Доброто държавно и лошото частно билетче

Законопроектите на Валери Симеонов и на Владислав Горанов не могат да съществуват заедно, тъй като се отричат взаимно.

© Велко Ангелов

Законопроектите на Валери Симеонов и на Владислав Горанов не могат да съществуват заедно, тъй като се отричат взаимно.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Предложението на Валери Симеонов за забрана на частните лотарии чрез отнемане на техните лицензи и предоставянето на държавен монопол за лотарийни игри на "Български спортен тотализатор" бива представяно като мярка срещу хазарта, но по своето същество то не е насочено срещу търкането на билетчета по принцип. Никъде в законопроекта или мотивите не се посочва, че търкането на държавни билетчета е проблем. Всички проблеми, свързани с хазарта, биват използвани като аргумент срещу частните лотарии, но по същество – в полза на държавната компания.


Факт е, че частните лотарии са се възползвали от глупаво написана алинея в закона и са плащали по-ниски такси спрямо държавната. Факт е и че билетчета днес се предлагат във всякакви обекти, без каквито и да е било лицензионни изисквания към тях. Най-вероятно е факт и че Комисията по хазарта не си е вършила работата. Всичко това обаче не ни води към одържавяване на сектора, а към много прости законови промени, които да затворят вратичките в плащането на държавната такса, да уредят продажбата на билетчета и да преструктурират контролиращия орган.
Различното облагане на държавна и частна лотария


Държавните такси за хазарта се определят в чл. 30 от Закона за хазарта. В трета алинея на чл. 30 се посочва, че за да се поддържа лиценз за организиране на хазартни игри, в това число традиционна лотария, томбола, тото, лото и т.н., се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози. Алинеята обаче продължава, че за хазартни игри, за които се събират такси и комисионни за участие, таксата е в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисионни. Проблемът в различното облагане на държавната и частните лотарии идва именно от тези два типа таксуване в закона.


Докато държавата лотария е заплащала 15 на сто върху всички приходи, частните лотарии са се възползвали от на пръв поглед по-високата ставка от 20 на сто, но върху различна основа – получените такси и комисионни. Частните лотарии събират комисионна за участие в играта, която е процент от стойността на билета и заплащат държавната такса върху тази сума. Въпросната комисионна общо взето е печалбата за лотарията [Този извод е на база изнесени данни от АДФИ и сметки на ИПИ. Подобна теза се защитава и в различни медии – виж и в "Капитал" "Как частните лотарии са спестили милиони към държавата"], тоест вместо 15% върху приходите, са плащани 20% върху разликата между приходите и изплатените печалби на участниците. По закон – независимо дали е лотария, тото, лото, бинго и т.н., печалбите за участниците не могат да са под 50% от направените залози. Това означава, че печалбата за лотарията е максимум 50% от всички залози. Плащайки 20% върху печалбата вместо 15% върху приходите, компаниите спестяват около 1/3 от таксата – затова и частните лотарии казват, че са платили над 500 млн. в бюджета за периода 2014-2019 г., а премиерът говори за "липсващи" над 200 млн. лв. в същия период.


Видно е, че текстът в закона е лош. В рамките на една и съща алинея да се пишат две форми на облагане – с две различни основи и две различни такси, е безумно на фона на данъчната практика у нас. Ако сравним с облагането на тютюна в Закона за акцизите например – там си има отделен раздел с дефиниции на различните продукти, после и отделни раздели за данъчната основа и размера на данъчната ставка. Абсолютно е невъзможно да се влезе в объркване кое е тютюн за пушене и кое е цигара и за кое какъв акциз се дължи. В случая с лотариите всичко е сложено в един член и една алинея и това е отворило възможността за различно облагане. Министерството на финансите признава това във публикувания тази седмица законопроект за нова агенция по хазарта, като посочва, че "няма легална дефиниция на понятието "хазартни игри, за които се събират такси и комисионни" и "липсата на прецизна нормативна уредба, прави трудно ясното разграничаване на относимите за тези игри хипотези".


Новият закон на финансовия министър


Спешно представеният от Министерството на финансите проект на Закон за национална агенция по хазарта е интересен по две направления. Едното безспорно е, че се закрива Държавната комисия по хазарта, за която Валери Симеонов открито заявява, че е била "купена". Икономическата история изобилства с примери за слаб регулатор, който бива "купен" и "хванат" от регулираните лица, което обяснява и защо подобно твърдение се приема като едва ли не нещо нормално. Новият закон предвижда неефективният колективен орган да бъде заменен с едноличен такъв, като изпълнителният директор на новата агенция се назначава от министъра на финансите. Така, предполагаемо, едноличният орган ще бъде по-ефективен, а политическата отговорност ще падне още по-ясно върху министъра на финансите. Преструктурирането обаче не дава гаранции – някои биха казали, че едноличният орган може и да е по-лесен за "хващане" от колективния. Затова и дебатът как точно ще работи новата агенция ще е важен, като гаранции никога няма да има.


Вторият момент от законопроекта на финансовото министерство обаче е особено интересен. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предвидени и промени в облагането на хазарта – именно в алинеята, която коментирахме в детайли по-горе. От една страна се премахва възможността за двете такси – 15% върху приходите или 20% върху комисионните. Вариантът с комисионните е описан в отделна нова алинея и вече касае много специфични случаи, когато участниците играят един срещу друг – например турнир по покер. За лотариите остава само една такса, като тя се предлага да е 25% върху разликата между направените залози и изплатените печалби, тоест върху печалбата на лотарията. Изненадата тук беше, че след доклада на АДФИ и думите на премиера за пропуснати приходи от възползването на частните лотарии от различен тип таксуване, министърът на финансите предложи промяна, която уеднаквява подхода и възприема именно този тип такса – върху печалбата, а не върху приходите.


Ден по-късно, след множество реакции в тази посока, финансовото министерство публикува нов вариант, който задава една такса, но тя вече е 15% от всички приходи. Тоест в последния вариант частните лотарии ще плащат както държавните в момента. Изводът е, че ако се запази статуквото и не бъдат забранени частните лотарии, приходите в хазната ще се увеличат, тъй като частните ще започнат да плащат повече. По същество това отговаря на доклада на АДФИ и затваря вратичката за различно облагане.


Как да ограничим хазарта?


Законопроектите на Валери Симеонов и на министър Горанов не могат да съществуват заедно, тъй като се отричат взаимно. Единият се занимава с по-добрата регулация на лотариите и уеднаквяване на облагането, а другият направо забранява частните лотарии. Ограничението на хазарта обаче не е нужно да се случи с някакви тоталитарни мерки – като установяването на държавен монопол върху дадена "вредна" дейност, а може да се случи с много ясни правила.


Първата стъпка е да се изчисти облагането. Без някакви неясноти и вратички в закона. Решава се един процент – дали върху приходите или върху печалбата, и се налага на всички. Реално законопроектът на финансовото министерство е в тази посока и ще повиши постъпленията в хазната от частни лотарии. Всякакъв аргумент, който прави връзка между различното облагане и одържавяването, изглежда странен, при положение че решението е в таксата, а не в собствеността.


Втората е да се прецизира регулаторната рамка за осъществяване на дейността. Билетчета само в лицензирани обекти, които отговарят на строги критерии. Текстовете са очевидни. Без билетчета в публични институции с изключение на обектите на държавното тото – отпадат всички пощи, без билетчета в големите търговски вериги – отпадат билетчетата на каса, без билети в обекти, които продават печатни медии – отпадат бензиностанции и всякакви лавки. Общо взето билетчета в отделен лицензиран обект за билетчета – по примера на познатите тото пунктове. Ако обществото иска да ограничава хазарта, това е най-очевидният и прост начин да го направи. Без национализации, държавни монополи и други глупости.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  След като пълната либерализация е довела до това , една мафия да прилапа целия частен бизнес и да се кани на всеки ,който и влиза в далаверката и държавата ,години на ред не е могла да организира така нещата ,че мафията да си плаща данъците и таксите законно ,както е по цял свят ,значи ,по добре е само държавата да се занимава с този бизнес така ,че мафията да няма никакъв достъп до паричките от него ,така се реже тумора изцяло .

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  В един американски филм двама бедни негри,пардон афроамериканци удариха джакпота от тото-то. Фишът или талонът с който спечелиха го купиха от касата на обикновена квартална бакалия. Даже доколкото си спомням изтеглиха готовият фиш/талон от автомат до касата и след това го платиха на касиера. Фишът вероятно е от онези готови и попълнени фишове които продават и у нас в тото пунктовете. Въпросът е защо Божков трябва да строи хиляди специални пунктове само за продажба на талончета за търкане и специално да наема продавачи за тях,като това НЯМА да ограничи продажбата на талончета?! Губи се смисълът Божков да харчи милиони за специални пунктове като резултатът ще е същият...!

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Значи либерализацията е довела до сегашното положение, така ли?
  Ходи се наплискай с хладка вода и прочети още веднъж текста, да се надяваме, че ще разбереш, ясно е обяснено.

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Имам едно "усещане" , че колегите от сайта просто ЖЕЛАЯТ с челия си "бездънен" джоб да обогатяват не съвсем "изрядни" към държавата МИЛИАРДЕРИ и "перачи"!

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1828 Неутрално

  Колкото и да обвиват ситуацията в морални пелени, всички знаем, че става въпрос за ПАРИ. Сигурен съм, че лотарийни продукти пак ще се продават НАВСЯКЪДЕ.

 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Струва ми се, че не колегите от сайта желаят да обогатяват Божков, а властта го е обогатила, като напълно легално му е разрешила да внесе 200 млн. лв. по-малко данъци.
  Дай боже сега да запушат кранчето.

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Собственика на държавата комуниста Борисов не е ли и той милиардер? Нинова "Техноимпексова" и тя не е ли милиардерка? Тяхната дружка Доган и той...?

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":Струва ми се, че не колегите от сайта желаят да обогатяват Божков, а властта го е обогатила, като напълно легално му е разрешила да внесе 200 млн. лв. по-малко данъци.Дай боже сега да запушат кранчето.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser


  КОЯ ВЛАСТ ТОЧНО ????Бъди изчерпателен ! И по кой начин - той ги внася - ТЯ ГИ ВРЪЩА ???

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":

  сегашната власт, как коя.
  в закона черно на бяло пише, че божков може да избира между 2 тарифи, той е избрал по-изгодната за него и е спестил 200 млн. лв. от данъци.
  и тази клауза за двете тарифи си стои в закона от поне 5 години.
  какво не разбираш?

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Нормалните хора искат истината да се казва ясно, а не изцепките на Менда(нейни са финалните акорди в поправката) да се замазват с отнемане на лицензи. Божков не продава билети на участниците в лотарията, продават ги хиляди магазини, бензиностанции ..... , тоест е и комисионер(тлъст), тотализатора ги продава в собствени обекти директно на същите участници в лотария.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Нормалните хора искат истината да се казва ясно, а не изцепките на Менда(нейни са финалните акорди в поправката) да се замазват с отнемане на лицензи. Божков не продава билети на участниците в лотарията, продават ги хиляди магазини, бензиностанции ..... , тоест е и комисионер(тлъст), тотализатора ги продава в собствени обекти директно на същите участници в лотария.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4691 Неутрално

  Петър Ганев - лефскарче, лобист, и задължителните празни приказки...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 13. 13 Профил на Kamss
  Kamss
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Хайде за добро утро статийка колко е готин Черепа и колко е лошо правителството.

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  Както винаги, става дума за едни пари. Много пари. И кой да ги прибира и харчи. Останалото е пушилка за гледащите.

 15. 15 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Като бях 3 дена в Мадрид, столица на Испания, там имат подобно като в България малки магазинчета, най-вече до спирките на автобусите, мисля че в България се нарича лафка, които за разлика от България продават само билети за хазартни игри, няма продажба на вестници или цигари/напитки. И са доста малки като големина, затова пък доста на често. И са нмного на брой, чудех се, как се финансирват, в Германия подобно нещо бързо ще фалира. Продават билетчета с търкане, където след изтриване на определено поле се вижда, дали билета печели нещо или не. Предлагат много различни такива билети на различни лотарии.

  Es muß Geld fließen!
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1794 Весело

  Виж ти, виж ти. Корпулетният череп бил по-добрия и требе да се брани. Държавното лошо щот не се рекламира.
  Изпуснах го това "рекламира", а то е ключът. "Реклама" за онези 80% и медийна защита от онези 20%...

  Аре.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1794 Любопитно

  Две дефиниции, но и в двете рекламата отсъства. Къде е рекламата?

  "Частните лотарии събират комисионна за участие в играта, която е процент от стойността на билета и заплащат държавната такса върху тази сума. Въпросната комисионна общо взето е печалбата за лотарията"
  И разходите за реклама, спонсорство и т.н. комай остават необложени...

  "вместо 15% върху приходите, са плащани 20% върху разликата между приходите и изплатените печалби на участниците."
  - Дали? Или 20% върху разликата между приходите и изплатените печалби на участниците, заплатените спонсорства, реклами и т.н.

 18. 18 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#15] от "slan777":

  В Испания лотарията е държавна.

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 19. 19 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#1] от "edin drug":

  Грешите - национализацията не е "рязане на тумора", а само мутация и метастаза. Да забраниш частните лотарии, за да остане само държавната не решава никякви проблеми. Това е все едно да ограничиш домашното насилие, като го замениш с държавно насилие - не е добра идея. Друг въпрос е, защо частната лотария е на практика само една и липсва конкуренция, която да защити потребителите, защото държавата не може и няма да защити жертвите на хазарта, дори да остане единствен оператор. Тя и досега единствено злоупотребява с тези жертви. Ако цигарите са само държавни, по-малко вредни ли ще станат, примерно? С хазарта е същото.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 20. 20 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дано погинат всички да мърши крадливи негодни

 21. 21 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#17] от "plebs":

  Чисто принципно, разходът за реклама е разход за рекламодателя и намалява неговата данъчна основа, но е приход за медията и увеличава нейната данъчна основа. Т.е. данъци за събиране пак ще има, но в случая с хазарта ще е с различна ставка, но това е проблем на различния режим на облагане. Винаги, когато се опитвате да третирате бизнесите различно, те ще търсят най-добрия вариант за себе си - това е естествено и правилно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4691 Весело

  До коментар [#15] от "slan777":

  В Испания - билетчета почти навсякъде, а ротативки, задължителни за всяко барче...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 23. 23 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#15] от "slan777":В Испания лотарията е държавна.
  —цитат от коментар 18 на Индианец


  Работата, на испански trabajo, си заслужава в Испания. Макар да ми е трудно да си представя, 7,5 часа дневно да съм в 6-8 кв.метра лафка, дори да съм добре платен. Жените, работещи в лафките, скучаят доста. Мнозинството обаче бяха мъже, тоест трябва да е добре платено, ако не беше, щяха да работят повече жени.

  Es muß Geld fließen!
 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Петър Ганев - лефскарче, лобист, и задължителните празни приказки...
  —цитат от коментар 12 на hamiltonf

  Вие се представяте за успяващ бизнесмен, претендирате за добри познания в областта на икономиката, поддържащ високо ниво на станадт на живота. Не криете симпатиите към управляващите, дори често изразявате възторг от дейността им.
  Бихте ли се абстрахирали от отношението си към ПФК "Левски" и личността Петър Ганев и да коментирате действията на властта и някои основни представители, например Бойко Борисов, Красен Кралев, Валери Симеонов, Йордан Цонев, Владислав Горанов, Менда Стоянова... при гласуването на закона преди 5 години и сега. В частност на какво се дължат допуснатите пропуски и предполагаемите мотиви за корекциите.

 25. 25 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":Собственика на държавата комуниста Борисов не е ли и той милиардер? Нинова "Техноимпексова" и тя не е ли милиардерка? Тяхната дружка Доган и той...?
  —цитат от коментар 7 на deaf


  И краставицата съдържа 98 % вода , но сега иде реч за МИЛИАРДЕРА БОЖКОВ ! Ще дойде и техния ред - "когато му дойде времето "!

 26. 26 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1244 Любопитно

  Дали статията не се опитва да ни каже че
  КОГАТО ЕДНО ЛОШО НЕЩО Е ЧАСТНО, ТО НЕ Е ТОЛКОВА ЛОШО

 27. 27 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":Струва ми се, че не колегите от сайта желаят да обогатяват Божков, а властта го е обогатила, като напълно легално му е разрешила да внесе 200 млн. лв. по-малко данъци.Дай боже сега да запушат кранчето.
  —цитат от коментар 6 на boevbisser  До коментар [#4] от "doroteus":Нормалните хора искат истината да се казва ясно, а не изцепките на Менда(нейни са финалните акорди в поправката) да се замазват с отнемане на лицензи. Божков не продава билети на участниците в лотарията, продават ги хиляди магазини, бензиностанции ..... , тоест е и комисионер(тлъст), тотализатора ги продава в собствени обекти директно на същите участници в лотария.
  —цитат от коментар 10 на дерибеев

  ДАНС
  Oт тeхния първoнaчaлeн aнaлиз cтaвa яcнo, чe имa нaрушeния нa Зaкoнa зa хaзaртa пo oтнoшeниe нa тaкcитe, cъбирaни oт oргaнизaтoритe нa хaзaртни игри. Мoжe дa бъдe нaпрaвeн извoдa, чe oбявeнaтa пo врeмe нa изявлeниeтo нa дирeктoрa нa AДФИ cумa, нecъбрaнa oт oтдeлнитe oргaнизaтoри нa хaзaртни игри, ce oкaзвa знaчитeлнo пo-гoлямa

 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  за 5 млрд на година, бая платени статии, коментатори, а и цъкачи на минуси ще изскочат.
  Очаквано!

  И какво като е бил изряден с данъците черепа!?

  Ми сега няма да е изряден, щото няма да има папо.

  Национализация няма!!!
  Това е дъвка за платени или баламурници!
  Частният бизнес е право. Но НЕЛИГИТИМНИЯТ частен бизнес не е .
  А хазартът, е порок!
  Защото кумулативният % вероятност за възвръщане на заложената сума е под 50%.

  Ако изкупиш всичките билетчета в цяла България, с печалбите няма да можеш да си върнеш и половината от парите.
  Не е ядрена физика.

  Следователно като не се рекламира този порок, какво лошо има!?
  И цигарите не се рекламират, и не сме умрели от това!

  И каква е разликата между частния и държавния хазарт!?
  Много просто!
  Едни големи и лесни печалби ще идат, в единия случай в частни джобове, със съмнителен морал, служещи за подкупи, корупция, власт, поръчкови убийства; а в другия случай за БЮДЖЕТА. Където дории да има някакво крадене, ще има И ЗА проекти, поръчки, социални дейности, бедни, гладни, бездомни, болници, леакри, учители, пенсии, магистрали и тн.

 29. 29 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Лотариите трябва да се определят като хазарт. Рекламирането им да се регулира както алкохола, в определени часови пояси. Продажба само в обособени пунктове ... пълно е с такива.... и никакви лафки и магазини. Онлайн само залози за прогнозиран резултат.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 30. 30 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":Собственика на държавата комуниста Борисов не е ли и той милиардер? Нинова "Техноимпексова" и тя не е ли милиардерка? Тяхната дружка Доган и той...?
  —цитат от коментар 7 на deaf
  И краставицата съдържа 98 % вода , но сега иде реч за МИЛИАРДЕРА БОЖКОВ ! Ще дойде и техния ред - "когато му дойде времето "!
  [quote#25:"doroteus"][/quote]
  Кой е "техният ред", който ще дойде? За нови впечатляващи сделки, информацията за които е засенчета от коментарите за придобити на ниски цени апартаменти от властимащи? Или за преследване от закона? Вярвате ли, че ще дойде времето за това или поради някакви причини се опитвате да убеждавате околните, респ. участниците във форума?

 31. 31 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Социалното зло, което причинява хазартът е хилядократно по- голямо, отколкото тютюнопушенето и алкохолизма. За 1 година един пушач може да изпуши не повече от 2000 лв, с което ще ощети собствения си и бюджета на семейството;АЛКОХОЛИКЪТ ПОВЕЧЕ ОТ 300ГР РАКИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИЗПИЕ, докато хазартно зависимият може да прахоса цялото имущество на семейството си, на родителите си..., събирано от десетилетия, да обрече на пълна мизерия и заробване наследниците си. Хазартно зависимият е болен човек. Той не играе за да спечели, а да се друса с адреналина, който отделя по времето на играта. Той играе докрай, докато не загуби и гащите на гъза си! В този смисъл лотариите, казината и всякакъв вид друг хазарт не продава надежда и щастие, а ПЪЛНА ГИБЕЛ И ТО НЕ САМО НА УЧАСТНИКА В ИГРАТА- ХАЗАРТНО ЗАВИСИМИЯТ. Хазартът трябва да бъде абсолютно забранен във всичките му форми, така както са го забранили в проспериращи държави като Израел, много от американските щати (остров Хавай) и целия арабски свят, а в Монте Карло е забранено на местните жители да влизат в казината! Хазартът не е беда, той е катастрофа, ЧУМАТА НА 21 ВЕК. Хазартът просперира през последните десетина години в България, ЧУМАТА СЕ РАЗРАСТНА ЗАРАДИ СИСТЕМАТА НА БЪРЗОТО, НЕОБЕЗПЕЧЕНО КРЕДИТИРАНЕ. Дават пари на абсолютно неплатежоспособни индивиди, които после попадат и биват заробвани до гроб и частните съдебни изпълнители, ПОРАДИ ЛИПСА НА ЗАКОН ЗА ЧАСТНИЯ ФАЛИТ! Най- гадното проклятие е: децата ти да теглят бърз кредит, да го прахосат в казиното, да ги осъдят частните съдебни изпълнители, да ги прокудят в далечна Англия, да мият кенефите на индийците и бангладешите, да търкат пода на лондонското летище, да не могат да създадат семейства, да останеш без наследници, да няма на кого да оставиш всичко онова, за което си се блъскал през целия си живот....

 32. 32 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Освен това, има още нещо много съществено, което убягва (уж) на ревачите за добрия частен КОНКУРЕНТЕН бизнес!
  И това е:
  Че бизнесът с хазарта изобщо НЕ Е КОНКУРЕНТЕН ЧАСТЕН бизнес.
  Защото не може всеки, който желае да си отвори лотария и да раздава билетчета.
  Иска се ЛИЦЕНЗ!
  И тоя лиценз, държавата години наред е осигурила само на Божков! Което е доста голям чадър и осигурява монопол.
  Няма нищо "частно" в тоя подарък. Това си е баш обратното на всички пазарни принципи.
  Така че, айде стига рев, колко била хубава частната лотария.

 33. 33 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  До коментар [#8] от "doroteus":

  В този му вид законът беше приет по времето на Орешарски с Данчо Ментата в ролята на таран. Проблемът е, защо щом законът не работи ГЕРБ за пет години не неправиха нищо да го променят или да отменят проблемната поправка.

  CONTADOR GRATUITO!
 34. 34 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  „Задължение за социално отговорно поведение
  Чл. 10а. (1) За спазването на Мерките за отговорен хазарт, приети от Европейския комитет за стандартизация, организаторът е длъжен да прави годишни вноски в една или няколко доброволно създадени организации на територията на Република България, вписани в регистъра по чл. 17, ал. 1, т. 5 за предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на хазартна зависимост и провеждане на отговорна реклама и маркетинг.
  (2) Организаторите на хазартни игри са длъжни в 14 – дневен срок от получаването на лиценз за дейността си да декларират в декларация по образец, утвърден от министъра на финансите организацията/организациите по ал. 1, чрез които ще реализират задълженията си по този закон.
  (3) Минималните годишни вноски към организациите по ал. 1 са:
  1. за организатори на онлайн залагания – 50 000 лв.;
  2. за организатори на игри в игрално казино – 10 000 лв.;
  3. за всички останали организатори на хазартни игри – 5000 лв.
  (4) Срокът за внасяне на сумите по ал. 3 е 31 март на текущата година, а срокът за лицата, получили лиценз след тази дата – е едномесечен от получаването на лиценза.“
  (5) Организаторите на хазартни игри не може да учредяват, членуват и да участват в управителните органи на организациите по
  ал. 1.
  (6) Организациите по ал. 1 представят до 31 май на всяка година на Комисията и на организаторите на хазартни игри, направили вноски в тях, отчет за дейността си през предходната година във връзка с изпълнение на задълженията си по този закон.
  (7) В срок до 30 юни на съответната година Комисията се произнася по представените отчети и актуализира регистъра по чл. 17, ал. 1, т. 5, като заличава от него организациите, чиито отчети не са одобрени от Комисията.
  (8) Изискванията към дейността на организациите по ал. 1 и към представяните от тях годишни отчети се определят с наредба на министъра на финансите

 35. 35 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 903 Неутрално

  След като пълната либерализация е довела до това , една мафия да прилапа целия частен бизнес и да се кани на всеки ,който и влиза в далаверката и държавата ,години на ред не е могла да организира така нещата ,че мафията да си плаща данъците и таксите законно ,както е по цял свят ,значи ,по добре е само държавата да се занимава с този бизнес така ,че мафията да няма никакъв достъп до паричките от него ,така се реже тумора изцяло .
  —цитат от коментар 1 на edin drug


  Абсолютно си прав, но тази мафия очевидно е разкешила доста последните дни и дори видни радетели за демокрация като Дневник застават зад каузата и.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  Продължават борбите за хазарта между лобитата, а хората търкат ли търкат "надеждата си"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Аз съм последният човек, който ще тръгне да защитава Черепа, но не разбирам, за какво се пеняви ББ. Законът им дава две възможности за плащане и частните компании са си избрали по-изгодната. Тоя текст на закона кой го писа през 2014?!

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  Аз мисля, че не Божков, а Държавната комисия по хазарта и хората , приели закона са главния проблем. Не е луд, който яде баницата, а който му я дава.

 39. 39 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3221 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Има и готови фишове, а има и още по-лесно, казва се "куик пик". Казваш на касата от коя игра искаш и колко куик пика и компютъра ти отпечатва фиш с произволни комбинации от числа. И това е не само в "бакалии", но и в бензиностанции, супери, "лафки" и т.н. Тук изобщо не говорим за скрачъри, с които не съм запознат, но знам, че има много от тях. Да се чудиш как при тези милиардни обороти янките си събират данъците, а лешперите у нас не могат един недвусмислен текст да напишат.

 40. 40 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1377 Любопитно

  А какво мисли за Божков Софиянски по роднинска линия?
  Що не попитате джурналости?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 41. 41 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Статията щеше да е полезна, ако не се отнасяше до България и до днешната ситуация.
  В момента имаме фактически монопол на един човек, монопол поддържан с криминални методи. Подкупи, убийства, пак подкупи.
  Промяна в закона, регулираща по-добре частните лотарии, надали ще доведе до отпадане на монопола на Черепа. Затова са нужни по-драстични мерки.
  Понеже рецитира политически коректни учебници, без да се вниква в местните реалности, статията е към раздел, както казва авторът, "и други глупости".

  Свободата не е за гратисчии.
 42. 42 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#19] от "russian78":

  Нещо не се вързва логиката. Хем държавата е лош стопанин и проваля всичко което е под нейно управление, хем нямало да ограничи хазарта? Вчера доживях да чуя нещо умно от Тома Биков, което напълно подкрепям - че бизнесът с хазарт заслужава да бъде провален- само от полза за обществото ще е!

 43. 43 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Аз съм последният човек, който ще тръгне да защитава Черепа, но не разбирам, за какво се пеняви ББ. Законът им дава две възможности за плащане и частните компании са си избрали по-изгодната. Тоя текст на закона кой го писа през 2014?!
  —цитат от коментар 37 на Dexx


  А сега де ! КОЙ писа текста на закона през 2014 година ??????

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#4] от "doroteus":

  Може да си сигурен, че тези милиардери може и да не са били изрядни към държавата, но са били изрядни на друго място. Иначе, нямаше да им съществува бизнеса...! ;)

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 3094 Неутрално  Решението е фасулски просто: хората да спират да играет хазарт и туйто.
  Както се отказват цигарите.
  Мой колега сега е напът да ги откаже след като 45 години е пушел по 40 цигари на ден.
  Всеки ден идва при мен и ми показва кутия с две липсващи цигари, изпушени преди две седмици.

  - Гледай, тук, гледай! виждаш ли?! вика ми той
  - Виждам! отговарям му аз

 46. 46 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#43] от "doroteus":

  Вероятно намеквате за Орешарски? Добре... И какво? Клетите ГЕРБ-ери стояха и го гледаха тоя закон 5 години? И миналата седмица се плеснаха по челата и си казаха: Вярно бе, тоя Божков много лъже! Ние къде спахме досега, че не се сетихме? Да е жив и здрав Валерката, че ни отвори очите! :)))

  Бивш tww09306483.
 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Видно е, че текстът в закона е лош. В рамките на една и съща алинея да се пишат две форми на облагане – с две различни основи и две различни такси, е безумно на фона на данъчната практика у нас.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Мисля, че тук неволно авторът се включва в общия хор, който се опитва с оправдяния чрез закона да оправдае колосалната кражба (спестени такси), която НЛ реализира в продължение на пет години. Няма такова нещо - чл. 30, ал. 3 ЗХ може да е нескопосана като правна техника, но в крайна сметка прави най-важното. Въвежда разграничението между двата вида хазарт с двете ставки на облагане.

  Оттам-нататък започва синхронизираната между НЛ и ДКХ колосална измама: в продължение на пет години ДКХ се прави, че не забелязва, че НЛ си спестява стотици милиони дълг към бюджета. И изобщо законът не им е виновен. Напротив, сега се правят на умрели лисици, че "можело да се чете двусмислено". Нищо подобно - ако имаме прокуратура, бая хора абсолютно сигурно са за затвор.

  Какво се очертава да стане - в най-добрия случай трябва да последват финансови ревизии на "неразбралите колко дължат" лотирии - установяване на главници и лихви. Те ще обжалват ревизионните актови, но съдът знае как да си прочете закона. Въпросът е ефективно какво ще си вземе бюджетът от дължимото. Божков знае как да "фалира" и да не плати нищо от стари дългове. Което още повече значи, че на много хора от ДКХ мястото им е в затвора и за дълго.

 48. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#43] от "doroteus":

  А кой проспа следващите 5 години?
  И много се съмнявам, че ги е проспал безплатно.

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4109 Неутрално

  До коментар [#33] от "г-н Думанов":

  Нали знаеш, че като чуят за Данчо Ментата ГЕРБ-ерите стават прави си се изпъват в кръста...! ;)

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2586 Весело

  До коментар [#33] от "г-н Думанов":

  А кой казва, че законът не работи, работи си даже много добре.
  Но не за държавата.

 51. 51 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#50] от "boevbisser":

  И този закон не е единственият, от който Черепа блажи. Без да мога да цитирам детайли, как това е станало законово, много сайтове за онлайн загания, които не са част от неговата мрежа изчезнаха. При други, като Сокъруей, за България изчезнаха прогнозите на букмейкърите от "Уилям Хил" и изобщо коефициентите.
  Да не забравяме и законовите промени за частните колекции, където Черепа е най-големият играч. Това стана с помощта на станишковото правителство и Гоце най-върл защитник. Днес Черепа и други подобни на него, като Митю Гестапото притежават колекции от археологически паметници, за които никой не им иска обяснения, как, кога и по какъв начин са придобити. А, начинът е само един - престъпна дейност. Очевидно е, че Божков е стъпил някъде на криво и от любима държавна мутра ще трябва да се раздели с част от богатството си. Така е по правилата във всички мафиотски бизнеси.

  CONTADOR GRATUITO!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#46] от "Petleshev":

  Това е от еднта страна.От другата хората глефат кой застава на страната на един олигарх.Само едан малка агитка и редовните тролове и агитки ма кръга Капитал,готови да клякат пред всеки(Радев,Манолова,Костдинов,Цв.Василев,Баневи,вече и Божков) само,защото са в конфликт с ГЕРБ и Борисов.Оше ли се чидите защо сте 3%?!

 54. 54 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 921 Весело

  Значи битката е за парите на шараните, а не как да откажем шараните да наливат пари на акулите.

 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  Аз съм последният човек, който ще тръгне да защитава Черепа, но не разбирам, за какво се пеняви ББ. Законът им дава две възможности за плащане и частните компании са си избрали по-изгодната. Тоя текст на закона кой го писа през 2014?!
  —цитат от коментар 37 на Dexx


  Тоя текст на закона през 2014 г. го писаха Орешарски с Данчо Ментата! Това за пояснение! А това, че ръководните кадри в Комисията по хазарта са си затваряли очите по финикийски причини, ще им излезе през носа! Само чакаме да видим защо сватя – Софиянски – още мълчи като рендосан дирник, а не се фърля на амбразурата да защити свекъра на щерка си! Чакаме също и въпросният свекър как ще се оплаче на ЕС и в кой съд ще съди правителството, че да види каква неприятна изненада ще му се случи! Но вие си плачете за Черепухин – той и аФторчето ситни сълзи рони за него, щото, нали, да не вземе нещо да го сполети съдбата на Арабаджиеви, мазните Баневи и Миню Стайков и да му се наложи да си обзаведе една килийка в следствието! Така де, има си класова солидарност – откъде-накъде олигарси ще влизат в панделата? Нещо да попитате?

 56. 56 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#40] от "dedoliben":

  Шшшш,не споменавай Тъса-Усмихнатото Лице на Корупцията!

 57. 57 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#44] от "Petleshev":

  Ясно,че арите на Божков са текли наннякъде.То и сега се вижда по хвалебствените статии на Газетата,че интук е капнало...


 58. 58 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#49] от "Petleshev":

  За тоя Данчо,дето беше доверен на Костов и носеше едни куфарчета от Митниците ли?!Не в ярвам!

 59. 59 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  Аз откога разправям,че дали частен, дали държавен, хазартът деморализира, пристрастява и нерядко води до зависимост и разорение. Рекламата му е неморална, но за съжаление, не е незаконна. Да си оправим държавата, да си изберем почтени, достойни и способни вождове, които да мислят не само как да съберат повече данъци, но и за това, как източниците на тези приходи влияят на моралното здраве на хората.

 60. 60 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 921 Весело

  До коментар [#59] от "Лопе де Вега":

  И аз това казвам, но ми нацъкаха минуси.

 61. 61 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#43] от "doroteus":А кой проспа следващите 5 години?И много се съмнявам, че ги е проспал безплатно.
  —цитат от коментар 48 на boevbisser  До коментар [#43] от "doroteus":А кой проспа следващите 5 години?И много се съмнявам, че ги е проспал безплатно.
  —цитат от коментар 48 на boevbisser


  Знае се , че сега Борисов е виновен за всичко , както преди беше - Костов , а преди него - Жан Виденов , Беров Луканов , бай Тошо .....
  Защо не разсъждавате самостоятелно или и това вече не ви се отдава ????

 62. 62 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  За пет години НЛ се превърна в една уродлива хидра, а процесът на изразстването на това чудовище беше най-дейно подпомогнат от държава и общини (петна за Лафките). Основните направления на тази брутална експанзия бяха поне три:
  1. не просто реклама, а цели филмови пояси по телевизията на НЛ, макар рекламата да е забранена по закон (чл. 10 ЗХ).
  2. начин на разпространение на талоните на НЛ - отново при брутални нарушения на забрани, въведени в ЗХ.
  3. пряката щета в бюджета в порядъка на стотици милиони неплатени такси по ЗХ.(*).

  Във всеки един от тези три елемента пряко участва ДКХ, която е слабо да бъде наречена "чадър" на НЛ. Членовете ѝ няма как да бъдат окачествени другояче, освен като съучастници в преднамерено организирани и системно извършвани престъпления. Както се вижда, щетите са пряко в бюдета, измерими в милиони, както и нематериални - милиони идиоти бяха активно въвлечени в тази далавера.

  Без да се включвам в дебата - частен хаазарт/държавен хазарт, абсолютно е сигурно, че посоченото по-горе в т. 1 - 3 трябва незабавно да бъде спряно. И за осъществяването на това не е нужно да се променя дори и една запетайка в закона, а той просто да се прилага. Което за пореден път означава, че много хора са с двата крАка за едно топло място.

  (*) За ен-ти път трябва ясно да се разбере, че двете ставки в чл. 30, ал. 3 ЗХ са за облагане на две ВЗАИМНО ИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ групи хазарт, при което НЯМА МЯСТО ЗА ИЗБОР от страна на организатора. Специално НЛ е в категорията хазарт, която дължи такса 15 % от оборота. Такъв е законът от 2015 г. - точка! А който внушава, че НЛ можела да си се самоопредели към другата по-лека категория, или е 1) нищо неразбиращ глупак (доколкото може да е извинително, че става дума за тълкуване на закон), или 2) гнусен манипулатор в ръцете на НЛ (Божков). Абсолютно е сигурно.

 63. 63 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Аз съм последният човек, който ще тръгне да защитава Черепа, но не разбирам, за какво се пеняви ББ. Законът им дава две възможности за плащане и частните компании са си избрали по-изгодната. Тоя текст на закона кой го писа през 2014?!
  —цитат от коментар 37 на Dexx


  Точно това е и мойто мнение-частните лотарии напълно законно са избрали опцията която им оставя повече пари. (И като частници рекламират бизнеса си по успешно от държавата май). Но явно ти и аз сме малинство с такова мнение.
  До коментар [#37] от "Dexx":
  -------------

  Социалното зло, което причинява хазартът е хилядократно по- голямо, отколкото тютюнопушенето и алкохолизма. За 1 година един пушач може да изпуши не повече от 2000 лв, с което ще ощети собствения си и бюджета на семейството;АЛКОХОЛИКЪТ ПОВЕЧЕ ОТ 300ГР РАКИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИЗПИЕ, докато хазартно зависимият може да прахоса цялото имущество на семейството си, на родителите си..., събирано от десетилетия, да обрече на пълна мизерия и заробване наследниците си. Хазартно зависимият е болен човек. ...
  ...
  ... Хазартът трябва да бъде абсолютно забранен във всичките му форми, така както са го забранили в проспериращи държави като Израел, много от американските щати (остров Хавай) и целия арабски свят, а в Монте Карло е забранено на местните жители да влизат в казината! ....
  —цитат от коментар 31 на bobhunter


  В Израел са забранени казината, за туй комарджиите летят до Слънчака. И Унгария май. Иначе и тук има разните му тото (мачове) лото (6 от 37, + разни екстра с допълнителен номер срещу повече кинти) и един билюк билетчета за търкане. Лицензираните оператори са двама-един за футболни мачове, и един за всичко останало-Мифал а'Паис:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mifal_HaPayis

  ОБАЧЕ разните билетчета за търкане и другите фишове ги има САМО в тяхни специализиране обекти (будки където САМО това имат) или в определен и ограничен брой кафенета където може да си вземеш и кафе/бира/безалкохолно. Това в бакалията/супермаркета/пощата/друго място да ти предлагат такива работи-НЯМА!!!

  Реклами/банери има само на/до тяхни обекти, и никъде другаде. Не гледам много ТВ, само чат пат новините, Мезо и НГ/подобни, но не помня да съм виждал тяхни реклами през деня, май само след 22;00 (другите израелци да ме коригират).


  До коментар [#31] от "bobhunter":

  П.С. Това с максимум 300 мл ракия/ден за алкохолик май превърна 1/3 от пишещите тук на алкохолици, ама нейсе:)

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  До коментар [#15] от "slan777":

  В Испания има две компании които се занимават с подобни хазартни игри.
  Ако не греша и двете са държавни. едната е като българският спортен тотализатор и предлага фишове. Другата е "Онсе" и това е което си видял. продават главно талончета и подобни, приличат на българската лотария. Интересното за Онсе е, че дава лиценз на продавачи почти изцяло на хора които имат някакъв физически недъг, поне аз до момента не съм срещнал продавач на Онсе, който да няма някаква инвалидност.
  тези малки барачки нямат много разходи, а отделно хората които ги оперират в един момент тръгват по улиците и баровете и директно продават билетчета. По принцип испанците са много харазтни и купуват много затова и тези хора си се издържат. Предполагам че част от тях получават и някаква подкрепа поради инвалидността си.
  Модела е много добре измислен,защото макар и да не е много голяма дейноста е печеливша, а допълнително тези хора ежедневно са средобществото имам си заетост и се чувстват добре.

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2459 Весело

  До коментар [#24] от "zhivko6461":

  Хайде сега пък и ти, ще караш човекът да се обръща срещу тези които го хранят...

  Модератора е неадекватен!
 66. 66 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1403 Любопитно

  [quote#24:"zhivko6461"][/quote]

  Та питаш, значи, @zhivko6461, „В частност на какво се дължат допуснатите пропуски и предполагаемите мотиви за корекциите“, така ли? Ами, в частност, дължат се на „Георги Кадиев призна за спестен данък на Божков, грешката в закона, който внесъл, била неволна - https://faktor.bg/bg/articles/georgi-kadiev-prizna-za-spesten-danak-na-bozhkov-greshkata-v-zakona-bila-nevolna ! Сигурно грешката е „неволна“, а „предполагаемите мотиви за корекциите“ са предполагаеми финикийски мотиви! Кое точно не ти е ясно, златен? Питай, ще ти се отговори!

 67. 67 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Голям шум има напоследък по темата, но основното мнение е, че промени трябва да има, понеже нещо видимо не е наред с билетите. А нещото което не е наред е липсата на конкуренция.

  Хазартният бизнес е разделен на видове и един закон не може да обхване всичко, защото условията са различни. В България са най-популярни следните видове: билети, лотария, онлайн залагания, офлайн залагания, казина.

  На Васко "бизнесите" са от тип "няма какво да сбъркаш", а именно билети и лотария. И работят чудесно при монопол, който ДКХ е осигурила. Формално има конкуренция, но на практика няма. Конкретно билетите са най-елементарни и най-печеливши. Няма никаква техническа сложност и риск като във всеки бизнес. Поръчваш на печатницата Х билета на стойност У, а печалбите са У/2, рекламираш и разпростаняваш. Това е всичко.
  Докато при останалите видове хазарт нещата не стоят така. Казината например също плащат подобен данък, но при тях конкуренцията е голяма. Всеки обикновен човек може да отвори зала с 5-10 машинки и една рулетка. И има не малко такива.
  При онлайн залаганията направата на сайта е доста сложна, защото всичко е в реално време и секундите са от голямо значение. Като добавим манипулираните срещи и участието на тото мафията, съвсем реална е опасността букмейкър да губи ако не внимава достатъчно. Също така конкуренцията от чужбина е жестока и има не малко фалирали сайтове.
  Еврофутбол плаща 15% данък върху оборота и макар да е монополист, печалбата му съвсем не е гарантирана, както е при билетчетата.

  Та Васко е превзел най-апетитната част от хазартния бизнес и е време нещата да се променят. Дали с прекратяване на лиценза или с плащане на по-високи данъци е въпрос на обсъждане. Но на частният му монопол му се вижда края.

 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4660 Весело

  Бойко вече се разпореди: лотарията на Черепа отива в държавата, ФК „Левски” — при феновете. Сега остава да даде колекцията му от произведения на изкуството на Веждито (а защо не и на Митьо Гестапото), и да каже кой ще вземе хазартния бизнес на Божков, а букмейкърите може да ги поеме лично — той ходи най-много на мачове и по наясно кой как ще бие.

 69. 69 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  "Факт е, че частните лотарии са се възползвали от глупаво написана алинея в закона и са плащали по-ниски такси спрямо държавната."

  Авторът или е брутално тъп, или надлежно платен!
  Поправката в закона е направена за да отърва на определен играч на пазара - от резултатите е видно толкова ясно!
  Демек, избийте си от главата че тези от ИПИ правят нео различно от платени доклади в полза на точи, който ги поръчва и заплаща!
  Хахахах, това кюфте не се ли беше приготвило да става шеф на КЗК, само където клиентите явно са разбрали че е напълно безполезен...

  I Want To Believe
 70. 70 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#42] от "zxp53317185":

  Само Ви се струва, че няма логика. Питате: "Хем държавата е лош стопанин и проваля всичко което е под нейно управление, хем нямало да ограничи хазарта?" Мислите си, че щом държавата се провали като стопанин, така щял да се ограничи хазартът, но не е така. Точно обратното е. Милтън Фридмън обръщаше внимание върху една съществена разлика между държавните и частните предприятия. Казваше, че когато едно частно предприятие фалира, то се закрива, но когато едно държавно предприятие фалира, то се разширява... Но не това е важното в случая. Нищо добро не ги чака нито икономиката, нито обществото, ако държавата разширява намесата си в икономиката, без значение, колко благородни причити се изтъкват за тази намеса. Това е. Хазартът сам по себе си не ме вълнува, но ме вълнува принципът. Принципно държавната намеса вреди на икономиката и на обществото и освен това, всяка държавна намеса, колкото и минимална да е в началото, колкото и благородни цели да има, винаги мутира, разширява се и задушава всичко по пътя си.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 71. 71 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#59] от "Лопе де Вега":И аз това казвам, но ми нацъкаха минуси.
  —цитат от коментар 60 на ckn29372393


  Е, от мен - плюс!

 72. 72 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2222 Неутрално
 73. 73 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  50% от приходите от билетчета начастника отиват в джоба на частника, 50% от приходите от билетчета на лошата държава отиват за спорта. Дневник за пореден път защитава пропаднала кауза. Хората пак ще тълкат билетчета но приходите ще се използват за спорта.

 74. 74 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#31] от "bobhunter":

  Това как ти го измисли главата, направо незнам. Ти някога комар играл ли си, независимо табла, карти, машинки, бинго. Аз незнам някой, който да не играе за да спечели. Аз лично от 15 годишен всеки ден си залагам на футбол, когато имам настроение ходя на казино да пийна и да поиграя карти и това не ми е попречило да се изуча да създам семейство и приличен бизнес да живея нормално. Това,че някой няма мярка и е достатъчно глупав да вярва, че с кредити и комар, вместо с яко бачкане, ще си оправи живота, си е лично негов проблеб и тогава съвсем заслужено ще си търка тоалетните в англия

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 75. 75 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#70] от "russian78":

  Това, за държавната намеса е толкова ОЧЕИЗВАЖДАЩО, че овцете изобщо не го виждат, камо ли да го осъзнаят. Света се крепи на човешката глупост.
  Затова ти праскат и минуси, не могат да вденат за какво иде реч.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 76. 76 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Оставяме настрана конкретните мотиви зад това, което става сега.

  По-важното е, че по принцип няма и не може да има абсолютно никакъв рационален аргумент в подкрепа на съществуването на частно контролиран лотариен бизнес.

  По дефиниция такъв бизнес е винаги на печалба. Това е математически сигурно и заложено в условията на играта.

  Съответно гарантирано е, че сериозни суми пари се прехвърлят от населението в джобовете на който контролира лотарийния бизнес.

  Традиционният аргумнет в полза на частният бизнес е, че конкуренцията води до "по-високо качесто на предлаганите услуги", "иновация" и пр. Този аргумент в действителност не важи в огромен брой случаи (за което емпиричният опит свидетелства екстензивно и у нас и по света), особено що се отнася до жизненоважна инфрастуктура като енергетика, водоснабдяване, пътища, язовири, образование, здравеопазване, и още ред други. Които никога не биваше да бъдат приватизирани, и лицата, които извършиха приватизацията им би трябвало, в един по-справедлив свят, в който едва ли някога ще живеем, да бъдат съдени за национано предателство и да получат възможно най-строги наказания.

  Защото последствията ги гледаме сега -- държавата е в процес на пълен разпад, и повечето от скандалите и кризите, които занимават обществото в момента, са директен резултат от облагодетелстването на частни лица за сметка на обществения интерест, което не би било възможно без въпросната приватизация.

  Но поне по принцип, ако човек е достатъчно доверчив и необразован, лъжата, че от частна собственост на такива дейности може да има някяква полза, би могла да мине.

  Но не и в случая с лотариите.

  Понеже тук аргументите за "иновации" и "по-добри услуги", които да са в полза на обществото просто няма как да минат.

  Полза за обществото няма и не може да има. Точно обратното, животът на десетки хиляди е разбит в резултат на хазартната зависимост, и това е безспорен и неопровержим факт.

  А едни хора прибират частен данък от населението от цялата работа, който при това е силно регресивен, тъй като основно бедните и ниско образованите слоеве на обществото си дават парите за тези неща.

  Гледам, че се изтъква колко много приходи държавата прибирала от такси и данъци.

  Това е абсурдно -- държавата може да прибира такси и данъци, това не променя фактът, че стотици милиони всяка година преминават от джобовете на най-бедните хора в държавата в тези на няколко човека.

  Държавата тези пари, ако иска примерно да ги влага в спорта, може да си ги набави много по-лесно и справедливо като си ги вземе от джобовете на въпросните паразити като въведе прогресивно данъчно облагане и започне да си събира данъците, които в момента не се плащат.

  Пълната забрана на лотариите (и хазарта като цяло) би била абсолютно разумна мярка, срещу която не виждам как някой би могъл да спори. Може да се остави държавния тотализатор, но нищо друго (впрочем ако се замисли човек, не е съвсем ясно защо комунистите въобще са го въвели навремето, и то още през 1957 г. -- съществуването му противоречи доста директно на идеологията им).

  Само че едва ли това е мотивацията зад случващото се в момента...

 77. 77 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Какъв проблем решаваме със закона за хазарта? Да събираме приходи за спорта, да финансираме магистрали, да намаляваме зависимостите на хората... От това което чувам по-скоро искат да събират повече от частните оператори. Най-лесния начин да се проверява кой колко си плаща е да има един процент върху общите приходи. Тоест билет 2, лева 0.30 лева в бюджета, залог на рулетка 10 лева, 1.50 лева в бюджета, входна такса за покер турнир 500 лева 75 лева в бюджета.

 78. 78 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":
  В общи линии правилно си се насочил и си улучил ваксата, но е пределно очевидно, че не си тотаджия, понеже го обясняваш, да ме простиш, малко лаишки.
  ---
  Само за протокола!

  Просто си има възможност да поискаш машината (т.е. програмата) да ти избере числа на случаен принцип (говорим за твоя пример със САЩ, вероятно е и повсеместно) - генератор на случайни числа - има го не само във всички тотаджийски програми, но и във всички електронни таблици (Ексел, Лотус и пр.), където употребата е със строго научна и изследователска цел.

  При този подход (случаен принцип) има и рационално зърно - т.е. лицето да не играе с постоянни числа, което по принцип води до животинска зависимост, а само да си изпробва късмята.

  За тази животинска зависимост, на която и аз съм бил "жертва" (аз си го знаех и се съгласявах с това) в продължение на десетилетия (с малки суми, но редовно - с постоянни числа!!!), която не е оправдана научно - даже и с теорията на вероятностите, теорията на игрите, т.к. системите непрекъснато се променят, самите опити не са "чисти" (най-малкото не са постоянна редица) и т.н. - липсва изцяло научната чистота и шумът (разсейването) е огромно, т.е. файда йок.

 79. 79 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#78] от "Аскет":

  Никога не бих поискал от машини/компютри които са програмирани и са собственост на самата фирма организираща тото-игрите,да ми предлага с какви числа да играя. Никога. Доколкото зная тези същите машини/компютри теглят и печелившите числа. Кое пречи техният софтуер да ги манипулира?
  Играя с две колонки постоянни числа и с две които попълвам така както ми хрумне в момента. Пускам фишове в България и в Гърция. И често печеля тройки и чат-пат четворки.
  В електронните таблици които споменаваш - там да,програмата може да избира числата на случаен принцип.
  Има голяма разлика компютър да тегли числата и въртяща се сфера с топки да прави това. При последната вече опира и до физически закони...
  В науката има една теория,която се счита за вярна - ако дадем пишеща машина на маймуна и тя почне непрестанно да натиска клавишите,след примерно десет милиона години,ще напише пиесата "Хамлет" на Шекспир. Но кой ще ти чака десет милиона години... Така е и с тото-то...

 80. 80 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Тоест,хазартните оператори в Израел са частни? Това е важното в темата която коментираме сега...

 81. 81 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#67] от "z_axis":

  Добре де,престанете да лъжете на едро! В тото-пунктовете се продават ДЪРЖАВНИ лотарийни талони,абсолютно същият тип като тези на Божков. Тогава за какъв монопол може да става дума...!

 82. 82 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#79] от "deaf":
  Започвам с най-важното - да не се впрегнеш, ей! Опитвам се да поднеса инфото с майтап, който е насочен преди всичко към мен - защото ти е бедна фантазията колко десетилетия съм играл. В свое оправдание ще отбележа, че играех с ясното съзнание за нулевия шанс да разбогатея от тото.

  -----
  Конкретизирам мнението си за теб!
  1) ако и да си тотаджия - аматьор си,
  2) математиката ти е чужда, а ако имаш 6 в дипломата за средно (средно!) образование - по хатър е!

  -------
  Да разнищим съвсем бегло (за повече няма време и място!) изложената от теб хипотеза.

  Започвам с извода - няма абсолютно никаква разлика дали ще се попълват изплезен или не език числа, които са постоянни, които са щукнали в момента или програмата ще ги подбере.
  Защото това се случва в момент Х - говорим за фактора време.

  Ако организаторът на играта рече да мами (т.е. да подбира комбинации, които не са попадени), то отърване няма - и в трите случая ще прецака играча, защото тегленето е в момент У (като време), а У и винаги след Х - т.е. при днешните компютри изчислението да се изтегли непечеливша (т.е. неподадена) комбинация е въпрос на елементарна техника.
  ---

  Затова последвай съвета ми на стар, обигран и практически професионален тотаджия - откажи се и не си хвърляй парите напразно. По-добре ги дай на някой просяк, може някога да ти се зачете (кх-кх! - ръката да даващия никога няма да обеднее!!!) , отколкото на организатор на хазарт, който е многократно по богат от теб и мен, та допълнително да му се пълне гушата.

  Някой ден, ако съм на кеф, ще разкажа и защо се отказах да играя.

  -----
  Безпристрастно отбелязвам - имал съм както 5 от 6х49 (първа по време), така и 5 от 6х42 (втора хронологично).
  Веднага след като "спечелих" петицата от 6х42 спрях да я играя тази пущина - беше някъде 200 лева - смехотворна сума.
  Продължих с 6х49, но и нея зарязах.

 83. 83 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  До коментар [#82] от "Аскет":
  Само да допълня - петицата от 6х49 беше 2,340 или 2,430 лева - нещо такова.
  По-скоро 2,430, защото ако беше 2,340 щеше хаптен да ми се е забило в главата - има ред някакъв. :)
  Отдавна беше и не мога да бъда екзактен!

 84. 84 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#63] от "Мойше! Толкоз!!!":Тоест,хазартните оператори в Израел са частни? Това е важното в темата която коментираме сега...
  —цитат от коментар 80 на deaf


  ДА! Има две лицензирани частни фирми: Едната е за спорт'тото (футболни мачове):

  https://www.winner.co.il/info/company-profile-english

  Другата е за всичко останало (подробности и линк съм дал в предишния си коментар).

  ЯКО контролирани. Втората по лиценза си е длъжна да отделя ЯК ПРОЦЕНТ (някъде около 60%, ако не се лъжа) за печалби на участващите, още 30% за строеж на читалища/културни домове/детски градинки и т.п., от остатъка се самоиздържа (заплати и др. разходи) и плаща данък на държавата ако не похарчи всичко за да нулира баланса.

  Преди бая години ги разкритикуваха че дали на 3-4 голями шефове служебни коли Волво...към 2,500 сс. Шефовете казаха по ТВ:Ние въртим бизнес с оборот $ 1 млрд/година, връщам на държавата $300 млн/г, а караме коли като шеф на банков клон с по малка заплата от неговата, ай без маймунджилъшки популизъм.

  Виж, комарът е краста, ама нелечима. Та поне парите на комарджиите да се върнат обратно към тях, и към обществото. Иначе ВИНАГИ ще има нелегален хазарт от който мафията печели, а по паралиите с нелегални приходи ще пътуват веднъж на месец в чужбина да си чешат крастата, без грош да влезе в хазната.
  До коментар [#80] от "deaf":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 85. 85 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#82] от "Аскет":

  Не се впрягам,разбира се. Можеш да съветваш отделен човек да НЕ играе тото,ако знаеш че НЕГОВИТЕ числа (постоянни и случайни) които всеки път пуска,няма да спечелят,защото знаеш (?) при всеки тираж кои числа ще се паднат!!! Което е фантастика! Говорим за честно игран хазарт. Когато той е измамен - е ясно... Аз затова пускам фишове и в Гърция,понеже там нещата са значително по-честни,отколкото в България...

 86. 86 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3516 Неутрално

  До коментар [#84] от "Мойше! Толкоз!!!":

  +++

 87. 87 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#15] от "slan777":

  В Испания няма частни лотарии.

 88. 88 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3726 Неутрално

  До коментар [#26] от "john_3volta":

  Точно,пък и ако собственикът на частното е добър олигарх,който хрсни НПО-то и журналята,става даже хубаво частно лошо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK