Как енергийният център на Балканите ни напусна през южната граница

"Цялата идея за АЕЦ "Белене" е, за да изнасяме..."

© Красимир Юскеселиев

"Цялата идея за АЕЦ "Белене" е, за да изнасяме..."През последните 50 години българските комунисти, антикомунисти, демократи, монархисти, националисти, експерти, политици и пенсионери винаги ги е обединявал един копнеж - как България ще стане енергиен център на Балканите. През тия години ние винаги сме били, само малко нещо не ни достигаше, за да разбере целият свят, че сме. Може би прословутата българска скромност ни е пречела.


И изведнъж България се събуди вносител на електричество


А копнежът се люпеше именно в гнездото на износа. Цялата идея за АЕЦ "Белене" е, за да изнасяме. Изнасяме за Турция, Турция е голяма, има нужда от ток, а и турците са прости хора, няма да могат да си произведат достатъчно. И македонците също. Сърби, албанци, гърци все са наникъде, все ще го купуват, нямат АЕЦ, няма как да правят достатъчно. Румънците са от другата страна на Дунава, не се броят.
Какво се случи? Как така един ден единствената устойчива през десетилетията идея за национално обединение се разлетя като духнато глухарче?


По традиция се появиха две школи, които да обяснят националната трагедия. Едните казват как сме предали националния си интерес на Русия, а другите - на Запада. Напоследък се появи и школата на експертите, които обясняват как за всичко са виновни Брюксел и Грета Тунберг, които заедно започнаха да облагат въглищата с по 25 евро на тон въглеродни емисии. И трите школи са съгласни с едно - нищо не може да се направи и никога нищо не е можело да бъде направено, за да предотвратим съдбата си. Според предаване на една от националните телевизии Петричката врачка казала, че ще дойде един ден мъж от чужбина, нямало да е Симеон, щял да е на 50, та той щял да оправи България. За зла участ не казала кой точно и кога, затова и не знаем.


Защо все пак внасяме ток от Турция?
Простият отговор е, че защото не очаквахме,
че подобно нещо може да се случи


Въпросът защо не очаквахме обаче няма разумен отговор. Поне пет тенденции ясно сочеха от години, че това един ден ще се случи: европейската енергийна политика, регионалният енергиен пазар, новите енергийни технологии, турската енергийна политика и турската икономика.


От поне 20 години беше ясно, че Европейският съюз ще намалява все повече въглеродните си емисии. От 15 години в Европейския съюз функционира пазар на въглеродните емисионни квоти (ETS), според който големите индустриални инсталации трябва да купуват правото да изхвърлят СО2 в атмосферата. Първоначално цените на квотите бяха около €25-30 на тон и се очакваше да се качат. После настъпи икономическа криза, цените на квотите паднаха и дълго време се въртяха около €5-6. Българският енергиен сектор удари джакпот и реши, че цените така ще си стоят вечно.


Преди две години, след дълги и подробни преговори, от които България беше част, квотите бяха ограничени, за да стигне цената им поне равнището от първите години на пазара. Този дългоочакван и подготвен скок изненада българския енергиен сектор, който очакваше всичко друго да се случи, но не и слънцето да изгрее сутринта. С други думи, енергетиката ни в продължение на поне 10 години категорично отказваше да се подготви за онова, което самата тя договаряше да се случи.


Цената на емисиите обаче далеч не е единствената причина за обрата на енергийната ни съдба. Европейският съюз наложи и нови стандарти за индустриалните емисии (не СО2), които значително оскъпяват въглищното електроенергийно производство. ЕС също настоятелно прокарва интеграцията и либерализацията на европейския енергиен пазар, включително и изграждането на трансгранична инфраструктура, която да подпомага тази интеграция. В този процес участват както Западните Балкани, така и Турция, която е асоцииран член на Енергийната общност и на Асоциацията на системните оператори (ENTSO-E).


Това ще рече, че макар и мъчително,
България, Турция, Румъния, Западните Балкани, Гърция
и целият регион се превръщаме в един електроенергиен пазар


Когато някъде има нещо в повече и по-евтино, то все по-лесно се излива там, където има по-малко и е по-скъпо. Точно като с гръцките домати на Женския пазар. Затова да се правят сметки за българската енергетика без много сериозен и постоянен анализ на енергетиката на комшиите е сметка без кръчмаря. А именно това правим постоянно, когато говорим за българския енергиен сектор. А такъв вече няма.


Новите енергийни технологии са систематично пренебрегвани у нас. Отчасти причината е в това, че леко се опарихме с рязкото влизане в соларния сектор по времето, когато тази технология беше скъпа. Други страни се опариха много повече. Има и ред други причини и интереси, които са изключили разговора за новите енергийни технологии от дебатите за енергетиката. Докато мълчим със стиснати зъби и очи, цените на новите енергийни технологии се сринаха до земята и заливат света. Не става дума само за вятър и фотоволтаици, но и за дълъг списък от други технологии - батерии, термално и кинетично съхранение на енергия, сезонно съхранение на топлина, управление на потреблението (demand response managment), биогаз, водород, геотермална енергия и какво ли още не.


Школата на експертите обикновено опонира на новите технологии, като се хваща за една от тях и се провиква - и какво, със соларни панели ще замениш въглищата ли, бе! Ключът за енергийния напредък обаче не е в една технология, а в динамичната интеграция на множество технологии, както и в енергийната ефективност, в която България има огромен потенциал, просто защото България е енергийно най-неефективната страна в Европа.


В същото време Турция и Гърция рязко ускориха усвояването на нови енергийни технологии. Да, и газ, да не каже някой, че пренебрегвам другия национален копнеж, но газовите надежди са силно ограничени. Преди 10 години изглеждаше, че консумацията на газ в Турция ще расте, съответно и вносът, защото почти всичкият газ, който се консумира в Турция, е внос. Инвеститори се засилиха да градят инфраструктура, за да отговорят на буйния икономически, енергиен и особено газов ръст. Смяташе се, че енергийната консумация в Турция ще расте с по 8% на година едва ли не за вечни времена. Да, но спря. В последните 10 години икономиката на Турция не расте с необуздано темпо, а растежът на газовата консумация почти спря. През 2019 година Турция е консумирала 10% по-малко газ, отколкото през 2018 година, горе-долу колкото е консумирала през 2012 (43.3bcm). В същото време инфраструктурата за внос расте - Трансанадолски газопровод, "Турски поток", връзки с Ирак, Иран, както и нови терминали за втечнен газ, които са неотменна част от турската политика за намаляване на газовата зависимост от Турция.


Не по-малко интересна е турската политика спрямо възобновяемата енергия. Независимо от много късния старт Турция неотдавна стигна 6 ГВ обща соларна мощност. През 2024 година страната очаква да разполага с 63 ГВ възобновяема мощност (в пиковото си производство това са около 60 ядрени реактора). Турция е сред водещите страни в света в децентрализираното соларно отопление, както и в геотермалната енергия. Неотдавна Хърватия изгради най-голямата геотермална бинарна електроцентрала в Европа. Изгради я турска фирма. Турция има огромен конкурентоспособен ВЕИ потенциал, който се развива с висока скорост на търговска основа без субсидии. Преди две години "Сименс" спечели търг за 1 ГВ вятърна централа в Турция на цена 29 евро на МВтч произведена енергия. Средната цена на електроенергията на пазара на едро миналата година беше малко под 40 евро на МВтч. Тези, които смятат, че Турция ни пробутва евтина електроенергия само защото Брюксел ни обезкървява с цени за квотите, би трябвало да се замислят как точно ще се конкурира българската електроенергия с турската възобновяема енергия дори ако ЕС въведе въглероден данък, за да намали ефекта от цените на квотите.


Подобна е и ситуацията в Гърция. Гърция заяви, че ще прекрати употребата на въглища до 2028 година, вече направи заявка за изграждане на голяма водородна инсталация с евросредства и рязко увеличава изграждането на възобновяеми мощности. Гърция наскоро вдигна целите си за фотоволтаици до 7.7ГВ до 2030, което е около 7 пъти повече от онова, с което България разполага сега. Гърция планира и 7 ГВ вятърен капацитет до 2030. Тези цели със сигурно ще бъде надминати. Сходен процес тече и в Италия, скоро ще започнем да го забелязваме и в Западните Балкани. Тогава може да видим и интегриран адриатически електроенергиен пазар.


С две думи, Гърция и Турция, както и други съседи ще ни залеят с евтино електричество, докато ние седим на лигнитната барикада, лъскаме черешовото си топче и рецитираме Вазов.


Разбира се, енергийният пазар е нещо доста динамично, подвластно на политически и икономически трусове и затова трудно предвидим. Роля за свръхпроизводството на електроенергия има и рецесията в Турция. През 2020 година Турция очаква да се възстанови икономически. Ще погълне малко повече газ и ток. Но тази консумация надали ще промени нещо съществено на балканския електроенергиен пазар.


Копнежът за енергиен център на Балканите ще остане все така далечен и ще продължим да го виждаме как залязва на юг. В този контекст проект като "Белене" ще го сполети същата съдба. "Белене" не може да произвежда ток под 100 евро на мегаватчас. Турският, австрийският, германският пазар се движат около 40-45 евро на мегаватчас. Отделно, че "Белене" може да е готов след не по-малко от 10 години. Дотогава съседните енергийните пазари ще са ни погълнали изцяло с нови технологии и свръхпроизводство.


Да се простим ли тогава с копнежа?
Наистина ли българската енергетика ще я сполети съдбата на Батак?


Не непременно. Вярно, изпуснали сме поне 10 години мислене и поне 5 години действия. Все пак някаква надежда мъждука. Тя се състои в дълбока трансформация на нагласата ни за енергетиката и вкарването на новите енергийни технологии в битка на една чиста пазарна арена. Без вайкане за цените на емисиите, те са тук и ще си останат, без студен резерв, без капацитет, без каквито и да било държавни помощи за "Белене". Безмилостно към старите технологии, позитивно към новите и загрижено за хората, които могат да бъдат засегнати от промяната.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  "И изведнъж България се събуди вносител на електричество"

  Когато местното производство е скъпо, е логично да има внос. Българският ток с какво е по-добър от турския, че е по-скъп?

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  " През 2024 година страната очаква да разполага с 63 ГВ възобновяема мощност (в пиковото си производство това са около 60 ядрени реактора). Турция е сред водещите страни в света в децентрализираното соларно отопление, както и в геотермалната енергия. Неотдавна Хърватия изгради най-голямата геотермална бинарна електроцентрала в Европа. Изгради я турска фирма. Турция има огромен конкурентоспособен ВЕИ потенциал, който се развива с висока скорост на търговска основа без субсидии. Преди две години "Сименс" спечели търг за 1ГВ вятърна централа в Турция на цена 29 евро на МВч произведена енергия. Средната цена на електроенергията на пазара на едро миналата година беше малко под 40 евро на МВч. Тези, които смятат, че Турция ни пробутва евтина електроенергия само защото Брюксел ни обезкървява с цени за квотите, би трябвало да се замислят как точно ще се конкурира българската електроенергия с турската възобновяема енергия, дори ако ЕС въведе въглероден данък, за да намали ефекта от цените на квотите."

  След като само турските ВЕИ-та се равняват на 60 ядрени реактора за какъв чеп са им на турците ядрените централи за милиарди??! Логиката на автора явно е че след като няма да можем да продаваме ток по-добре е да внасяме и направо да закриваме енергетиката си като разчитаме само на ВЕИ! Ами наистина за една държава която ще разчита само да слугува на чужденците по курортите за какво и е енергетика?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  " Преди две години "Сименс" спечели търг за 1ГВ вятърна централа в Турция на цена 29 евро на МВч"

  Точно колкото един блок на АЕЦ-а! А като няма вятър откъде ще дойде толкова голяма заместваща мощност?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Аз от началото на януари говоря за вносът на ток. Най-много внасят от Румъния ама за автора явно е интересна Турция.
  Свободен пазар е и бизнесът и ЕРП-ата могат да си купуват откъдето искат. Това е положението.
  Като сложим и топлата зима.

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Разстроено

  "С две думи, Гърция и Турция, както и други съседи ще ни залеят с евтино електричество, докато ние седим на лигнитната барикада, лъскаме черешовото си топче и рецитираме Вазов."

  Така се получи за съжаление. :-/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  От ВЕЦ-овете. Ние вместо през километър да иманеъ ВЕЦ по реките и потоците като Швейцария и Австрия сега имаме кампания против тях. А иначе имаме 3500 Мегавата ВЕЦ.
  От април до юни можем да караме само на ВЕЦ.

 7. 7 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пълни глупости. Турците горят здраво въглища и не се съобразяват с евродирекривите. Електричеството в България се оказа скъпо щото плащаме двойните и тройни цени на перките, панелите и Мариците. В Турция такива тройни гарантирани изкупни цени няма!

 8. 8 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Докато държавата се управлява от малоумници, за които технологиите се изчерпват с новия телефон и новата "жичка" и по-зле ще става.

 9. 9 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#8] от "vhv":

  "Жипка", естествено.

 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Източете язовирите, та със задаващата се суша, да закриете по-бързо държавата.

 11. 11 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Ето го пак - любимия енергиен "експерт" на Дневник - човека с диплома по българска филология и с кариера на преводач, кногоиздател и образователен специалист, който е изкарал няколко семинара в Брюксел по лобизъм за ВЕИ и през месец ни пускат някое от "гениалните" му прозрения - миналата година обясняваше как без проблем можело да затворим Марица Изток и да покрием района на Раднево и Гълъбово със соларни панели.

 12. 12 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 744 Разстроено

  ... С две думи, Гърция и Турция, както и други съседи ще ни залеят с евтино електричество, докато ние седим на лигнитната барикада, лъскаме черешовото си топче и рецитираме Вазов...
  —цитат от коментар 0 на статия

  Това изречение е колкото смешно, така и два пъти по толкова тъжно и вярно. За всеки един аспект в менталната нагласа на Ганя към обкръжаващия го свят.

 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Любопитно

  Четете ли бе тавариши...загрижени за добруването на московията?Четете ли?
  И това е сега...сетете се какво ще стане когато ВЕИтата поевтинеят с навлизането на нови те технологии ...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "С две думи, Гърция и Турция, както и други съседи ще ни залеят с евтино електричество, докато ние седим на лигнитната барикада, лъскаме черешовото си топче и рецитираме Вазов."


  Ето това обяснява с едно изречение статията!

  Как да бъде иначе в държава, управлявана почти еднолично от един неграмотен малоумник през последните 10 години?

  За каква визия, технологии, възобновяема енергия и пр. дългосрочни стратегии и политики мове да се говори на фона явлението Бойко Борисов и неговото "управление" - един ювенилен, суетен, неграмотен индивид?

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3621 Любопитно

  До коментар [#7] от "dax49623910":

  Вие сте доказателство за тезата на онзи с 80%...не схващате написан текст!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Само това като прочетеш:
  "...През 2024 година Турция очаква да разполага с 63 ГВ възобновяема мощност (в пиковото си производство това са около 60 ядрени реактора..."

  Ти става ясно, че Юлианчо е на нивото на водещ от ВС Телешоп описващ магическите способности на продукта си.

 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Гневно

  целата енергийна ПОЛИТИКА ни е СБЪРКАНА......!!!!!.....но като се сещам и енергетиците какви са ни..../....р.Овч......и секви подобни екземпляри.../....резултатите нема как да се ЗАБАВЯТ.......+++++ имами ЧЕТИРИ НАПЪЛНО ИЗПЛАТЕНИ ЯДРЕНИ РЕАКТОРА ЗАТВОРЕНИ УМИШЛЕНО.....!!!!????!!!!.....еееее кво очаквате ГОСПОДА ДРУГАРЕ......????!!!!????.......със ЗАРЗАВАТ ....!!!???!!!....ИКОНОМИКА не се ПРАВИ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От ВЕЦ-овете. Ние вместо през километър да иманеъ ВЕЦ по реките и потоците като Швейцария и Австрия сега имаме кампания против тях. А иначе имаме 3500 Мегавата ВЕЦ.От април до юни можем да караме само на ВЕЦ.
  —цитат от коментар 6 на Да вярваме на истината

  От АЕЦ - Росатом строи в Турция централата Акую.
  А тези ВЕЦ за които говориш съсипаха река Искър - мини по дефилето да видиш как го заблатиха.

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Четете ли бе тавариши...загрижени за добруването на московията?Четете ли?И това е сега...сетете се какво ще стане когато ВЕИтата поевтинеят с навлизането на нови те технологии ...
  —цитат от коментар 13 на Willy Messerschmitt


  Точно Москва е заинтересувана от спирането на Марица Изток - стратегическия за страната ни енергиен комплекс, който работи със родна суровина и заместването му я със самовари я с тяхна газ.

 20. 20 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1709 Любопитно

  Четете ли бе тавариши...загрижени за добруването на московията?Четете ли?И това е сега...сетете се какво ще стане когато ВЕИтата поевтинеят с навлизането на нови те технологии ...
  —цитат от коментар 13 на Willy Messerschmitt


  .....само да те питам ВИЛЕ защо Турците ПЛАЩАТ на МОСКОВИЯТА да и НАПРАВИ ЧЕТИРИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ......????!!!!????.....Като едната вече е ПОЧТИ ГОТОВА и ДОГОДИНА я ПУСКАТ.......!!!!!.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 21. 21 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Оти сме Ебани у главу.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":


  " Преди две години "Сименс" спечели търг за 1ГВ вятърна централа в Турция на цена 29 евро на МВч"Точно колкото един блок на АЕЦ-а! А като няма вятър откъде ще дойде толкова голяма заместваща мощност?!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  Не пишете по теми, които са ви непознати.
  Разбира се не може да се кара, поне към момента само на ВЕИ, но и да не се прави нищо по въпроса си е глупост. Ама на Теменужка, както и на вездесъщия спец по всякакви тръби и централи ББ, погледа им е на северо-изток.
  Че на всичко отгоре, вместо да преразгледат политиката на стимулиране изграждането на ВЕИ централи, т.е. да я съобразят с падането на средствата за инвестиция, та тази част от енергетиката да се развива на търговски принцип, те просто замразиха процеса.
  Та не знам дали положението ще стане чак толкова апокалиптично, както го описва автора, но че ще берем ядове е напълно възможно. Що се отнася до мераците (между нас казано ужасно мегаломански) да бъдем енергиен център на Балканите, ще си останат там, къето им е мястото - на боклука на популистките лъжи, целящи само да се вземат комисионните от водещите фигури и носещи за нас милиардни загуби по нереализираните договори с братята-освободители:).

 23. 23 Профил на hqx04506254
  hqx04506254
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Ето го пак - любимия енергиен "експерт" на Дневник - човека с диплома по българска филология и с кариера на преводач, кногоиздател и образователен специалист, който е изкарал няколко семинара в Брюксел по лобизъм за ВЕИ и през месец ни пускат някое от "гениалните" му прозрения - миналата година обясняваше как без проблем можело да затворим Марица Изток и да покрием района на Раднево и Гълъбово със соларни панели.
  —цитат от коментар 11 на Jazzdevil


  Точно така. На него технически познания не му и трябват, защото биха служили като спирачка пред някои от неприложимите му идеи, споделяни с обществеността, а в този случай филтър няма. Попов е лобист от Европейската климатична фондация, осигуряваща грантове на един куп НПО, които да вдигат шум, да обработват общественото мнение и да предлагат безумни, но изгодни за някого политики. Виждаме резултата от промиването на мозъци в Западна Европа. Лошото е, че и ние ще трябва да платим прескъпо заради тези утопии.

 24. 24 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Наследниците на некадърната червена номенклатура никога не могат да станат истински предприемачи мениджъри. Целият им т.нар "бизнес" се крепи на политически обвързаности, помощи от държавата под формата на обществени поръчки, закони по поръчка, регулатори с дълбоко затворени очи... И в момента, в който пазарът се отвори всичко отива в канала, както отиде целокупната социндустрия. Не виждам да се случи нещо по-различно и с енергетиката, която от 30 години е доминирана от бивши червени партократи.

 25. 25 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  " Преди две години "Сименс" спечели търг за 1ГВ вятърна централа в Турция на цена 29 евро на МВч"Точно колкото един блок на АЕЦ-а!
  —цитат от коментар 3 на Julian Mall


  Абе не може да пишеш "за" АЕЦ в Дневник, не разбра ли?! България от комунизЪма насам няма никаква енергийна стратегия, всичко минава между лобизъм за нечии перки, панели и стедн резерв и от другата страна се мъчим да не фалираме НЕК...

 26. 26 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#7] от "dax49623910":Вие сте доказателство за тезата на онзи с 80%...не схващате написан текст!!
  —цитат от коментар 15 на Willy Messerschmitt


  Тия бъртвежи в статията ли са писан текст - технически да - един миш-маш от лъжи, изкълчени полуистини и подвеждащи наративи. Турция ЩЯЛА 2024 да има 63 ГВт НОМИНАЛНИ ВЕИ мощности (Юлиан е проуснал да спомене, че тази година им изтичат субсудираните цени на сегашните), което било едно и също видиш ли с базова мощност като АЕЦ.
  Ето ви тука една статия за това как Турция разширява ТЕЦ в Афшин за да стане най-големия в света, 5 нови въглищни комплекса вече взеха операционни лицензи миналата година и още 75 са планирани или вече се подготвят.

 27. 28 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "През последните 50 години българските комунисти, антикомунисти, демократи, монархисти, националисти, експерти, политици и пенсионери винаги ги е обединявал един копнеж - как България ще стане енергиен център на Балканите."


  Никой, освен комунистите не е копнял БГ да става енергиен център. Копнежът е, да си направим добра енергийна стратегия и да си покриваме потребностите без да зависим от други държави.

 28. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Пълни глупости. Турците горят здраво въглища и не се съобразяват с евродирекривите. Електричеството в България се оказа скъпо щото плащаме двойните и тройни цени на перките, панелите и Мариците. В Турция такива тройни гарантирани изкупни цени няма!
  —цитат от коментар 7 на dax49623910


  Афърматив

  Матряла си е затоплистки памфлетец в стила на имаше едно време едно списание "Наука и техника маладьожи" къде се описваха сногосшибателни открития на съветските учЕни, дето след едно 10 - 20 г (таман като пораснеш) и заживяваш в комунистическата утопия, както сега в затоплистката утопия на автора.

  Кат цъкнеш в интернета излизат съвсем други работи:
  https://www.iea.org/countries/turkey
  В Турция се прави най - много ток от кюмюр (+50% за последните 5 г) и газ (за да правят оборот на Путя Късий). Всичките ветрофототоци топтан са 1/4 от кюмюра и 1/4 от газа. Много ясно, че ток от кюмюр без данък затоплизъм излиза по - евтин от ток на кюмюр със данък затоплизъм. Обаче туй се разбира, ако туриш цифри, пък автора явно е уманитарин и са му тъмна Индия и затуй вместо тях хака из произведението "много , все повече , ние несъмнено треба" и прочее определения , обяснения и обстоятелствени пояснения.

 29. 30 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Цялата идея за АЕЦ "Белене" е, за да изнасяме. Изнасяме за Турция, Турция е голяма, има нужда от ток, а и турците са прости хора, няма да могат да си произведат достатъчно. И македонците също. Сърби, албанци, гърци все са наникъде, все ще го купуват, нямат АЕЦ, няма как да правят достатъчно. Румънците са от другата страна на Дунава, не се броят."


  Идеята за Белене е, да замести големите ТЕЦ, които предстои да се затворят. Ако продължат да работят, то от втора АЕЦ няма смисъл.
  Защо да не се броят румънците? Нали внасяме от тях?

 30. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Българската енергетика винаги е била куц кон.
  Дори по времето на Тошо Правешки, прехвалената ни енергийна система ни постави в тежък режим на тока. След 10 ноември до днес, енергетиката е възприемана от управляващите като ценен кокал, който задължително трябва да се захапе. Борбата там е на живот и смърт, буквално. Справка, Луканов. Само погледнете кой държи мощности в енергетиката - Ковачки, Доган, Златев, бившата на Борисов, местни партийни величия, депутати. Свободна конкуренция никаква, само корупция, търговия с власт, държавни помощи, преференциални цени. Затова четем за търг в Поругалия за 1150 МВтч соларна енергия и постигната средна цена от 20 € на Мегаватчас и 14,76 евро минимална, а ние купуваме по 40-50 евро и правителството мечтае за Беляне, откъдето да купуваме електроенергия по 80 евро на МВтч.
  Решението е да се премахне корупцията, да се прекрати всякаква държавна помощ и преференциални цени и да се даде път на свободната конкуренция. И соларните и вятърните централи са достатъчно конкурентни, за да се преборят на свободния пазар.

 31. 32 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#20] от "kesh":

  Турците НЕ плащат на московията. Московията прави АЕЦ-а за своя сметка...
  Затова и закъсаха с финансирането. А като цяло, това е поредните десетки милиарди долари, загробени в идейно и технологично остарели проекти.

 32. 33 Профил на 1mp
  1mp
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иво":

  С тетка счетоводителка за министър, какво друго да очакваме.

 33. 34 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Ти да видиш!
  Един огромен, мазен тюрлюгювеч - за да се изката ТЕЦ-а виновен.

  Ми да, и ТЕЦ-ът. Но ... под условие.
  За микса съм съгласен. Там е разковничето.
  И защо го нямаме?
  Ами ... заради далаверата!
  1. Политическата далавера. Днес тъй, утре инак - накъдето Го духне вятърът.
  Да, "Го"!
  От Него започна иди ми-дойди ми -то. И не само за Гьола. При Неговият Първи мандат "бръкна дълбоко" е системата. И още тогава се чуха гласове на истински експерти в бранша, каквито от доста време вече не се допускат до публична трибуна, че с това се започва суркане по пързалката.
  И да, външният натиск и "клякането" пред него заради собственото оцеляване.
  И не само от Него, но и кабинетът на Орешарски се пльосна по корем, само дето на тях не им мина нУмерът, докато Той е явно къде-къде по-сгоден.
  2. Частната далавера от препродажбата на ток за износ.
  1.+2. - "Закачането" на "стратегическите" предприятия към "специална квота" от Козлодуй. Което "бетонира" ... ъъъ ... "стабилността".
  3. Трусът с "квотите".

  И накрая ... баси изненадата, а?
  Да ви припомня, че преди две години, когато беше лютата зима, България беше на практика пред режим на тока. И Зюмбюла на пожар обиколи тогава съседите, включително Турция и Сърбия даже. И отвсякъде и отказаха, защото нямаха свободен ресурс.
  На някой у нас да му светна лампичката? Явно не.
  Но пък явно у съседите е светнала. Овреме ...

  Такива ми ти работи ...
  А тоягата тепърва ще играе връз гърбините на мат'ряла, щото блее.
  Бизнесът от известно време съвсем сериозно натиска да се разпредели "бремето" на високите цени "справедливо". И се заговори от "експерти" за "социално поносима цена на тока за бита".
  Пак да припомня, че за водата преди рязко да и вдигнат цената също се "заговори" за такава "социално поносима" ...
  Та гледайте к'во става с водата и се сещайте за тока ...

 34. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#6] от "Да вярваме на истината":

  Питай перничани и ботевградчани за тези вецове. ВЕИ са почти всички за определено време. ВЕЦ при достатъчно вода. Фотоволтаиците - денем при хубаво време. Ветрените генератори, при вятър над 4м/с и то там, където има преобладаващи ветрове. Зимно време : маловодие, къс ден, слаб вятър. Отделно са далаверите при изкупните цени.

 35. 36 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Школата на експертите обикновено опонира на новите технологии, като се хваща за една от тях и се провиква - и какво, със соларни панели ще замениш въглищата ли, бе! "


  Точно така, правилно опонира. Всички ВЕИ (без изключение) се нуждаят от подсигуряване (бекъп) от надежден източник, заради непостоянното си производство. Когато важни сгради от нулева категория на захранване, като болници и др. се захранват само от панели, тогава експертите ще спрат да опонират.

 36. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Българската енергетика винаги е била куц кон.Дори по времето на Тошо Правешки, прехвалената ни енергийна система ни постави в тежък режим на тока...
  —цитат от коментар 31 на Котаракът на Шрьодингер


  Сорри, котьо, ама при бае Тодора режимът беше, защото мощно се бичеше износ.
  За валута.
  Че държавата беше с двата крака за мустака, а кредит и отказваха, вкл. и "съветските другари" ...

 37. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4583 Любопитно

  До коментар [#33] от "1mp":

  Да, така е. Не можем да очакваме нещо различно. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 38. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vlado Nikolov":

  Е то точно Пернишкият ВЕЦ е решил проблема. Я има половин Мегават я няма. Говоря за реките.

 39. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Енергийното лоби има съвсем други цели. Те гледат да "усвоят едни пари" а после потоп ли, суша ли, каквото дойде.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 41 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Същото е. Нарушава се нормалния отток. Плюс запълването с наноси.

 41. 42 Профил на Asen Angelov
  Asen Angelov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не внасяме ток от Турция, те просто ни връщат добросъседски това което сме им дали и сиреч когато те имат излишък на потреблението ни го връщат... Какво нещо дезинформацията и как заблуждава обществото търсейки сензация и рейтинг!!

 42. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vlado Nikolov":

  Преди 9-ти токът и фабриките да се получавали с бентове.
  Има все още останали не виждам наноси. Напротив те да рай за риби, птици и животни.
  Явно не сте риболовец. А сега имаме даже възможни да се правят проходи за рибите.
  С две думи в Австрия и Норвегия и в Швеция и в Швейцария е екологично в България не е.
  Естествено Австрия има и базови мощности ТЕЦ-ове на дървесен чипс и РДФ.

 43. 44 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Весело

  Как енергийният център на Балканите ни напусна през южната граница

  Много важно! В замяна на това сме в ЕС и НАТО!

 44. 45 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 592 Неутрално

  малко е офтопик, но поне е за атомно нещо.
  https://www.nytimes.com/2020/01/27/science/manhattan-project-nuclear-spy.html?action=click&module=Well&pgtype=Homepage§ion=Science
  тея руснаци доста неща май са краднали.

 45. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  До коментар [#3] от "Julian Mall":Не пишете по теми, които са ви непознати.
  Разбира се не може да се кара, поне към момента само на ВЕИ, но и да не се прави нищо по въпроса си е глупост. Ама на Теменужка, както и на вездесъщия спец по всякакви тръби и централи ББ, погледа им е на северо-изток.
  Че на всичко отгоре, вместо да преразгледат политиката на стимулиране изграждането на ВЕИ централи, т.е. да я съобразят с падането на средствата за инвестиция, та тази част от енергетиката да се развива на търговски принцип, те просто замразиха процеса.
  Та не знам дали положението ще стане чак толкова апокалиптично, както го описва автора, но че ще берем ядове е напълно възможно. Що се отнася до мераците (между нас казано ужасно мегаломански) да бъдем енергиен център на Балканите, ще си останат там, къето им е мястото - на боклука на популистките лъжи, целящи само да се вземат комисионните от водещите фигури и носещи за нас милиардни загуби по нереализираните договори с братята-освободители:).
  —цитат от коментар 22 на tsvetko_51


  Пак не разбрах като профан от специалист като вас как се балансира мощност от 1 гигават колкото ядрен реактор защото няма как вятърът да духа постояннно с еднаква сила?! Нали това беше един от основните недостатъци на ядрената енергия голямата мощност която нощно време трабва да се балансира заради ниското потребление?! Много ми е смешен плачът или по точно злородството на такива като авторчето които направиха всички възможно да провалят руските енергийни проекти пък сега как сме се провалили и ще внасяме ток! Ами къде са американските ви проекти продажници?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 46. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Любопитно

  Теменужка питана ли е за коментар по материала.....явно , не !

 47. 48 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Горното прекалено дълго и претенциозно антрефиле от ПОДАНИК-ът на Нейно Величество, което е написал не в качеството си на специалист-експерт, а като виден ОБЩЕСТВОВЕД-НИЩОПРАВЕЦ, сиреч ГРАНТОЕД!!! По тази причина то е нищо друго освен откровено пропагаден словесен талаш - миш-маш от предобедено избрани истини, полуистини и откровен лъжи.
  Зле прикритата цел на занятието му е да се спре изграждането на жизнено необходимата за бъдещето на РБ атомна централа и да не пропусне да се изхрачи върху желанието на българите да четат и рецитират ВАЗОВ в ОРИГИНАЛ, а не в превод на ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ НОВОГОВОР – NEWSPEAK!
  С такива автори нищо друго не чака българите, останали тук, освен написаното от Дантевото Lasciate Ogni Speranza! Тази гнусна публикация е срам за редакцията. (Споко, можете да изтриете поста ми, или да нацъкате Грамада от минуси, ако Ви боде очите!)

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 48. 49 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":

  уфчаруф,ти ли си,бре?Нали се разбрахми - ниску долу по тривата,ще си направим белинито!

 49. 50 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#43] от "Да вярваме на истината":

  Ходя за риба от 6 годишен. Първо по селската бара, после по р. Искър. Бентът на Роман беше запълнен доста. При ремонта го очистиха, прокараха нов канал и чак тогава пуснаха ВЕЦ-а. От царско време. Бентът след Мездра е модернизиран и почистен през 50те години - татко е бил бригадир там. После ремонтират и пускат ВЕЦа. Също от царско време. Всеки такъв водоем с течение на годините се затлачва с наноси от водата. Природен закон, който не е променен. Отделно, многото бентове и вецове, нарушават екологичния баланс на реките. И пак повтарям - работят, когато има достатъчно вода, а не целогодишно. Около три месеца в годината. За големите язовири е малко по - различно.

 50. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Какво лошо има да внасяме ток, щом е по-евтин и защо трябва да хвърляме милиарди за Белене и да складираме радиоактивни боклуци, само за да се правим на велики и да произвеждаме скъп ток.

 51. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3215 Весело

  До коментар [#13] от "Willy Messerschmitt":Четете ли бе тавариши...загрижени за добруването на московията?
  >>> Четем, четем..:) И това прочетохме горе:
  "....През 2019 година Турция е консумирала 10% по-малко газ, отколкото през 2018 година, горе-долу колкото е консумирала през 2012 (43.3bcm). В същото време инфраструктурата за внос расте - Трансанадолски газопровод, "Турски поток"..."
  И турците са се загрижили за добруването на московията с този Турски поток.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK