Ключът не е в суровите наказания на непълнолетните

Борисов и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха с бащата на убитото момиче.

© Фейсбукк/Бойко Борисов

Борисов и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха с бащата на убитото момиче.Грета Ганева е адвокат, водила е дела по правата на човека пред съда в Страсбург. Коментарът й е от "Фейсбук" и е по повод намерението на ГЕРБ да внесе промени в НК за по-тежки наказания на непълнолетните убийци. Новината беше съобщена от премиера Бойко Борисов, който се срещна с бащата на убитата в с. Галиче 18-годишна ученичка Андрея.


Наказание може да се налага върху човек, който разбира свойството и значението на постъпките си. До навършване на пълнолетие детето не е стигнало в пълнота до тази фаза и все още се формира. Детската личност продължава да расте и изгражда.


Ако ще налагаш по-тежко наказание върху някой, който именно поради своята незрялост е извършил престъпление, позитивен ефект няма да има. При незрялата личност не може да мислиш, че тежкото наказание ще има възпиращ ефект, още по-малко пък възпитателен или поправителен.


Та, ако искаш да няма престъпления, извършени от непълнолетни, простичко е! В правилната политиката към децата и семействата е ключът. Не в суровите наказания.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK