"А ако настъпи водна криза и в София?" – реакции за спасителния план за Перник

"А ако настъпи водна криза и в София?" – реакции за спасителния план за Перник

© ФейсбукПравителството оповести, че ще спаси Перник от водната криза, като до 45 дни построи двупосочен водопровод, който да достави вода, като използва водопроводната система на София. Идеята е вода от водосбора на язовир "Белмекен" да се прехвърли към "Бели Искър", оттам да отиде в Перник, като Мало Бучино се свърже с пернишкия кв. "Изток". Днес правителството ще поиска от Столичния общински съвет да разреши възмездно използването на водопреносната система на София. Кметът Йорданка Фандъкова твърди, че водоснабдяването за столицата е 100% гарантирано и че тя е поискала "монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоар "Мало Бучино – нов", така че и при най-малък дисбаланс във водоснабдяването на София подаването към Перник да бъде спряно".


Тези идеи предизвикаха съмнения и дебати в социалните мрежи. Ето някои мнения:


Юлиан Попов, бивш служебен министър на екологията:
Как демокрацията отне водата на Перник: През 1986 година демократично настроеният Горбачов спира проекта за обръщането на сибирските реки на юг. Ако проектът, върху който работиха 140 научни института в продължение на 20 години, беше продължен и разширен, днес Перник можеше да има вода от река Об.


Весислава Танчева, пиар специалист в Института за изследване на населението и човека към БАН и член на гражданското движение "БОЕЦ":


Ако правилно съм разбрала, изграждането на реверсивната връзка между двете деривации на язовирите "Белмекен" и "Бели Искър" ще продължи около 45 дни. Т.е. до втората половина на месец март...


Режимът в Перник остава, а докато потече вода по новите 13 км на връзката, свързването на софийския водопровод с пернишкия между Мало Бучино и кв. "Изток" ще е вече факт и вода по него ще върви, явно от язовир "Искър", щото друга няма откъде.


Пак, ако правилно разбирам схемата долу, водата от язовир "Бели Искър" не се влива в язовир "Искър", а захранва няколко ВЕЦ-а, последният от които в Симеоново, и след това отива в чешмите на част от града (някои казват около 1/4 от абонатите). Т.е. предполага се, че ако тръгнат едни допълнителни 300 л/сек по тия тръби там, ще има свободен капацитет и те ще издържат...


През това време, ако не мине котка път на Атанас Русев и хората му, те ще продължат да прочистват каптажи, извори и ручеи във водосбора на язовир "Студена" и да увеличават количеството вода в него. Ако и господ малко помогне и пусне сняг над Витоша, след 45 дни, пак към края на март ще почне и снеготопене и след месец режимът може да бъде облекчен, ако не напълно отменен.


При всички случаи перничани са на режим поне до края на април.


Та, питам аз, понеже връзката Мало Бучино - "Изток" дава бързо решение на хуманитарната криза, може да стане за дни и ще тушира протестите, какво ще попречи другата връзка, реверсивната, високо в планината, да се строи само на хартия в очакване след 45 дни всичко да е тип-топ, благодарение на Русев, господ и компания?


Още повече, "Бели Искър" е на 1900 м. надморска височина, изобщо не знам как се строи каквото и да е там през февруари...?!


Тук вече е моментът да питаме верни ли са твърденията, че в язовир "Искър" има достатъчно вода за, както твърдят, 4 години напред при сегашното потребление на столицата? Възможно ли е и това да са приказки "на едро" и за едното успокоение само?


Понеже, за "Белмекен" вече стана ясно, че е полупразен и ако водите му бъдат отклонени към "Бели Искър", там също са неизбежни щети напролет... Явно, за тях ще му мислят после.


Николай Слатински, професор по международна и национална сигурност:


Като лаик, обикновен гражданин, перничанин, живеещ в София, аз имам силни притеснения от решението на властта за водното бедствие в Перник. Страхувам се лекарството да не би да се окаже по-опасно от болестта! Да не е "Напънала се планината..."


Задавам си два разтревожени въпроса:


1. С какво това решение спасява язовир "Студена" и предотвратява екологичната катастрофа?


2. Няма ли да възникне нова водна криза – в София, без да се преодолее тази в Перник?


Еленко Божков, бивш член на ДКЕВР:


Не е вярно че нуждите от питейна вода на част от софиянци няма да бъдат засегнати.


На практика тези 300 л/с вода за Перник през Мало Бучино ще се взимат не пряко от язовир "Белмекен", а от неговата деривация "Грънчар" през реверсивен тунел в деривация "Манастирски" и оттам през язовир "Бели Искър", ВЕЦ "Бели Искър", ВЕЦ "Мала Църква" по Рилския водопровод към Мало Бучино. 0,3 х 60 х 60 х 24 х30 = 777 хил. куб.м./месец или 9,5 милиона куб. м. за 12 месеца. Това са около 12% от притока от деривацията "Грънчар към "Белмекен", която е средно 2,76 куб.м/с.


Трябва да се знае, че язовир "Бели Искър", чийто обем е само 15,1 милиона куб. м, според справките на Нено Димов, в момента е запълнен 50%, което означава по малко 7,5 млн. куб.м. За водоснадбяване на частите от София и от околните села язовир "Бели Искър" по Рилския водопровод годишно са необходими 50 млн. куб. м вода, или това означава, че към момента до края на годината са необходими още 42,5 млн. куб. м годишно.


Деривационният канал "Манастирски" може да осигури 32 млн. куб.м. годишно при влажна година. Останалите 10,5 млн. куб.м, необходими за софийските квартали и села, могат да бъдат осигурени единствено от деривационния канал "Грънчар" през реверсивния тунел. Приблизително същото количество обаче Бойко Борисов реши да изпрати към Мало Бучино и оттам с помощта на 25 млн. лв. за нов водопровод към Перник.


Тоест излиза че ще бъде поставено под въпрос около 20% от необходимото водно количество за някои софийски квартали и села. В случай, че се реши язовир "Белмекен" да да бъде лишен от 20 млн. куб. м вода (горе долу от 30% от притока от "Грънчар) и ако сметките на ЕСО допускат такъв баланс, остава да се види дали Рилският водопровод ще може да издържи и проведе 1,9 куб. м/с, при положение че той е много стар и макар и рехабилитиран, трудно може да достигне капацитет 1,7 куб. м/с.


Илиян Василев, член на УС на Центъра за балкански и черноморски изследвания :


Управляващите настъпиха мина с прехвърлянето на вода от София към Перник. Най-вече защото отново се опитаха да манипулират истината. Вместо това просто трябваше да я кажат и да призоват към солидарност. И щяха да я получат. Защото няма софиянец, който "да не влезе в положението" на перничани. Проблемът е, че софиянците ще поискат преди това сметка, защо не им казват истината и защо проблемите се замитат.


На заседанието на Столичния общински съвет ще бъде "горещо", защото има много лъжи и недоизказани истини. Фандъкова щяла да настоява за "кран" от който ако има опасност от криза, да спира водата за Перник. Само това изобличава цялата схема на Борисов.


Така и не се научиха да бъдат откровени с хората. Но как да бъдат, като крият отговорността на министрите си, на прокурори, на ДАНС, на депутати, на областни, на самия Борисов?! За да запазят властта "на всяка цена".
Да не говорим, че този ход с белмекенската вода, която се оказа "софийска", нищо не решава – хвърлят се 25 млн. лева, а режимът в Перник ще продължи до април?! На всичко отгоре няма сила, която да отчужди трасетата от пречисвателната станция в Симеоново до Перник. Ами правата на концесионера?! Един месец срок е ЛЪЖА!!! Фейк, отчаян опит за намаляване на напрежението.


Изобщо пълна каша.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Най е лесно да се правим на интересни! Никой не предлага никакво решение а критикува решенията на управляващите. Така не се решават проблеми и не се печелят дивиденти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 392 Неутрално

  критикари - от "другарските" събрания са се научили

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Бойко е сърдит на матряла и за това не вали сняг и дъжд.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  Партията ще разреши проблема, вожда взема решенията , очакваме най важното решение ,кога да завали дъжд и сняг .

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  До коментар [#4] от "angeles":

  Троловете да вървят по дяволите, лошото е, дъжд и сняг не се очертават.
  Не е добре положението за перничани, а вероятно и за хората в Ботевград.
  пп. А че правителството се изложи в осигуряването на вода е ясно, хората да мислят повече на следващите избори.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 610 Любопитно

  Калинките от Герб ще се самосвалят от власт. Проблема е, че през това време хората страдат-няма вода, лош и замърсен въздух за дишане...въобще един малък Чернобил всеки ден за София-Перник-Бобов дол. Иначе виновни няма, няма и да има. Накрая ще си измием ръцете с климатичните промени.

 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2487 Неутрално

  " ... е на 1900 м. надморска височина, изобщо не знам как се строи каквото и да е там през февруари...?!"
  Тя ако не знае, има хора и фирми по сврта и у нас които много добре знаят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3437 Разстроено

  До коментар [#7] от "lz2":

  Абе човек, 2020 г. в страна от ЕС цял град и над 100 000 сънародници заради безхаберие останаха без вода, вероятно ще има и други пострадали.
  Поне помълчи в знак на приличие.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 392 Неутрално

  абе човек, в държава на ЕС комунистите искат да дойдат на власт за да лапкат като ползват проблема с водата, замълчи в знак на приличие!

  До коментар [#10] от "boevbisser":

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  Другарю милиционер, Жертвате водата в яз. Бели искър за нуждите на София и това ще ви изяде главите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3437 Весело

  До коментар [#12] от "bkstoja":

  и това е така, което не значи, че управляващите не се изложиха и сега на пожар търсят някакво решение.
  това, което се случва - и водната криза, и използването и за политически цели, е срамно.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  До коментар [#12] от "bkstoja":

  Няма страшно, надявайте се пак да спечелите. Няма за какво да се притеснявате. Нали така ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Е, разбира се, очакваше се да започнат манипулации и сплашване, че София ще остане без вода! Сега сигурно ще се изтъпанят и платени активисти да протестират, я пред Министерски съвет, я пред Софийска община. И да викат "Оставка"! И репортерите да притичват да ги показват по медиите! И да ги интервюират. Нали миналата година един депутат от БСП се изцепи, че водата в София била отровена! Сега пък корифеят по водоснабдителните проблеми Еленко Божков плаши крайните квартали! Хибридните атаки са безкрайни!

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3403 Неутрално

  С тези пари по-добре да оправят течовете в Перник.
  Борисов да спре стрежите на ЕС магистрали и да ремонтира БГ ВИК-то.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Вчера един инженер каза по БТВ, че в момента в Студена притокът вече е по-голям от консумацията на Перник и за него е НЕОБЯСНИМО защо нивото на язовира продължава да спада.
  Уточни, че нещо става след язовирната стена.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Не ако, а кога? С това управление - толкова. Но седете си у вас още

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":
  Решенията са прости:
  1.Спиране водата за индустрията - металургичен комбинат, ТЕЦ, до последната автомивка. Веднага. Ще проскърцат малко, ама ще трябва да си намерят вода за дейността.
  2. Отдаване на ВиК Перник на концесия със съответните параметри.
  Другото е ала-бала и късен соц.
  Бойко и всичките там около него - кметове, министри, директори не разбират нищо от водоснабдяване. Абсолютно НИЩО! И поради тази причина не би трябвало да взимат решения за "прекарване", "пренасяне", "тръби и муфи"и пр.
  Да започнат процедурата по концесията ще им трябват около 100К евра да им напише заданието.
  Задължително правят прозрачен търг, за да намерят концесионер който доказано може да се занимава с тия неща.
  Той ще си намери пари за инвестиране, обнови водопровода, събере плащанията и пр.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  До коментар [#16] от "Boriana Gecheva":

  Ти вероятно не си трол а изявен български специалист по управление на водите ?
  Интересно защо никой не отиде да попита ЕWA какво мислят за управлението на водите и качеството на питейната вода в България?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3437 Неутрално

  До коментар [#18] от "КМЕТ В СЯНКА":

  не съм чул, не гледам телевизия освен спорт и филми.
  една забатачена работа са язовирите, тепърва поне аз очаквам неприятни изненади.
  много неприятна история, позорна направо.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  В сутрешния блок. Много интересно и поучително. Каза и малко завоалирано, че въпросния водопровод ще е ненужен в най-скоро време но е "добре" че правителството ще го направи. Взел е хонорар само 29 000 по договор с МРРБ.
  Днес ще внася доклада.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Очевадно, опит да се настроят софиянци срещу провинцията. ББ отново в стихията си и всички около дружно в захлас. Вече на глед БНТ и Нова. Само частично Бтв

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  До коментар [#22] от "boevbisser":

  https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/22458/tazi-nedelja-sezon-2018-2019/tazi-nedelja-19-01-2020-g
  Започва след 1' 6"

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1973 Весело

  Няма страшно, софиянци! Самоковската дева бди над вас! И целокупната ОПГ ГЕРБ, също!
  Както гласи един стар моряшки виц:"Капитанът към моряците на кораб който потъва: Спокойно моряци, корабът потъва бавно, вода има за всички!"и ;)

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3619 Любопитно

  Напълно съм съгласен, че рилския водопровод не може да издържи дебита, който ще се очаква да поеме. Все пак е строен от ген. Владимир Вазов...

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  До коментар [#27] от "samoedin":

  И яз. Бели Искър е в риск . От години е в аварийно състояние !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Перник с вода от река Об? А сенаторите от Вашингтон нямаше ли да дотърчат да спират?

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2258 Неутрално  Вода също може да се докара с водоноски - било то камиони или жп вагони.
  Пътуващите всеки ден до София перничани може да си пълнят туби и вместо с празен, да се връщат с пълен багажник.

 31. 31 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  След тези коментари в материала съвсем се изплаших. И най-вече ме е страх, защото не вярвам, че решенията се взимат от компетентни хора.

 32. 32 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 159 Неутрално

  То че решенията се вземат от некомпетентни хора,едва ли някой се съмнява в това:)

 33. 33 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Гербаджийски калинки (пардон скакалци) строят аварийно водопровод за 45 дни ? Какво ли не може да се обърка ? Начело на държавата е пожарникар, затова и цялата държава оперира в авариен режим - гасене на пожари. Просто от това разбира башбашията, на който стадото сляпо и лековерно гласува пълно доверие вече 10 години.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1157 Весело

  значи ако не стигне водата ще вземем от кюстендил,враца ,монтана и където има язовир...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4119 Любопитно

  И аз мисля, че сметките на Боко и Компания не излизат относно взимането на вода от язовир Белмекен и преноса й чак до Перник.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на eminem9876
  eminem9876
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Накрая заради един Перник цялата страна може да изпадне във водна криза.

 38. 38 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Може ли да се остави за месеци Перник без вода -НЕ МОЖЕ и не е допустимо , има ли друго , по-изгодно решение от предложеното - ЯВНО НЯМА и изобщо не е мислено преди …., има ли виновни -РАЗБИРА СЕ …, можеше ли да се избегне кризата -Да , но някои не са си гледали задълженията.....и т.нат. Следователно , дано ( а , дали ?) за 45 дни стане , но не е сигурно и по технически причини , защото става дума не само за изкопи , полагане на тръби , помпени станции , проверки на системата и ...а , и за РЕЖИМ при водоподаването през Софийската мрежа за да не се стигне до аварии при които …...така , че има рискове , но от бързане ,а не от техническа гледна точка. Възможно ли е - ДА ! И трябва , ако сме общество.....Но , нека не се забравя и отговорността , глупаво е да обвиняваш предишните , защото те по нищо не са се различавали от теб и ако ти си беше на мястото , този управленски провал нямаше да се стовари на твоя гръб.....Друг е въпросът , дали след теб е дойдат същите или не , но поне ще имат обица на ухото или ако не , най-добре да се закрива " държавата " за доброто на всички ! С боклука е същото , защото още преди 15 години можеше да бъде разрешен и този проблем , ама и тогава управляваха подобно отговорни фигури.....

 39. 39 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Солдиарно може да се помогне на кюмюрланд, НО


  ако водата се прекара през Стаомана ще е върха на цинизма.

  Отделно няма сняг, дори на Белмекен и като ноищо ще се стиугне до криза с водата в някои квартали на София, а бабечаните около Юндола кучета ги яли.

  Цялата работа много смърди (не от некъпани перничани)


  А не знаех че Слатински е кюмюр, личи му.

 40. 40 Профил на ilkoiliev123
  ilkoiliev123
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Не се ли прави някаква статистика за всички отминали години, как точно сега тази година нещата с водата за Перник закъсаха. Това не е нито първата нито последната суша през която ще минем. Проблема не е от къде да докараме водата, а къде е отишла водата, защото и от река Об да им направят байпас, при такива колосални разхищения и кражби, водата пак няма да е достатъчна.

 41. 41 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 64 Неутрално

  Гърбалите са у паника. Те сега попаднаха в ситуация, къде е нужна сериозна компетентност. А гърбалите, както всички нормални хора знаят, нямат абсолютно никаква компетентност, в никоя област. Едни безхаберни тюфлеци се самонакиснАха у л@йна. Те хабер си нямат как се изгражда помпена станция. Те мислят, че топат един маркуч у язовира и почват да изпомпват. А помпената станция е сложно хидросъоръжение, за което трябва технологично време- избор на терен, проучвания на терена, проектиране на станцията, минаване през експертни комисии, и всичко това продължава с месеци, след което се строи. Само помпената станция е абсурд да е готова до април. Абсурдно е да се говори, че след 45 дни ще потече вОда към Перник. Хванете някой хидроинженер, Дневник, па му вземете едно интервю, да обясни. Овцата ьорданкя кранче щела да спира и пуска. Тя си представя кранче някакво като на чешмата у клозета на общината. Въобще, гърбалите така ше се самоунищожат накрая, благодарение на собствената си безбрежна тъпота.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 42. 42 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  До коментар [#37] от "eminem9876":
  Като направят холдинга - да ще изпадне.
  Тоя филм от късния соц сме го играли.
  Уточнението "късен" е важно, защото в "ранния" соц са я карали на мускули и ентусиазъм.
  Строени са язовири с колички и кирки плюс много блясък в очите заради идеята.
  В "късния" шефчетата по БКП линия го удариха на кражби и далавери.
  Същите, които сега си играят на "демокрация" и "пазар".

 43. 43 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Тия малоумници ще прееб@т и Рилският водопровод който е с три ВЕЦ - а и е с гравитачен теч на водата тоест не е високонапорен и ще го спускат 100% и централната част на София няма да има вода а отделно като дръпнат от резервоара в Мало Бучино по високите етажи няма да има налягане. Дебитът му е различен. Сигурно то е че Юзините 3 на брой ще въртят яко а парите от Ел, енергията не се знае в чий джеб ще се ойажат та 25 милиона ще платим за водна криза.
  ОСТАВКА!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 44. 44 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2183 Неутрално
 45. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Най е лесно да се правим на интересни! Никой не предлага никакво решение а критикува решенията на управляващите. Така не се решават проблеми и не се печелят дивиденти!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Изчислена, балансирана и построена е една система и вече колко - 40-60 години работи? Разсипвате я за една година от некадърност и после ревете "предпложете решение"?

 46. 46 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  След тези коментари в материала съвсем се изплаших. И най-вече ме е страх, защото не вярвам, че решенията се взимат от компетентни хора.
  —цитат от коментар 31 на Мондиана  То че решенията се вземат от некомпетентни хора,едва ли някой се съмнява в това:)
  —цитат от коментар 32 на nkk81


  За отбелязване е , че нито един сериозен специалист по В и К не се е изказал за тази безумна идея, защото ако я подкрепи , ще си плюе на авторитета като професионалист. Ако я отрече , разваля пиара на Бойко и компания , които играят ролята на спасители, бидейки те виновни за водната криза, което в днешната фасадна демокрация може да им донесе непредвидени неприятности. Никой не смее да каже истината.
  Умните хора , специалистите , професионалистите са се изпокрили, защото знаят че управляващите калинки могат да ги употребят за изтривалки.

 47. 47 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  само като ги слушах ...и като видях терена в гугъл мапс....ужаст...тия са хипер-некомпетентни...за 45 дни не знам дали ще има проект готов,а и трябват мноого сериозни и компетентни хора,а светата герберска простота....не е да строиш нискокачествени пътчета и паркчета с пейки за 10 бона...тая криза тепърва ще се разраства...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Бойко докато не извърши ритуала "Пеперуда", водата ще е кът...

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  Къде са геолозите да им кажат , че чиста карстова вода под Перник има в изобилие на 120-150 м дълбочина. Да направят един дълбок сондаж , да направят водочерпене. Това става бързо , лесно и не много скъпо. Схемата на водоснабдяване на Перник може да се промени изцяло. На тези дълбочини водата никога не може да се изчерпи. Варно е , че водата от гравитачна става помпажна , но по-добре по-скъпа вода отколкото тя да е евтина , но да не е сигурна или да я няма.
  Калинките няма да се сетят за тези възможности за сигурно снабдяване на Перник и околните селища с чиста питейна вода.

 50. 50 Профил на Aleksandar Stoychev
  Aleksandar Stoychev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По въпроса трабва да се изкаже великият "хидро инжинер" Ахмет Доган, само той може да реши този проблем и комчисионната му не е висока!

 51. 51 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  картата със Сибир е жестока! Страхотна находка

 52. 52 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Според мен не трябва да се допуска показаният на схемта "Сибирски поток-2" , защото това ще увеличи зависимостта ни от Русия.
  Трябва да изградим терминали за приемане на замразена вода и да получаваме айсберги, донесени от Америка.

 53. 53 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Бойко докато не извърши ритуала "Пеперуда"...
  —цитат от коментар 48 на Велков


  За ритуала е нужна млада девойка, а не дърт тюфлек...

  Eddie lives... somewhere in time!
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  Мамини пИпИруТки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 873 Любопитно

  Язовир Искър е с обем над 600 милиона кубически метра. Защо не вземат вода от него, а от няколко десетки пъти по-малките Бели Искър?

  мурзилка
 56. 56 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  разляхте млякото, и сега ревеш, че никой не предлага решение :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 57. 57 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#53] от "tigervi":
  По-добре питай кметът на Симитли - той най-добре знае!

 58. 58 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Изобщо пълна каша.
  —цитат от коментар 1 на Дневник


  Еми за това са гласували избирателите. Имат право на това.
  Естествено, последиците са изцяло за тяхна сметка.

 59. 59 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Това, че имате власт не ви прави градивни. Управлявате от 2014 почти цялото време и пак някой друг ви е виновен. Кеф ти Костов, кеф ти Станишев, кеф ти Сорос. А реалността е, че въздухът е отровен, водата изчезва, точно както преди години, при едни червени управления.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 60. 60 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  До коментар [#16] от "Boriana Gecheva":


  И протестите от лятото на 2013 ли бяха платени? Точно като комунетата сте, като се осерете ревете, че някой нарочно се бил изсрал в гащите ви.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 61. 61 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Мизерно и андрешковско човече е българина. Стиснато и егоистично. Във Фейсбук много съпричатен когато опре си гледа само собствения задник. Не знам как 80 хиляден перник ще изпие водата 2 милионна шопия .........

 62. 62 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  Разбира се , че има и други решения , но НЯМА ВРЕМЕ за тях , а колкото до компетентното решение по въпроса , то е именно в липсата на време …...и нека не се забравя , че по самото езеро и по стената , също има какво да се направи ! Има време за критики , няма достатъчно за комплексно решение , така , че едно по едно....

 63. 63 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5333 Неутрално

  Засега виждам следнто. Борисов казва "плащайте" за да ви ДАМ по една студена вода (във всеки един смисъл)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 64. 64 Профил на mednikarov
  mednikarov
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Дъжд няма и няма да има. Това е божие наказание към българите за отношението им към бежанците.

 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#64] от "mednikarov":


  Дъжд няма и няма да има. Това е божие наказание към българите за отношението им към бежанците.
  —цитат от коментар 64 на mednikarov


  Може и климатично оръжие да е...знае ли човек...

 66. 66 Профил на Молотовка
  Молотовка
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Дебелия мильо ще умори половината държава от жажда, а друга половина ще потопи под вода. Опичайте си акъла, хора. Бийте здраво по гърбина, за да имате Родина....

 67. 67 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Тоест, чака се някой, който да предлага работещи решения, за да свърши работата на тия, които са избрани и получават пари за това?!
  Имаме си избрано правителство, което ръководи изпълнителната власт. Тази власт назначава министри, които ръководят и контролират огромни финансови ресурси. Освен да контролират и харчат тия финансови ресурси, тия които управляват, трябва и да могат да мислят. Но да мислят предварително, ами не когато е много късно!
  Управляващите хич да не чакат, някой да им свърши работата. Ама явно, те на това разчитат. И докато чакат и имитират дейност, дивидентите ще ги обира някой друг. Колкото и да не им харесва. ;)

  Бивш tww09306483.
 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#49] от "tacheaux":

  Може и да е така, тоест да има подземни карстови води около Перник... Но за тази цел трябва да се правят сондажи и помпени станции. Само за съгласуване на проекти за ел.захранване на една помпена станция трябват години... След това трябват и водоеми, че и водонапорни кули. Нито е лесно, нито е бързо. Освен това е скъпо. Повярвай ми... Имам достатъчно трудов стаж във ВиК сектора. ;)

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 568 Разстроено

  Тежък дефицит на визионерско-стратегическа политика. Действията са пожарникарски, кърпене на парче. Вместо да бъде обновена разкапаната ВИК мрежа на Перник с нейните безбройни течове, се минава към източване и на Софийската ВИК.

 70. 70 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 532 Неутрално

  хората говорят че отдавна тези процеси с прехвърлянето на вода си вървят ,от поне два месеца,сега просто легализират някои неща

 71. 71 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1091 Разстроено

  Тази криза показва докъде може да доведе липсата на грам компетентност, подпряна с апатия на обществото и критична журналистика. Между другото Чернобил и потушаването на аварията е едно към едно със сегашната криза. Просто язовира не може да увреди Европа, само поредица от "компетентни" мерки може да остави и София на режим. Което няма да им е за първи път, така че няма да свърши света.

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7412 Неутрално

  Снощи един журналист каза, че гасим пожар с бензин.

 73. 73 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 274 Любопитно

  Наистина ли ще ги чакаме да съсипят всичко, за да се събудим?

 74. 74 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1157 Весело

  половината форумци откровено ме разсмиват...всичките назначения на министри от поне 15г с много малки изключения са на хора които освен да им спускат разни далавери и подобни друго не могат да измислят...те не могат да мислят и не са там да мислят...депутатите и те са същата работа...всеки сам може да види кой е бил министър на което и да е министерство и каква я е свършил....ами никаква,две назад една напред...после пак избори после пак някой малоумник и пак от същото...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 75. 75 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не ми били калинки, най ми били колорадски бръмбари, дето всичко излапват и оставят пустиня след себе си. Язовир "Студена" е изпразнен и прилича на гьол. А от него "Стомана Индъстриз" продължава да точи индустриални количества ПИТЕЙНА вода, за 18 стотинки на кубик.

  https://cdn1.banker.bg/uploads/2019-11/305269/full_tablet_583dac6e-8dc4-42b6-a9e1-ccdc0cd0da8c.jpg

 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3685 Любопитно

  Обь.....оба.....
  Може би най прабългарската дума....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Картата на снимката Борисов ли я начертал ?

 78. 78 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  половината форумци откровено ме разсмиват...всичките назначения на министри от поне 15г с много малки изключения са на хора които освен да им спускат разни далавери и подобни друго не могат да измислят...те не могат да мислят и не са там да мислят...депутатите и те са същата работа...всеки сам може да види кой е бил министър на което и да е министерство и каква я е свършил....ами никаква,две назад една напред...после пак избори после пак някой малоумник и пак от същото...
  —цитат от коментар 74 на не на безразличието


  зам. министрите въртят нещата обикновено,
  но в сила там е да не бутат нещата, които предишния
  е/не е направил. ходи се по едни безкрайно много командировки,
  тотално безполезни от упралвенска гледна точка, правят се оперативки
  с коване на закони не на коляано ами на върха на маникюра,
  накрая някой юрист или подобен е натоварен да оправи батаците,
  които той не само че не оправя, ами изобретява нови такива.
  това е ясно, само дето не е ясно, как човек може да си плюе в устата
  непрекъснато, само и само да си запази службата.

 79. 79 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Ти да видиш!
  Ще похарчат едни 100 млн. държавни пари за да носят вода от майната си за да може схемата на 'Стомана' да продължи да работи!
  И защо не от Пчелина? Да не би да има някакъв важен ВЕЦ, който се нуждае също от вода? :)

 80. 80 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  ... Между другото Чернобил и потушаването на аварията е едно към едно със сегашната криза....
  —цитат от коментар 71 на stoiank

  Катастрофата в АЕЦ "Чернобил" е предизвикана съзнателно от външни сили, като нанася нокаутиращ удар на СеСеСеРето. Експерименти, като този, довел до катастрофа, са били правени многократно в други АЕЦ. Но в случая е било наредено на няколко пъти да се забави началото на операцията, напълно съзнателно за нареждащия, завеждащият сектора "Атомна енергетика" в ЦК на КПСС Георгий Копчински, което е довело до " отравяне" на реактора и неуправляемост на реакцията. А после последствията от катастрофата са довели до много жертви и огромни загуби за икономиката. Това е била и целта на предизвиканата катастрофа. И за нея операторите нямат никаква вина.

 81. 81 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Очевадно, опит да се настроят софиянци срещу провинцията. ББ отново в стихията си и всички около дружно в захлас. Вече на глед БНТ и Нова. Само частично Бтв
  —цитат от коментар 24 на evtimvz


  -Аз съм потомствен софиянец от 19 век насам и подържам предоставянето на вода за Перник, чрез софийскита водоносна мрежа. Онези, които най-много вият срещу това, май са повечето от ,,новите'' софиянци, възползвали се от липсата на софжителство- бивши провинциалисти възползвали се от безконтролното увеличчаване на населението в Столицата. Това е проявана обикновен егоизъм. За София няма да има никакъв проблем за водата, тя има да получава достаъчно вода и от Рила, и от Витоша. Смешни са заканите и на г-жа Фандъкова, че при най-малкия проблем за софийското водоснабдяване ще завърти кранчето и ще спре водата за Перник. Това е проява и на лошо политиканстване, на безсмислени реверанси към избирателитре и'. А, ако бе се случило обратниото и София, а не Перник имаше нужда от помош, как биха реагирали г-жа Кмета и ,,новите'' софиянци! Отдавна София и Перник са почти сбрани в нещо като англомерат и такива водовръзки отдавна трябваше да бъдат направени. Друг е въпросът, че отдавна трябваше държавата да обърне повече внуимание на водната инфраструктура, защото по магистралите, които инак са нужни не може да се прекарва и вода. Нужно е внимание на държавата към всички видове инфраструктури, освен за водоснабдяване и за междуградските и междуселските пътища, и за електроснабдяването на някои места. Т.е. да не се гледа само в една посока и да не се редуват необходимите строежи- днес магистрали и метро, утре водо и електромрежи и т.н.. Без да съм фен на Герб, смятам за правилна идеята им за единен ВиК холдинг, тогава не би трябвало да има и фрапиращи разлики в цените на водата в различните райони на страната- би могло за сметка на такъв холдинг да се постигне в някаква степен подобни бклизки цени за всички региони. В едно разумно общество никой не трябва да страда, заради ,,диференциалната рента''- на едни места, понеже нямат водоисточници да плащат повече от други с достатъчно. Как биха реагирали някои критикари днешни, ако цената на елтока, в Козлодуй и околностите му плащаха по-малко от колкото в райони където няма електропроизводство и обратно? Или, ако поставяха условия да спират тока от тези райони, за да има повече за тях? Не живеем през феодализма, все пак, държават е единна и населението в нея също.

 82. 82 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Истината е че няма достатъчно валежи тази зима 2019/2020 г. В София до момента не е падал сняг (20.1.2020), а вече зимата преваля. През февруари пада малко, а в март пада за 1 ден, ако въобще падне (аз сменям зимните с летни гуми на 01.Март). Така че виновен е дедо Боже, ако въобще можем да го виним. Не паднат ли обилни валежи, само с прехвърляне на вода назад - напред няма да стане, а ако надвисне проблема и над София, не ми се мисли какво ще настане.

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3819 Неутрално

  При БСП поемаше властта, първото им изявление бе, "не се очаква режим на тока".
  При ГЕРБ ще е "воден режим не се очертава".
  И все пак си мисля, че Баце много му се иска да гушне едни 25 млн! ей така!

 84. 84 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Нашата "дермокрация" разсипа цялата система за мелиорации, язовири, канали и системи за напояване и управлението на водните ресурси, създадени по "тоталитарно" време. А значи тъпи и вредни. Тогава се гонеше целта да достигнем 20 милиона декара поливни площи. Сега се гони населението с всички достъпни средства - ниско заплащане, високи тарифи за топлина, вода, енергия и т.н. И който може, бяга да се спасява. Който не може - мре. Диалектика...

 85. 85 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Ясно е че искат да свалят мутрата от власт. Но не реално толкова колкото той направи не се сещам някой да е правил. И на мен не ми харесва, но не бих сменил това управление за едно комунистическо управление на БКП. Защото ако дойде БКП на власт всички знаем какво става. Луканов вдигна цените 2 пъти. Виденов направи долара да е 3000 лв. След това тройната коалиция, после Орешарски дето 1 г. протестираха хората срещу него. И в същото време БКП не направи нищо, освен кризите, които докарваше.
  А сега тези дето се водят десни искат да докарат БКП на власт, защо?

 86. 86 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  В материала горе се споменава няколко пъти името "господ", иска се да помогнел.
  Само да кажа на комунистите, които пишат името на Господа с малка буква, че няма как да стане така. Каква помощ искате, като даже не пишете правилно името на Господа?
  Разбира се България е християнска страна и като се каже Господ се разбира Господ Иисус Христос.
  Комунистите едно време почнаха насила след 1944 г. да пишат грешно името Господ, защото са антихристи. Сега защо някои хора продължават?
  От глупост? От подлост? От незнание?

 87. 87 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Не беше ли по-евтино и по-бързо направата на сондажи,за да се хванат средно дълбоките води,които са с постоянен дебит??? Само питам,защото и Перник щяха да имат вода и София също,а сега и двата града могат да минат на воден режим. Проблемът на Перник не е само доставката на водата. На Перник трябва да бъде подменена цялата водопроводна мрежа на града,за да не изтича по улиците,а да отива в чешмите. Този въпрос правителството как ще решат въпреки,че имат "професионален" пожарникар??? А защо е професионален,защото правителството решават възникналите въпроси като при пожар,вместо да бъдат решавани превантивно.

 88. 88 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До # 82 coffe.bean. Не заблуждавай хората,не е виновен дядо Господ...Виновен е този,който е разрешил да се правят вецове на язовири предназначени за питейна нужда,а не за промишлена. Който искаше да си строи вецове,за да печели от електричество,трябваше сам да си построи и язовира за тази цел. Тогава щяхме да видим колко веца ще бъдат построени...

 89. 89 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Има и един друг въпрос,който прокуратурата трябва да проверят. Какви такси внасят собствениците на вецове в държавната хазна?

 90. 90 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#64] от "mednikarov":

  сложи си снимката, бе, за да има какво да се заплюва!

 91. 91 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2832 Неутрално

  Връзката между Перник и София щяла да бъде реверсивна: днес София дава вода на Перник, утре — обратно (ако се наложи). Това ми звучи като да се свържат с тръба язовир и градски басейн — язовирът ще напълни басейна, но обратното не виждам как ще стане.

 92. 92 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 524 Неутрално

  В Университета по архитектура,строителство и геодезия има Хидро-технически факултет.Интересува ме само и единствено мнението на преподавателите там,а не мнението на министри-калинки,кметове-смешници и други подобни "специалисти" около трапезата на властта!

 93. 93 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Ню йорк'ската водоснабдителна система е нещо уникално строено преди повече от 100 години хубаво ще е да се поучат от нея защото нито валежите , реките и планините липсват на България.
  Водите от планината Адирондак и Катскилс се пренася през тръбопроводи по дъното на река Хъдсън в езера разположени на изток от реката до едно крайно езеро с язовирна стена (дам) откъдето поема пътя си към града и кварталите му. Сигурен съм че хидромелиоратвните инженери в България са запознати с този уникален за времето си проект. Нежду другото ню йоркската вода се слави с една от най чистите и добри води за пиене в света и много мой гости от София са го потвърдявали. Софийската вода също е много добра както и тази на Виена.

 94. 94 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  В подкрепа на единствения колега по-горе, който дава разумно предложение - само един истински хидроинженер като ахмет доган може да оправи положението.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 95. 95 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Ако в миналите години бюджетния излишък не си го разпределяха,а отиваше за водоснабдяване сега ситуацията щеше да е друга.

 96. 96 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 52 Весело

  То че решенията се вземат от некомпетентни хора,едва ли някой се съмнява в това:)
  —цитат от коментар 32 на nkk81


  Къде е хидроинженера, когато най има нужда от него?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 97. 97 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 455 Разстроено

  Има една страна, която е водеща в света!
  Поканете експерти от Холандия, ще ви построят всичко което поискате, ще закарат вода и на връх Мусала, само не си играйте на корупция с тях!
  Платете, и ще бъде готово за онзи ден!
  Но едва ли, при толкова хидроинженери, завършили философия кметици, даскалици по руски,, начело с Пожарникар и прочеве тути -кванти!
  Няма да изпуснат кьоравото, не!
  А хората- вълците ги яли!
  Но, пада им се!

 98. 98 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Евала за картата

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 99. 99 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мондиана":

  не са конпентентни . но пък са курунпирани . жалка раота.
  мноо ти благударя за ония музички. можи ли оште една за да пунесеме оправленскте прустотии по лесно?

 100. 100 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  само като ги слушах ...и като видях терена в гугъл мапс....ужаст...тия са хипер-некомпетентни...за 45 дни не знам дали ще има проект готов,а и трябват мноого сериозни и компетентни хора,а светата герберска простота....не е да строиш нискокачествени пътчета и паркчета с пейки за 10 бона...тая криза тепърва ще се разраства...
  —цитат от коментар 47 на не на безразличието


  Може да са го построили междувременно и сега да искат да го обявят. А може и да нямат никакво намерение да го строят, но искат да усвоят парите или да охлабят жилата на общественото недоволство. Гледай по-широко на нещата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK