Всеки бизнес трябва да се приведе под общия знаменател на кръчма

Работата на данъчните служби е да контролират паричните потоци на входа и изхода и само това. Понеже ги лъжат и не могат да хванат парите (в брой в заведенията), те решиха да контролират ДЕЙНОСТТА.

© Юлия Лазарова

Работата на данъчните служби е да контролират паричните потоци на входа и изхода и само това. Понеже ги лъжат и не могат да хванат парите (в брой в заведенията), те решиха да контролират ДЕЙНОСТТА.Димитър Ганчев е основател и управляващ на TiVi.bg. Коментарът е от профила му във "Фейсбук" и е по повод предстоящия протест на бизнеса срещу промените на Министерството на финансите в Наредба Н-18 за касовите апарати и софтуера за управлението им.


Не съм протестирал от 2012 г., когато тихомълком и без никакво обществено обсъждане правителството на ГЕРБ присъедини България към SOPA (Stop Online Piracy Act) – един мракобесен документ, след който интернет вече нямаше да бъде същият. След голямото обществено недоволство по стара (тогава не чак толкова стара) традиция Борисов спря ратифицирането на SOPA в парламента и си останахме като с Истанбулската конвенция – подписали, но нератифицирали.


Сега пак имам повод да се включва в протеста в сряда от 12 ч. пред парламента срещу Наредба Н-18 (формално за касовите апарати, в действително за регулация на бизнеса).
Първо да кажа, че това не е случаен протест, организиран от група хора във "Фейсбук". Организиран е "официално" от браншовите организации в туризма (БХРА, БАЗ и др.), както и от други организации на малкия и средния бизнес.


Аз всъщност не съм съгласен с почти нито едно от исканията на ресторантьорите – нито искам да бъде намалено ДДС-то им, нито да отпадне контролът върху издаването на касови бележки в заведенията.


Защо все пак смятам, че абсолютно всички трябва да подкрепим протест срещу Наредба Н-18?


Защото чрез наредба, която е приета преди 14 години за регламентиране на касовите апарати, сега се вкарва регулация на бизнес процесите. Тя вече нито е за касовите апарати, нито за софтуера за тяхното управление, а е за начина, по който в България може да се прави бизнес.


Дори данъчните в крайна сметка признаха, че са очаквали наредбата им да засегне само около 50 000 фирми от сферата на обслужването и по-късно са осъзнали, че е засегнала ВСИЧКИ.


Нека порасъждаваме малко върху последната дума. Наредбата засяга ВСИЧКИ. Тя е направена с мисъл за търговски обект, комбиниран със склад или кухня в задната стаичка и съответно с процесите, които се изпълняват в такъв тип бизнес. И сега всички процеси на всички бизнеси трябва да се приведат под общия знаменател на кръчма. Аз вече съм писал по въпроса, нищо от това не се е променило или не е отпаднало. Променило се е само това, че постепенно се сетиха какво са изпуснали и го добавиха (например плащанията с наложен платеж вече също трябва да са по наредбата).


Ще протестирам не защото искам да ми отпадне задължението да издавам касова бележка,


нито защото искам да ми намалят ДДС-то. Нито ми дреме за касовия апарат – той ми е толкова пренебрежим разход, че дори не го мисля. Ще протестирам, защото държавата се управлява некомпетентно и се взимат некомпетентни управленски решения от хора, които нямат капацитета – интелектуален и образователен, да го правят. След което до дупка си защитават решението (в този смисъл аз не очаквам никаква промяна след този протест – наредбата ще си влезе в сила след 3 дни и точка).


Аз също не съм най-големият специалист по бизнес процеси, не съм учил това (математик съм), но когато 27 години организираш работата и на хора, и на системи, започваш да поназнайваш туй-онуй. Когато обаче трудовият ти стаж е на бюро като данъчен инспектор, не би трябвало да се месиш в процеси, които не си виждал и за които дори не знаеш, че съществуват. Би следвало да си даваш сметка за това и дори да не се опитваш. Камо ли да го приемеш в наредба и да тръгнеш да я налагаш на 100% от бизнеса. Пак да повторя, че


няма бизнес, който да не е длъжен да се нагоди. Няма такъв


- бил той малък и простичък или голям и сложен. Моят например е много малък и изключително сложен, почти без аналог (предоставям "услуга като услуга" на едро и сам съм си клиент на дребно).


Работата на данъчните служби е да контролират паричните потоци на входа и изхода и само това. Понеже ги лъжат и не могат да хванат парите (в брой в заведенията), те решиха да контролират ДЕЙНОСТТА, като направиха такива задължителни изисквания към софтуера за управление на тази дейност, че ти да не можеш да я управляваш отделно от продажбите. Идеята им е, че не можеш да дадеш заявка на кухнята да сготви три кюфтета или на склада да изпише чифт обувки, ако преди това не си регистрирал в касовия апарат (и съответно в НАП) продажбата на три кюфтета и чифт обувки.


Дори данъчните в крайна сметка признаха, че са очаквали наредбата им да засегне само около 50 000 фирми от сферата на обслужването и по-късно са осъзнали, че е засегнала ВСИЧКИ.

© Юлия Лазарова

Дори данъчните в крайна сметка признаха, че са очаквали наредбата им да засегне само около 50 000 фирми от сферата на обслужването и по-късно са осъзнали, че е засегнала ВСИЧКИ.


Обаче за всеки друг бизнес това е изнасилване. Действително може да се свърши работата по начина, по който иска по-силният, но удоволствието ще е само за него. За другата страна ще е просто примиряване.


Ако иска да контролира онази част от дейността, която е редно да контролира, държавата в лицето на нейните органи (в случая министър Горанов, защото свръхрегулацията се въвежда с негов акт, а не със закон) да бъде така добра


да подходи аналитично и дори (изненада!) научно. А не административно-командно.


Да си наеме някой икономист, който да им обясни разликата между front office и back office, да си направят анализ по бизнеси къде е границата между едното и другото (например в нашия бизнес фронт офисът е касата, която обслужва клиентите, а бек офисът – дейта центърът) и да си намери начин да контролира само първото, без дори да помирисва второто, защото няма това право, а и необходимост.


Текущото състояние е като в древногръцка трагедия с единство на времето и мястото на действието. За да хванат какво се случва в касата ми, искат да ми контролират дейността в дейта центъра, защото това е моята кухня, моят склад и моята работилница. Обаче това е абсурд, който просто няма да се случи, защото не може да се случи. Няма как да се случи с никаква кръчмарска наредба, защото аз имам физически point of sale, в който продавам виртуална услуга. Да, разбира се, както всички останали и аз ще се наведа и ще се правя, че спазвам наредбата в касовата зона, привеждайки я като дейност до магазинче с набор от артикули. Практически няма бизнес в България, който тази наредба да не обръща с хастара навън,


защото му се намесва в дейността, а не само в отчитането,


както човек може да си помисли по наименованието на наредбата "За касовите апарати" и всеки бизнес ще направи същото – ще се прави на магазинче със софтуер за магазинче.


Правилното поведение от страна на държавата щеше да бъде първо да направи анализ на различните бизнеси (всички, не само видимите от тротоара по време на "разходката" на данъчния инспектор), да установи на кой докъде му стига "фронт офисът", отговарящ за приходите, и откъде нататък му е "бек офисът", отговарящ за същинската дейност, и чак после да взима решение докъде е редно да се намеси. В ресторанта и в магазина за обувки тази граница е от ясна по-ясна, но ако някой прояви интерес, ще го заведа в някой дейта център, за да ми покаже къде там е тази граница. Сега сме в ситуация на вече взето политическо решение за привеждане на всички под общ знаменател и обещание за използване на по-малко сила, докато всеки бизнес си намери позата, в която да си общува с държавата по по-малко болезнен (и обиден) начин.


И затова ще протестирам в сряда в 12 ч. пред парламента – защото държавата НЕ ТРЯБВА да се управлява така.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 719 Неутрално

  "Идеята им е, че не можеш да дадеш заявка на кухнята да сготви три кюфтета или на склада да изпише чифт обувки, ако преди това не си регистрирал в касовия апарат (и съответно в НАП) продажбата на три кюфтета и чифт обувки."

  Тук вече дори и аз разбрах за каква дивотия иде реч.

 2. 2 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Абсолютно съм съгласен с него!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Откъде накъде ще му пречат да краде!!!!!!!!!!

 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Изключително аргументирано становище!

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Огромна част от производителите на СУПТО искат двойна цена за поддръжка. Ето как отново държавата стимулира малкия бизнес.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2370 Любопитно

  Аман от недомаслени измишльотини !

  [email protected]
 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 869 Разстроено

  Толкова интелигентно написан текст никой от тези, към които е насочен, няма да го разбере.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Като се сетя, че оправданието беше заради едни заведения по морето. Дето криели много оборот. Понеже не можаха да се справят (не поискаха е по - точно), треснаха с наредбата целия бизнес. И виновните, и най - вече невинните. Които нямат голям оборот и не могат да се скрият. Тоест - дребния бизнес. И стана като във вица с машината за подстригване - след първото подстригване, всички глави (оцелелите) са еднакви. Воистина пътят към ада е постлан с добри намерения. И лоши изпълнения на тъпата и некадърна администрация.

 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2088 Весело

  Каква е тази кръчма , та ТЕ не пият , червенината е от зор !

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Сега пак имам повод да се включва в протеста в сряда от 12 ч. пред парламента срещу Наредба Н-18..."

  Толкоз ви е кукуто. За наредба - протест пред НС, за водата в Перник - протестъри от Варна и Стара Загора...

  Като за дебили - НС "произвежда" закони и решения. Наредбите са продукт на отделни министерства, а в случая май по-скоро е НАП.

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Разбрах, че има някаква болка, ама да си я беше описал с конкретен пример човека.

  Ръководи бизнес, пише го горе. Да беше казал как това ще се отрази на неговия бизнес а не да дава абстрактни примери с кифтета и налъми.

 11. 11 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  "защото държавата се управлява некомпетентно и се взимат некомпетентни управленски решения от хора, които нямат капацитета – интелектуален и образователен, да го правят." - да, ама ТЕ продължават повече от стабилно да не осъзнават, поне това, което са сътворили. Това, че работят на такива места ИМ дава право да решават и го правят с удовлетворението, че са значими. Иречек, Иречек...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Гневно

  Има само една причина хора с мозък като Ганчев да не са в управлението на държавата и тя е че нормалните не искат да общуват с олигофрени.

  Кабинетът Борисов е в тежка кадрова, професионална и управленска криза. Положението е социализъм, маскиран като добро демократични пожелание.

  Призовавам за ОСТАВКА на Кабинета Борисов 3. Стига толкова.

 13. 13 Профил на block
  block
  Рейтинг: 770 Неутрално

  човека е прав. а да не говорим как точно тая наредба ще се отрази на услугите в здравеопазването. некакъв тотален ужасТ ще настане. ама така е като търпим разни невероятни кретени да се упражняват на наш гръб!

 14. 14 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 674 Неутрално

  сега дебелака от лафка ще сложи ли компютри в сергийте? всеки вестник и всеки вид дъвка трябва да е на отделна позиция в паметта на касовия апарат
  търся продавачи на сергия за вестници, задължително компютърна грамотност
  ако има сергия за мартеници - всеки модел мартеница трябва да е на отделен код в касовия апарат
  не може да чукнеш на апарата фризьорска услуга - всичко на отделен код - боядисване, мъжко, дамско, миене
  и с шапка да си и без шапка все си в нарушение, това е от комунизма- щом злото око те погледне си мъртвец

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2528 Неутрално

  "... Ще протестирам, защото държавата се управлява некомпетентно и се взимат некомпетентни управленски решения от хора, които нямат капацитета – интелектуален и образователен, да го правят.."!

  Може и да е така, но хората гласуват точно за това! Хората трябва да получават некомпетентни управленски решения и некадърно управление в колкото се може по-големи количества!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Всеки бизнес трябва да спазва закона и за някои да го кажем така - да спре така брутално да краде от хазната.

 17. 17 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "NIKE": За идиоти, които даже и не разбират, че на тоя човек единствения му проблем да не си регистрира фирмата в Естония, например, е че все още се надява че в България може да се прави някакъв бизнес. И никъде нищо няма да пренася.

 18. 18 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#14] от "t5eyes":

  Освободени от изискванията на новата наредба за..... Внимание - лица, чиято основна дейност е продажба и разпространение на вестници и списания. И още свободните професии. За всички останали, приемащи плащания в брой обаче няма измъкване.

  Колкото повече - толкова повече
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK