Без промяна и агресивна стратегия за развитие Летище София ще дава още от същото

Досегашният държавен мениджмънт изглежда има ограничени въображение, амбиция и знания, за да направи нещо по-различно.

© Цветелина Белутова, Капитал

Досегашният държавен мениджмънт изглежда има ограничени въображение, амбиция и знания, за да направи нещо по-различно.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Докато в центъра на общественото внимание е кризата с безводието в Перник и, в по-общ план, управлението на ВиК инфраструктурата, във Върховния административен съд тече обжалване на решението за избор на концесионер на Летище София. Независимо от изхода на делото, отново трябва да припомним защо летището има нужда от динамично и иновативно управление, както и от значителни нови инвестиции. Тенденциите на европейския авиационен пазар, както и данните за динамиката на трафика на Летище София дават достатъчно основания за това.


През 2019 г. летището обслужва 7,107 млн. пътници – ръстът спрямо 2018 г. е едва 2,1%,
като в три от месеците се отчита спад. На пръв поглед, не изглежда зле – но това се случва в година с рекордна заетост, рекордно ниска безработица, след петгодишен период на сравнително висок икономически растеж и двуцифрен ръст на заплатите. Заедно с това, интересът на чужденци към София не е намалял – така например за полугодието на 2019 г. броят на апартаментите за споделено ползване, регистриран в платформата Airbnb e нараснал с 29%. Не можем да го отдадем и на някакъв извънреден ръст през 2018 г. – тогава също се отчита скромно увеличение спрямо 2017 г. от 7,2%. В сравнителен план летището в София е със сходен, но по-малък трафик с тези например в Рига, Краков или Тулуза, и повече от два пъти по-нисък от този в Будапеща, при все фалиралия унгарски национален превозвач "Малев".


Графика 1: Пътници на Летище София по месеци, в хиляди


Без промяна и агресивна стратегия за развитие Летище София ще дава още от същото

© Летище София


Големият ръст на пътниците през 2017 г. от над 30% се дължи единствено на започването на полетите на "Райънеър". Втори превозвач ("Уизеър" ) предложи полети София – Варна и трафикът нарасна с 50%. И така нататък. Ако се откриват нови маршрути, ако нови компании навлизат на пазара и започват да предлагат добра услуга, пътниците се увеличават; ако нищо активно не се прави – както през последната година – то и трафикът стагнира.


Графика 2: Пътници на Летище София по години, в млн.


Без промяна и агресивна стратегия за развитие Летище София ще дава още от същото

© Летище София


Летищата, особено в големи градове или столици, дълги години се разглеждаха като естествен монопол с ниска еластичност на търсенето. Привържениците на държавното управление на летищата най-общо споделят разбирането, че известен брой хора така или иначе трябва да стигнат до определени крайни дестинации, и за да ги обслужат, някакви (вероятно 5-6) авиокомпании ще предложат полети. От началото на 21-ви век това е, меко казано, израз на интелектуална немощ или просто мързел. Това, което ни показват данните за глобалния, европейския и българския пазар на въздушен превоз, сочи обратното – когато има полети, хората започват да летят. Предлагането създава търсене – но това предполага активно действие за развитие в състезателна среда при печалби, притискани от конкуренция.


Авиационният пазар в последното десетилетие е изключително динамичен и няма нищо общо с времената на националните превозвачи и на практика картелизираните маршрути. Всяка година в Европа се откриват и закриват по близо 3000 маршрута, или около 15-16% от общия брой – още една илюстрация за динамиката на пазара.


Може би е нужно да се припомни, че най-голямата авиокомпания в Европа по брой превозени пътници е "Райънеър". Пет от най-големите 10 авиокомпании в Европа са нискотарифни, като за периода от 2009 до 2019 г. те са увеличили броя на превозените пътници със 162%. Без да се омаловажава ефектът на ниските цени, тези превозвачи променят модела на свързаност, като залагат на директни полети – вече 37% от пътуванията без прекачване са осъществени от лоу-кост компании, а при летищата със сходен профил на софийското – близо 50%.


С пасивна визия от типа "който иска да лети до София – да заповяда"


едва ли градът и целият регион, който впрочем включва и част от Македония и Южна Сърбия, ще получат по-добра свързаност и качество на услугите в дългосрочен план. Още повече, летището в София няма специализация, то обслужва както почти изцяло бизнес пътуванията от и за България, така и българите, работещи за кратко или продължително в по-богати страни от ЕС, студенти в чужди университети, българите с туристически пътувания, както и все по-бързо нарастващия брой посетители на София за кратки градски ваканции.


Дългосрочната цел е София, а и голяма част от България, да получат по-голям достъп и свързаност с добро качество и на конкурентна цена. Летището и в момента, а още повече – в бъдеще – ще трябва да предлага комплексна услуга, да обслужва бизнес пътници, студенти и сезонни работници, търсещи ниски цени, туристи за близки и далечни дестинации, да предлага връзки с големи хъбове, осигуряващи още повече връзки и маршрути. Това е и предпоставка за позициониране като добра инвестиционна дестинация и отваряне на региона и страната за разнообразни услуги – от културни фестивали, през медицински услуги до развлекателен туризъм. Всъщност, "откриването" на София за туризъм е именно резултат от такава трансформираща промяна – едновременното навлизане на конкуренция в полетите до града и разширяването на ползването на онлайн приложения за търсене, оценяване и резервиране на услуги.


Накрая, софийското летище ще се сблъска с новата "нормалност" в сектора – авиационните такси няма да могат да покриват не само инвестициите в инфраструктурата, но дори и текущите разходи за дейността. Средно за Европа приходите, свързани с авиационни услуги, са едва 54% от общите приходи на летищните оператори. Летищата, под натиска на конкуренцията и необходимостта да привличат авиолинии с изгодни условия,


няма да могат да увеличават таксите, плащани от пътниците,


а ще търсят нови източници на доход чрез развиване на широк кръг други дейности. Средно за европейските летища например 29% от неавиационните приходи са от наеми и бизнес услуги, различни от магазини и заведения за хранене. Но дори при търговията и обектите за развлечения вероятно потенциалът е много по-висок – най-малкото, в момента услугите са близо до несъществуващи.


Досегашният държавен мениджмънт изглежда има ограничени въображение, амбиция и знания, за да направи нещо по-различно. Междувременно, и за малко перспектива и поглед върху случващото се около нас, Черна гора е на финала на концесионирането на летищата в Подгорица и Тиват. Международният оператор на летището в Будапеща откри нов терминал буквално преди дни, а полските ЛОТ добавят полети както в Европа, така и до Азия и САЩ и като цяло превръщат Будапеща в свой втори хъб след Варшава.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Статията е плод на интереси а не на познание.
  След новото летище в Истанбул софийското остана завинаги като странично и незначително.
  Пътнокопотока ще намалява по обективни причини- демографски, икономически , емоционални и други.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Дано правителството сключи договора за концесия, да се чака по-добър държавен мениджмънт и иновативност от чиновници е от умрял - писмо.

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  София вече е регионално на Истанбул. Пътникопотокът няма да расте устойчиво.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  и така да е - регионално на истанбул, такива са реалностите.
  но ако - не дай, боже - остане държавно, ще е още по-зле.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  Това никой не знае. Ако са ТИМ едва ли ще просперира.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 307 Неутрално

  В интерест на коректността трябва да се отчете ефектът Европредседателство 2018. Така че тези 2% ръст реално са повече изключвайки този еднократен ефект.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Добър, но неразвит потенциал. Това е софийското летище. Белград е по-активно от нас.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 104 Неутрално

  във Върховния административен съд тече обжалване на решението за избор на концесионер на Летище София.
  ---------------------------------------------------
  И след като това е така, интересното всъщност е защо някой е поръчал на Л.Богданов този материал.
  Щото вариант да остане в държавни ръце НЯМА.
  Дали крайния победител ще остане летище Мюнхен или обжалвалите решението на КЗК от летище Манчестър няма особено значение , сходни оферти от реномирани оператори.
  Вероятност за отмяна на целия търг от съда според мен 0 - консултант беше IFC (от групата на Световната банка), мина по общо мнение добре (всъщност като за България направо феноменално си беше......)

 9. 9 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Добър, но неразвит потенциал. Това е софийското летище. Белград е по-активно от нас.
  —цитат от коментар 7 на penetrating


  Просръбска пропаганда?
  Колко по-активно е летище Белград? Статистиката е - миналата година там са минали 5,6 млн пътници, през софийското летище - 7,1 млн. Райънер няма полети до Белград, от София има 25 дестинации, Уизер има 30 дестинации от София, от Белград - само 15.


 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Дано правителството сключи договора за концесия, да се чака по-добър държавен мениджмънт и иновативност от чиновници е от умрял - писмо.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  Летище Мюнхен на което уж ще бъде дадено на концесия Летище София също е държавно.
  Защо техния държавен мениджмънт да е добър и иновативен, а българския - не?

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Весело

  "На пръв поглед, не изглежда зле – но това се случва в година с рекордна заетост, рекордно ниска безработица, след петгодишен период на сравнително висок икономически растеж и двуцифрен ръст на заплатите."
  #####
  Е, когато изброените неща служат, за да се изкритикува някого, те с охота се споменават...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6249 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":

  Това летище е джойнт-венчър между община Мюнхен, провинция Бавария и Луфтханза.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сигурно имаш своите причини за подобно мнение, но ако се съди по летища Варна и Бургас, всъщност Фрапорт и ТИМ са чудесен избор за стопанин. И двете ни морски летища бяха като провинциални автогари преди тях, а сега чак награди печелят...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#13] от "nikivan":

  Нещо за дълговере ще кажеш ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Начи намаляваме печки, та въздухът да е по-читав, ама ревем, що ще чиним без аероплани?
  Таранкоолу! Тва летище не е предвидено за такова натоварване.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 16. 16 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Едно от най не гостоприемни летищи в Европа.

 17. 17 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 237 Весело

  Щрабак и Дерипаска ще го оправят.....

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2327 Неутрално

  Мен ми е тамън. За кво ти е голямо летище да те бутат и да висиш на опашки

 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Да питам почитателите на Грета - от къде очаквате да има нарастване на пътникопотока и за сметка на какво? А и непочитателите ѝ може също да се замислят.

 20. 20 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "Virgin":Това летище е джойнт-венчър между община Мюнхен, провинция Бавария и Луфтханза.
  —цитат от коментар 12 на Незнайко в Слънчевия град


  Свободна държава Бавария - 51 %
  Федерална република Германия - 26 %
  град Мюнхен - 23 %

 21. 21 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Съветвам г-н Богданов да мине веднъж през летище Франц Йозев Щраус което е второто по натовареност летище в Германия по брой обслужени пътници след летище Франкфурт и седмото най-натоварено летище в Европа. Да се поинтересува чия собственост е!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 22. 22 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  И да не пише повече баналните мантри за лошия стопанин!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 23. 23 Профил на A.K.
  A.K.
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Айде да не сравняваме държавен мениджмънт от Бавария (най-иновативната и богата бундесрепублика) и от България (държавата на некадърните калинки ака връзкарчета), единственото общо е първата буква.

  Летище София е най-гнусната автогара, на която съм бил.
  Провинциални градчета като Себу, Сием Рийп, Чианг Май имат в пъти по-добре организирани летища, които не се разпадат само 10 години след построяването им от липса на всякаква поддръжка.

 24. 24 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 578 Неутрално

  "Айде да не сравняваме държавен мениджмънт от Бавария"

  ЗАЩО?! Да не би баварците са нещо по-така от българите или защото там не може така яко да се краде като тук и не назначават калинки на ръководни длъжности?

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 25. 25 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 847 Неутрално

  След новото летище в Истанбул софийското остана завинаги като странично и незначително.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Не мога да разбера, дори и без ново летище в Истанбул, как софийското може да е значително. Летището в София ще си е крайна дестинация за идващите в София и много голяма част от туристите за България. Няма начин да ги накараш да летят до Истанбул, за да дойдат до София.

  Единственият начин да стане значително това летище е да има да има повече трансферни полети между Европа и Азия или до известна степен до Близкия изток. В момента почти няма такива. Но и преди да построят новото истанбулско летище нямаше кой знае какви трансфери в София, защото Търкиш си летеше от старото и предлагаше полети към Азия.

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  "През 2019 г. летището обслужва 7,107 млн. пътници – ръстът спрямо 2018 г. е едва 2,1%,
  като в три от месеците се отчита спад. На пръв поглед, не изглежда зле – но това се случва в година с рекордна заетост, рекордно ниска безработица"

  На пръв, на втори и на трети поглед е много добре - летището (разположено в котловина) няма повече капацитет като площ. Няма нищо общо със заетостта и безработицата - на летището дори и чистачките се назначават с покровителство ( на Баце), дори работната ръка (шуреи, баджанаци и сватове на политици) е в повече.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#19] от "Лео":

  "Да питам почитателите на Грета - от къде очаквате да има нарастване на пътникопотока и за сметка на какво?"

  От яхналите метли в борба за грантове или поне заплати от Баце. А сметката - увеличаване на държавния дълг.

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#10] от "Virgin":

  "Защо техния държавен мениджмънт да е добър и иновативен, а българския - не?"

  Защото се консултират от експерти, а не хванати от кол и въже пишман-икономисти, живеещи от грант на грант в някоя фондацийка като ИПИ.

 29. 29 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Avtorut povtarq zaucheni frazi.
  Che Sofia airport e zle nqma sumnenie.
  No ideqta che koncesiq ot samo sebe si e nid dobroto e malko poostarqla.
  Airport Munich e sobstvenost na durjavata, na Grad Munich i na Bavaria.
  t.e. vupros na managment i jelanie
  drug primer CEZ e sobstvenost na durjavata ama mu dadohme nasheto electro.
  Za jalost ni lipsva managment, i otgovornost realna.
  Vse edno komunizma ne si e otival nikoga- mnogo primeri

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK