домашна юфка, почти толкова колкото пълнена щука приготвена от майстор(ка) в Русия от български опит за същата (сега ще обидя някои рибари, но истината е над всичко, а пълнена обезкостена щука в Българиш не съм ял )! :-)

 95. 95 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  Ще се съглася с теб че първият мандат на Путин имаше известно оздравяващо въздействие върху държавността на Русия.

 96. 96 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  препоръчали Путин на Елцин са били Кудрин и Чубайс. Всеки от тях заслужава внимание, по различни причини
  ===============

  Поскоро той го видял в Питер. И препрьчал го (така виждам) Собчак. Защото Путин не е толкова глупав, но прекалено обича пари. А сега има много доста пари и заобичал само власт. Не го пука изобщо Русия. Политтехнолози, телевизия вече всичко оправили.
  Въпреки факта, че новините, които показват там (в Путенланд), в чужбина тяхното съдържание е напълно различно.
  Сега той се намесва навсякъде. При това, че хората живеят на 15000-20000 ₽

  "Чуждестранен агент"
 97. 97 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#94] от "daskal1":

  Така изглежда юфка, в моя случай))

  https://ic.pics.livejournal.com/tema/339052/2192994/2192994_1000.jpg

  "Чуждестранен агент"
 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#97] от "putinxujlo":

  За нас това не юфка, а макарони, може спагети, от по-дебеличките :-)

 99. 99 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  До коментар [#98] от "daskal1":

  )) гугл преводач така дава) По руски това е "лапша" )) и макароны, но те са по-дебели.

  "Чуждестранен агент"
 100. 100 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2494 Весело

  До коментар [#80] от "daskal1":

  Охх) Какво става ... във Франция)).
  Дъщерята на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Елизавета, смята, че в Русия "конкретни беззакония" идват от органите на реда. Тя заяви това в интервю за Forbes. Писах за това преди малко за вас))

  Повече подробности в РБК:
  https://www.rbc.ru/politics/19/01/2020/5e24acf99a79472d98884838

  "Чуждестранен агент"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK