Вот, хаос и залози

Вот, хаос и залози

© Цветелина Белутова, КапиталАнализът е от Портала Култура.


Отдавна не съм имал усещането, че политиката в страната може да е така подвластна на "целенасочен произвол". Нещо, което предвещава допълнителен хаос, зад който прозират едни или други интереси. Ситуацията е "хазартна" и доста противоречива. Паралелите със зимата на 2013 г. се натрапват от само себе си, и то не само за мен.


Вот и дъжд
Ако имаше публично обзалагане кое е най-важно (включително за властта) от онова, което предстои да се случи на 29 януари в София, не съм сигурен дали един бурен и проливен дъжд нямаше да изпревари по значимост четвъртия вот на недоверие, внесен от опозицията срещу третото правителство на Бойко Борисов. Вотът мина унило и без никакви изненади въпреки крехкото проправителствено мнозинство, кризата с водата в Перник, отровите в река Марица или установеното неконтролирано внасяне на отпадъци в страната. Обяснението: общ интерес в парламента от съхраняване на статуквото, който консолидира управлението. Странното е, че даже БСП повтаряше от няколко дни как вотът няма да мине.


Дъждът стихна към 10 ч. сутринта, с което заличи надеждите да понапълни язовир "Студена". Но пък това даде възможност обявеният протест на ресторантьорите (очаквано или неочаквано) да се слее с ултрасите на "гражданина Копейкин" от партия "Възраждане", там някъде изникна и неизбежната Мая Манолова. Както се казва, "много от малко", но достатъчно, за да възцари хаос. Споменът за 2013 г. пак подсказва как ситуацията може да ескалира за миг, особено ако са засегнати големи финансови интереси.


Хазарт и политика


Депутатите набързо приключиха с вота на недоверие, за да минат към поправките в закона за хазарта. В същото време спецполицаи нахлуха в сградата на комисията по хазарта, където последваха арести, както нахлуха и в офисите на Васил Божков, срещу когото прокуратурата повдигна седем обвинения и го обяви за издирване. С което събитията твърде ускориха хода си, предвещавайки нови развръзки.


Едновременно с това от парламентарната трибуна Валери Симеонов се зае да обосновава обществения интерес в казуса с хазарта - как с поправките се ограничава пристрастеността към залагане и печалбите се пренасочват към държавния бюджет.


Тук практиките и примерите наистина са най-различни. Още от Средновековието са правени опити да се изкорени хазартът, тъй като е "игра на дявола". Нали той разрушава социалния ред и тласка поведението на човека към норма, различна от естествената, подменя човешката солидарност с желанието да се обогатиш от ближния. И това е така. Без значение дали говорим за игралните зали (с наличните там видове хазарт) или за лотариите с талончета, които левче по левче изсмукват парите на лековерните. Най-радикалният опит за отказ от хазарта, за който съм чувал някога, е описан в един нотариален документ от Удине, датиран от 7 март 1299 г. В него е упоменат някой си Джакомо Морасио, който се задължава да не играе хазарт нито за пари, нито за вино в продължение на пет години, като при нарушаване на тази забрана доброволно приема да му бъде отрязана едната ръка и да му бъде извадено едното око. Мярката е наистина радикална, неприлагана по-сетне. Ала така или иначе днес хазартът е обект на строг контрол във всички европейските държави.


Онова, което буди подозрения в нашия случай, е следното. Да не би да се окаже, че "залогът" е не само в "отстояването на обществения интерес" - в ареста на подкупни чиновници, ощетили бюджета с 250 млн. лв., или в наказването на подкупилия ги, който и да е той - а в подмяната на един играч с друг, който да се възползва от така предоставения му монопол? Досега в телевизионните си интервюта Валери Симеонов настояваше, че монополът над лотариите трябва да е единствено и само държавен. Ала ненадейно от парламентарната трибуна той направи многозначителна пауза, давайки пример с Австрия, където лотариите също са държавен монопол, но се използват услугите на частен оператор. Не е трудно да отгатнем, познавайки родната ситуация, "кой" ще е този оператор. Отгатнете, както се казва, от един път. Ако е така, "политическият залог" в хазарта лъсва по особено неприятен начин. И дава обяснение защо не се въвежда по-строг контрол над игралните зали, където пристрастяването към хазарта е най-голямо.


А кой ръководи страната?


По конституция отговорът би трябвало да е ясен - Бойко Борисов, избран от парламента да упражнява изпълнителната власт като министър-председател на България. От дни насам обаче главният прокурор Иван Гешев започна да иззема - стъпка по стъпка - инициативата в упражняването на реалната власт в страната. Прокуратурата е тази, която на практика решава оцеляването или падането на кабинета, която задава решения и във външната политика, която държи ключа към всички кризи, разтърсващи страната. И отново главният прокурор - с насрещен ход към Конституционния съд и безпрецедентно огласяване на СРС-та - "неутрализира" президента Румен Радев в деня на неговия отчет за тригодишния му мандат. Стигна се и до безпрецедентно комюнике на прокуратурата, в която тя заявява, че нямало да поддържа "никакви контакти" с президентската институция, сякаш е дипломатическа служба.


И тук интерпретациите също се разделят. От оповестените от прокуратурата СРС-та става ясно, че водят към разследване по отдавна подаден сигнал от Николай Ненчев, който още като коалиционен партньор и министър на отбраната във второто правителство на Бойко Борисов обвини Румен Радев в "конфликт на интереси" около назначението на бъдещата му съпруга във ВВС, както и в лобиране за закупуването на "Грипен". Но това е отделна тема.


А в случая става дума за нещо различно. За целия този публичен цирк с разпращането от прокуратурата до медиите на въпросните "президентски СРС-та" (въпреки наличието на чл. 103, алинея 4 на конституцията, който постановява, че срещу президента не може да се повдига наказателно преследване). И въпреки съдебно решение от миналата година тъкмо по казус за оповестяване на СРС-та от Цветан Цветанов от парламентарната трибуна през 2010 г.


Проблемът на разядената от корупция държава освен всичко друго е и в податливостта на институциите. В това, че в даден момент един човек може да постави под контрол всички власти. "Залог", който наистина е сериозен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Вот, хаос и залози

  Скъпи Тони за каквото ти плащат за това пишеш.......

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  "Целенасочен произвол" е нов термин за мен. Аз си знам "революционна целесъобразност".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  Офф, още един възмутен, че се вадят кирливите ризи на непогрешимия Льотчик.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  Всяко куче малко или много прилича на стопанина си.

  Мутрите обичат да отглеждат бойни кучета - ротвайлери, питбули и др.под.

  Проблемът е, че в първичната си свирепост се случва кучето да разкъса онзи, който си мисли, че го води на каишка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  " Ситуацията е "хазартна" и доста противоречива."

  - Изяснява се:

  "На въпрос дали неговото ведомоство е имало прездстава какви данъци е плащал Васил Божков и дали е имало данъчни престъпления, Горанов отговори: „Ако трябва да сме формалисти, нека да разделим въпроса на две, тъй като хазартните оператори под надзора на комисията заплащат такси по Закона за хазарта. Те се администрират от комисията по хазарта. Вероятно хазартните оператори на основание на другите данъчни закони заплащат осигурителни вноски и корпоративен данък за другите дейности. За организирането на хазартни игри, както е посочено в чл. 30, ал. 3 на действащия Закон за хазарта, се събират такси, които се администрират от Комисията по хазарта като надзорен орган по прилагането и организирането на хазарта вв България“.

  Попитан дали могат да се събират такси със задна дата, министър Горанов заяви, че АДФИ е констатирала огромен по размер дължими невнесени такси. „Оттук напред е много вероятно да се издаде от същата комисия акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне едно изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми“.

  В отговор на питане дали има информация за данъчни престъпления, Горанов обясни, че това се разследва. „В момента текат и данъчни ревизии на тези дружества. За данъчни ревизии преди те да са приключили, няма как да имам информация и не мога да ви я дам“, допълни още министърът. Той посочи, че АДФИ е установила грешки в прилагането на закона от страна на Комисията по хазарта, довели до стотици милиони невнесени такси за организиране на хазартни игри."
  http://www.focus-news.net/news/2020/01/30/2742814/ministar-vladislav-goranov-mnogo-veroyatno-da-tragne-proizvodstvo-za-dalzhimite-no-nevneseni-sumi-ot-hazartnite-operatori.html

 6. 6 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Вот, хаос и залозиСкъпи Тони за каквото ти плащат за това пишеш.......
  —цитат от коментар 1 на NIKE


  Бих казал, че е твърде умерен...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Всяко куче малко или много прилича на стопанина си.Мутрите обичат да отглеждат бойни кучета - ротвайлери, питбули и др.под.Проблемът е, че в първичната си свирепост се случва кучето да разкъса онзи, който си мисли, че го води на каишка.
  —цитат от коментар 4 на Norman Granz


  чудесно, колега, сега цитирайте немския пастор, христо смирненски и махатма ганди и можете да си позволите поне за днес да не пипате тая тъй лъзгава тема

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  Точно това мисля и аз – Гешев няма собствена воля, а е ротвайлер на Бойко. Бойко се опитва да управлява България, както управляваше Ценко Чоков село Галиче или както братя Галеви – Дупница. За послушните поданици е грижовен, за неслушащите – наказания. Всичко е под негов контрол: бизнес, партии, репресивни органи. В бизнеса фаворитите му се менят с годините и се случва някои да бъдат ударени за сметка на други. В политиката Бойко иска всички да приобщи и всички да командва – от коалиционни партньори до опозиция. Всички живи бивши президенти успя да ги прикотка по един или друг начин: Петър Стоянов, Гоце и отново Плевнелиев, към когото беше оттеглил доверието си, защото се правеше (според Бойко) на ястреб спрямо Путин и кремълската политика (затова и не го предложи за втори мандат). Но сега отново Плевнелиев е трубадур на Бойко. Само Радев не пее по свирката Бойкова и затова е цялата Гешева акция срещу него.

 10. 10 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":Точно това мисля и аз – Гешев няма собствена воля, а е ротвайлер на Бойко. Бойко се опитва да управлява България, както управляваше Ценко Чоков село Галиче или както братя Галеви – Дупница. За послушните поданици е грижовен, за неслушащите – наказания. Всичко е под негов контрол: бизнес, партии, репресивни органи. В бизнеса фаворитите му се менят с годините и се случва някои да бъдат ударени за сметка на други. В политиката Бойко иска всички да приобщи и всички да командва – от коалиционни партньори до опозиция. Всички живи бивши президенти успя да ги прикотка по един или друг начин: Петър Стоянов, Гоце и отново Плевнелиев, към когото беше оттеглил доверието си, защото се правеше (според Бойко) на ястреб спрямо Путин и кремълската политика (затова и не го предложи за втори мандат). Но сега отново Плевнелиев е трубадур на Бойко. Само Радев не пее по свирката Бойкова и затова е цялата Гешева акция срещу него.
  —цитат от коментар 9 на Fiji


  клек!

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 11. 11 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Цяла кохорта юристи/на по 30 г./, културтрегери, политилози ала Дойче велле, ааа Миндя и той се изказа тия дни, са ангажираха да дадат по едно рамо и на Радев, и на Божков. Някой обаче крещящо липсва...
  А ве, къде се покри главния лаборант на Републиката??

  "че водят към разследване по отдавна подаден сигнал от Николай Ненчев, който още като коалиционен партньор и министър на отбраната във второто правителство на Бойко Борисов обвини Румен Радев в "конфликт на интереси" около назначението на бъдещата му съпруга във ВВС, както и в лобиране за закупуването на "Грипен". Но това е отделна тема."

  Г-н Николов, точо това е темата. Лобирането за Грипен изяде главата на не един висш държавник в Европа и извън нея. Радев не само лобираше за тази сделка, той се пробва по време на служебното правителство да легализира сделката. Да, ама -не. Не му се отвори парашута.
  Да не говорим за все още неизясненото финансиране на президентската му кампания. Цели 400 лева, дарени от десеткихиляди български пенсионери със социални пенсии. Те не знаеха, че са дарили. Васил Иванов го доказа в репортажа си. Но и това ще излезе на светло.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  "От дни насам обаче главният прокурор Иван Гешев започна да иззема - стъпка по стъпка - инициативата в упражняването на реалната власт в страната.

  Прокуратурата е тази, която на практика решава оцеляването или падането на кабинета, която задава решения и във външната политика, която държи ключа към всички кризи, разтърсващи страната. И отново главният прокурор - с насрещен ход към Конституционния съд и безпрецедентно огласяване на СРС-та - "неутрализира" президента Румен Радев в деня на неговия отчет за тригодишния му мандат. Стигна се и до безпрецедентно комюнике на прокуратурата, в която тя заявява, че нямало да поддържа "никакви контакти" с президентската институция, сякаш е дипломатическа служба.

  --------------------------------

  Трябва да се промени Конституцията и Главния прокурор да се избира пряко.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  Горкият Тони, бедният Николов, очевадно не може да стопли за какво, аджеба, иде реч! Или, което не говори хич добре за него - не иска! Ясно ли му е, че това са само съвсем малка част от записите и че тепърва, според реакциите, подскоците и припълзяванията на засегнатите ще излизат и нови? Па се пише и юридически подкован, та чак ни цитира чл. 103, алинея 4 на Конституцията, който постановява, че „срещу президента не може да се повдига наказателно преследване“. Ами именно затова бре, Тони, се иска тълкуване от Конституционния съд! Или ти това не си го чул, ни видял, ни разбрал? Не виждаш ли, че е започната необратима промяна в обществения, политическия и икономическия живот или не искаш да видиш? М?

  Я кажи сега, когато на въпроса „Какво очаквате от президента Радев?“, ти сподели: „Същата праволинейна реакция спрямо действията на Борисов, от която последният само печели. Едва ли президентът Радев ще проумее и през тази година, че има гражданско общество и отвъд БСП“. Не помниш какво си писал ли? Ами ето - https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/01/07/4008648_2020_g_-_gerb_shte_tursi_vse_po-trudno_sebe_si/ - от 6-ти януари т. г. Та промълви сега, в тази връзка, дали „президентът Радев ще проумее и през тази година, че има гражданско общество и отвъд БСП“? Чакаме, макар че те всичките ти писания са едно и също невнятно словослагане! Или ще се присъединиш към сюрията оплаквачки? Я ни кажи, като си толкова отворен, къде, кога, защо и кой от неговия протоколен ранг ще покани въпросния господин - дето се ползва от чл. 103, ал. 4 – в чужбина? И кой изобщо ще разговаря с него? Нещо да не ти е ясно?

 14. 14 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  Аз мислех, че Льотчика е уредил любовницата си на 2 държавни длъжности и използва влиянието си за замазване на случая (както направи с инвалида, блъснал вероломно мерцедеса на баща му).
  А той бил всъщност борец срещу диктатурата на Боко Тиквата!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 15. 15 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  Псевдодесният снобариат се е изправил като гора от стомана в защита на Льотчика.
  Но иначе отричат да са гласували за него. Виновен бил Боко, че издигнал неподходяща кандидатура.
  вЕрвам им!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 16. 16 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 479 Весело

  Някой обаче крещящо липсва...А ве, къде се покри главния лаборант на Републиката??
  —цитат от коментар 11 на Vivian Apostolov


  На мен пък ми липсва мението на "моят президент". Къде ли се е снишил главният синоптик на републиката? Иначе се скъсва да критикува Радев за щяло и нещяло, сега е толкова удобен момент да се провикне за оставка (както го направи неговият ренобуден, умно-красив службен министър,и спец по конституция в свободното си време), а сега ....Сигур е на ски някъде из Алпите или Колорадо.

  over the under
 17. 17 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "Целенасочен произвол" - наистина ставащото прилича на това. Много ми се иска да греша, защото не познавам детайлите на ситуацията. Не отиваме към добро.

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  До коментар [#11] от "Vivian Apostolov":

  Ти май падаш от Марс... или от ПИК. Радев не би могъл да одобри сделката, щото това бе оставено на следващото правителство, камо ли да я легализира, тоест ратифицира, което пък може да направи само парламента. Правителството на Радев единствено прие доклада на междуведомствената комисия за класиране на офертите, тоест прие препоръката на създадената преди това от ГЕРБ комисия, в срока определен от ГЕРБ. Това какво е казал Цветанов, Борисов или Недялко Недялков може да ви устройва идеално, но няма връзка с реалността.

 19. 19 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5121 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Румингер":

  Тези неща ще ги прецени Гешев.
  Скоро.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  А дали е ротвайлер на Борисов или и Борисов е ротвайлер на няКОЙ друг?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  "Факт е обаче, че е започнала война заради дялове в компанията Efbet. Тя е стартирала зад кулисите, но вече се прехвърля и на територията и на някои медии. Това коментираха пред Фрог нюз запознати с този деликатен, но и взривоопасен бизнес, в който се наливат и печелят милиони. Едни срещу други са се изправили Стефан Найденов и синовете му Боян и Цветомир Найденови, които притежават голям процент от Efbet, а от другата страна е Васил Божков, който също държи немалко акции. Така поне изглеждат нещата отстрани. Предполага се обаче, че нещата са много по-дълбоки и сериозна роля, макар и скрита, играе депутатът от ДПС Делян Пеевски. Именно той бил в основата на раздора, заради претенции да се настани в този сектор на бизнеса.
  Първоначално имал намерение да навлезе със своя компания, но после преценил, че ще е по-лесно да придобие/превземе частта на някой от досегашните играчи. Харесал си този на Божков, - твърдят слухове.
  Появиха се публикации (най-много и подробни в сайта „Афера“), които разкриват агентурното минало на Стефан Найденов като сътрудник на 06-то управление на Държавна сигурност. Името му и това на синовете му се свързват и с криминални деяния, които, според публикациите, били прикривани дълго време. И понеже подобни неща могат да прикривани само от прокуратурата, Министерство на финансите, МВР и службите, излиза, че във войната са замесени и цели институции. В ход са обаче разследвания и в чужбина, което прави скандала международен.
  Съобщава се също за неотдавнашни проверки и влизания в офиси на Efbet от служители на МВР и държавното обвинение. Прокуратурата обаче не дава никакви подробности, както обича да прави при други свои акции, превърнати едва ли не в рекламни видеа.
  В същото време медии публикуват текстове, как компанията за спортни залози efbet била основана заради любовта към спорта през 2006 година от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов. Разказва се също, че бащата всъщност бил основател на една друга, добре позната на публиката, компания – Еврофутбол. Което пък други отричат. И т.н. – все хубави неща, явно за да бъде лъснат имиджа на семейното трио, което зарежда с реклами много медии.
  Източниците ни обаче смятат, че зад фасадата на тази свада – засега видима отчасти единствено през медиите - се вихри истинска война за преразпределяне, опити за присвояване на дялове и пр. за десетки и дори стотици милиони. В дъното на интригата, както вече споменахме, стоял Делян Пеевски, който отдавна имал апетити да придобие дял от печелившия бизнес. Като негов съюзник в ситуацията се споменава собственикът на Нова тв и ФК „Лудогорец“ Кирил Домусчиев. Освен Найденови, разбира се. Което означава, че в отбора е и финансовият министър "Владислав Горанов, считан за добър приятел на Пеевски и Домусчиев.

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#21] от "Роси":

  Ццццц, тъкмо си помислих, че Гешев сериозно е подхванал олигарсите, а ти окончателно уби всичко детско в мен...
  😁😁😁😁😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 722 Неутрално

  ..."политическият залог" в хазарта лъсва по особено неприятен начин.''

  И какво от това? Да не би природонаселението да се е възмутило? Да се е отвратило? Да е решило да санкционира виновните за перманентния кризисен режим в който живее? Да се е вразумило до степен отхвърляща ''стабилността'' на статуквото предлагано от комуноидо-герпъвото управление? Не! Няма признаци на подобни умствени упражнения. Напротив, радва се на юнаците борещи змей - хазартянин. Щото знаят, че скоро триенето ще започне отново.

 24. 24 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2393 Любопитно

  " Целенасочен произвол "......любопитно , от кого ( или КОИ, или КОЙ.....) е целево насочен и най-вероятно може да кажат като тандем Г-дата Гешев и Цацаров ! Нека не се забравя , че бяха персонално поканени на " гости "при поредния нов г0олям брат и се върнаха кипящи от енергия при първо впечатление , новите им постове бяха дадени без апелация и както каза г-н Гешев тепърва ще има какво да гледаме ?! И какво......започна битката за " наследството на ПРЕХОДА ! Сега , чия е благословията и кои ще са падналите в новото партизанско движение е въпрос не особено сложен.....После ще бъде наистина интересно като си застягат куфарите !

 25. 25 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 711 Неутрално

  комунизмът се завръща, а един гешев е идолът на този гешев

  http://pametbg.com/index.php/bg/prestuplenia/ubiistva-bez-sud/309-9-1944

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 26. 26 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Псевдодесният снобариат се е изправил като гора от стомана в защита на Льотчика.Но иначе отричат да са гласували за него. Виновен бил Боко, че издигнал неподходяща кандидатура.вЕрвам им!
  —цитат от коментар 15 на Alarmstufe: Rot


  Една от трагедиите на нашата родина е, че умни хора зорлем се правят на прости. Ами, не си ли задавате въпроса "Защо Боко сложи тази кандидатура за президент?" Не осъзнахне ли, че руският натиск върху него е толкова силен, а той толкова податлив и склонен на подаване, че загуби спечелени избори. Вместо сега Плевнелиев да кара втори мандат и да му е мирно и тихо на главата, любимият ви вожд сам се натресе. Същото се случи и с Мая Манолова... И не се залъгвайте с тези мантри - никой от софийската десница не е гласувал за тях. Избрахте и почти избрахте си ги вие, дето се въртите като кода на Бочкарьов.

  CONTADOR GRATUITO!
 27. 27 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Авторът намеква как прокуратурата и управляващите /в лицето на Валери Симеонов/ искат да вземат бизнеса на Божков и да го дадат на Делян Пеевски. Същото се намеква и в дискусията. В това няма логика. Първо, Валери Симеонов пред Цветанка Ризова изрече нещо, което не си позволяват журналисти, политици и политолози. А именно - Делян Пеевски е спонсорът на ДПС. Цветанка Ризова зяпна от изненада. Приемаше се, че Доган е шефът, а депутатът от ДПС Пеевски - изпълнителят. Какво означава това? Симеонов направо изтърбуши ДПС, оголвайки връзките и зависимостите им. И подложи Пеевски, разбира се. Защото веднага идва въпросът. Откъде Делян Пеевски ще има пари да издържа третата по влияние партия. Големи пари. Второ, каза, че именно ДПС е в основата на закона, пробутващ частната лотария така, че да я привелигирова. Йордан Цонев се обади веднага да каже, че вярно, той внесъл законопроекта, но после имало поправки и т.н. Но пък го контрира Георги Кадиев, финансов министър по това време /правителството на Орешарски/. Който си припомни как Орешарски получил нареждане от ДПС /т.е. от Делян Пеевски/ да пробута съответните поправки.Георги Кадиев отишълв НС при Йордан Цонев, несъгласен с това, казвайки му, че е в разкрачено положение. А Йордан Цоннев му казал - ние за това сме тук, да ви съберем краката. И така - всичко това, което е в полза на Божков, както се оказва, е дирижирано именно от ДПС, всъщност от Делян Пеевски. Божков е техният човек, несъмнено. Няма логика да му взимат бизнеса. И трето - някак е неудобно да се пробутват внушения, които са нормални за Божков, но не са естествени за сериозните наблюдатели. След като лотарията наистина се одържавява със съответните гаранции. А е възможно и да замине въобще.

 28. 28 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Дискусията може да приключи след казаното от Осман Октай, което се публикува точно в този брой на "Дневник". А именно - преди време Божков е прехвърлил всички свои строителни фирми на... Делян Пеевски. Без никакви проблеми. Сега можеше да прехвърли и хазарта по същия начин.Дали Гешев и Валери Симеонов не изпревариха събитията, за да предотвратят поемането от руснаците на въпросния бизнес /чрез Делян Пеевски/.

 29. 29 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Днес по една телевизия Цветомир Найденов каза че е давал 12 часа интервю пред Дневник за Черепа но то не е излезнало. Значи ли това че Черепа и Прокопи имат общ бизнес? Моля ако някой знае да ни информира!

 30. 30 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  В България повечето (да не кажем всички) правни специалисти са на мнение, че относно слушането на Президента ГЕШЕВ е ОПГ ....., а всеизвестно е, че всеко ОПГ си има ТАРТОР....., а в България знаем, че ТАРТОР може да бъде само един човек и той е майка и баща на всичко положително, а за всичко отрицателно са виновни бившите.....името на тоя ТАРТОР може да не се пише, но се знае от всеки българин, а даже и международно се знае!!!!
  На българите честито ОПГ и ТАРТОР!!

 31. 31 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fiji":

  В България повечето (да не кажем всички) правни специалисти са на мнение, че относно слушането на Президента ГЕШЕВ е ОПГ ....., а всеизвестно е, че всеко ОПГ си има ТАРТОР....., а в България знаем, че ТАРТОР може да бъде само един човек и той е майка и баща на всичко положително, а за всичко отрицателно са виновни бившите.....името на тоя ТАРТОР може да не се пише, но се знае от всеки българин, а даже и международно се знае!!!!
  На българите честито ОПГ и ТАРТОР!!

 32. 32 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 472 Неутрално
 33. 33 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 472 Неутрално
 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1529 Любопитно

  До коментар [#26] от "г-н Думанов":

  О-о-о-о-о, гус‘ин @г-н Думанов, каква приятна изненада! Бяхме се затъжили за несръчните инсинуацийки, които, както и всеки друг евтин манипулатор от лилявото тролейбусче се опитвате да ни сервирате тук! Значи „И не се залъгвайте с тези мантри - никой от софийската десница не е гласувал за тях“, така ли? Ама нали знаете какво пише на Руския паметник? „Не нам, не нам…“! Та, по този случай вижте какво пише Теодора Димова - https://kultura.bg/web/границата/ - „Демократична България ни призова да гласуваме за Манолова. Тази ужким „десница”, лелеяна, отглеждана като къснородено библейско дете, от което ще се роди чудото, тази десница, но която сме склонни всичко да прощаваме, и порноскандалите, и миекането, и мнимата „компетентност”, и тапетите и да ги складираме в графата „компромати, яд ги е”, ни призовава да гласуваме за Манолова“. Нещо да смутолевите? Вие затова ли я отлюспихте Теди? И защо оплюхте Ицо Хазарта? А да припомням ли какво каза Огнян Минчев за „гласувалите за черносотника фашизоид Копейкин“ във Варна? Питайте нещо!

 35. 35 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Питайте нещо!
  —цитат от коментар 34 на Santos


  Аз въпросът съм го задал... Отговорете вие нещо. И престанете да виете, кой за кого бил гласувал - за разлика от вас, хората, които са симпатизанти на ДБ имат глави на раменете си и могат да гласуват за който си искат или да отидат за гъби.

  CONTADOR GRATUITO!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK