Тревожно е, че една подхвърлена идея за броени дни става законопроект

Тревожно е, че една подхвърлена идея за броени дни става законопроект

© Велко АнгеловСамо ден след срещата на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев с бащата на убитото момиче Андреа в с. Галиче от непълнолетен, депутатът от ГЕРБ Маноил Манев обяви, че проектът за промяна на Наказателния кодекс предстои да бъде внесен следващата седмица в Народното събрание. Измененията предвиждат възможност да не се редуцират наказанията на непълнолетни извършители на тежки престъпления, тоест да може да бъдат осъждани като пълнолетни.


Специалисти по наказателно право реагираха с критични анализи.


Искра Владова-Недкова, доктор по право и преподавател по криминалистика в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", коментира идеята - с уговорката, че е запозната с нея от изнесеното в медиите. Заглавието и акцентите са на "Дневник".
С последния случай (реакциите на компетентни органи след убийството в с. Галиче - бел. ред.) за съжаление, се затвърждават две особено опасни тенденции:


- Да се изнася прекалено обширна информация по отношение на извършеното престъпление и да се дискутират всякакви аспекти от нея, включително такива със съмнителна достоверност, от категорията "догадки", по неприключили наказателни производства.


Оповестяването на данни от разследването няма как да има положителен върху него ефект, но за сметка на това може да има редица отрицателни. Така органите на разследването, прокуратурата и съдът са поставени в ситуация да разследват и правораздават в условията на огромен обществен натиск, а също така се дава възможност на лица, заинтересовани от изхода на наказателното производство, да използват научената информация, за да му противодействат.
Не е за пренебрегване и рискът навлизането в детайли от механизма на извършеното престъпление и начина, по който е действал извършителят преди и след него, да послужи за "вдъхновение" на други с подобни престъпни нагласи.


- Да се влиза в тона на изключително чувствителната при подобни престъпления общественост, която иска налагане на наказание веднага, при това на принципа "око за око, зъб за зъб, смърт за смърт". И ако тази реакция е оправдана напълно по отношение на близките на пострадалия и широката общественост, то тя е недопустимо да изхожда от представители на изпълнителната и законодателната власт, които следва да имат необходимото ниво на юридическа култура, дори и без формално да са юристи. Тъй като нямам съмнение, че всички те притежават такава, то вероятно подбудите за подобно поведение са по-скоро популистки, а в конкретния случай личното ми усещане е и че представляват лешоядна експлоатация на мъката на родителите.


При индивидуализацията на наказанието се взимат предвид редица обстоятелства, само едно от които е наказателноправната квалификация на деянието, т.е. престъпление по кой конкретно
състав от НК е извършено. Значение има и личността на извършителя, и всички обстоятелства, при които е извършено деянието. Ако в житейски смисъл едно убийство е тежко точно толкова, колкото всяко друго, то в наказателноправен се прави разграничение, за да се постигне справедливост на наказанието, да бъдат реализирани неговите цели и всеки да бъде наказан
пропорционално на тежестта на извършеното.


Всяка законодателна активност следва да е резултат от задълбочени изследвания, експертни обсъждания, сравнителноправни анализи. Опасно е наказателноправната уредба да бъде променяна "на парче". За да постигне положителен резултат на едно изменение е необходимо


да бъдат оценени дългосрочните ефекти


а не да се преследва потушаване на спонтанно възникналото напрежение в резултат на конкретен казус.


Ефективната превенция на всяка категория престъпност включва задълбоченото изследване на всички криминогенни фактори – тези, които превръщат един човек, бил той пълнолетен или не, в престъпник, както и на механизмите за това той да бъде възпрян. Те далеч не са само наказателноправни, а също са и социални, икономически и редица други. При вече реализирано престъпление следва да се разсъждава не само върху възмездието, което извършителят ще получи, а върху всички аспекти, свързани със заличаването на последиците от случилото се в максималната възможна степен.


Възприемане на направеното предложение от депутата Маноил Манев би означавало да съществува възможността по отношение на непълнолетни лица да бъде наложено наказание доживотен затвор. Лишаването от свобода доживот е наказание по отношение на извършители, които към момента на налагането му съдът е оценил като на практика непоправими, а извършеното престъпление следва да бъде такова с изключително висока степен на обществена опасност. И ако е съвсем възможно престъпление, извършено от непълнолетен, да се характеризира с изключителност по отношение на своята тежест, то не може да се приеме, че непълнолетните са непоправими.


Непълнолетните са с по-лабилна психика, по-ниска степен на емоционална устойчивост и значително по-малък житейски опит в сравнение с навършилите пълнолетие. Поради тези причини задръжките им за извършване на противообществени прояви обикновено са по-слаби.
Едновременно с това обаче у тях по правило отсъстват трайни престъпни навици, поради което те не само че е възможно да бъдат поправени, но и това може да се постигне с прилагането на значително по-леки средства от приложимите по отношение на пълнолетните.


При възприемането на идеята за промяна, каквато беше изложена в публичното пространство, би се стигнало до абсурда лица на еднаква възраст да бъдат подлагани на различен наказателноправен режим, респективно по отношение на престъпления по един и същ състав от НК с относително еднаква степен на обществена опасност и характеристики на извършителя да бъдат налагани съвършено различни наказания.


Не може, по мое мнение, да бъде възприет и другият аспект от идеята – възможността за приравняване на непълнолетните на пълнолетни да се отнася само до някои престъпления. Възрастта е обективна характеристика на дееца и не е възможно той веднъж да бъде третиран като непълнолетен, друг път като пълнолетен според това престъпление по кой състав от НК е
извършил.


Струва ми се и че


в самото предложение се съдържат аргументи против него


Така например се посочва, че непълнолетните често биват "търсени" като извършители на различни категории престъпления. Ако приемем, че непълнолетните действително могат да бъдат мотивирани и склонени към извършване на престъпление с по-голяма лекота, то това се дължи именно на лабилността на психиката им и податливостта на въздействие, а не на решимостта да извършат престъплението, тъй като ще бъдат по-леко третирани.


По отношение на другия аргумент – необходимостта всяко наказание да бъде справедливо, мога единствено да кажа, че няма как да бъде определено като справедливо наказание, което пренебрегва една от основните характеристики на дееца при индивидуализирането му.


Истина е, че подобно правно разрешение съществува в други държави,
макар към момента на излагане на идеята си самият депутат да не беше съвсем
сигурен дори кои са те. Една от най-големите грешки при извършване на
законодателни промени обаче е механичното пренасяне на чужди правни
постановки. Дори и най-брилянтното и доказало се като работещо правно
разрешение не може и не бива да бъде възприемано безкритично и без
отчитане на спецификите на обществена среда и особеностите на правната
система у нас.


Наказателното право е функционираща машина


Ако бъде премахнат дори само един елемент от нея или бъде подменен с непригоден, това може да коства работата на целия механизъм.


Тревожен е фактът, че нещо, което беше подхвърлено в публичното пространство като идея, родена спонтанно по конкретен повод, за броени дни е на път да се превърне в законопроект.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1739 Разстроено

  Бойколандия е това. Съдът на Линч е на прага, с Бойко, възседнал популизма както винаги. Тъжно и отчаяно вече.

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Отдавна правната система на България трабва да стане съвременна ,сега се подчинява на комунистическите закони изковани за добруването на соц държавата и не е тайна ,че всички прависти ,съдии ,прокурори ,които са приемани и назначавани до края на 20 век ,са станали такива само с протекцията и проверка на органите на комунистическата партия ,затова никой от тях няма капацитет да промени нещо в системата към по добро ,естествено е ,че ще се променят нещата в посока непълнолетни престъпници и убийци да не бъдат оставяни да вилнеят безнаказано сред хората .

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Изследване показа, че 91% от законопроектите минават без обсъждане, без научни тези или с минимален анализ. Това е капацитетът на ГЕРБ. Давай там юруш на маслините

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#3] от "Slick":

  Хляб и зрелища е системата. И понеже хляба го краде, за да си маже филии с мас, набляга на зрелища

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Народа е прост, затова няма да го питаме.
  Вместо това, ще съставим комисия, която да докаже, че трябва да сме либерални.

 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 1007 Разстроено

  Към промяна на НК за наказанията на непълнолетните се тръгва без анализ на ефекта...
  —цитат от коментар 0 на статия

  Това го чета под буквално всеки законопроект, който тиквите в парламента пускат. Един вид - не ме изненадва. Както и резултатите след това.

  "По-малкото зло". Толкова метастази пуснаха и толкова сектори овладяха в тая свинщина, толкова съсипаха с (без)действията си... страшно е.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Не обичам тази фраза, но за съжаление "ТУК Е ТАКА"!!!

 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Границата между непълнолетен и пълнолетен е доста изкуствена (сравняваме 16-17 годишен и 18 годишен), затова има смисъл за особено тежки престъпления разликата от една-две години да не пречи на съда да прецени колко поправим е извършителят. И пак да кажем - прост, беден, неграмотен, примитивен и т.н. не трябва да са смекчаващи обстоятелства. Да не говорим, че едно общество не може да е либерално, ако правосъдието му не наказва престъпниците с наказания, адекватни на стореното и на обществената опасност.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Неутрално

  Не е за пръв път първо да гласуват, после да мислят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#8] от "stein":

  Другарю, цялото право, както и общественото устройство и морала са изкуствени, защото не са рожба на природата, а на човека. Функционално неграмотни граждани бъркат правото с отмъщение. Целта на правото е справедливост за всички.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#8] от "stein":

  Другарю, цялото право, както и общественото устройство и морала са изкуствени, защото не са рожба на природата, а на човека. Функционално неграмотни граждани бъркат правото с отмъщение. Целта на правото е справедливост за всички.

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Да мислят? Ти се шегуваш май

 13. 13 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Те не мислят как да гласуват, всички натискат копчето под стой. Така, както им нареди другарката. Когато се гласува, се прави за всички член и алинея поотделно, а за да не станат грешки някой запознат иска думата. Ако каже че текстът е подкрепен от парламентарната комисия, гласуваш ЗА. Ако каже, че текста е внесен от опозицията се гласува ПРОТИВ. Толкова за демокрацията. Толкова и за мисленето.

  Колкото повече - толкова повече
 14. 14 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#9] от "penetrating":

  Те не мислят как да гласуват, всички натискат копчето под стой. Така, както им нареди другарката. Когато се гласува, се прави за всички член и алинея поотделно, а за да не станат грешки някой запознат иска думата. Ако каже че текстът е подкрепен от парламентарната комисия, гласуваш ЗА. Ако каже, че текста е внесен от опозицията се гласува ПРОТИВ. Толкова за демокрацията. Толкова и за мисленето.

  Колкото повече - толкова повече
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6080 Неутрално

  До коментар [#12] от "uq":
  До коментар [#13] от "mitakadm":
  До коментар [#14] от "mitakadm":

  Съгласен. Има консенсус, че не мислят. Може би това да не мислят е част от условията за избора им :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  бавна, дебела, глупава, остаряла, подкупна - запознайте се с блатото "съдебна система в България"!

  нелепо е поредният ненавършил 18 убиец с по няколко дела зад гърба си да бъде третиран като нещо по-различно от боклук!

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Съгласен съм с автора и причините за подобен подход според мен не се крият само в некомпетентността на вносители и депутатите които ги гласуват, а и понеже подобни теми имат силно въздействие и привличат вниманието на обществото ( това впрочем е съвсем нормално), което позовлява да минават без необхоимото внимание други важни неща.

 18. 18 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  важното е да се ходи по 'свирката' на матряла..ама за такива неща....иначе патоцо беля-не и подобни 'проекти' матряла няма дума ...да се задоволяват обществените нагласи по незначителните въпроси....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1327 Любопитно

  До коментар [#18] от "не на безразличието":

  "важното е да се ходи по 'свирката' на матряла"

  А не беше ли това Демокрацията?

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  До коментар [#18] от "не на безразличието":"важното е да се ходи по 'свирката' на матряла"А не беше ли това Демокрацията?
  —цитат от коментар 19 на moreee


  Неее...
  Демокрация е когато ДЕМОКРАТИТЕ налагат възгледите си.

 21. 21 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 336 Неутрално

  "...да послужи за "вдъхновение" на други с подобни престъпни нагласи." - може и да се вдъхновят, но по-вероятно е да си имат едно на ум.
  "...у тях по правило отсъстват трайни престъпни навици,..." -Целият бълвоч от игри и филми усилено ги затвърждават!
  "Значение има и личността на извършителя, и всички обстоятелства, при които е извършено деянието" - Убиството си е убийство не е самозащита.А малкият малоумник си има отговорни родители - те да излежат поне половината присъда,не само да вземат семейни добавки. Но всъщност докато умните се наумуват, престъплението се повтаря.

 22. 22 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Съвсем не по темата, ако модераторите го изтрият този коментар поне дано го прочетат преди това. Крайно време е, Дневник, да си поправите по някакъв начин пускането на коментари така че да не се стига до два, три, четири... еднакви коментара. We have the technology, просто някой трябва да си седне на задника и да го свърши.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  До коментар [#21] от "Violeta Dimitrova":

  А малкият малоумник си има отговорни родители - те да излежат поне половината присъда,не само да вземат семейни добавки.

  "отговорните родители" не вземат семейни добавки, защото той не е посещавал училище от десетина години (ходил е само в първи клас). И са толкова отговорни, че са го зарязали да се оправя сам, че и да гледа десетгодишния си брат, като от време на време ходи при дядо и баба да вечеря, пък те са заминали в чужбина.... Впрочем, съата степен на отговорност е проявил днес ревящият татко Асан на Андрея - заминал в чужбина с пълнолетния си син, пък оставил щерка си да се оправя сама, от време на време посещавана от братовчеди...
  Те не половината, ами пълната присъда за това престъпление да излежат им е малко!

 24. 24 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 135 Неутрално

  Лично мнение : когато някой от тази прослойка извършва престъпление, трябва цялата фамилия да се кастрират. Така ще спестим много време и средства.

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  Изследване показа, че 91% от законопроектите минават без обсъждане, без научни тези или с минимален анализ. Това е капацитетът на ГЕРБ. Давай там юруш на маслините
  —цитат от коментар 3 на Slick


  Това че ще има обсъждане нищо не значи. Той закона пак може да не работи. Нещата се виждат дали работят или не чак като почнат да се прилагат.

  А конкретно в случая законите започват да се обсъждат от лица в конфликт на интереси. Всичките адвокати са в конфликт на интереси.

  Аз па искам да обърнем системата и в случая роднините на жертвите да си направят едно обсъждане и да излязат с предложения. Щото те са потърпевшата страна. И така би били най-честно спрямо тях и паметта на жертвите.

 26. 26 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 874 Неутрално

  А КАКВО ДА СЕ ПРАВИ,

  когато имаме явен и изграден социопат, както в случая, който предизвика тази дискусия?Да го оставим да убева и пак и пак?
  Има едно явление, наречено детска психопатия, което възниква още на 8-9 год възраст и ако не бива лекувано, става след няколко години напълта нелечимо. Но никой не обръща внимание на проблема

 27. 27 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#20] от "atmanpg":

  демокрацията другари, е когато хората имат равни права и задължения...и ако сте запознати в зората на гръцката демокрация неуките са нямали право на глас..

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8337 Неутрално

  Ами то анализите се правят от хора с мозък, а не от неграмотни мижитурки.

 29. 29 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 815 Любопитно

  До коментар [#10] от "Умнокрасив":

  Понеже си функционално грамотен, да те питам - какво общо има написаното от мен с това, което коментираш? Реагираш на ключовата дума "изкуствена"? Или просто те мъчи носталгия по соца и ти се искаше да използваш два пъти обръщението "другарю"?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 30. 30 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  Уважаема г-жо Владова-Недкова, значи на 23.12.2019 г. пишете следното:

  „Млади господине в лилав анцуг, комфортно нахлупена качулка и приведена, но не от срам глава... Ти си болен. Много болен. Надявам се поне не безнадеждно болен. Ако тези няколко реда стигнат някога до теб... казвам ти го с най-голямата добронамереност, на която съм способна, а тя в момента не е много - потърси помощ. Спешна, специализирана психиатрична помощ. Ти си болен. Много болен. Желая ти здраве. И никога да нямаш дъщеря. Защото да имаш би означавало да живееш в постоянен страх за това какво може да й се случи. Заради някой подобен на теб“, нали така?

  Днес, на 23.01.2020 г., пишете следното:

  „Непълнолетните са с по-лабилна психика, по-ниска степен на емоционална устойчивост и значително по-малък житейски опит в сравнение с навършилите пълнолетие. Поради тези причини задръжките им за извършване на противообществени прояви обикновено са по-слаби.
  Едновременно с това обаче у тях по правило отсъстват трайни престъпни навици, поради което те не само че е възможно да бъдат поправени, но и това може да се постигне с прилагането на значително по-леки средства от приложимите по отношение на пълнолетните“.

  Хайде сега уточнете се какво точно правите – или осъждате младия господин с „лилав анцуг“, или оправдавате непълнолетния убиец на невинното момиче Андреа от с. Галиче! Как, в рамките на един месец, се променя мнението на един „доктор по право и преподавател по криминалистика в Юридическия факултет“? Не знам дали се досещате, но подобни сълзливи манифестации на разни объркани чувства не трогват никого! Нещо повече – имат обратен знак, т. е. затвърждават исканията за възможно най- тежкото наказание на убиеца! Бил непълнолетен? Ами ако днес е непълнолетен, а утре му е рождения ден и стане пълнолетен, какво точно се променя? Изведнъж, за едно денонощие става с „трайни престъпни навици“, които довчера, по цитираните разсъждения от този материал, са отсъствали? М? Ами ако, не дай Боже, се случи нещо на някой близък, какви ще ги дъвчете тогава? Пак ли ще пишете, че „не само че е възможно да бъдат поправени, но и това може да се постигне с прилагането на значително по-леки средства от приложимите по отношение на пълнолетните“? Или ще виете като карнобатска линейка защо извършителят не е до живот в затвора? Сама си отговорете, аз отговорите ги знам доста преди подобни измислени „доктор по право и преподавател по криминалистика в Юридическия факултет“! нещо неясно?

 31. 31 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Много добре знаеме, че от години се обсъжда ситуацията с хазарта. Това, че сега са се разбързали не е нищо лошо. Да чакаме още 5 години да го мъдрят ли?

 32. 32 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Баце удари тавана. Баце, защо бе?
  Баце, нямаш ли си друга работа, ами си играеш на държава?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 33. 33 Профил на Violeta Dimitrova
  Violeta Dimitrova
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#25] от "realguru":

  Да, и това е умно.

 34. 34 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Авторката на статията Лъже - законопроекта е от почти 2 години !

 35. 35 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  "Тревожно" е много меко определение.
  Ако си спомняте, имаше едни тържествени обещания, след поредните бързи и много неудачни промени в законови текстове, как преди да започне процедура по приемане на такива текстове, те ще бъдат специално проучвани, дали и как влияят на текстове и норми в други закони, доколкото в юридическата среда, нещата са взаимно свързани и не може да буташ едно и да не повлияеш на друго.
  Но там където бяха дадени тези тържествени клетви и обещания, там си останаха и сега пак "заработиха" като ударници - за дни променят НК, "решават" проблемите с хазарта и т.н.
  Утре ще се чудим примерно, защо едно и също лекарство струва на толкова различни цени, но всичко това е съвсем законно или как някой гори опасни отпаъци, но всичко е ОК.

 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Интересно, защо толкова много хора и НПО-та защитават интересите на престъпниците и на практика няма такива които да защитават пострадалите, т.е. обикновените хора. Вие имате ли обяснение?

  Циганският терор над обикновените хора, дори вече над лекари, учители и полиция е ежедневие, защо няма поне едно НПО което да предложи мерки против тези престъпления? Ако някой поиска наказания и строги мерки веднага го обявяват за расист и фашист.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  Това убийство в Галиче само го бях чул но не порових какво точно е станало. Сега с тази статия ме накараха да потърся в Интерне.

  Ами никакви изненади, отново зверско убийство и отново циганин, направо копие на други такива. И естествено Дневник като слугинаж на Сорос пускат статия от госпожата "експерт" /доста вероятно получавала грантове по тази линия/ защитаващи убиеца. Прикритичко, не него ама закона прибързан. Да почакаме още 5-10 години, да убият още 50-100 души.

  Аз подкрепям законопроекта. Разбирам ако непълнолетен извърши леко нарушение от глупост, да му се даде шанс да се поправи. Но този е рецидивист и убийството не е леко нарушение. Дори не убийство от непредпазливост или афектираност а хладнокръвен садизъм! ПОЗОР е да се защитават ТАКИВА!

  Тази паплач само от бой разбира, всичко останало означава за тях че си слаба жертва и законна плячка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Изследване показа, че 91% от законопроектите минават без обсъждане, без научни тези или с минимален анализ. Това е капацитетът на ГЕРБ. Давай там юруш на маслините
  —цитат от коментар 3 на Slick


  Тия нямат интелектуален капацитет да формулират един закон като хората, за обсъждане да не говорим. Нали тогава ще лъсне безграничното им невежество?

 39. 39 Профил на monitor13720
  monitor13720
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Пореден псевдо-юридически буламач! Накои хора си мислят, че като имат диплом за юрист, могат да ръсят каквото им падне, стига да използват правни термини!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK