Кварталната престъпност - среща отблизо

Кварталната престъпност - среща отблизо

© Вера Стаевска, Личен архивЕдин труден за мен текст, който пиша, защото няколко човека, които уважавам, казаха, че за това трябва да се говори. А "това" е престъпността и усещането за заплаха на всекидневно ниво. Докато във филмите опасността е тръпка и приключение, на битово ниво става въпрос за нараняване и финансови и емоционални загуби.


Защо аз пиша за това - социологът, граждански активист и журналист по "зелени" теми? Защото преди дни - неделя, 12 часа на обяд при препълнени алеи - бях нападната в Западен парк. Последствията са леки ожулвания, кражба на телефон, пари и лични документи и унизителната болка на безсилието пред насилието в личното ми пространство. Това се случва за втори път през десетте години, откакто живея в близост и често съм в него - разхождам се пеш в почивките си или преминавам през него на път за работа с велосипед.


А какво търся в този парк, като вече са ме нападали, а и всички знаят, че е близо до гето и е опасен?
Освен че до този парк управляващите отглеждат гето (много отпреди аз да помня), знам, че и в елитната централна част на Борисовата градина опасни престъпления стават всяка година. И все пак, за да не се разхождам в парка, би трябвало да съм друг човек, който живее по друг начин. Трябва да не искам да слушам птиците в слънчевите дни, да не искам да си изпия кафето под дърветата, които виждам от прозореца си, да преживявам ден след ден по маршрута от панелката през тълпата в градския транспорт до работа - и обратно.


Пролет в парка.

© Вера Стаевска, Личен архив

Пролет в парка.


Аз съм от хората, които често излизат от града, а ако са в града, запазват връзка с природата - активен велосипедист съм, практикувам планински спортове и да - обичам просто да се разходя за час-два по обяд в парка, вместо да зяпам екрана.


Трябва ли да се откажа от всичко това, което ме радва, защото обективните условия са неблагоприятни? Средата е опасна. Аз обаче искам да се наслаждавам на дните си, не просто до оцелея в тях.


Какво е решението?


Аз виждам четири сценария. Или рискувам и живея по моя начин във враждебна среда. Или променям себе си спрямо средата. Или сменям средата, като бягам в друг "по-безопасен" квартал. Или променям средата...


Аз лично съм от идеалистите, които вярват, че трябва да променяме средата към по-добро, колкото и утопично да звучи. Какво би означавало това конкретно за Западен парк:


- превенция на престъпността - патрулираща в проблемните части на парка конна полиция вместо два паркирани автомобила на частна фирма на двата входа на парка


- дългосрочна работа за премахване на източника на престъпността - работа с хората в гетата в близост до парка. Реална възможност и подкрепа за образование и нормална работа, така че околните квартали да не са средища на бедност, която генерира престъпност.


Затова трябва обаче Столичната община да се лиши от електоралната си зависимост от тези гета, в които бедността се култивира и маскира със заетост в "градската чистота", която пък "заетост" често се изразява в кампании по продухване с бензинови уреди на падналата шума в парка вместо на изчистване на бунищата по входовете му. Тоест около Западен парк, и не само, трябват политики за бедните хора от гетата, а и в други квартали, които няма да останат само пожелания, а ще дават резултати. Трябват усилия за адаптацията на тези хора към реалния пазар на труда и израстване на следващите поколения в отворена среда с достъп до образование. Трябва и жилищна политика, както и рекултивиране на застроените с незаконни жилища части на парка.


Дано, ама надали? Както написах горе, аз съм си малко идеалист. В случая ще ми се наложи комбинация от сценариите за смяна на средата и промяна на средата. Смяна, защото ще трябва да инвестирам време и пари вместо в пътувания сред природата за ремонти и преместване в друг квартал, за да мога да запазя начина си на живот с по-ниско ниво на риск. Но и промяна, защото ще продължавам да опитвам да допринеса някак за промяна на средата - като продължа да настоявам за реални политики за превенция на престъпността, но и затова гетата да престанат да бъдат гета.


И този текст е част от малкото, което смятам, че всеки от нас може да направи за дългосрочната промяна на средата, поне като вкараме тези политики в публичния - а оттам някой ден може би и в управленския - дебат.


И един постскриптум: Кварталната полиция си върши работата, като вече намери част от откраднатото и се надява да успее да събере солидни доказателства за младежите, които ме нападнаха и ограбиха. Може би малка надежда, че и щом една институция може да работи, може би и по-високото ниво на столичната администрация би могла да потърси решения.


От две години тече ремонт на Западен парк. Това доведе до допълнително обезлюдяване и усещане за опасност.

© Вера Стаевска, Личен архив

От две години тече ремонт на Западен парк. Това доведе до допълнително обезлюдяване и усещане за опасност.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5580 Неутрално

  Трябва натиск върху общинатта за да и стане ясно, че трябва да си смени приоритетите, независимо колко "електорално неблагодарни" са те.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Очевидно полицията не може да бъде навсякъде. И при на практика липсваща съдебна система ( колко пъти сте чели за човек с 20 регистрации за кражби или с няколко висящи дела ), единственото решение е либерализация на режима за придобиване и носене на леко оръжие, респективно употребата му за защита на собствеността и дома. Но Б. Х. и компания ги е страх, че някой ден гражданите в тази страна ще им потърсят сметка. Та затова нещата ще вървят към по-лошо.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Губене на време и пари е смяната на жилище точно по тази причина.
  Мръсната тайничка е, че няма по-добри квартали...

 4. 4 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vassil Stoychev":

  Пьрвите, които ще се вьзползват от такава либерализация, ще са жители на гетата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  " Защо аз пиша за това - социологът, граждански активист и журналист по "зелени" теми? Защото преди два дни бях нападната в Западен парк - с леки ожулвания, кражба на телефон, пари и лични документи и унизителната болка на безсилието пред насилието в личното ми пространство. "

  Добре че пак леко си се оттървала, предвид пълната ненаказуемост в тази държава и безсилието и пред престъпността на всички нива, защото има вариант и изобщо повече да не можеш да пишеш статии или да се разхождаш навън ! И аз обичам движението, планината, активния живот, а не различните дисплеи - на смартфона или телевизора, и аз поемам същите рискове и мога да кажа, че паркът, в който си се рахождала действително е един от най - опасните, поради мургавите ни събратя, които вършеят в района на воля.....Но съм сигурен, че макар и бавно, това ще се промени ! Просто е необходимо повече време и неговото обезопасяване с камери, технически устройства, патрули......

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  Искате нулеви наказания за престъпниците (не конкретно в тази статия, но като принцип в либералните медии)? Тогава трябва да приемете реалността от тези си действия. Другото са общи приказки.

  Апропо, и при мен преди време полицията свърши отлично работата си по един казус, но това не променя общата обстановка на пандемия от битова престъпност и усещането за тотална несигурност.

  Може да се мисли и за въвеждането на безусловен базов доход, но засега това остава химера.

 7. 7 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Западен парк и Красна поляна са нелошо планирани квартали с прилична инфраструктура и поостарял , на грамотен сграден фонд, който просто иска саниране. Проблемът е дълбок, но не безнадежден. Факултета винаги е бил близо, но през годините по понятни популистки причини ромейците бяха изтървани, като това със сигурност дава кураж и на българските гамени. З мен първата стъпка е изчистване на гетата при виетнамските общежития и във началото на парка, където навремето имаше бензиностанция на Петрол . Следва ясно очертаване на легитимните граници на Факултета, като на обитателите да стане ясно, че макар и невидими, те са твърди. Трета стъпка е ликвидиране на циганската логистика, като безкомпромисно се забрани движението с каруци на първо време извън негласно маркираните граници. Това със сигурност ща намали горенето на отпадъци/ няма с какво да се возят/, както и част от кражбите. Работата вътре във Факултета изисква решения, които определено изискват друг подход и други умения, но със сигурност с ясно дефинирани и стриктно следени правила с помощта на циганските медиатори ефект ще има.

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1552 Неутрално

  "Какво е решението?


  Аз виждам четири сценария...."

  Има и пети:
  Еднаквото прилагане на закона спрямо всички граждани на Република България.
  Редакция на Наказателния Кодекс в частта на рецидива. Например из страната се разхождат индивиди с по 5 влезли в сила присъди, ама същият този вилнее на свобода.
  На който не му харесва - да ходи да се интегрира другаде.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4326 Весело

  До коментар [#7] от "liz31552545":

  Да прощаваш, ама достатъчно цигани събират и извозват отпадъци с бусове! така че ще има с какво да се греят!

 10. 10 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 786 Любопитно

  Това ли трябваше да се случи на аФторката, че малко от малко да ѝ просветне що за стока са „джавале ромале“? Що не пѝса досега за това? А, била заета да пише на екологични и природосъобразни теми, като например „Защитен вид диви божури изчезват заради разорани ниви край Божурище“? Затова ли? Похвално! А какво ѝ пречеше, освен за божурите, да напише и нещо за безобразната, поголовна, дивашка сеч не на божури, а на цели дървета не само в Балкана и в другите планини, а и в така приятния ѝ за разходки Западен парк? Или ще каже, че не е нито чувала, нито виждала за какво става въпрос? Ами не, сигурни сме, че е виждала, но си е затваряла очите, с оправданието, че това са бедни хора, но и те трябва да се отопляват! Що не приложи сега същото оправдание, за да прежали загубата на „телефон, пари и лични документи и унизителната болка на безсилието пред насилието“? М? Мълчи аФторката и ще продължи да мълчи!

  Все пак, за нейна чест, успява да промълви с половин уста, че „Кварталната полиция си върши работата, като вече намери част от откраднатото и се надява да успее да събере солидни доказателства за младежите, които ме нападнаха и ограбиха“. И това е! Нито дума, че правителството се мъчи с неистови усилия да вкара децата от гетото в училищата! И че държавата трябва да положи всички усилия да изолира циганските „барони” и „ромски” правозащитни организации, които паразитират върху нещастните обитатели на гетата. Тези паразити защитават начина на живот на „джавале ромале“, защото тези им традиции ги правят подвластни на бароните и донасят дебели пачки и изобилно лапане за „правозащитниците” им, дори и въпросната аФторка да не влиза вече между тях!

  Всъщност, циганския въпрос се решава много лесно. Просто правителството нека се организира и да проведе анкети, като попита самите цигани как си представят своята интеграция, както и как биха постъпили, ако са мнозинство в една държава. Резултатите, сигурен съм в това още отсега, ще бъдат такива, че сами ще ни дадат отговора как точно да постъпим с тях. Някой нещо да пита? Ще му бъде отговорено с удоволствие, защото познаваме роми с висше образование, които не живеят в гетото, децата им ходят на училище редовно и са не по-лоши от останалите граждани в България, където има не само българи, но и арменци, евреи, турци и други свестни, работливи и читави хора!

 11. 11 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Аз виждам четири сценария.
  =============
  Има и пети сценарий, не е нещо ново, поне оттатък океана. Либерализиране на режима за носене на оръжие и на използването му при самозащита.
  Практиката е показала че мургавите ни сънародници са много ербап когато са на тумби и жертвата не се очаква да окаже съпротива. Когато обаче видят дебелия край обикновено бързичко дават заден ход и тръгват да се жалят на разни организации. Е, това последното не им попречи преди година да набият точно ръководителя на една от тези организации ...

 12. 12 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Губене на време и пари е смяната на жилище точно по тази причина.Мръсната тайничка е, че няма по-добри квартали...
  —цитат от коментар 3 на ju.li


  Няма и по-добри държави. Колкото и да плюем и оплакваме, в България е много по-сигурно и безопасно от която и да е държава в Западна Европа. И вярвай ми, това ми го казва всеки чужденец, който съм срещал да живее у нас.

  Част от проблема е в мисленето на авторката: „Както написах горе, аз съм си малко идеалист.“ За движение по паркове, по тъмно, в градски транспорт и прочие е необходимо да се подхожда със здрав разум. Защото иначе е като „ела, Вълчо, изяш ме“ работата. С идеализъм се строи комунизъм или най-много хипарска комуна. Трябва просто рационализъм. Именно рационализмът от епохата на Ппросвещението ни е довел там, където сме сега.

  Така че първо се съобрази с някои елементарни принципи на движение и поведение, пък после обвинявай какво ти се е случило. В Холандия всички си заключват колелата като ги оставят. Защо ли?

  @)----,--'--
 13. 13 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#8] от "Molossian":

  т.е. ти ратуваш да плащаме от данъците си, по 1000 лв. месечно, за издръжката на всеки подобен индивид?

 14. 14 Профил на ldc51604279
  ldc51604279
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#11] от "nigel":

  какво ще пречи тогава на тумбата цигани да вземе да се въоръжи и тогава ще имаш един пълнител срещу 10 цеви.

 15. 15 Профил на buchermucher
  buchermucher
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Аз виждам четири сценария. =============Има и пети сценарий, не е нещо ново, поне оттатък океана. Либерализиране на режима за носене на оръжие и на използването му при самозащита.Практиката е показала че мургавите ни сънародници са много ербап когато са на тумби и жертвата не се очаква да окаже съпротива. Когато обаче видят дебелия край обикновено бързичко дават заден ход и тръгват да се жалят на разни организации. Е, това последното не им попречи преди година да набият точно ръководителя на една от тези организации ...
  —цитат от коментар 11 на nigel


  Това, което ще стане основно е, че ще те набият и ограбят, ще ти вземат и пистолета, за който много си мечтал, но нямаш никаква идея как се използва (наистина не знаеш, честно). И понеже те нямат никакви морални устои или законови задръжки - като нищо и да те ти изпразнят пълнителя в теб, ей така , за кеф.

 16. 16 Профил на gergansky
  gergansky
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Мила Вера, нима не е очеизвадно, че насърчаването на мутренското и гаменското поведение чрез оставянето му ненаказано, е може би съвсем целенасочена политика? Това ни държи в страх на най-ниско битово ниво, като изсмуква от времето ни в усилия по оцеляване, така че да нямаме за кога да сме умни, красиви и протестиращи за пясъка в морето. Всичко това завихря едно много страшно поведение, особено у по-малките. Вземи например вандализираните тротинетки из София, за което санкционирани няма. Последствията от това са, че когато един път счупиш чужда/публична вещ, утре ще минеш на нещо по-хард, ей така, за играта - да видиш дали пак ще се изплъзнеш от наказанието. Докато един ден не строшиш костите на някоя клета старица в парка. Пази се!

 17. 17 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 755 Неутрално

  виждал съм конни патрули миналата година редовно и през работните дни. ами сега, когато е стусдено и няма много хора, ако изобщо има в „цивилизованата“ част на парка, не е много разумно да се мота сема жена там. правила го е на свой риск, а сега риве и зове.

 18. 18 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Аз ще съм по-кратък от авторката. Предлагам няколкото известни на всички НПО организации, сещате се - БХК, Сдружение Джендър алтернативи, фондация АНИБУС и т.н. да предложат работещ модел как да се решат тези четири проблема. Но предложението им да не се изчерпва само с писането на проект, а да бъде направено на практика - разбирате, осъществен проект, който да покаже своята жизненост в поне три години, съответно ще може да се предвиди някакво грантово съфинансиране и от националния, и от общинския, както и от европейскя бюджети. Дори и от Норвежкия фонд едва ли биха отказали да дадат някоя крона.
  Иначе, сега, в тази статия, само мрънкане и искане по комунистически - държавата пак да оправя всичко

  Бог да благослови Америка за България!
 19. 19 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 760 Неутрално

  До коментар [#15] от "buchermucher":
  Това, което ще стане основно е, че ще те набият и ограбят, ще ти вземат и пистолета, за който много си мечтал, но нямаш никаква идея как се използва (наистина не знаеш, честно). И понеже те нямат никакви морални устои или законови задръжки - като нищо и да те ти изпразнят пълнителя в теб, ей така , за кеф.
  ================
  Да, в Щатите точно така става. Само дето текущо се появява поредния рев за някой тийнейджър който ама просто така случайно бил наближил човека и бил застрелял. И ножа който носел и той бил случайно в него, не че имал нещо на ум да го използва.
  Колкото до пистолета - не ми е и никога не ми е било мечта да имам. Ако исках щях да съм си взел разрешение, годишната такса не ми е проблем, редовните тренировки също. Всичко с което съм се захванал съм го усвоил добре, така че и с оръжието сигурно щях да съм ОК.
  Проблемът у нас е точно нормативната база която на практика не дава разрешение за използването на оръжие дори за самоотбрана. Тя е проблем дори за полицаите, да не говорим за обикновен гражданин като мен. Ако стрелям по нападаща ме тумба цигани със сигурност ще мина по статията "превишаване на пределите ..." защото те видите ли носели само колове и брадви.
  Затова следвам модела който авторката не смята за правилен - просто не се завирам там където знам че мога да пострадам.

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Кварталната престъпност не е само от циганите ,а и от наркомани и от крадци и измамници , често те са по страшни от циганите ,щото циганите като ги хванат ги съдят, но останалите ги пускат и те пак вилнеят и се мислят за недосегаеми ,ама често им се случват и случки ,такъв ми открадна скъпо колело от дома , намерихме го ,предупредихме го , той най нагло ни наруга , след което написахме жалба до МВР ,хората се отзоваха , прибраха го ,доказаха кражбата ,а се оказа и че има и условна присъда , така ,се оказа за 3 години на топло , от тогава е мноого хрисим и работи здраво ,поне до колкото знам .

 21. 21 Профил на Киро Петков
  Киро Петков
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#17] от "асен георгиев":

  така ли? Дотам ли стигнахме - да няма място сама жена на някои места в парка? Да не сме Ирак?

 22. 22 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Телефон, малко пари, документи - авторката е истинска късметлийка, разминала се е с големите екстри. Точно в този парк преди няколко години нападнаха и мен. Целта - велосипед / и каквото там още/. Само дето нападателите не бяха оценили факта, че съм висок не само върху колелото, пък и 800 кг удар в ръката на бивш волейболист е много сериозен контрааргумент...

  Както и да е , респектирах нападателите, имобилизирах двама / другите успяха да се ометат/ повиках полиците, които минаха наблизо, а после.....дотичаха едни хорица от едни офиси / избягалите бразилци моментални им се бяха обадили, чудесата на техниката !/ , че като се започнаха едни дебати кой, кого, какво...Извадих късмет, че дебатите ги започнаха още на терен. Груууба грешка от страна на соросоидите! Полицаите се оказаха свестни хора, по едно време, насред данданията, единият ми казва " Ние с колегата отиваме да изпушим по една, а вие тука вземете да се разберете!". Е, разбрахме се точно за две минути, да са живи и здрави момчетата от полицията!
  И те така;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1833 Весело

  Статията демонстрира една чудесна технология за превъзпитаването на различните видове еко-расо-човекозащитници от неправителствения сектор - разходки из Западния парк! Задължителни ежедневни разходки в Западния парк!
  Ако се приложи тази технология, НПО ще бъдат реформирани тотално за има-няма една година!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 24. 24 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 440 Неутрално

  приятел бе нападнат и ограбен по обяд на графа - обградили го 2ма и те така. нищо општо нямат циганите с тоз (на моя приятел) случай. на сина ми се опитаха да заграбят колелото в парка заимов - бели бг-ри. проблемът е съдОт и прокуратурата (и правораздаването като цяло). за съжаление колкото по-полицейска държава е (като китай и турция) толкова е по-безопасно. въпрос на баланс и избор.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 25. 25 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Докато няма действащи районни полицаи, които да познават квартала и почти всички хора в него, както и периодично да обикалят улиците, проблемът няма да се реши! Може да е скъпо, но ефективно.

 26. 26 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Телефон, малко пари, документи - авторката е истинска късметлийка, разминала се е с големите екстри. Точно в този парк преди няколко години нападнаха и мен. Целта - велосипед / и каквото там още/. Само дето нападателите не бяха оценили факта, че съм висок не само върху колелото, пък и 800 кг удар в ръката на бивш волейболист е много сериозен контрааргумент...Както и да е , респектирах нападателите, имобилизирах двама / другите успяха да се ометат/ повиках полиците, които минаха наблизо, а после.....дотичаха едни хорица от едни офиси / избягалите бразилци моментални им се бяха обадили, чудесата на техниката !/ , че като се започнаха едни дебати кой, кого, какво...Извадих късмет, че дебатите ги започнаха още на терен. Груууба грешка от страна на соросоидите! Полицаите се оказаха свестни хора, по едно време, насред данданията, единият ми казва " Ние с колегата отиваме да изпушим по една, а вие тука вземете да се разберете!". Е, разбрахме се точно за две минути, да са живи и здрави момчетата от полицията!И те така;)
  —цитат от коментар 22 на Манчо


  Комуне, а като се събуди краката ти отвити ли бяха ?

 27. 27 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1833 Весело

  Комуне, а като се събуди краката ти отвити ли бяха ?
  —цитат от коментар 26 на Rex


  Ела и ми го кажи в очите. Веднага ще получиш точни обяснения по вълнуващия те проблем. Ако посмееш да повториш въпроса си.
  Довиждане, юнако ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Докато няма действащи районни полицаи, които да познават квартала и почти всички хора в него, както и периодично да обикалят улиците, проблемът няма да се реши! Може да е скъпо, но ефективно.
  —цитат от коментар 25 на iliyapopov


  Докато не и набият в тиквата на Фандъкова, че цицилъкът на ГЕРБ само пречи на районните общини да си решават по-бързо и по-качествено проблемите така ще е.
  От кога се иска отказ от централизирано управление на финансиите, и разпределянето им по общини?
  Та какво знаят тези откъснати от проблемите на града чантаджии?
  Работещите в районните общини са много по-близко и по-на ясно какво е нужно на гражданите. А и решенията на место могат да бъдат по-експедитивни, по-точни и по-качествени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Вера, грешен подход към решаване на проблема.
  Взами си пистолет (може и газов) Изкарай един курс по стрелба
  защото не всеки има куража да натисне спусъка.
  И не забравяй - не затваряй очите си когато стреляш.
  Цели се право в очите. След първия изстрел няма да има никой около теб.
  Проверено е.

 30. 30 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  От предложените от Верчето 4 варианта я виждам само на 2-я: "Или променям себе си спрямо средата."
  Да бе имала средства да мигрира в по-добър квартал (по-доброто)- би го вече направила...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK