Има сериозен проблем със защитата на националната сигурност

Става дума за сериозно сгрешена политика, а основните отговорни лица са в правителството и парламентарното му мнозинство

© Юлия Лазарова

Става дума за сериозно сгрешена политика, а основните отговорни лица са в правителството и парламентарното му мнозинствоДаниел Смилов е специалист по сравнително конституционно право, програмен директор на Центъра за либерални стратегии, гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща и доцент по теория на политиката в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на групата експерти по политическите партии на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Анализът му е от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Скандалите с излишъка на руски шпиони и лотарийни билетчета навсякъде в България и с недостига на питейна вода в Перник и на други места имат нещо общо: всички те са симптом на сериозен проблем със защитата на националната ни сигурност. Проблем, който произлиза от желанието на частни субекти да пожертват националните интереси, за да наложат своите собствени – било то икономически или партийни.


Изчезналата вода
Освен ключова придобивка още от римско време течащата питейна вода е и важен елемент на националната сигурност на всяка страна. Целият проблем с казуса "Перник" е, че недостигът на вода в този град беше недогледан и дори умишлено крит месеци наред, най-вече от управляващите страната и града. Опозицията и медиите също имат вина, но основната е на управляващите, които би трябвало да имат представа за пълната картина.


Криенето на драмата се случи поради две причини. Първо, партийните интереси на управляващите партии диктуваха разкриването на проблема да стане след местните избори през 2019. Второ, водата на Перник и на други градове се е използвала за частни цели от заводи, ВЕЦ-ове и т.н. За правителствата техните интереси очевидно са с приоритет пред интересите на гражданите, които в резултат от тази политика сега трябва да стоят на воден режим.


Накратко: става дума за сериозно сгрешена политика на национално ниво, а основните отговорни лица са в правителството и парламентарното му мнозинство.


Новичок


Водата изчезна, но за сметка на това се появи новичок. Или нещо подобно, което е било внесено в страната от същата секретна част на руските служби, отговорна и за отравянето на Скрипал във Великобритания. В България покушението е извършено преди аферата "Скрипал", но без нея и без опитите на британците да стигнат до истината ние дори нямаше да разберем за химическите експерименти на братска Русия на наша територия.


Куриозното беше, че по казуса "Скрипал" България защити Русия и официално подкрепи нейната (несъстоятелна) гледна точка. А именно, че няма достатъчно доказателства за умишлено отравяне.


Как може страна - членка на НАТО и ЕС, да изпадне в такава комична ситуация? Първо, да не знае за дейността на чужди служби или да крие казуса години наред. Второ, да си направи оглушки, когато много сходен казус се случва на територията на съюзник от НАТО и ЕС. И трето, официално да подкрепи позицията на Русия, а не тази на съюзника си.


Историята има и продължение. Четири години след отравянето на наша територия вече имаме три заподозрени руски лица. Странно е обаче, че макар Гебрев многократно да намеква за български помагачи или дори поръчители на покушението срещу него, нашите служби и разследващи органи категорично отхвърлят тази теза и не е ясно дали изобщо са свършили нещо по нея.


Ако не бяха чужди посолства и служби, историята с отравянето на Гебрев и досега щеше да се бистри само през призмата на борбите за собствеността върху "Дунарит" и вторичното усвояване на наследството на КТБ. По тези въпроси политическото разделение не е между ляво и дясно, а между тези, които ги защитава адвокат, и тези, които ги защитава прокурор. Гебрев към момента е от първите и оттам, изглежда, идват много от проблемите му.


Но изводът, който се налага, е тревожен. Службите и държавните органи са толкова ангажирани да се месят в спорове между бизнеси, че или "проспиват" тежки пробиви на националната сигурност (което е много лошо), или пък жертват националната сигурност, за да защитават определени частни интереси (което е още по-лошо). Тук отговорността отново е системна и касае висшето ръководство на държавата.


Цената на газа. И "Белене".


Без да е взето окончателно политическо решение за строеж на АЕЦ "Белене", вече имаме купени два реактора. Как и защо се е случило – не знаем. И това ако не е пробив в националната сигурност.


Тази история вече е забравена и заметена. Поуки не са извадени. А когато няма поуки, нещата се повтарят. Повторението може да се случи под формата не на атом, а на газ. Кой какво е обещавал на Русия - отново не е ясно, но вече се съгласихме да построим паралелен на съществуващия газопровод, с който Русия да избира дали да пуска газ през Украйна или през Турция. Може и да сме на загуба, но сме на газовата карта на Европа.


Това добре, но сметката ни може да излезе доста крива. Ако САЩ наложат санкции на "Турски поток" и не забележат разликата между него и нашия "Балкански поток", ние можем да се окажем в странна ситуация. От една страна, ако изпълним строежа, ще влезем в санкционен режим с тежки последици. А ако не го завършим, ще трябва да плащаме неустойки на Русия. И в двата случая ще сме назад с един-два милиарда.


Голям е натискът тези проекти да се случат. Натиск от страна на енергийни лобита и частни интереси. Тези лобита ще спечелят много и от нов АЕЦ, и от полагането на тръби. Но когато държавата поставя такива частни интереси винаги на най-първо място, страда и общественият интерес, и националната сигурност.


Лотарийните билетчета


Борбата срещу бедността е основна задача на всяка модерна държава. Това е въпрос и на национална сигурност, защото бедността води до социални напрежения и трудна управляемост.


От последните скандали в хазарта научихме, че българите дават над 1 милиард лева годишно за лотарии и други подобни. От социална гледна точка това е преразпределение на около 1% от БВП основно от по-бедните към по-богатите. Прав е Валери Симеонов да повдигне въпроса за целесъобразността на тази политика. От нея печелят определени бизнеси и медии, а част от парите отиват в бюджета. Но така или иначе става дума за взимане на ресурс от най-нуждаещите се в полза на други групи.


Обикновено с данъчна политика държавата би трябвало да обезкуражава такъв тип бизнес "инициативи". Въпреки разгорелия се скандал обаче министърът на финансите Горанов успя да предложи (за кратко) облекчаване на данъка/таксата за хазарта. След това се стигна и до идеята да се въведе държавен монопол върху лотариите.


Проблемът с всичко това е, че въпросът започна да се разнищва едва когато стана ясно, че между основните частни играчи в този сектор има сериозен конфликт. В бизнеса с лотариите основният разход на организаторите е за медийна реклама. Вероятно собствениците на медии са решили да затворят бизнес кръга: имат лотария, рекламират си я в собствената телевизия и отчитат разхода пред Горанов, който им вади този разход от данъка. Хубава идея, както се казва. Пък и осъществима. Особено ако те представлява не адвокат, а прокурор. Макар че ако опонентът ти е известен с антропоморфни прякори, може да се окаже, че казусът отива към извънсъдебно решение.


И докато полицията ловеше въоръжени грузинци в ролсройси, държавата реши да се задейства за хазарта. И тук обаче не е съвсем ясно какъв е водещият мотив: общественият интерес, националната сигурност или подкрепата за един бизнесмен срещу друг.


Поуките


Националната сигурност не е (само) самолетите, корабите и многобройните ни служби. Това е, на първо място, способността ясно да формулираш обществен интерес и, второ, но не по-маловажно, да го отстояваш грамотно и ефективно срещу агресивни частни интереси. В разгледаните четири случая управлението има сериозни трудности и във формулирането, и в отстояването на националния интерес. А когато става дума за вода, газ, ядрена енергия и борба срещу бедността, тези провали са неизбежно и провали в защитата на националната ни сигурност. Дано този път поуките да бъдат извлечени.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2854 Разстроено

  Хубава статия...но нищо съществено според мен няма да се промени!Власта и конкретно Б.Борисов е заложник на руски интереси....Заложени са животът му и власта!Премиерът доказа че е наведен и готов на всякъкви плонжове за да угоди на Путев и политиката му!Готов и да разори страната участвайки в стреж...кражбата на века-АЕЦ Белене!Дочува се че Бойко устно се е съгласил на известни държавни гаранции за строежа който се поема от ...Росатом!Строежът на т.нар."Български поток" вече е полезренито на ЕК и САЩ.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Смилов, и да пишеш и да не пише все тая. Онези които разбират написаното от теб са наясно, че националната ни сигурност е пробита и от време на време чужди служби запушват по-скандалните дупки. А онези които не разбират написаното, те и така сърбат лигите си като видят ония дребния от Уралската раса.
  Така, че намери начин(ако искаш де) да разясниш простичко на широката маса от хора какво имаш предвид.
  Може да започнеш с това "ако не беше тъпото Белене" с колко щеше да е по-висока пенсията им от три години насам"

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Дневник, Вие сте сериозна медия. Не може всяка втора статия да Ви е от Смилов. Ставате леки. Вижте за какво пише Смилов. Реално за всичко. Той се изказва по въпроси , от които явно не разбира. Той пише за:
  енергетика
  национална сигурност
  икономика
  политика
  Това е като проф.Вучков
  Тоя човек е завършил някаква обща специалност- Конституционно право....
  Не може да искате стабилни нива, при статии от неспециалисти...
  Тоя човек е някакъв Стахановец....
  Сто статии на месец по всички теми.......

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Изборът да търкаш билетчета е ЛИЧЕН! На такъв човек винаги има кой да му вземе парите. Било ало измамници, било баячки, врачки, държавно тото или държавна лотария.
  Големият въпрос е защо ДЪРЖАВАТА харчи милиарди за спорни проекти?

 6. 6 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#1] от "sarunka":

  Докато избират боковци, курнела, воеводи, а сега вероятно и следващият месия Славчо - ще продължаваме да копаем дъното. Хора без визия, без идея какво трябва да е бъдещето на нацията. Хора, които живеят за келепира, днес!

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#2] от "Willy Messerschmitt":

  Хубава статия...но нищо съществено според мен няма да се промени!
  =========
  Как да се промени когато .....в рамките на ЕС понятието/национана сигурност/ има с вършенно други параметри?

  Bukalemun
 8. 8 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Национална сигурност?!? От много, много години сме разграден двор! Изобщо нямаме национална сигурност!! Предателите, готови да служат на чужди господари срещу жълти стотинки са навсякъде!! Даже редовно най-нагло и напоително ни обясняват, че всичко е за наше добро!

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Челеби ..защо не си гледаш анадола ами се занимаваш с нас?Питам сериозно!!!Откога агаларите взехте да сте разбирачи по нашите си проблеми!Дръж се за пеша на геврекчията ни остави на мира!Ай сиктир...

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  ЕС си е сам по себе си сигурност:)
  А и статията е с пресилен апломб за дребни проблеми:)

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Смилов е политолог по образование, специализирал е "сравнително конституционно право", има и докторат от Оксфорд 2003 г (политически науки).
  www.uni-sofia.bg › bul › file › Smilov_CV_2011

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Дневник, Вие сте сериозна медия. Не може всяка втора статия да Ви е от Смилов. Ставате леки. Вижте за какво пише Смилов. Реално за всичко. Той се изказва по въпроси , от които явно не разбира. Той пише за:енергетиканационална сигурностикономикаполитикаТова е като проф.ВучковТоя човек е завършил някаква обща специалност- Конституционно право....Не може да искате стабилни нива, при статии от неспециалисти...Тоя човек е някакъв Стахановец....Сто статии на месец по всички теми.......
  —цитат от коментар 4 на grayeagle
  Ами ти пък чети по тежките - Свободна Европа,Дойче Веле.Ройтерс ако и те са ти леки премени на Пик и Блиц.

 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#10] от "Да вярваме на истината":

  Ако беше само един дребен проблем, думите ти биха имали резон. Но в статията се споменават поредица от проблемчета.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Това не може да е вярно, защото, първо, няма нация, и второ, няма сигурност. Какво защитаваме тогава?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2333 Весело

  "Как може страна - членка на НАТО и ЕС, да изпадне в такава комична ситуация? Първо, да не знае за дейността на чужди служби или да крие казуса години наред. Второ, да си направи оглушки, когато много сходен казус се случва на територията на съюзник от НАТО и ЕС. И трето, официално да подкрепи позицията на Русия, а не тази на съюзника си.

  Браво Смилов, ти обясни загадката защо няма заловен турски агент досега пък руските били в излишък! Ами защото турската служба МИТ е съюзническа и работи за националната ни сигурност а гадните руснаци идват тук да си правят химичиските експерименти за тровене на враговете на Путя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#14] от "Един вампир броди из Европа":

  Та значи ако под нация разбираме общност със споделени идеали и ценности, вашите думи не са лишени от смисъл.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  "Празна Мара тупан била". Ама това било Смилов... Като е завършил конституционно право да пише за кавото е учил, щото националната сигурност е в Конституцията, а нея почват да нищят кадри на полицейското школо.

 18. 18 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Има проблеми и е време да не се търсят виновни на дребно без да са решени въпроси касаещи националната сигурност.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  "Има сериозен проблем със защитата на националната сигурност"

  - Верно ли бе Смилов? Щото бе отстранено протежето на Радан Кънев и Стоян Денчев - Орхан Исмаилов ли бре? Или щото спец службите, включително прокуратура, вече работят успешно и с Европол, и с Интерпол?

  Аре.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#9] от "Willy Messerschmitt":

  Питам сериозно!!!
  =======
  Щом питаш сериозно, и отговора ще е такъв......

  Първо......на територията на бг има гюленисти, главно в три категории.....
  Легални, полу легални.......и тук таме нелегални.....
  Това са спящи клетки които могат да бъдат събудени от вън....по всяко време.

  Проблемите от типа "марица" са също проблем за съседните на Бг държави......
  ТЕЦовете, разпространяващи замърсен въздух......са ОТДАВНАШЕН проблем.....
  70% от ветровете са северозападни......

  Има и други по малки проблемЧЕТА.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Ами поредица от дребни проблемчета местни основно.
  А за Белене ако има пазар ще го има. Минало заминало.
  За руснаците ясно.

 22. 22 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  Брей в Турция дето си изнесохме мръсните производства голяма екология хахаха.
  Освен това е време да спрем отока на Марица, Арда и Места към Турция и Гърция, че нещо много сериозно започнахте да се вземате:)

 23. 23 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дори за дете е ясно, че др. Винету няма потенциал да формулира каквото и да било, по простата причина, че много малко е чел и още по-малко е писал. А тези два акта, са от фундаментално значение. (Понеже всички му знаят умствения багаж, може би затова не може да бъде открита докторската му дисертация. За да не се разбере откъде е преписана...)
  Всичко това, плюс някои особености на характера, като страхливост и подмазване на силния, позволява институциите да бъдат овладени от криминалния контингент и чужди неприятелски държави.

  За щастие, докато в Брюксел спят, във Вашингтон казаха: "Пъдарят е гол"!
  Да не е човек на мястото на трите прасета и началниците им... Сопола, изрично е споменат в последния доклад от Вашингтон.

 24. 24 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Най-голямата заплаха за националната сигурност е бездушието на самата нация към националните проблеми. Левски, Ботев и много други са искали да събудят тая нация, но единственото, което са постигнали е нацията да им направи паметници след смъртта им.

 25. 25 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1284 Разстроено

  Боже, Божееее, къде живеем?! В какво? Това не е нормална държава и не знам дали някога ще бъде отново. И много се надявам да има Видов ден за всички, които някога са "играли" против народа, населявал тая територия...

 26. 26 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  Той и камъка е дребен в сравнение с колата, ама има поговорка - Камък кола обръща. Последното е в зависимост от скоростта. Та значи имаме поредица от каменаци пред колата, която е набрала инерция под 10 годишно шофиране. Ще си проличи дали шофьора е умел или както при предишните му шофирания колата вземе та се обърне.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5802 Неутрално

  ня#Кой търгува с националната ни сигурност в свой частен интерес, а правителството го подкрепя в ущърб на гражданите.
  Гореописаните случаи няма да са последни, както не са и единствените досега.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Съгласна съм с всяка дума в тази статия. Сигурно и много други са съгласни. Но докато всички сме като орел, рак и щука,мафията, която ни управлява, може да е спокойна.

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Заиграването с руснаците е основната заплаха за България!
  Русия си гони интереса!(И това е нейно право!)
  Затова и целта на впйната 1876-1878-ма не е била нито създаване на българска държава; нито "освобождаване на българите"! Те си гонели излаза на проливите, Но не им се получило!

 30. 30 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#26] от "tsyrvulan":

  Разчитам, че мощната икономика 91% без олигарсите и чуждите фирми ще намери начин за година-оет-десет да хармонизира управлението на колата. На това разчитам.
  Сиреч по закона на Хегел - натрупването на количество води до качествени изменения.
  То и благодарение на ЕС се започна де.
  Първа фаза премахване на олигарсите.

 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2815 Весело

  И този писач се подвизава в медия, която с пяна на устата рекламираше фуражката, плюеше опонентите и пропагандираше за избирането му! Която се оказа поръчител и консуматор на продукцията на "Биволъ", ТАД Груп, навързани като свински черва с "Боец" и Николай Малинов- подследствени по друго дело за шпионаж.
  С възрастта здравето ни създава проблеми, но по някаква случайност (или закономерност- Божа работа) ни пази от амнезия. А тези убавци на това разчитат!

 32. 32 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2815 Весело

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  "Тоя човек е някакъв Стахановец....
  Сто статии на месец по всички теми......."

  ...и хонорари...! Не знам, дали помниш Боян Радев: "Рънъта праи борбътъ."

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#22] от "Да вярваме на истината":

  Ние пазим реките Тигър и Ефрат.....чисти и питейни......
  Малко да им намалее дебита.....веднага се оплакват......

  Bukalemun
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Разстроено

  До коментар [#25] от "Дългия":

  Гадно е, нали.....!
  А каква дъджав беше....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Нещо мрънкаха, че правите язовири и не им пускате вода достатъчно;)
  И според тебе Марица, Арда и Места да мръсни. Да ама не.
  Аз ходя за риба на Марица точно преди турската граница от Симеоновград надолу и си е супер чиста.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#35] от "Да вярваме на истината":

  Мрънкаха, но после се усетиха.....
  Разбраха че от построените язовири най много файда имат те.....
  Дори и Израел се възползва от случая.

  Bukalemun
 37. 37 Профил на cgl09310346
  cgl09310346
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Цената. Цената която ще платим ние е много висока, не се изчислява в пари, а в погубени животи, в некачествен, мизерен, безводен, мръсен (като въздуха, който дишаме живот), в липса на перспектива, на базова способност, умения, пригодност за живеене (не съществуване), за развиване в съвременния свят на младите. Но цената която те (имам предвид ония) ще платят също е много висока, по-висока от това което те могат да платят. Защото за тях всичко се изчислява в пари, но ще си платя другата цена. Ето вече се почна полекичка кьотек днеска пред МРРБ-то, не го пожелавам, но сигурно още ще има, нема вода, мръсен въздух, тец марица изток ще го затворят след цели 5 години, ние до там не фърляме, хоризонта ни е един ден назад и три дена напред (до заплата). Но сега кризите се струпаха - безводие, държавата не събира данъци от частния хазарт, на частните болници им се плаща до 10 пъти повече от държавни и общински (които скоро ще изчезнат) и льека-польека нашите тикви започват да узреват, не че не знаем какво става и кой го прави, ще сработи инстинкта за оцеляване, щото само той ни работи, щото вече се разпознава, че работата е на голо оцеляване. Сегашните управляващи са на изхода, стартът за напускане ще бъде даден скоро (като на международно състезание по атлетика - с изстрел на плякащо пистолетче) от американските партньори - налагане на санкции за турски/балкански/банкянски поток. Теменужка е днес у США, да дискутира с американските другари енергиината им сигурност. Като се върне, нема у две седмици ще наложат санкции, за това я викнаха, да я уведомят учтиво. Санкциите ги гласува Конгреса. Точка. Вече свърши хубавото време - за някои.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  Ами тогава ти защо мрънкаш за Мариците и гюленистите:)
  Не е ли по-добре в 21-и век да си гледаме живота и щастието още повече, че все повече няма граници.
  Мариците си заминават със всеки изминал ден. Щат не щат.
  Всеки ден в България се монтират по 50-на фотоволтаични панели минимум. Само аз познавам 2 фирми дето с това се занимават.
  А в момента България внася 1100 Мегавата евтин ток 600 от Румъния, 300 от Турция и 200 от Сърбия, а изнася 550 за Гърция и Македония. Свобода и всеки може да си купува, което му е изгодно.

 40. 40 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1261 Весело

  До коментар [#6] от "truly":

  е да де ама като ни бутат радка пиратка и прокурора от комунистическо време ко да правим?

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 41. 41 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#4] от "grayeagle":

  Смилов е любимата калинка на Деди с парите. Херой от неговата "академия", преди в Будапеща, сега натирена във Виена. И с д..е да пише, пак ще го публикуват. Иначе - чао на милото Дневниче...

  roo
 42. 42 Профил на Индианец
  Индианец
  Рейтинг: 0 Неутрално

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/8119024

  Правителството трябва да падне заради Наредба 18. Горанов в затвора за саботаж на БВП и чуждите инвестиции.
 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2641 Неутрално

  Най-голямата опасности за националната ни сигурност са политиците - калинчести управляващи и нефелна опозиция.

 44. 44 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3467 Любопитно

  Автреее, автореее! Каква национална сигурност искаш от пожарникар, който ръфа филии с мас, чете "Винету" и рита мачлета с махленски отбор, вместо да си гледа и върши работата, за която е избран? 🤔

 45. 45 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  И защо пише за икономика тогава. Той е учил политология и сравнително - конституционно право. Само да обясня, че сравнително конституционно право у нас е не специалност , а само един свободно избираем предмет от курса по право. Учи се един семестър и има текуща оценка.
  Значи тоя човек е политолог основно.
  На какво основание пише за икономика , като това е съвсем отделна наука. Той няма компетентност за пише за икономика.
  А за Енергетика.
  А за Национална сигурност..........
  Той може да си пише, за политически процеси, а и за конституционно право евентуално.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4326 Неутрално

  До коментар [#45] от "grayeagle":

  За мен той е по-скоро блогър, ако щете "журналист на свободна практика" който активно заема периметър чрез маркетинг в медиите.

 47. 47 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  ...... Кво говори тоя.......ква "национална сигурност".......ние сме пробити от всякъде.....вода няма.......хората вият като "тасманийски дявол"........ Някакви идиоти... подскачат като кенгуру.....у лево ... у десно......тоя.....уйдорми.....

 48. 48 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1249 Гневно

  Ами по тАлАвизия Европа ерудита-професор захариев,червен депутатин, и великия изследовател тодоров казаха,че:
  - сигурността ни е голяма;
  - че русията не е заплаха;
  - че газОт и великата тръба,която вече не се знае каква е - може би марсиянска,не са
  заплаха;
  - че ние сме маша и подлога на интересите на чужди държави,които са като нас членки на НАТО и ЕС,ама видиш ли,еб@@@@ се с нас;
  - че великият лукойл не е руски,а е гаден план на Сорос и международния капитал,ама
  вова лилипутин отгатнал това и видите ли,си го прибрал пак в русията.
  Изобщо хлябът е черен ПАК заради мръсните капиталистини.
  Те това е - нЕма лабаво,гласът на ГЕРБ и талавизията му обясниха защо няма,не е имало и няма да има руски шпиони и рекет в България.
  Алилуя!

 49. 49 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":Той и камъка е дребен в сравнение с колата, ама има поговорка - Камък кола обръща. Последното е в зависимост от скоростта. Та значи имаме поредица от каменаци пред колата, която е набрала инерция под 10 годишно шофиране. Ще си проличи дали шофьора е умел или както при предишните му шофирания колата вземе та се обърне.
  —цитат от коментар 26 на tsyrvulan


  Ми всъщност не се обърна - продължи да си хвърчи по пътя, само дето счупи коловете, що й ги пъхаха в колелетата... И двата пъти. А че кусури дал господ... Ами имат ги.

  Но все пак това е най-атакуваното управление и всичко е видно. И това, което го има, и това, което го няма. Не е като при Виденов - не спират да ти качват заплатата, и изведнъж се събуждаш: без банки, без спестявания и с хиперинфлация.

  Или като при Орешарски - дето безродните избраници бяха изнесли загражденията около парламента до средата на София, и ги извозваха с бели автобуси, щото не могат да ги опазят от народната любов.

  Дали ще съм оптимист или тъкмо напротив, все още ми предстои да реша: ако поне частично с справим с пълзящата руска агресия, ще има време и за всичко останало. Ако не успеем... ами тогава все тая...

  Е, няма да легна да мра, де. И за режим на тока, и за режим на водата, и за въздух, от мръсен по-мръсен такъв тренинг имам през времето от социализъма та чак Лукановото правителство, и нито съм ревал, нито съм чакал господ да дойде да м реши проблемите...

 50. 50 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#48] от "tedif":

  С тоя се знаем, откак се опита да се пробута за председател на клубовете за гласност и демокрация. Още в романтичните времена. Не стана. После беше основал "Славянски университет" в София, на руска издръжка; плащаха му масрафа тези московски организации, които се занимават с "познавателна" дейност в чуждите държави, но Костов се усети и набързо му го закри. Сега се е присъединил към ОГЛУПАТОРИТЕ - тази гилдия на пишман-експерти, които, в определен порядък, се редуват от студио в студио да ни казват едни и същи неща с различни вариации, обикновено нямащи нищо общо нито с истината нито с експертизата. Повторението е майка на знанието. Накрая винаги знаеш точно това, което им требе. Крайната им цел - да постигнат мечтаните 80% в съкратени срокове. От друго не, ама от полезни идиоти винаги има нужда. Иначе кой ще ти върши мръсната работа, и кой ще е толкова гламав, че да работи срещу своите, и на страната си интереси?

 51. 51 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 870 Неутрално

  ...... Кво говори тоя.......ква "национална сигурност".......ние сме пробити от всякъде.....вода няма.......хората вият като "тасманийски дявол"........ Някакви идиоти... подскачат като кенгуру.....у лево ... у десно......тоя.....уйдорми.....
  —цитат от коментар 47 на MPetr


  Абе многострадална Геновево, не ти ли писна да ревеш като вдовица за краставици? Проглуши ни ушите с воя си! Аман от хиперактивни логореици! Ега си видеотеката!

 52. 52 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Щом някакъв се е гръмнал в сградата на ДАНС , каква национална сигурност?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 53. 53 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Щом някакъв се е гръмнал в сградата на ДАНС , каква национална сигурност?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 54. 54 Профил на Ruse_Island
  Ruse_Island
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  [quote]По тези въпроси политическото разделение не е между ляво и дясно, а между тези, които ги защитава адвокат, и тези, които ги защитава прокурор.[/quote]

  +++
  Добре казано. Цялата статия е много добре написана, без значение какъв по образование е Смилов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK