Как взеха да намаляват точно тези, които трябваше да са станали повече

У нас акушерките са нормативно лишени от самостоятелност и нямат възможност да проследяват бременност, да водят раждане и да оказват грижи без лекарско наблюдение,

© Юлия Лазарова

У нас акушерките са нормативно лишени от самостоятелност и нямат възможност да проследяват бременност, да водят раждане и да оказват грижи без лекарско наблюдение,Текстът е препечатан от "Свободна Европа". Надежда Цекулова дълги години работи като журналист с интереси в сферата на здравеопазването, социалната политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път преминава в програма "Хоризонт" на Българското национално радио. Има активна дейност за подобряване достъпа до здравеопазване на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е директор програма "Кампании и комуникации" в Българския хелзинкски комитет.


Стефани, Руска и Вяра са акушерки. Млади, вдъхновени. С искрено призвание. Запознах се с тях покрай инициативата на Мрежа за съвременна родилна грижа да подкрепи акушерки от страната да завършат обучение за консултанти по кърмене в София. Момичетата искат да овладеят тънкостите на професията и да бъдат максимално полезни на жените в най-важните моменти от живота им – когато раждат своите деца.


Вчера те, и всичките им колеги в професиите, свързани с родилната грижа, имаха професионален празник. Миха се ръце, раздаваха се букети и бонбони и се говорихат високопарни думи за благородната професия, която дарява живот.
Извън празничното лустро обаче акушерската професия е една от тези, които през последните години "се топят" в световен мащаб. Това стана причина 2020 г. да бъде обявена за международна година на сестрите и акушерките. Целта е обществата и техните правителства да обърнат внимание на тези професии, преди кадровата криза да е поставила съвременната медицина на колене.


Малко статистика


По данни на НСИ към 31.12.2018 г. в страната работят малко над 3150 акушерки и 1400 акушер-гинеколози. Според съсловната организация на професионалистите по здравни грижи още 8000 акушерки са нужни, за да отговорят на нуждата от качествени грижи за бременните и раждащите у нас.


Сериозен проблем е високата им средна възраст – 53 години – както и неравномерното им разпределение: в областните центрове Разград и Ямбол например има само един или двама акушер-гинеколози и 25-26 акушерки.


Протестите на професионалисти по здравни грижи през изминалата година минаха под знака на искането за по-високи възнаграждения. Достойнството на професията обаче не се измерва и не се изчерпва само с размера на работната заплата.


През последните десетилетия следенето на бременност и раждането се доминират от лекарите акушер-гинеколози. Добрата практика в други европейски държави показва, че осигуряването на продължаваща акушерска грижа за нискорисковите бременни води до по-евтина медицинска помощ, до по-добри здравни резултати за майките и бебетата (по-малко интервенции, по-малко преждевременни раждания и по-малко изгубени бременности), както и до по-високо ниво на удовлетвореност на родилките.


Могат ли да работят без лекар до тях?


У нас акушерките са нормативно лишени от самостоятелност и в момента нямат възможност да проследяват бременност, да водят раждане и да оказват постпартални грижи без лекарско наблюдение, въпреки че точно това са разписаните им компетенции.


Министерството на здравеопазването е предложило законови промени, които могат да позволят разкриването на изцяло акушерски практики. Отказва се обаче възможността тези практики да сключват договор със здравната каса, което означава, че ако решат да работят самостоятелно, акушерките ще разчитат пациентките да им плащат изцяло от джоба си.


Дори и този проблем да бъде решен обаче, ще са нужни усилията на самото съсловие, за да се върне общественото доверие към акушерската професия, на която в момента се гледа като на подпомагаща.


У нас често се пренебрегва, че създаването на авторитет в родилната грижа минава през поставянето на жените на фокус. На жените, а не акушерката, лекаря, системата.


Жената и детето. Между живота и смъртта


Числата, които "ражда" българското майчино здравеопазване, от години поставят страната ни сред първенците по детска смъртност в Европейския съюз. Въпреки че през последните 20 години този показател е намалял повече от два пъти (6,4 починали бебета до една годинка на 1000 раждания за 2017 г. спрямо 14,4 за 2001 г.), нивото остава двойно над средното за ЕС (3,6‰).


Двойна над средната за ЕС е и бройката на мъртвородените на 1000 раждания.


По-зле от нас се представят единствено Румъния и Малта. По данни на НЗОК през 2019 г. в страната са родили 55 048 жени. 7 от тях са починали.


318 са мъртвородените бебета.


За едва около 54% (30 405 бебета) здравната каса е платила клинична пътека за грижи за здраво новородено дете. Всички останали са били лекувани от някаква патология – поне по документи.


Събраните дотук числа са неточен, но показателен измерител на качеството на грижите, които получават бъдещите майки в здравната ни система, и дават най-разбираемото послание, че


нещо в майчиното здравеопазване не е наред.


По причини, които изискват дълъг и задълбочен анализ, родилната медицина у нас упорито и продължително се съпротивлява срещу препоръките на международни здравни и професионални организации, каквито са СЗО (Световната здравна организация), FIGO (Международна федерация по гинекология и акушерство), ICM (Международна конфедерация на акушерките) и др.


Всички те единодушно през последните години работят за намаляване на цезаровите сечения и стриктен подход към прилагането на всяка медицинска интервенция в хода на раждането само при обективна необходимост, а не рутинно. Поставят в центъра на грижите комуникацията и доверието между медицинския екип и бременната или раждаща жена, и доказват с десетки проучвания, че това е пътят към по-здрави и удовлетворени майки, по-здрави бебета и по-мотивирани и удовлетворени акушерки.


Издигането на акушерската професия не е в противовес на интереса на жените да получат уважителна и индивидуализирана грижа по време на своята бременност и раждане. Нещо повече – двата процеса са абсолютно неделими.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1205 Разстроено

  Докопалите се до властта и задържали я вече толкова години, СТОПИХА матряла на всяко едно ниво, НА ВСЯКО. СОРИ.

 2. 2 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 705 Неутрално

  много хубава статия. неизпълнимо. в центъра на българското здравеопазване са лекарите и техните нужди, а не пациентите и техните нужди. това важи не само за родилките. на акушерките никога няма да им се даде свобода на грижата поради тази и още една друга причина - финансовата. няма как лекарят да те наплаши едно хубаво и след това да ти прибере парите, ако на акушерките се дадат повече правомощия.

 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Мафиите не обичат това.

 4. 4 Профил на deadsmurf
  deadsmurf
  Рейтинг: 348 Разстроено

  От години чакам момента, в който няма да те питат рутинно "как ще раждаш?"
  Качеството на лекарската грижа у нас рязко се срива в последните години. Вече нито връзки, нито пари, нито късмет могат да те спасят от нежеланието на някой да си свърши работата. А когато нещо толкова естествено като раждането е направено да е медицинска процедура нещата вече са страшни - жената е разглеждана като парче месо и никой не се интересува какъв е естествения ход на нещата - ти си там за да им носиш пари...

 5. 5 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 274 Весело

  Докопалите се до властта и задържали я вече толкова години, СТОПИХА матряла на всяко едно ниво, НА ВСЯКО. СОРИ.
  —цитат от коментар 1 на 442


  "...през последните 20 години този показател е намалял повече от два пъти (6,4 починали бебета до една годинка на 1000 раждания за 2017 г. спрямо 14,4 за 2001 г.)"

  Все пак, два пъти по-малко, отколкото сте го топили вие, нали? Поне тъй сочат данните. Десебар (радикален комунист) чете статистика...

 6. 6 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Детската смъртност няма как да намалее ако продължават да раждат 11-12г. деца от един определен етнос. В семейния Кодекс трябва да се добави "пълнолетна" към майка на която се изплаща майчинство. То се изплаща защото майката не е в състояние да работи. Иначе излиза, че дете на 11г. трябва да работи щом на 11г. майка се заплаща майчинство. Да оставим настрана, че забременителят трябва да е в затвора. За бременна под 14(16)г. или аборт или осиновяване на детето. Точната възраст да я кажат специалистите.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  Заеме ли се държавата да решава проблеми, те става все по-дълбоки и нерешими

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#7] от "penetrating":

  Точно така е, но този негативен ефект се усилва от масовото желание на населението да не се занимава с нищо от обществено значение, а "държавата" да го поеме. В този смисъл хората са виновни, не държавата.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Неутрално

  До коментар [#8] от "motochristo":

  И това е вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Четох донякъде и след това посмятах.
  Значи необходими са общо 12500 специалисти - лекари и сестри за тази дейност - грижа за раждащите жени.
  В България се раждат около 55 000 деца годишно, или 150 на ден.
  Не е ли множко - 12000 човека се грижат за 150 деца???

 11. 11 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Да питам милата авторчица, где в цивилизацията, акушерки водят самостоятелно раждане??? Пример?

  roo
 12. 12 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пламен Данаилов":

  Право в десетката......

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 13. 13 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#10] от "1mp":

  Защо смяташ, че грижата за едно новородено и неговата майка продължава само 1 ден?
  Стига с тези сметки на коляно.... Демографската криза се задълбочава и излизането от нея ще е невъзможно без специалисти, за които трябват средства. От бакалски сметки почти се затриха и образованието и здравеопазването ....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 14. 14 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "1mp":

  Много разумно разсъждавате. Всъщност милата авторчица е трогателно некомпетентна. Нормалното раждане е до голяма степен предвидимо и може да се осъществи в голям и компетентен медицински център - с персонал и апаратура. Достатъчни са по 1-2 за регион, плюс големите градове, където вече ги има. За патологична бременност и раждане - още по малко - там, където има топ специалисти. Всяко село с акушерка, беше партийна повеля преди повече от 50 години. Но сега горките акушерки се виждат в страни от паричния поток и са гневни. Нещо повече - "учат за вишо". Смех...

  roo
 15. 15 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "Пламен Данаилов":

  "За бременна под 14(16)г. или аборт или осиновяване на детето." А "етносът", ако не отговаря? Ако е мило русичко на мама и тати? Абортът насилствен ли ще бъде? Нещо за концлагер и газови камери? Как ви ги ражда мозъчето???

  roo
 16. 16 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#15] от "babyroo":

  Първо това много рядко се случва на белички и русички, второ - детето може да бъде осиновено от бабата и дядото. Въпросът е да няма "детски" поради които мургавичките раждат и не ходят на училище. Абортът е при проблеми с плода, което е често при майки на тази възраст. Прояви малко въображение и положително мислене!

 17. 17 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Пламен Данаилов":

  Гле ся, умен и информиран положителник:
  1. Никак не е рядко с русички на тази възраст, но се затрайва и го няма в масовите медии!
  2. Здраво, развито момиче на 14-16 износва и ражда без проблеми - така е с акселерацията!
  Казвам го "отвътре" на проблема. Не се изказвай по медицински теми, че ми е до керемидите от "капацитети". Начело с автора на това матрялче!

  roo
 18. 18 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 318 Неутрално

  До коментар [#17] от "babyroo":

  Научи се да четеш. Не ми говори за 14-16г. здрави и развити момичета. В първия си пост съм споменал за 11 годишни, а във втория за под 14г. За под 16г. да не получава майчинство, тъй като е длъжна да ходи на училище.

 19. 19 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "За бременна под 14(16)г." Цитат. Тъпак...Чао.

  roo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK