"Всеки граждан‘ на България мож‘ да стане милионер"

"Всеки граждан‘ на България мож‘ да стане милионер"

© Надежда Чипева, КапиталАнализът е препечатан от "Дойче веле".


"Колелото се върти


на държавната лотария.
Всеки граждан‘ на България


мож‘ да стане милионер..."


Така започваше една майтапчийска песничка, незнайно кога и от кого измислена. Останала ми е в главата от студентските купони преди 40 и повече години. Сетих се за нея тези дни, когато чух, че лошите частни лотарии си отивали, за да освободят място за една-единствена добра държавна лотария. Новината всъщност е, че управляващите внезапно са прогледнали и са решили да подкрепят законопроекта на един от коалиционните си партньори.


Идеята


С две думи идеята изглежда така: Хазартът е "вреден", защото е "болест", "деморализира нацията" (особено децата) и "възпитава българите, че не е нужно да се трудят и образоват, а ще печелят, търкайки картончета". Затова държавата със закон отнема лицензите на двете частни лотарии и налага "пълен държавен монопол" – вече само Българският спортен тотализатор ще има право на такава дейност. Същевременно се ограничава рекламирането и разпространението ѝ – само в лицензирани обекти на не по-малко от 300 метра от училищата. Така постъпленията на тотото и съответно финансирането на българския спорт щели да се увеличат многократно.


Засегнатите твърдят, че това ще е "национализация" и "фундаментално нарушаване на установения правов ред". Освен това ще доведе до "необратими последствия" и "огромни финансови и репутационни щети за България". Но според финансовия министър, тъй като не се отнемат активи, става дума не за национализация, а за монополизация.


Като гръм от ясно небе


Новината дойде като гръм от ясно небе, което е разбираемо: заради неспирно леещата се реклама и всенародното търкане на талончета лотарията отдавна изглежда като неотменима част от живота на нацията. И не щеш ли – управляващите, които години наред я толерираха, изведнъж решили да я ликвидират. Изненадан се оказа даже вносителят на законопроекта, автор и искрен поддръжник на идеята.


Не съм сред тях и затова не знам как гледат на нея стотиците хиляди участници в тези игри. Може и да са съкрушени. Но пък е видно, че мнозина горещо я одобряват: държавата най-после си влиза в ролята и поема работата в свои ръце, стига сме "пълнили гушите" на частниците, така им се пада и прочие. Аз не спадам и към тази категория. Не заради някакво съжаление или съчувствие (възприемам търкането на талончета като символ на мизерия, безнадеждност и безизходица). Просто цялата история ми изглежда като съшита с бели конци и затова не ѝ вярвам. Защото още далеч не е сигурно, че лотарията ще бъде закрита - много е вероятно скоро собствениците ѝ някак да се откупят и всичко да си продължи постарому. И защото дори и да бъде закрита, мотивите звучат фалшиво, а истинската цел вероятно е друга.


Мотивите


Първо, ако наистина смятат, че тази работа е толкова вредна, защо въобще допуснаха да се разрасне до такива невъобразими мащаби и не я ограничиха навреме? Защо преди две години замразиха и "забравиха" вече готовия проектозакон, който драстично ограничаваше продажбата и рекламирането на лотарийни билети? И защо всъщност не вземат въобще да забранят хазарта или поне тази му форма? Вместо това го оставят да "деморализира нацията", макар и под друго име и с друг собственик.


Второ, щом смятат, че "в момента законът е сервилен към частните хазартни фирми" и че приносът им към хазната и българския спорт не е достатъчен, защо досега не промениха закона и не им повишиха таксите? Вместо това, както се оказа, за няколко години държавата някак е "пропуснала" да им събере 250 милиона.


И трето, ако наистина смятат, че щом държавата поеме бизнеса, към спорта и хазната ще потекат реки от мед, защо навремето въобще допуснаха да се появи конкуренция на държавния тотализатор и не го направиха още тогава толкова печеливш? Вместо това го оставиха да крета, а спортът лека-полека бе доведен до ръба на ликвидацията.


Целта


Ако някой наистина го беше грижа за всичко това, отдавна щеше да го е направил. Затова си мисля, че и сега целта може да е друга. И че ако въобще нещо реално ще се променя, то може да изглежда така: отнемане на бизнеса от един и прехвърлянето му на друг, който е скрит под шапката на държавата. Някой, който още си няма лотария, ще се сдобие с такава, като получи пълен контрол върху държавния тотализатор. Включително върху разпределението на рекламния му бюджет, така че да държи изкъсо зажаднелите за приходи медии (които, разбира се, още не са негови). Да, няма да има отнемане на материални активи. Но не е и нужно, защото най-големият и съществен актив в случая е добре подготвената, зарибена и докарана до пристрастяване клиентела (в друг вид бизнес ѝ викат електорат). Тя ще продължи да търка талончета в очакване да се сбъднат мечтите ѝ. Или както още се пееше в онази стара песничка:


"Макар да си клета, опитай си късмета!


В държавната лотария


всеки граждан‘ на България


мож‘ да стане милионер."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10257 Неутрално

  Мама си купува на всяка пенсия, но ми се струва жива измама с тия картончета за триене.

 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  И че ако въобще нещо реално ще се променя, то може да изглежда така: отнемане на бизнеса от един и прехвърлянето му на друг, който е скрит под шапката на държавата.

  Ауууу, да не би авторът да намеква за една бивша директорка на спортният тотализатор и за синът и?
  Иначе талончета търкат в несвяст не само в България. Ама само в България в държавната каса почти нищо не влиза от хазарта.

 3. 3 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  От цялата рабта научих едно полезно нещо.
  По-млад съм от Ясен и чалга е имало преди моето студентство, когато се появи Хисарският поп.
  Останалото е пак тюрлюгювеч. Да, национализацията смърди на комунизъм, но има и капиталистически /така ли им викаха/ държави без хазарт.
  Личното ми мнение е, че хазартът няма да умре, дори да бъде тотално забранен. Ще се ограничи и ще стане нелегален. Аз съм неподвластен на тая краста, но хората са търкаляли зарове и при Тато. Затова - умната: три пъти мери, веднъж режи.

  Еретик
 4. 4 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Съгласен напълно.
  След време, когато нещатата утихнат, държавата ще отчете, че "е лош стопанин" и "ще даде отново път на частната инициатива".
  Ще приведе примери за такава в други европейски държави (както сега дава примери с обратната теза).
  И ще се мотивира с очакване за повишен приход от данъци в хазната.(както и сега същото).

  Разликата е, че бизнеса ще отиде в правилните частни ръце. Тези на своите хора.

  А, за другите ще остане поуката, че във всеки един момент, независимо с какъв бизнес се занимаваш, трябва да знаеш, че си земен и зависим от Него.
  Едно проектозаконче, едно кимване с вежди, едно щракване с пръсти и .... вече си никой.

 5. 5 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Хазартът в белите държави е държавен монопол под строг контрол на министерството на финансите. 50-60% от постъпленията се връщат на клиентите под формата на печалби, 20-30% отиват за спонсориране на детския спорт, култура и наука, останалото се разпределя като възнаграждения по дистрибуторската мрежа и заплати на служителите.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 6. 6 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Ако в крайна сметка повече пари отиват за спорт или образование, а в същото време натрапчивата реклама се ограничи, то това ще е нещо добро и други мотиви не ме интересуват.

 7. 7 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Мама си купува на всяка пенсия, но ми се струва жива измама с тия картончета за триене.
  —цитат от коментар 1 на Peni Nikol


  Не е измама, а е лотария.
  И по-точно - математика. А, още по-точно - теория на вероятностите.
  За едно случайно събитие, което статистически се случва веднъж от примерно 200 хил. случая се дава премия от 190 хил. лева.
  Така, в дългосрочен план тотализатора винаги е на печалба.
  На същия математически принцип са и букмейкърите.
  Ако статистиката сочи, че "Бърнли" побеждава "Ливърпул" веднъж на седем мача, букмейкърът вместо коефициент за победа 7 ти дава 6. И така, в дългосрочен план печели.
  За теб остава надеждата да си временен късметлия и да се откажеш достатъчно рано.
  Васил Божков е завършил приложна математика . Тези неща са му ясни.

 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#3] от "Костадин Иванов":


  [quote#3:"Костадин Иванов"]От цялата рабта научих едно полезно нещо. По-млад съм от Ясен и чалга е имало преди моето студентство, когато се появи Хисарският поп.

  Чалга е имало много по-отдавна. Препоръчвам внимателен прочит на Алеко Константинов - ,,Бай Ганьо".

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4698 Неутрално

  В Германия, лотарията и тотото са държавни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 410 Неутрално

  [quote#7:"BULEXIT"][/quote]

  Пени Никол и Булекзит,
  Божков може да е математик, но ако браузиш редовно Дневник, трябва да си видял статията за "печатането на карточнетата" - произвеждат се в чужбина. Вкарват се с два камиона - единия с печелившите и охрана, другия - обикновенна пратка. Та в случая, не само математиката играе роля :)

  Приятно търкане… и чисто статистически, "селските" билети печелят повече.

 11. 11 Профил на Lich King
  Lich King
  Рейтинг: 650 Весело

  Хазартът в белите държави е държавен монопол под строг контрол на министерството на финансите. 50-60% от постъпленията се връщат на клиентите под формата на печалби, 20-30% отиват за спонсориране на детския спорт, култура и наука, останалото се разпределя като възнаграждения по дистрибуторската мрежа и заплати на служителите.
  —цитат от коментар 5 на venci4


  А с онлайн хазарта как е?

 12. 12 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако в крайна сметка повече пари отиват за спорт или образование, а в същото време натрапчивата реклама се ограничи, то това ще е нещо добро и други мотиви не ме интересуват.
  —цитат от коментар 6 на 4okuto


  Да го повторя:
  Самият дебат да има ли национализация (експроприация) е стъпка в правилната посока. Това показва, че онези които говореха за държавата като за лош стопанин са намалели много и тяхно публично лице става Черепа.

  До коментар [#6] от "4okuto":

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3110 Неутрално

  От гледна точка на морала, деморализиращи са рекламите които ни заливат. Да забранят рекламите на хазарта, както са забранени рекламите на цигари. Предполагам оборота ще падне на 30%

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 316 Неутрално

  То пък един автор..., акъл на лотария може само да спечели...

 15. 15 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1335 Весело

  [quote#7:"BULEXIT"]
  —цитат от коментар 10 на Грую
  Пени Никол и Булекзит,Божков може да е математик, но ако браузиш редовно Дневник, трябва да си видял статията за "печатането на карточнетата" - произвеждат се в чужбина. Вкарват се с два камиона - единия с печелившите и охрана, другия - обикновенна пратка. Та в случая, не само математиката играе роля :)Приятно търкане… и чисто статистически, "селските" билети печелят повече.[/quote]

  Сериозно ли два камиона....? Че то в хазарта всеки 3 ти печели е супер откровена лъжа, а за 50 на 50.... никъде го няма! Или може би единия камион е вестникарско колело?!

  Имало едно време ссср...
 16. 16 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#10] от "Грую":

  Частните оператори не са виновни, че държавната лотария и Българския спортен тотализатор се управляват лошо, нямат идеи и плащат по-малки премии, отколкото изплащат частните лотарии и тотализатори.
  Не защитавам никого персонално, но щом сме решили веднъжда допуснем частната собственост и индивидуалната инициатива , а и на всичко отгоре сме я защитили чрез Конституцията си като равнопоставена на всяка друга, тка трябва да бъде.
  Иначе става боза и социализъм.
  Тези хора влагат пари, имат идеи, разработват пазар и реклама.
  Не може в един произволен момент държавата да каже: "Мерси, че разви този бизнес, но утре го почваме ние."
  Днес ограбеният ще е един. Утре ще съм аз, а в други ден - ти".
  45 години не ти ли стигат?

 17. 17 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Не че нещо, но държавното ТОТО е на загуба всяка година и това е тако още преди въобще да съществува "Национална лотария". Също така, "свинята майка" започна изкупуването на вестници, непосредствено след като беше уволнена от поста директор на същото това ТОТО. Каква ли заплата е взимала и дали от заплата са и дошли необходимите многоцифрени числа парични знаци.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  "Защо преди две години замразиха и "забравиха" вече готовия проектозакон, който драстично ограничаваше продажбата и рекламирането на лотарийни билети? "
  ......................
  Защо феновете не протестираха, че на отбора им се назначава за собственик човек, чийто бизнес ще бъде ограничен?

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  [quote#7:"BULEXIT"][/quote]

  Веселяк! Колко много хора за завършили Приложна математика???? Нима те не могат да смятат?!?!?

 20. 20 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Защо говорите за национализация? Никой нищо не трябва да взема на Божков и сие. Просто се ЗАКРИВА частния хазарт. Остава Спорт-тото. Божков да си продава залите, машинките и т.н. Те са си негови. А Спорт-тото трябва да гарантира връщане на 50-60 процента от приходите, 30-40 за детски спорт и образование, останалото за издръжка на системата им, и най-вече чесно теглене на числата (дори ако трябва - на живо и тегелене от дете с ръка, а не с машина!) Ама какво щели да правят Левски и ЦСКА без хазарта? Ами да играят честен и качествен футбол и да прибличат публика на стадионите!!!! Продавачките в суперите потвърждават, че опърпани пенсионерки идват на касата със сирене, хляб, мляко и ТАЛОНЧЕ. И като не им стигнат парите, се отказват от сиренето, но оставят талончето!!! Това е ПОЗОР и СРАМОТА за хазартните босове !

 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#19] от "4ort":


  [quote#7:"BULEXIT"]
  —цитат от коментар 19 на 4ort
  Веселяк! Колко много хора за завършили Приложна математика???? Нима те не могат да смятат?!?!?[/quote]

  Могат, ама си нямат вуйчо в ЦК на БКП.

 22. 22 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1776 Любопитно

  До коментар [#17] от "Viva la Evolution":

  Глупости, още малко ще почнеш да съжаляваш свинемайката, горката. Почнала да купува вестници... Що не почнахте вие или аз да купуваме? Айде малко по-сериозно. Няма нищо случайно, че майката на #Кой# е била начело на тая далавера...

 23. 23 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 942 Неутрално

  В Националната лотария шанса за печалба е около 25-30 процента и то си го пише под всяка казино игра в сайта им.Ако заредиш 10 лева със сигурност ще спечелиш 3,но ще загубиш останалите 7.
  При тотото шанса е 1 на милион и затова хората се зарибиха по частното.
  Против съм хазарта.

 24. 24 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":

  "Хазартът в белите държави е държавен монопол под строг контрол на министерството на финансите. 50-60% от постъпленията се връщат"
  ==============
  Не че толкоз харесвам САЩ, ама бяла държава ли е?
  Как е във Вегас?

  Еретик
 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2421 Весело

  всеки граждан мож да стане милиционер?

  мурзилка
 26. 26 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  В Националната лотария шанса за печалба е около 25-30 процента и то си го пише под всяка казино игра в сайта им.Ако заредиш 10 лева със сигурност ще спечелиш 3,но ще загубиш останалите 7.При тотото шанса е 1 на милион и затова хората се зарибиха по частното.Против съм хазарта.
  —цитат от коментар 23 на Сд


  Това въобще не е вярно. Типично, казино игрите, при изиграни безкраен брой игри, задържат за казиното някъде около 3.5%. Това най-лесно можете да го видите на най-класическата игра - Рулетка. Имате 37 числа и коефицент 1/36. Тоест за казиното отават 1/37, което е няма и 3%. Ако не вярвате, отидете в някое казино и заложете на всичките числа по 1 лв. Каквото и да се падне, ще спечелите 36 лв. Поради тази причина, за да спечелите голяма сума в казино, трябва да направите голям залог. В ТОТО, Лото и подобни, процента който би трябвало да задържат за организаторите е някъде към 50%. Поради тази причина се прави различно разпределение на печалбите, за да се намерят желаещи да си дадат парите. Примерно взимат се 100 000 билета по 1 лв., от тях 50 000 трябва да отидат за печалба и 50 000 за организатора. Та за това се дава примерно 1 печалба от 40 000 и 1000 печалби по 10 лв. Има още много видове хазартни игри, но не ми се влиза в по-дълги обяснения. При всички случаи единственият сигурен печеливш е организатора и то при условие, че не е българска държавна псевдо фирма.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 27. 27 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Тоя рефрен го чух за пръв път във филма "На живот и смърт", партизански, 1974, по едноименния роман на Д. Ангелов. На една вечеринка пийнал млад поручик акомпанира на китара : само със един билет, на държавната лотария...и т.н. Който се интересува от повече подробности, може да го гледа на черно бяло и младата генерация актьори на тогавашното БГ кино.

 28. 28 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  Акцизни стоки и хазарта, трябва да са 51% държавни...
  Лесни пари за фирмата и много проблеми на семейства и родители...

 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2134 Любопитно

  До коментар [#23] от "Сд":

  Има малка подробност. При казино игрите наистина вероятността да спечелиш е 25-30%, само че големината на печалбата не е гарантирана. С други думи, ако заложиш 10 лв. и играеш 10 игри с залог един лев, ще спечелиш 3 игри, само че печалбата може да е и 3-те игри по 10 ст., по 15 ст., по 20 ст. или по 50 ст.
  Така че печалбата може да бъде 1 печалба по 1 лв, 1 печалба по 50 ст. и една печалба по 15 ст.
  Т.е. в крайна сметка след спечелените 3 игри ще имаш 1+0.50+0.15 = 1.65 лв.

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 30. 30 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#5] от "venci4":"Хазартът в белите държави е държавен монопол под строг контрол на министерството на финансите. 50-60% от постъпленията се връщат" ============== Не че толкоз харесвам САЩ, ама бяла държава ли е? Как е във Вегас?
  —цитат от коментар 24 на Костадин Иванов


  Май не вдяваш идеята- казината там не са национална мрежа държавен хазартен монопол, а и са концентрирани само в няколко щата и индиански резервати, а при техните разстояния за да отидеш да играеш трябва да си вземеш отпуск и пенсията за няколко години назад. Вегас са повечето турист и по- малко американци, мисля.
  Ако не се лъжа националната им лотария имаше рекорден джакпот от над половин милиард $ и всеки желаещ от всеки населен пункт на страната може да си попълни фиш за долар

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Хазарта води към пристрастяване.

 32. 32 Профил на hup58605929
  hup58605929
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#15] от "citoplast":

  Съгласен съм; нормалните пропорции са грубо 80/20 (губи/печели). Нищо ненормално няма в аритметиката/ алгоритъма, във Великобритания, Франция и Испания реклами на такива "игри" има навсякъде, както тук. Лотариите са държавни, но с концесионни обвързаности, т.е. трета страна също "лапа", не е само държавата. За данъчните ставки не съм се интересувал. Просто Мечо Пух стана още по-алчен и реши, че му стига толкова на Йорик. Просто за да покаже кой е " най-велик" , Не е до пари вече сякаш. Извратено е. По източен модел някак.

 33. 33 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1131 Весело

  Имате 37 числа и коефицент 1/36. Тоест за казиното отават 1/37, което е няма и 3%. Ако не вярвате, отидете в някое казино и заложете на всичките числа по 1 лв. Каквото и да се падне, ще спечелите 36 лв.
  —цитат от коментар 26 на Viva la Evolution

  Това не е вярно. Коефициентът е 1/35 ако залагаш на конкретно число, т.е. ако заложиш по 1 лв. на всички числа - 37 лева и спечелиш, ще получиш 35 лева и се оказва, че си на загуба 2 лева, а не на печалба.
  Някои от другите коефициенти са:
  Сплит (залог на 2 съседни числа) - 1/17
  Стрийт (залог на три чила) - 1/11
  Залог на 4 съседни числа - 1/8
  Сикс лайн (шест числа) - 1/5 (тук не съм много сигурен)
  Дузина или колона 1/2
  Цвят или четно/нечетно - 1/1
  Устните залози - нейбърс, воазен, тиър, орфелинс/орфанс - не ги помня :)
  Коефициентите се отнасят за американска рулетка с една 0 (нула).
  Грубо, в къщата (казиното) остават около 30% от всички залози. Тук са включени освен рулетката и блек джека, и стъд (оазис) покера и понякога крабса (дайса). Това са "живите" игри, в които клиента играе срещу казиното (крупието). При тексаския покер се събира такса или предварително, или при всеки залог или и двете. От машините остава 10-15% от залозите, но ако не са манипулирани :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 34. 34 Профил на alfanero
  alfanero
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#7:"BULEXIT"][/quote]

  Жива измама си е, като ги няма големите печалби в талоните, ти си дрънкай глупости, колкото си искаш, за математиката.

 35. 35 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А пък хазарта в жилищните сгради е защитен от живеещите,вместо обратното ! С една лицемерна , заблуждаваща,абсурдна част от текст в член от Закона за хазарта,приет от 41 - то НС.Още по - лошо,този текст не е неволна грешка.Въпрос е дали депутатите разбраха какво са им подхвърлили,гласувайки го .

 36. 36 Профил на Mia san Bayern
  Mia san Bayern
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Да бе.Само един на 100 хиляди билета имат печалба над 100 лева..

 37. 37 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Освен собствеността, много важно е да се ограничи рекламата и дистрибуцията на лотарията, т.е. да не се стимулира спонтанното купуване в магазини, пощи и прочие. Най-добре -в тотопуктовете или друга схема, но не и във всеки квартален магазин, бензиностанция, будка тип лафка и прочие.

 38. 38 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 410 Неутрално

  [quote#15:"citoplast"][/quote]

  Образно казано. Едва ли пълнят и цял камион. Поне е сигурно че дебелопечелившите са в отделна "пачка".
  @Булекзит, не съм коментирал национализацията - мен не ме е*е, кой за какво си харчи парите.

 39. 39 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Истинската цел не е ясна.
  По принцип, от този порок, които наистина деморализира, трябва да печели държавния бюджет.
  Като акциза върху алкохол и цигари.

  Това са пристрастявания, които вредят на обществото, но пък носят сигурна печалба.

  Ако някой има морално право да печели от това, то печалбата трябва да отива в бюджета.
  Така, от парите на пристрастените да има полза за обществото.

  нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
 40. 40 Профил на hli32616303
  hli32616303
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ruse_Island":

  Рекламата на хазарт трябва да е абсолютно забранена, както и рекламата на цигари.

  нео"либерализъм" - упадъка и деградацията на западната цивилизация в действие ;)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK