Лобизмът вирее най-добре при липса на прозрачност

Изобщо не става дума само за лекарства. В здравния сектор, а и не само, липсват елементарни регистри и публични данни от всякакъв характер.

© Анелия Николова

Изобщо не става дума само за лекарства. В здравния сектор, а и не само, липсват елементарни регистри и публични данни от всякакъв характер.Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и социалната политика.


Понеже се разделя с поста, управителят на здравната каса (НЗОК) Дечо Дечев реши да хвърли умерено малък камък в блатото, в което той самият цамбурка от дълги години. Има лобизъм в здравната система, обяви Дечев, и обясни, че за едно и също лекарство НЗОК плаща 129 лв. на обществена болница и 1063 лв. – на частна.


Публичните лечебни заведения са длъжни да провеждат конкурси за обществени поръчки, когато им се плаща с пари от здравни вноски, но частните – не, вторите дори не са длъжни да дават финасови отчети на касата и това също е лобистки текст, каза още управителят на касата и млъкна, без да обясни кои са тези болници и лекарства, как е възможно това да се случва и с колко средства е ощетен бюджетът на НЗОК.
Камъкът предизвика напълно предвидима реакция: Министерството на здравеопазването (МЗ) храбро обяви, че частните болници са изключени от задължението на правят търгове през 2016 година, когато на власт е било друго ръководство, макар и отново премиерът и управляващата партия да са били едни и същи. И че за пръв път чуват за подобно нещо. Частните болници обявиха, че не крадат, а спазват законите (които в конкретния случай ги облагодетелстват) и че не бива да се внушават такива неща на клиентите/ пациентите им. БСП поиска прокуратурата да се намеси, "Демократична България" – НЗОК да публикува възможно най-много данни за платените лекарства, лекарският съюз също поиска от касата отчетите за плащанията за лекарства с конкретните доказателства за получените фрапиращи разлики.


Едва след като стана ясно, че произведените от камъка вълни са по-големи от приемливото за управляващите и се наложи ръководствата на касата и МЗ да се явят на изслушване в парламента, Дечев реши да даде повече информация – не се прави нищо незаконно, но поредната вратичка позволява търговец на лекарства да продаде на частна болница лекарство за 130 лв., а болницата да го отчете към касата на цена от 1060 лв., като търговецът и болницата са свързани. МЗ се разшета да прави проверки и се зарече да поправи закона – частните болници също да са длъжни да правят конкурси за обществени поръчки, когато ползват обществен ресурс. Преди 4 години от ГЕРБ счели, че това противоречи на европейска директива, сега обаче вече са размислили и смятат, че по-скоро не пречи,


подпомогнати от започнала процедура от Брюксел по въпроса.


Общото между реакциите на всички обаче е, че са безкрайно изненадани и искат информация. Която нямат. Защото връзката между липсата на публична информация за това как се изразходват обществени средства има пряка връзка с възможностите за лобизъм и крадене. И това, че конкретната девиация може и да бъде изправена, не решава генералния проблем – липсата на публична отчетност при харченето на публични ресурси постоянно предоставя възможности за кражби и злоупотреби от всякакъв калибър. И спирането им не следва да е въпрос на лична инициатива на малкото посветени в случващото се. А на прозрачност.


И изобщо не става дума само за лекарства. В здравния сектор, а и не само, липсват елементарни регистри и публични данни от всякакъв характер. Управляваната от бореца срещу лобизма Дечо Дечев здравна каса, например, не публикува данни за изплатени лекарства. Има единствено информация колко пари месечно и годишно се плащат на лечебните заведения за онкологични препарати. От нея единствено става ясно, че след онкодиспансера в Пловдив най-много пари за химиотерапия получава малка частна софийска болница. Но това не доказва или опровергава каквото и да било, а единствено поставя въпроси, на които няма отговор, защото разбивки, суми и лекарства няма. Така стоят нещата и с изобщо платените пари за лечение на болниците. Но нито се знае за какво точно са платени парите, нито, например, доколко те отговарят на спуснатия на болницата бюджет, нито защо бюджетът е 2 млн., а не 1 млн. лв. Може единствено да се проследи


отчетлива тенденция, че през годините парите за частни болници растат.


В името на прозрачността здравната каса публикува и стенограмите на заседанията на надзорния си съвет, т.е. уж най-важните решения за разпределението на обществени средства, за което е задължена по закон. Но и там се случва да има цензура – неведнъж се се е оказвало, че в стенограмите не се отразява всичко, ако изнасяването на информацията не отърва на някой в касата или ако стенографката се е случила болна.


В Министерството на здравеопазването положението е още по-трагично. Да, пределните цени на лекарствата се публикуват, макар и без аргументация. Има и регистри на дрогериите, водите за къпане и минералните води и на службите по трудова медицина. Регистрите за ражданията и процедурите по инвазивна кардиология не функционират, а по отношение на лечебните заведения единствената смислена информация е за ценоразписите за платените услуги на болниците. Дори нещо важно като акредитацията на лечебните заведения е под формата на публикувани заповеди за промяна на оценки, а не като регистър, създанен и поддържан, за да дава информация. Но и това е нещо - регистър на лицензите на болниците пък изобщо няма. Министерството, което издава разрешителните за дейност, не предоставя информация на кого и какво е разрешило да върши. Понеже става дума за онкологични лекарства – раковият регистър също отдавна е спрял да функционира и


никой не знае колко е реалната заболеваемост и преживяемост от рак,


а без подобна елементарна информация няма как да се прави и адекватна политика в тази област. Естествено, регистри няма и за останалите социално значими заболявания. От МЗ отчетоха като връх на прозрачността това, че вече публикуват финансовите показатели на държавните болници – приходи и разходи, дългове и разходи за лекарства и персонал. Информация, например, за заплати на директори обаче няма, нито пък за който и да било от персонала. Нито пък кой на какви цени си купува лекарствата или от кого.


Едно от обясненията за пълната липса на публична информация е, че поне част от нея ще стане факт с появата на многострадалната и отлагана от над десетилетие национална здравна информационна система, в която здравните институции и регистрите им ще са свързани, а също и ще има десетки нови електронни регистри и услуги, включително и рецепти и направления. Последният срок поне част от системата да е факт, е краят на 2020 година, но предвид богатия опит в отлагането и нежеланието за създаване на условия за прозрачност, той също е прекалено оптимистичен.


Да не забравяме и съдбата на друг е-проект – за електронната борса за лекарства, наличието на която би трябвало да елиминира и седемкратни разлики в цените. Той почти стартира още при втория кабинет "Борисов"- през 2016 г., а първите резултати от него се чакат в края на този месец. Едва ли е случайно. Защото по старому е по-лесно, удобно и доходоносно.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Лобизмът вирее най-добре при липса на прозрачност"

  Обаче пък е законен дори и в Мека-та на демокрацията

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#1] от "дерибеев":

  Между законен и законово регулиран има разлика. При нас става въпрос за неспособността на жертвата да се спаси от хиените, които я разкъсват стабилно. Някои това разбират за устойчиво състояние на икономиката.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1601 Неутрално

  Здравната мафия много добре се е развила у Герб. Както и другите мафии

  Пък Хамер. посланичка прави Баница....

  Ако напишем оставка и това ще е най-добре за Мафията - поредното безвремие.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  До коментар [#2] от "Анти Шишковци":

  Именно, затова и "лобизъм" не е точното понятие в случая

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Това не е "лобизъм"!!!!
  Това е ....друго....откровено....... си е!!!
  Лобизмът е законово регламентирана и легитимна дейност!!!

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Силовашки методи във фармацията бяха приложени от Милен Велчев, за да наложи свои фирми. Сега продължават само че със законови промени.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Весело

  В здравеопазването сега всички играят играта #И_аз_съм_Лъчо_Мозъка. Е без нас, пазиентите.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4491 Неутрално

  Докато съществува подобни октоподи, като фирма със заводи за лекарства, и склад на едро, и клиники, и медицински центрове, МЦ в които се изписват само лекарства на същата фирма (а те са най-скъпите на пазара), отделно са "хванати" лични лекари, които също "помагат", какво друго да се случва?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#8] от "Phaeton.":

  Прав си...
  Само да добавя, че не се внасят и реалните вноски за здравно осигуряване, криейки се зад минималната работна заплата...
  Та се чудя за крадене ли иде реч, или всеки лъже - кой както може...

 11. 11 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 79 Весело

  А пък липсата на прозрачност е основна ценност на неолиберализЪма.

  Много прост пример - декларациите за конфиденциалност при постъпване на работа.
  Временно закрепостеният слуга няма право да казва заплатата си, за да се договорират индивидуални заплащания.
  Който става за работата а клекне за по-малко - добре дошъл ;).

  При капитализма всичко е за пари. Само раята трябва да създава и отглежда хора, за без пари...
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  На тъмно по-лесно се краде.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Мая Манолова и Лъчо Мозъка са депутати изпълняващи мокри поръчки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Ами като е започнал Бойко да национализира, да одържави и частните болници и да се свършва с тази наша неродена демокрация.

 15. 15 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2029 Неутрално

  'Частните болници обявиха, че не крадат, а спазват законите (които в конкретния случай ги облагодетелстват)' . Глупости. Какво точно ги облагодетелства след като парите отиват в дистрибутора на лекарството . А колкото за търговер е все еднмо да ви дадат заплатата ,но работодателя да ви постави услиовие яйца да си купувате след търг. Схващате ли? . Заплащането на пари за свършена работа и как тези пари след това ги разходваш е ЛИЧНА РАБОТА на всеки субект било то частна фирма или частно лице. Спекулацията обществени средства е всъщност използване на обществени средства (здравни вноски ) за лекарства на пациентите , а не разходи на частната болница или която и да е болница за лични покупки независимо от собствеността .Но ще веем червеното знаме и борбата с частника докато умре и последния с налята в главата традиционната за гетото комунистическа идеология идеология за борба с частния сектор. Нищо ,че той днес дава 95 %от БВП на държавата.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK