А повече отпуск за тези, които не боледуват?

По същата логика повече отпуск може да се полага на работници, които ходят по-рядко до тоалетна, имат по-силна имунна система и не боледуват или пък не губят време в хранене.

© Юлия Лазарова

По същата логика повече отпуск може да се полага на работници, които ходят по-рядко до тоалетна, имат по-силна имунна система и не боледуват или пък не губят време в хранене.Янина Здравкова е дългогодишен журналист в сферата на здравеопазването и социалната политика.


Настана време за кризисен пиар. Некадърността и лакомията на управляващите напоследък са на показ отвъд приемливото дори за ГЕРБ и компания – базови системи гърмят, доказвайки по емпиричен начин природните закони – кацата (язовирът) има дъно и то не е пропорционално на желанието да се бърка в нея. Просто свършва, а после се оказва, че трябва да се пълни и това е неимоверно по-трудно, а с наличния капацитет - невъзможно.


Затова и вместо да се пълни, далеч по-лесно е да се пренасочи вниманието към друга каца. Ни в клин, ни в ръкав ВМРО внесе законопроект за промени в Кодекса на труда, с които на непушачите да се дават до два дни платен отпуск повече, ако се договорят с работодателя. Предложението е достатъчно идиотско и едва ли ще бъде прието, но пък колкото за отвличане на внимание, ще свърши чудесна работа. Не е обсъдено нито със синдикати, нито с работодатели, мотивите му са нелепи – пушачите работели с 40 минути по-малко на ден, защото излизат за по цигара, което дискриминира непушачите, и – естествено, така ще се подобри здравето на българите, защото ще са стимулирани да не пушат.
Грижата за благото на нацията е сладка задача, когато е на чужд гръб.


Защото работодателите ще са тези, които ще трябва да плащат двата допълнителни дни отпуск, а в допълнение – и да се занимават с въпроса кой и кога пуши. По същата логика повече отпуск може да се полага на работници, които ходят по-рядко до тоалетна, имат по-силна имунна система и не боледуват или пък не губят време в хранене. А също и да се приеме за даденост, че ВМРО и депутатите им Сиди, Веселинов и Сабанов знаят по-добре от работодателите как се измерва производителност на труда.


От ВМРО биха могли да разширят идеята си и до актуалния въпрос с болничните и да се присъединят към общия хор от неработещи предложения. Например непушачите да плащат по-малки осигуровки за риск "общо заболяване" или пък първият ден от болничните да не се плаща само на пушачи. Или пък Граничната полиция, която според най-новата идея на НОИ ще проверява дали излизащите от страната не са в болничен, може


да спира на границата пушачите – те се разболяват повече


и ако това се случи в чужбина, ще натоварят бюджета на здравната каса.


По нелепост това предложение в областта на общественото здраве съперничи единствено на поправките, внесени през 2018 г. от другия партньор в малката коалиция – НФСБ. Тогава лидерът им Валери Симеонов искаше да се върне старият режим, при който може да се пуши в особобени помещения в заведенията, защото сегашната забрана така или иначе не се спазвала. И идеята на ВМРО, подобно на тази на НФСБ, няма да види бял свят, но пък ще вдигне достатъчно пушилка.


При насърчаването на здравословен начин на живот основен принцип е на личната отговорност, затова и мерки се вземат спрямо нарушителите, а не срещу работодателите им. През годините многократно са обсъждани предложения за по-високи здравни вноски за хора с нездравословни навици и те са се проваляли още на първия етап – в държава като България всички ще се окажат непушачи пред НАП. Иначе цялостната грижа на депутатите от управляващата коалиция за никотиновото здраве на нацията се изразява в това, че едва през миналата година беше въведена забрана за употреба на наргиле от деца, а под предлог, че е нужна нотификация от Европейската комисия


пушенето на наргиле по баровете за възрастни още е напълно легално.


Въведеното по закон преди почти 20 години отчисление на 1% от акцизите от цигари и алкохол за профилактични програми така и не се е реализирало – парите не постъпват в Министерството на здравеопазването. То пък така и не се накани дори да предложи на парламента по-строги санкции при неспазване на забраните за пушене на закрито. Идеята заведения за се затварят при неколкократното й престъпване още отлежава под формата на проект от 2018 г. Дефиницията за закрито пространство продължава е толкова обтекаема, че в плътно затворени с тенти и найлони пространства се пуши съвсем легално. Това също може да се нарече дискриминация спрямо непушачите, обаче тя остава незабелязана. Да не говорим за цената на цигарите – тя е най-ниска в целия ЕС, а по-мощен стимул от финансовия трудно може да се намери. Отделен е въпросът за липсата не само на адекватна превенция на тютюнопушенето, но и на каквато и да било.


Само че подобни мерки са или непопулярни, или в разрез с нечий бизнес интерес, или надхвърлящи мизерните възможности на управляващите и администрацията за създаване на устойчиви програми, от които не може да се краде, дават резултати след години, а не веднага, но за сметка на това изискват работа и експертни решения. Затова и


не се предлагат съзидателни промени, а единствено популистки кьорфишеци,


в основата на които е идеята някой друг да свърши работата – например работодателите.


И докато всичко това не се случва, в последните години България успя да изпревари Гърция и вече е първа в ЕС по процент редовни пушачи сред населението – над 28 на сто. По-лошото е, че сме на челните места по пушачи сред подрастващите, като при момичетата сме отново първи в Европа. На тютюнопушенето се дължат 21 на сто от смъртните случаи у нас и предвид данните, че отглеждаме поредно поколение, което охотно ще пълни хазната, плащайки акцизи върху цигарите, перспективата е отчайваща.


Още по-отчайващо е, че няма изгледи да престанат да ни представляват хора, които нито искат, нито могат да направят нещо, различно от неадекватни и безполезни законопроекти.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  И докато всичко това не се случва, в последните години България успя да изпревари Гърция и вече е първа в ЕС по процент редовни пушачи сред населението – над 28 на сто. По-лошото е, че сме на челните места по пушачи сред подрастващите, като при момичетата сме отново първи в Европа. На тютюнопушенето се дължат 21 на сто от смъртните случаи у нас и предвид данните, че отглеждаме поредно поколение, което охотно ще пълни хазната, плащайки акцизи върху цигарите, перспективата е отчайваща.

  Бла-бла, е какво да направи коалицията по въпроса, освен, че единствена има смелост да забрани пушенето в заведенията. Никой преди това не посмя.
  Колкото до модата сред младите да пушат, няма решение.
  Може би единствено реклами по телевизията от успели хора, които да ги агитират.
  Но пък те повечето не гледат телевизия...

  Колкото до решението за отпуските, добро е.
  Може и един ден да стане, а не два, но посоката е правилна.
  Като им бръкнеш в джоба на хората, се усещат, че бъркат.

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Има еди много хубав разказ от Елин Пелин.
  "Човекът, за когото всички се грижат"
  Не е лошо депутатите ни да го прочетат.

 3. 3 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Сиди, Шабан, Джамбаз, Каракачан, Контрерас.... абе има ли въобще българи във ВМРО?

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2826 Весело

  Хубавото в този водевил е ,че никой не взима на сриозно обединените идиоти . Оставете ги да си ходят с калпаци в казармата ,да си пият пърцуца и да си бият жените на воля , социалните служби да не им пипат децата ,но ако направят престъпление -смърт.

 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Некадърността на управлението задушава или подтиска развитието на обществото, но корупцията, особено когато е съчетана с некадърност, просто го убива... Толкова скандали се вихрят около нас и един що-годе сериозен протест е достатъчен да предизвика промяна. Въпросът е има ли вече морални хора - лидери, които да поведат нацията и да решават заедно проблемите с обществото. Въпросът май е дали въобще имаме общество, след като предпочитаме да вярваме на ББ и другите управляващи, че всичко ни е наред, а действителността е доста по-различна... Никога не съм вярвал на управляващата коалиция, че знае и може да решава проблеми и да ни води до просперитет, но с кризата в Перник би трябвало и най-вертите фенове на ГЕРБ да са разбрали това...

 6. 6 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Патриотичната биомаса изобщо не трябва да се обажда и предлага нещо. Това е имитация на законотворчество която прикрива липсата на посока в управлението. Накрая отново се появява "добрия" Борисов, за да въздаде справедливост.

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 776 Любопитно

  Непушачите чисто статистически работят повече и боледуват по-малко.
  Т.е., за да изравнят свобдното време с това на пушачите дори 2 дена годишно към отпуската не са достатъчни!
  Какъв и е проблема на драскачката?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ще върнем България в Европа":

  България си е в Европа от хилядолетие и повече.
  Взехте един евромандат с клизма и си повярвахте, че сте нещо сериозно.

 9. 9 Профил на Borislav Jordanov
  Borislav Jordanov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ... Не е лошо депутатите ни да го прочетат.
  —цитат от коментар 2 на 4ort

  Не е лошо депутатите да се научат да четат...

 10. 10 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Весело

  До коментар [#3] от "gmranger":

  Тц! Всичкото са мàкета. А що е мàке все е юнак.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Сещам се за една колежка, която веднъж ми каза - оф натоварена съм, отивам да пуша. Ами и аз бях натоварен, но продължих да работя. В последствие от фирмата смениха правилника на - пушачите 30мин обедна почивка, непушачите 1 час.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Какво може да направи коалицията, питаш, по въпроса за пушещите ученици — например на непушещите да им се разрешават два дни повече ваканция, не ли?
  Настроение саркастично по отношение предложението, и тъжно по отношение големия процент пушещи деца.

 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Само тъпотии в територията бе ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  Демократите са правят на луди, но в България пушачите наглеят и си вземат допълнителна почивка с това пушене, като че ли им се полага по кодекс на труда.
  Ако пушиш една кутия дневно, поне половината е на работа, т.е. поне 50-60 минути.
  Осмърдяват и помещения, стаи за почивка.
  На егоистите, които гледат само собствения си интерес само така, цакай ги по джоба.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fiji":

  Пушещите ученици са проблем на родителите си най-вече, а на тях май много не им пука.
  За мен е грешен самият образователен модел в момента.
  Трябва да има строги дисциплинарни мерки, изключване при 25 неизвинени отсъствия, късане на матури, повече двойки през годината и т.н.
  Така ще се научат, че компромиси няма да има.
  И ще са много по-подготвени после за реалния живот.

 16. 16 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#11] от "chepokalipsis":

  Както писах и във вчерашната тема: съществува един закон ЗБУТ. По този закон и пушачи, и непушачи имат право на почивка на всеки час и половина - два, с продължителност между 10 и 30 минути. Който иска да си ползва почивката за пушене, който иска - по друг начин, който не я иска, щото е много работен, да не си я ползва изобщо. Но първо, пушачът си има право на цигара във въпросната почивка, и второ - работодателят няма право да му я приспада от друга почивка, обедната, която при това е регламентирана и в ЗБУТ, и в КТ.
  С две думи, ако аз работех за твоя работодател и той ми кръцне обедната, защото пуша, ще му доведа ГИТ и ще разбере, че не може да си разиграва коня, както му падне.
  А ти лично щом ти е кеф да работиш напрегнат, никой не ти е виновен. Почивката е за всички.

 17. 17 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#3] от "gmranger":

  македонци:-)

 18. 18 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Аз съм тжърдо :ЗА!
  Ама питат ли ме?
  :-)

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  До коментар [#16] от "Green Day":

  Ти на 8 часа работа изкара 2 часа и половина почивка, интересно дали ти го пише това в трудовия договор...

 20. 20 Профил на Тиволе
  Тиволе
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Веднага се пиша непушач. И кибича по 15 минути в кенефа. Аре някой да дойде да ми гледа изделията.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  До коментар [#9] от "Borislav Jordanov":

  По - добре е да се научат да мислят, преди да говорят.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Много рано почна наддаването. Изборите са чак догодина.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  Не са отговорност само на родителите, а и на училището, на организациите, занимаващи се с деца, детски педагогически стаи, министерство на младежта и спорта, на църквата, на медиите...

 24. 24 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Браво !
  Как успя да разсърдиш форума !??!!
  Или всички са пушачи или .........
  Това е измислено отдавна и се прилага например в Японски фирми.....
  В САЩ и Канада има фирми които не наемат пушачи....
  Даже и в България имаше преди години Общини които го прилагаха на общинските работници.........

 25. 25 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "gmranger":

  Българите са в ДПС...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  В подкрепа на №16 относно ЗБУТ цитирам " при работа с високо нервно-психическо натоварване, наложен ритъм, монотонност и принудителна работна поза, определена трудова норма и при сменна работа да въвежда физиологични режими на труд и почивка. Условията и редът за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка са определени с Наредба № 15 на МТСП и МЗ от 1999 г. за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа (ДВ, бр. 54 от 1999 г.);"
  Явно на този Сиди не му се е налагало да работи така. Защото през почивката можеш да пушиш, може да четеш книга или да си мислиш хубави работи за разни идиоти.

 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#24] от "NIKE":

  Логично е фирмите да си имат своя политика по отношение тютюнопушенето. Тъпо е да се предлага такъв законопроект.

 28. 28 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#16] от "Green Day":

  Бъди спокоен, вече не работя там. А всичките колежки, които пушеха, излизаха да го правят, когато им скимне, далеч извън тия 15 минутни почивки. Без значение колко работа има. В една предна фирма имахме чистачка, наета от външна фирма, никога не бях виждал някой да пуши кутия в рамките на 8 часа., не знам как бе жива тая жена.

 29. 29 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Тоя спор, както и много други просто показва, че ние НЕ СМЕ общество, а сбирщина индивидуалисти и дори, когато става въпрос за общото (на нацията, на колектива) благо, всеки дърпа чергата към себе си и се смята винаги за прав. Прогресът в мисленето ни е нулев, дори отрицателен...

 30. 30 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ракиените патриоти избират такива олигофрени като ВС.
  предлагам да спрат белото на Болен и Валката

 31. 31 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Аз не ползвам обедна почивка, храня се на бюрото си, за сметка на това пуша, и о, чудо, за последните 5 години нямам нито един ден болнични. Твърде е индивидуално използването на почивките - регламентирани и не, за да се облича в закон. Във фирмата на мои приятели даваха някаква доста прилична сума на шестия месец за всеки, спрял цигарите, но това е преценка на работодателя.
  А точно депутатите да се грижат за уравнивиловка на почивките е доста нагло. Колко работни дни им се събират, някой ако има справка, да даде, само по Коледа един месец заговяваха. За летните им почивки да не говорим, ама заети били с избиратели, я, да бягате оттук!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 32. 32 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 243 Неутрално

  ААААААА много моля - аз не пия кафе и само от кафе паузите на колегите съм напред в повече едни 40 минути на ден. Искам и за тях да ми отпуснат 3-4 дни отпуск годишно.

 33. 33 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#27] от "Fiji":

  Ти въобще прочете ли го!?!

  "да се дават до два дни платен отпуск повече, ако се договорят с работодателя."

  Това е възможност , а не задължение......

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Бих помолил някой да ми разясни разбираемо, каква е организацията на отчитането на работното време в масовите бг фирми и как се стига до злоупотреби от пушачите за сметка на непушачите. Питам, защото с бг фирмите с които имам допир и фирмите от Центр. и Западна Европа имат почти един и същи начин ан контрол на работното време. Извършва се с терминал. Идва човека сутринта, цъква си чипа/картата на терминала и почва работа. Идва обедна почивка, цъква на терминала начало на почивката, свършва обедната - цъква край на обедната. Тръгва си от работа - цъква край на работата. Ако има регламенирани междинни почивки извън обедната - цъква им началото и краят. По отношение на пушенето на работното място - навсякъде в Европа е забранено да се пуши на закрито - или излизаш на вън извън сградата (защото на балконите също е забранено да се пуши) но тогава трябва да минеш през терминала и да съкнеш пауза или командировка или ходиш в специално помещение за пушене, но там се влиза с чипа... На края на месеца много ясно се вижда кой колко време е прекарал на работното си място и кога и по какви причини е отсъствал. За всяка самоволна командировка която се появи на терминала, прекият началник може да ти анулира времето, защото само той може да те прати някъде.
  Та ми е много странно, как в бг фирмите масово се крадяло времето за пушене?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#14] от "НеКой":

  а някои непушачи по цял ден дращят по форумите от служебният компютър и толкова се изтормозват, че наглеят за допълнителна отпуска..

 36. 36 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  До коментар [#19] от "НеКой":

  Това не е нужно да го пише в трудовия договор. Полага се по ЗБУТ и по наредбата към ЗБУТ. В трудовия договор и целият КТ не е преписан, ама си важи с пълна сила - законът си е закон.

 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  До коментар [#33] от "NIKE":

  Що за закон е това? Нормативен акт, който дава предложение, а не е задължителен, не може да бъде закон!

 38. 38 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  Толкова им е кръгозора на патриотите. Във време, когато все повече се говори за резултат, а не часове труд, ще броим на хората минутите.
  Иначе, фирмите, които познавам, имат терминали, но чекирането става само при влизане и излизане от портала. Говоря за производствени предприятия, местата за почивка са на територията на фирмата, излизането се отчита обаче (в много случаи никой не следи).

 39. 39 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fiji":

  Отвори кодекса на труда и чети при какви условия може да се даде допълнителен отпуск.
  И ще разбереш.........
  Например при лоши битови условия ( шум , студ , мръсотия и т.н ) може да се дадът до 5 дена . Може да е 1 или 5 дена или нищо . Зависи от договорката с работодателя....

 40. 40 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Бих помолил някой да ми разясни разбираемо, каква е организацията на отчитането на работното време в масовите бг фирми и как се стига до злоупотреби от пушачите за сметка на непушачите.
  —цитат от коментар 34 на DDR


  Веднага ви давам пример как се случват нещата във фирмата, в която работя: излизат колеги да пушат на групи, като се чекира само един, останалите минават гратис (двама, трима, четирима). На следващата пуш-пауза се чекира друг от групата, останалите минават покрай него, това е основния начин за изклинчване. И ако искат шефовете да имат пълен контрол на работното време, ще трябва да има и видеонаблюдение, задължително, защото съзнанието на всеки да се чеква при излизане не работи...

 41. 41 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Непушачите чисто статистически работят повече и боледуват по-малко. Т.е., за да изравнят свобдното време с това на пушачите дори 2 дена годишно към отпуската не са достатъчни!Какъв и е проблема на драскачката?
  —цитат от коментар 7 на traveler1


  Проблемът е като с тиквите. Преди няколко години имаше субсидии за производители на тикви и по статистика България излезе (отчете) на първо място в Европа по производство.

  Ако се въведе, вероятно ще излезе, че сме изкоренили тютюнопушенето от работещите. И по статистика цигарите в България ще се изпушват от безработни, пенсионери и деца.

  @)----,--'--
 42. 42 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 667 Гневно
  :... не се предлагат съзидателни промени, а единствено популистки кьорфишеци, в основата на които е идеята някой друг да свърши работата
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Това е есенцията на цялото ни държавно управление, съдебна и законодателна власт. Като гледам и медийната е с единия крак и едно шкембе там.

  @)----,--'--
 43. 43 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  ... да не забравим и грижата за хазартното здраве ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 44. 44 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":
  Докато има делегирани бюджети на училищата това не може да стане. Директорите се радват на всеки новопостъпил ученик независимо че е изключен от друго училище за какво ли не. Ако ще да е побойник, пушач, насилник, крадец - взимаме го защото носи пари.
  Това изключване за отсъствия,наркотици и алкохол, арогантно поведение, двойки, късане на матури - забрави, ще останат без ученици и заплати.

 45. 45 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Нямам против отказването на цигарите да се стимулира с допълнителни дни към платеният отпуск или друг материален стимул. Даже съм за (не че лично аз ще спра да пуша).
  Но аргументът, че пушачите така си били увеличавали почивката за сметка на непушачите е пълна глупост. Всеки човек с трудов стаж повече от 3 часа знае, че работникът/служителят има пикове и падове в производителността си и ВСЕКИ се възползва от някаква форма на почивка. Един пуши, друг реди кубче на Рубик или джурка здравословно смути. Важното е в края на деня работата да е свършена. Това последното е по повод методите на отчитане на работното време и начините да ги излъжеш. Ми, пичове, ако ръководителите ви не са наясно с продуктивността на всеки свой подчинен, то си заслужават фалита...

 46. 46 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":... Ако ще да е побойник, пушач, насилник, крадец - взимаме го защото носи пари...
  —цитат от коментар 44 на Пламен Данаилов


  По-точно - 1000 лв. В учителските стаи им викат "Мамина хилядарка"...

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  А как се засича времето за голяма нужда...пак ли с карта?

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 618 Неутрално

  А мастурбаторите кво ще ни правите, а.... или ,, патриотите,, са приключИли с тези занимания. Статията е политическа-за пушилката, дето я вдигат измисленяците-цигари, хазарт..... Пък тук заспорихте кой е по девствен. Нищо, до две седмици като опре калта в тръбите за Перник пушилката нема да помогне.

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Каквото и да предложат и приемат, кръшкачите не могат ги спря с нищо.

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Каквото и да предложат и приемат, кръшкачите не могат ги спря с нищо.

 51. 51 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Какви работници? Да не бе да става дума за служители на гише?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 52. 52 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#36] от "Green Day":

  "Полага се по ЗБУТ и по наредбата към ЗБУТ."

  Съгласно изискванията на ЗЗБУТ обслужващата служба по тр. медицина трябва да направи оценка на риска за здравето и безопасността за всяко работно място, да разработи препоръки, в които да запише честотата и продължителността на междинните почивки. Почивките не са безусловно регламентирани за всички категории труд.
  Не е нормално да оценяваме организацията на производствения процес и вътр. правила в различните дружества. Несериозно е някакво си предложение към работодателите да бъде облечено в правна форма.
  Ако законодателят има желание, да го представи като решение, да се допълни в КТ, но да бъде за сметка на бюджета.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 53. 53 Профил на ivaylo_maznev
  ivaylo_maznev
  Рейтинг: 221 Весело

  Не забравяйте, че една неизпушена цигара удължава работния ден с 5 минути:)

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Аман от глупостите на тъпчовците в 44-то НС.
  Увеличи акциза на цигарите, и ефектът ще е двоен и троен - хум на пушачите ще им се бръкне, хем Горанов ще е щастлив, хем черноборсаджиите ще печелят повече, хем и НАаджиите по-лесно ще получават рекет.
  Май ефектът ще е 4 в 1 ?

 55. 55 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Сещам се за една колежка, която веднъж ми каза - оф натоварена съм, отивам да пуша. Ами и аз бях натоварен, но продължих да работя. В последствие от фирмата смениха правилника на - пушачите 30мин обедна почивка, непушачите 1 час.
  —цитат от коментар 11 на chepokalipsis  Повечето от работата я върша докато пуша и пия бира. Чета, чета и пак чета! После се връщам на пц и за 5 мин нещата са свършени.
  Вредни трябва да ми плащат!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK