Колективизацията – най-голямото престъпление на комунизма в България

Въпреки старанието и репресиите, до края на 1949 г. са създадени ТКЗС-та в едва 847 села – от всички 5600 в страната.

© БТА

Въпреки старанието и репресиите, до края на 1949 г. са създадени ТКЗС-та в едва 847 села – от всички 5600 в страната.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Още в периода 1944-1947 година едрите и средните производители на аграрна продукция в НРБ са обявени за "кулаци", "дребна буржоазия" и "експлоататори". По онова време в селата живеят близо 80% от българите, а над 3/4 от икономиката изцяло зависи от земеделското производство. Именно селските райони са бастион на все още съществуващата антикомунистическа опозиция в Народното събрание, където сто депутати начело с Никола Петков водят неравна битка срещу настъплението на новата диктатура, направлявана от Москва и подкрепяна от окупационната Червена армия. След обесването на Никола Петков опозиционните партии са разформирани. Наместниците на Москва Георги Димитров, Вълко Червенков и Трайчо Костов насочват ударите на режима и към заграбването на индустриалната, банковата и едрата градска собственост.


Бруталните действия срещу селяните
През 1948 година тези комунистически дейци формулират и главната задача: до 1953 година в НРБ да приключи "големият скок" на сталинската колективизация, като поне 2/3 от поземлената собственост премине от ръцете на стопаните във властта на комунистическата номенклатура. По указание от Москва разправата трябва да започне с "експлоататорската класа" в българското село, която по сметки на БКП възлиза на около 100 000 средни и сравнително заможни производители на храни за пазара. За "кулаци" са обявявани в някои случаи дори собственици на по 40-60 декара земя и няколко крави. На тях първо им отнемат стопанските постройки, инвентара и всички ниви, които не могат да бъдат обработвани без наемен труд. След това както по-заможните, така и бедните са принудени да изпълняват непосилни наряди за доставка на месо и зърно в полза на централната власт.


Съдбата на "кулаците" всъщност е подпечатана веднага след ликвидирането на опозицията в Народното събрание през 1947 година: те са обречени на икономическо и физическо унищожаване. Оцелелите след "разкулачването" преминават през репресиите в тъй наречените Трудово-възпитателни общежития на МВР и са подложени на всевъзможни гаври.


Насилията рязко нарастват след 1948 година,


изтъква шефът на Държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев. Той е документирал някои от методите на комунистическите функционери, изпратени по селата в Северозападна България, за да "агитират" селяните да влязат с имуществото си в ТКЗС по съветски образец. "Някои от нежелаещите да подпишат са били търкаляни в бъчви по нанадолнища. Имало е случаи на опити за давене в Дунав през зимата. Най-обичайната практика обаче е била нежелаещите да бъдат затваряни, често за повече от денонощие, и да не бъдат пускани, докато не подпишат." Изследователят на колективизацията проф. Владимир Мигев пише, че по-упоритите стопани често били изкарвани през нощта с камиони извън селата, за да повярват, че може да не се върнат живи, ако не подпишат декларациите за отказ от имуществото си. Въпреки старанието и репресиите до края на 1949 година са създадени ТКЗС-та в едва 847 села от всички 5600 в страната. В тези колхози са обхванати 11% от земеделските стопани. Обикновено това са най-бедните селяни с по 20-40 декара земя, а също и селските комунисти, заставени да влязат по заповед от местните партийни организации.


Разгромът на частното земеделие в страната е поверен на ново трио, ръководено от Вълко Червенков, в което влизат още секретарят на ЦК по въпросите на селското стопанство Тодор Живков и земеделският министър Титко Черноколев. В началото на 1950 година Черноколев изработва нова стратегия за смазване на "кулаците" и по-заможните селяни, отказващи да влязат в ТКЗС. Ударът е насочен към производителите в най-плодородните околии на страната - предимно в Тракийската низина и Добруджа. Въведен е стръмно нарастващ подоходен данък, с който се отнемат до 46% от приходите на "кулаците". Редом с него рязко са завишени и нарядите за зърно. Мигев привежда пример със земеделец от добруджанската околия Генерал Тошево, който е трябвало да предаде на държавата не само цялото зърно от своите 100 декара пшеница, но и


допълнително да купи над 19 тона зърно на свободния пазар, за да се издължи на властите.


Новият план за унищожение на селската "буржоазия" е приведен в действие през лятото на 1950 година. Под милиционерска охрана изпълнителите секвестират току-що овършаното зърно още на харманите. От къщите на неиздължилите се докрай по-заможни селяни са иззети всички хранителни запаси - независимо от факта, че хората остават без препитание и семена до новата реколта. Вторият човек на режима Георги Чанков заявява на всеослушание: "Ще разплачем и децата в утробите на кулашките майки, но ще съберем зърнените наряди!".


Оставени без прехрана, селяните на много места организират спонтанни бунтове, в които има убити и ранени. Лично Тодор Живков участва в потушаването на бунтовете в Северозападна България през 1951 година, заради което е избран за член на Политбюро на ЦК на БКП, напомня Груев. И добавя, че не случайно горянското движение достига своя пик именно през 1950-1951 година, като над 80% от хората в четите са селски стопани, оставени без елементарни средства за съществуване.


По данни на проф. Владимир Мигев една четвърт от всички дела на съдилищата в началото на 50-те години са насочени срещу "кулаците" и средното селско съсловие, нежелаещи да се обвържат с натрапената им колхозна система. Присъдите обикновено варират между 7 и 10 години затвор с конфискация на цялото имущество, уточнява Мигев.


Когато селата започнаха да се обезлюдяват


Репресиите срещу селяните и българското земеделие продължават до 1962 година, когато и последните ниви и пасища в планините стават "общонародна собственост". Четири години преди това са премахнати и мизерните ренти, които се изплащат на псевдокооператорите. Започва масово бягство от селата, продължило до края на комунизма. От средата на 50-те до края на 60-те средногодишно между 80 000 и 100 000 селски жители се превръщат в "градски пролетариат".


Целта и резултатите от най-мащабното престъпление на комунизма срещу българите, засегнало около 75% от хората в НРБ, са описани с особен цинизъм в доклада на Титко Черноколев, който е главен архитект на селскостопанската колективизация. През ноември 1950 година Черноколев рапортува пред партийните началници и съветските им надзорници: "На редица места, особено в Добруджа, са били приети много кулаци в ТКЗС (...) Сега от ТКЗС масово изключват тези кулаци. Съгласно устава на ТКЗС не им връщат добитъка и инвентара, поради което кулаците не могат да обработват оставената им земя. Освен това органите на финансовото министерство пристъпват да събират данъка по общия доход от тези кулаци, но понеже те не могат да го платят, им описват и вземат къщите, което вече е равносилно на пълно разкулачване".


Това е тъжната история на българското село, което бе съсипано преди 70 години.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (227)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Преди един кулак е имал 100 дка, съвременните кулаци имат по 100 000 дка.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  “ По онова време в селата живеят близо 80% от българите, а над 3/4 от икономиката изцяло зависи от земеделското производство”
  ——
  Непростимо! ... комунистите взели, че направили индустриализацията на страната. Е, тя и индустриализацията им толкоз качествена, ама кво да иска човек ... от български комунисти — толкоз. Дайте сега да ревем за “кулаците”!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Ретроспективна параноя.

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  От диваци и варвари-толкова..
  ...30 години по късно ученици,студенти и войници прибираха реколтата,а картофи,чесън и червен пипер внасяхме от Полша....

 5. 5 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално

  "Колективизацията – най-голямото престъпление на комунизма в България"

  И двете - колективизация и комунизъм - насилствен внос от Московията вследствие на окупацията в 44, но осъществени с любезното съдействие на продажни българи.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 6. 6 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#1] от "kasko":

  Преди един кулак е имал 100 дка, съвременните кулаци имат по 100 000 дка.
  —цитат от коментар 1 на kasko


  Така е.
  Онова е било естествен процес, а днешното, в не малко случаи, откровен бандитизъм.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4633 Неутрално

  Потресаващо тъжни години за българския по-заможен селянин, и райски години за крадци, лентяй и глупаци...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Като идея справедливо, като изпълнение малоумно.

 9. 9 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 325 Неутрално

  ДВ да не реве напразно! Светът отива към колективизация- цяла Европа се оказа колективна собственост на африканци ,араби , пакистанци и афганистанци.

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Не е най-голямото престъпление. Забравихте ли хилядите затрити хора по лагерите?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  "...Колективизацията – най-голямото ПРОДЪЛЖАВАЩО престъпление на комунизма в България..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Факт е, че мнозинството хора са живели много добре.
  Сега постоянно ни внушават колко лошо е било, ами не е вярно.
  Такива статии са елементарна пропаганда.
  Социализмът наистина е бил социален и благата са били разпределяни много по-равномерно. Въпросът е, че липсата на частна собственост води до кражби и безотговорност и за това държавата фалира.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Любопитно

  До коментар [#12] от "hope":

  Поживей, кеф ти в северна Корея, кеф ти в Куба, и ела да разкажеш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 14. 14 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ....30 години по късно ученици,студенти и войници прибираха реколтата,....
  —цитат от коментар 4 на KRAFTWERK


  Няма нищо лошо от време на време да работиш за Родината си.


  До коментар [#4] от "KRAFTWERK":

 15. 15 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 342 Весело

  До коментар [#12] от "hope":

  "...Социализмът наистина е бил социален и благата са били разпределяни много по-равномерно..."


  За 97% от населението нямаше поравно...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  " "На редица места, особено в Добруджа, са били приети много кулаци в ТКЗС (...) Сега от ТКЗС масово изключват тези кулаци. Съгласно устава на ТКЗС, не им връщат добитъка и инвентара, поради което кулаците не могат да обработват оставената им земя. Освен това органите на финансовото министерство пристъпват да събират данъка по общия доход от тези кулаци, но понеже те не могат да го платят, им описват и вземат къщите, което вече е равносилно на пълно разкулачване".

  Това е тъжната история на българското село, което бе съсипано преди 70 години.'

  От бившия СССР толкова ! Мракобесие, разруха, смърт, страдания - това ни донесе този престъпен режим ! А днес неговите представители в парламента отново решават съдбините на България......

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Добре де, що се е стигнало дотам. Ай прочетете малко к'во е казал Буров примерно и може да ви светне малко. Едни извращения са предхождани от други и последвани от трети.

  Иначе това е една сравнително образователна статия. Щото според съвременния образован-либерал-простак у соца не е имало ... банани.

 18. 18 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хи-хи":

  Стигнало се е до там защото дядо ми е нямало как да е справедливо собственик на земята която е притежавал, теоретично не е възможно.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#15] от "Kamenarski":

  На нашата улица всички се познаваха, ходеха си на гости. Бабите се препичаха на слънце, седнали на едни самоделни пейки. Всички имаха по две деца. От сутрин, до вечер бяхме навън. Нямаше дънки и маратонки. Всички спортувахме, напълно безплатно. В училище имахме страх от Директорката и учителите, никой не си позволяваше да говори в час. СЕГА замерят учителите с хартии и ластици, обръщат се към тях на малки имена. Още от малки в училище ги учат на пълна безотговорност и анархия. Сега за децата е много по-важно колко лайка има във Фейсбук, отколкото да учи, да има приятели.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  Така е, права сте.

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 21. 21 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Не е най-голямото престъпление. Забравихте ли хилядите затрити хора по лагерите?
  —цитат от коментар 10 на venci4


  Едва ли двете престъпления може да се сравняват. Лагерите ликвидираха елита на нацията, а колективизацията - икономическите основи с хилядолетна традиция. Всичко това другарите направиха на база на съветския челен опит при което съзнателно или не прилагат практики, използвани в СССР от 20-те и 30-те години на 20 в., за които самите съветски кукловоди са се съмнявали, че са ефективни през 50-те г.
  Винаги ще се намери някой, който да измучи "да, ама индустриализацията". Тя, индустриализацията е била започнала вече и е щял да се случи без комунягите, без да се налага селяните масово да напускат родните си места и да работят като орки в изграждането на мастодонти, които само десетина години след началото на функционирането си доказват, че са неефективни. Всъщност, колективизацията освен всичко останало постига ефекта на лагерите - без елит и без материална база, българите се преръщат в така жадувания "градски пролетариат" без който Световната революция не е била възможна дори на хартия. Нищо положително не може да се каже за колективизацията, а такива материали трябва да се пускат периодично, за да не забравят родните десни, кои са истинските врагове и да не се отплесват безкрайно по либералните ценности.

  CONTADOR GRATUITO!
 22. 22 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  45 години съветско робство и България още не може да си стъпи на краката, 30 години след освобождението. България оцеля 5 века турско робство и бе в много по- добра форма след освобождението от 50 години съветско иго, което ни остави в наследство, съветски ибрици, които гастролират и в този форум!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 23. 23 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  [quote#12:"hope"Социализмът наистина е бил социален и благата са били разпределяни много по-равномерно. [/quote]

  За една привилегирована комунистическа прослойка благата бяха разпределяни дори много редовно и равномерно. Другите чакаха да им разпределят жилище и ред за кола с десетилетия. Сега всичко това може да се купи, без някой да ти го разпределя.

  Но ти не унивай дрогарьо, винаги има надежда да върнат ТКЗС. Ще станеш заслужил борец против капитализма и ще ти дадат да разпределяш благата.

 24. 24 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Трябваше да избесим тези престъпници през лукановата или виденовата зима.

 25. 25 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Вие кога сте родена? Аз съм родена през 1976 г. и не споделям носталгичните Ви спомени. Да, имахме добри учители, които уважавахме, както и некадърни простаци с партиен билет, пред които не смеехме да се обадим, за да не напакостят на родителите ни. Банани, както пише друг носталгик тук, имаше, ама ги "пускаха." И ако само бананите ги "пускаха" - добре, ама "пускаха" и тоалетната хартия и дамските превръзки и какво ли не още, поради които простакеси по магазините си позволяваха да издевателстват над клиентелата. Това е най-живият ми спомен от комунизма като дете - две сестри простакеси в кварталния магазин, нежно наричан от всички "кюмезарника," които постоянно навикваха клиентите, че са влезли в магазина да им развалят рахата. И това беше най-невинният вариант на простащината. "Безплатно" образование - обаче и още по-безплатно разпределение (в смисъл, че на непартийците плащаха стотинки), крепостничество - ходенето в чужбина беше привилегия и тормоз до смърт за всяка мисъл несъвпадаща с партийната пропаганда. Разликата между сегашната простащина и тогавашната, е, че сегашната, хората, които не могат да я търпят, могат да я напуснат.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 26. 26 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Никъде другаде в соцлагера не е имало такава тотална национализация на частната собственост. Интересно дали у нас това се е случило поради тежката форма на невежество и простотия на новите управляващи или пък Русия/СССР са натиснали България повече от другите страни, защото са имали планове за присъединяването й в под някаква форма.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Безспорно това е най-масовото насилие и с най-тежки последствия за България. По време на сталинизма на това бяха подложени всички завладени от руснаците страни, но за българина земята и селският труд са формиращи националния характер.

  Има и друго. След сталинизма и особено след 1956 г., т.е. след Познанските бунтове в Полша и Унгарската антисъветска революция, останалите източноевропейски страни прекратяват колективизацията. А тук бай Тошо старателно изпълнява заповедта на Хрушчов и довършва колективизацията на земята 100%.

 28. 28 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  Между другото, комунистическите лекенца и през комунизма си правеха каквото си искат с учителите. Имаше една Рада, беше "детски председател" на една от асамблеите, може би на последната. Пред директорката дъвчеше дъвка, пукаше балончета и й говореше на ти и явно е била дете на големи комунистически лекета, защото директорката, също комунистка, не смееше да й направи забележка. Имаше и едно клинично садистче, Иванчо, синковец на видни партийци и той, който две деца успя да вкара в болница. Най-накрая счупи ръка на дете на по-голямо партийно величие, бащата на детео пристигна, влезе в час и пред всички, без да каже дума, счупи ръката на Иванчо и си тръгна. След това Иванчо се премести в друго училище. Та това беше комунистическия морал - определяше се от това кой колко е близо или далече в йерархията от правешкия простак. Щом го желаете - пожелавам Ви го и аз от сърце - и Ви пожелавам да Ви се случи извън България. Нормалните българи не са ви длъжни.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 29. 29 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  Никъде другаде в соцлагера не е имало такава тотална национализация на частната собственост. Интересно дали у нас това се е случило поради тежката форма на невежество и простотия на новите управляващи или пък Русия/СССР са натиснали България повече от другите страни, защото са имали планове за присъединяването й в под някаква форма.
  —цитат от коментар 26 на Мондиана


  На комунистите им е трябвал пролетариат и са си го произвели.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 30. 30 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  И да споделя и един по-весел спомен от комунизма. В трети клас започнахме да учим руски с "товарищ Ганева." Товарищ Ганева на никакъв руски не ни научи, може и да не го е знаела, но всеки час, ама абсолютно всеки, ни разказваше приказка за Ленин. Всеки път различна. Сега съжалявам, че не ми е хрумнало тогава да записвам тези разкази. Би се получила книга, която по обем да надхвърля четирите евангелия, аможе би дори и стария и новия завет взети заедно.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 31. 31 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мондиана":

  Мисля, че и двете са верни. Нашите комунисти са доста по-необразовани от чешките например. Във всичко са се престаравали, за да се харесат на руснаците. След смазването на Унгарската революция през 1956 дори Кадар в Унгария и Гомулка в Полша, поставени да гарантират съветското господство, дори те извоюваха право на някакви реформи в икономиката, религията, войската и спряха колективизацията. А тук Тодор Живков бърза да изпълни заповедта на Хрушчов за 100-процентова колективизация, за да покаже, че ние сме най-верни, че при нас Унгарски събития не може да има - и така да остане той лично на власт. Простотия, липса на национално чувство, отсъствие на лично достойнство - специфични черти на българските комунисти.

 32. 32 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#21] от "г-н Думанов":

  Много добре казано! Само да допълня, в лагерите бяха убити не само хора от елита, но и селяни нежелаещи да се "колективизират". А след всяка реформа в селското стопанство, колективизацията, уедряването на текезесетата, създаването на АПК, продуктивността спадаше. Последното дори официалната статистика не винаги успяваше да скрие.

  Eddie lives... somewhere in time!
 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  “ По онова време в селата живеят близо 80% от българите, а над 3/4 от икономиката изцяло зависи от земеделското производство”——Непростимо! ... комунистите взели, че направили индустриализацията на страната. Е, тя и индустриализацията им толкоз качествена, ама кво да иска човек ... от български комунисти — толкоз. Дайте сега да ревем за “кулаците”!
  —цитат от коментар 2 на Gretel


  Другарке, ти си реви за проваленото "Светлото бъдеще", че демокрацията много ти отне...

 34. 34 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Факт е, че мнозинството хора са живели много добре.Сега постоянно ни внушават колко лошо е било, ами не е вярно.Такива статии са елементарна пропаганда.Социализмът наистина е бил социален и благата са били разпределяни много по-равномерно. Въпросът е, че липсата на частна собственост води до кражби и безотговорност и за това държавата фалира.
  —цитат от коментар 12 на hope


  ВЕрно ли ма, другарке? Що не отидеш да живееш в Северна Корея, да видиш колко равномерно се разпределят благата...?

 35. 35 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Като идея справедливо, като изпълнение малоумно.
  —цитат от коментар 8 на alexandar


  Кое точно е справедливото в тази идея?

 36. 36 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Другарки-текезесарки плачат по социалистическото ни минало...

 37. 37 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  И да споделя и един по-весел спомен от комунизма. В трети клас започнахме да учим руски с "товарищ Ганева." Товарищ Ганева на никакъв руски не ни научи, може и да не го е знаела, но всеки час, ама абсолютно всеки, ни разказваше приказка за Ленин. Всеки път различна. Сега съжалявам, че не ми е хрумнало тогава да записвам тези разкази. Би се получила книга, която по обем да надхвърля четирите евангелия, аможе би дори и стария и новия завет взети заедно.
  —цитат от коментар 30 на 7777


  :)

 38. 38 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":

  Как дядо ти се е сдобил с тези няколко декара които са му били отнети???

 39. 39 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  ... Простотия, липса на национално чувство, отсъствие на лично достойнство - специфични черти на българските комунисти.
  —цитат от коментар 31 на spiegel


  Тъжно, но вярно. Дори при румънските диваци не е имало такова подмазвачество пред големия брат.

  Eddie lives... somewhere in time!
 40. 40 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#28] от "7777":

  Преиграваш малко. Явно не си имала щастливо детство и също като гретенчето някой друг ти е виновен.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 41. 41 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 625 Неутрално

  "Разкулачването" и "колективизацията" водят до масов глад в Русия през 20-те години с милиони загинали. В Поволжието се е стигало до канибализъм. В Китай "Големият скок напред" убива от глад 50 млн. Пол Пот и червените кхмери унищожават 25% от населението на Камбоджа - повечето от глад.
  Комунизмът е най-ужасяващата идеология в историята на човечеството.

 42. 42 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "7777":

  Що за човек може да сравни България със Северна Корея, пък дори и социалистическа България...

 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#28] от "7777":Преиграваш малко. Явно не си имала щастливо детство и също като гретенчето някой друг ти е виновен.
  —цитат от коментар 40 на Bullet


  Сори, товарищ. Имах щастливо детвство и благодарения на това, че комунистическата простотия се срина, имах и щастлива младост, а сега щастлива зрялост. Гретето е дъвка за тъпогрозните. Лошо няма.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#35] от "bez_ime2":Как дядо ти се е сдобил с тези няколко декара които са му били отнети???
  —цитат от коментар 38 на alexandar


  Наследил ги е от баща си бе, умнико. Не ги е откраднал, както са правили комунистите.

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  "Колективизацията – най-голямото престъпление на комунизма в България"

  Спорен е въпросът кое е най-голямото престъпление на комунизма в България. Според мен лично това обезверяването атеизацията на голяма част от българския народ.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#42] от "rammjager":

  Че аз не ги сравнявам, сладурано. Просто това са двата останали комунистически резервата. Венецуелският се срина.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#43] от "7777":

  Какво щастливо детство, след като 90 година си вече на 16, а по него време момиченцата спират да си играят с кукли.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 48. 48 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "Bullet":

  Да зачеркнеш цяла държава заради две откачалки в някакъв магазин, си е наистина пресилено. Още повече и сега, при "демокрацията"(не случайно в кавички) има такива продавачки, познавам такава, и собственикът на магазина(частник!) нищо не й прави!!

 49. 49 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Весело

  До коментар [#47] от "Bullet":

  Деветдесета бях на 14, кукло.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 50. 50 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777":

  :))) Сладуран съм, како, ти си сладурана, но по същество-България при соц-а беше по-свободна от Корея, когато и да било.

 51. 51 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Любопитно

  "Колективизацията – най-голямото престъпление на комунизма в България"Спорен е въпросът кое е най-голямото престъпление на комунизма в България. Според мен лично това обезверяването атеизацията на голяма част от българския народ.
  —цитат от коментар 45 на Иво


  Парадоксът е, че Георги Димитров е отгледан като протестант, а Сталин, както знаеш, е обучен за православен свещеник.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 52. 52 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2498 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777"::))) Сладуран съм, како, ти си сладурана, но по същество-България при соц-а беше по-свободна от Корея, когато и да било.
  —цитат от коментар 50 на rammjager


  За това не спорим. Но слава богу, че соцът свърши.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 53. 53 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#44] от "bez_ime2":

  А баща му как се е сдобил? Айде ще ти задам въпроса така. 14 век всеки сантиметър на тези 111 хил кв км принадлежи на един човек - халифа на Османците. Как този боклук се е сдобил с нея и как тази земя стига до бащата на дядо ти? Под всяка собственост на земя към 09.09.1944 и днес също лежи кръв, насилие, убийства... Дори и да си мислиш, че копуваш земя с честно изкарани пари този който ти я продава е част от цяла верига на насилие. Как това е справедливо????

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Разстроено

  До коментар [#17] от "Хи-хи":

  "...Случката би могла да мине за смешна… Бях на опашка за банани – стотина души, всеки от които следеше да не бъдат накърнени правата му. Кротко пристъпвах към заветния щанд, когато до ушите ми стигна английска реч. Говореха мъж и жена, той – лошо (дори аз го разбирах добре). Тя попита за какво чакат тия хора и в отговор чух: „Дават банани“.
  След, което тя рече: „О, остави, по-добре да си купим отнякъде…“
  Смейте се, де!
  Настигнах ги. Българин, отскоро женен за канадка. Нямало да ѝ каже истината за бананите, макар че и двамата знаехме: това е нещо, което не може да се скрие. Защото утре гостенката пак ще попита: „За какво чакат тия хора?“

  Пред мебелния магазин. Или пред обувния. Пред месарницата. Пред аптеката. Пред книжарницата. Пред бакалията. Пред райсъвета. Пред…
  Откакто се помня, почти 30 години вече – вися по опашки.За всичко. През цялото това време ме убеждават, че живея в общество, което се характеризира с непрестанна грижа за човека, за разлика от онова, загниващото, дето има една единствена цел: да го тормози и експлоатира.
  Откакто се помня слушам за битите негри в ЮАР, за измъчени американски индианци, за прегладнели английски безработни, за съсипани гастарбайтъри… (Любопитен детайл: хората, които просто разобличават проклетия капитализъм, още по-яростно воюват да останат колкото се може по-дълго в него.)..."

  http://www.extremecentrepoint.com/archives/14615

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  През ноември 1950 година Черноколев рапортува пред партийните началници и съветските им надзорници: "На редица места, особено в Добруджа, са били приети много кулаци в ТКЗС (...) Сега от ТКЗС масово изключват тези кулаци. Съгласно устава на ТКЗС не им връщат добитъка и инвентара, поради което кулаците не могат да обработват оставената им земя.
  =========
  Кулаци.......Добруджа. ....ТКЗС....1950......

  Както са забелязали няколко човека. .....статията е някакси непълна и хаотична.
  Липсват няколко парчета от пъзела ,които съзнателно или не. ....липсват.....
  Къде са например цифрите......?
  През лятото на 1950 година. ..близо четвърт милион хора от България изчезват.
  Според спогодбата между два тогавашни режима ,над 200 хиляди етнически турци заминават за Турция......като преди това им е разрешено да продадат всичкия си имот и покъщнина. ....
  Но по времето на максималния изселнически пик.....границата внезапно се затваря. ....и така от заможни и богати селяни , едно огромно количество хора се превръщат в бездомни полу роби и мизерници......които волно или неволно стават първите труженици на тогавашните ТКЗС и ЖФК......

  Следвоенна Европа и света мълчат.....но мълчи и Анкара.....която вече е управлявана от пионерите на светско превратаджийския основоположник , Исмет Иньоню. ....
  По всичко изглежда, че местенето на толкова много хора .....от т. ''А'' ....до т. ''Б''.....е най вече взаимно съгласуван план между Анкара, София и Москва. ....отколкото всичко друго останало.....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  "...Спорен е въпросът кое е най-голямото престъпление на комунизма в България. Според мен лично това обезверяването атеизацията на голяма част от българския народ.
  —цитат от коментар 45 на Иво


  Западането на религията е естествен процес, и на Запад, и на Изток. Обратния процес можем да го наречем талибанизация.

  Eddie lives... somewhere in time!
 57. 57 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "eti mehter":

  Тоа па...още малко ще изкара че земеделската работа в Бг се е вършела само от турци и помаци! Ети, въри се лекувай!

 58. 58 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#49] от "7777":

  Ах, жива да те оплаче човек. Не първите седем, ами и следващите, ти е изял комунизъмъ. По него време, нямаше тези работи, описвани в статията. Да сме наясно, не оправдавам по абсолютно никакъв начин, извършеното, но престанете да гледате едната страна на монетата.
  Специално за Добруджа, която е върната на България, малко преди да началоъо на войната, хората вече са претърпели едно отнемане на земя, в полза на румънските заселници. След 1940, освен че рази земя не им е върната, ами и им е отнета още, за оземляване на пристигналите от Северна Добружа българи. Чак след това, комунистите отнемат и последното останало. На фона на останалата част от държавата, Южна Добруджа е и с плачевна инфраструктура, наследство от румънското управление.
  Както и да е, до още по-голямото укрупняване на земеделито в АПК, все пак животът по- селата не е бил такава трагедия. Има кооперативни стопанства, които се справят много добре. След мегаломанското изпълнение с аграрно-промишлените комплекси, селяните са принудени да търсят препитание по градовете. Но това става чак след априлският пленум, от там и усиленото строителство на панелните комплекси. Някуде по него време, идвате и вие на този свят и до пубертета, се изявявате като латентен дисидент.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 59. 59 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Колективизацията я е имало много преди рашките да ни светнат как да става.
  Били сме на второ място в Европа след Белгия относно кооперациите. Те са във всички сфери, не само в селото.
  Разликата е, че преди това сдружаването е доброволно, а след това насилствено.
  Дядо ми е бил председател на коневъдно дружество. За да те приемат в него трябва всички да са съгласни. Имало е желаещи дето не са приемани защото просто не са добри стопани-демек некадърни.
  Такова сдружаване е помагало на дребните стопани да имат по-добри доходи.
  Когато започва колективизацията по съветски тертип с нагайката резултатите ги знаем.
  Както казва народа-на сила хубост не става.

 60. 60 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  ...14 век всеки сантиметър на тези 111 хил кв км принадлежи на един човек - халифа на Османците...
  —цитат от коментар 53 на alexandar


  Не познаваш историята, образовай се.

  ... Под всяка собственост на земя към 09.09.1944 и днес също лежи кръв, насилие, убийства...
  —цитат от коментар 53 на alexandar


  А към 09.09.1945 как е? Явно извратеното ти комунистическо съзнание не познава друг начин на придобиване на собственост освен с насилие и грабеж.

  Eddie lives... somewhere in time!
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#51] от "7777":

  Да, точно така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#60] от "tigervi":

  Бих се съгласил ако ми дадеш пример как се придобива земя без насилие.

 63. 63 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "alexandar":

  Много лесно-давам ти едни пари, и земята вече е моя. Така днес тихомълком затриват България...

 64. 64 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#57] от "rammjager":

  Тоа па.
  =======
  Не се стряскай.....това са само факти.....за по разсъдливите.....
  Ако си мислиш ,че тогавашните събития в Бг ,са протичали изцяло по вътрешно политически контекст. .....ще си останеш единствено с наизустените клишета.

  Bukalemun
 65. 65 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#63] от "rammjager":

  И аз това се опитвам да им обясня. Това, че някой дава някога едни честни пари не прави този от който купува чист. Ако се тръгне назад по собствеността се стига до насилието.

 66. 66 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#56] от "tigervi":

  Да, това е така за съжаление. Ето например Швеция и Франция и в двете държави през 20-ти век има огромен спад на хората, които се определят християни и огромен скок на тези които се определят атеисти или агностици. И двете не са били под контрола на комунистическа диктатура, както България например.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 67. 67 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  .... Но това става чак след априлският пленум,...
  —цитат от коментар 58 на Bullet


  1956 година средните добиви са значително по-ниски от тези от 1939-та. Теорията ти нещо не отговаря на фактите.

  ... Били сме на второ място в Европа след Белгия относно кооперациите. ....Разликата е, че преди това сдружаването е доброволно, а след това насилствено. ...
  —цитат от коментар 59 на skomina


  Сам виждаш, кооперирането и "текезесирането" са доста различни процеси. Соц колективизацията, освен че не е доброволна, е процес на одържавяване на земята, без всякаква икономическа логика.

  Eddie lives... somewhere in time!
 68. 68 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#64] от "eti mehter":

  Не се стряскам от фактите, а от демагогията. Демагогия е че мюсюлманите от селата, хранели българите.

 69. 69 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#60] от "tigervi":Бих се съгласил ако ми дадеш пример как се придобива земя без насилие.
  —цитат от коментар 62 на alexandar


  Що за нелепици пишете. Ми вземи прочети една от многото книги писани преди " освобождението от фашизма". Там е описано как и кога българина продава нива. Това е било сетното с което ще се раздели,ако не е принуден от обстоятелствата. Трябвали са пари я за лекуване на болен, я да изучи чадото си, я да се отърве от зандана.

 70. 70 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#19] от "hope":

  "Още от малки в училище ги учат на пълна безотговорност и анархия."

  Защото комунската доминация и диктатура на простолюдието се трансформира в разгул на простолюдието. Нов етап в "развитието" на пролетарщината, умело подхранван от "загубилите" при демокрацията.
  Нещо да кажеш за образованието преди 09.09.44.?

 71. 71 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#68] от "rammjager":

  Явно коментарите ми ....те провокират......:))
  Обвиняваш ме в неща които не съм писал.....

  А иначе. ....не е никаква демагогия. ....
  Българи са ми казвали същото. ...

  Bukalemun
 72. 72 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#69] от "skomina":

  Ти четеш ли какво пиша? Тия ниви как са станали тяхни? Господ им ги е спуснал???

 73. 73 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "eti mehter":

  Е, никога не съм изключвал възможността да съществуват комплексирани и загубени българи! :)

 74. 74 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#71] от "eti mehter":

  Абсолютна демагогия! Хората ти казват-селското население в Бг е било 80%. Според тебе тогава българите са само 20% ?! Ако е така, до сега трябваше да имаме турчин президент, бе апап :)))

 75. 75 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#73] от "rammjager":

  Верно ....забравих....
  Такива като тебе са най умните ....а може би си и красив....
  Както и да е .....
  Разговора ни с теб май приключи. ....а и темата е по интересна....

  Bukalemun
 76. 76 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Весело

  До коментар [#74] от "rammjager":

  Абсолютна демагогия!
  ========
  Ако беше демагогия .....България нямаше да ....''тупне като медицинска топка'' на земята. ....след ''голямата екскурзия''.....

  Bukalemun
 77. 77 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#67] от "tigervi":

  Нормално е да са по- ниски, хората вече са усвоили “националния”спорт, да си краднат от държавното.
  Що се учудваш?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 78. 78 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иво":

  Религията без държавна подкрепа не е значим фактор, пада до нивото на врачките и баячките.

  Eddie lives... somewhere in time!
 79. 79 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#76] от "eti mehter":

  Комшу, мноо добре знаеш, че тупканете, няма нищо общо с екскурзията.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 80. 80 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 717 Неутрално

  ...Нормално е да са по- ниски, хората вече са усвоили “националния”спорт, да си краднат от държавното. ..
  —цитат от коментар 77 на Bullet


  Браво, имаш напредък! Текезесето е неефективна форма на производство и е практически държавна, не кооперативна собственост. Хората не са заинтересовани да работят, а да "краднат" (де-е, жено врачанска). Нужно ли е да обяснявам защо е така?

  Eddie lives... somewhere in time!
 81. 81 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Най-голямото престъпление че тръгваме по стъпките на човеконенавистичен режим копирайки всичко от разгрома на дребната буржоазия и всичко по учено да майцепродавщината.

 82. 82 Профил на rammjager
  rammjager
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#75] от "eti mehter":

  Ааа приключи ли? Типично османски маниер :))

 83. 83 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#12] от "hope":


  ....Социализмът наистина е бил социален и благата са били разпределяни много по-равномерно. Въпросът е, че липсата на частна собственост води до кражби и безотговорност и за това държавата фалира.
  —цитат от коментар 12 на hope


  Социализмът разпределя равномерно само мизерията....не е моя мисъл.

 84. 84 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Най-голямото престъпление е избиването на интелигенцията и репресиите срещу нея след 9 септември 1944 г. Това обездушава страната ни. Материалното може да се възстанови, но духът трудно, виждаме го вече 30 години,

 85. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Гневно

  Освен изброените репресии децата на "кулаците" бяха лишавани от образование, изключвани от училище и им беше забранявано да учат в университет.
  Майка ми си спомня, че като ученици им казали в училище, че трябва родители, баби и дядовци да влязат в ТКЗС, в противен случай ги грозяло изключване.

 86. 86 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#1] от "kasko":

  Те не са кулаци с тези 10 000 дка - те са боляри!

 87. 87 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3135 Гневно

  До коментар [#59] от "skomina":

  Става въпpос за съвсем друг вид коопериране. Хората са се сдружавали да си купят машини, с които да обработват земята и cа ги ползвали по ред. Земята обаче си е била тяхна. Също и добитъкът.

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#4] от "KRAFTWERK":

  70 години по-късно картофи внасяме от Франция!

 89. 89 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Трагичното е че индустриализацията завършва през 1960 с фалит и БНБ за да изплати дълговете по фалита предава на СССР целият си златен резерв. А как е завършила колективизацията ли ... отидете на зеленчуковата борса и се насладате на чушки и зеле от Турция, Гърция и македония, , картофи от Полша и Австрия и то в разгара на лятото, дини от Италия и Гърция.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 90. 90 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Данъците са описани така, "от коч мляко и от пръч вълна" по онова време. Това предизвиква продоволствена криза.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#27] от "spiegel":

  Колектевизацията е прекратена само в Полша след 1956 година. В останалите източноевропейски страни, а също и в азиатските, тя е завършена тъкмо през 1956-1960 година, както и в България.
  Можете да погледате "Линия на разделението" - четвърта серия (първа от втори сезон) как се провежда колективизацията в ГДР през 1960 година.

 92. 92 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#17] от "Хи-хи":

  Я дай да прочетем Буров (линкче, напр.). Щото аз съм чел Буров.
  И кажи, за какви "извращения" говориш, да знам какво да ти отговоря. Например, как за седмица се избиват 30 хиляди цивилни през 1944г.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  До коментар [#28] от "7777":

  Може, но аз това не съм го видяла. Всички имаха огромен страх, да не им намалят поведението. Пушеха някои, но беше рядкост. За алкохол, да не говорим. Сега момичетата се напиват след училище по парковете... и повръщат. За парка Заимов говоря, не за Каспичан!

  Любовта ще спаси света!!!
 94. 94 Профил на fua07571515
  fua07571515
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Сега ТКЗС-то го наричат "холдинг" или "отнемане на лиценза". Има ли компенсация, било то и символична? "Обобществяване" в крайната му форма - одържавяване в полза на чистата и честна "наша" държавица! Да де, ама не е наша или дори ваша. Одържавяване в полза на #Кой? Урааааааааааяа!

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Неутрално

  До коментар [#66] от "Иво":

  Най големият спад е в Чехия - 42%християни според преброяването през 1990, 21% според преброяването през 2000 година, 12% според преброяването през 2010 година.

 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Любопитно

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Не може таварищ с име Ганева или Ганова
  да не е знаела руски ;)
  Май е фамилия особено почитана в Рус.

  Александър Ганов... директор на базирана в Москва
  ж.п. компания "Гранд сървис експрес",
  извършваща дейност в Крым.

  https://www.mediapool.bg/sasht-prieha-nov-paket-sanktsii-sreshtu-rusiya-news302868.html

  До коментар [#30] от "7777":

  И да споделя и един по-весел спомен от комунизма. В трети клас започнахме да учим руски с "товарищ Ганева."

  Товарищ Ганева на никакъв руски не ни научи,
  може и да не го е знаела,
  но всеки час, ама абсолютно всеки, ни разказваше приказка за Ленин.

  Всеки път различна. Сега съжалявам, че не ми е хрумнало тогава да записвам тези разкази. Би се получила книга, която по обем да надхвърля четирите евангелия, аможе би дори и стария и новия завет взети заедно.

 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Весело

  До коментар [#72] от "alexandar":

  През епохата на неолита прадедите им са ги разработили, когато земеделието е дошло от Близкия Изток!

 98. 98 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4681 Неутрално

  До коментар [#78] от "tigervi":

  Бе християнството се е развивало първите три века без държавна подкрепа!
  Или може би твърдите, че религията в Полската Народна Република, която не се ползваше с държавна подкрепа, не беше значим фактор?
  Да не говорим за развитието на евангелските църкви в България! С каква държавна подкрепа се ползват те, за да се удвои броят на последователите им през периода 1934-1992 година, при жестоките преследвания през социализма? И с каква държавна подкрепа се ползват днес, та броят на протестантите да нараства двукратно всяко десетилетие?

 99. 99 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#97] от "Patsis":

  Правилно. След което хиляди(милиони) хора са били заклани за да стигне тази нива точно до теб. Пък и тези първи заселници(обработватели) са били собственици на реколтата а не на земята защото са положили усилия само по създаване на реколтата а не и на земята. Цялата ви(ми) собственост еподгизнала в кръв и насилие.

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4083 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Става въпрос за доброволно коопериране,
  но советизиран музик или колгозница
  едва ли ще те разбере...

  Личи и от Дойчовелевското заглавие:
  "Колективизацията – най-голямото престъпление на комунизма
  в България"

  Само в България ли? Първо в СССР...
  Ако всяко копериране е престъпление... значи по целия свят.

  Насилствената колективизация е престъпление.
  Насилието...

  До коментар [#87] от "pamela":
  До коментар [#59] от "skomina":

  Става въпpос за съвсем друг вид коопериране.
  Хората са се сдружавали да си купят машини, с които да обработват земята и cа ги ползвали по ред.
  Земята обаче си е била тяхна.
  Също и добитъкът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK