Темида е слугиня в шоу програма

Висшият съдебен съвет и Народното събрание следва да преценят дали действията на главния прокурор уронват престижа на съдебната власт.

© Юлия Лазарова

Висшият съдебен съвет и Народното събрание следва да преценят дали действията на главния прокурор уронват престижа на съдебната власт.Адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (2008-2015), коментира по БНР казуса с публикуваните от прокуратурата записи от подслушване на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и питането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за тълкуване на имунитета на държавния глава. Публикуваме коментара й в пълния му обем заради кардиналните въпроси, които поставя. Заглавието е на "Дневник".


Главният прокурор е свободен да иска каквито желае тълкувания от Конституционния съд. Неприятното е, че като че ли тази тема е добре разработена. Ако на него не му е ясно дали едно действие е нарушение на конституцията или държавна измяна, по този въпрос има както практика на Конституционния съд, така и теория. Председателят на Конституционния съд има цяла монография от над 200 страници по този въпрос и всеки от нас може да се запознае с нея. Това обаче не пречи главният прокурор, ако пожелае, да попита отново.


В един сайт, разпространяващ главно мнения на прокурори, прочетох коментар: "Нашата е изпята, ами поне децата да ги учим на право". В това време най-добрият юрист на премиера - министърът на правосъдието, също изрази през Министерския съвет тревога, че образованието по право трябва спешно да се подобри. Казвам това във връзка с квалификацията на г-н Иван Гешев. Защото
нещата, които той пита, са добре отразени както в теорията, така и в практиката.


Мисля, че спор дали отговорът следва да е един или друг едва ли има. Но той може да попита, защото конституцията го овластява.


Законността на изнасянето на записи от подслушване на президента са предмет на коментар от немалко колеги. За мен е по-важно и мисля, че хората разбраха, че съдържанието на тази огласена информация не може да даде основания за подозрения било в престъпна дейност, било в измяна на конституцията, в смисъла на здравия разум. Но ние не искаме да обърнем внимание на това, че всички очакват от прокуратурата да се произнесе по законността. Ами време е да се разбере, ако трябва и да се запише изрично, че прокурорът може да повдига спорове за законност, но единствено съдът може решава кое е законно и кое - не.


Записите, които бяха разпространени, биха могли да бъдатг разглеждани от най-различни гледни точки: от гледна точка на посегателството върху личния живот на президента на републиката, от гледна точка на това дали начинът на събиране и начина на разпространение на таци информация съответстват на Закона за специалните разузнавателни средства, на конституцията, на Наказателния кодекс и т.н. Тези въпроси би трябвало в крайна сметка да ги реши съдът. За обществото обаче стана ясно, че упражняването на правомощията на г-н Гешев


вече отива отвъд рамката на буквата на закона и засяга духа на понятието законност.


Обстоятелствата от последната седмица оставиха мен и други юристи в състояние, в което се чудим дали нямаме и ние нужда от психологическа помощ. Защото ние вече не знаем какво следва да се нарича законност в нашата родина.


С удивление чух думите на г-жа Менда Стоянова, че действията на прокуратурата удовлетворявали общественото любопитство. Извинявайте, това не е роля на прокуратурата в една сериозна държава. А струва ми се, че още като кандидат за главен прокурор г-н Гешев даде откровена и ясна заявка за квалификацията си, за своето разбиране, за уважение към институциите, за уважение към правата на човека, за конституционни ценности като разеделението на властите. Както и за според него необходимото избирателно насочване и ярко медийно представяне на действията на


прокуратурата като институция, която арестува, за да радва обикновените хора -


да описва публично с часове банкноти, да обяснява, че според закона всички задържани лица следва да се водят с пранги по улиците и т.н.


Обществото вече разбира доколко тези дейстивя съответстват на закона, на професионалната етика и задължението на главния прокурор да не уронва престижа на съдебната власт. Аз бих помолила днес гилдията на обвинителите, между които все още има кадърни професионалисти, да преосмисли поредицата от свои декларации в подкрепа на тази кандидатура, защото там се твърдеше, че г-н Гешев способства за утвърждаване на ролята на съдебната власт като гарант за правовия ред и защита на правата и законните интереси на гражданите. Надявам се тази преценка сега да се преосмисли и да се извърши както от Висшия съдебен съвет по отношение на професионалната етика, така и от Народното събрание


дали тези действия уронват престижа на съдебната власт.


Конкретните проблеми във връзка с разпространените записи могат да бъдат обяснявани надълго и нашироко. Това стигна до някакъв неконтролируем апогей на правомощията на прокуратурата. Тя може да извършва действия, които са безконтролни. Подслушването на лице, което е част от военните, какъвто е ген. Цанко Стойков, не може да бъде разпоредено в образувано срещу него производство на Специализираната прокуратура. Такова производство може да бъде провеждано единствено от Военната прокуратура.Това е въпрос на компетентност. Проблемът е в това, че дали тези записи са законни или не, като че ли не подлежи на съдебен контрол. Аз не мога да кажа дали съд е разрешил такова подслушване, както не мога да кажа дали изземването на една колекция от антики, която е собственост на юридическо лице, а не на Васил Божков, е било разрешено от съд.


Ние не можем да разчитаме единствено и само на волята на прокуратурата да преценява какво е законно, защото това са все въпроси, които директно засягат правата и интересите на гражданите, независимо кои са тези граждани. Освен това преценката дали е необходимо подслушване за престъпление, което не е наказуемо с повече от 5 години затвор, не може да бъде видяна като законна. Друг е въпросът, че веднъж събрана, тази информация, доколкото не може да служи за вече образувано производство, тя


подлежи на унищожаване, и то струва ми се в шестмесечен срок


от установяване, че събраните доказателства не са нужни на наказателното производство. Това нещо е било задържано в продължение на близо 9 месеца и сега се огласява, независимо то забраната на НК.


Всичко това се случва, защото е практически възможно. Тези практически възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей. И аз се надявам днес, че не само шепа специалисти, но и цялото общество разбира необходимостта от промени в тази безконтролна, неефективна и избирателно упражнявана власт. Тя трябва да бъде поставена незабавно под пълноценния и компетентен контрол на съдилищата, какъвто в момента всъщност се предвижда по някои въпроси, но докато се стигне до този пълноценен контрол, минава дълъг период от време, в който такива действия могат да съсипят и авторитета, и интересите, и ако щете държавността. Защото това, което ние наблюдаваме в момента, е посягане върху държавността в искрения и дълбок смисъл на тази дума.


Не искаме прокуратурата да се разпорежда с основни права и интереси и е време да осъзнаем, че тя


не може да раздава медийно правосъдие и нейните актове следва да подлежат на контрол,


както и посегателствата върху основните права и интереси да могат да бъдат обезщетявани по някакъв разумен начин. Вместо това прокурорите разполагат с такъв статут на несменяемост и безконтролност, който в крайна сметка води до присъждане на обезщетения, които данъкоплатецът плаща вместо всеки извършител.


Тук става дума точно за избирателните възможности на прокуратурата. Аз не зная дали никой не е смеел да произнася името на г-н Божков и на г-н Пеевски. Зная, че онова, за което сега говори прокуратурата, са действия, които са протекли най-малкото през последните пет години. Кога, дали и кого да привлече прокуратурата под отговорност е въпрос на нейната избирателна компетентност. Именно за това става дума - за неефективното и избирателно упражняване на тези правомощия, което както виждаме, може да достигне до странно тълкуване на елементарни и ясни норми. Ние сме свидетели на това, че според прокуратурата


едно "М-хъм" може да бъде квалифицирано като посегателство върху конституцията


или държавна измяна, което може да доведе до импийчмънт. Това е смешно и хората го разбират.


Аз съм съдията, който е участвал в приемането на решението на съда в Страсбург по делото "Колеви". Там ясно се казва, че по закон и тогава, и сега главният прокурор е можел да бъде привличан към наказателна отговорност. По закон, но не и на практика заради йерархичната подчиненост. Впрочем това дело е във връзка с подозренията на г-жа Колева, съпруга на бившия заместник-главен прокурор Николай Колев, за това, че тогавашният главен прокурор Никола Филчев е бил замесен в едно убийство. А според други данни, които са били изложени и пред Висшия съдебен съвет тогава, не само в едно, а в две убийства. Впрочем тези убийства и досега не са разкрити.


Но не забравяйте, че убийствата, които не са разкрити у нас, не са никак малко. Ние в момента обсъждаме някакво риалити шоу в областта на наказателното правосъдие, не бихме искали да виждаме Темида като участник в такова риалити шоу и като


слугиня било на г-н Гешев, било на г-н Радев, било на г-н Борисов, Пеевски, Божков или Младен Михалев.


Надявам се, че хората могат да разчитат на правосъдието за неговото безпристрастие, а не да очакваме г-н Цветанов да изравя трупове с багер, както ни уверяваше премиерът. Става дума за законност. Впрочем не знам какво стана с тези изровени трупове.


Представите за това, че борбата срещу престъпността ще се извършва по законен ред, отдавна са отмити и ни ставаме наблюдатели наистина на някаква шоупрограма, която действа като фойерверк. Прокуратурата решава кога да повдигне обвинение, дали да повдигне обвинение, как да квалифицира едно деяние - дали като държавна измяна или като несъставомерно поведение. Тя има всички тези възможности, които не могат да бъдат овладени, доколкото именно прокуратурата решава дали да постави един въпрос пред съда. Съдът е този, който трябва да каже дали едно нещо е законно и какво съставлява то. Това се отнася и до главния прокурор, разбира се. Но практическата невъзможност за неговото разследване и евентуално наказване в момента е твърде ограничена.


Време е да изясним функциите на съда, следствието и прокуратурата в обществото.


Няма как съдът да радва обществото. Няма как правосъдието да радва обществото,


защото има съвсем други функции. Правосъдието трябва а защитава законността и съдилищата следва да решават споровете. В повечето конституции на света прокуратурата въобще не е конституционен орган. Друг е въпросът, че тя не може да има същите функции като съда. Тя може да повдига спорове и да привлича извършителите на престъпления към отговорност. Но произнасянето по тези въпроси не може да бъде в ръцете на прокуратурата. Това е основен проблем на нашата конституция. И на нашите представи вече за това кой осъществява правосъдието.


Време е в конституцията да се запише, че съдилищата осъществяват правосъдието, и да се определят ясно функциите на прокуратурата, така че те да могат да бъдат отразени и в законите. Не може прокуратурата да разпорежда на държавни органи какво следва да извършат и какво - не. Това е записано в закона и ако не се прави, няма пречка прокуратурата да повдигне въпроса пред съда, но не и да разпорежда. В какво качество разпорежда? Вече никой не знае.


Все по-често виждаме, че не само гражданите, но и политиците изглежда очакват правосъдие от прокуратурата. Е, там е работата, че прокуратурата не може да раздава правосъдие. Тя не е съд. Един съд работи по правила, изслушва страните, има си процесуален регламент на действието.


Докато прокуратурата решава нещата зад затворените врати на кабинетите си


и излиза с някакви свои разпореждания и постановление, които далеч не всякога подлежат на съдебен контрол. Хората остават беззащитни - както жертвите, на които се отказва наказателон правосъдие, така и засегнатите от тези действия на прокуратурата, които не могат да се защитят.


Стурва ми се същностно важно функциите на съда и на прокуратурата да бъдат ясно очертани в конституцията. За да може оттам да се правят заключения дали действията, които са възложени по закон, съответстват на тези функции в конституцията. По същия начин статутът на прокуратурата и на нейните представители следва да отговаря на функциите им, а не да бъде еднакъв с този на съдиите, които имат различни функции.


Това, което в момента наблюдаваме при управлението на съдебната власт от Висшия съдебен съвет, противоречи на основни принципи за независимостта на съда, който няма как да решава справедливо спорове между държавата и гражданите, ако не е независим от властите. Вместо това ние виждаме, че във Висшия съдебен съвет се избират членове, които са представители на парламентарните партии. Не само това, ами след това на тях им се предлагат - и това току-що беше прието от парламента - бонуси, които означават, че членовете на Висшия съдебен съвет, така избрани от парламента, ще заемат позиции във върховните съдилища и главната прокуратура.


Това по същество е навлизане на политическата власт в правосъдието. Не би трябвало да е така.


На съдилищата следва да им се осигури независимост от влиянието на политическите сили. И това няма как иначе да стане, освен с осигуряване на незамисимост не само в тяхната всекидневна практика по делата, но и в управлението им във Висшия съдебен съвет.


Нещо повече - това, което гледаме, е възможностите на прокуратурата чрез своето мнозинство в прокурорската колегия на ВСС не само да елиминира всяка кандидатура, освен предложената от тях за главен прокурор, но и заедно с политическите представители във ВСС да определят кой ще е следващият председател на върховен съд, бил той касационен или административен. Това ако не е политическо влияние и влияние на прокуратурата като страна в процеса върху независимостта и безпристрастието на съдилищата, аз не зная какво е.


Превземането на съдебната власт от политиката и иззимването на нейните функции от прокуратурата изобщо не работят в интерес нито на занонността, нито на независимостта на съда, на която гражданите трябва да разчитат, когато се решават споровете между тях и държавата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  “Вместо това ние виждаме, че във Висшия съдебен съвет се избират членове, които са представители на парламентарните партии. Не само това, ами след това на тях им се предлагат - и това току-що беше прието от парламента - бонуси, които означават, че членовете на Висшия съдебен съвет, така избрани от парламента, ще заемат позиции във върховните съдилища и главната прокуратура”
  ——-

  Бонуси?

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1802 Неутрално

  За кого да пролеем сълза първо? За мръсните думи прокурор, съдия, политик? За кокошкарския Президент? За кокошкарскара президентша? За зависимия Главен Прокурор? Или за агитките от промити мозъци подкрепящи едните или другите “играчи”?

 3. 3 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "Таралеж":

  Дали Президентът е "кокошкар" или не, за щастие не решават анонимници във онлайн форуми.

  Но темата е друга - за това как избраният за Главен прокурор злоупотребява с правомощията си, за да подкопава както конституционно установения правен ред с преднамерено ненужни въпроси политически оцветени въпроси към КС и със извършване на ПРЕСТЪПЛЕНИЕ чрез изваждане на СРС-та, чиято единствена цел е очевидно да злепостави държавния глава на България!

  При пълното мълчание на ВСС, който си " избра" под скандиранията на Недялко Пика, а сега очевидно смята да бездейства и да гледа "сеир".

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Любопитно

  Не знаех, че разследването на осуетяванено на проверката на назначението на две длъжности и другите екстри, които втората жена на Радев е получила, като служител в държавна структура, под управлението на мъжа си, било набъркване в личния живот на президента...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Гешев се оля много бързо. Трябваха му само 1-2 месеца, за да се разпищоли безконтролно. Това е нивото на милиционерската школа в Симеоново - тази ковачница на висши държавни кадри.

  Колкото и вярно да е всичко казано от г-жа Калайджиева, толкова е и изключено да се промени каквото и да било. Всички в цялата държава са в една пирамидална йерархична структура, в която по-горните са подбрали и назначили по-долните с една единствена цел - за да работят за техните интереси.

  Парламент ли? Ха-ха-ха! Там става това, което Ахмед Доган разпореди на Пеевски, който пък го свежда за изпълнение на ББ, който пък го разпорежда на "своите депутати". Само ще ви припомня какво стана със "съдебната реформа" при предишното правителство на ББ. Там уж нещо щеше да се променя, а накрая ББ така извъртя нещата, че бламира всички важни промени като разпореди на "своите депутати" да гласуват "въздържал се", а накрая обвини Христо Иванов, че бил той виновен за неприемането на промените. Жалка работа!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Неутрално

  На съдилищата следва да им се осигури независимост от влиянието на политическите сили.
  ---------------
  Съгласен съм, госпожа.
  Затова мажоритарен избор на тримата големи и на ВСС.
  Ако предложите това - подкрепям с две ръце.
  Ама да ми продължавате с анархо-комунистическите номера за самоуправление, които Бойкикиев частично успя да прокара - е нЕма стане.
  Така както данъчните , учителите, лекарите , митничарите не си избират началниците, така и магистратите нямат това право.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ".....необходимостта от промени в тази безконтролна, неефективна и избирателно упражнявана власт. Тя трябва да бъде поставена незабавно под пълноценния и компетентен контрол на съдилищата, какъвто в момента всъщност се предвижда по някои въпроси, но докато се стигне до този пълноценен контрол, минава дълъг период от време, в който такива действия могат да съсипят и авторитета, и интересите, и ако щете държавността. Защото това, което ние наблюдаваме в момента, е посягане върху държавността в искрения и дълбок смисъл на тази дума."
  Така беше и непосредствено след 09.09.1944г., когато се установяваше комунистическият режим начело с Т. Живков. Сега, в съвременни условия целта е да се установи новият режим начело с възпитаника на Т. Живков. Оказа се, че не са малко хората с ботушите, които искат това.

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " Обстоятелствата от последната седмица оставиха мен и други юристи в състояние, в което се чудим дали нямаме и ние нужда от психологическа помощ. Защото ние вече не знаем какво следва да се нарича законност в нашата родина."

  Законността винаги е било това, което управляващата клика във властта счита за такова чрез избрания от нея за главен ! Опраскването - единственото възможно действие срещу конкурентните и неудобните ! Да му мислят нормалните хора с критично мислене или дори по - простичко : с каквото и да е мислене, стига да го имат !

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Здравка Калайджиева. Любопитна е метаморфозата от НПО-адвокат в съдия по правата на човека (2008-15) и после пак НПО-адвокат. Какъв авторитет може да има съда в Страсбург, където адвокати заседават и решават вместо независими съдии. Аре, улево.

 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#13] от "Lemmy":

  Интересно защо не са поканили теб там.

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Знаеш ли защо. Защото в момента български "съдия" в ЕСПЧ в Страсбург е друг известен адвокат-соросоид, одиозният Йонко Грозев. Други въпроси?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 17. 17 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#14] от "boevbisser": Знаеш ли защо. Защото в момента български "съдия" в ЕСПЧ в Страсбург е друг известен адвокат-соросоид, одиозният Йонко Грозев. Други въпроси?
  —цитат от коментар 15 на Lemmy


  Т.е. ти би бил по добър съдия от Йонко Грозев ? А поне знаеш ли къде се намира юридическия факултет ? Или от школата в Симеоново не са ви водили до там ?
  А знаеш ли че България предлага три кандидатури и ПАСЕ гласува кой от тях да стане съдия в съда по правата на човека ? Явно хората там имат различно мнение от някои анонимници в този форум.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  До коментар [#17] от "Nick F":

  Навярно в този юридически факултет не преподават, че е ОК адвокат по човешките права същевременно да стане съдия по правата на човека и няма никакъв конфликт на интереси. Но такива са европейсските ценности, вие сте невинни жертви.

 19. 19 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#17] от "Nick F":Навярно в този юридически факултет не преподават, че е ОК адвокат по човешките права същевременно да стане съдия по правата на човека и няма никакъв конфликт на интереси. Но такива са европейсските ценности, вие сте невинни жертви.
  —цитат от коментар 18 на Lemmy


  ПАСЕ не виждат проблем в това, само ти с неизвестно каква експертиза си се запънал като милиционер на мост.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Любопитно

  "За мен е по-важно и мисля, че хората разбраха, че съдържанието на тази огласена информация не може да даде основания за подозрения било в престъпна дейност, било в измяна на конституцията"

  - А кой твърди обратното? "Цветановгейт" и "Радевгейт" са битовизми някакви и в този смисъл са еднотипни. Двойният аршин е в реакцията на потърпевшите. Двойният аршин е и в реакциите на вече станалите нарицателни медии.
  - Импийчмънт на Радев няма да има.
  - Решетников няма да повтори мандата си.
  Последното сугестирано от "Първанов: Плевнелиев няма да повтори мандата си"
  :)

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#11] от "Анти Шишковци":

  “Така беше и непосредствено след 09.09.1944г., когато се установяваше комунистическият режим начело с Т. Живков. Сега, в съвременни условия целта е да се установи новият режим начело с възпитаника на Т. Живков. Оказа се, че не са малко хората с ботушите, които искат това.”

  Абсолютно вярно.

  А игнорамусите, заслепено призоваващи “МАЧКАЙ, ГЕШЕВ!”, са внуците на онези лумпени, които са крещели “СМЪРТ-СМЪРТ-СМЪРТ!!” под прозорците на Съдебната палата, докато вътре се е разигравал зловещият фарс “народен съд”.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Почит към авторката, добра публикация.
  След добър анализ... омазва нещата:

  "Все по-често виждаме, че не само гражданите, но и политиците
  изглежда очакват правосъдие от прокуратурата.

  Е, там е работата, че прокуратурата не може да раздава правосъдие.

  Не е съд.

  Един съд работи по правила, изслушва страните,
  има си процесуален регламент на действието."


  1. По-рано в публикацията има аргументи, и съжаление,
  че "на практика" може.
  Фактически може.

  Както е написано (и точно цитирано),
  получава се противоречиво изложение или риторично разводнено.

  Лек:
  уточняване (винаги),
  кога "може" е правосъобразно (законосъобразно) можене, и
  кога "може" е фактическо, практическо
  (в нарушение или не на правосъобразно).

  2. Прокурор (и прукратура) e част от Съдебна власт.
  Печален Конституционен факт акт в иначе добра Конституция,
  Върховен закон, в сила от 1991 г.

  Затова може правосъобразно да се твърди,
  че прокуратура е (вид) "съд".

  Може да се твърди правосъобразно и че не е,
  по многобройни аргументи за "общоприети добри нрави"
  международни и местни, но спорът остава.

  Неяснотата.

  Лек:
  Съдия, Съдилище, Съдилищна власт -- в контраст с
  прокурор и прокуратура.

  3. Съдилище работи по правила, изслушва страните,
  има си процесуален регламент на действие...

  Има си, но ако работи законно, съобразява се с Йерархия
  на Законови норми (релевантни по казус дело).

  Първо: с термини и правила на Върховния закон с Непосредствено действие Конституция.

  Повечето определения и правила на Върховния закон,
  както и на подзакони на Върховния,
  са декларативни и не са процедурни (относно кога/как).

  Процедурните правила се разбират правилно в контекст
  (Първи) на декларативните термини и правила.

  Каквито - декларативни, обикновено логично,
  са едновременно (конкурентно) валидни и приложими.

  Изненада?
  Две или пет?!?

  Лек?
  Добри нрави.
  И... учене.

  Такова е положението

  --------------------------------------------------------------------------------

  Адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (2008-2015), коментира по БНР казуса с публикуваните от прокуратурата записи от подслушване на президента Румен Радев и командира на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков, както и питането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за тълкуване на имунитета на държавния глава.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lemmy":

  “Честито на Вождовете от Канзас!”

  Всъщност отборът Чийфс е базиран в щата Мисури.

  Явно и по всичко останало си също толкова “компетентен”, колкото и по тънката материя на правото.
  😁😁😁😁😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Както винаги имаме една поговорка, която (уви) прекрасно онагледява ситуацията: "Дай на глупака власт им у гледай сеира". Уви, защото последствията ще ги ручаме всички ние.

 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  В целия този пасквил няма нито дума за това, дали "жертвите" на прокуратура са действителни нарушители на закона и доколко зловредно е влиянието на тези нарушения върху обществото, в зависимост от поста, който тези нарушители заемат.
  Никакъв коментар относно това, доколко рушителни или оздравителни за общественото мнение са действията на извършилите престъпления, от една страна, и действията на прокуратурата от друга,за да ги разкрие и доведе до знанието на хората. Нито дума за това, че трагикомичната история с апартаментгейта на Радев наподобява римейк на историята с Лозан Панов и че и в двата случая матросовците в защита на злостните нарушители са все от средата на строгото, но справедливо българско съдийско съсловие, което със същата неподкупна страст защитаваше и Иванчева, и убиеца-австралиец, и ТАД, и "Бивол" и още куп други печално известни "герои".
  Между другото, в този пасквил има една свежа мисъл- че народът очаква присъди над престъпниците от прокуратурата. Сигурно е така, след като той се убеди, че не може да ги дочака от същия този строг , но справедлив съд, за който стана дума по-горе.
  И пак да напомня за гнилите ябълки и за това, че именно от прокуратурата излезе категоричната констатация, че по време на целия преход над престъпниците в България е имало защитен чадър от политици, съдии и прокурори.
  Както изглежда,някои от тях започнаха и да се саморазобличават.

 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Весело

  "Аз съм съдията, който е участвал в приемането на решението на съда в Страсбург по делото "Колеви".

  - Затова трябва да знаете и решението на ОСНК при ВКС от декември 2014г.:

  ""Въз основа на изложените дотук съображения и посочена релевантна практика на ЕСъдПЧ, ОСНК на ВКС намира, че наличието на приложени по делото ВДС, събрани чрез СРС, по принцип представлява допустимо основание за прилагане на ограничението по чл.263, ал. 1 от НПК, но само когато те действително съдържат информация,представляваща държавна тайна. Класифицирането й със секретен гриф от лицата по ЗЗКИ не обвързва съда при преценката дали има основание заразглеждане на цялото дело или част от него при закрити врати. Същата следва да бъде формирана суверенно и въз основа на данните по делото за всеки конкретен случай, като се отчете, че публичността е принцип, а ограничаването му е изключение."

  Из http://blog.apis.bg/2014/12/novo-tr-va-v-vra-zka-s-veshtestveni-dokazatelstveni-sredstva-polucheni-chrez-izpolzvane-na-srs/

 27. 27 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3022 Весело

  До коментар [#25] от "Дон Кихот":

  Дали някой е виновен не решава прокуратурата, а съдът. Така е при демокрациите.
  Докато не схванеш това, всичко останало е излишно.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  "Всъщност отборът Чийфс е базиран в щата Мисури."

  За утеха на участника Lemmy бързам да посоча, че снощи и неговият идол Доналд Дръмб е настъпил същата мотика:

  When President Donald Trump tweeted his congratulations to the Kansas City Chiefs, he initially expressed his pride for “the Great State of Kansas.”

  The Chiefs are based in Missouri.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kansas_City ,_Missouri

  ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Любопитно

  До коментар [#11] от "Анти Шишковци":Така беше и непосредствено след 09.09.1944г., когато се установяваше комунистическият режим начело с Т. Живков.

  Непосредствено?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Маяма май тоже пълни чемодан...
  с мисъл за натам ;)
  Европа та Европа.
  Азия обезлюде откъм умни люде.

  Великобритания... постъпи далновидно

  До коментар [#15] от "Lemmy":
  До коментар [#14] от "boevbisser":

  Знаеш ли защо. Защото в момента български "съдия" в ЕСПЧ в Страсбург е друг известен адвокат-соросоид, одиозният Йонко Грозев. Други въпроси?

 31. 31 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Слуги са дневник

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 32. 32 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 264 Весело

  Мачкай Гешев! След ако ще и съдебна реформа!
  Само на теб се надяваме да се промени най-сетне тази прокуратура!

  Партийните вождове вече бръчкат мазни ниски челца и се чудят какво ли още има в златния фонд на твоята лична фонотека, олигарсите се замислят кой е следващият на пангара или по новому - лафката - и както е тръгнало, от чист инстинкт за оцеляване ще вземат да направят нещо полезно.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":
  Колко смешно, по-скоро притеснително е някой да сравнява избитите представители на българския елит от народния съд с "жертвите" на Гешев!

 35. 35 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  А игнорамусите, заслепено призоваващи “МАЧКАЙ, ГЕШЕВ!”, са внуците на онези лумпени, които са крещели “СМЪРТ-СМЪРТ-СМЪРТ!!” под прозорците на Съдебната палата, докато вътре се е разигравал зловещият фарс “народен съд”.
  -----------------------------------------------------
  Колега, сериозно ли сравняваш Димитър ПЕШЕВ (!?!?!?!?!?), Михаил Арнаудов , Атанас Буров с Прокопиев, Цецо Василев, Миньо, Митьо,Ветко и последното попълнение Васко?
  Аз лично бих се засрамил от простотията, която съм изтропал.
  Това е по-лошо, отколкото да пръднеш по време на класически концерт............

 36. 36 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Някои си мислят , че всичко им е позволено , щом трябва да си спасяват кожите.....Сметката е въпроса !

 37. 37 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#33] от "todor._89":

  Вие не се ли водехте "дясна медия"? Интересно как ви се припокрива мирогледа с тази особа!?
  -----------------------
  Ами нищо интересно няма, отдавна не са дясна медия.
  Вече са дигитален отдел на БСТВ.
  Отбелязаха 01.02 - Денят на жертвите на комунизма с оглушително мълчание, като коалиционния партньор Курнела.
  Ааа, сбърках - препечатаха от Фейсбука поста на ББ..............................

 38. 38 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Всъщност внуците на крещящите "Смърт,Смърт!" са пребоядисани демокрсти,парадиращи,че предатаеляват САЩ.Като Бойкик Внук.Апропо,срещна ли се с Херо,да я питаш защо САЩ мълчат тия дни и за Радев и аз Божков,а руския посланик се обажда...Да неизлезе,че май и ти с руския пасоль се срещаш,а?!

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#34] от "crq18506084":

  “Колко смешно, по-скоро притеснително е някой да сравнява избитите представители на българския елит от народния съд с "жертвите" на Гешев!”

  Не сравнявам жертвите, а законността на действията срещу тях. Много несръчно се опитвате да измествате темата.

  Аз съм изцяло за това, Радев да бъде отстранен заради обслужване на чужди интереси, а Черепа, Ветко, Пеевски, Маргините и ОСТАНАЛИТЕ сикаджии да идат в затвора, където им е мястото.

  Но не с показни (циркаджийски) акции и нарушаване на закони от онзи, който е служебно ангажиран да ги прилага.

  Надявам се, че достатъчно ясно се изразих?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#33] от "todor._89":

  Че след Бойко Рашков,какъв им е проблема?!И от негово изказване напрсвиха няколко статии.Да се гптви Таъяна Дончева,после Дайнов,Кюранов...И така-все червена номенллатура и нейните издънки.

 41. 41 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  седни си, слаб две.
  Доказа, че само една тънка клетъчна мембрана дели либерастията от рубладжийството.

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#38] от "yanne":

  Ще ти отговоря (може би), когато почнеш да пишеш с ръце, а не с крака.

  Пак ще са глупости, но поне ще се четат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Очаква се инициатива на Лозанчо във ВСС за процедура срещу Гешев. The show must go on!

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Напливът на гербаджийски тролове около 9 сутринта показва, че пишат от служебните си компютри в държавната администрация и милиционерските участъци.

  Айде, със здраве. 😁😁

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Весело

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Ще ти отговоря (може би), когато почнеш да пишеш с ръце, а не с крака.
  --------------
  Каза човекът КОЙТО СИ МИСЛИ , ЧЕ ПИСАНЕТО С ГЛАВНИ БУКВИ ПРАВИ ПОСТА ПО-ЗНАЧИМ.....
  колкото и да се въртиш, задникът ти е все отзад.
  Всеки бърка понякога , аре земи малко замълчи.
  Освен ако наистина не си обърнал резбата, в идеологически смисъл говоря......

 46. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#33] от "todor._89":

  Ами плевналиев го отлюспиха ......

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nick F":

  Е то и тази адвокатка не вижда конфликт на интереси в това един президент да се опита да прикрие злоупотребите си. Но българските граждани виждат проблем.

 48. 48 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Весело

  До коментар [#47] от "m17":Но българските граждани виждат проблем.

  Тези могат поименно да бъдат изброени

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 49. 49 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nick F": Е то и тази адвокатка не вижда конфликт на интереси в това един президент да се опита да прикрие злоупотребите си. Но българските граждани виждат проблем.
  —цитат от коментар 47 на m17


  Само по думите на Каскета на Републиката ли съдите че президента се е опитвал да прикрива нещо ? Проверката на КПКОНПИ е приключила, те не са обявили че им липсва някой документ така че ко праим ?

 50. 50 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  След Божков е ред на Доган. Така де, да не е нещо по-различен.

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#50] от "Петя":

  “След Божков е ред на Доган.”

  Хаха, тъй, тъй... 😁

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Тъй ами, даже е чудно как не беше преди него.

 53. 53 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#34] от "crq18506084":“Колко смешно, по-скоро притеснително е някой да сравнява избитите представители на българския елит от народния съд с "жертвите" на Гешев!”Не сравнявам жертвите, а законността на действията срещу тях. Много несръчно се опитвате да измествате темата.Аз съм изцяло за това, Радев да бъде отстранен заради обслужване на чужди интереси, а Черепа, Ветко, Пеевски, Маргините и ОСТАНАЛИТЕ сикаджии да идат в затвора, където им е мястото.Но не с показни (циркаджийски) акции и нарушаване на закони от онзи, който е служебно ангажиран да ги прилага.Надявам се, че достатъчно ясно се изразих?
  —цитат от коментар 39 на Norman Granz

  Сравняваш законността на народния съд с действията на главния прокурор?!
  Или те притеснява бързината, с която действа ?
  Кое е законно в действията му и кое не , нито ти, нито аз можем да кажем.
  Или си от глутницата стимулирани „магистрати“, виеща срещу него в защита на „демокрацията“?!

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Мисля, че всеки който прочете мнението на истински експерт, какъвто е г-жа Калайджиева, няма много какво да се добави, особено от хора, които освен "футболни" пристрастия, нямат много какво да споделят.
  Това е Гешев и така е устроена нашата прокуратура, затова и имаме такива резултати.

 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#53] от "crq18506084":

  “Кое е законно в действията му и кое не , нито ти, нито аз можем да кажем.”

  Ти може и да не можеш, защото не ти плащат да се информираш и да мислиш, а да тролиш.

  Последните дни излязоха десетки анализи на закононарушенията, които е извършил - чети, дано научиш нещо полезно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ние, нормалните българи, сме заложници в собствената си страна. ГЕРБ е радост.

 57. 57 Профил на Константин Ляков
  Константин Ляков
  Рейтинг: 8 Разстроено

  "2. Прокурор (и прукратура) e част от Съдебна власт.
  Печален Конституционен факт акт в иначе добра Конституция,
  Върховен закон, в сила от 1991 г."

  О, да! Прекрасна ни е конституцията! Пре- кра- сна! Приета от "прекрасни" хора в "прекрасно" време и създала "прекрасната" ни държава в момента! България 2020 - всичко е ПРЕКРАСНО! КОНСТИТУЦИЯТА ДА НЕ СЕ ПИПА! Ашколсун!

 58. 58 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Вчера двама професори по право и един бивш съдия от ВСС изказаха доста по-различни позиции от госпожата, като започнем с това, че питането до КС от стреана на главния прокурор е нормална практика, през това, че изнасянето на записите не е нарушение на закона и свършим с факта, че никой в тази държава няма АБСОЛЮТЕН имунитет.
  Тях тук няма да ги чуем, а ако нещо се публикува, веднага ще ги за*ерем, щото не са от един определен контингент юристи, на които тук се дава свободна трибуна.
  Да не говорим колко позиции на хора без юридическо образование бяха публикувани за няколко седмици, които изнамериха десетки нарушения в работата на Гешев за нула време, придружение с неизменния призив „да го спрем!“

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Там е работата, Гешев иска да внуши, че той е правосъдието и от него зависи всичко. А защо съдът го позволява, е друг въпрос.

 60. 60 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 354 Неутрално

  А и май ще се окаже, че Закона за хазарта съвсем не дава право на фирмата на Божков да внася по-ниски данъци, както ни убедиха от Дневник, публикувайки всяко негово включване.
  @hope какво ще прави не знам, толкова ризи скъса за десетина дни...

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nick F":

  За какви думи на какъв каскет говорите, в записите се чува самия Радев как мънка и иска са "оправи нещата" !

 62. 62 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#53] от "crq18506084":“Кое е законно в действията му и кое не , нито ти, нито аз можем да кажем.”Ти може и да не можеш, защото не ти плащат да се информираш и да мислиш, а да тролиш.Последните дни излязоха десетки анализи на закононарушенията, които е извършил - чети, дано научиш нещо полезно.
  —цитат от коментар 55 на Norman Granz

  Виж на чие мнение се осланяш и на кого пригласяш.
  https://tribune.bg/bg/mrezhata/pik-shterkata-na-nay-blizkiya-drugar-na-todor-zhivkov-skochi-sreshtu-geshev/

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#62] от "crq18506084":

  "Виж на чие мнение се осланяш и на кого пригласяш."

  ПИК, а?

  Що ли ми трябваше да си губя времето с теб...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#62] от "crq18506084":"Виж на чие мнение се осланяш и на кого пригласяш."ПИК, а?Що ли ми трябваше да си губя времето с теб...
  —цитат от коментар 63 на Norman Granz


  А биографията на вашата "съдийка" Здравка Калайджиева?
  Станишев, а?

 65. 65 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#49] от "Nick F":За какви думи на какъв каскет говорите, в записите се чува самия Радев как мънка и иска са "оправи нещата" !
  —цитат от коментар 61 на m17


  Познавам няколко добри лекари мога да ви препоръчам да ви прегледат. И вече къде ще ви насочат зависи от тях дали са проблеми със слуха или с психиката ... Но е хубаво все пак да се поддържате, че май в държавната администрация профилактичните прегледи съвсем са ги забатачили.

 66. 66 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  Много досетлива аФторка, няма що! Не стига, че си мърмори под мустак, че „Аз не мога да кажа дали съд е разрешил такова подслушване, както не мога да кажа дали изземването на една колекция от антики, която е собственост на юридическо лице, а не на Васил Божков, е било разрешено от съд“, ами не и проявява елементарна човешка досетливост, какво остава за един юрист, да стопли, че тези действия не са без санкцията на съответния съд. Как си представя въпросната дрОгарка, че генерал бай Цанко го слушат без съдебно разрешение? Как си представя елементарната аФторка, че изземването на близо 2500 нерегистрирани антики става ей така, на юруш, без позволение и „в чували“?

  Нещо повече! Тук се опитват да ни сугестират, че monsieur le président бил казал само „Мхм“ и край! Нито дума не е отронил повече – като партизанин на разпит? Пък и това не бил неговият глас? Хайде де! Ами щом е така, защо въпросния monsieur не изреве гороломно като Боримечката, че иска лаборатория на Европол или Интерпол да даде заключение това неговият глас ли е или не? Защо и той, и ген. бай Цанко, като „натовски“ генерали, не извият на умряло пред главната квартира на НАТО, че в България се подслушват такива ми ти генерали? Ще извият, ама друг път! Дотолкова са нагазили в една рядка субстанция, с цвета на пролетната диария по кърмачетата, че са се оплескали вече до ушите!

  Но-о-о-о, аз приветствам подобни писания като на аФторката – безлични, безсмислени и безпомощни! Първо, защото са такива и на никой не му пука от тях и второ, защото в казармата на времето е имало един лаф, че „колкото повече мърдаш, толкова по-навътре ти влиза“! Така че, мърдайте дрОгарки и дрОгаре, мърдайте усилено, но вече България не е остров, загубен във времето и пространството! България е член на два от най-важните клубове на напредналите държави – ЕС и НАТО – и има съюзници, на които вече им е писнало от разни тарикати, които си разиграват коня, мислейки че ще им се размине, като им се е разминавало досега! Продължавайте по същия начин, ама после да няма „Ми що стана така бре, леле-мале?“! Нещо неясно?

 67. 67 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  До коментар [#66] от "Santos":

  "Как си представя въпросната дрОгарка, че генерал бай Цанко го слушат без съдебно разрешение? Как си представя елементарната аФторка, че изземването на близо 2500 нерегистрирани антики става ей така, на юруш, без позволение и ..."

  Ами вън от това дали си представяте или не, че такива неща са възможни, май се случват и не без любезното съдействие на прокуратурата и нейния пръв ръководител, Гешев.
  То и в това е проблема, както и в случая Радев, който като човек и президент ми е меко казано противен, дървен и безличен. Но това не ми пречи да си поставя простичкия въпрос.
  Как някой е пдслушвал въпросния генерал, записан е този разговор с вече действащия президент, което се случва по думите на Гешев по някакво разследване на КОНПИ, задействано по сигнал. Счетено е от хората, които са го водили, че липсват основания за повдигане на някакви обвинения и минават години, през които СРС-то се съхранява, въпреки законното изискване, ако не е нужно да се унищожи след изтчане не 6 месеца. Но вместо това, хората, говорим за прокурорите защитаващи законността, не само не изпълняват задълженията си, но и го пускат в ефира след толкова време.
  Но това разбира се е в защита на законността:). Хайде, да не се правим на балъци.
  Дали е по поръчка или е лично, да не забравяме, че все пак Радев забави подписването на указа за Гешев и човека е паметлив, кой знае как му се е свивало сърцето, ще го бъде или не, защо пък да не вгорчи живота на този който го е обидил?
  Та за такива очевидно незаконни работи става дума. Те, такива като Гешев,Цацаров вдигат пушилката, после нещата падат в съда ( когато въобще се стигне до такъв), след това мине някоя и друга година и получаваме фиш за 50-100хл лева обезщетение, ама плащаме ние, а не примерно да ги свалят от ФРЗ на звеното виновно за това осъждане, без значение дали е съд, прокуратура или МВР.
  Да, ама не - плащаме ние, а те получават бонуси за добре свършена работа.
  Някакви въпроси или ей така, да си пишем каквото ни хареса, особено като намесим ключови думи ( все мръсни де), като НПО, либерали и т.н. Той и Путин ги мрази тези същите.

 68. 68 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#67] от "tsvetko_51":

  Та гледай сега, бай @tsvetko_51 (ти 51-ви набор ли си?), щом като „за такива очевидно незаконни работи става дума“, кой ги спира – бай Цанко, и бай Вето Грипенов - да протестират? М? Нали са „натовски“ генерали - що не протестират пред ръководството на НАТО? М? Що не протестират пред де що има европейски институции, пред Съда в Хага, пред всякакви други съдилища? Що гус‘ин президентина, въздухоплавателния пенционерин, като един сущий президент, не събере посланиците на ЕС-страните и тези от НАТО, па не произнесе с гробовен глас, сякаш чете новогодищно „поздравление“, скръбната вест, че го подслушват разни ми ти там кръволоци като Гешев? М? Защото ние не „си пишем каквото ни хареса, особено като намесим ключови думи ( все мръсни де), като НПО, либерали и т.н.“! Ясно ли е? Би ли цитирал къде точно в моя коментар съм писал нещо против „НПО, либерали и т.н.“ и дали изобщо ги споменавам? М? Що не се напънеш? Или събираш пари за Простенал перфект? Кажи де, какво сумтиш?

 69. 69 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#3] от "idiotstavrev":

  Държавната глава сама се е злепоставила, като е гледала да уреди любовницата си.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4812 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":А игнорамусите, заслепено призоваващи “МАЧКАЙ, ГЕШЕВ!”, са внуците на онези лумпени, които са крещели “СМЪРТ-СМЪРТ-СМЪРТ!!” под прозорците на Съдебната палата, докато вътре се е разигравал зловещият фарс “народен съд”.-----------------------------------------------------Колега, сериозно ли сравняваш Димитър ПЕШЕВ (!?!?!?!?!?), Михаил Арнаудов , Атанас Буров с Прокопиев, Цецо Василев, Миньо, Митьо,Ветко и последното попълнение Васко?Аз лично бих се засрамил от простотията, която съм изтропал.Това е по-лошо, отколкото да пръднеш по време на класически концерт............
  —цитат от коментар 35 на NoBrainNoPain


  И аз щях да напиша нещо подобно. Да сравняваш днешните крими герои и льотчика с мъчениците - жертви на народния съд, е меко казано гнусно.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално


  Много си извинявам - имам едно питане. Може би нещо съм пропуснал, но все пак:

  - Има ли някой друг освен Гешев, който да е потвърдил, че Божков е задържан в ОАЕ?

  - Защо тези новини ни ги съобщава Гешев - властите в ОАЕ директно на него ли му докладват? Не трябва ли да го съобщят на нашето външно министерство, а щом Божков е издирван с бюлетина на "Интерпол" първо да бъде уведомена дирекцията за международно полицейско сътрудничество или както там се казва в МВР?

  - Защо горещите новини от фронта ни ги съобщава Гешев? Нали данни за разследването се съобщават само с разрешение на наблюдаващия прокурор? Ако той е дал разрешение защо не ни ги съобщава говорителката на главния прокурор, както е обичайният ред, а той самият?

  - Какъв все пак се явява - де юре и де факто - Гешев в цялата тази история - разследващ, наблюдаващ, коментиращ или "шум в системата"?

 72. 72 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално


  Много си извинявам - имам едно питане. Може би нещо съм пропуснал, но все пак:

  - Има ли някой друг освен Гешев, който да е потвърдил, че Божков е задържан в ОАЕ?

  - Защо тези новини ни ги съобщава Гешев - властите в ОАЕ директно на него ли му докладват? Не трябва ли да го съобщят на нашето външно министерство, а щом Божков е издирван с бюлетина на "Интерпол" първо да бъде уведомена дирекцията за международно полицейско сътрудничество или както там се казва в МВР?

  - Защо горещите новини от фронта ни ги съобщава Гешев? Нали данни за разследването се съобщават само с разрешение на наблюдаващия прокурор? Ако той е дал разрешение защо не ни ги съобщава говорителката на главния прокурор, както е обичайният ред, а той самият?

  - Какъв все пак се явява - де юре и де факто - Гешев в цялата тази история - разследващ, наблюдаващ, коментиращ или "шум в системата"?

 73. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Безкрайно, ама безкрайно се гордея, че тази дамами е роднина.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  Е,освен глупости досега друго не си писал.Отговор не съм видял от тебе.

 75. 75 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  Сега е 19:30,още ли бълнуваш за служебни компютри?! Пък ,от работили само в НПО-та нищоправци,да чете за държавни офиси и милиционерси упрсвления,е комично.Та с Херонвидя ли се най-сетне?!

 76. 76 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#45] от "NoBrainNoPain":

  Не са обърнали политическата резба.Винаги са били леви.Затова и Демократите на САЩ ги хранят.Но явно и на олигарси като Василев и Божков не отказват.Сега просто лъсват червените им задници и легендите за ривиери шампанско,срещи с американски посланици,вече са изоставени.

 77. 77 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#62] от "crq18506084":

  На Норманчо,след като е гласувал за Радев,Манолова след катомприглася на Таъяна Дончева,Бойко Рашков,какув да ми е проблем да приглася и на щерка на съратник на Живков?!Вече спря да лъже как познавал американския посланик,и само цитира руския..

 78. 78 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#66] от "Santos":

  Кой знае Радко какво е имал глупостта да споделя по телефона с подчинения си,та не смее о гък да каже за самите записи.

 79. 79 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#67] от "tsvetko_51":

  Ааа,подслушван е с онази кола с пеленгаторите,дето я разнасяхте с БСП през 2013-та!

 80. 80 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3003 Неутрално

  До коментар [#70] от "Alarmstufe: Rot":

  И в същото време да си фен все на унуки на Червената Номеклатура като Бойккев,Кюранов,Дайнов,Таков,Левчев,Минеков..

 81. 81 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#34] от "crq18506084":“Колко смешно, по-скоро притеснително е някой да сравнява избитите представители на българския елит от народния съд с "жертвите" на Гешев!”Не сравнявам жертвите, а законността на действията срещу тях. Много несръчно се опитвате да измествате темата.Аз съм изцяло за това, Радев да бъде отстранен заради обслужване на чужди интереси, а Черепа, Ветко, Пеевски, Маргините и ОСТАНАЛИТЕ сикаджии да идат в затвора, където им е мястото.Но не с показни (циркаджийски) акции и нарушаване на закони от онзи, който е служебно ангажиран да ги прилага.Надявам се, че достатъчно ясно се изразих?
  —цитат от коментар 39 на Norman Granz


  Като драснем чертата, ти си за баце да ни управляв3а още 30 години.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#71] от "Един препатил":

  Чакам повече от два часа и все още не съм получил отговор на един толкова прост въпрос: "Някой да е чул от някого другиго за задържането на Божков в ОАЕ освен от Гешев?".

  Очевидно няма - никой не е чул нищо повече от никъде другаде освен от Гешев.

  Добре, щом няма отговор на този въпрос да задам един друг:

  - Как така се случи, че Гешев обяви за задържането на Божков няколко часа след като самият Божков заяви по телефона в интервю за една телевизия, че повече няма да говори и скоро няма да чуем за него?

  Странни работи стават, ще знаете....

 83. 83 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#27] от "boevbisser":

  "Дали някой е виновен не решава прокуратурата, а съдът. Така е при демокрациите."

  Що не си довършил? Логичният завършек, съответстващ на българската демокрация , е: "Но поради националните особености на българския съд, ние сме на това дередже!"
  Аз да казвам нещо друго?

 84. 84 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#81] от "Полковник за европейско развитие на България":

  "Като драснем чертата, ти си за баце да ни управляв3а още 30 години."

  Много късогледо го даваш! Той е за същото, за което съм и аз: в България да се появи някой си и нещо си, които да направят така , че Баце да не ни управлява още 30 години. За 10-те години, които управлява, той на два пъти рече "Писна ми от вас, ето ви оставката ми, изберете някой по-читав".
  Да кажеш, какъв е резултатът?
  И, да ти кажа, не Баце е виновен за това. Но вие не искате да признаете истината- че той ви дойде като студен душ отгоре преди десет и кусур години, разбърка картите на кукловодите, накара ви да сричате и се позорите по форумите, а вие все още не можете да прибавите дори малко топла вода към студения душ. И то след като топлата вода е известна от хилядолетия.
  И така ще бъде, докато и лилавите, и червените болшевики не бъдат изхвърлени от формированията, на които те успешно служат като спирачка за развитието им като съвременни политически субекти.
  Но те първо трябва да изхвърлят "лидерите" си.

 85. 85 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1620 Весело

  До коментар [#24] от "parcaleste":

  "Дай на глупака власт им у гледай сеира".

  На народа преди доста време му писна да гледа сеир. И затова от 10 години не дава власт на глупака.
  И, както излиза, всички са доволни, освен глупакът, който вие на умряло.

 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Бълшиво обобщение.
  Толкова хич няма честна програма?

  Юроде, не извличай обобщения от себе си.

  "Темида е слугиня в шоу програма"

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Ти на Божкови уши ли верваш повече
  (или на Галеви) или на (радост) Гешеви?

  Самоопредели се.
  Средное палажение нет.

  До коментар [#82] от "Един препатил":
  До коментар [#71] от "Един препатил":

  Чакам повече от два часа и все още не съм получил отговор на един толкова прост въпрос:
  "Някой да е чул от някого другиго за задържането на Божков в ОАЕ
  освен от Гешев?".

  Очевидно няма - никой не е чул нищо повече от никъде другаде освен от Гешев.

  Добре, щом няма отговор на този въпрос да задам един друг:

  - Как така се случи, че Гешев обяви за задържането на Божков няколко часа
  след като самият Божков заяви по телефона в интервю за една телевизия, че повече няма да говори и скоро няма да чуем за него?

  Странни работи стават, ще знаете....

 88. 88 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Любопитно

  До коментар [#87] от "dnevnikar":

  Майтапът настрана, ама в кое точно от седемте емирства на ОАЕ е задържан Божков? Това едва ли е някаква тайна. Или Гешев тепърва разучава картата и Уикипедия?

 89. 89 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Любопитно

  До коментар [#87] от "dnevnikar":

  Майтапът настрана, ама в кое точно от седемте емирства на ОАЕ е задържан Божков? Това едва ли е някаква тайна. Или Гешев тепърва разучава картата и Уикипедия?

 90. 90 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Гнила ябълка плаче за себе си и себеподобните си. Нека тези наглеци да имат малко срам и да млъкнат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK