Никое общество не е преборило престъпността с увеличаване на наказанията

Докога след всяка трагедия ще се използва мъката на близките и ще се потушава напрежение чрез промяна на законодателството?

© Красимир Юскеселиев

Докога след всяка трагедия ще се използва мъката на близките и ще се потушава напрежение чрез промяна на законодателството?Светла Маргаритова е председател е на Българската асоциация по криминология и е доцент по криминология, преподава в УНСС, Бургас и Варна. Тя е координатор за България в Съвета на Европа по програмата HELP. Подготвила е над 100 жалби до Европейския съд по правата на човека, била е и правителствен агент там. Коментарът е от блога й. Заглавието е на "Дневник".


Днес цял ден по радиа и телевизии излъчват поредната гениална идея на министър-председателя, който поръчал на депутатите, след като се посъветват с прокуратурата, да изготвят проектозакон и в него да въведат увеличаване на наказанията на непълнолетните за извършени от тях престъпления срещу личността, така че за тях да не важи правилото за редуциране на санкциите, а да отговарят като зрели хора, ако се докажело, че всъщност те са достигнали такава зрелост.


Мисля си, че преди да отговорят на поредния обществен натиск, управляващите трябва да се посъветват (ако има с кого) какво точно да говорят, защото иначе за пореден път доказват собствената си некомпетентност. То вярно е, че министър-председателят няма юридическо образование, но все някой около неговите съветници има такова и все някой е учил и е държал изпит по наказателно право (няма как да си е взел иначе дипломата, макар че в наши дни всичко е възможно).
Та тези, дето вземат "компетентно" думата и се изказват пред медиите, би трябвало да бъдат осведомени от по-компетентните от тях, че в Наказателния кодекс


законодателят неслучайно е редуцирал наказанията за непълнолетни,


като при това е разделил тази малка възрастова група на 14–17-годишните на две подгрупи и за всяка е определил и различна редукция на наказанията, различаващи се от тези на пълнолетните. Това е направено не под натиска на тълпата, а въз основа на изследвания на психолози, които са установили какво е психофизиологическото развитие на юношите в тази възраст и как то се променя, доколко те са в състояние не само да разбират "свойството и значението на извършеното", но и да могат да "ръководят постъпките си".


В този ред на мисли изказванията на господин ГЕРБ-ерския депутат днес пред журналистите показаха неговата пълна некомпетентност и до каква степен е профанизиран нашият политически живот. Докога след всяка трагедия и поредната жертва на престъпление ще се използва мъката на близките и ще се потушава напрежение чрез промяна на законодателството?


Само за миналата година Наказателният кодекс е променян 4 пъти, а от създаването му през 1968 г. се наблюдава следната тенденция. За периода 1968 – 1989 (до промените) – 14 пъти е изменян и допълван; от ноември 1989 до 1999 г. – 26 пъти, от 2000 до 2009 – 34 пъти и от 2010 до 2019 – 32 пъти. Само част от тези изменения и допълнения са продиктувани от промените в обществено-политическия и икономическия живот и необходимостта от съобразяване на нашето законодателство с международни норми и стандарти. В големия си брой промените през последните години са все в посока на увеличаване на санкциите и много често – под натиска на общественото недоволство след извършено престъпление, което е станало публично достояние.


Това се нарича "ожесточаване на репресията" на научен език –


политика, която в никое общество не е доказала своя успех и ефект. Тя е за успокояване на общественото напрежение, но не и за реално ограничаване на престъпността. Нарушена е т.нар. стълбица на наказанията – те да съответстват на тежестта на престъплението – принцип, въздигнат още от английския философ Д. Бентъм.


Защо депутатите трябва да питат прокуратурата, а не се сетят да попитат научната общност, преподавателите по наказателно право, специалистите по юношеска психология, че да им стане ясно какъв е механизмът на формиране на личността и какви са били причините някогашният законодател да регламентира по точно определен начин наказателната отговорност на непълнолетните? Защо не попитат съдиите как определят наказанията на непълнолетните и какви фактори вземат под внимание преди да постановят присъдата си? Защо не прочетат поне една присъда с мотивите, за да се осведомят, че се отчитат както смекчаващите, така и отегчаващите вината обстоятелства, тежестта на самото деяние и способа на извършването му, личността на самия деец? Днес управляващите отново изпаднаха в състояние да "откриват топлата вода".


Докога ще се действа по този "стахановски" почин, за да се тушира общественото напрежение?


Защо ГЕРБ закриха Научноизследователския институт по криминалистика и криминология – от него остана само криминалистиката, обаче криминологията изчезна? Нека някой да попита дали в България в последните 10 и повече години се осъществяват някакви криминологични изследвания и грижа ли ги е управляващите каква е реалната картина на престъпността? Какви са причините за нея? Какъв е профилът на разкритите извършители? При всичките манипулации със статистическите данни пак няма как да се прикрие ниската разкриваемост дори и при най-тежката престъпност. Само че никое общество не е успявало да пребори престъпността с увеличаването на наказанията и това е доказано от многовековната история на човечеството.


Известно ли е на тези, които са призвани да противодействат на престъпността, че от бившите източноевропейски страни


България е единствената, която си затри научните звена,


които провеждаха изследвания точно на престъпността? Няма друга държава както на Балканите, така и в Източна, а още по-малко в Западна Европа, в която да не се извършват криминологически изследвания, защото те са необходими за формирането на една цялостна и научно-обоснована наказателна политика. Няма друга държава, в която да не се правят паралелни на държавата измервания на виктимизацията на обществото. Впрочем управляващите едва ли са наясно какво означава този термин.


В юридическите факултети преподаваме дисциплината криминология, а наука нямаме вече повече от 10-15 години. Това е по-зле и от периода преди 1970 г. (защото след това у нас бяха създадени няколко научни звена).


Ама при тези управляващи науката не е на мода. Тя не им е необходима. Виж, да беше футбол...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  МАСА Macedonian Aeronautics and Space Administration
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Не разбрах, г-жа адвокатката какво наказание предлага да бъде наложено на тъмносиния малолетен изрод, за вече извършеното престъпление?

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3069 Неутрално

  Айде пак поставяме престъпника пред жертвата му.

  Ма како, ако искаш си го земи у вас да си го превъзпитаваш.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  До коментар [#1] от "dma12587967":

  Ами питай доверен юрист да ти обясни, че той е Заварен случай и ще го съдят по СЕГАШНИЯ закон.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Условни присъди и пробации за убийства, тежки телесни повреди и изнасилвания от страна на непълнолетни. Пък и за пълнолетни. Затворите трябва да бъдат закрити, както това стана със социалните детски домове. И просто да приемем, че хората са такива и да живеем задружно. В името на либерализма, свободата и демокрацията. Никакво връщане към пещерното правосъдие с тежки присъди - това окончателно трябва да остане в миналото. Нъл тъй?

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  Жената се опитва да ви ОГРАМОТИ поне малко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  Това къде го прочете ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#1] от "dma12587967":

  Никакво или най-много, в краен случай - възможно най-минималното.


  До коментар [#2] от "realguru":

  Престъпниците имат адвокати и правозащитници, вкл. лобита в Парламента. Обикновените граждани не разполагат с такава подкрепа по отношение на битовата и организирана престъпност и просто трябва да свикнат с мисълта, че такъв е животът.

 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Номер две засега.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  "Никое общество не е успявало да пребори престъпността с увеличаването на наказанията и това е доказано от многовековната история на човечеството"

  Това е либерстка лъжа!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  Днес цял ден по радиа и телевизии излъчват поредната гениална идея на министър-председателя,
  ***
  В този ред на мисли изказванията на господин ГЕРБ-ерския депутат днес пред журналистите показаха неговата пълна некомпетентност и до каква степен е профанизиран нашият политически живот.
  ***
  Боже, колко злоба. Не знам такъв език да се употребява в медиите с претенции за елитарност, по отношение на партии с далеч по-големи грехове към България.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4685 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alarmstufe: Rot":

  За манев ли ти е думата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хрумна ми, водейки се по логическата нишка на въпросната персона по-горе, която отявлено защитава пандемията от битова престъпност в страната.

  До коментар [#9] от "Jazzdevil":

  Именно по тази причина следва да бъдат отменен целия НПК. Това е изконната мечта на всички либерали, които любят и тачат престъпниците повече, отколкото жертвите и другите нормални граждани. Вземете пример с "валиумния изнасилвач" от холандски произход и как той си насилва мадами по цял свят и досега има само една смешна присъда и дори е реабилитиран. Много ме съмнява, че у нас битието му ще се промени, въпреки че само в България има поне две доказани жертви с много тежки травми - и психически, и физически.

 14. 14 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Статията е много поучителна ......
  Стига да нямаше изнасилено и заклано момиче и убиец можещ да лежи най много 12 години.
  А може пък да не е разбрал , че я коли , а си е мислел да я почеше с ножа си по врата...

 15. 15 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  На г-жата умнокрасавица само ще кажа, че когато бях малък само при споменаването на Бойчиновци от кварталния, след някоя лудория и ни се разтреперваха краката. Страх лозе пази е казал народа.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#14] от "NIKE":

  С подобна пропаганда се дава пълна свобода на непълнолетните, а защо не и на пълнолетните да вършат всякакви зверства. Те просто са си такива и трябва да подходим с разбиране към тях. Никакви наказания, никакви затвори.

 17. 17 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2255 Весело

  Само си губят времето тези "правозащитници".Вместо да пишат материали,да призоват народа на спонтанни протести с искане извършилите углавни престъпления да бъдат поощрявани и награждавани.Така де ,щом с наказания не ставало,да пробваме този либерастки подход.

 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3577 Гневно

  Тъй де - аз съм за в случаите, когато родители изоставят децата си да се оправят сами, наглеждани от братовчеди, баби, дядовци, които ги посещават от дъжд на вятър или при които отиват от дъжд на вятър на вечеря, и тези деца се оправят по начина, който стана в Галиче, родителите да лежат до живот без право на намаление на наказанието!

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Нека се намалят наказанията, но да се разреши носенето на оръжие и използването му за самоотбрана. Като ми влезе цветен вкъщи няма да го мисля дали е малолетен, непълнолетен или пълнолетен и по кой закон ще го съдят и по кой закон ще съдят мен за "използване на непропорционална сила".

 20. 20 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "вектимизацията на обществото. Впрочем управляващите едва ли са наясно какво означава този термин."
  Вектимизацията?! Тая кака адвокат сериозно ли преподава криминологоия! Че и пита хипотетичния си опонент знае ли какво означава тоя термин. Ами никой на света не знае какво означава вектимизация, бе г-жо адвокат. Може би нещо с вектор, знам ли.
  Има нещо против да се питат прокурорите, но за всички останали от съсловието на юристите е за, що ли? Може би, не защото на прокуратурата е вменен контрола по изпълнение на наказанията, може би не защото прокуратурата внася предложения за условно предсрочно освобождаване на лишени от свобода и е страна пред съда, която да каже дали наказанието е постигнало целта си, или може би не защото прокуратурата решава по закон специално за непълнолетните, дали следва да носят наказателна отговорност или не при определени деяния, извършени поради увлечение и лекомислие?
  Ех, госпожо адвокат и преподавател, ех какви юридически кадри ковете в НБУ.

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Залагам 1000 лв, че авторката е грантоядка! Ми да намалим наказанията, за минаване на червен сфетофар да подаряват нов автомобил, за убийство на човек да дават 10 дни почивка в СПА!! А ако застреляш повече от 10 човека или убиеш 5 пеленачета да ти дават безплатен Мерцедес и УБО да те вози!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 666 Весело

  "Никое общество не е преборило престъпността с увеличаване на наказанията"

  Айде, бе!? Това сигурно ли е? Я другарко се пробвай в Сингапур да откраднеш нещо или да внесеш наркотици. Със сигурност няма да ти стигнат годините живот за да си изтърпиш наказанието. Престъпността там е почти нулева и това не е благодарение на подобни "либерастки" възгледи.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2564 Гневно

  "Законодателят неслучайно е редуцирал наказанията за непълнолетни,
  като при това е разделил тази малка възрастова група на 14–17-годишните на две подгрупи и за всяка е определил и различна редукция на наказанията, различаващи се от тези на пълнолетните. Това е направено не под натиска на тълпата, а въз основа на изследвания на психолози"
  =============
  И досега като е било правилно, защо не действа?
  Аман от манголюбиви експерти.

  Еретик
 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ако госпожата беше на мястото на бащата на Андрея, нямаше да плещи тези глупости, а щеше да иска възмездие. Наказанието за убийство не трябва да цели "поправянето" на престъпника, а възмездие за отнет по най-жесток начин живот. Това за "поправянето" си е пълен абсурд, престъпниците от този вид не се поправят, те си носят гена на престъпността.

 25. 25 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Авторката е председател на организация за "правата на човека". Престъпниците трябва да ги галим с перце. Естествено и престъпленията се случват, поради социални проблеми като бедност и необразованост. Както и полът е социална конструкция. Не, няма да се съгласим. Престъпникът е такъв поради неговия личен избор, а не поради социални фактори. Всеки трябва да си носи кръста и наказанията да се увеличат поне 2 пъти, а и да се прилагат. Също така в затворите трябва да се наложат малко по-нормални условия. Аз даже си мисля, че е най-добре да се приватизират след случаите с избягали затворници напоследък.

 26. 26 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#16] от "Читател":

  Не зная , но никой не може да ме убеди че , умишлено и жестоко убийство трябва да се наказва с 10-на години затвор..........

 27. 27 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Г-жата да ходи да се засели в Галиче. Ценко ще я побийва, малцинствата може и да я по***т и след две години ще видим дали си е сменила мнението.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  То никое общество не е преборило престъпността с каквото и да е. Въпросът е тежестта на наказанието да отговаря на тежестта на престъплението с цел постигане на справедливост, а от друга страна да се мисли и за превъзпитание на наказаните, така че да не излизат от затворите още по-изпечени престъпници.

 29. 29 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Апропо, нека си припомним колко и каква беше престъпността по времето на соца и колко и каква е тя днес, след 30 години системни законодателни промени в полза на престъпниците. Според мен, а навярно и вие, колеги, ще се съгласите, че по времето на социализма (или на държавния капитализъм по проф. Димитров) хората живееха много по-спокойно и задружно, вкл. не заключваха домовете си, а днес сме поставени в среда на постоянна несигурност и напрежение (кой, кога и дали ще ни обере или прични нещо друго), овълчили сме се по тази причина и правим от домовете си затвори - решетки, секретни брави, камери, СОТ и прочее, но това не спира разширяването на пандемията от битова и организирана престъпност в страната. Главният шериф - Б. Борисов - тотално се провали в тези си закани, с малки изключения.

 30. 30 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Държа да подчертая, че не правя самоцелна реклама на соца - защото той си има и много негативи - а просто сравнявам усещането ни за благоденствие през нивата на престъпността при двата режима.

 31. 31 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Видяхме колко помогна увеличаването на глобите и наказаният в Закона за Движение по Пътищата - увеличение на жертвите на пътя. Тоест нещо друго липсва.
  А някой, който не може дори да чете, от къде ще знае колко години затвор ще лежи за убийство? Напълно ясно е, че проблема се корени във начина и условията на отглеждане и възпитание, а не в пропуски във законодателството. Или казано с други думи, ако определен индивид има пориви да извърши престъпление, и не изпитва страх от закона, нищо не може да го спре.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  "Ама при тези управляващи науката не е на мода. Тя не им е необходима. Виж, да беше футбол..."
  Ами на свиня, кладенчова вода, както е казал народът.

 33. 33 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Видяхме колко помогна увеличаването на глобите и наказаният в Закона за Движение по Пътищата
  —цитат от коментар 31 на stanchopansa


  А, помогна, помогна! Бруталните нарушения намаляха чувствително!

 34. 34 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  "Никое общество не е преборило престъпността с увеличаване на наказанията
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  То ако е за въпрос - никое общество не е преборило престъпността по какъвто и да е начин.
  Дори и Северна Корея.
  Въпросът е дали увеличаването на наказанията НАМАЛЯВА престъпността.

 35. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  Нека се намалят наказанията, но да се разреши носенето на оръжие и използването му за самоотбрана. Като ми влезе цветен вкъщи няма да го мисля дали е малолетен, непълнолетен или пълнолетен и по кой закон ще го съдят и по кой закон ще съдят мен за "използване на непропорционална сила".
  —цитат от коментар 19 на Лео


  Ама ако знае, че може да го посрещнат с пистолет - ще реши, че не си струва риска.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 335 Неутрално

  „Нарушена е т.нар. стълбица на наказанията – те да съответстват на тежестта на престъплението – принцип, въздигнат още от английския философ Д. Бентъм.“

  Да, нарушена е, безкрайно занижени са!
  В много държави 17 годишните биват съдени като пълнолетни в случаите на особено тежки престъпления. Аз лично, още повече в качеството си на родител на 17 годишна дъщеря, не приемам тезата, че не осъзнават какво вършат и не могат да отговарят за действията си. Гади ми се от тези хора, работещи за лапачески организации и ревящи за правата на криминогенната общност. Колко жалко, че „защитник на човешките права“ се изпразни от смисъл и съдържание до степен да опротивее на хората, точно както се случи „патриот“ и „дясно“.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 38. 38 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Госпожата пропуска много важния факт, че не големината на наказанията, а жизненият стандарт определят каква ще е престъпността.
  При нисък жизнен стандарт увеличаването на наказанията може да не "пребори престъпността", но намаляването им със сигурност също няма да я пребори.
  При висок жизнен стандарт намаляването на наказанията също не бори престъпността, защото тя бездуго ще е ниска. Това намаляване (и съответно грижата за правата на престъпниците) са белег за цивилизованост, но той е възможен единствено защото обществото е икономически дорасло за него.
  Сканинавският модел, уви, в България няма как да бъде приложен!

 39. 39 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Изключително невежо:
  "Това е направено не под натиска на тълпата, а въз основа на изследвания на психолози, които са установили какво е психофизиологическото развитие на юношите в тази възраст и как то се променя, доколко те са в състояние не само да разбират "свойството и значението на извършеното", но и да могат да "ръководят постъпките си".

  Та, кои психолози, кое изследване, и най вече кога е правено??? Че, ако не греша сме 2020?

  roo
 40. 40 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Много общества са намалили престъпността точно чрез сурови наказания. Но превенцията също е важна - да се работи с рискови групи деца и да се предотвратяват престъпленията е по-добра инвестиция, отколкото да се издържат после същите тия бандити в затвора. За нашия случай първо трябва да въведем суровите наказания, да влязат няколко десетки изрода дългосрочно зад решетките, а после да започне да се работи сериозно с рисковите групи. За България обаче не мисля, че може да се случи, поне докато престъпната хунта от ГЕРБ управлява.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 41. 41 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3577 Весело

  До коментар [#35] от "atmanpg":

  И тъй вие предлагате на децата, изоставени от родителите си, заминали на гурбет, да им се раздадат пистолети, че по-лесно да си изясняват взаимоотношенията!
  Отлична идея! Заслужава Нобел за мир!

 42. 42 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Докато невежи и неуки хора продължават да се "напъват" да законодателстват, Матр'яла ще си пати.

  Чудно ми е защо всеки с достъп до нет смята, че е компетентен по отношение на пенитинциарната политика. Иначе е доказано и в практика и с изследвания, че тежестта на наказанието няма съществено отношение към превенцията.

  Да се налагат тежки наказания на непълнолетни ще има точно обратния ефект, увеличаване на престъпността сред тази възрастова група.

 43. 43 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darcas":

  Глупости - я ми дай пример къде тежките наказания са намалили престъпността? Няма смисъл да се мъчиш НИКЪДЕ!

  Тежките наказания без превенция нямат никакъв ефект, а дори може да се каже, че тежките наказания за непълнолетни обезсмислят превенцията.

 44. 44 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#39] от "babyroo":

  Точно защото сме 2020 форумът е пълен с едносричници и невежи, пълни с нелепи идеи. Както е казал Умберто Еко, селските идиоти едно време си стояха по кръчмите и имаха ограничена аудитория, а сега за наводнили нета и раздават акъл, вкл. относно системата на наказанията в България, без да са прочели един ред по темата.

 45. 45 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Статията е много поучителна ......Стига да нямаше изнасилено и заклано момиче и убиец можещ да лежи най много 12 години.А може пък да не е разбрал , че я коли , а си е мислел да я почеше с ножа си по врата...
  —цитат от коментар 14 на NIKE


  Още един селски идиот. Ами станете съдия и определяйте кой колко да лежи. Дори и при най-тежкото престпление, целта на наказанието не е да задоволи чувството за мъст на обществото.

  Поне в цивилизованите държави.

  Ако това не ви харесва - чемодан, вокзал и Саудитска Арабия или Пхенян. Там разстрелват и режат глави на килограм за каквото им е кеф.

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#35] от "atmanpg":И тъй вие предлагате на децата, изоставени от родителите си, заминали на гурбет, да им се раздадат пистолети, че по-лесно да си изясняват взаимоотношенията! Отлична идея! Заслужава Нобел за мир!
  —цитат от коментар 41 на Patsis


  Радвам се, че го оценяте.
  Гарантирам ви, че обирите с взлом ще намалеят в пъти.

 47. 47 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2450 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darcas":Глупости - я ми дай пример къде тежките наказания са намалили престъпността?
  —цитат от коментар 43 на idiotstavrev


  В Северна Корея.
  А ако се върнем малко назад - в НРБ.

 48. 48 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Айнщайн го е казал: "Когато решенията са прости, отговорен е Господ".

  Интересно, че правилото на чл. 63 НК (за най-тежкото възможно престъпление, извършено от лице, имащо 16 години, най-тежкото възможно наказание е 12 години затвор), е въведено през 1982 г. и досега не е пипано. От 1968 до 1982 г. най-тежкото възможно наказание за непълнолетните е било 10 г. затвор.
  В тази връзка няколко въпроса:
  - през последните 38 г. нито веднъж ли не е имало прецедент аналогичен по тежест на сегашния от Галиче?
  - през тези 38 години всички ли депутати (вкл. и на НРБ) са били глупави, необразовани, ятаци на садистите и пр., та не са се "сетили" да утежнят въпросния максимум на наказанието?
  - тежкото наказание - освен че ще изолира за по-дълго въпросния изверг от обществото - как точно ще предотврати следващия подобен случай?

  Работата е там, че прости решения (като например това 1 аспирин на ден предотвратява инфаркта) на сложни уравнения (наказателна политика) са невъзможни. Има само разбирателство между "простия" (по собствените му думи) и "простите" (по неговата квалификация) на ниво първа сигнална система. И надяване на Господ (както е забелязал Айнщайн)...

 49. 49 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#44] от "idiotstavrev":

  Не схванах две неща:
  1. Отговор на въпроса ми?
  2. И мен ли причислявате към "едносричници и невежи"?
  Иначе може да кандидатствате за собствената си дефиниция. Шансовете са на ваша страна...

  roo
 50. 50 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Намаляването на наказанията според някои ще реши проблема. Пробвайте умници!

 51. 51 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Аман от доморасли комуноидни тетки дето не само че никога не са си подавали носа извън България , а ми и в интернет ги мързи да се поразровят. Я иди вуйно в Сингапур да видиш дали наказанията не работят. 100 долара за хвърлен фас. А ето това е един линк за по-сериозните престъпления

  https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_Singapore

  Ходи се поразходи из Сингапур да видиш дали системата не работи

 52. 52 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Да се налагат тежки наказания на непълнолетни ще има точно обратния ефект, увеличаване на престъпността сред тази възрастова група.
  —цитат от коментар 42 на idiotstavrev


  Не, няма да има, нито ще има положителен ефект. Просто няма да има ефект.
  Престъпността сред малолетните ще намалее тогава, когато "преборим" бедността, маргинализацията, неграмотността и безнадежността.
  До този момент нито увеличаването, нито намаляването на наказанията ще имат ефект.
  И освен това, Ставрев, от две десетилетия циганите живеят сред възможно най-намалените, да не кажа липсващи наказания, особено за непълнолетните. Оставени са на пълен самотек. Нещо престъпността сред тях да е намаляла? Не, нали?
  Престъпността е пряко следствие от бедността, кое не е ясно? Каквото и да пише в НК, маргиналът си е маргинал. Проблемът няма да се реши юридически, а социално.

 53. 53 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 49 Разстроено


  Г-жо Светла Маргаритова,
  Разбирам, че вашата основна задча е защита правата на човека.
  Разбирам, че като адвокат имате пряк интерес да защитаване убиеца,
  защото от това се правят пари.
  Не прочетох във вашия пост, кой ще затити правата на убитото 17 годишно момиче.

 54. 54 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 203 Неутрално

  Може би...Ако изключиме арабите. Там режат глави без много да мислят и реално почти нямат престъпност/ по техните си закони /

 55. 55 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Такава другарка трябва да бъде назначавана като надзирател на обект 2 в остров Белене ,там непълнолетните всеки ден да бъдат чанчени денонощно ,а тази умница да бъде контролиращ орган ,да не им остава свободно време нито денем ,нито нощем ,на тази докато поумнее ,а на престъпниците поне по 10-15 години ,чанч и тормоз денонощно оправят всички твърди и закостенели изроди .

 56. 56 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fiji":

  И все пак има наказания, чиято продължителност изключва възможността за "превъзпитание". Тогава на какво да се заложи? На наказанието или на шансовете наказанието да стане повод на този човек (престъпника) да му се помогне? Тъй като често самото престъпление е начин да се поиска помощ (несъзнаван).
  Етичният въпрос при взимането на тези решения е огромен и авторката просто ни обръща внимание на него. Разбира се, за да има смисъл от дебат по темата, "затворът" следва да изглежда много различно и хората, които работят там, трябва да имат доста разнообразни професии и квалификация.

 57. 57 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fiji":

  И все пак има наказания, чиято продължителност изключва възможността за "превъзпитание". Тогава на какво да се заложи? На наказанието или на шансовете наказанието да стане повод на този човек (престъпника) да му се помогне? Тъй като често самото престъпление е начин да се поиска помощ (несъзнаван).
  Етичният въпрос при взимането на тези решения е огромен и авторката просто ни обръща внимание на него. Разбира се, за да има смисъл от дебат по темата, "затворът" следва да изглежда много различно и хората, които работят там, трябва да имат доста разнообразни професии и квалификация.

 58. 58 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  До коментар [#56] от "Ridiculous Върнете стария сайт!":

  Абсолютно съм съгласна с теб. У нас от обществото все още не е осъзнато, че затворът е място за превъзпитание, а и самите ни затвори не са такова място. Затова и близките на жертвите искат по-големи наказания, защото се страхуват, че като излезе убиецът след няколко години, ще започне пак да убива. Енергията на обществото и на институциите трябва да бъде насочена към превръщане на затвора в място за осъзнаване на простъпката и за превъзпитание. Църквата също трябва да бъде активна в това отношение.

 59. 59 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darcas":Глупости - я ми дай пример къде тежките наказания са намалили престъпността? Няма смисъл да се мъчиш НИКЪДЕ!Тежките наказания без превенция нямат никакъв ефект, а дори може да се каже, че тежките наказания за непълнолетни обезсмислят превенцията.
  —цитат от коментар 43 на idiotstavrev


  Саудитска Арабия например. Там престъпността е една от най-ниските в света.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK