"Разговорът" за хазарта: Две групировки си мерят данъците

Искат администрацията, която е проспала 250 милиона, сега директно да управлява този сектор.

© Юлия Лазарова

Искат администрацията, която е проспала 250 милиона, сега директно да управлява този сектор.Любомир Аламанов е комуникационен експерт, работи в SiteMedia Consultancy. Текстът е от профила му във "Фейсбук" и е по повод намерението на правителството да одържави лотариите.


Нивото на разговора между Държавата и Лотариите по темата "хазартни игри" е фрапиращо.


От една страна хазартен бос изнудва феновете на частен футболен клуб, че ако Държавата му спре бизнеса, няма да плаща за издръжката на клуба. Сякаш това може да е довод за легитимация на някакъв бизнес. В жизнения цикъл на всяка компания първо е спазване на законите, спазване на етичните норми, търсене на устойчивост на развитие и чак след това идва спонсорството на външни субекти.
От другата страна държавни институции за пет дена разбраха, че цял един сектор пет години е плащал намалени данъци. И те, институциите,


пет години не са си мръднали пръста, за да проверят, видят, помислят, сметнат, изискат, наложат


или каквото друго там се прави с фирми, които не си плащат данъците. Или пък да сигнализират, че има драма със закона, и той позволява едни фирми да не плащат данъци като други фирми.


250 милиона лева. Това е разликата. Която едни фирми не са платили. А едни администрации не са прибрали. А едни депутати явно са направили възможно цялата тази бъркотия да се случи.


Докато ние събираме капачки, докато няма пари за детска болница, докато няма финансиране за оправяне на бързата помощ, докато няма реформи в много социални области.


Ако аз не платя 25 стотинки данъци, от следващия ден започвам да получавам по три писма от НАП на час.


Че съм длъжник. И че ако не платя, ще стане страшно. 25 стотинки. И правилно, законите трябва да се спазват.


А тук някакви депутати направили така, че някакви проверяващи от Комисията по хазарта, под крилото на някакви от Министерството на финансите, да не видят 250 милиона.


И като резултат от цялото това безобразие Валери Симеонов иска национализация на сектора. Не забрана, например, ако се мисли, че хазартните игри са проблем за обществото. Не и тотална реформа на проверяващите институции, ако не са си свършили работата. А национализация.


Искат администрацията, която е проспала 250 милиона, сега директно да управлява този сектор. Найс!


В цялото това безумно хвърляне на прах в очите на масовата публика липсва:


- истински разговор дали тези игри са полезни или не за обществото;


- истински разговор как работят институциите;


- истински разговор какво трябва да правят проверяващите органи;


- истински разговор има ли поне един сектор, управляван от държавата, който да се е развил модерно и да е успешен;


- истински разговор кой ще ни опази от депутати, които приемат двусмислени закони, и то все в наша вреда.


Това са истинските въпроси. Всичко друго е мерене на данъците между две групировки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK