Влизането в ERM II не носи промени за борда

Влизаме ERM II само при курс от 1.95583 лева за едно евро.

© Надежда Чипева, Капитал

Влизаме ERM II само при курс от 1.95583 лева за едно евро.Анализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Малко промени в българското законодателство следва да се правят с внесени текстове от депутати между първо и второ четене, какъвто беше случаят с измененията на Закона за Българската народна банка. Това е урок, който политическият елит в България трябваше отдавна да е научил, да не говорим, че тази практика нарушава самия законодателен процес, уреден в Закона за нормативните актове и Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Бурните коментари за валутния борд през последните дни са резултат именно от опита за бърза и непрозрачна промяна, която макар и техническа по своя характер,


все пак касае българския лев и не може да бъде подценявана.
Българският лев е "вързан" за еврото при курс от 1.95583 лева за едно евро. Този курс е резултат от чл.29 ал.1 от закона за БНБ, където е записано, че официалният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка и чл. 29 ал. 2, където пише, че курсът по ал. 1 се умножава по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Никой не е предлагал тези два текста да се променят. Няма отмяна на борда, няма и промяна на курса спрямо еврото.


Предложението в парламента е да се създаде нова алинея в чл. 29 (ал. 3), която гласи, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменни курсове (ERM II) официалният валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между лева и еврото, договорен с всички страни в еврозоната, Дания и Европейската централна банка, при присъединяването на страната към ERM II.


Този текст стъпва на официалната процедура за членство в ERM II, която е приета с Резолюция на Европейския съвет от далечната 1997 г. Всички страни, които са минали през валутния механизъм,в т.ч. Естония и Литва, които също бяха във валутен борд, са го направили по тази процедура. Без подобен текст в закона за БНБ, нямаме правно основание да сме в ERM II.


Отпада ли валутният борд при членството на страната в ERM II? Категорично не.


Официалната позиция на ЕЦБ от далечната 2003 г. е, че страни, които имат валутен борд, могат да поемат едностранен ангажимент да запазят своя валутен борд в рамките на членството си в ERM II. Точно така направиха Естония (виж тук) и Литва (виж тук). Така ще направи и България, като поддържа нулево отклонение от своя фиксиран курс. Поемането на едностранен ангажимент за запазване на валутния борд е ясно разписано в съвместното писмо от министъра на финансите и управителя на БНБ за намеренията на страната да кандидатства във ERM II. Това писмо беше изпратено на 29 юни 2018 г. и с него на практика се стартира планът за действие по присъединяване към ERM II. В рамките на една година поетите ангажименти бяха изпълнени, в т.ч. прегледа от ЕЦБ на качеството на активите на шест банки, което всъщност дава основания да очакваме зелена светлина за ERM II.


Валутния борд остава, но какво се случва с преговорите за курса?


Това изглежда е централният въпрос. След като членството в ERM II предполага преговори и взаимно съгласие за централния курс между еврото и лева, то възможно ли е да договорим друг курс? Макар на теория това да е възможно, практически шансовете са минимални. Курсът от 1.95583 лева за едно евро е догма в България. Целият ни път към еврозоната се основава на схващането, че курсът ще остане непроменен. Това е разписано в Споразумение между Министерския съвет и БНБ за въвеждане на еврото в България още по времето на Милен Велчев. Така е дефинирана и стратегията на БНБ от 2007 г. за потенциалното участие на българският лев в ERM II.


Всички усилия от последните години стъпват на този прост факт - влизаме само при курс от 1.95583 лева за едно евро. Това беше многократно потвърдено от БНБ и Министерство на финансите. Естония и Литва бяха в сходна ситуация и запазиха своите фиксирани курсове непроменени при влизането си в ERM II през 2004 г. Поддържаха ги и до приемане на еврото съответно през 2011 г. и 2015 г.


Когато валутният борд работи, няма причина някой насила да сменя курса.


А валутният борд в България работи и това е доказано през годините.


През последните дни дискусията се насочи и към вариантите за потвърждаване на мандата на правителството и БНБ за поддържане на курса и осигуряване на законодателна или парламентарна защита от евентуални промени. Лесното решение е да се запише в закона, че България не може да приеме друг курс по време на членството си. Това дава най-високата възможна гаранция, но е най-вероятно неприемливо за ЕЦБ. Ако приемем подобен текст, който се окаже неприемлив за ЕЦБ, всякакви възможности за продължаване на пътя към еврозоната на практика приключват. Това би обезсмислило всички усилия от последната година и половина.


Решението на политическите сили беше допълнителната гаранция да не се разписва в закона, а да е под формата на решение на парламента - вече гласувано, което дава ясен мандат за поддържане на курса и забранява на страната да участва в ERM II при курс, различен от 1.95583 лева за едно евро.


Това гарантира, че курсът не може да бъде променян без санкцията на парламента.


Остава единствено въпросът дали това решение е приемливо за ЕЦБ? Вече беше публикувано положителното становище на ЕЦБ за законодателната промяна в чл. 29 на закона за БНБ. Ако приемем, че последното решение на Народното събрание касае не законодателната рамка, а просто мандата за преговори и неотстъпване от курса, то има възможност да продължим напред с тази рамка.


Важно е да отбележим и някои детайли по самата процедура на влизане в ERM II, тъй като най-вероятно и тя ще предизвика коментари. Самата процедура е тайна, тъй като фиксирането на курс - особено за страни, които не са във валутен борд, има огромно влияние на финансовите пазари. Цялата процедура е тридневна - в даден петък, след затваряне на финансовите пазари, финансовият министър и управителят на БНБ изпращат искането за присъединяване към ERM II, решението от всички страни по процеса, в това число ЕЦБ, се взема в събота, и в неделя се обявява с прессъобщение на ЕЦБ.


С други думи, много е възможно в дадена неделя през месец април да прочетем в съобщение на ЕЦБ, както безспорно и на финансово министерство и БНБ, че българският лев вече е част от ERM II. Няма да има последващи стъпки - вече ще е факт, затова и всякакви законодателни промени в този процес се правят предварително.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  Що ли нещо не им вЕрвам А !!! Най се плаша, когато силните на деня ме убеждават, че всичко е точно.

 2. 2 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Разбрах две неща - с приемането на допълнителната алинея към чл.29, курсът евро-лев вече може да бъде договарян.
  Парламентът няма да позволи друг курс, освен настоящия.
  Т.е. съдбата на милиони българи остава в ръцете на сбирщина от корумпирани, неуки, не знаещи за какво са там (освен за да папкат и живеят царски чичковци и лелки).
  Сещам се, как при изпращането на Кунева за преговори за влизане в ЕС, същото това събрание и забрани да договаря закриване на 3 и 4 блок на Козлодуй. Тя естествено обеща на европейците да ги закрием и послушковци те после прегласуваха това.
  Личното ми усещане - вероятно всичко е уговорено с ЕЦБ поне преди година, по дати, по числа, а сега живеещия в чужд апартамент, се чуди как да изпълни обещанията с минимум щети за ГЕРБ и ДПС. Не за нас - ние пак ще трябва да плащаме масрафа. За пореден път.

 3. 3 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1790 Любопитно

  Уж всичко е точно и няма да губим от стойността на лева, ама и аз нещо не съм спокоен по темата, щото още помня 1995-96 година как болшинството хора издухахме супата. Та една обмяна на личните спестявания може би е добра идея...

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2128 Весело

  До коментар [#3] от "Дългия":"Уж всичко е точно и няма да губим от стойността на лева, ама и аз нещо не съм спокоен по темата, щото още помня 1995-96 година как болшинството хора издухахме супата. Та една обмяна на личните спестявания може би е добра идея."

  За туй, спази принципа от това време:"Левовете в марки"!

 5. 5 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Предлагам лидерите на парламентарно представените партии да излязат и кажат, че НИКОГА в следващите 10 години няма да позволят различен курс на лева. Защото тяхната дума остава последната ни гаранция, нали разбирате.

 6. 6 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 889 Неутрално

  След опита с прикритата поправка на другарката Менда, бъдете
  нащрек. Че да не бъдете изненадани неприятно в един момент.
  Не че и без нея риска щеше да е по-малък. Другарите отдавна не са
  присвоявали спестяванията на народа и е крайно време отново
  да го направят. Така че обръщайте левчетата в сигурна чужда
  валута, че да не ви ги откраднат пак.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  Приказката да лъжливото овчарче чели ли сте я? А постулата че българина най много се страхувал да не настине и да не се мине? Все са основани на лъжите и на минавките.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#5] от "tos_buratino":

  И няма да ни излъжат? 🤔 Ще го кажат, само и само да ги изберем. После ще се оправдават, "ама така иска ЕС". И ще клекнат, както им кажат. А ние да му мислим.

 9. 9 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Дневник, питайте видните експерти колко смятат, че е реалният курс на лева към еврото. Гледам всички бягат от темата като дявол от тамян.

 10. 10 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Аз вярвам само на господин Иван Костов. Още преди две години той каза, че трябва да излезем от валутния борд.
  https://clubz.bg/50995-ivan_kostov_da_svalim_bukaite_na_valutniq_bord

 11. 11 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Колкото повече ме успокояват експерти от ляво и отдясно, толкова по- неспокоен ставам.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  Тоест с последната поправка отново влизаме в противоречие с "която е приета с Резолюция на Европейския съвет от далечната 1997 г."?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Няма място за "притеснения"! Най-много да се повтори сентенцията на другарката фандъкова: Курсът няма да се променя, но ще плащаме повече!

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Има международен заговор на високо ниво, който цели да събори стабилния български лев, понеже поради изключителната си стабилност вече се превръща в световна резервна валута. В допълнение прави българската икономика много по- конкурентна на долара, еврото, йената дори и швейцарския франк. Но ние лева си не даваме!!!

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  А бе вие нормални ли сте?! Нима вярвате,че комуниста Борисов ИСКА да приемем еврото?! Защо му е?! Това би означавало край на възможността за пладнешки обири като на КТБ!!!

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":Това би означавало край на възможността за пладнешки обири като на КТБ!!!

  Този мит как се вързва с

  https://money.bg/finance/raiffeisen-bank-i-drugi-evropeyski-banki-sa-zameseni-v-golyam-skandal-za-prane-na-pari.html
  http://news.bnt.bg/bg/a/italiya-spasyava-dve-banki-ss-17-mlrd-evro

  Лозунгите на спонтанен протест...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  До коментар [#16] от "дерибеев":

  Какво общо има единият случай с другият?!

 18. 18 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Дай Боже да се вредим и за Евро зоната... Колкото повече ВЪНШЕН контрол има върху нашата политическа пасмина, толкова по-добре... за да може обикновените българите да си вършим работа и да си живеем живота НОРМАЛНО!

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  Първия линк, банки от еврозоната перат руски пари по добре от КТБ, втория линк банки от еврозоната раздават в пъти повече съмнителни кредити от КТБ. Та намери разликите вместо да ме замеряш с лозунги под формата на наивни въпроси

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3152 Неутрално

  До коментар [#19] от "дерибеев":

  Ти си този,който отклонява темата.
  Комунистите у нас ограбиха народа чрез КТБ.
  Европейски банки изпрали РУСКИ пари! Е,и? С какво са навредили на европейците като са изпрали руски пари откраднати от руският народ?!
  И давали били "съмнителни" кредити?! С какво са съмнителни? Или са невъзвръщаеми кредитите,или - не са.
  Пак те питам - какво общо има пладнешкият грабеж на КТБ с прането на руски пари от европейски банки?! Не ми отговаряй,всъщност...

 21. 21 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  "... дава ясен мандат за поддържане на курса и забранява на страната да участва в ERM II при курс, различен от 1.95583 лева за едно евро.
  Това гарантира, че курсът не може да бъде променян без санкцията на парламента. ..."
  Парламентът от цитата е българския парламент. Българският парламент може да гласува и прегласува в подходящо време закони и части от закони. Българските управляващи могат по всяко време да предизвикат пожелани от тях промени в нормативната уредба, както и да нарушават безцеремонно същуствуващите норми. Примери? Те са почти ежедневие. Включително и в последните дни. Българските уравляващи не носят вина за действията си. Епизодичните фойерверки, достигащи до арест и осъдителни присъди са съпътстваща част от процеса. Накрая всички завършва с хепиенд - оправдателна присъда на различни инстанции.
  Часто от българите възприеха действията на парламента и последвалата засилена пропаганда за прокламиране и гарантиране стабилността на българския лев като сигнал за инвестиции на притежаваните левове в друга валута или друга форма на собственост.

 22. 22 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 2305 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":

  В БНБ има някакви си 20 млрд. евро валутни резерви, т.е. 20 млрд. причини Бойко да иска да приемем еврото още утре, ако е възможно.

  Да бехме малко подпийнали, да им ебеме майката.
 23. 23 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Дори да запазят курса чисто математически обръщайки цените във евро
  ще има закръгления във ущърб на потребител !!!

 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Remember, Каун, the 20th of June...

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 25. 25 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darulio":

  Добре, че вие бдите неуморно и ни пазите от тази проказа - Еврозоната!

 26. 26 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  А не …..замисълът беше напълно различен и да не се правят на читави , защото отдавна не са , а и не са били никога . И става въпрос за по-голямата част от народонаселението....
  колкото до еврото , да, но , когато станем НОРМАЛНА държава от ЕС , а не …...да се разчита на Гешев и прокурорската справедливост !

 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Дай Боже да се вредим и за Евро зоната... !
  —цитат от коментар 18 на bosev.asen


  Мечтата на Сергей Станишев!
  Другата му мечта е за Истанбулската..

  Не случайно Станишката си е мобилизирал феновите из всякакви форуми, освен това организира, да не забравяме, прояви и на живо в София!

  --------------------------------
  "Cтaнишeв: C eврoтo влизaмe в "A" oтбoрa нa EC
  Публикувaнa: 26 Aприл, 2018 17:59
  Приcъeдинявaнeтo към eврoзoнaтa изиcквa нaциoнaлнo уcилиe. Тoвa зaяви прeзидeнтът нa ПEC Ceргeй Cтaнишeв нa кoнфeрeнция "Бългaрия в eврoзoнaтa. Икoнoмичecкaтa лoгикa cрeщу митoвeтe".
  Тoвa e трeтoтo cъбитиe oт пoрeдицaтa „Eврoпa oтнoвo нa път“, инициирaнo oт прeзидeнтa нa ПEC.
  Гocт нa фoрумa e и прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв.
  Фoрумът e oргaнизирaн oт Cтaнишeв.. ..
  Cтaнишeв прeдупрeди, чe имa и другa визия зa EC - Eврoпa нa двe cкoрocти и, aкo ceгa изпуcнeм възмoжнocттa дa cтaнeм члeнoвe нa eврoзoнaтa, мoжe дa ce нaлoжи дa чaкaмe дългo. Винaги e пo-дoбрe дa учacтвaш във взимaнeтo нa рeшeния, oткoлкoтo дa бъдeш тeхeн изпълнитeл, кaтeгoричeн e прeзидeнтът нa ПEC.
  C eврoтo влизaмe в "A" oтбoрa нa EC, изтъкнa Ceргeй Cтaнишeв.
  "Пo мяcтoтo нa Бългaрия в прoмeнящия ce Eврoпeйcки cъюз трябвa дa имa кoнceнcуc. Aкo нe cмe eдинни, нямa кaк дa бъдeм уcпeшни.", кaзa в нaчaлoтo нa изкaзвaнeтo cи нa фoрумa Cтaнишeв."
  ------------------
  Станишев предупреждава и строго блещука с очилцата!
  Народът го следва и мечтае:
  .. да може обикновените българите да си вършим работа и да си живеем живота НОРМАЛНО!
  —цитат от коментар 18 на bosev.asen


  С въведено евро, ние българите, ще си вършим работата по-спокойно и по-добре.
  Това го каза и Сергей!
  Докторите по-бързо ще режат , гумаджиите ще монтират по-балансирани гуми, магистралките ще правят по-хубава френска!
  Животът ни ще е нормален , ще се радват на труда си хората и ще се обичат, като братя!

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#22] от "Darulio":Добре, че вие бдите неуморно и ни пазите от тази проказа - Еврозоната!
  —цитат от коментар 25 на zxp53317185


  Който иска Еврозона никой не го е спрял.
  Най-близо до нас- в Косово и Черна гора.
  Чемодан и айде за Косово- от София е на час и половина..

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  А бе вие нормални ли сте?! Нима вярвате,че комуниста Борисов ИСКА да приемем еврото?! Защо му е?! Това би означавало край на възможността за пладнешки обири като на КТБ!!!
  —цитат от коментар 15 на deaf


  В смисъл?
  Като има евро и това, само по себе си спира злоупотреби, или прави всичко стабилно, или що??

  Как точно действа този механизъм?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#28] от "simChо":Това беше доста малоумно дори и по твоите критерии. Браво !
  —цитат от коментар 30 на zxp53317185

  От тъпак го чувам..

  Аре, Станишкоид, я коментирай:

  https://www.cashkurs.com/fileadmin/user_upload/PDF/121023_Zahlen zum Staunen - Preise damals und heute.pdf

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Най-близо до нас- в Косово и Черна гора.
  —цитат от коментар 28 на simChо

  До коментар [#28] от "simChо":Това беше доста малоумно
  —цитат от коментар 30 на zxp53317185  П.П
  Абе, ТИ НЕ ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ В КОСОВО СА С ЕВРО????????
  И Черна Гора?
  Станишката е записал най-малоумните да са му тролове ..

  https://money.bg/economics/chernogorsko-evro.html

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Който се притеснява за спестяванията си, да си обръща левчетата в евро. Няма проблеми. Масата на еврото е 1,6 пъти по-голяма от тази на левовете.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#32] от "simChо":Хах, това че са с евро не значи че са в еврозоната, глупи 😉
  —цитат от коментар 33 на zxp53317185

  Ама не знаеше, че са с евро, нали Станишкоид??
  Сергей не разполага ли с по-умни тролове или вие сте по дежурство?

  И що не коментираш цените?
  Председателят на ПЕС ви е давал инструктаж, да бягате по терлици?

  Frosch Orangen-Universalreiniger 750 ml
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: DM 3,34
  Preis 2012: € 3,45
  Sebamed Frische Dusche 200 ml
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: DM 4,91
  Preis 2012: € 3,55
  Diamant Weizenmehl Typ 405 1000 gr.
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: DM 1,12
  Preis 2012: € 0,88
  Weihenstephan Alpenmilch 3,5% Fett 1000 ml
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: DM 1,46
  Preis 2012: € 1,49
  Der große Bauer Fruchtjoghurt 250 gr.
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: DM 0,92
  Preis 2012: € 0,59
  Jacobs Krönung 500 gr.
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: DM 7,31
  Preis 2012: € 7,77
  1 Liter Diesel (Durchschnittspreis)
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: DM 1,606
  Preis 2012: € 1,489
  Dr. Oetker – Die Ofenfrische
  Preis 2001 vor Einführung des Euro: ca. DM 3,98 - DM 4,98
  Preis 2012: € 2,81 - € 3,46

 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Най-близо до нас- в Косово и Черна гора.
  Чемодан и айде за Косово- от София е на час и половина..
  —цитат от коментар 28 на simChо


  Ако ще 200 минуса да ми сложите КОСОВО НАИСТИНА Е НА ЧАС И ПОЛОВИНА!
  Станишев наистина разполага, момчето , с много тъпи тролове.

  Вие го провалихте и за Истанбулската!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#35] от "simChо":Въобще няма да ти коментирам умопобърканите и несвързани бръщолевения.
  —цитат от коментар 37 на zxp53317185


  То па оставаше и ТИ да се опитваш НЕЩО ДА КОМЕНТИРАШ..
  И не разбираш доста неща , нали??

  Питагоровата теорема също ти се струва умопобъркани и несвързани бръщолевения , почти съм сигурен!
  Законът на Кирхоф и за него си категоричен - умопобъркани и несвързани бръщолевения.

  Ама не ти, ами Станишев е за съжаляване ..
  Това има- това е мобилизирал из форумите.

 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Така ще направи и България, като поддържа нулево отклонение от своя фиксиран курс.
  —цитат от коментар 0 на др Ганев


  Мне, др Ганев не е схванАл идеята на еремето. Докато се кеси там, държавата няма право насила да го крепи, за да се разбере дали е читав сам по себе си за да може по него да се направи накрая ченча. Има в дебелите книги на ецебето записан ресурс, дето може да се ползва краткотрайно за крепене на курса и за всяка страна е различен - за България е 500 млн евро. Туй значи например, че ако др Сорос реши да изплющи 5 милярда за спекула срещу лева, нищо не можем му направи.
  Другият момент е, че ако страна в борд има хроничен дисбаланс, тя може за дълъг период от време да крепи курса за сметка на увеличение на държавния дълг и еремето гледа това да го избегне, тъй като накрая ченча ше стане по фиксирания курс, дисбалансите си остават и държавата е с по - големи дългове, та ше се наложи като в Гърция да се режат заплати и пенции.

 40. 40 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3111 Неутрално

  До коментар [#39] от "dosetliv":

  Абсолютни глупости си писал.

  Валутен борд ако не знаеш значи, че срещу всеки лев в обръщение БНБ има Евро да го покрие. Или на по простичък език зад всеки Лев седи Евро по съответния курс 1.95583.

  И ако цялото население реши да си обмени всички налични левчета в Евро - БНБ ще им ги извади и ще им ги даде без да им мигне окото оти ги имат.

  А ти си пиши глупости че спекуланти могат да го съборят. :)

 41. 41 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 565 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дългия":

  Много интересно, и какво по-точно й издуха на супата? Много хора си изплатиха апартаментите с по 1 заплата. Не ги слушайте какво ви приказват в медиите, важното беше, че хипер инфлацията беше идеална за длъжниците.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK