Общодържавно ВиК, или как да направим една местна водна криза национална

Ще имаме още един човек за арестуване по нехайство (началника на холдинга), но това не решава структурния проблем, който ни доведе до тук.

© Георги Кожухаров

Ще имаме още един човек за арестуване по нехайство (началника на холдинга), но това не решава структурния проблем, който ни доведе до тук.Анализът е препечатан от ЕКИП – Експертен клуб за икономика и политика. Георги Вулджев е главният му редактор и член на управителния борд на Българското либертарианско общество. Работил е като икономист в Института за пазарна икономика и заема позицията на икономически анализатор в CEEMarketWatch.


Ще го кажа направо. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК холдинг, който да обединява всички ВиК дружества из страната, е феноменална глупост. Идеята, че такъв холдинг може да предотврати появата на още проблеми като този с водоснабдяването в Перник, е абсурдна. Създаването на такъв холдинг издава или неразбиране на проблема, довел до водната криза в Перник, или умишлен опит за централизация и заграбване на още власт въпреки това. С цел за разпределянето на още повече пари, откраднати от данъкоплатците към "наши" хора. А може би и двете.


Как точно централизирано ВиК дружество ще реши проблема?
Един от основните фактори, който доведе до водната криза в Перник, беше неадекватната работа на крайните контролни институции в лицето на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Дали това е поради нехайство, корупция или просто лоша комуникация е друг въпрос. Но факт е, че някой по министерствата не си е свършил работата и затова има и (доста показни) разследвания и арести на министри. Ако просто създадем още една огромна централизирана структура за контрол, това какво променя само по себе си? Ще имаме още един човек за арестуване по нехайство (началника на холдинга), но това не решава структурния проблем, който ни доведе дотук.


Вторият фактор (който е и свързан с първия) е изключително ниското качество на ВиК инфраструктурата в Перник, която води до загуба на около 70% от водата по мрежата поради липса на инвестиции. Този проблем също няма да се реши чрез създаването на централизиран ВиК холдинг. Да, сега могат да се налеят куп пари за тази цел в Перник, но е много съмнително дали ще бъдат изразходени качествено с оглед на трагичното качество на работата на държавата в тази сфера досега.


Да не говорим за всичките слухове, които се чуха из медиите, за корупционни схеми, които са довели до източване на язовир "Студена". Дори да закърпим Перник в момента, подобен проблем може да се появи някъде другаде. Даже колкото повече централизираме контрола върху ВиК структурите в страната, толкова по-вероятно е това да се случи, именно с оглед на неадекватността на висшите институции в сектора.


Добавяме още един пръстен във веригата на колективното безхаберие


Замислете се за момент. Ако се създаде един голям централизиран ВиК холдинг, той чия собственост ще е? Държавна. Ако е държавна собственост, той трябва да е под контрола на някое министерство. Кое ще е това министерство? Логично МРРБ, което по закон регулира всички ВиК дружества. И пак ще трябва да си сътрудничи с МОСВ поради факта, че това министерство пък има отговорности, свързани с водоемите в страната. Тоест единственото което ще се постигне чрез създаването на общ ВиК холдинг, в най-добрия случай е добавянето на още една институция по регулаторната верига.


Това означава допълнително усложняване на процеса на комуникация между институциите на местно ниво (община и общинско ВиК) и тези на национално ниво (министерствата и сега централното ВиК преди тях). Чрез създаването на общодържавно ВиК дружество правителството буквално ще увеличи риска от бъдещи водни кризи като тази в Перник, защото допълнително ще усложни регулаторния процес, който веднъж вече се е объркал с катастрофални последици. Помните ли онова клише "лудостта е да правиш едно и също нещо и да очакваш различен резултат"? Това е същото, ама дори по-откачено.


Бойко Борисов за 10 години на власт достигна до еманацията на "дясното", превъртайки го "отляво".

© Иван Червенков, Фейсбук

Бойко Борисов за 10 години на власт достигна до еманацията на "дясното", превъртайки го "отляво".


Много по-добра идея, вместо да рискуваме да превърнем цяла България в Перник чрез централизация, е да направим точно обратното. Да децентрализираме цялата публична структура отговорна за финансирането и контрола на ВиК дружествата в България. Защото, както е очевидно, големите държавни структури, отговорни за регулирането на дейността на ВиК дружествата, меко казано не си вършат работата много добре.


Да правиш същото и да очакваш различен резултат е лудост


Затова нека концесионираме ВиК - Перник, и направим всички местни ВиК дружества по модела на ВиК - София. Какъвто и скептицизъм да имате относно концесиите конкретно в България, ВиК - София, е категорично най-добре представящото се ВиК дружество в страната. Не могат да се отричат очевидни факти – концесията тук работи в пъти по-добре от държавното управление, както и да ги сравняваме. Дали ще сравняваме финансовите показатели на ВиК - София, с тези на други ВиК дружества из страната, или се интересуваме от качеството на водата и на услугата за крайните потребители, картината е кристално ясна. ВиК - София, води по всички параграфи.


Концесионирането по естествен път би довело до приток на инвестиции за подобряване на качеството на ВиК инфраструктурата в градове като Перник. Без да е необходимо държавата да налива публични ресурси, болшинството от които най-вероятно ще бъдат или изразходени некачествено, или източени. При концесията всъщност самите държавни институции имат стимул да са по-внимателни в регулаторната си дейност в това отношение – защото парите и печалбите не отиват при тях, а при частно дружество.


Решението трябва да се търси в обратната посока


На второ място, нека децентрализираме регулаторните функции на МРРБ и МОСВ към местните областни и общински управи. Това най-вече скъсява веригата на комуникация, което намалява риска от грешки в комуникацията между различните институционални нива и позволява по-бързо предприемане на действия за адресиране на зараждащи се проблеми. И освен това поставя регулаторната отговорност в ръцете на институции, които разполагат с много по-актуална, подробна и навременна информация за състоянието на съответните водоеми и ВиК инфраструктура, да не говорим за специфичните нужди и проблеми на местното население.


Все пак затова са местни институции – защото се занимават с конкретно местни казуси. От друга страна, национални институции като министерства и планираният централен ВиК холдинг разполагат само с частична обобщена информация, която им се подава именно от тези местни институции. Затова нека просто оставим регулаторната отговорност в ръцете на местните институции. Това би решило и проблема с колективната безотговорност, която се формира около цялата водна криза. Така и не се разбра кой в крайна сметка е виновен. Бившият министър Нено Димов? Ами МРРБ и министър Аврамова? Ами местните власти? ВиК - Перник?


След концесия децентрализация на регулаторната отговорност е ясно, че ако нещо се обърка, в крайна сметка виновни са местните власти, че не контролират адекватно концесионера. Те носят крайната контролна отговорност и съответно крайната политическа отговорност. Просто и ясно. Отговорността не е разхвърляна из две министерства и още няколко по-нископоставени публични институции. Веригата се скъсява и свършва с общината. Това е единственият начин занапред да се ограничи мащаба на проблеми като този с ВиК - Перник, и язовир "Студена" и да се избегне поредният театър на колективно безхаберие, на който се нагледахме последните месеци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Декомунизация ,лустрация и изхвърляне на другарите от властта ,свързани с ДС са единственото спасение за страната , ясно е вече с последните случки ,че ЕС няма да отпуска ей така финансиране на проекти за крадене и създаване на червена диктатура в страната ,всеки да си прави каквото си иска , да гласува за когото си иска ,но после да не плаче ,че няма ,всички искат ,вода ,ток ,нормален живот ,но трябва да има и правилно политическо мислене , да гласува не за престъпници и бандити ,а за нормални хора и партии ,каквито апропо тук няма и няма и да има ,затова ще ходим жадни ,гладни и накрая всички ще емигрират от тук .

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  А манифистациите кога? Съботниците?

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  Кой иска да остави перничани да умрат от жажда и болести, ти акъл поне малко имаш ли, къде в материала пише подобно нещо.
  Те всъщност са напът точно това да им се случи, ако нещата продължават както досега.

 5. 5 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Весело

  Склонен съм да се съглася с авторите на този анализ, но той е написан малко тенденциозно според мен, тоест с лека злоба и злорадство за проблемите в държавата.

  Нека неделният ни ден започне малко по-ведро, предлагам..

  Та:

  Там,където е текло, пак ще тече..

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Кой иска да остави перничани да умрат от жажда и болести, ти акъл поне малко имаш ли, къде в материала пише подобно нещо. Те всъщност са напът точно това да им се случи, ако нещата продължават както досега.
  —цитат от коментар 4 на boevbisser


  Нещата се объркват от такива като вас! Защото великият ви Костов навремето не направи и един ред тухли строителство,защото беше ангажиран с приватизацията чрез преговори с "потенциален купувач", а на другарят Цар му беше по-важно да продаде ЕРП-тата вместо да строи! А на другите комунисти, начело със специалиста по копчетата им беше по-важно да опукат 4 мрд за три месеца вместо да строи! Това е положението! В резултат трябват десетилетия нещата да се оправят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Ами щом изглежда много комунистическо, да оставим частните компании само да печелят и загубите да стигнат до 90%?

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Подвеждането на вода от София, вместо с тези пари да се ремонтира и обновява водопроводната мрежа на Перник и да се поправи повредата станция на яз. Пчелина говори само за едно. Мисли се само как да се открадне повече и за завод Стомана, нежели за перничани.
  Боковата идея е градът да пие софийска вода, а завода да продължи да ползва питейната от Студена като промишлена, на смешната цена от 30 ст. Кои ли са другарите, стопанисващи Стомана, че така се грижат за тях?
  При това положение, когато водещите мотиви за действие на управляващите са крадене и усвояване - ясно е, че няма да направят нищо работещо.

 9. 9 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Всъщност, така като те чете човек, ти си си един сплескан комундел, после си мутирал в гербаджия. Костов е мразен от гербаджиите , даже комунистите така не го плюят.
  Добре, за 70 години народна власт - БКП, ДПС, НДСВ, ГЕРБ, атака и други сателити, само 4 години са на Костов.
  Да, вероятно е виновен за източването на Студена, за глобалното затопляне, за австралийските пожари и т. Н.

  А, кой ли е виновен за слабоумието на такива като теб?
  Шапкар, да вземеш да си изпереш чорапите и да си лягаш, че некой удар ще направиш рано сутрин. И да не забравиш да излъскаш петолъчката от миризливата ти фуражка.
  На перничани ще кажа така - комунизмът не си е отишъл, не си лягайте още.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#6] от "lz2":

  Аааа, Костов и Царят били виновни, как не се сетих. А тези от последните 10 г. - чисти като сълза.
  Всъщност не съм прижърженик на никого - всички са за бой.
  пп. Все пак коментираме материал - там нищо подобно не пише, поне аз искрено съчувствам на перничани и вярвам, че повечето беди идват от държавното /не/управление на сектора.

 11. 11 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Понеже се опитвате пак да си измиете ръцете с предходните крадци и международното положение ще те питам.
  Кой и кога разреши да се сложи ВЕЦ на язовир с питейна вода?
  Кой десет години е продавал водата по 30 ст и освен това е позволявал на завода и да краде, като откраднатото се е плащало от гражданите, за които водата е била над 2 лв?

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 380 Неутрално

  От пожарникар, какво друго да очакваш, псвен ОПИТИ да гаси пожари!
  (Друг е въпросът, дали опита ще е ефективен!)

 13. 13 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ами щом изглежда много комунистическо, да оставим частните компании само да печелят и загубите да стигнат до 90%?
  —цитат от коментар 7 на hope


  В София компанията е частна и загубите са под 50%, в Перник не е и загубите са над 70%.

 14. 14 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  [quote#6:"lz2"][/quote]

  А пък Борисов само строи и строи - за 10 години две Българии построи. Е после ги ремонтира 3-4 пъти ама карай.

 15. 15 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nick F":

  Всъщност единственото място със загуби под 50 % е в София, където има частен концесионер. Не че нещо.

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Ще го кажа направо. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК холдинг, който да обединява всички ВиК дружества из страната, е феноменална глупост. "

  - И аз ще го кажа направо- глупост е целия агитпроп. От торбичката на Била, през "национализацията" на бизнеса на Черепа, до късогледството за предимствата на ВИК холдинг. Щото без такъв холдинг никакъв проект на територията на три ВИК-та нямаше да бъде възможен. И перничани щяха да си стоят много по-дълго без вода.

  Ще ви се - да, ама не. Колажите с Каракачанов са апогеят на вашата пошлост.

 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  "Ще го кажа направо. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК холдинг, който да обединява всички ВиК дружества из страната, е феноменална глупост. "- И аз ще го кажа направо- глупост е целия агитпроп. От торбичката на Била, през "национализацията" на бизнеса на Черепа, до късогледството за предимствата на ВИК холдинг. Щото без такъв холдинг никакъв проект на територията на три ВИК-та нямаше да бъде възможен. И перничани щяха да си стоят много по-дълго без вода.Ще ви се - да, ама не. Колажите с Каракачанов са апогеят на вашата пошлост.
  —цитат от коментар 16 на plebs


  В момента да не би да има ВиК холдинг, та ще реализират проекта ? Май не е възможно да се генерира рационална мисъл в главата ви, а не проект на територията на 3-4-5 или колкото там трябва ВиК-та.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Весело

  До коментар [#16] от "plebs":

  Значи - няма холдинг, няма вода в Перник, така ли. Ами то в момента решенията за допълнителен водопровод и екстрен ремонт на мрежата се взеха без холдинг, ако държавата иска - може.
  А за холдингите само ти препоръчвам историята и успехите на БЕХ, другия държавен холдинг чудо...

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "Nick F":

  Всъщност единственото място със загуби под 50 % е в София, където има частен концесионер. Не че нещо.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":

  И частния концесионер е инвестирал колко? И откога?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  Очеизвадна е липсата на управленски капацитет!
  От там произлизат всички беди.
  Видно е, че нова мегаструктура, като предлаганата, трудно би стартирала и би се задръстила с проблемите, съшествуваши сега.
  Защото управлението и контролът ще бъдат в ръцете на същите "експерти".

 24. 24 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Побързахте със знаците ви..:):)Доказателство, че сте същите боклуци , като бесепари, депесари и пишман патриоти..:(
  —цитат от коментар 20 на sbaleev


  Баце, а да си помислил че палците може да са защото според теб т.нар. тъмносини са крайно десни ? И защото си изпуснал в преброяването представителите на истинското дясно (някои му викат циганско дясно, ама това са маргинали, нали :) ).

 25. 25 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 520 Весело
  Защото управлението и контролът ще бъдат в ръцете на същите "експерти".
  —цитат от коментар 23 на batzdravo


  Ааааа и краденето и краденето!

  А пък я Дерибеев какви 2 умни въпроса е задал?

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Отскоро съм в този форум!Преди 20-30 годинки бях тъмносин та дрънках..;)На стари години започнах да се убеждавам, че крайнодесните сте същите боклуци, като комунистите, които ненавиждам..Бог да пази България !
  —цитат от коментар 18 на sbaleev  До коментар [#18] от "sbaleev":

  - Бягай друже далеч от "Копейкинова България".

 27. 27 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 705 Любопитно

  Материала е добър, защото освен анализ има сравнителна база с концесията на Вик София. Водата в държавно/общинските дружества из страната не е хич по-евтина от тази на столичани, но виждаме отношението към собствеността на ВиК инфраструктурата и стопанисването на източниците за питейна вода. Направо е смехотворно да се твърди от свидетел по делото, който е казал, че яз "Студена" е ползвала водомер под наем, който Наемодателят си го е взел през ноември 2011 г. Но на бай Х само мегаломански глупости са му в Тиквата.

 28. 28 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  От шест години не живея в България и на 52 години се чувствам пълноценен и щастлив човек!
  Семейството ми също!

  А скачах по митингите , йато луд!

  В продължение на повече от година бих тъкана всяка вечер за свалянето на Орешарски.. и за какво?!?!?!

  Приятен неделен ден на всички!

  До коментар [#26] от "plebs":

 29. 29 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  * като луд
  ** тъпана
  До коментар [#28] от "sbaleev":

 30. 30 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Има ли вода в софия - има, цената по-висока ли е от средната за страната - не е, загубите по-ниски ли са от тези в България - да, значително, тази работа става ли без инвестиции - не става, концесионерът на софииска вода печели ли - разбира се.
  това са поне според мен важните въпроси.
  очевидно частният оператор се справя по-добре.

 31. 31 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Така е !До коментар [#30] от "boevbisser":

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Подписвам се под тази статия. Изцяло се съгласявам с авторите на този анализ. Единственият начин да се реши водната криза не само в Перник , но и в цяла България е отдаването на В и К дружествата на концесия на частни западни компании с опит в тази дейност. Казвам водна криза в България , защото Перник не е изолиран случай. На воден режим са били големи български градове и стотици по-малки населени места , които през летния сезон са оставали съвсем без вода, но за това не се е вдигал медиен шум , както сега.

 34. 34 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#30] от "boevbisser":

  Доста повърхностно и манипулативно.
  Какво означава ВиК? Водоснабдяване и Канализация, водоснабдяването на София е печеливш бизнес заради фундамента направен от инж. Иванов в същия ред на мисли какъв процент от софиянци нямат канализация и какви са инвестициите на концесионера направени през периода. В София бизнеса е принуден да инвестира в изграждането на инфраструктурата на Софийска вода от, която те печелят.

 35. 35 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#30] от "boevbisser":

  Юрдечка:
  ""Концесията на Столична община със "Софийска вода" не трябва да бъде продължавана след 2025 г.", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус"."

  Ще стане нещо като Топлофикация .. за десет години дълговете на общинското ВиК ще гонят милиард.

 36. 36 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":
  "великият ви Костов навремето не направи и един ред тухли строителство,защото беше ангажиран с приватизацията"

  Неразумний, Костов спасяваше България от икономическия погром в който я оставиха твоите съпартийци гербаджии , които по това време бяха партийни членове на БСП.
  Костов започна решаването на водните проблеми на България , като изтегли "Воден заем" и започна да подменя остарялата водопроводна мрежа. След него работата по обновяване на водопроводната мрежа спря и във водния сектор не беше направено нищо. Ако не бяхте го свалили , щеше да реши проблемите на водоснабдяването и нямаше да има водни кризи.

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#33] от "tacheaux":

  И аз съм за същото. Концесия.
  Но не очаквам от това Правителство да направи това. Затова някога като се появи най-накрая дясна партия истинска да се надяваме, че ще стане.
  Освен това в момента в България се водят странни кампании. Например Против малките ВЕЦ и праговете на реките.
  Били пречили на рибите.
  Напротив. Праговете увеличават рибите. И пример за то а е, че където има останали жентовеъ отпреди 9-ти септември, когато силата на реките е била основна включително за напояване събира най-много риболовци.

 38. 38 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#8] от "tos_buratino":
  +++
  Доживях да ви сложа +. Вие сте казали това, което повечето трезвомислещи колеги във форума разбират и преценяват тази позиция.
  И за да дам пример: Нима някой си въобразява, че инженерите и хидролозите не са можели или не са знаели и затова на язовирите за питейно водоснабдяване не са били изградени ВЕЦ? Когато са строени тези язовири, канали и помпени станции са правени подробни хидроложки и геоложки проучвания, както и оразмерявани съответните инфра структури! За разлика от сегашното състояни като се действа на пожар с единствена цел оставане на власт!

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#15] от "boevbisser":И частния концесионер е инвестирал колко? И откога?
  —цитат от коментар 22 на дерибеев


  В концесионния договор са предвидени около 100 милиона инвестиции всяка година. Те се следят от Столична община.

 40. 40 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  До коментар [#35] от "Индиана":

  точно това ще стане, едно време имаше виц, че ако комунистите отидат в Сахара до 3 години пясъкът ще свърши.

 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":

  ВиК е дълговременен и скъп процес. Дори по времето на Костов изчислиха, че реално трябват 40 милиарда сегашни лева Според Костов.

 42. 42 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Неутрално


  "Левичарството - детска болест на комунизма" е казал Ленин.

  Бойко Борисов е доказателство, че на стари години и комунистите се вдетиняват.

 43. 43 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2158 Весело

  Важното е , кой на кого дава парите , после онзи на кого , после онзи пак на кои и т. нат. до края на света.....просто е …...като на всеки километър по инфраструктурата , а и времето е наше ! И някой да не си помисли нещо , става въпрос да се свърши работата.....

 44. 44 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Вчера остана без вода и Свищов... Ще речете, стари тръби, туй-онуй.... Ааа, не, другари, поредната авария на новия водопровод, който жителите на общината изплащат. Щото от алчност, тръбите са сигурно супер евтини, шесто качество от Китай, за да може да се откраднат 50-60% от парите за проекта, който по думите на местните калинки и главанаци трябваше да намали загубите и авариите в Свищов. Нищо де, загубите и ремонта ще се начислят в сметките на абонатите, местните дерибеи ще се хвалят с новия водопровод и пречиствателна станция и ще искат повече доверие и толерантност, щото са едни големи строители, работещи стабилно в ползу роду.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 925 Весело

  Много е ценно мнението за ВиК системите в държавата на един "член на управителния борд на Българското либертарианско общество. Работил е като икономист в Института за пазарна икономика и заема позицията на икономически анализатор".

  Такъв кадър няма начин да не е компетентен по всички въпроси.

  Дереджето у нас е такова, каквото е, защото законите ги пишат не юристи, а адвокати, а техническите въпроси ги решават не експерти, а "либертариански икономисти".......

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2183 Весело

  Ами щом изглежда много комунистическо, да оставим частните компании само да печелят и загубите да стигнат до 90%?
  —цитат от коментар 7 на hope


  Дано ти плащат добре за глупостите дето пишеш, ма надали. Ако искаш истината, вземи чукни в нета, къде в България има държавно ВиК и къде частно, и къде какви са загубите по мрежата...
  Не, няма да ти го давам наготово както ти дават флашката с глупостите за писане.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  такъв холдинг издава или неразбиране на проблема, довел до водната криза в Перник, или умишлен опит за централизация и заграбване на още власт въпреки това.
  —цитат от коментар 0 на статията


  По-скоро второто!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Весело

  ЗА НАСЕКИП - Експертен Клуб за Икономика и ПолитикаСъздадохме „ЕКИП” с целта да го превърнем в трибуна за публикуване на коментари с икономическа и политическа насоченост, главно от млади хора с близки идеи за света. Целта ни е да изградим екип от редовни автори, които да предоставят оригинално съдържание под формата на задълбочени, но достъпни анализи на важни и актуални теми от България и света.Поредното дръгалефско НПО за даниелсмиловчета и йоженилайновчета - новата генерация комунистически лешпери и грантояди. Да жувеят!
  —цитат от коментар 45 на Rosna Kitka


  Поредния герберски трол, който си е сменил ника и си мисли че не го познаваме.
  Поне си смени маниера или мантрата бе глупчо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на Rosna Kitka
  Rosna Kitka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ще го кажа направо. Създаването на общ, централизиран държавен ВиК холдинг, който да обединява всички ВиК дружества из страната, е феноменална глупост. Идеята, че такъв холдинг може да предотврати появата на още проблеми като този с водоснабдяването в Перник, е абсурдна. Създаването на такъв холдинг издава или неразбиране на проблема, довел до водната криза в Перник, или умишлен опит за централизация и заграбване на още власт въпреки това. С цел за разпределянето на още повече пари, откраднати от данъкоплатците към "наши" хора. А може би и двете."

  ****

  Я да перефразираме сега и да видим, де ги деветте разлики?

  Ще го кажа направо. Създаването на обща, централизирана ЗДРАВНА КАСА, която да обединява плащанията към всички болници и поликлиники из страната, е феноменална глупост. Идеята, че такъв холдинг може да предотврати появата на още проблеми като този със здравеопазването в Перник, е абсурдна. Създаването на такъв холдинг издава или неразбиране на проблема, довел до липсата на здравни грижи в Перник, или умишлен опит за централизация и заграбване на още власт въпреки това. С цел за разпределянето на още повече пари, откраднати от данъкоплатците към "наши" хора. А може би и двете.

  Що костовизацията на здравеопазването, касаеща здравето на всеки българин е велика реформа, а многократно по-маловажната като обхват и ресурс обща шапка на В и К с оглед контрол от страна на държавата на този важен ресурс - водата - е толкоз льошаво за соросоидните анализаторчета с желто около устата? В и К холдингът ще ни струва еднократно - един милиард лева, изхранването на костовашката мафия в бели престилки ни струва 5 милиарда ВСЯКА ГОДИНА и непрекъснато се увеличава. Като в същото време няма ЕДИН доволен пациент от свинщините, които натвориха дръгалевските капацитети!

  На следващо място - защо другаринът премълчава, че щом обществото търси държавата, когато има проблем с водата, то е напълно логично държавата да има и контрол върху този ресурс. Забелязали ли сте, че това е любимата дъвка на всички комунисти, но най-вече на лилявите - те да вземат решенията, а някой друг да носи отговорността за тях? Е, нема да стане вашата, сополанко! Колкото и да ми се правите на юпита с бели якички. Едни некадърни путьовци с измислени дипломи сте ни вие и ще си останете подопашен псевдо-елит с претенции, които никой няма намерение да изпълнява. У лево, тъпак!

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Не е инвестирал достатъчно, но продължава да инвестира! Със сигурност е инвестирал много повече от всяко друго държавно / общинско ВиК!

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Весело

  ....Дереджето у нас е такова, каквото е, защото законите ги пишат не юристи, а адвокати, а техническите въпроси ги решават не експерти, а "либертариански икономисти".......
  —цитат от коментар 46 на pag


  Цс!
  Ало!
  На власт са твоите герберски специалисти бе умчо.
  Те "решават", те създават проблемите.
  Стига сте прехвърляли вината на другите.
  Те само пишат.
  А вие и сега сте сложили един...."специалист по всичко", ама сте отворили усти като хлебарска фурна.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 884 Разстроено

  От шест години не живея в България и на 52 години се чувствам пълноценен и щастлив човек!Семейството ми също!А скачах по митингите , йато луд!В продължение на повече от година бих тъкана всяка вечер за свалянето на Орешарски.. и за какво?!?!?!Приятен неделен ден на всички!
  —цитат от коментар 28 на sbaleev

  Взел си изключително най-доброто възможно решение предвид пародията от "пърформанси", в което се превърна целия протест тогава. На фона на гьонсуратлъка на тогавашните "управляващи", които си седяха на власт докато постлаха дето трябваше и след това "подадоха оставка", за да дойде пак оня и всичко да си е по старо му, но вече с още по-очеизвадна наглост и без капчица свян пред обществото, болшинството от което се наигра и реши, че си е свършило работата. Други бяха като теб - видяха как тоя "народ" просто не става за чеп за зеле, щом позволява такива гаври да му ги тикат в очите и да му парадират с тях, и наместо да седи да клати глава и да цъка, хванахте си торбите и се изнесохте, за да можете да живеете като бели хора. Не като третата част от това "общество": докато Костов ти е виновен за всичко, да захапеш кавала и да дудучиш колко е хубаво ВСИЧКО сега и как вкусът в устата ти бил от сирене а не от... как да е.

  Взел си правилното решение - тук спасение няма и това е теорема, която се доказва всеки ден. Само разгледай новините, за да се убедиш (още веднъж) в това. :)

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  До коментар [#50] от "Rosna Kitka":

  Вярно е! Ние сме тези с измислените дипломи! А вие - тези БЕЗ дипломи и прочели само Винету!

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#50] от "Rosna Kitka":

  Тъп си като галош:
  1. Все едно сравняваш електроника с кисело зеле.
  2. 'щом обществото търси държавата, когато има проблем с водата, то е напълно логично държавата да има и контрол върху този ресурс"
  Обществото търси държавата защото държавата (разбирай Боко) е иззела функциите на отделните институции (за да може по-лесно и по повече да крадне) и всички пари са у нея. В същото време става все по-ясно, че е некадърна (калинки господа) да се справи с положението.
  От колко време ви се повтаря, че не трябва да се окрупнява, а да се разделя. Финансиите например трябва д аотиват при общините, защото там ще се реагира по-бързо и с по-ясна идея за проблема.
  Ама не!
  Парите са общи, ама с тях само Боко / Фандъкова щели да се разпореждат.
  Затова и "Граф Игнатиев" я ремонтирахте двеста пъти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално
  Я да перефразираме сега и да видим, де ги деветте разлики?Ще го кажа направо. Създаването на обща, централизирана ЗДРАВНА КАСА, която да обединява плащанията към всички болници и поликлиники из страната, е феноменална глупост.
  —цитат от коментар 50 на Rosna Kitka

  Грешна е логическата ти постановка, вместо здравна каса сложи холдинг Здраве който да обединява всички държавни и общински болници, и го обмисли пак.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Rosna Kitka
  Rosna Kitka
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Грешна е логическата ти постановка, вместо здравна каса сложи холдинг Здраве който да обединява всички държавни и общински болници, и го обмисли пак.
  —цитат от коментар 56 на Nick F

  Грешна, друг път! Какво ще им "обединява" държавното ВиК, да не ша им навърже тръбите, я? Една административна шапка за общ контрол, точно каквато е и касата. Хайде стига с тия клишета и вторачване в думите, едното било "холдинг", другото "каса", едното било "институт", другото "лаборатория"... комунистически мурафети за хвърляне на прах в очите. Гледай какво стои зад думите, че дръгалефската мафия така лъже простьовците, колко била "дясна" - вече 15 години.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#36] от "tacheaux":ВиК е дълговременен и скъп процес. Дори по времето на Костов изчислиха, че реално трябват 40 милиарда сегашни лева Според Костов.
  —цитат от коментар 41 на Да вярваме на истината


  По времето на Костов се говореше за около 4 милиарда лева за подмяна на водопроводната мрежа в страната по тогавашни цени.
  Днес 3 милиарда лева даваме за строителство на продължението на ТП за да обслужим геополитическите интереси на Путин.

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Весело

  .....Неразумний, Костов спасяваше България от икономическия погром в който я оставиха твоите съпартийци гербаджии , които по това време бяха партийни членове на БСП.Костов започна решаването на водните проблеми на България , като изтегли "Воден заем" и започна да подменя остарялата водопроводна мрежа. След него работата по обновяване на водопроводната мрежа спря и във водния сектор не беше направено нищо. Ако не бяхте го свалили , щеше да реши проблемите на водоснабдяването и нямаше да има водни кризи.
  —цитат от коментар 36 на tacheaux


  Е да ама нали трябва да се строят магистрали и да се вика ура.
  Щото те магистралите пълнят окото на електората....Нищо че на другия ден започват ремонтите.
  Къде са те, а къде е едно подновяване на водопроводната мрежа.!?
  Водопроводна мрежа - колко прозаично!?
  Романтиката е сега в магистралите!!!!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Весело

  До коментар [#58] от "Rosna Kitka":

  Колкото повече се навираш толкова повече изглупяваш!
  Нима не схващаш разликата между "каса" и "холдинг"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  2014

  До коментар [#62] от "sbaleev":

 65. 65 Профил на Rosna Kitka
  Rosna Kitka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#58] от "Rosna Kitka":Колкото повече се навираш толкова повече изглупяваш!Нима не схващаш разликата между "каса" и "холдинг"?
  —цитат от коментар 63 на Храбър


  Хахаха... същата е, като разницата между "Международен институт по здравеопазване и здравно осигуряване" на зъболекарчето ви Илко Семерджиев, в който "международен институт" бяха той и любовницата му, и "лабораторията" на другия капацитет с лилявите джуки. И двете вече не функционират. Що ли?

 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#14] от "Nick F":


  [quote#6:"lz2"]
  —цитат от коментар 14 на Nick F
  А пък Борисов само строи и строи - за 10 години две Българии построи. Е после ги ремонтира 3-4 пъти ама карай.[/quote]

  Поразително е как герберунгелите наистина са взели този коментар за възхвала на Бойко Борисов!

 67. 67 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#63] от "Храбър":

  абе това е данаил кирилов,
  дегезиран като кирлив данаил:)

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 894 Неутрално

  София не може да се изпокзва като пример за сравнение. София е заобиколена от планини, носещи вода (Витоша, Люлин, Стара Планина). През 1934 инженер Иван Иванов построява Рилския водопровод (огромно начинание с вековен ефект), но след 1944 е натикан в затвора като кмет на София, След това е освободен от затвора и пратен да проектира язовир "Сталин" (пардон "Искър") с два междинни резервуара (Панчарево и Долни Пасарел). Имайки такава водна инфраструктура София може да се сравнява само с подпланински селища.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "tos_buratino":+++Доживях да ви сложа +. Вие сте казали това, което повечето трезвомислещи колеги във форума разбират и преценяват тази позиция.И за да дам пример: Нима някой си въобразява, че инженерите и хидролозите не са можели или не са знаели и затова на язовирите за питейно водоснабдяване не са били изградени ВЕЦ? Когато са строени тези язовири, канали и помпени станции са правени подробни хидроложки и геоложки проучвания, както и оразмерявани съответните инфра структури! За разлика от сегашното състояни като се действа на пожар с единствена цел оставане на власт!
  —цитат от коментар 38 на telqk


  Така е когато теляците преценяват инженерите.
  Що не се понаучиш нещо за язовир Искър? Има ли изградени вецове и кога са построени. Единият е първия в България . Язовира е построен по-късно. Другите са изградени вев връзка с язовира и черпят вода от него. Те оставиха София без вода по времето на хидропрофесора Янчулев дето бе и кмет на София тогава.
  Понеже го удряте на политика да спомена, че КметО бе от СДС....

 70. 70 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Е ми дай да върнем Енергото и да махнем тия изедници ЧЕЗ и подобни !!!

 71. 71 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Остро се усеща липсата на фирма или екип за локализация на течове и високотехнологично възстановяване. Ще копаем през 100 метра и ще проверяваме е демонстрация на безсилие. Ако частна фирма направи инвестиция и предложи услуга, ще тръгнат обвинения в лобизъм и подкупи. Общодържавното ВиК ще бъде коопериране между локалните ВиК и инвестиране в "лаборатория" за профилактика и възстановяване. Необходим е експертен център за технологично и методологично ръководство. Байгън от селски светила във ВиК.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 72. 72 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Много точен коментар. Моето мнение е същото и имах възможност да го изкажа преди няколко дни във форума. Точно такива тиквени резултати можем да очакваме от това национал(изира)но ВиК.
  А за привържениците му е естествено да са виновни Костов и четирите годишни времена. Ами поне да го бяхте чули от колко време предупреждава напълно добронамерено Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  " Какъвто и скептицизъм да имате относно концесиите конкретно в България, ВиК София е категорично най-добре представящото се ВиК дружество в страната."

  Ми защо софиянци реват, че няма ВиК в половин София? И какво направи "ВиК-София"? Язовир ли построи, пречиствателни станции, деривации, помпени станции..... какво?
  Правителството прави Холдинг не от желание, а от зор. Щото кризата в сектора я пишат на гърба на властта. И ще я пишат. Държавата е длъжна да осигури на своите граждани най-малко 3 нещо - хляб, ток и вода. Социалистическа България създаде водния сектор от нищото, а посттоталитарна една тръба не положи, един язовир не построи, един сондаж не напрови, една деривация, един тунел, ПСПВ........., нищо, за цели 30 години. Защо? Този автор е един политкоректен, либерален, празен философ. Понятие си няма как се изгражда държава. Боко спокойно може да хариже този милиард на приятелски "фирми". Ще ги усвоят, и повярвайте ми, нищо, нищо, нищо няма да направят. Практиката го е доказала хилядократно.

 76. 76 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  До коментар [#74] от "skomina":
  Че то висше партийно се завършваше и след 1989 - още имаше АОУНСУ, а и дисертации се защитаваха в "братски университети" - справки и консултации при другарят сергишев! Но теб като безнадежно тъп са те пратили да ловиш раци. И от много ловене не ти оставаше врепе да се подмиеш! ЛОш навик, защото навика е втора природа а гепаджийската смръдня почна да се носи на всякъде!

 77. 77 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  Хм! Тройната коалиция остави 8,7 млрд лева в хазната, на кабинет Боко 1. През 2013,Орешарски намери САМО 3,4 млрд лева, от които - 1,4 бяха взети от НЗОК. Тоест, България беше почти фалирала. Орешарски остави на кабинет Боко 2, над 8 млрд лева в хазната. Тези пари бяха опукани и се изтеглиха 20 млрд заем от Боко. Толкова за великите строежи на ГЕРБ.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 80. 80 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Весело

  До коментар [#78] от "Rosna Kitka":

  Лелеее китчице! Що изтрещя така? Тези данни са официални. Ама, верно герберите сте много зле! Я питай постната пица Дянков, дето национализира резерва на НЗОК! Той каза какво е заварил. И питай бастисания земеделски министър с БАСТА-та, заради когото спряха евро фондовете. Ех, комуняги и мутромилиционери! Все друг ви е виновен за идиотиите, дето ги вършите! 😀

 81. 81 Профил на Rosna Kitka
  Rosna Kitka
  Рейтинг: 8 Весело

  Тези данни са официални.
  —цитат от коментар 80 на Vlado Nikolov


  Верно? Че дай ги де, да ги видим и ние! Щом са "официални", значи трябва да са публикувани "официално" някъде, нъл? А нещо не се намирват, ама хич даже.

 82. 82 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Весело

  До коментар [#81] от "Rosna Kitka":

  "Търси и ще намериш "! Пише го и в библията. Е, ако те мързи, или не ти изнася - това е друга работа. М'да! И се постарай повече, инче Горанов ще ти резне надницата за днес. А, да не забравя, когато пишеш за препарата за вани, виж точното му изписване. Знам, че сте неграмотни герберските тролове, но все пак - постарай се да не личи толкова. 😂

 83. 83 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#72] от "penetrating":

  Не се тревожете, приятели. ГЕРБ никакъв ВиК холдинг не могат да направят. Нямат време - нищо не са подготвили, тепърва ще мъдруват и ще се мотаят. Тупат топката за едно по-дълго сбогуване.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1807 Гневно

  Ами да направим един държавен холдинг и за боклука, там също не е цвете... същото и за градският транспорт, ремонта на улиците, пазарчетата... въобще за всичко което е задължение на местната власт. Така става идеално за местните партийни калинки, никаква отговорност а париците капят.

  ВиК са типична отговорност на местната власт . Самият характер на дейността им е такъв, локален за конкретното населено място. В различните селища условията са различни, съответно и решенията.

  И да има твърд принцип, ВИК са на САМОИЗДРЪЖКА! Никакво лежане на държавният бюджет, това означава местната некадърност, безхаберие и корупция да се плащат от ВСИЧКИ. Откъде накъде ние да плащаме за това, че перничани десетилетия наред са си избирали некадърници за кметове, търпели са кражбите и неефективността довели до чудовищните 75% загуби?

  Вдига се цената на водата докато ВиК стане на самоиздръжка, вкарват се в затвора всички виновници независимо от партийна принадлежност и нещата ще се оправят.

  Ако има загуби по мрежата значи цената на водата трябва да покрива и инвестициите необходими за намаляването им. В Европа средният процент на загубите е 20%, в Париж дори е 5%, в София за 20г ги намалиха от 70% на 42% и скоро ще е 38%.... Да бъдат така добри перничани да достигнат поне софийското ниво. И да си платят за това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Rosna Kitka
  Rosna Kitka
  Рейтинг: 8 Весело

  "Търси и ще намериш "!
  —цитат от коментар 82 на Vlado Nikolov


  Ще намериш, ако го има. А то такива "данни", освен в дементиралата ти тиква на дърт партиен секретарин, другаде нЕма! Е па нема!

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Гневно

  [quote#6:"lz2"][/quote]

  Костов беше зает да построи държавата отново, защото след блатото на Беров и след твоя приятел Жан имаше само остатъци от пирамиди. От финансовите. Дадохте му само две години и след това насъскахте тошевчета и блъсковчета срещу него да не би да удари интереса на вече заграбилите икономическата власт партийци. Не се спряха пред нито една клевета, нито една лъжа, нито една гнусотия. Дори престъплението на една луда му приписахте. За вас е хубаво, че има един Иван Костов, виновен за всичко, че така е най.лесно. Костов е виновен - няма да търсим истината.

  без подпис!
 93. 93 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 946 Весело

  До коментар [#32]

  На 1 март 2914 година дойдохме със семейството ми в Ница
  —цитат от коментар 62 на sbaleev


  С какво отидохте, с машина на времето ли?

  Имало едно време ссср...
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2743 Весело

  До коментар [#93] от "citoplast":

  Недейте така, сбъркал е човекът. От шест години е в Ница и не си е идвал. А пък както казваше един епизодичен персонаж на Алеко Константинов - "Vous savez, ici on oublie l'Orient." (Нали знаете, тук човек забравя Изтока)

 100. 100 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#83] от "Един препатил":

  ...и правят все по-големи и скъпи глупости...
  Това е притеснително, като гледам статистиката на прокуратурата за престъпността по високите управленски етажи.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK