Демография на областите – кои се стопяват най-бързо

Тенденцията във Видин е подчертано негативна.

© Надежда Чипева, Капитал

Тенденцията във Видин е подчертано негативна.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


На фона на икономическия възход и рекордите на пазара на труда през последните години, остава открит въпросът дали България - една от страните с най-негативни демографски тенденции в Европа - ще успее да се справи със застаряването на населението и да трансформира икономиката си така, че тя да продължи да се развива въпреки свитата работна сила. Този въпрос намира множество отговори, тъй като демографските процеси на регионално ниво протичат с много различни темпове, дори в противоположни посоки, и в настоящия текст ще представим няколко от ключовите демографски индикатори, които описват динамиката на регионално ниво.


Едностранно негативен е естественият прираст в областите в България -
в нито една от тях разликата между раждаемостта и смъртността не е положителна,


въпреки това има големи разлики между тях (Графика 1). Докато през 2018 г. някои области (столицата, Сливен, Кърджали) се приближават до нулев естествен прираст, то други (Видин, Монтана, Кюстендил) демонстрират подчертано негативни тенденции. Прегледът на динамиката през последното десетилетие също не дава особени поводи за оптимизъм - за последното десетилетие нито една от областите в страната не е успяла да подобри естествения си прираст, а дори и при онези, които се представят най-добре се наблюдава влошаване от поне един процентен пункт в рамките на последните 10 години. Този проблем е особено видим в столицата, която към началото на предишната икономическа криза беше успяла да достигне нулев естествен прираст, но в периода след това той постепенно се влошава (най-вече в резултат на увеличена смъртност).


Графика 1: Коефициент на естествен прираст по области, ‰, 2018 г.


Демография на областите – кои се стопяват най-бързо

© НСИ


На фона на отрицателния естествен прираст миграционните процеси са основният фактор, който позволява на част от областите да увеличават населението си. Миграцията в страната (тук представена чрез механичния прираст, Графика 2) обаче е насочена едва към няколко области, докато повечето от тях остават "донори" на население.


Интересен казус в този контекст е област


Кърджали, където положителният механичен прираст през 2018 г. надхвърля в пъти дори този на София,


която традиционно привлича най-голям дял от вътрешната миграция. Причина за това може да се търси в няколко посоки - както в еднократни събития (избори, например, що се отнася до предишни години), така и в трайни фактори като близостта с Турция и относителното подобрение на доходите и условията на живот през последните няколко години. Важно е да отбележим и обстоятелство, че за разлика от естествения прираст при механичния няколко от областите - особено бързо индустриализиращите се Пловдив и Стара Загора например - успяват да забавят и дори да обърнат негативните миграционни процеси.


Графика 2: Коефициент на механичен прираст по области, ‰, 2018 г.


Демография на областите – кои се стопяват най-бързо

© НСИ


Струва си да обърнем внимание и на застаряването, тъй като то представлява значителна пречка пред възстановяването на работната сила на областите и може да служи за ориентир за бъдещия натиск върху пенсионната система. Разглеждаме застаряването чрез отношението на хората, които напускат работната сила (на възраст 60-64 години) спрямо тези, които навлизат в нея (на възраст 15-19 години). В нито една област младежите не са повече, а средно за страната през 2018 г. на всеки 100 бъдещи пенсионери се падат по 66 човека, които навлизат на пазара на труда (Графика 3). И тук обаче разликите са значителни - докато области като Сливен, Варна и столицата все още не срещат големи трудности във възстановяването на работната си сила, то за други като Смолян, Перник и Габрово застаряването ще се превръща във все по-голямо предизвикателство в бъдеще.


Графика 3: Коефициент на демографско заместване (съотношение на населението на възраст 15-19 г. към това на възраст 60-64 г.) по области, %, 2018 г.


Демография на областите – кои се стопяват най-бързо

© НСИ


Подчертано негативните демографски процеси и застаряването на населението несъмнено са сред най-значимите проблеми, пред които ще се изправят българските области в близко бъдеще. На този етап обаче не сме свидетели нито на значителни мерки в посока овладяването им от страна на държавата, нито на чувствителна трансформация на икономиката в техния контекст. В този смисъл, описаните тук тенденции са най-вече белег за предизвикателствата на близкото бъдеще, които ще стават все по-трудни за пренебрегване.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Абе слушайте кво Ви говори Бойко бе, ДОБРЕ СТЕ. Неблагодарен матрял да се изкрИвиш от работа за него, а той да не ще да се размножава. Не само кофти матрял, а и гаден.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  Никоя област не се стопява! хората си търсят добре платена работа и толкоз! Дайте добри заплати и даже германци ще дойдат да работят в Монтана!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Още другаря Първанов,правеше разни консултативни съвети за демографията,но както виждаме иска реални мерки,а посткомунистите и милицията не ги могат нещата които искат акъл...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  така и в трайни фактори като близостта с Турция и относителното подобрение на доходите и условията на живот през последните няколко години
  =======
  А бе куца нещо в тая статия ама нейсе.....

  Не трябваше ли Видин да е с най добри показатели....вместо Кърджали?
  Нали колкото по на запад, толкова по добре..... 🤔

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Тъй, значи в обозримо бъдеще нашата членка на ЕС ще се нарича не РБ, а РС. Ама някой да обясни каква е тая работа с миграцията към Кърджали... автономна турска република ли се заформя или какво?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  "Абе слушайте кво Ви говори Бойко бе, ДОБРЕ СТЕ."

  Аз съм леко изненадан от данните за Габрово, щото ако "вярваме на истината" (както се е кръстил един участник), там е Швейцария, че и отгоре.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4009 Неутрално

  Връщаме се полека към времената на градовете - държави. С малко села и хора около тях, и тук - там, случайно останали отделни къщи в другите части на страната.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  И дека е нашия габровец да ни разясни, що тъй само люде на достолепна възраст останали във туй проспериращо селище, та да повярваме сички на истината

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Предполагам фиктивна, изселници си правят адресна регистрация в Кърджали без да живеят постоянно там, най-вероятно за да пътуват по-лесно в ЕС или заради месните избори.

 10. 10 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#4] от "eti mehter":

  Що да не е наред. Ако има инвестиции и достатъчно работа в Кърджали, доходите ще се вдигнат, и хората ще се върнат от градовете към които са забегнали.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Търсенето на работна сила на пазара на труда надвишава предлагането и логично заплатите растат с 10-12 % годишно. С тия темпове и ако управляващите не направят някоя голяма глупост,
  заплатите ще са такива, че очаквам до 5-6 години да се привлекат нови до 1 милион души, предимно българи от чужбина и такива, които в момента в България нито учат, нито търсят работа, понеже заплатите не ги удовлетворяват. Тоест, очаквам демографската тенденция да се обърне, което може да стане и по-бързо ако дойдат автомобилни производители да инвестират и да предизвикат допълнителен натиск за увеличение на заплатите.

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Любопитно

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Ама някой да обясни каква е тая работа с миграцията към Кърджали...
  ========
  И аз не разбирам.....
  Догодина, DW ще разясни случая....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Ха ха...ти на тоя ли му хващаш дикиш? Навремето тук се подвизаваше една персона нарекла се Логика. Тя изкарваше всичко по-по-най-най. Та споменатия има сходен начин на дебатиране.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Любопитно

  До коментар [#11] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Още ли ги чакате тия митични автомобилни производители? Аз предлагам хич даже да не се баламосвате с подобни надежди и да се търсят други качествени инвестиции.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  Сливен и Кърджали - демографските двигатели на България. Сеш' се.

 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#11] от "Котаракът на Шрьодингер":

  “ очаквам до 5-6 години да се привлекат нови до 1 милион души, предимно българи от чужбина и такива, които в момента в България нито учат, нито търсят работа”
  ——
  И Вие като Меркел ги нямате за нищо тия милиони (мигранти) ама както и да е. Интересно е че се надате на механичен, а не на естествен прираст... и що така? Българите са се разучили да правят деца ли или какво? Не им харесва секса или не знаят кой гендър им пасва повече или..?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  “Ха ха...ти на тоя ли му хващаш дикиш?”

  Не, разбира се.

  Аз имам лични впечатления от Габрово (от преки наблюдения и разговори с габровци) като град със затихващи функции, но той се опитваше да ме убеди, че в града имало ХИЛЯДИ проспериращи частни фирми, сред които технологични гиганти като в Япония, Германия и Корея.

  Пък статистиката друго вика...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Може габровци да са толкова богати, че да се изнасят да живеят и харчат милионите си в Бевърли хилс и Канарските острови. 😂😂

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  “ И аз не разбирам..... ”
  ——
  Това вече е подозрително...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Важното е, че у Кърджали, че и у Сливен, както и у "онези" квартали, всичко с прираста си е добре.
  За всичко се плаща, рано или късно, например за това, че БСП (БКП) си е на твърдо 2-ро място, 30 г. след байтошовците, а ДПС и ГЕРБ произлязоха от утробата й.

 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#9] от "Бай Гадьо":

  “ Предполагам фиктивна, изселници си правят адресна регистрация в Кърджали ”
  ——
  +++

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Ох, то само това да беше. Разправяше наляво и дясно че не можел да се размине от чужденци работещи и щъкащи из Габрово, четвърта индустриална революция случваща се там, инфраструктура на която да завиди целиОт ЕС и прочее небивалици.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 23. 23 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Не се стопяват ,но остават само цигани,които от своя страна се увеличават с геометрична прогресия.Заглавието на статията е подвеждащо и РАСИСТКО..

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Абсолютно и очевидно съм прав:)
  Заповядай и гледай.
  И пак повтарям ОЧЕВИДНО съм прав при намаляващото население на града.
  Ако не са работещите от България и чужденците ще ми е спокойно. Няма и да имаме двойно по-високо стълбче от всяка друга област за развитието на индустрията. А ти си вярвай.

 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#16] от "Gretel":

  То естествения прираст е намалял, защото 1.5 милиона българи са в чужбина, не за друго. Те не са спрели да правят деца, нито пък останалите в България. Теоретически, ако всички се върнат, ще се окаже, че сме доста над 8 милиона и българите не са намалели осезаемо. Раждаемостта си е същата, просто повече деца се раждат в чужбина, защото много жени във фертилна възраст са напуснали България. Съответно, нараства в България делът на възрастното население по същата причина. Тоест, причината за промяната на процентите за раждаемост и смъртнист е точно миграцията на Запад на млади хора.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Въобще тука във форума сте специалисти по всичко без да сте видели и една молекула реално производство. Специалист от Зиг Зауер до тръбите от ПВЦ. Затова си вярвайте.

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  “Разправяше наляво и дясно че не можел да се размине от чужденци работещи и щъкащи из Габрово,”

  Аз знам от габровци, че техни съграждани ходят с ведомствени автобуси да работят в севлиевските заводи, където наистина има солидни инвестиции от Идеал Стандард, АББ, Сименс и други големи корпорации.

  Но явно човекът е платен пропагандист на ГЕРБ, а тяхната пропаганда не е много различна от бае Тодаровата, според която бяхме на първо място по електрокари, на второ по камиони (Мадара Шумен) и на трето по компютри в света.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#22] от "tsyrvulan":

  Защо да ни завижда ЕС?! И това за четвъртата индустриална революция го казва Форбс. Аз да не съм специалист по революциите. Блумбърг също. ИПИ също.

 29. 29 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 242 Неутрално

  За 2019 най-много разрешения за ново строителство за издадени на София,Пловдив и Кърджали-област!!!И се строи наистина много!!

 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Молекула реално производство...хахаха. Туше.

  Хич даже не се напиняй да говориш за производство, щото нито си производител, нито индустриалец, нито зает в реална производствена дейност, нито си завършил специалност свързана с производствената индустрия.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  Хахаха Ходят. И същевременно от Севлиево пък идват в Габрово със ведомствени автобуси. Що да не е забранено. Идеал Стандарт има автобуси от Търново , Ловеч. Откъдето е докопало. Нашите работници пък да от Павликени и Сухиндол.Пътуват си със "ведомствените" си леки коли.

 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Всичко е ОК! Има растеж , хазната е пълна, мирна, а народът прави манифестации на благодарност. Капитанът и моряците знаят накъде отива КОРАБЪТ БЪЛГАРИЯ . Прочетете някоя друга либерална книжка за позитивното мислене, ако няма вода и въздух ...си казвате ИМА, и те се появяват. Сега хора НЯМАЛО !!!! Ами ако се появят КЛИЕНТИ , и това може да се из търгува. Всъщност БЪЛГАРИЯ не заслужава "прекрасните хора които управляват".

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Хората спряха да раждат защото не виждат реална перспектива за устойчиво развитие.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#29] от "иванчолаков":

  И се строи глупаво и престъпно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#32] от "dejmos":

  Да се светят имената им !!! И да им е честит днешния празник!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Всъщност БЪЛГАРИЯ не заслужава "прекрасните хора които управляват".
  —цитат от коментар 32 на dejmos


  От твоите уста, в Божиите уши.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#30] от "tsyrvulan":

  Напротив. Ама вярвай си. Не ми пречиш.
  Заводите си работят. Продукцията си тече Строят се над 100 халета само в Северната ни индустриална зона. Няма да работят духове предполагам.
  А какво си мислиш ти въобще не ми пука дори на мен:)
  На останалите също:)

 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":

  Аз дали ти вярвам или не е без значение. Без значение е дали и другите ти вярват за стоте халета. Само пълен лаик може да сложи знак за равенство между хале и производство. Най-важното и основно е дали сам си вярваш?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 39. 39 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Това ми напомня една теза в зората на "демокрацията" кога щял да свърши прехода. Отговорът бил: Когато на летище София пристигне американец и предложи $10 за един лев.

 40. 40 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":

  Така ли?! Е ти си най-умен.
  Това Форбс, Блумбърг, Институтът за пазарна икономика, Тракийската икономическа зона управителите и заводите дето ти пускам вече 10 пъти са идиоти.
  Интересно що не ги закрият и да вземат тебе щото си запознат със всичко и да си гледат работата. Ще си и далече по-евтин.

 41. 41 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#25] от "Котаракът на Шрьодингер":

  “ Теоретически, ако всички се върнат, ще се окаже, че сме доста над 8 милиона и българите не са намалели осезаемо”
  ——
  Тая думичка “теоретично” ме кара да си мисля, че не се шегувате. И “генетично” може и да сте прав... Един колега миналата седмица споделяше резултатите от ДНК анализа си. Най се радваше на трите процента неандерталски ген ... та може и да има наистина 8м. души по света с български ген ... за нещо повече от ген много се съмнявам, Още по малко за едно завръщане там, откъдето ти е генът ... в Неандерталия или другаде.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Като отвори човек историята на България и вижда, че има едни цикли на загиване и възраждане на държавата. Първата на балканския е изкарала около малко над 300 години, втората малко над 200, днешната трета кара вече над 100. Всеки оът сценарият е един и същ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":

  Тотално си се изнесъл в друго измерение. За какви високотехнологични продукти сънуваш в Габрово? Произвеждате тръби, туби, бургии, метчици, текстил... Машините, за които бълнуваш само се предлагат в България, произвеждат се в чужбина. Даваш примери за дистрибутори на машини и ги обявяваш за габровско производство. 😂😂 Па то едно Севлиево до вас с Видима 1, Видима 2, Идеал Стандарт и Авангард, има повече производство от Габрово, износ над 200 милиона, а сигурно и габровци пътуват, за да работят там. БВП на Габрово е под 2 % от БВП на страната и никой не го брои за нищо. За сравнение София е 40%, Пловдив е малко под 10%.
  Габрово било голяма работа... да бе, ние трева пасем. 😁😁

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#11] от "Котаракът на Шрьодингер":Още ли ги чакате тия митични автомобилни производители? Аз предлагам хич даже да не се баламосвате с подобни надежди и да се търсят други качествени инвестиции.
  —цитат от коментар 14 на tsyrvulan


  Аз пък си мисля, че всяка една инвестиция, която осигурява редовни заплати, осигуровки, и си плаща всички данъци е качествена. А когато се появят малко повече такива, и доходите ще се увеличат, и стандартът ще се повиши.

  И само супер наивник може да вярва, че в Монтана или в Разград, откъснати от света (а не в Пловдив или в Русе) ще се появи инвеститор осигуряващ 2 000 евро заплати!

 45. 45 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsyrvulan":


  Още ли ги чакате тия митични автомобилни производители?”
  Проблема е че чакат...Вместо да викат Неволята 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#43] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Високотехнологични производства са:Тренажорите за Формула 1, производственият процес и технологии за оръжията (Зиг Зауер, Манлихер, Маузер и др.), технологиите за позициониращи машини , технологиите за линиите на Кока Кола, технологиите за линиите на Хюндай, технологиите за производство и на инструментите и тубите, технологиите и машините за производство на части за луксозните автомобили АМК) технологиите за производство на телфери и кранове (27% от световното производство), Технологиите за производство на стави и други медицински неща и още технологии например за обувки. И още десетки машини като започнеш от бродиращи автомати и стигнеш до заваръчни такива:)

 47. 47 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#43] от "Котаракът на Шрьодингер":

  И не ме занимавайте повече с Габрово. Аз не пиша, въпреки, че преди 3 дни излезе бюлетинът на ИПИ за миналата година за Индустриалното производство за 2019 и Габрово е далече пред следващият. Това е положението. Ела като шефът на ТИЗ и гледай. Влез в един ресторант и виж колко германци, англичани и прочие има и после пак пиши.

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  .... Без значение е дали и другите ти вярват за стоте халета. Само пълен лаик може да сложи знак за равенство между хале и производство. Най-важното и основно е дали сам си вярваш?
  —цитат от коментар 38 на tsyrvulan


  Връщам на поста ми 44. Халета или реални производства? Важното е да имадобри заплати, осигуровки, платени данъци. Преди 50 г. азиатските "тигри" Ю. Корея, Малайзия, а дори и Китай започнаха с халета, и някои от тях станаха икономически колоси. А с нашите говеда, и милиардите хвърлени в гьолове и в калищата за тръби и хъбове къде искаш да сме?
  Ще припомня - Рено инвестира 500 млн в Дачия (вялно не е мерцедес), но осигури 14 000 раб. места.
  Колко работни места осигуриха тиквите-крадци (не включвам само Б. Борисов, а и Симеон Борисов, Седефчов) с милиардите по тройния шлем?

 49. 49 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Никоя област не се стопява! хората си търсят добре платена работа и толкоз! Дайте добри заплати и даже германци ще дойдат да работят в Монтана!
  —цитат от коментар 2 на lz2

  Работната заплата, респ. трудовото възнаграждение не се дава, а се заработва. Размерът на работната заплата е функция на много фактори. Основният е ниво на организацията на работния (мениджмънт), включващ ново на ръководния персонал, подбор на кадри, производителност, разходи, реализирани приходи, ..., стандарт на живот в съответния регион (населено място, област, съседни, държава, ...), ниво на конкуренцията, желание и възможности за развитие... Уви, в много голяма част от компаниите в България този фактор не предполага възможности за заработване на високи трудови възнаграждение. Възможностите за механичното им повишаване не са големи и се ограничават от различни фактори.

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  До коментар [#46] от "Да вярваме на истината":

  ”... стигнеш до заваръчни такива:)”
  Какви заваръчни автомати се произвеждат? Наименование?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#49] от "zhivko6461":

  Казано накратко, нищо не пада от небето и от Марс.

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  До коментар [#48] от "historama":

  "Колко работни места осигуриха тиквите-крадци (не включвам само Б. Борисов, а и Симеон Борисов, Седефчов) с милиардите по тройния шлем?"

  Осигуриха многомилионни комисиони за себе си и тлъсти заплати за шофьорите и секретарките в "проектните компании".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#11] от "Котаракът на Шрьодингер":“ очаквам до 5-6 години да се привлекат нови до 1 милион души, предимно българи от чужбина и такива, които в момента в България нито учат, нито търсят работа”——И Вие като Меркел ги нямате за нищо тия милиони (мигранти) ама както и да е. Интересно е че се надате на механичен, а не на естествен прираст... и що така? Българите са се разучили да правят деца ли или какво? Не им харесва секса или не знаят кой гендър им пасва повече или..?
  —цитат от коментар 16 на Gretel

  Българите не са се разучили да правят деца. Но голяма част от тези българи съвместно или в джойнт-венчър с хора от други националности правят деца в чужбина. Износ на технология. :)
  Българите не са се оттеглили от секса, харесват го, практикуват го масово в класическата библейска форма между мъж и жена, т.е. истинско ебане. Но се научиха да се ебат без да правят деца. Защо? Лични предпочитания.

 54. 54 Профил на девети дан
  девети дан
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Дайте данните за 2019та, защо никъде не са официално публикувани?

 55. 55 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#49] от "zhivko6461":Казано накратко, нищо не пада от небето и от Марс.
  —цитат от коментар 51 на historama

  В един стар виц иконата е формулира постулат, според който за да се спечели печалба от тото или други лотарийни игри е необходимо да се пусне фиш, респ. да се закупи талон.

 56. 56 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#45] от "DDR":

  Не са толкова залупени да викат неволята защото тя никога не идва и трябва да поработят, а за работлив комунист и гепаджия не съм виждал. Затова те повикаха Волята за да си имат патерица за властта!

 57. 57 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":Търсенето на работна сила на пазара на труда надвишава предлагането и логично заплатите растат с 10-12 % годишно. С тия темпове и ако управляващите не направят някоя голяма глупост, заплатите ще са такива, че очаквам до 5-6 години да се привлекат нови до 1 милион души, предимно българи от чужбина и такива, които в момента в България нито учат, нито търсят работа, понеже заплатите не ги удовлетворяват. Тоест, очаквам демографската тенденция да се обърне, което може да стане и по-бързо ако дойдат автомобилни производители да инвестират и да предизвикат допълнителен натиск за увеличение на заплатите.
  —цитат от коментар 11 на Котаракът на Шрьодингер

  Привличането на голям брой работници и служители от чужбина подлежи на дискусия. Според мен засега не са налице фактори, които да предизвикат този поток. Наистина ли мислите, че хора, които в момента нито работят нито учат представляват резерв, който да предизвика икономически растеж и логично сериозно повишаване на трудовите възнаграждения? Според мен тази категория хора са сериозна спирачка за така желания икономически растеж.

 58. 58 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4101 Неутрално

  Тъжна картина!Дори и емиграцията образно казано да се занули България се стопява с над 50 хил. души годишно в резултат на отрицателния естествен прираст!

 59. 59 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#56] от "telqk":

  Демек огромна част от българските граждани са комунисти и гепаджии? Дето живеят от келепирец и подаяния. Е, ако наистина е така, то трябва наистина да се мине през ”чистилището”...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 60. 60 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#59] от "DDR":

  Не сте ме разбрали правилно, а и не съм казал това което твърдите. А колкото до чистилището, хм ... май в главата ви още отзвучават залповете на Аврора.

 61. 61 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хората спряха да раждат защото не виждат реална перспектива за устойчиво развитие.
  —цитат от коментар 33 на КМЕТ В СЯНКА


  Хората не са спряли да раждат, просто голяма част от тях тая работа я вършат в чужбина, където и пребивават.

 62. 62 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#43] от "Котаракът на Шрьодингер":Високотехнологични производства са:Тренажорите за Формула 1, производственият процес и технологии за оръжията (Зиг Зауер, Манлихер, Маузер и др.), технологиите за позициониращи машини , технологиите за линиите на Кока Кола, технологиите за линиите на Хюндай, технологиите за производство и на инструментите и тубите, технологиите и машините за производство на части за луксозните автомобили АМК) технологиите за производство на телфери и кранове (27% от световното производство), Технологиите за производство на стави и други медицински неща и още технологии например за обувки. И още десетки машини като започнеш от бродиращи автомати и стигнеш до заваръчни такива:)
  —цитат от коментар 46 на Да вярваме на истината


  Смесвате реалности с фикции поради съвсем повърхностни знания плюс абсолютно неверни данни /27 % от телферите в света са произвеждани в Габрово в края на осемдесетте години на миналия век - казвам го като човек бил в бранша и косвено свързан с него и днес; познавам лично и всички собственици на производителите; в Северната индустриална зона всички сгради са около 60, заедно с портиерните помещения и временните обекти - водил съм на оглед потенциални инвеститори от Австрия и Германия/.
  Да, в Габрво има интересни прозводства и производители, но не е на върха. Относително нови технологии влязха в производството със закъснение от 5 до 10 години в сравнение с други места на в България. Произвежданите продукти, обаче, са класически и с достигната граница на възможностите за обновление. Създаваният БВП на глава от населението в областта изглежда добре в сравнение с други райони на България, но не е достатъчен за демографски обрат.
  Непремерените Ви писания изкривяват силно представите за града ни. Това, че сме допуснали да се управлява от, да кажем учтиво, случайни и недостатъчно квалифицирани лица е вярно. Но градът все още има жизнени сили.

 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Аз пък, въобще не съм изненадан от данните за Габрово. Всеки, който поне е минавал от там и сам може да види за какво става въпрос. Истината не е никак приятна... Габрово, както и доста от неговия калибър бавно и сигурно потъват и загиват.
  Пък "вярващият в истината" е вече нарицателно...! ;)

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  С такова управление и с такива заплати-толкова!

 65. 65 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#50] от "DDR":

  Никакви.

 66. 66 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Като отвори човек историята на България и вижда, че има едни цикли на загиване и възраждане на държавата. Първата на балканския е изкарала около малко над 300 години, втората малко над 200, днешната трета кара вече над 100. Всеки оът сценарият е един и същ...
  —цитат от коментар 42 на DDR

  Посочмате тенденция, която би могла да се формулира с аритметична прогресия. Според която предстои ... След 200 години са последвали 100, а след 100 - 500. Ако формулировката с аритметичната прогресия се потвърди каква ли ще бъде продължителността на "празния" период?

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#57] от "zhivko6461":

  Тия дни се разправях с един бивш колега... В момента работи в производствено предприятие на Монбат, на сравнително висока инженерна длъжност. Стана дума точно за това, за чужди работници които работели там. Работниците от чужбина били основно украинци. Със съответните проблеми... В понеделник и петък трудно идвали на работа, заради алкохола. В останалото време ниска дисциплина и езикова бариера. Стане ли проблем, веднага се правели, че не разбират български и всякакви подобни...
  В момента преговаряли за работници от Индия и тоя мой колега се чуди, каква ли пасмина ще му изсипят на главата, че да отговаря за нея и да я обучава за работа. Казва, че началствата по никакъв начин не можели да разберат, че със заплати от 1000 лева бруто няма да намерят нищо свястно. Той получавал към 1700 с работа над 10 часа на ден. И това е човек с инженерно образование, който поддържа поточни линии, електрически и газови и всякакви други инсталации. Естествено, оглежда се за нещо по-добро и предполагам, че в скоро време ще смени работата, като се изнесе някъде из Европа...

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Сливен и Кърджали - демографските двигатели на България. Сеш' се.
  —цитат от коментар 15 на Читател


  Прибави към тях Шумен и Търговище, стоящи странно в челните позиции - пак по тая причина.

 70. 70 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  Страните с демографски взрив не са най-богатите, напротив. Демографското свиване понякога има позитиви, вкл. и у нас сега - БВП е с рекорден размер в момента.

 71. 71 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 814 Неутрално

  В това си състояние,държавата ни е пригодна повече за роми.На останалите им е трудно да добруват тука.Аз дори,кога на шега,кога насериозно,казвам:Когато ми изпращате цигани за клиенти,гледайте да са роми.С останалите се работи трудно.

 72. 72 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  https://data.worldbank.org/indicator/SL.AGR.EMPL.ZS?end=2019&locations=1W-BG-EU-US-IN&start=1990&view=chart

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 73. 73 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1460 Неутрално

  Туй демографията, иска яка путна ебан и матряла вътре, а не гъсна ебан, или свирки с гълтоци, както напоследък призовават демократите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 74. 74 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  До коментар [#68] от "Petleshev":

  имаме си тука индийци, защо нов внос :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 75. 75 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#47] от "Да вярваме на истината":

  .ис етицилавибен с оклам ес ирпС .ис тоиди-улоп и коратамш мялоГ

  Сега, ако искаш да прочетеш какво ти пиша, ще ти кажа как. Прочети го и се замисли. Начинът за четене е следния. Намери онлайн компилатор като repl.it или пък jupyter notebooks, копирай функцията която ще напиша по-долу и след това копирай текста между апострофите на функцията.

  print(' '[::-1])

  После натисни run!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4351 Неутрално

  " В нито една област младежите не са повече, а средно за страната през 2018 г. на всеки 100 бъдещи пенсионери се падат по 66 човека, които навлизат на пазара на труда "

  Има си факти, които като огледало, обективно и безмълвно разкриват картинката на демографското състояние на държавицата ни, а от там и переспективите на бъдещето ни раавитие като нация ! Без коментар !

 77. 77 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Регионите обедняват и се обезлюдяват. Амиии, каква изненада!

  Да сте чули за дългосрочна стратегия за развитие на национално, да не говорим на местно ниво? Да сте срещали анализ за развитие на възможни отрасли по места? Да сте чули за образователни програми в някакъв профил? А за някакви международни срещи по общи теми? Примерно, свързване на митичния скоростен път Ботевград - Видин с подобен от Калафат до Арад?
  Северна България граничи с Дунав, която е пряк и евтин достъп до цяла Европа. Каква част от товарите пътуват по реката? Колко дунавски пристанища функционират? До кое от тях има железопътен и автомобилен транспорт? В кои градове има поне стартирала процедура за обособяване на индустриална зона?

  А ние се чудим дали българите са забравили да се таковат и дали търкането на билетчета ще отиде в ръцете на Пеевски...

 78. 78 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#73] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Туй демографията иска хората да не живеят като скотове от заплата до аванс. Имат ли възможност за приемлив стандарт и поне някаква перспектива, нямат нужда от технически указания как се раждат деца...

 79. 79 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 589 Неутрално

  А някогашният икономически гигант Русе си отива! Показатели под средното за държавата, която и без това е с най-лоша демография в света. Разсипаха огромни навремето градове и ги првърнаха в паланки.

 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#61] от "disorg":

  Визирам хората В бг.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 988 Весело

  До коментар [#79] от "vzt34526152":

  Тя цялата държава си отива, но докато тече този процес се извършва и целенасочена свръх централизация...всичко за София и всички към София.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 82. 82 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  това е капитализма ... що не му се радвате сега ?!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 83. 83 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#82] от "dark'star":

  това е капитализма ... що не му се радвате сега ?!
  —цитат от коментар 82 на dark'star


  Бай Таньо, проблемът не е в капитализма, а в липсата на знания и умения да се развива икономика. Коренът на злото е в нелепото желание да се развива тежка индустрия на места, дето няма условия за това. Щото, нали, комунизЪмА се строи от работническа класа...

 84. 84 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#81] от "tsyrvulan":

  В Русе апартаментите масово са тъмни. И стопаните им са заминали не за София, а за Испания, UK, Германия, Канада и САЩ. В София ходят само студенти, а и вече доста по-малко на фона на изгодното висше образование в Холандия, Германия и Австрия. Оттам след като завършат, който успее да се уреди в чужбина на магистратура и след това работа там или направо на работа там, заминават от София. Който не успява, си остава в София, но не се връща в родния град.

 85. 85 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Нищо, пазара ще нареди нещата. Предоагам да увеличим ВЕИ-тата и да направим за сорос гига-университет, та всеки българинида стане пророк-либерторианец

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  "А какво си мислиш ти въобще не ми пука дори на мен:)"
  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":

  Значи статията лъже.

 87. 87 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 651 Любопитно

  До коментар [#85] от "ceci_":

  Нищо, пазара ще нареди нещата. Предоагам да увеличим ВЕИ-тата и да направим за сорос гига-университет, та всеки българинида стане пророк-либерторианец
  —цитат от коментар 85 на ceci_


  А нещо по-конвенционално? Примерно: гласуване за някого с изпълнима програма? И следене дали и как се изпълнява тя? Евентуално придобиване на минимум грамотност по обществените въпроси?

 88. 88 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  #Кой ли клати стабилността :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 89. 89 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Тези проблеми с демографията не са от днес. Просто сега се вижда ефекта от действията едно време и ефекта на свободното движение в чужбина:
  https://kiselec1.blogspot.com/2020/01/42-01.html
  Николай Георгиев:

  ... С последните мероприятия ... и особено мероприятията, набелязани в доклада на др. Тодор Живков пред Пленума на ЦК на БКП по въпросите на селското стопанство ... Това доведе до редица положителни резултати. Докато например през миналите години на много места в страната имаше стремеж за бягство от село и особено от кооперативните стопанства, сега, през 1961 г., това бягство в значителна степен намаля. ...
  ... Село Дрента, Търновски окръг, ... Но докато в околните селца след пълното коопериране на планинските райони стана масово изселване на домакинствата в по-големите полски села или в градовете, от Дрента, освен че почти никой не се изсели, но имаше семейства ... които пожелаха да се заселят в него ... Причината ... водоснабдяване, електрификация, построи се хубав читалищен дом с подходяща градина ... и се поддържа добре един от най-хубавите снабдителни магазини в околността ...
  Докато в много села у нас кооперативните стопанства са останали с малко младежи, а някои почти без младежи, в ТКЗС с. Гавраилово, Сливенски окръг, е задържана почти цялата младеж. Но в Гавраилово за младежите има прекрасен спортен стадион ... Същото може да се каже и за селата Пет могили и Любенова махала ... Но ние имаме села, където подобни инициативи още не са подхванати с нужния размах. ...
  ... Организирането на детските градини, ученическите трапезарии и пр. трябва да свързваме освен с производството, което някъде може да има временен характер, и с увеличаване на раждаемостта, защото, другари, въпросът за прираста на населението в селата е тревожен. Имаме села, които вече са започнали да заглъхват откъм младежки гласове. Докато в миналото в наборните списъци на селата фигурираха имената на младежи, от които можеха да се комплектуват по цели взводове войници, сега не във всички села е така. Село Кипилово, Сливенски окръг, ... Сега, за 1961 г. ... са се явили само 8 младежи.
  В градовете значително увеличение на раждаемостта за 1-2 петилетки не може да се очаква по простата причина, че трудно още ще се решава жилищният въпрос. Каквито детски градини да се създават, без наличието на необходимата домашна жилищна обстановка поне засега, в настоящия етап на развитие, в градовете не може да очакваме възможно най-висок процент раждаемост. ... Но за селата въпросът не стои така. Там жилищна криза не съществува. ...

 90. 90 Профил на braun100
  braun100
  Рейтинг: 257 Неутрално

  А ето тук специално за Видин, понеже там наистина е трагично, вижте откога са проблемите с миграцията (стенограми от Парламента от 1966 г):
  https://kiselec1.blogspot.com/2019/12/36-1966.html

  Велко Семков:

  ... Известно е, че по развитието на промишлеността Видински окръг все още изостава значително под средното равнище на страната и въпросът за заетостта на населението в трудоспособна възраст особено в Кулския и Белоградчишкия край е сериозен проблем. Докато за редица окръзи и райони на страната населението се увеличава доста бързо за сметка на постоянния приток на работна сила от други краища, то за Видински окръг и особено за Кулския и Белоградчишкия район се наблюдава обратното явление - отлив на населението. Само от 1958 г. досега са напуснали окръга над 6000 души. Ние считаме за ненормално такова явление в нашата социалистическа действителност. По-добре би било да се задържа на този етап работната ръка на място, да не се създават допълнителни трудности по жилищните и други проблеми в големите градове ... Но за целта е необходимо и Държавният комитет по планиране, и ЦС на ТПК, и... да заделят необходимите материали за развитието на местната и кооперативната промишленост в тях, а не да се развива тази промишленост в големите градски центрове, където и без това не стига работната ръка. ...

 91. 91 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#59] от "DDR":Не сте ме разбрали правилно, а и не съм казал това което твърдите. А колкото до чистилището, хм ... май в главата ви още отзвучават залповете на Аврора.
  —цитат от коментар 60 на telqk


  Извинявам се ако е така.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 92. 92 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Любопитно

  До коментар [#50] от "DDR":Никакви.
  —цитат от коментар 65 на ivangabrovo


  Може и да не си информиран. Чакай градският ти да отговори.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 93. 93 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  Дневник, да не изгоните спонсорите от Недвижимите имоти с тези статии, който може да събере 2 и 2, веднага му става ясно, колко е надут имотният бало. Дори в София се усеща забавяне ако не и намаляне на населението - кой ще си купува кутийки ново строителство на 2000 евро квадрата :)

  колкото повече,толкова повече
 94. 94 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Спокойно, българите не сме забравили как се прави секс. Доста българчета се народиха тук в Канада, в семейства на българи емигранти, включително мойто второ дете се роди тук.
  Второто поколение обаче се омесиха с най-различни раси, етноси и народности и нашите внуци са само наполовина българи. Може някога да потърсят българските си корени, но едва ли ще се върнат в България.
  Животът е по-силен от всякакви религии, раси и етноси, независимо от приказките на псевдо патриоти и националисти.

 95. 95 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 851 Неутрално

  -В държава, в която населението е вложило 1 милиард за хазартни игри, вместо в акции и производствени инвестиции, няма начин да има добро демографско развитие.
  - Лозунгът ,,Трудът краси човека'' и пожеланието ,,Таз година булка, догодина люлка'' останаха за съжаление в миналото. Сега е времето на ,,Царица- парица'' и стремеж за бързо и без усилия забогатяване. Сега, когато едни от най-разпространените форми на икономическа активност са корупцията и ,,игрите на щастие'', ценноста на труда и ценността на детето остават на задно място.
  Менда Стоянова: През 2018 г. българите са дали над 1 млрд. лв. за лотария
  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/02/02/4024078_menda_stoianova_prez_2018_g_bulgarite_sa_dali_nad_1/?ref=home_main_news

 96. 96 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  Като гледам може да се преместим към Габрово, Русе или Велико Търново, че там най-малко задръствания ще има. :)

  Уж населението намалява, па какви задръствания има само по пътищата не е истина.

 97. 97 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#94] от "Curb Your Enthusiasm":

  Демографския проблем е болест на всяко съвременно модерно общество.

  Раждаемост България - 1.5, раждаемост Канада - 1.5. Източник линка долу.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependencies_by_total_fertility_rate

  Като цяло това е раждаемостта във всяка една развита страна. Разни като Южна Корея трепят рибата с раждаемост от 1.3 (демек на 1 жена се падат по 1.3 деца). Но останалите се въртят около 1.5

  България има изходяща миграция. А Западна Европа има входяща миграция. Демек коренното население навсякъде намалява. Ама на някои места го заместват с нов внос. :)

  Айде новия внос ако е от бели държави бива, ама ако е от Африка и Близкия Изток. Не мерси, ама аз такъв нов внос не искам. :)

 98. 98 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#95] от "Бенк-Бенк":

  Би ли обяснил защо една богата и просперираща Швейцария има същата раждаемост като България?

  И Канада също. :)

  А па Южна Корея е още по-зле от нас по раждаемост. Япония също.

 99. 99 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 596 Неутрално

  как да вземат мерки управляващите за овладаване на демографската криза, като корупцията и неграмотното управление са сред основните причини за същата таз криза?
  тук почва да върлува една идея, гледам и кръстев я раздава, че тия демографски тенденции все дно от марс са ни ги спуснали, те са едни такива абстрактни процеси вън и незавсимо от политическите и обществените процеси в страната. така като ще си говорим глупсоти без да стигаме до анализ, няма никакъв смисъл

 100. 100 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Хммм… Хайде без позовавания, не искам да обидя никого. Чета, тук и сега, постинги на хора, които се научих да уважавам и харесвам именно във Форума, и наистина не разбирам - защо толкова ви се иска България да е зле?. Ами вие приемате всяко нещо, което е добро и няма как да бъде отречено като лична обида, неща, които могат да бъдат оценени и отрицателно, и положително, задължително се оценяват отрицателно, дребни неща се хиперболизират.

  Добрият вариант е наистина да се анализират и причините, и последствията, а не по циганско-махленски да се замеряме с това, кой по-виновен - едните или другите, или третите. То виновни има, и то толкова виновни, че са за бесене, ама нека един обективен анализ да ги изкара на повърхността.

  А що се отнася до демографския срив, иска ми се подробно, ама нека да е друг път - когато не съм толкова стар и уморен. Засега само две неща. В продължение на 20 години спасявах кожата на един от най-добрите демографи в България. ЦК на БКП си го бяха харесали и главно за тях пишеше; бяха му ограничили официалните публикации до други теми. След 89-та, ако не бяхме сложили един гард пред него, щяха да го пратят да чисти общинските тоалетни. Та, той още в средата на 70-те чертаеше едни криви, дето бяха къде-къде по- страшни от сегашните, особено що се отнася до сравнението между трите етноса - българи, турци, цигани. Така че не е от последния мандат на Боку проблема, даже и с тройната кокалиция, царистите и Костов не можем го обясни. А и според мен най-силна беше миграцията в периода от началото на 90-те до втората година от управлението на Костов, когато нещата след Виденов започнаха да се нормализират. Това беше първото нещо, за което исках да пиша. Второто е въпрос.

  Населението в света не става по-малко. Трябва ли да робуваме на статистики - "олеле, изостанахме!", или тъкмо напротив - да се опитаме да превърнем "дефекта в ефект", както някакъв тъпак се беше изразил... И трябва ли да страдаме заради това, че хората си търсят късмета по света? Че не са си останали по тия села, от които много отдавна е тръгнал родът им? Аман от носталгици! Свърши се България! До 50 години от дъното на Панчаревското езеро ще изригне вулкан!

  И природата ни не е такава, че да емигрираме заради нея, трябва само да я оставим да се поизчисти след Живковата "химизация и индустриализация на народното стопанство", а не да мислим, как още повече да я замърсим, и климатичните промени засега ни засягат чувствително по-малко, отколкото тези в други страни...

  Та... това, което приемате за трагична обективна реалност, всъщност е патологично състояние на духа. Някакъв вид тежка социална депресия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK