ВиК Перник – симптом на хроничен проблем

Създаването на нов държавен холдинг не е решение – опитът показва, че държавата е много по-строга към частните компании, отколкото към държавните.

© Dimitar Kyosemarliev, Reuters

Създаването на нов държавен холдинг не е решение – опитът показва, че държавата е много по-строга към частните компании, отколкото към държавните.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Едни от най-травмиращите думи са от задача за 7-ми клас – "басейн се пълни от две тръби и се изпразва от трета". Това, което не се казва в задачата е, че водата може и да не стигне за пълненето на басейна по ред причини – суха година, загуби по неподдържаните тръби, кражби и др. Разбира се, тези рискове са разписани подробно в редица национални стратегии и нормативни документи и въпреки това пак се стига до ситуации, като тази с ВиК Перник, в следствие на което правителството решава да създаде ВиК холдинг, който да обедини всички ВиК оператори, в чиито капитал държавата има участие. Това не само че няма да реши проблема, но и най-вероятно ще го влоши.


Промяната в планирането, управлението и развитието на ВиК услугите
започва преди около 10 години с промени в Закона за водите, които предвиждат:


– условно разделяне на страната на "обособени територии";


– създаване на асоциации по ВиК от собствениците на ВиК системи и съоръжения;


– асоциациите са отговорни за планиране и управление на ВиК системите и предоставяне на ВиК услуги;


– за тази цел асоциациите сключват договор за експлоатация и поддръжка с ВиК оператор;


– изготвяне на регионални генерални планове като основен инструмент за планиране на развитието на ВиК системите.


Години наред процесът буксува заради противоречия между Закона за водите и Закона за счетоводството.


Същевременно нормативната уредба в сектора отговаря на добрите европейски практики, но също като опитите за реформа от 2009 г. и последвалите стратегии от 2012 и 2014 г., не се прилага. Част от проблемите, посочени в последната стратегия от 2014 г. включват:


– сложност и несигурност, свързани със собствеността на ВиК инфраструктурата и управлението на активите;


– липса на предсказуемост и прозрачност в регулацията на нивата на обслужване и цените;


– външна намеса при вземането на решения и в оперативната работа както на ВиК операторите, така също и на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране [вече Комисия за енергийно и водно регулиране];


– дисбаланс, следствие от факта, че ВиК операторите, които отговарят за изпълнението на изискванията за отпадъчните води, не разполагат със средства за изграждане на необходимата инфраструктура, която да гарантира изпълнението на тези изисквания от тяхна страна.


Въпросът с консолидацията на дружествата в сектора стои на дневен ред от 2009 г.,


като се търси баланс между размера на дружествата. Ако са твърде малки, не могат да се постигнат необходимите икономии от мащаба, възникват затруднения при наемане на квалифициран персонал, както и за осигуряване на необходимите финансови средства за провеждане на инвестиционната програма на дружествата. Ако са твърде големи, лесно се появява неефективност при управлението им и се създават условия за корупция. С други думи се търси оптимален вариант на размера на новите окрупнени дружества, така че да се избегнат тези проблеми. Примери има и в двете посоки – в страни като Австрия, Германия и скандинавските страни ВиК дружествата обикновено са общински, докато в страни като Италия, Румъния и Холандия дружествата са по-малко на брой и обслужват между 450 и 1700 хил. клиенти.


Ако трябва да обобщим – основните проблеми в сектора изглежда се намират по цялата вертикала – от качеството на законодателната рамка, през (не)провеждането на държавната политика, през недостатъци в регулаторната политика, до неефективно управление на компаниите с държавно участие.


Нито един от тези проблеми не може да бъде решен чрез създаване на нов холдинг,


който да обедини всички дружества с държавно участие в сектора. Напротив, опитът показва, че държавата е много по-строга към частните компании, отколкото към държавните. Крещящ пример в тази посока е задължителната продажба на електрическа енергия на борсата, включително от държавните компании в състава на Българския енергиен холдинг, които до 2018 г. продават на т.нар. OTC пазар. Задължението държавните компании да продават на регулирания борсов пазар де факто е признание за неспособността на държавата (в лицето на принципала им – Министерството на енергетиката) да въведе ефективно управление на държавните дружества и опит това да се случи под натиска на пазарните сили [Това не се случва, защото тези дружества имат почти монополна роля на свободния пазар, където формират над 80% от доставената електрическа енергия].


Решението е в друга посока и включва няколко стъпки. На първо място, това включва окрупняване на дружествата, за да се постигнат икономии от мащаба, набиране на квалифициран персонал и осигуряване на финансиране за инвестиционната програма на дружествата. За да е възможно това обаче е необходима предвидима и обективна нормативна и регулаторна среда. Казано по-просто –


цените следва да покриват обективните разходи за доставяне и отвеждане на вода до потребителите,


включително и инвестиционните.


Окрупняването заедно с предвидимата бизнес среда ще позволи на дружествата да направят инвестиционните си програми банкируеми. При тези обстоятелства се създават възможности за намиране на стратегически концесионер за предоставяне на ВиК услуги, който допълнително да подобри управлението на компанията и да повиши качеството на услугата. Частните компании имат възможности за постигане на по-висока ефективност поради редица фактори, в това число по-голям опит, използване на стимули за постигане на ефективност, по-слаба политическа намеса в корпоративното управление и не на последно място – по-строгото отношение на всички държавни институции, включително регулатора, към частни компании. В последната стратегия "Софийска вода" се посочва като добър пример именно по тези причини.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3255 Неутрално

  Ясно обяснено защо държавен холдинг и въобще държавна собственост е нещо като дървено желязо, то не може да донесе ефективност, поне в България.
  В енергетиката - греда, във БДЖ - греда, в болниците - греда, във военните заводи - греда, от няколко дни - и в хазарта ....
  За по-младите само да припомня - цял строй, социализмът, който пропагандираше държавната собственост, се разпадна от липсата на пазарна конкуренция и донесе огромни проблеми на страните, които го практикуваха.
  Сега пак сме тръгнали натам. Направо не мога да повярвам. И това от правителство, което твърди, че е център-дясно....

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5829 Неутрално

  Липсата на желание в държавата да приложи стратегията за водите, нежеланието да предефинира правилата, да окрупни (регионално) сектора и да снижи рисковете е пословично. Покриването на проблемите досега беше въпреки лошото управление и неглижирането на сектора и стана благодарение на буферите и запасие от вода. Е, те свършиха, а управляващите дори не забелязаха този факт. В крайна сметка се случи Перник, а скоро в други градове. И в близките месеци няма да има дъжд

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Перничани не да дрънкат, а да идат да се извинят и да ПОМОЛАТ Бойко да завали. Както добре знаем, виновни да нЕмат вода у язовиро са те.

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3950 Неутрално

  Стратегии, планове, намерения. Накрая, едно голямо нищо. С калинки и бръмбарчета по министерствата - толкоз. А и единствената цел си остава, как да се откраднат максимално много пари при минимално свършена работа.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Първоначалното натрупване на капитала и бавното узряване на матриала.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5118 Неутрално

  Години наред очеизвадни кражби , некадърност и безхаберие !
  ГАРНТИРАНО ОТ ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Окаяни мърлячи, мързеливци, некадърни негодници "управляват водите". Ще стане особено весело кат се излочи последната капчица тиня от Студената локва...

 8. 8 Профил на Едмон Дантес
  Едмон Дантес
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Шуробаджанащина поддържаща корупцията са основния проблем. А за съществуването им е виновна правосъдната система. Тя може и трябва да ограничава кражбите на политическата класа. Иначе държавата се изражда в мафиотска структура. Няма закон в България, който не може да се заобиколи чрез определена сума.

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4062 Весело

  " Ако трябва да обобщим – основните проблеми в сектора изглежда се намират по цялата вертикала – от качеството на законодателната рамка, през (не)провеждането на държавната политика, през недостатъци в регулаторната политика, до неефективно управление на компаниите с държавно участие.

  Нито един от тези проблеми не може да бъде решен чрез създаване на нов холдинг"

  Той именно затова се и създава този нов холдинг - не за да реши проблемите, разглеждани в статията, а да измести фокуса на вниманието на хората, докато язовирът се понапълни, пък дотогава вече ще сме в следващия скандал, а този няма да е толкова интересен......

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Дрън, дрън, дрън....., ВК-мрежата и съоръженията са в окаяно състояние, защото няма пари. Защо няма пари е друга тема. Цените на тока и водата през социализма бяха жълти стотинки и никой не ги коментираше. После почнаха да растат. В днешно време са на предела. По-нататъшно увелечение означава неплащане на сметките и изключване на патребителите. Затова водния сектор не може да се приватизира. Нищо приватизирано не дава по-добра и още повече, по-евтина стока или услуга. Това нашите пишман бизнесмени го знаят много добре, затова не се натискат да купуват вода и водни обекти. Тъй като пари няма и няма откъде да дойдат, Боко трябва да се откаже от хъбчето, магистралките иии...., кво беше още, и да оправи водоснабдяването. Не само в Перник!!!! Кризата в Перник е страшна, криза в цялата страна ще е непоправимо бедствие.

 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Провал.И пълна липса на контрол!!! Това е което се е случило

 12. 12 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4336 Неутрално

  Проблемите на Водния сектор са огромни и те бяха започнали да се решават с парите от Водния заем ,който беше изтеглен от Световната банка за тази цел по времето на управлението на Костов. Веднага след него работата по подмяна на водопроводната мрежа и намаляване на водните загуби беше спряна и по водния сектор в част водоснабдяване не беше направено нищо.
  Причина за водната криза , която е не само в Перник , е грешна държавна стратегия в този сектор след управлението на Костов. Политиката на правителството на СДС тогава беше отдаване на концесия на В и К дружествата на чуждестранни оператори с опит в тази дейност по примера на Софийска вода. Днес това водно дружество по своето развитие на светлинни години спрямо другите държавни дружества в страната и е с двойно по-малки загуби на вода. Ако Костов беше продължил да управлява поне още един мандат , никакви водни кризи нямаше да има днес.

 13. 13 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 295 Неутрално

  В енергетиката - греда, във БДЖ - греда, в болниците - греда, във военните заводи - греда, от няколко дни - и в хазарта ....За по-младите само да припомня - цял строй, социализмът, който пропагандираше държавната собственост, се разпадна от липсата на пазарна конкуренция и донесе огромни проблеми на страните, които го практикуваха.Сега пак сме тръгнали натам.
  —цитат от коментар 1 на boevbisser


  Пълни глупости.

  Има естествени монополи и отрасли от критично значение за националната сигурност, които е абсолютно безумие да бъдат оставяни в чатни ръце и въобще на това митично същество, наречено "пазара" (което впрочем в реалния живот никога не е съществувало). Енергетика, водоснабдяване, транспорт, здравеопазване, образование и пр. влизат точно в тази категория, и е национално предателство да се приватизират.

  Което историята конкретно в България демонстрира много добре, черз тоталния колапс на страната през последните 30 години.

  Това, че държавата не е управлявала добре тези сектори в периода между 1989 г. и последвалото им раздържавяване, не е и не може да бъде аргумент против държавния контрол върху тях.

  Защото това беше умишлено отслабена държава в ускорен процес на разпадане.

  Преди 1989 г. нещата са стояли много по-различно.

  За последно сме имали работеща здравна система именно преди 1989 г., и аз впрочем, по семейни причини, съм бил директен свидетел на процеса на разпад на системата след това. Преди 89 г. не е имало нито изнудване на пациенти за пари, нито излишни операции за да вземат едни пари от касата, нито източване на системата по най-различни схеми (да, крадеше се масово от консумативи и материали, но на съвсем дребно ниво, не на генерално ниво и за милиарди, и системата не страдаше много от това). Имаше си много добре развита профилактична мрежа, поликлиниките бяха много размуно измислено средство за оказване на доболнична помощ, никой не е бил оставян да умре понеже няма пари да си плати или пък няма лекарства, консумативи и медицински персонал да го лекуват. Проблемите започнаха в рамките на няколко години след идването на демокрацията, не преди това. Първо, защото финансирането изведнъж стана проблем, и в болниците се появи реален недостиг на лекарства и консумативи, и второ, понеже контролът върху системата беше разхлабен, и гнилите ябълки сред докторското съсловие се усетиха, че могат да изкарат добри пари от положението си. Съответно към средата на 90-те да се изнудват пациенти за пари вече беше често срещано явление (сещам се за съвсем конкретни случаи от този период на хора, които или умряха или останаха инвалиди за цял живот понеже нямаха пари да си платят), ако и системата все още да беше държавна. Но това беше нищо в сравнение с това, което ни чакаше след здравната реформа в края на 90-те, която човек има чувството, че е била правена умишлено с цел тези рекетьорски практики да станат основата, на която да се базира здравеопазването. Всеки с грам мозък в главата знае много добре какво е положението сега.

  БДЖ беше съсипано в резултат на умишлено недофинансиране от страна на държавата и също толкова умишлено преференциране на частните автобусни превози. Това въпреки че в Европа, Китай и пр. се наляха стотици милиарди в ЖП транспорта в този период, тъй като там се разбира от какво стратегическо значение е той в дългосрочен план. Дали този провал у нас е понеже "пазарът" е решил правилно в полза на автобусите или защото държавата е била прекалено слаба за да си свърши работата, която е да се мисли за много десетилетия напред?

  С язовирите, напоителните системи и ВиК-ата е същото. Това е фундаментално по същината си единна система, която трябва да се управлява централно. Не може всеки един язовир, ВиК, ВЕЦ и пр. да е отделно (най-често частно) предприятие, на което дори да не му се знаят собствениците в много случаи, при положение че водосборните басейни и реките са свързани системи. Безумие е да няма координация на централно ниво.

  За това доколко успешни са били системата пред 1989 г. и приватизираната след това, емпиричните факти говорят сами. Напоителната мрежа беше нарязана за скрап, отраслите на земеделието, зависещи от нея, са в колапс, стават опустошителни наводнения всяка втора година (понеже от това да се чистят коритата на реките не се печели нищо, само се харчат пари), а сега вече стигнахме и до положение да няма вода. И човек трябва да е пълен идиот за да ги отрича. Като и още по-зле ще става, понеже 30 години никой не си е мръднал пръста да чисти и ремонтира язовирите, а същевременно кадърни хидроинженери на възраст под 55 г. няма (понеже "свободният пазар" в образованието постанови, че тези дисциплини са безперспективни и за тях няма търсене). Съответно неща като още по-жестоки видни кризи и срутване на язовирни стени и помитане на цели градове надолу по течението тепърва предстоят.

  И т.н.

  Все още има достатъчно хора, които да са били живи и преди 1989 г. и след това, и обективното познание как е било тогава в сравнение със сега не е изчезнало напълно.

  Разбира се, конкретно в случая едва ли става дума за това на някой от управляващите да му е дошъл акъла в главата и да е решил да направи нещо от полза на държавата чрез създаването на този ВиК холдинг. Много по-вероятно е да става дума за поредната схема. Но това не променя по никакъв начин нуждата от отмяна на приватизацията във всички тези области и връщане към система на тотален държавен контрол върху тях.

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  Е, не е само Костов големият воден герой така че по-полека с внушенията.

  В Сливен например 2014-2020г осъществяват проект за рехабилитация на водната мрежа в размер на 58млн, съфинансиране от еврофондовете. Кмета /два мандата/ е от ГЕРБ.

  http://ope.moew.government.bg/bg/projects/projectdetail/cid/8/id/300/page/6

  "Софийска вода" за периода 2003-2017г е намалила загубите по мрежата от 70% на 48%, планира до 2021г да ги намали на 38% инвестиции в размер на 50млн лв годишно и 209млн . Кмета от ГЕРБ.

  https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/06/25/3930042_do_2021_g_sofiiska_voda_planira_zagubite_na_voda_da/

  На този фон чудовищните загуби 75% в Перник които не са мръднали през годините. Кметовете са от БСП и ГЕРБ.

  Така че вариантите са вземаш заем разкопаваш града и всички те псуват, ако не успееш до края на мандата да завършиш рехабилитацията гарантирано губиш. И не всички се наемат с такава отговорност. Освен това се иска и експертиза, който е работил по проект с еврофинансиране знае какъв робски труд е подготвянето и осъществяването му.

  И впрочем да изтеглиш заем и осъществиш проект са различни неща. След Костов загубите по мрежата на София 2003г са били 70%. а къде са потънали парите и какъв е резултата от тях май че е загадка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  И като съм започнал с примерите да продължа с Добрич. жестока водна криза и 80 /осемдесет!/ процента загуби по мрежата. Напълно изгнила водна мрежа и жесток воден режим. Разбираемо, няма язовир който да снабди хората ако водата просто изтича по трасето.

  И тогава се явява един млад и неизвестен, печели срещу ГЕРБ. Но не тръгва на война с тях а съвместно с правителството осигурява финансиране за воден цикъл, сменят по 80 километра на година /за справка много по-голямата Софийска врежа/ сменя по 40км годишно.

  Изключително тежка обстановка, разкопан град а рецултатите още не са дошли. И въпреки това към края на мандата първите резултати вече се вижда и хората подкрепят младият кмет срещу мощните партии.

  Това е разковничето на водният проблем, КМЕТОВЕТЕ. Напомням, че ВиК са общински дружества, т.е. местната власт.

  Няма какво перничани да хленчат под министерският съвет и се надяват София да налива вода в изгнилата им мрежа, да натиснат кмета си и почнат да оправят нещата. И това предстои на всички, защото не може вечно да се разчита единствено на направеното преди нас. Който не го разбере ще мизерства.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Забравих линка за Добрич.

  https://clubz.bg/90414-zashto_32_godishniqt_jordan_jordanov_specheli_otnovo_dobrich

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 461 Неутрално

  То пък да е само Перник

 18. 18 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#13] от "Georgi Marinov":

  Вижте тук един материал от Тодор Живков:
  https://kiselec1.blogspot.com/2018/04/4-1985.html
  „Особено масова форма на корупция, деморализаци и разложение стана бакшишът. Ние сме стигнали дотам, че в болницата, ако ти не даваш всеки ден по 5 лева на болногледача, той няма да гледа близкия ти. Разбира се ти си готов, защото се касае за живота или за здравето на твоя близък човек и в този случай 5-те лева вече не ги жалиш. Вярно е, че заплатите на този персонал са ниски и първоначалният тласък идва оттам. Но разложението вече до такава степен е вкоренено, че сега както и да увеличим заплатите, болногледачите пак няма да гледат болния без допълнителен бакшиш. Ето докъде сме я докарали. Същото стана със сервитьорите, с работниците от всички сфери на услугите, с различните форми не сервиз, търговията с дефицитни стоки и т.н. …“
  Иначе на блога в други постинги има още примери, за липса на лекарства, техника, линейки ... сега не ми се търси, разровете вие там.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7574 Неутрално

  До коментар [#12] от "tacheaux":

  През 1999 година е създадена 30-годишна стратегия за водата, която дебилите не позволиха на Костов да реализира, защото предпочетоха Сакскобурготски.

 20. 20 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2229 Гневно

  Браво " 13 " - ти .....поне си млад и пред теб има бъдеще , дано успееш да промениш нещо , ние се родихме и живяхме в ЛОШИ ГОДИНИ......

 21. 21 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Въпросът с консолидацията на дружествата в сектора стои на дневен ред от 2009 г.," - айде, кажето го нах-накрая - откакто ГЕРБ на власт проблемите само стоят на дневен ред без да взимат решения и да се носи отговорност!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK