Тече отброяването до поредния взрив по темата "околна среда"

Според г-н Гавалюгов ВЕЦ-ът на бащата на г-н Златев е сред основните причини за липсата на вода в язовир "Бебреш".

© Юлия Лазарова

Според г-н Гавалюгов ВЕЦ-ът на бащата на г-н Златев е сред основните причини за липсата на вода в язовир "Бебреш".Петър Чолаков е социолог и политолог, доцент е по социология в Института за изследване на обществата и знанието, БАН. Поводът за анализа му са взаимните обвинения, които си отправиха бившият ръководител на "Лукойл България" Валентин Златев и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов по повод източването на язовир "Бебреш".


Нещо става в Ботевград. И то не е добро. Това е основното, което се разбира от нападките, които отправиха един към друг бившият генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев и кметът на Ботевград Иван Гавалюгов.


Любопитно е да видим точно г-н Златев, личен приятел и (бивш) партньор на карти на министър-председателя Бойко Борисов, да се появява за пръв път от години в телевизионно студио, за да се оплаква от олигарх – както той нарече кмета Гавалюгов – и от "организирана престъпна група".
Но през април 2019 г. г-н Златев, когото анализатори, изследващи влиянието на Русия в България, определяха като


"кингмейкъра" на българската политика,


загуби ръководната си роля в "Лукойл". Той остана шеф на контролния съвет на компанията, но функциите свързани с този пост са по-скоро периферни.


Освен това друг крупен бизнесмен, Кирил Домусчиев, с когото точно преди година г-н Златев влезе в остър сблъсък по повод на Закона за горивата, се настани по-близо до премиерското сърце. Въпросната близост се засили след като през февруари 2019 г. братя Домусчиеви придобиха най-голямата медийна група в България – Nova Broadcasting Group; покупка, особено значима в година на европейски и местни избори.


Според г-н Гавалюгов ВЕЦ-ът на бащата на г-н Златев е сред основните причини за липсата на вода в язовир "Бебреш". Централата започнала работа след "зелена светлина", дадена от заместник-министър, смята той. Явно г-н Златев все пак не е загубил премиерската благословия, пардон, тази на прокуратурата, защото тя


скорострелно провери ВЕЦ-а на баща му и не установи никакви нарушения.


Друга причина за задаващата се водна криза са загубите на вода, заради инфраструктурата.


Кметът на Ботевград оспори и твърденията на г-н Златев – за това, че е бил в конфликт на интереси, както и че водата на язовир "Бебреш", която според бившия шеф на "Лукойл" е негодна за битови нужди, се "поднася" замърсена на жителите на Ботевград. Според г-н Гавалюгов, водата от язовира се пречиства, а сигналът за конфликт на интереси бил подаден от приближен на г-н Златев депутат от ГЕРБ.


През декември 2019 г. обаче Върховният административен съд потвърди със свое окончателно решение наличието на конфликт на интереси при кмета, който датира от 2015 г. Бившият баскетболист Гавалюгов има успешен бизнес с компютърни технологии. Прокуратурата установи, че през 2015 г. той е прехвърлил своя дял във фирма на жената, с която тогава е живеел, и имат общи деца. В деня след прехвърлянето, и след встъпването си в длъжност като кмет, е издал заповед за прекратяване на четири административни производства по премахване на незаконни строежи (става дума за "въздушна кабелна интернет мрежа"), изградени от въпросната фирма.


Поради клиентелизма в съдебната система, е малко вероятно "българската Темида" да отговори точно и справедливо на въпроса кой от двамата – Златев или Гавалюгов е прав. По-важното е друго.


Вече тече отброяването до поредния взрив по темата "околна среда".


През декември кметът обяви, че Ботевград има вода за "около шест седмици".


Тогава от регионалното министерство набързо го коригираха и казаха, че имало за поне четири месеца. Явно в министерството не са си научили урока от казуса "Перник" – през септември министър Димов уверяваше, че няма проблеми с водата там.


Преди десетина дни г-н Гавалюгов отново заяви, че Ботевград има вода само за два месеца, освен "ако не се засили притокът". Припомням, че той спечели избирателите именно с обещанията, че ще реши проблема с водоснабдяването и качеството на питейната вода в града.


Изводът: Докато феодалите се борят за повече власт, ситуацията в Ботевград започва застрашително да напомня на тази в Перник. Спешно се търсят изкупителни жертви. Както обикновено, от корупцията и некадърността сред политическия елит ще пострадат обикновените граждани.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK