Oтносно национализаторската носталгия обзела "Борисов 3"

Юли 2019 г. – уговаряне на "феър плей".

© правителствена пресслужба

Юли 2019 г. – уговаряне на "феър плей".Евгений Кънев е доктор по икономика. Коментарът е от профила му във "Фейсбук".


Преди да се анализират тежненията по одържавяване на частна собственост, следва да се прави разлика между национализация и експроприация. В първия случай държавата купува частна собственост по пазарна оценка; във втория директно отнема собственост, както стана през 1947 г.


Да припомним, че преди случаите ВиК и хазарт това правителство национализира военния завод "Авионамс" срещу 30 млн. лв. и за малко да успее с "Дунарит" чрез придобиване на частно вземане, който опит беше осуетен с неочаквано погасяване на вземането от собственика на "Дунарит".
Анонсираните в публичното пространство идеи за държавната намеса в секторите ВиК и хазарта


не дават ясна представа как точно ще рефлектират върху участието на частния сектор.


Единственият ясно артикулиран публично аргумент за холдинг ВиК е за осигуряване на възможност държавата да инвестира в сигурността и подобряването на мрежата, за което преобладаващо общинските оператори нямат капацитет. Поне на мен не ми е ясно как точно държавата ще налива инвестиции в дружества, където е преобладаваща общинската собственост, освен чрез увеличение на техния капитал; ерго – намаляване или отнемане на отговорността на общините за техните водни ресурси, което не вещае нищо добро. Нито пък качеството на държавното управление, видно от случая "Перник", успокоява. Но остава фактът за одържавяване на общинска собственост.


От друга страна, възможностите за участието на частния сектор на концесионен принцип като в София са


ограничени поради липсата на мащаб, който да прави концесията атрактивна.


Преди години EBRD беше финансирала проучвания за концесия на обединени ВиК (Варна + Шумен и Пловдив + Бургас) за постигането на мащаб, но опитите се провалиха поради негативен резултат. Разпространяваните слухове, че държавният холдинг щял да се приватизира, са абсолютно безпочвени, освен ако не става дума за частно участие на наши олигарси.


Много скъпи обаче могат да излязат плановете за въвличането на софийските водни ресурси в спасяването на Перник. Защото договорът за концесия на "Софийска вода" реално прехвърля правата за ползването на софийската инфраструктура и нейните водоизточници към концесионера. Всяко неодобрено от него ад хок действие на държавните и общинските власти могат да доведат до скъпи за България искове в международни съдилища.


То е същото да дадете апартамент под наем и да поискате да настаните ваш гост в една от стаите.


Най-сложен е случаят "хазарт". От една страна е видно, че хазартните дейности придобиха мащаб и влияние, което оказва гибелен ефект върху нацията. Нарицателно стана "търкането на талончета" като метафора за безнадеждност. Затова много хора приветстват намеренията на властта да национализира хазарта и изгони частните оператори.


От друга страна – с какво точно държавата ще е по-добра в директното управление на хазарта? Хипотетично намаляване на хазартната зависимост срещу сигурно намаляване на приходите в бюджета и оттам – в спорта.


Изключително важно е дали става дума за национализация или експроприация. Всяко наследяване на разработените канали за продажба от държавата – и преди, и след изтичане на лицензите –


без компенсация за пропуснати ползи за десетки, може би и стотици милиони, е експроприация.


А ако няма такова наследяване, то държавата следва да остане само с държавния спортен тотализатор. Много хора биха желали експроприация заради съмнителния начин, по който беше завзето публичното пространство, минималните данъци и т.н. Но не бива да забравяме, че ще бъде ударен не само един олигарх, а и много други български и чужди оператори и ще бъде заличен колосален опит на частния сектор от последните 30 години; ще бъде нарушена конституцията и ще бъде лош сигнал за бизнес климата у нас.


Дали опцията с високо данъчно облагане не е по-добра?


Не знам верния отговор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Евгений, другарю, ще отиват в държавата, не в една мутра която е виновна да държавата да е в това състояние! Колкото и да е неефективно управението на приходите пак ще е по-добре да отиват в мутрите които са като тумори които убиват държавността.
  И още, имаш ли някаква зависомост от мутрата божков - за да го подкрепяш най-вероятно да!

 2. 2 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  Мене ако питате управляващите са си чисти крадци, които имат апетит към различни активи. Ясно е, че държавата е лош стопанин и на никой не му пука за материала. Всичко се прави, я да се прецака съперник в бизнеса, я от алчност и завист. Истината е, че колкото повече държавата се налапва с фирмички и предприятия, толкова повече се увеличава бюрокрацията, корупцията и безстопанствеността.

 3. 3 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Ясно, е че говорим за тежки зависимости.
  Освен Божков им се плаща и от Сорос.
  Даже и аз пиша платени коментари директни от офиса на "Отворено общество".

 4. 4 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Весело

  Прокопиев ми дава пари на ръка.
  50лв на коментар

 5. 5 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ходи се прегледай, не си губи времето в писане.

  До коментар [#4] от "Александър":

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Весело

  До коментар [#1] от "bkstoja":

  Според теб мутрата е виновна държавата да е в това състояние, а не самата държава, представлявана от поломените си институции и пробити служители и политици, които любезно са й позволили да дерибейства безнаказано, така ли?
  Еми добре.

 7. 7 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#5] от "bkstoja":

  Господинът написал статията е икономист, които чисто и просто защитава идеята за свободен пазар, който доказано работи, а примери него. От друга страна, ти ги наричаш другар и поставяш несвързан аргументи и абсурдни обвинения. Ако искаш да дебатиране, заповядай. Ако ли не, изобщо не ми влизай в конфронтация. Благодаря.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3286 Неутрално

  И правителството, и вестниците делят олигарсите на наши и ваши.
  Ако бъде ударен Гела или Цеко, друга ще е песента.
  А одържавяванията се правят отдавна във Франция, но за нея не се говори.
  Лично не ме засяга. Нито имам казино, нито търкам билетчета.

  Еретик
 9. 9 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  Във Франция точно да се дава за пример при положение, че се тресе от стачки постоянно точно заради погрешни социални и държавни политики. Вече се изтърка тва говорене "ама вижте Германия, ама вижте Франция". Добре значи, ако Меркел покани бежанците в Германия и ние ли трябва да си отворим границите и да заявим, че всички са добре дошли в България? Трябва вече да спрем да копираме постоянно модели, а да мислим с главите си. Тия национализации наистина създават опасни прецеденти и тъй като живеем в държава без върховенство на закона наистина не се знае кой ще е следващият на който ще отнемат бизнеса.

 10. 10 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Прочетено някъде: "Очевидно властта на Борисов в пред срив и само липсата на реална алтернатива (по скоро желанието на тези във властта да крепят статуквото) го държи начело на държавата -фирма. Но обезпокоителното е друго-в рамките на една седмица се говори за консолидиране на важни икономически отрасли-води и хазарт. И ако трябва да съм честен-съвсем правилно.
  Но проблемът идва от другаде-явно парите,които се крадяха по програми и фондове свършват. От САЩ май ни поемат на ръчно управление като съдебна власт, а отделно Кьовеши ще се разрови, вероятно. По този начин безогледното крадене ще бъде поограничено. И тъй, след като управляващите не могат да си направят нова банка,която да фалират и окрадат,а имат въпиюща нужда от ликвидности за да си плащат и да стоят във властта се минава на заобиколни ходове.
   
  Първо-Холдингът (чрез който могат да източват бюджета чрез поръчки без конкурс под предлога за форсмажорни обстоятелства). Второ-изземване на бизнеси,които така или иначе съществуваха в сивата зона и които бяха поддържани с лобистки закони. За второто не съм толкова сигурен-може да е просто бой с пръчката, за да може брашненият чувал да пусне още брашно,  където е нужно.Тепърва ще се разбере.
   Но всички тези факти, плюс множеството други, по-малки кризи-от престъпности до Здравна каса свидетелства за разпадане на системите (което отдавна е обществен факт). А оттам и на държавата. Във всяко едно нормално общество вече щеше да има критична маса,която да предизвика достатъчно протести,които да съборят системата. Но у нас това става само ако е добре (под)платено. И този неоспорим факт ни дава яснота защо сме на това дередже."

 11. 11 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Сега обвиняват частния бизнес за некадърността и корупцията в държавните чиновници...много партизанско...
  В цял свят частния бизнес създава богатство и просперитет ,само у нас не може ... Обаче причината е у държавата...да станат по-компетентни и да не са такива ибрикчии на олигарсите..

  Ама и герберасти. ...

 12. 12 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 240 Неутрално

  А не може ли вместо почти национализация да се промени леко регулацията и бизнеса да си остане пак частен - ако му изнася де? А увеличените приходи от данък хазарт пак да отиват за спорт.Например - 85-90 процента данък оборот.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  Ако ще национализираме то най-добре е да започнем с концесиите за златото - там ЗАГУБИТЕ са за МИЛИАРДИ всяка година.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  "..Не знам верния отговор.." и Борисов, но на него му казват какво да прави :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#12] от "iavorski":

  Има си различни начини да се таксуват богатите. Може и най-после да се смени данъчната система на прогресивна за тези с приходи над 10-20 бона на месец и да се съберат повече пари за спорт. Така или иначе съм сигурен в едно - национализация е архаичен, сбъркан и грешен подход. Независимо дали става въпрос за бизнес на Божков или на Майка Тереза.

 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  " заради съмнителния начин, по който беше завзето публичното пространство, минималните данъци и т.н." - всеки компромис води до следващ, а в родината ни, са лавинообразни. Лошото е, че са повече от съмнителни, знае се и се трае. Възелът е ужасно преплетен, но и се знае как се разплита. Само където нЕма КОЙ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#15] от "Александър":

  Стига с тази национализация - в цялата западна цивилизация обектите от национално значение са национализирани или ако не - на къса каишка под строг държавен контрол. Само у посткомунистическите кочини Сульо и Пульо некадърни комунета, назначени и уредени бизнесмени, съсипват пазара докато пуска и после след тях... Авгиевите обори ряпа да ядат. Не случайно на запад монопол, картел, олигархия са негативни понятия. А разни "икономисти" дето ще защитават назначени капиталисти и правото им да лочат от държавата в т.ч. и протекции като при татово време, 'щото са некадърни да печелят от подарения им бизнес - еми да фалират - ако бяха фалирали комунетата както в истинската икономика, сега да сме на нивото на Полша че и по-добре - но не - все ще се намери "икономист" , който да е "западно ориентиран" да лиже и маже в ползва на червеног*зите "бизнесмени" , дето ако не е държавната протекция и градска тоалетна не биха могли да управляват.

 18. 18 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Самият дебат да има ли национализация (експроприация) е стъпка в правилната посока. Това показва, че онези които говореха за държавата като за лош стопанин са намалели много и тяхно публично лице става Черепа.

 19. 19 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#17] от "Deaddark":

  До коментар [#30] от "volarok":

  Това се опитвам да им обясня на форумните експерти. Колкото и да не харесвам Божков, човекът си има успешен бизнес модел. Ясно е, че национализацията на лотарията е поръчана от негови завистници. Плюс това, печалбата не само че няма да отива за спорт, ами ще се налива в нови корупционни схеми. Хора не разбрахте ли вече, че БГ се управлява от изпечени крадци на които и 1 лв да дадеш да стопанисват ще го гепат ?
  Какво да говорим за бизнес с милиони левове нетна печалба ...

 20. 20 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#17] от "Deaddark":

  Сори за предишния коментар постнах го по погрешка. Та ... това, че всички обекти от национално значение на запад са държавни са пълни глупости. Дефинирай ми "обекти от национално значение". Също така държавния монопол не е по-добър от държавния. Плюс това картелите са обявени за противоконституционни и у нас. Прокуратурата трябва да се занимава с нечестна конкуренция и прочие.

 21. 21 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#19] от "Александър":

  Колега, не сте запознат - държавата направи Божков монополист, дори в ЕС имаше отклик как условията за Божков са едни, а за другите - съвсем по-трудни. Та да може Божков с лекота да окупира хазарта у нас. Божков е част от държавната мафия - никакъв успешен бизнес модел няма - няма успешен бизнес модел при липса на конкуренция или чрез протекции от държавната мафия. Нейната игра е следната - само той е на пазара, така че или него или нищо - и ако друг иска на пазара - ще му направят живота черен, че да се откаже - с мутрорекет минимум. Лично за мен няма значение как мафията у нас ще краде - дали чрез Божков или чрез друг - мафията трябва да я няма и засега единствения реален начин мафията да се ограничи - е битката между самите мафиоти.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Весело

  Ако ще национализираме то най-добре е да започнем с концесиите за златото - там ЗАГУБИТЕ са за МИЛИАРДИ всяка година.
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Сидеров, ти ли си бре???

 23. 23 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Точно пък в хазарта, както и при наркотиците, аргументът за свободен пазар не е валиден.
  И точно там си е направо цинизъм да питаш "ще управлява ли по-добре държавата". Паралелите с ВИК и позоваването на Конституцията също са цинизъм.
  Дано хазартът да не се управлява по-добре от държавата. Много ще се радвам, ако успее да съсипе хазарта поради управленска некадърност.
  В момента секторът е управляван прекалено добре и по сходен модел - ученици са зарибявани по еднакъв начин от наркодилъри и залагания. Това е проблемът.
  Иначе заменете в пасквила по-горе "хазарт" с "дрога" и ще се получи също толкова убедително изложение.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 24. 24 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#21] от "Deaddark":

  Добре, ако се вземе лотарията от мафиота Божков и се даде на държавната мафия това смяташ, че ще е по-добре ? Мисълта ми е, че няма голяма разлика. Всичко държавно е обречено на мизерия и провал също така. Виж държавните училища, университети и болници в БГ. Смяташ ли, че се управляват адекватно ? Другото е, че ако наистина Божков е такъв мафиот ( за което не се съмнявам ) това трябва да се докаже пред съда и да се подведе под отговорност тоя човек, а не да му се взимат бизнесите и да си измиват ръцете управляващите, че мислят за спорта. Просто искат да откраднат активите, тва е истината.

 25. 25 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Неутрално

  До коментар [#23] от "espresso":

  Съгласен съм напълно. Можем да забраним захарта, но тъй като сме почнали ще трябва да го направим с алкохола. Междувпрочем това с алкохола е правено в САЩ. The period of Prohibition ...
  Всеки може да каже, че е цинично да се продават и оръжия например, но това е отрасъла, който главно движи световната икономика.

 26. 26 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Другаря Бошков трябва да е развързал кисията с пари щото много защитници му се навъдиха.....

 27. 27 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 65 Весело

  До коментар [#26] от "NIKE":

  Аз пиша от името на Прокопи и Сорос.
  Тези при Божков не ги знам.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ако ми покажеш как 8007 килограма злато, което освен това е рекорд за България струва не милиарди Ами поне милиард те признавам:)
  Ами то Дънди основно добиват мед, Кмете.

 29. 29 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#24] от "Александър":

  Няма да е по-добре - казах го вече - същото ще е. Божков не е единствения мафиот с акъл, ако се даде на друг мафиот с акъл - няма да има разлика. От един мафиотски джоб в друг.

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Борисов = Тодор Живков

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Там се добива и сребро и платина и родий и много други ценни елементи. Освен това не е само Дънди. Колкото до количествата то НИКОЙ няма истинските данни защото няма КОНТРОЛ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  До коментар [#26] от "NIKE":

  Ами самият автор е в бизнеса, всъщност. Свързани фирми и т.н. Капиталист, де.

 33. 33 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Разбира се, че е цинизъм да се слагат на една плоскост опита за национализация на "Дунарит", идеите за ВИК холдинга и за одържавяване на хазарта. Къде е хазартът, къде ВИК, или "Дунарит". Нищо общо. Бизнесът на Бошков е едно, а фалиралите дружества на ВИК - друго. Дунарит - трето. Където се правят опити от Русия да сложи ръка на оръжейното производство чрез въпросната национализация. Сега остана усмихнатият сват на Бошков да излезе да каже как правителството трябва да си ходи...

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":

  Дънди не добиват мед а меден концентрат - прави разликата. Концентратът се преработва в мед на друго място от Аурубис. Хайде малко по-грамотно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Към защитаващи възможностите държавата да управлява някакъв бизнес - посочето само една област, където се справя добре - БДЖ ли, ВиК ли, държавни болници ли, ТЕЦ София ли, енергетика ли, военни заводи ли, къде има един смислен резултат?
  Съжалявам, но тя нашата държава базовите си функции по конституция не изпълнява - съдебна система, армия, полиция, здравеопазване, образование, вие искате бизнес да прави. Ами не може, това е положението, нали социализмът това проповядваше и фалира.
  Сега много хора гледат с носталгия към миналото, но забравят основното - без частна инициатива нищо не става, по-добро не е измислено.

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  Хазарта погубва милиони животи и семейства.
  За това е ограничен или забранен по цял свят.
  Само в България Казина и Игрални зали са на всеки ъгъл.
  20 годишни младежи, вместо да създават семейства и деца, харчат там цялата си заплата.

  В Гърция и Турция са забранени, за това след нашата граница има цели хотели - казина.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Евгений, другарю, ще отиват в държавата, не в една мутра която е виновна да държавата да е в това състояние! Колкото и да е неефективно управението на приходите пак ще е по-добре да отиват в мутрите които са като тумори които убиват държавността.И още, имаш ли някаква зависомост от мутрата божков - за да го подкрепяш най-вероятно да!
  —цитат от коментар 1 на bkstoja

  Не са виновни мутрите за състоянието на държавата, а държавата, че създаде мутрите и че продължава да е зависима от тях. Това, което става, в никакъв случай не е начин за еманципиране на държавата от мутрите, а държавата удря едно рамо на една мутра срещу друга.

 38. 38 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":

  така е, по-добре хазартът въобще да се забрани, отколкото да се управлява от държавата.

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#38] от "boevbisser":

  Защо? Печалбите са големи, и са гарантирани само с един подпис. И нискоразряден мениджър, може да управлява подобен бизнес. Държавата би могла да сключи договор с фирма, само за управление на бизнеса и пак ще печели десетки милиони в повече?
  Защо парите да не отиват за спорт?
  А това сега не е национализация, просто няма да му продължат лиценза.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Шайката като избраха Коьвеши за ГП на ЕС, вижда как все по-трудно ще гепи пари от ЕС, затова се насочва към директен грабеж от населението.

  ВБ не е цвят, търкането на талончета като национален спорт е зло, но ако го прави държавата с какво ще е по-добре ?!

  Утре няма да има гаранция , че на някой друг може да му вземат бизнеса от алкохол, до цигари, през хапове та до информационни услуги.

  Холдинга за ВИКата е ясен, нека мащабното гепене започне сега - скъпи поръчки за наши фирми, после приватизация и водата по 5 кинта навсякъде.

 41. 41 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "ще бъде заличен колосален опит на частния сектор от последните 30 години"
  Мухахаха, еба*и опита в... хазарта! Сигурно сме открили електронната ротативка? Или топлата вода? Абе как не ви е срам, въобще четете ли какво пишете?

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  На снимката горе - всички са с костюми, само Божков - по тениска.
  Нещо, като Каракачанов и дънките, но на по-ниско ниво.

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Докторът по икономика, другарят Кънев, и той, мола ви се, говори за национализация!

  Ма няма такова нещо!

  Стига сте дезинформирали!

  Имуществото никой няма да му го одържави.

  Ще има промяна в режима за осъществяване на хазартна дейност.

  И тези лотарийни игри ще станат държавен монопол, като частни лица няма да могат да организират подобен тип игри и да се кичат с гръмкото име НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ. Не може нещо частно да носи името НАЦИОНАЛНА.

  Айде - като ще е национална - да е държавна!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 44. 44 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#43] от "Другарката Михайловна":

  Национализацията не касае само имуществото. Ако вие имате търговия за милиарди с вдин офис и компютър национализация не е да ви вземат компани офиса , а клиентелата и дистрибуцията до нея. Просто ритате сегашния доставчик за тях и сядате в стола му.
  А Що се отнася до монопола - в конституцията е оказано къде държавата може да има монопол и лотарията не е там!

 45. 45 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#28] от "Да вярваме на истината":Дънди не добиват мед а меден концентрат - прави разликата. Концентратът се преработва в мед на друго място от Аурубис. Хайде малко по-грамотно.
  —цитат от коментар 34 на КМЕТ В СЯНКА


  -------------------
  "В момента концесионните такси са от 0,75 на сто за добив на злато до 4-5 процента за добив на минерали за индустрията.

  За сравнение в съпоставими с нас страни като Румъния компаниите, които имат договор за концесия за благородни метали плащат цели 38% от приходите си под формата на държавна такса.

  На всичкото отгоре у нас концесионните договори се оказват скрити. Абсолютен прецедент представлява случаят на Андрей Едрев, който успя да осъди държавата в качеството си на гражданин, защото е отказала да му ги предостави.

  Според решението на Върховния касационен съд информационната служба на Министерския съвет е осъдена да плати разходите по делото от 460 лв., както и да предостави пълните текстове на договорите на Едрев.

  "При правителствотно на НДСВ, някак си по мнение на експертите му концесионната такса е намалена от 1,5 процента на 0,75 на сто. При тези обороти една такава разлика е съществена. Става интересно къде потъват всички тези пари", казва пред изданието Едрев.
  Не само огромните загуби от концесиите на злато обаче привличат погледите на специалистите. Оказва се, че за някои ценни и редки метали не се плащат абсолютно никакви такси при износа. Такъв е случаят например с Германия, за който нито се знае в какви количества се добива, нито как и къде се обработва. "Сега се извършва един невероятен грабеж - коментира енергийният експерт Минчо Христов. - Една чужда фирма изнася концентрат буквално за без пари, който се преработва в Намибия.

  Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/skandalno-gubim-50-mlrd-leva-ot-neizgodni-dogovori-za-zlato_news331318.html

  Любовта ще спаси света!!!
 46. 46 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#45] от "hope":

  така е но никой не се "сеща" . Освентова са добиват още много метали а медта е борсова стока на борсата в лондон, което автоматично я приравнява на конвертируема валута с по- голяма стойност от тази на книжните пари. Среброто също е в доста големи количества - в пъти повече от златото. Ей го и габровеца се усети и се изхлЮзи като Прани гащи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2237 Весело

  Може би ще спре търкането и ще вдигнат пенсиите...?

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Весело

  До коментар [#48] от "Николай Бучков":

  Ще вдигне само на печелившите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Хубава снимка на честни политици и честни частници. Напомня ми една друга с надпис "Др. Хрушчов (в средата) на посещение в свинеферма".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  Прокопиев ми дава пари на ръка. 50лв на коментар
  —цитат от коментар 4 на Александър  Е, аз за къде съм с мойте 30 с’тинки на коментар, а и другарите като мен ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#7] от "Александър":

  "Свободен пазар"!? Ама ти сериозно ли!? Я бегай да отвориш и ти една лотария да ни покажеш колко е свободен този пазар. Това не е никакъв свободен пазар, а частен монопол даден ексклузивно на Божков.

 53. 53 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#44] от "efg05376884":

  Не четете Конституцията, както дяволът - Евангелието!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 54. 54 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":


  « Ако бъде ударен Гела или Цеко ... «


  Ако ...
  Не възразявам радостта на народа да удари и по- високо и по Пеевски и Доган, но ... ако ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 55. 55 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#9] от "Александър":


  « ..., ако Меркел покани бежанците в Германия и ние ли трябва да си отворим границите ... «


  За нас няма опасност, от една страна е непробиваемата китайска стена на Валката Симеонов, от друга са бойците-патриоти Динко и Перата ...
  Е, имаме и около 2 милиона доброволно напуснали територията, така, че няма опасност за нас ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 56. 56 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#4] от "Александър":

  Некви стотинки или дори левчета за плюсчетата взимаш ли?

 57. 57 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#36] от "hope":така е, по-добре хазартът въобще да се забрани, отколкото да се управлява от държавата.
  —цитат от коментар 38 на boevbisser

  Забрани, национализации – това е не рестриктивен, а направо деструктивен начин на управление на пазарното стопанство. Хазартът е лош, но не е инкриминиран, за да се забранява. Носи печалби на държавата, а може да носи в пъти повече приходи, ако се обложи с висок данък печалба, какъвто май изобщо няма, а само акциз и ДДС. И парите от този доходоносен бизнес да се използват не само за спорт, а и за образование и култура, и така ще намалее и зависимостта към хазарта сред хората.

 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Тука всичко е на принципа проба-грешка. И понеже последното десетилетия ни управляват некомпетентни и некадърни, на всичкото отгоре и корумпирани , какво да очаква човек, освен още по-големи бъркотии.

 59. 59 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Заграбеното от народа трябва да се върне в народните ръце. Друг е въпросът как ще бъде управлявано в бъдеще

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 60. 60 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#59] от "neut":

  Назад към народната власт?

 61. 61 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 717 Весело

  Еврофондовете пресъхват като язовир Студена. Ако е рекъл Господ пролетта ще го напълни, но европейски парички за крадене няма да има. И кво да прави комуноидо-герпъвата задруга? Ми те придобиха трайна и необратима склонност за усвояване на финикийски знаци. А пари по територията има. Главно в перачите с по-сериозен трудов стаж. Значи целите са набелязани. Кой по-ранко, кой позакаснява, но няма отърване. Питайте Молловци, Стайковци, Маринели и Арабаджии разни. Щото има и други дето може да им задава въпроси само Сейнт Питър.

 62. 62 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 717 Весело

  До коментар [#59] от "neut":

  Ясно, народните ръце са с пръстовите отпечатъци на Боко.

 63. 63 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Защо говорите за национализация? Никой нищо не трябва да взема на Божков и сие. Просто се ЗАКРИВА частния хазарт. Остава Спорт-тото. Божков да си продава залите, машинките и т.н. Те са си негови. А Спорт-тото трябва да гарантира връщане на 50-60 процента от приходите, 30-40 за детски спорт и образование, останалото за издръжка на системата им, и най-вече чесно теглене на числата (дори ако трябва - на живо и тегелене от дете с ръка, а не с машина!) Ама какво щели да правят Левски и ЦСКА без хазарта? Ами да играят честен и качествен футбол и да прибличат публика на стадионите!!!! Продавачките в суперите потвърждават, че опърпани пенсионерки идват на касата със сирене, хляб, мляко и ТАЛОНЧЕ. И като не им стигнат парите, се отказват от сиренето, но оставят талончето!!! Това е ПОЗОР и СРАМОТА за хазартните босове !

 64. 64 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2315 Неутрално

  Целта е, лотариите да се изземат от Черепа, който изглежда е изпаднал в немилост пред властта (най-вероятно е спрял да се "отчита") и да се дадат на багопомазаните Домусчиев или Пеевски. Така че, експроприация най-вероятно няма да има.

 65. 65 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Тая мантра с "недостатъчен мащаб" като причина да не се тръгне на вариант концесия я пееше навремето Костов, когато осигуряваше монопола на единствения джиесем оператор в продължение на 3-4 години.
  Аналитиците на Европейската Банка казали - "Няма мащаб". Ами няма щото от точно тази банка финансират проекти не за кой да е, а само за "техните хора" - големи корпорации с ресурс за "мащабно" лобиране където трябва.
  Иначе за Перник (и не само там) решението "концесия" не е кой знай колко сложно:
  - уточняват се активите, които ще бъдат включени.
  - изясняват се параметрите на услугата - количество, качество.
  - определят се рамките на цената на услугата.
  - времето за концесията.
  Всичко това с възможности за вариации "от-до"
  И се поставя на тезгяха.
  И чак тогава ще видиш дали има или няма кандидати и какви са те.
  Ако няма - променяш параметрите и пак на тезгяха.
  Ясно е, че ако искаш нищо да не дадеш (без активи), ама да получаваш кристално чиста вода в безкрайни количества без пари за вечни времена няма да ти се получи.
  Тогава, ако обичаш си настрой параметрите в заданието, докато намериш някой да се захване с тая работа и да си що годе сигурен, че ще може да я свърши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK