Кой превърна лотарийния бизнес на Васил Божков във "фрапантен"

Прокуратурата повдигна седем задочни обвинения на Божков след зрелищни претърсвания в офисите на хазартните фирми

© Юлия Лазарова

Прокуратурата повдигна седем задочни обвинения на Божков след зрелищни претърсвания в офисите на хазартните фирмиТекстът е препечатан от "Свободна Европа". Полина Паунова е политически журналист, автор на седмичния подкаст "Превод в ефир" и рубриката "Говори Полина".


В рамките на две седмици парламентът, правителството, част от контролните органи в държавата, както и прокуратурата предприеха редица координирани действия срещу бизнеса на хазартния бос Васил Божков. Само за няколко дни парламентът прие на първо четене законопроект за държавен монопол на лото игрите и отнемане на частните лицензи за тях.


В същото време Агенцията за държавна финансова инспекция откри, че хазартните фирми на Божков са избегнали плащането на такси за 210 млн. лв. Което даде повод на премиера Бойко Борисов да се закани, че ако числата се докажат, лицензът на Националната лотария така или иначе ще бъде отнет, дори без монополизиране на държавното тото. Дни по-късно прокуратурата повдигна седем задочни обвинения на Божков, който се оказа извън страната. Това се случи след зрелищни претърсвания в офисите на хазартните фирми.
В единственото си засега изявление по случая главният прокурор спомена, че бизнесменът е избегнал плащането на данъци за над 559 млн. лева, но не конкретизира за какъв период от време говори.


Как един бизнес става "фрапантен"


Самият Божков в интервю за "Свободна Европа" даде да се разбере, че смята хазартния си бизнес за доста съществен, тъй като според него останалите му бизнес начинания не са така "фрапантни".


Ако се обърнем към числата, бизнесът с игри на щастието е такъв. Според данни, цитирани от "Капитал", само за 2018 година приходите от "Националната лотария" са 248.6 млн лева, като чистата печалба надхвърля 95 млн. лв. А "Евробет", в която Божков си партнира с гръцката Intralot и под чиято шапка са числовите игри и "Лотария България", има приходи 118.1 млн. лева. От тях печалбата е 10 млн.


Как обаче бизнесът на Божков стана толкова фрапантен? И дали същите държавни институции, които сега, изглежда, са му обявили война, не са го подкрепяли негласно?


Ключът се крие в Закона за хазарта. А сагата започва в далечната 2013 г., по времето на кабинета "Орешарски". Тогава ДПС предлага еднакъв режим на облагане на офлайн и онлайн хазартните игри. До този момент онлайн залаганията не са обложени. Смята се, че въвеждането на таксите е в интерес на Божков, който тогава не е навлязъл активно в онлайн хазарта.


Обратът "Кадиев и ГЕРБ" и вратичката в закона


По време на второто четене на закона обаче той претърпява драматичен обрат. Депутатът от левицата Георги Кадиев и колегите му от ГЕРБ Вежди Рашидов и Менда Стоянова внасят предложение за различно облагане на онлайн и офлайн хазарта. Поправките са приети с подкрепата на ГЕРБ, а БСП и ДПС се въздържат. Стенограмата на парламента сочи, че след приемането им парламентарната група на ГЕРБ аплодира успеха си, а от залата се чуват възгласи "Браво". Именно в тях е описан начинът на облагане на офлайн залаганията, който в момента се ползва от бизнеса на Божков като вратичка в закона.


Според текстовете лотариите се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче е посочено, че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Втората част на текста дава основание на "Национална лотария" и "Лотария България" сега да твърдят, че законът им позволява да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор.


Недоглеждане


В предложението на Кадиев, подкрепено от ГЕРБ, се записват и конкретните хазартни игри, които подлежат на подобно облагане. В изброяването обаче не фигурира "моментна лотария". Промените, приети в края на декември 2013 година, влизат в сила от януари следващата година. Така през цялата 2014 г. моментните лотарии на Божков не плащат нищо.


Преди дни пред бТВ бившият депутат обясни, че недоглеждането в закона не било нарочно и пропускът, по думите му, не е лобистки. Той каза още, че щетата за бюджета тогава е била малка, защото игрите на щастието тепърва прохождали. Кадиев изчисли, че загубите за бюджета са били не повече от 500 000 лв.


Според медийни публикации обаче "недоглеждането" в закона е довело до щета за бюджета от над 30 милиона лева. Прогнозната сметка за загубите към онзи момент е правена върху 15% от направените залози на всяка игра, а не върху 20 на сто от таксите и комисионите, както се оказа, че е плащал бизнесът на Божков.
Недоглеждане 2.0


Междувременно правителството се сменя и на власт е вторият кабинет "Борисов". През декември 2014 година липсващото уточнение в закона е забелязано. По предложение на Менда Стоянова (ГЕРБ) се правят нови поправки и в текста, определящ кой подлежи на облагане, Народното събрание записва и "моментните лотарии".


Парламентът обаче не променя нищо друго. Така се запазва възможността, дадена по времето на Орешарски, но с гласовете на ГЕРБ, "операторите" на хазартни игри "да си избират" какви такси да плащат.


Бонус


Като бонус към едногодишната данъчна ваканция за моментните лотарии и неясния текст, който два кабинета не смятат за нужно да изяснят (а именно той дава възможност на "Националната лотария" да си избира да плаща по-нисък налог), може да се добави и още един бонус. А именно, че за процъфтяването на бизнеса на двете частни лотарийни компании е помогнало и първото правителство на Бойко Борисов, което разреши този тип хазарт да се продава навсякъде. Впоследствие бяха правени опити това да се ограничи, но те бяха безуспешни.


Ето така един бизнес става "фрапантен".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6771 Неутрално

  Е КОЙ де и ние искаме да знаем.

 2. 2 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1567 Весело

  Това е гнусна клевета с/у Бойко Борисов и Влади Горанов!
  Клатите стабилността. Засрамете се!

 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  А къде са тези 500млн.лв? На Ива Софиянска 1 млн.лв за рокли и бански, ами другите?

 4. 4 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3046 Неутрално


  « Дни по-късно прокуратурата повдига седем задочни обвинения на Божков, който се оказа в чужбина . «


  Как така става, че Божков, Василев, Галеви и т. н. престъпници се оказват в чужбина и ЕДВА ТОГАВА им се повдига обвинение ?
  Др. Гешев да знае нещо по въпроса ... ?
  Др. Цацаров да знае нещо по въпроса ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Размириса се здраво....
  Копането слиза "надолу"...
  Изходът през институциите и съда е все по-малко вероятен...
  Значи ще за съжаление е през "криминалната хроника"....!!!!

 6. 6 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Вече никой не говори за некадърниците и кариеристите в правителството
  и че оставиха 100 000 души без вода.
  Вече се пише само са за бизнеса на Олигарха.
  Борисов постигна целта си и отклони вниманието ви.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1918 Любопитно

  Моля колеги да ми разяснят – законно ли е плащано по ниска такса и плащана ли е изобщо?

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2487 Весело

  "парламентарната група на ГЕРБ аплодира успеха си, а от залата се чуват възгласи "Браво" - не са догледали от толкова РАДОСТ, която сега е в действие. Емоционални хора са БГ депутатите, празнуването ще продължава, какво са нЕкакви си 6-7 години в екстаз, хранилката е повече от стабилна.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на alien04
  alien04
  Рейтинг: 278 Неутрално

  То народът си го е казал - "Не е луд този, който яде баницата, а тоя дето му я дава"! Въпросът е дали тези, които са отворили въпросната вратичка в закона, ще си понесат последствията за това или ще го отнесе само този, който я е използвал. А отговорът разбира се е ясен - малко прокурорско шоу и всичко се замазва!

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  До коментар [#6] от "vxx57592865":

  Стига с тая тъпа мантра (без извинение) "отклоняване на вниманието"!

 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5706 Неутрално

  До коментар [#1] от "Peni Nikol":

  "сагата започва в далечната 2013 г., по времето на кабинета "Орешарски"

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 284 Неутрално

  "Търговците винаги са пребивавали в храма, те никога не са го напускали..." С други думи казано: докато има балъци, ще има и тарикати, или пък обратно казано...пак е къщото, но така е не само в тази страна, а и навсякъде другаде по света. И това българетата го знаят много добре, нищо че се правят на "улави", сигурно така им изнася в определени случаи, и т.н. Важен е баланса. Хайде Полинке, припкай с новата си придобивка.

 13. 13 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 724 Весело

  И какво излиза, депутатите гласували грешен закон - Винвен е Божков...

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5352 Неутрално

  Вярвам че Божков е "ощипал" държавата колкото му позволява самата държава, това го правят всички бизнесмени. Но безцеремонното разправяне на държавната машина с него и бизнеса му в правова държава трудно ще се случи

 15. 15 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 889 Неутрално

  БРАВО, Менда!
  БРАВО за лобисткия закон!
  БРАВО за комфорта на Лафка в Пловдив, осигурен с подкрепата на Мамин Ваньо.

  Г-н Гешев, Менда е РАДОСТ.

 16. 16 Профил на tda14634178
  tda14634178
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И какво излиза, депутатите гласували грешен закон - Винвен е Божков...
  —цитат от коментар 13 на kpenkov


  Това го каза само Валери Симеонов, когато се опита да обвини Й.Цонев и ДПС. След изнесените факти от Й.Цонев, Валерката се скри и сигурно още проверява кой и как е гласувал.
  До коментар [#13] от "kpenkov":

 17. 17 Профил на tda14634178
  tda14634178
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След изнесените факти от Й.Цонев, Валерката се скри и сигурно още проверява кой и как е гласувал.
  —цитат от коментар 16 на tda14634178


  Не ми се вярва Валери Симеонов да има кураж и да признае, че депутатите от сестринската на ДСБ в ЕНП партия, са гласували „грешен закон“

 18. 18 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  Иначе вчера се хвърли прах в очите на населението, показвайки как се арестуват "престъпниците" от комисията по хазарта - личния състав (жената която плачеше), деловодителката, домакина и експерти, които нямат никакво отношение по това как се определят и как са събирани таксите.
  Божков между другото днес го каза - не гледайте ДКХ, гледайте по-нависоко.

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  "парламентарната група на ГЕРБ аплодира успеха си, а от залата се чуват възгласи "Браво" - не са догледали от толкова РАДОСТ, която сега е в действие.
  —цитат от коментар 8 на 3аНиЗа


  Точно както вчера аплодираха вота на недоверие и треперещият от РАДОСТ глас на Давидкова, че засега им се разминава за бедствието с водата в Перник, отровените реки, канцерогения въздух който дишаме, внасянето и горенето на боклука на кого ли не ....

 20. 20 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 666 Разстроено

  Ако авторката е наясно кой "фрапантизирал" нещо - да каже. А ако не й стиска - да спре безсмислените каканижения и празни дърдорения, които са неадекватни и пост фактум.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това показва, че между кабинета Орешарски и кабинетите Борисов няма никаква разлика.

 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2700 Весело

  До коментар [#15] от "mara71":

  Не разстройвай Гешев, че той много страда заради криминалния преход.

 23. 23 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Изпитвам сьмнения че свободната европа са я нагазили руски вируси

 24. 24 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Моля колеги да ми разяснят – законно ли е плащано по ниска такса и плащана ли е изобщо?
  —цитат от коментар 7 на stedim

  излиза че тариката Божков се е уредил - плащал си е по ниска такса и то законно!! и то НЕ БОЖКОВ, КОЙТО Е бил САМО АКЦИОНЕР А ОТ ДРУЖЕСТВОТО.
  затова, знаейки че не могат да го осъдят, а шиши му иска бизнеса - по гешефски го плашат - обиски, взимания.... сигурно Гешев и и пранги като на иванчева му е готвил, ама тариката си знае и избега !

 25. 25 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Моля колеги да ми разяснят – законно ли е плащано по ниска такса и плащана ли е изобщо?
  —цитат от коментар 7 на stedim


  Да, законно е, защото в закона са формулирани два начина за изчисляване на таксите и просто в случая е избран начина по който се плащат по-малко такси.

 26. 26 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Без подкрепата на властта, Божков щеше да бъде един неуспял бизнесмен. А без парите от куфарчетата, щеше да бъде каруцар нейде в някое забутано село. Но на такива като него им осигуриха всички екстри за успешен бизнес без конкуренция. Важното е да се отчита пред госпподарите си. Явно вече това не е достатъчно и им трябва някой, който да опере пешкиря. Ако е така, то са подбрали правилния човек.

 27. 27 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  На тиквокомунистите просто им потекоха лигите ,като видяха побъркания народ как трескаво търка билетчета и си дава всичките пари ,защото не вижда перспектива С ОБРАЗОВАНИЕ И РАБОТА ДА ИЗКАРА ПАРИ НИКОГА. И решиха да си присвоят и тази лудиост и възможност за фискални цели ,тоест за пълнене на кьорсофрите си ….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 28. 28 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 897 Неутрално

  'Ми много хубава ретроспекция е направила Полина Паунова. Браво! Така трябва - някой да си направи труда и да разясни на прост, народен език, на феновете на Милиционера, които от нормален юридически език трудно "вдяват".
  Днес се обзаложих на шише ракия, че Гешев ще бъде многократно осъден, като представляващ прокуратурата на Територията. Многократно!!! Лошото е, че всички ние ще платим обезщетенията на потърпевшите.
  Призовавам яловите ни политици - народни представители. Променете законите така, че заплащането на съдебните разноски и обезщетения на всеки осъдил бюджетен държавен орган, да се заплащат от провалилия се прокурор.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Единствено, за което си мисля тези дни е, колко ще се бръкнем този път, за да платим на Божков, когато ни осъди.
  "Божков си партнира с гръцката Intralot и под чиято шапка са числовите игри и "Лотария България". За това изобщо не ми се мисли.

 30. 30 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 285 Неутрално

  До коментар [#20] от "Йоаникий":

  Вие съвсем забравихте какво е журналистиката. Поднасяне на факти, не на твърдения и внушения. Не знам кой е по-виновен за това: все по-ширещата се медийна помия или аудиторията, която отказва да мисли. Но със сигурност вина имат и двете страни.

  1.Този, който ходи на два крака, е враг. 2.Този, който ходи на четири крака или има крила, е приятел.3. ..... 7.Всички животни са равни.
 31. 31 Профил на Miroslav Vladimirov
  Miroslav Vladimirov
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Абсолютно повърхностен коментар.
  Това което направи този бизнес толкова мащабен е липсата на регулации относно рекламата на хазартните игри и продажбата на талони за тях.
  Размера на данъците е второстепенен фактор.

  Мирослав Владимиров
 32. 32 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  дадена по времето на Орешарски, но с гласовете на ГЕРБ
  —цитат от коментар 0 на Д


  Докога нискочелите герберунгели ще се самозаблуждават, че ГЕРБ и БСП са един вид различни и алтернатива една на друга?! Това са двете страни на една и съща уродлива монета!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  Полинче, ти кажи, душко, защо душеприказчика на Черепа - Александър Тумпаров и още двамца – Георги Попов и Борис Бекяров, са хванали самальотчето и дим да ги няма от тази България, където досега не ставаха от трапезите - https://pik.bg/мълния-в-пик-още-трима-известни-бизнесмени-са-избягали-заедно-с-васил-божков-издирват-се-с-news902155.html? М? Или ще смънкаш, че освен мозъците, от България взеха да изтичат и черепите?

 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#32] от "zo":

  Разбира се,че ГЕРБ и БСП са различни!За едните гласувате,за другите не!

 35. 35 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#34] от "yanne":

  Герберасте, никога по никакъв повод не съм гласувал за ГЕРБСП/ДПС.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 36. 36 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Не зная волно или неволно Полина Паунова повтаря горната мантра: имало "вратичка" в Закона за хазарта, която "позволявала" на НЛ (Божков) да си плаща по по-тънката ставка: 20% върху получените такси и комисини за участие. Няма такова нещо - НЛ дължи 15% върху тотала на продажбите си. Точка. Такъв е ЗХ от 2015 г. и който твърди за "вратичката" или е нищо не разбиращ глупак (доколкото може да му е оправдание, че става дума за право - тълкуване на закон), или папагал, повтарящ хитроумните внушения на Божков. Трябва явно да се повтори за ен-ти път: чл. 30, ал. 3 ЗХ прави най-важното - разделя хазарта на два рода, единият от които дължи по една ставка, другият - по другата. Добре е журналистите да престанат с тези глупости, че ЗХ отварял "вратичка" пред Божков да се обложи по по-ниска тарифа.

  Истинският проблем е другаде: пет години ДКХ отлично е знаела, че поради упоменатата си "разсеяност" НЛ не плаща стотици милиони на бюджета. Това е колосално престъпление, което не е могло да не остане незабелязано от ФАКТОРИ, МНОГО ПО-НАГОРЕ В ЙЕРАРХИЯТА от шефа на ДКХ. Но прокуратурата на РБ явно ще "ограничи щетите" само до мишоците от ДКХ...

 37. 37 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3981 Весело

  Апетитът идвал с яденето...глупости ! Устата кучешки се разяжда....да , това може !

 38. 38 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Ти, Поли, кога ще направиш интервю с брат Найденов? Нали от Свободна Европа сте флагман на свободното слово? Нали все сме по последните места за свобода на журналистиката?
  Дневник, кога ще отговорите защо не сте публикували нищо от вашето интервю с Найденов? А ако Найденов лъже, сложете го като водеща новина! Много ревахте за свалените микрофони, голям плач за лошата държава, която ви пречи да сте свободни, а заглушавате един човек, който има мноооого за казване по темата Божков! Лицемери!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 39. 39 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Единствено, за което си мисля тези дни е, колко ще се бръкнем този път, за да платим на Божков, когато ни осъди."Божков си партнира с гръцката Intralot и под чиято шапка са числовите игри и "Лотария България". За това изобщо не ми се мисли.
  —цитат от коментар 29 на Роси


  Брех, милото Роси, мислило, мислило и се разплакало за Божков. Ма не вземе да си мисли тези дни колко пари са потънали лично от нейния джоб за луксозния живот на горкия милиардер. Откъдя накъдя ще мислиш , бе, Роси, знаеш ли как боли глава от таквиз работи...

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK