Завръщането на плановата икономика

Социалната роля на лотариите в обществото ни не е обект на тази статия. Важен е отрицателният сигнал, който изпращат управляващите към бизнеса, с желанието си за национализация на цял един сектор

© Надежда Чипева, Капитал

Социалната роля на лотариите в обществото ни не е обект на тази статия. Важен е отрицателният сигнал, който изпращат управляващите към бизнеса, с желанието си за национализация на цял един секторТекстът е препечатан от сайта "Консерваторъ". Никола Филипов е управляващ партньор на Innovo Investment Management. Завършил е "Управление на инвестиции" в университета в Рединг, специализирал е "Бизнес анализ и оценка" в Лондонския университет за икономика и социални науки (LSE) и "Финанси" в УНСС.


В последните години е модерно политици да се самоопределят като "десни", без да имат абсолютно никаква престава какво означава това в политически и икономически аспект. Падането на комунистическия строй и преминаването на България от планова към пазарна икономика увеличи доходите и подобри стандартa на живот на всички социални класи. Причините за това бяха възможността да правиш частен бизнес и приватизацията на неефективните държави предприятия, за да могат предприемачите под силите на търсенето, предлагането и конкуренцията да ги управляват по-ефективно и да създават стойност за цялата икономика.


В първите дни на 2020 година, ако човек слуша новините, ще си каже, че в България тече процес на обръщане от пазарна в планова икономика. Ситуацията в страната е такава, че открито се говори за национализация на частни компании и създаване на нови държавни мегаструктури. Нещо, което се считаше за далечен спомен от комунизма.
Борбата с водната криза – да гасиш огън с бензин


През изминалата седмица правителството обяви спешна мярка за борба с водната криза в страната – създаване на държавна мегаструктура с капитал 1 млрд. лева, която да консолидира в себе си всички държавни ВиК дружества. Цялата идея на управляващите е държавата под контрола на министъра на регионалното развитие да упражнява по-голям контрол над сектора, което в крайна сметка да повиши качеството на предлаганата услуга и да я направи по-достъпна и евтина.


Практически и исторически е доказано, че държавата не може да доставя крайни услуги по достатъчно ефективен начин, така както това прави частният сектор. Нима БДЖ предлага качествена услуга? Държавните болници, които всяка година генерират нови и нови дефицити? Които всички ние чрез данъците си покриваме? Основната причина за водната криза в страната е безхаберието спрямо ВиК сектора от страна на централната и местната власт през последните 20 години. Новата държавна структура ще натовари държавния бюджет със средства, които не са били предварително бюджетирани. Данъкоплатците от своя страна ще трябва да го финансират или с по-високи данъци, или чрез поемането на допълнителен държавен дълг.


Създаването на поредната държавна структура, която просто да преразпределя огромен публичен ресурс по икономически неефективен начин и да се управлява от същата система, която остави голям град в държава - членка на Европейския съюз, през 2020 г. в режим на водата, просто не е рационално управленско решение.


Наливането на милиарди левове публичен ресурс няма да реши абсолютно нищо.


Единственото устойчиво и икономически ефективно решение е изваждането на държавата от сектора като генезис на всички проблеми в него, а не това, което ни се предлага – повече държавно участие. В многомилионна София няма режим на водата именно защото държавата е извадена от процеса на предлагане на тази услуга, която се управлява от международна компания с огромен опит и познания. Не от политически назначения в държавните дружества, на хора, които нямат абсолютна никаква представа от сектора.


Единственото устойчиво и ефективно управленско решение е само едно. Вместо държавата да инвестира милиарди публичен ресурс в сектор, който доказано не може да управлява, то трябва да излезе от него. Вместо да се апортират държавни дружества в капитала на друго държавно дружество, тези компании трябва да се приватизират. Или поне да се отдават на концесия на професионални мениджъри с доказан опит в предоставянето на този тип услуги. Друг съществен позитив от излизането на държавата от ВиК сектора ще бъде намаляването на неефективната администрация. Което ще намали и публичните разходи на страната, теоретично позволявайки на държавата да не трупа бюджетни дефицити – които да покрива с увеличение на данъчната тежест или емитирането на нов държавен дълг.


Държавата като доставчик на лотарийни билети


Ударите по лотариите се оказаха удобна тема за политиците, особено преди избори (или преди вот на недоверие). Тези компании съумяха да създадат и разработят огромен пазар, който потребителят явно цени високо, съдейки по парите, които хората харчат за лотарийни билети. Поради това отново се заговори за национализацията им. Социалната роля на лотариите в обществото ни не е обект на тази статия. В чисто икономически аспект е важен принципът – отрицателният сигнал, който изпращат управляващите към бизнеса с желанието си за национализация на цял един сектор. Де факто посланието е следното:


"От днес за утре държавата може да те национализира, въпреки че не нарушаваш законите на страната, въпреки че плащаш данъци и работиш в един изключително тежко регулиран сектор както българското, така и от европейското законодателство.


Подобни послания са пагубни за бизнес климата и представляват


тежък удар върху частната собственост, която е от фундаментално значение за всяка пазарна икономика.


Увеличава финансовата несигурност в икономическите агенти, които от своя страна намаляват инвестиционната си активност в подобен тип държави. Идеята тази дейност да се извършва само от Спортния тотализатор – създаване на държавно гарантиран монопол за сметка на национализация на частни компании е опасна стъпка на завръщането към планова икономика. Какво ли ще стане в някой бъдещ момент, когато някой притеснен за морала на обществото политик реши, че интернет има деструктивно въздействие върху обществото и достъпът до него трябва да бъде контролиран от държавата? Точно както е било през комунизма с телевизията, радиото и изкуството.


Това бяха икономическите измерения на тези две ключови събития от 2020 година – грешни и вредни. Дългосрочните политически измерения ще бъдат също негативни, защото десният избирател не е представен в управлението на страната. Към момента в българската политическа система не съществува истински дясна партия, която да води реална дясна икономическа политика – базирана на ниска данъчна и административна тежест, ниски публични разходи, защита на свободния пазар, личната свобода и частната собственост. Партия, която да бъде ефективен противовес в парламента на всички леви икономически политики, които българската политическата класа налага.


Този процес на "олевяване" не тече само в България. Същата тенденция можем да проследим и в ЕК, чиято основна функция в последните 10 години е да преразпределя обществен ресурс от продуктивните към непродуктивните класи на европейското общество. Кариерни бюрократи без опит в частния сектор налагат на бизнеса по какъв начин и на каква цена да оперира. От огромно значение е да бъде обяснявано на разбираем език защо десните икономически политики ни правят по-богати и свободни – и защо левите ни правят по-бедни и ограничават личната ни свобода.


Или казано по друг начин – защо държавното ВиК дружество няма как да ни предостави питейна вода на пазарна цена без дотация от нашите данъци и защо държавата няма как да оперира ефективно една лотария, както това може частният бизнес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  И според Лондонския университет по икономика какъв точно бизнес е лотарията? Айде бегайте там където сте учили да си довършите образованието...

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Кой ще инвестира в такава държава, в която всеки момент може да ти национализират бизнеса.

 3. 3 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  И къде са сега форумните псевдо консерваторите да коментират? Или те са си създали свои представи за консерватизма?
  Хайде давайте , защо мълчите?

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 990 Весело

  Браво, авторе! И аз мисля, че тече процес на централизация. Путинизация го наричам. Една шайка е сложила ръка на обществените ресурси. Никакъв бизнес извън контрола ѝ не може да съществува. Изключение прави аутсорсингът, но ще опитат и на него да скроят капа. Връщаме се на ниво икономика по Указ 56 от Бай Тошово време.

 5. 5 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 266 Весело

  30 години след 10 ноември десни политици от Герб и от ЕНП започнаха да проглеждат и са благосклонни към приватизацията. Това е по-важното, а не дали лотарията ще стане държавна. Очаквам Иво Инджев и Ил.Василев да започнат да си късат ризите.
  Ал.Йорданов вече се е „прегърнал“ с герберите!

 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Кой ще инвестира в такава държава, в която всеки момент може да ти национализират бизнеса.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Нашите консерватори сега национализират бизнеса на черепа.За по-пълните бизнесмени , засега мълчат.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5146 Весело

  Да прибираш парите на нетрезво мислещите се нарича бизнес.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  "... десният избирател не е представен в управлението на страната."

  Доста убедителен анализ, както може да се очаква от автор с образованието и кариерата на Никола Филипов, но това изречение наистина забива пирона.

  Както много пъти съм писал: да убедиш 2+ милиона пълнолетни и уж рационални българи, че верният ученик на бае Тодар е "десен" - за това се изисква мефистофелски гений и немалко хуцпа.

  А който се чуди какво ще стане с водата на България, когато ВиК дружествата бъдат КЪНЦЕНТРИРАНИ В ЕДИНЕН ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ по Вълко-Червенковски, нека да види докъде е докарано БДЖ.

  Само дето аз не съм се возил на български влак поне 35 години, докато вода пия всеки Божий ден...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Какви самоотвержени и жертвоготовни бизнесмени, дето разработили пазара за лотарийни билети!? Да им дадат и пазара на леки наркотици! Или да приватизират НАП и Полицията, зер държавата не може да се справи с толкова ангажименти. Тоя дето изобщо разреши частни лотарии и повсеместната им реклама е за затвора! Егати бизнеса наречен хазарт, че и да ги съжаляваме...

 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  "... десният избирател не е представен в управлението на страната."Доста убедителен анализ, както може да се очаква от автор с образованието и кариерата на Никола Филипов, но това изречение наистина забива пирона.Както много пъти съм писал: да убедиш 2+ милиона пълнолетни и уж рационални българи, че верният ученик на бае Тодар е "десен" - за това се изисква мефистофелски гений и немалко хуцпа. А който се чуди какво ще стане с водата на България, когато ВиК дружествата бъдат КЪНЦЕНТРИРАНИ В ЕДИНЕН ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ по Вълко-Червенковски, нека да види докъде е докарано БДЖ.Само дето аз не съм се возил на български влак поне 35 години, докато вода пия всеки Божий ден...
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Тъжно е. Но това е положението. Когато им навреш истината в очите пък се сърдят.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Лотарията и тотото са продавачи на надежда и капан за наивници. Да не говорим за плащането на печалбите. Печелиш 1 милион - дават ти 200 хиляди и после за 20 години по 40 хиляди годишно. Да не ги изхарчи българина за глупости.

 12. 12 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тцтцтц, какво доживяхме. Нали "Консерваторъ" бяха гербери, проксита на Харизанов, тролове, глупаци и т.н. и т.н. Какво доведе до тази промяна да ги видим тук на страниците на Дневникъ?

 13. 13 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  не виждам основателна причина Дневник да препечатва платени на друга медия материали, поне да вземат те директно кеша

 14. 14 Профил на ivant88
  ivant88
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Истината е, че хората сами си харчат парите за билет чета, никой не ги е принудил. Така, че съм против национализацията, така както и моят дядо е бил против нея след 1944 година.

 15. 15 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Добра или не, тази дейност е законно развивана в продължение на години, разработван е пазар и реклама. А, това са огромни вложения.
  И когато започне да се изплаща , изведнъждържавата казва: "Мерси, че разработихте бизнеса, но от утре го почваме ние. "

  И това се прави с умишлена цел, всеки един бизнесмен да знае, че е в ръцете на премиера. Ха е решил дасе прави на непокорен, ха са му ликвидирали целия бизнес само с едно щракване на пръсти.
  Кой нормален инвеститор ще влезе в тая държава, освен такива, които играят с властта и с премиера.

 16. 16 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Лотарията и тотото са продавачи на надежда и капан за наивници. Да не говорим за плащането на печалбите. Печелиш 1 милион - дават ти 200 хиляди и после за 20 години по 40 хиляди годишно. Да не ги изхарчи българина за глупости.
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Това е частен бизнес. Не е твоя работа да му търсиш кусури. За това си има собственик. Друг е разговора за лицензите но те са дадени .

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Лотарията и тотото са продавачи на надежда и капан за наивници. Да не говорим за плащането на печалбите. Печелиш 1 милион - дават ти 200 хиляди и после за 20 години по 40 хиляди годишно. Да не ги изхарчи българина за глупости.
  —цитат от коментар 11 на Vlado Nikolov


  Това е частен бизнес. Не е твоя работа да му търсиш кусури. За това си има собственик. Друг е разговора за лицензите но те са дадени .

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 273 Неутрално

  И някой съмнява ли се, че след време, когато нещата се уталожат, тихомълком "държавата" пак ще отпусне монополната хватка, но този път в ръцете на своите хора.

 19. 19 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Весело

  Сега веднага ще си проличи кои са комунистите във форума! Не че не ги знам кои са...

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  До коментар [#6] от "К2":

  Влади Горанов каза, че това не е национализация, а монополизация. Ако не бъркам, КЗК не беше ли създадена, за да се бори с монопола? Или държавният монопол е разрешен според финансовия министър? Не трябваше ли частният и държавният бизнеси да са равнопоставени? Да им се предоставят еднакви условия за развитие и да са подчинени еднакво на законите?

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Абе Дневник сериозно започна да цитира тия дихатели от Консерваторъ, които са доста комична пасмина от самоназначили се "експерти".

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#6] от "К2":Влади Горанов каза, че това не е национализация, а монополизация. Ако не бъркам, КЗК не беше ли създадена, за да се бори с монопола? Или държавният монопол е разрешен според финансовия министър? Не трябваше ли частният и държавният бизнеси да са равнопоставени? Да им се предоставят еднакви условия за развитие и да са подчинени еднакво на законите?
  —цитат от коментар 20 на Fiji


  +

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Олигархията е леко подразнена.... това е добре.

  Любовта ще спаси света!!!
 24. 24 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  В момента на национализацията, Авионамс имаше осигурени договори за 200 милиона долара, по линя основно на НАТО. Сега самолетите ни ги ремонтират в Беларус. Това е резултата от национализацията. Нигога държавата не е била и никога няма да бъде добър стопанин, на каквото и да било. Във Венецуела национализираха петролният сектор и всички знаем какъв е резултата. Чавес и шайката цоциалисти, които го направиха, обещаваха, че народа ще рязко ще забогатее. В крайна сметка затъна в такава бедност, в каквато не е бил никога, а петролният сектор в страната е в пълен колапс.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 25. 25 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 766 Неутрално

  И някой съмнява ли се, че след време, когато нещата се уталожат, тихомълком "държавата" пак ще отпусне монополната хватка, но този път в ръцете на своите хора.
  —цитат от коментар 18 на BULEXIT  +++
  Заиграването и в двете посоки е крайно зловредно за икономиката, откъдето и да го погледне човек. Национализации и приватизации - това е кошмар за всеки инвеститор, освен ако не е "от нашите"...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 26. 26 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Кой ще инвестира в такава държава, в която всеки момент може да ти национализират бизнеса.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Пробвай в Германия да организираш лотария... че и да я наречеш "национална" и после пак попитай! У нас никой не национализира ничий бизнес, а направо заедно с мутрите си го изземват възползвайки се от служебно положение, съдии, съдии изпълнители и разни други. ... разликата е голяма, защото бизнеса си остава пак частен.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  До коментар [#26] от "ь":

  Би ли обясни как въобще може да съществува частен бизнес у нас,когато премиерът е комунист?! Как може такава идиотщина да се превъплъти в реалността - държавата да е комунистическа,но бизнеса - частен!!!

 28. 28 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  И някой съмнява ли се, че след време, когато нещата се уталожат, тихомълком "държавата" пак ще отпусне монополната хватка, но този път в ръцете на своите хора.
  —цитат от коментар 18 на BULEXIT


  Норамално е разспространението, софтуерната поддръжка да бъде дадена на частници срещу определени условия, но всички приходи първо трябва да влизат в хазната и от там да става разплащането ... а не като сега ... изчисления на дължими такси и данъци по фриволно тълкувани правила от нек'ъв си чиновник.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Конкретно за лотариите приветствам национализацията. Не е шега. Аз искам лотариите или да фалират или поне да намалят своето присъствие в България, защото хазартът е вреден.
  Няма по-ефективен начин да фалираш един бизнест от това да го дадеш на държавата.

  подпис
 30. 30 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#26] от "ь":Би ли обясни как въобще може да съществува частен бизнес у нас,когато премиерът е комунист?! Как може такава идиотщина да се превъплъти в реалността - държавата да е комунистическа,но бизнеса - частен!!!
  —цитат от коментар 27 на deaf

  Не е комунист а по- лошо ... мутра е :) У нас можеш да развиеш успешен бизнес... но трудно можеш да го задържиш... защото срещу тебеможе да се използва държавата ... щото пък тя е мутренска ... параграф нек'в, по- гаден и от 22 :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 31. 31 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Идеологически брътвежи под какъвто е парцал са еднозначно вредни,както и идеологиите,Правителствена или друга властова намеса в условията на пазарен провал е не само допустима,но и желателна,в някои случаи наложителна.Никъде не съм чел,че е доказано, че държавата не може да доставя крайни услуги по достатъчно ефективен начин, така както това прави частния сектор.не съм чул и за изследвания ,направени според изискванията за научни изследвания.Примера с БДЖ е неадекватен,всеки може да вземе пример за държавни железници,доставящи добър продут и частни ,доставящи не толкова добър,както и за компании в различни сектори,които са били приватизирани и национализирани по няколко пъти и това не се отразило на качеството на услугата.Нужно ли е да давам примера с Витоша спорт и лифтовете на Витоша.В случая с В и К дружествата и създаването на холдинга съм против,но защото виждам повеч потенциалза вреди и рискове,откокото за ползи и възможности.
  За лотарията рева е още по идеологизиран и лишен от логика,не виждам проблем в държавен монопол по отношение на лотариите,никакъв бизнес няма да се национализира.,това предполага обезщетение.Още повече,че по принцип дясно брандирани политици и политически сили са по-често "загрижени за обществения морал" и в повечето случаи те налагат решения от рода на рестриктиви лицензионни режими или ограничения за "неморални според тях бизнеси" ,най-често в сферата на развлеченията.

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#6] от "К2":Влади Горанов каза, че това не е национализация, а монополизация. Ако не бъркам, КЗК не беше ли създадена, за да се бори с монопола? Или държавният монопол е разрешен според финансовия министър? Не трябваше ли частният и държавният бизнеси да са равнопоставени? Да им се предоставят еднакви условия за развитие и да са подчинени еднакво на законите?
  —цитат от коментар 20 на Fiji


  И Конституцията и Общностното право допускат създаването на държавен монопол със закон

 33. 33 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Всеки самозванец стана голям анализатор и тръгна да дава акъл и рецепти, а дневник публикува. Текстът прилича на студентско есе и то на не особено успешен студент.

 34. 34 Профил на Otchuzden
  Otchuzden
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Ех как изведнъж "консерваторите" станаха защитници на частния монопол :) Забавно е също как собствениците на някои медии толкова силно харесаха гледната точка на "консреватора", но не харесаха интервюто на собствениците от Ефбет дето коментираха лисващите 250 млн. от данъци на Национална лотария :)

 35. 35 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Кой ще инвестира в такава държава, в която всеки момент може да ти национализират бизнеса.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Хазартът не е бизнес. Хазартът е хазарт, затова има и отделен закон за него. Както и алкохолът не е просто напитка, а е алкохолна напитка и има специални правила. А, в една напреднала европейска държава алкохолът се продава САМО в държавни магазини. Хайде обратно при шефчетата да си оправите опорките!

 36. 36 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1586 Весело

  "... десният избирател не е представен в управлението на страната."Доста убедителен анализ, както може да се очаква от автор с образованието и кариерата на Никола Филипов, но това изречение наистина забива пирона.Както много пъти съм писал: да убедиш 2+ милиона пълнолетни и уж рационални българи, че верният ученик на бае Тодар е "десен" - за това се изисква мефистофелски гений и немалко хуцпа. А който се чуди какво ще стане с водата на България, когато ВиК дружествата бъдат КЪНЦЕНТРИРАНИ В ЕДИНЕН ДЪРЖАВЕН МОНОПОЛ по Вълко-Червенковски, нека да види докъде е докарано БДЖ.Само дето аз не съм се возил на български влак поне 35 години, докато вода пия всеки Божий ден...
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  .......вменява се ,че ДЪРЖАВНОТО е ЛОШО по ПРЕЗУМПЦИЯ......!!!!?????!!!!......МЕТРОТО СЪЩО е ДЪРЖАВНО и го ПОЛЗУВАТ ЕЖЕДНЕВНО ПОЛОВИН МИЛИОН СОФИЯНЦИ...и
  то с К Е Ф....-пести ВРЕМЕ , НЕРВИ и СРЕДСТВА......!!!!!......ако имаше ВЛАКОВ У-бан и С - БАН подобно в ГЕРМАНИЯ СЪЩО ЩЕШЕ да е МАСОВ и РЕНТАБИЛЕН......мога да СПИСВАМ МНОГО и то с ДЕЙСТВАЩИ и РАБОТЕЩИ ПРИМЕРИ......!!!!!.....но не виждам СМИСЪЛ да СПОРЯ с ФЕНОВЕ на ЛАБОРАНТА продали Б Г А БАЛКАН на ЦЕНАТА на ДВУСТАЕН в ПРЕСТИЖЕН СОФИЙСКИ РАЙОН...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  До коментар [#12] от "dzenlandia":

  "Тцтцтц, какво доживяхме. Нали "Консерваторъ" бяха гербери, проксита на Харизанов, тролове, глупаци и т.н. и т.н. Какво доведе до тази промяна да ги видим тук на страниците на Дневникъ?"
  ============
  Честно казано, не съм се интересувал точно какви са, но такива, дето си докарват консервативен вид с едно Ъ отзад, вероятно ще се борят за място под опашката на коня.

  Еретик
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лео":


  До коментар [#34] от "Otchuzden":


  До коментар [#33] от "zxp53317185":


  До коментар [#32] от "slonsco":

  От общите приказки да минем към конкретните неща. "Търкащите" талончета на Божков се отпечатват в чужбина от чужда компания и се внасят ви продават България недокоснати - направо на лавките. А сега си спомнете преди години когато в два поредни тиража на ДЪРЖАВНИЯТ тотализатор се паднаха шест абсолютно еднакви числа!!! Такава нагла и просташка измама никъде не се е случвала в света! (Освен в Израел). Нима вярвате,че държавата на комуниста Борисов няма да мами хората ако лотарията падне в ръцете му?!

 39. 39 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 873 Неутрално

  Всъщност, относно НЛ, не се ли объркват монополизацията и национализацията?
  Няма ли да има оставки в КЗК? В чий интерес се допуснаха своеволията на Лафка? Национализацията не се ли приложи през 2013 г. като почти се унищожи в някой райони дребния бизнес, за да се осигури комфорт на уж големия държавник Пеевски за контрол над медиите, цигарите и алкохола? В началото НЛ се продаваше само в Лафка и се допусна окупирането на тото пунктовете от тези обекти.

 40. 40 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1185 Весело

  Филипов, освен че е подкован много добре икономически, също така редовна прави за смях родните псевдодесни либерали - може да се види от страницата му във Фейсбук, както и анализите по разни медии и блогове.
  Ще е чудесно ако хора като него управляват държавата, а не селски тарикати, пребоядисани комунета или либерални псевдодесни смешници.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Ич не ми е жал за "бизнеса" на Черепа. Горкият, нямало да може да издържа Левски, ако му закрият далаверата с картончетата.
  Все едно това му е единственото препитание. На тая лудост отдавна трябваше да се сложи юзда.
  Не това обаче е начинът. С национализацията единствено въпросният "бизнес" ще се сдобие с други собственици. Ако някой си въобразява, че нещо от печалбата ще отиде не за частни интереси, да иде на лов за Златната рибка или да пише на дядо Коледа.
  Това, което трябва да се направи, е да се сложи данък от 50% на хазарта като на една абсолютно вредна пристрастяваща и непродуктивна дейност, за сметка на данъците на лекарства, книги и учебници.
  Другото лошо, е че така се създава прецедент. Днес ВиК, утре хазарта, след това оръжейните заводи, болниците, земята и така докато не се върнем оттам откъдето тръгнахме.
  Ама от милиционери, завъшшили Симеоново - толкова.
  Другото братя и сестри е наша работа.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3396 Неутрално

  Трябва да махнат казината и игралните зали.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "Дългосрочните политически измерения ще бъдат също негативни, защото десният избирател не е представен в управлението на страната."

  Това ще да е някакво "умно-красиво" съждение - Понеже ние не сме представени, ще бъде мор след време.

  Да не говорим, че самото съждение фактически не е вярно - Герп са дясна партия и като избиратели (голяма част се смятт за "десни" но гласуват за "по-малкото зло"), и като политика - основната грижа на партията е едрият капитал (Домузчиев, Пееф, строителни олигарси, Ковачки и прочие). Герп никога не се въвеждали либерлани мерки, още по-малко са водили социални политики. По-дясно от Герп, аз не мога да си представя. Всъщност мога - фашизъм, но то е пазарната ниша на Атака и другите патрЕоти, с които не случно управлява Герп.

  over the under
 44. 44 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#35] от "Лео":До коментар [#34] от "Otchuzden":До коментар [#33] от "zxp53317185":До коментар [#32] от "slonsco":От общите приказки да минем към конкретните неща. "Търкащите" талончета на Божков се отпечатват в чужбина от чужда компания и се внасят ви продават България недокоснати - направо на лавките. А сега си спомнете преди години когато в два поредни тиража на ДЪРЖАВНИЯТ тотализатор се паднаха шест абсолютно еднакви числа!!! Такава нагла и просташка измама никъде не се е случвала в света! (Освен в Израел). Нима вярвате,че държавата на комуниста Борисов няма да мами хората ако лотарията падне в ръцете му?!
  —цитат от коментар 38 на deaf


  На талончетата не е възможнозалагащия да сметне шансовете си за печакба,така че за никаква честност каквотои да значи това ,не може да се говори.При тотото вероятността да се излезе комбнация може да се изчисли от всеки.Всяка комбинация е еднаквовероятна и вероятността не се влияе от предишни тегления.
  Июобщо съм далеч от мисълта,че от държавна лотария няма да се присвояват средства,убеден съм в обратното,просто вредите ще са по-малко.приходите за бщджета съпоставими ,може и повече,плюс отпадането на мотивацията за лобизъм и е напълно възможно и увеличение на приходите заради увеличена данъчна тежест.Което е значително по-малко зло,ако изобщо е от увеличаване на данъчната тежест където ида било другаде.

 45. 45 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#24] от "Viva la Evolution":

  Значи правите грешка. Държавата е собственик но не е стопанин. Стопаните са чиновници, които се назначават от борд от чиновници, които пък се назначават от разни ведомствени комисии в разнообразните министерства, които пък се управляват от политици избрани от други политици...и последния да затвори вратата. Поради изброеното, отговорността се размива и в следствие - стопанисването е неефективно. При бизнеса, отговорностите и отчетността са ясни.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#43] от "Отец Сисой":


  ... По-дясно от Герп, аз не мога да си представя. Всъщност мога - фашизъм, но то е пазарната ниша на Атака и другите патрЕоти, с които не случно управлява Герп.
  —цитат от коментар 43 на Отец Сисой


  Хм, още кънти в главата Ви залпът на Аврора...фашизмът или ако щете националсоциализмът са леви идеологии...

 47. 47 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  До коментар [#44] от "slonsco":

  ГЕРБ са десни точно толкова колкото аз съм професор по санскритска граматика. ГЕРБ са си точно народняшка партия, имат от всичко по-малко и много нищо в идеологически план.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 48. 48 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Няма нищо общо между лотарията и водната криза. Първото е хазарт, без реална добавена стойност, с доста вреден ефект върху най-бедните групи от населението, с много агресивна реклама и възможно неплащане на данъци... Освен това в доста държави има монопол върху този сектор. Парите от него спокойно могат да се влагат като инвестиции в образование и спорт.

 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3118 Весело

  До коментар [#44] от "slonsco":

  Тоест,тези стотици и може би вече хиляди хора спечелили от лотарията с талончетата,които показват по телевизиите са подставени лица?! Спрете се! Невъзможно е.
  И обратното - фасулски лесно е технически да се манипулира сферата с топките,която ползват от спортният тотализатор.

 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3321 Неутрално

  Ми дааа! И клозет да си построиш, пак план трябва да имаш.
  Навъдиха се дървени философи-либерасти, всичките завършили престижни западни университети, дето пропагандират срещу заплащане. Този дали щеше да пише безплатно? Вярно е, че стандартът нарастна с 20-30%, , то е благодарение на факта, че производството за 30 години нарастна 10 пъти, технологиите и производителността на труда 5 пъти. Някой забранява ли на "частния бизнес" да докарва вода? Някой забранява ли им правят магистрали и ж. п. линии, ел.централи и ел.проводи? И каквото и да е. Те единственото което научиха е да присвоят нещо готово или природно, или парички накуп. Очевидно управляващите за да организират държавни структури за строителство и стопанисване са се намерили в чудо и на прага на катаклизъм.

 51. 51 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  В първата част на материала - за проектирания нов държавен мастодонт във ВиК-сектора, съм съгласен.

  За втората му част -има едно голямо "НО".
  Не е нужно човек да е голям специалист, а просто да се довери на здравия си разум, за да прозре, че има нещо безкрайно нередно в това, което правеше НЛ. По закон рекламата е забранена, а те се вихрят в прайм-тайма едва ли не със собствена телевизия - ПТС-и, които вземат интервюта от мястото на събитието. Няма такава наглост. А ДКХ на практика действа
  Второ - кой му е казал на автора, че:

  "плащаш данъци и работиш в един изключително тежко регулиран сектор както българското, така и от европейското законодателство" (цитат).

  Нищо подобно, точно по фискалната част на уредбата законодателството е такава разкрачена мома, че почти всико е оставено на добрата воля и на "съзнанието" на организатора - хелем пък в частта на талончетата на НЛ...

  Всъщност с т.нар. "национализация" на въпросните игри, закачката е в парадоксалния дисонанс: няколко години държавата се остави НЛ да се награби и да се навилнее пред глажданите с липсата на всякаква мярка в своята алчност и агресия за продажби, а сега - махалото отиде в крайното решение, че дейността може да е само държавна. Съвсем друг въпрос, че може да има някакво златно сечение, но предвид качеството на политиците ни и на контролните органи на държавата - намирането на това златно сечение си е чиста мечта...

 52. 52 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  А ДКХ на практика действа
  —цитат от коментар 51 на inn


  като отдел във фирмата (НЛ).

 53. 53 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#44] от "slonsco":

  Все някъде някой знае колко точно е печалбата от тези Лотарии. Тази печалба може да се регулира и контролира. В някои страни, например Австралия редовно се контролират чиповете на игралните автомати, като се следи изплащаните суми да не са по-ниски от 30% от постъпленията. Любопитен съм какъв е процентът на печалбите в БГ лотариите. По мои наблюдения, не повече от 5%.

 54. 54 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Г-н Филипов много добре е представил теорията,но ще му е много трудно да я приложи на практика
  у нас,където черногледството е на първо място,да не говорим за другите ни достойнства,които Бай Ганьо ги е потвърдил.Но има и външни интереси,които им съдействат,та всеки си пази интереса.

  mihala
 55. 55 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#44] от "slonsco":Все някъде някой знае колко точно е печалбата от тези Лотарии. Тази печалба може да се регулира и контролира. В някои страни, например Австралия редовно се контролират чиповете на игралните автомати, като се следи изплащаните суми да не са по-ниски от 30% от постъпленията. Любопитен съм какъв е процентът на печалбите в БГ лотариите. По мои наблюдения, не повече от 5%.
  —цитат от коментар 53 на Oggie Petkov


  При игралните автоматие лесно,процента печалба е предварително заложен,контролира се този параметър и толкова,Казиното лицензира определени чипове с предварително зададена норма на печалба между 20 и 70 % и периодично правят проверки дали са манипулирани и санкциите са такива,че никойне е идиот да го прави.Така процедират и в Лас Вегас.Иначе разместват чиповета на различни машини и сменят мястото на машините и лова на машината с по-голям процент е част от играта.И хазарта в казината е друго,най малкото човек отива в казино с цел да играе и ако е с правилната настройка,т.е отива с пари,които смята за похарчени за забавление,а ако има печалба е бонус.И аз понякога влизам в казино с тази нагласа и в общи линии съм някъде близо до нулата,емоционално съм бил и на задрава печалба и здрава загуба,в смисъл загубил съм яка печалба,но реално най-много само незначителната сума ,с която съм отишъл да играя,

 56. 56 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Спокойно, ще ги вземат от Черепа и ще ги дадат на Шиши. Няма да ги национализират ;)

 57. 57 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  И според Лондонския университет по икономика какъв точно бизнес е лотарията? Айде бегайте там където сте учили да си довършите образованието...
  —цитат от коментар 1 на Хи-хи


  Вие така говорихте и за банките, ако не сте забравили. Какъв бизнес е банката, взема един пари срещу ниска лихва и ги дава срещу висока. Проста работа. Банка на загуба няма! Да си ги пазим пазара за нас си, а чужденците да имат право да инвестират само в производство. И какво стана "нас си" - Първа частна, Банка за земеделски кредит, Елитбанк, КТБ, Агробизнесбанк, Туристспортбанк...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 58. 58 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#31] от "slonsco":
  Виж сега.
  Да, по принцип държавата може да решава проблеми на обществото по начин поне колкото частния бизнес.
  Но всички държави са различни.
  Едно е Швеция и другите скандинавии, друга е Държавата на Балканите, в Средна Азия или в арабските страни и Африка.
  Конкретно у нас така се получи че след 30г управление на бае Тодар, 10г управлява пазвантина му дето ми разтривал ушите и аверите им.
  Въртим, сучим - пак дотам я докарахме.
  Нема вода, крадат като разпрани и разни тъпи прокурори и милиционери правят тъпи сценки за матряла.
  Все пак - демокрация е и имаш свободата да си взмеш дърмите и си намериш по-доброто място в тоя свят където да прекараш живота си.
  Младите го правят.
  "Аз съм прост и вие сте прости. Затова се разбираме." казва човекот и е прав.
  Тука е така.
  Прости хора си избират прост човек да ги управлява.
  Щом им харесва - нема лошо.
  Аз лично съм си ок тука. Живея си животеца и много-много не им се вдявам.
  Знам, че по някое време на простите ще им писне и ще почнат да правят грозни неща с простия дето ги управлява.
  Не мога да го мисля.
  Да се оправя, щом се е хванал на това хоро.

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3842 Весело

  Няма нищо общо между лотарията и водната криза. Първото е хазарт, без реална добавена стойност, с доста вреден ефект върху най-бедните групи от населението, с много агресивна реклама и възможно неплащане на данъци... Освен това в доста държави има монопол върху този сектор. Парите от него спокойно могат да се влагат като инвестиции в образование и спорт.
  —цитат от коментар 48 на 4okuto


  Има всичко общо между двете кризи и то е абдикацията на държавата от основните си задължения.

  klimentm
 60. 60 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  Няма нищо общо между лотарията и водната криза. Първото е хазарт, без реална добавена стойност, с доста вреден ефект върху най-бедните групи от населението, с много агресивна реклама и възможно неплащане на данъци... Освен това в доста държави има монопол върху този сектор. Парите от него спокойно могат да се влагат като инвестиции в образование и спорт.
  —цитат от коментар 48 на 4okuto


  Забравяш, че първият директор на държавното тото след промените - доцента от УНСС Цветан Цветанов беше разстрелян показно пред дома си. По-късно тотото "изтегли" два последователни уикенда два еднакви тиража. Пак от тотото тръгна кариерата на мама Цфинкя. А преди 3-4 години джакпота удари племенницата на кмета на Симитли, през чието село скоростно преминаха европроекти за 120 милиона лева.

  Освен нови гангстерски войни, нагласени тиражи и афери с легализиране на подкупи, от държавно тото друго не може да се очаква.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 61. 61 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#60] от "cinik":

  Съгласен съм, но не мисля, че сега е много по-добре и няма афери или кражби, свързани с тези лотарии. Разликата е в това, че сега имат лъскава опаковка и много, много агресивен маркетинг.

 62. 62 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Нима вярвате,че държавата на комуниста Борисов няма да мами хората ако лотарията падне в ръцете му?!
  —цитат от коментар 38 на deaf


  ОК, нека тогава хазартът остане частен, данъкът да е 50%, както в тотото и приходите да отиват в спортното министерство. Предполагам ще има конкуренция, а? Ти да не мислиш, че ротативките по казината не са програмирани? Или че някой може да провери отпечанати талончета? А талончетата се печатат в чужбина, защото така е по-сигурно за собственика, не за търкащите или данъчните.

 63. 63 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Хаха, живота на всички социални класи през "демокрацията" се бил подобрил неимоверно? Нема по голям виц.
  А на несоциалните класи, които са над 80 процента от двукраките на територията 🤣

 64. 64 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 91 Неутрално

  "Завършил е "Управление на инвестиции" в университета в Рединг, специализирал е "Бизнес анализ и оценка" в Лондонския университет за икономика и социални науки (LSE) и "Финанси" в УНСС."

  С последното не бих се похвалил!

  Та, колегата, колко цитирания има?!

  Или идеята е да пляскаме поредната публикация с гръмко заглавие, щото не виждам решения в това словоизлияние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK